Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Χαλασμένο Τηλέφωνο



Πώς μας βλέπουν οι ξένοι...





Με πήρε λοιπόν τηλέφωνο ένας καλός μου φίλος και πελάτης, ιδιοκτήτης/διευθηντής ενός εργοστασίου κατασκευής αντλιών λαδιού από την Σουηδία. Έχω φίλους και πελάτες στη Σουηδία, έχω πάει πολλές φορές και έχω ζήσει κάμποσο εκεί, και την αγαπώ πολύ τη χώρα, και τις λευκές νύχτες του Ιουνίου. Ο φίλος μου αυτός με παίρνει συχνά, και καμιά φορά με ρωτάει για την Ελλάδα. Όπως και έκανε σήμερα.




-Λυπάμαι πολύ, μου λέει, με αυτά που ακούμε και βλέπουμε για την Ελλάδα. Όλοι εδώ δεν μπορούμε να πιστέψουμε τα αυτιά μας! Οι Έλληνες μπορούν να παίρνουν σύνταξη στα 53, ο Δημόσιος τομέας απασχολεί πολύ περισσότερους από όσους χρειάζονται, και οι Έλληνες παίρνουν 14 μισθούς τον χρόνο; Αυτό εδώ θεωρείται εξωφρενικό! Η Ελλάδα ακούγεται σαν ένας παράδεισος που ζεί εις βάρος της Ευρώπης!

- Αχ! του λέω... μπούρδες σας λένε τα Μέσα Ενημερώσεως...

- Κατ' αρχάς, συνεχίζω, πάρε αυτούς τους 14 μισθούς. Δεν είναι 14. Αυτός ο τρόπος μέτρησης είναι ένας ηλίθιος τρόπος που εφεύρε το κεφάλαιο πριν πολλά χρόνια όταν η Ελλάδα ήταν ακόμα στον τρίτο κόσμο, για να νομίζει ο κοσμάκης ότι παίρνει έξτρα μισθούς σαν δώρο για γιορτές και διακοπές. Απλά, οι ετήσιες αποδοχές διαιρούνται δια του 14 αντί δια του 12.

- Κοίτα να σου εξηγήσω, του λέω καθώς παίρνω φόρα: Πόσες Σουηδικές Κορώνες, σε Ευρώ για την συζήτησή μας, βγάζει τον μήνα ένας μέσος Σουηδός σε μια απλή δουλειά;

- Περίπου 2.500 Ευρώ τον μήνα, απαντά ο φίλος μου.

- Δηλαδή 30.000 Ευρώ τον χρόνο; 2.500 επί 12 μήνες;

- Ναι, μου επιβεβαιώνει.

-Ε! του εξηγώ: 30.000 δια του 14 είναι 2.142,85. Πες ότι ο μέσος Σουηδός αντί να παίρνει 2.500 το μήνα παίρνει 2.142,85 το μήνα, και δώρο 2.142.85 για Χριστούγεννα και δώρο 1.071,42 για Πάσχα και άλλα 1.071,42 για διακοπές.

- Αααα... κάνει ο φίλος μου στα Σουηδικά.
και μετά ρωτάει:

- Γιατί;

- Γιατί, ανακράζω με πίκρα, τον μέσο Έλληνα, 60 χρόνια τώρα τον δουλεύουνε να τον κρατήσουνε Ραγιά! Θα σου εξηγήσω σε άλλο τηλεφώνημα τι σημαίνει Ραγιάς. Τώρα: Θέλεις να σου πω πόσα Ευρώ βγάζει ο μέσος Έλληνας το μήνα;

- Πόσα;

- 800 το μήνα. Επί του 14 είναι 11.200 Ευρώ το χρόνο, και με 12 μήνες βγάζει 933 Ευρώ τον μήνα. Είναι του λέω σαν να βγάζει ο μέσος Σουηδός 933 Ευρώ αντί για 2.500 Ευρώ τον μήνα!

- Ωωωω! ακούω από την άλλη μεριά του τηλεφώνου.

- Τώρα με τα μέτρα, εξηγώ, τα 11.200 του Έλληνα τον χρόνο θα γίνουν κάπου 10.000. Δηλαδή σαν να λέγανε στον μέσο Σουηδό ότι από αύριο και για πολλά χρόνια, αντί να παίρνει 2.500 το μήνα θα παίρνει 2.200 το μήνα. Τι θα γίνόταν στη Σουηδία με μια τέτοια ανακοίνωση;

-Επανάσταση!

- Ε... αυτό σχεδόν πάει να γίνει και στην Ελλάδα. Για την σύνταξη στα 53 δεν ξέρω να σου πω, μάλλον μπούρδες μου ακούγεται, αλλά μπορώ να σου πώ το εξής σχετικά με τον δημόσιο τομέα:

- Η Σουηδία και η Ελλάδα είναι συγκρίσιμες. Και οι δύο έχουν περίπου 10.000.000 κατοίκους και 5.000.000 εργατικό δυναμικό. Η Σουηδία έχει 1.200.000 δημόσιους υπαλλήλους και η Ελλάδα 900.000 δημόσιους υπαλλήλους. Απλώς, 1.200.000 καλά οργανωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι παράγουν σε βαθμίδα ανώτερη των 900.000 ανοργάνωτων.

-Δηλαδή, καταλήγει ο φίλος μου, τα Μέσα Ενημέρωσης και στη Σουηδία και στην Αγγλία, που ήμουν και έβλεπα τηλεόραση την περασμένη βδομάδα, λένε πράγματα που χωρίς τη σωστή εξήγηση δίνουν πολύ διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Ο περισσότερος κόσμος εδώ βλέπει πια τους Έλληνες σαν κηφήνες. Ενώ στην πραγματικότητα οι απλοί Έλληνες είναι σε θέση ασφυκτική... Θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία!

- Έλα ντε! απαντάω...

- Έλα ντε...


9 σχόλια:

  1. Σωστα, πολυ καλα εκανες που του εξηγησες!
    Μενω στη Σουηδια και πιστευω οτι και πολλοι Σουηδοι οπως και πολλοι Ελληνες ειναι ετοιμοι να...πιστεψουν ο τι τους λενε τα ΜΜΕ!

    Και η ενημερωση θελει δουλεια πολλη! ;)
    Ηej då!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Roadartist, φυσάμε, ξεφυσάμε, και θα το περάσουμε κι αυτό... μακάρι μόνο, για μια φορά στην ιστορία μας, το πάθημα να γίνει μάθημα και να φτιάξουμε κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας...



    Hej, Elva! Tak! Οι Σουηδοί είναι καλοί άνθρωποι, όπως στην τελευταία ανάλυση είναι όλοι οι καθημερινοί άνθρωποι σε οποιαδήποτε χώρα (ακόμη ίσως και στη Γερμανία...), αλλά η κρίση τους βασίζεται σε αυτά που μαθαίνουν από μέσα ενημέρωσης τα οποία περιλαμβάνουν δημοσιογράφους και συντάκτες που δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν τα νέα -μόνο να τα μεταδώσουν. Και έτσι γίνεται το "χαλασμένο τηλέφωνο" ανάμεσα στους λαούς, πέρα από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Έχεις δίκιο, θέλει δουλειά πολύ η ενημέρωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτός των άλλων επίσης οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από όλους τους άλλους Ευρωπαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και αυτό, Αθεόφοβε, είναι άλλη μια καθοριστική λεπτομεριούλα που οι ξένοι δεν ξέρουν και δεν καταλαβαίνουν για την πραγματικότητά μας. Αν την γνώριζαν την αλήθεια αυτή που λες, έχουν οι ξένοι την λογική αμέσως να καταλάβουν ότι αυτό οφείλεται σε ένα πεπαλαιωμένο οικονομικό σύστημα προγραμματισμένο να κατευθύνει τις πράξεις και τα έξοδα του κόσμου και να κρατά τους εργαζόμενους μακριά από την συνειδητοποίηση ότι οι αποδοχές τους είναι απαράδεκτες για την Ευρωζώνη του σήμερα. Αν η αγορά θέλει να προσφέρει προϊόντα και τιμές Ευρωζώνης, πρέπει επίσης να προσφέρει και βιο-οικονομικές συνθήκες ανάλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγγνώμη κιόλας, αλλά επειδή τα έχω ακούσει και η ίδια.. με το διαδίκτυο να ενημερώνει για τα πάντα, κανείς δεν έψαξε λίγο περισσότερο να μάθει τι ακριβώς γίνεται, κι όχι μόνο στην Ελλάδα.

    Εμείς γιατί δηλαδή όταν κάτι μεταδοθεί για τα δικά τους, μέσω πρακτορείων ειδήσεων, κρατάμε και καμιά επιφύλαξη......

    Και τόσοι που έρχονται ως τουρίστες, είναι τόσο δύσκολο να διαπιστώσουν το διαφορετικό βιοτικό επίπεδο;

    Παρ' όλα αυτά Δημήτρη, εσύ πολύ αναλυτικά και κατανοητά τα εξήγησες.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βάσσια, κι εγώ σε πρώτη άποψη αναρωτιέμαι και αντιδρώ όπως τα λες. Ο συγκεκριμένος φίλος, τουλάχιστον, ξαφνιάστηκε με το τι άκουσε από τα ΜΜΕ, είχε ένα φίλο Έλληνα, με ρώτησε, του εξήγησα, κατάλαβε και με πίστεψε...

    Αλλά, από την δική μου εμπειρία, βλέποντας εγώ την Ελλάδα και μέσα από τα ξένα ΜΜΕ 26 χρόνια, και βρισκόμενος στην Αθήνα και νησιά, σχετικά τακτικά, τα περασμένα 30 χρόνια με Άγγλους, Αμερικανούς, Σουηδούς και τώρα Ιταλούς, βλέπω πως υπάρχουν ορισμένα προβληματάκια:

    Πρώτον, τα ΜΜΕ και οι αστοιχείωτοι αμόρφωτοι δημοσιογράφοι. Το CNN (!!!) στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', δείχνει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως με την ακολουθία του και λέει η εκφωνήτρια: "...και εδώ βλέπεται τους αντιπροσώπους των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών".

    Δεύτερον, το τι χάνει στη μετάφραση. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ο όρος "14 μισθοί" σε οποιαδήποτε μη Ελληνική γλώσσα, οικονομία και κουλτούρα της δύσης, δεν είναι δυνατόν να γίνει κατανοητός, και όταν εξηγηθεί απλά φαίνεται σαν κάτι αδικαιολόγητο στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη. Το να διαιρούνται οι ετήσιες αποδοχές δια του 14 αντί του 12 είναι ένας τρόπος τσιφλικάδικης νοοτροπίας να κατευθύνει η οικονομία το εργατικό δυναμικό ως προς το πότε να ξοδέψουν και πόσα.

    Τρίτον... δύσκολο να κερδίσει κανείς... παράδειγμα: όταν προ 3 ετών με άλλους Σουηδούς φίλους φεύγαμε πρωί από τον Πειραιά με το σούπερ γρήγορο και μοντέρνο καταμαράν φέρρυ μπώτ HighSpeed4, και οι καλεσμένοι μου, αντί να βλέπουν το θέαμα του πρωινού λιμανιού, την θέα της Αθήνας που ξυπνάει, τις ακτές του Σαρωνικού... μέχρι το Σούνιο βλέπανε τον πηχτό μαύρο καπνό από την εξάτμιση της Ντήζελ μηχανής, που άφηνε μαύρη ουλή στον ουρανό του Σαρωνικού, και λέγανε ότι οπουδήποτε στην υπόλοιπη Ευρώπη το λιμενικό θα το είχε σταματήσει το καράβι και θα του είχε βάλει οικολογικό πρόστιμο. Τι να απαντήσω εγώ;

    Η να πούμε για την φορά που καλέστηκα να εξηγήσω το εξής απερίγραπτο. Ο Σουηδός φίλος της ανάρτησης αυτής έχει ένα πελάτη/αγοραστή Έλληνα στην Πάτρα. Του είχε τηλεφωνήσει του Ρωμιού η διευθύντρια του Σουηδικού λογιστηρίου να συζητήσουν κάτι. Αμέσως μετά, ο Ρωμιός από την Πάτρα τηλεφώνησε στον φίλο μου τον διευθυντή της εταιρίας και του έκανε παρατήρηση και του είπε να μην τον ξαναβάλει να μιλήσει με την διευθύντρια του λογιστηρίου ή οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, "γιατί οι γυναίκες δεν είναι για γραφεία και επιχειρήσεις". Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι μάλλον θα πρέπει να έπεσε σε περίπτωση, και ζήτησα και συγγνώμη εκ μέρους της Ελλάδας από την φίλη μας.

    Τελικά, δεν είμαστε και εμείς αναμάρτητοι, αλλά το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται σωστή επικοινωνία μεταξύ των λαών, πέρα από γλώσσες και κουλτούρες, που τώρα ΕΝ υπάρχει, γιατί στο κάτω κάτω οι λαοί είναι οι ψηφοφόροι που βάζουν στην εξουσία τις κυβερνήσεις που συνεννοούνται, η που δεν συνεννοούνται...

    Καλό βράδυ Βάσσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωστόσο, η διαφορά ότι οι Έλληνες δε βγάζουν 11.000 € το έτος. Υπάρχουν εκείνοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με πόσο στοκ ή πρώτη ύλη στην επιχείρηση που δηλώνουν 10000-20000€ και ο μέσος ΔΥ που δηλώνει τουλάχιστον 15000€ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης γιατί ο ΠΕ δηλώνει min 18.000€).

    Φυσικά δεν κάνει σύγκριση μισθών, αλλά έτσι να βρω κάτι να διαφωνήσω με το εξαιρετικό άρθρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δήμο, σ' ευχαριστώ, μα δεν νομίζω ότι διαφωνείς -απλώς, σωστά συμπληρώνεις ότι πολλά επίπεδα μισθών είναι πολύ ανώτερα των 800/μήνα 11.200/χρόνο. Και μάλιστα τα 2.500 το μήνα που ανέφερε ο Σουηδός φίλος μου δεν είναι το κατώτερο όριο εκεί. Αλλά, νομίζω, και να αναφέρουμε ακριβή νούμερα και λεπτομέρειες, η γενική όψη των πραγμάτων παραμένει πως η Ελλάδα έχει μισθούς περίπου 1/3 των Ευρωπαϊκών, αλλά δείκτη τιμών και κόστους ζωής επίσης Ευρωπαϊκό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.