Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ανεμόμυλοι!



Ανεμόμυλοι στη ράχη!



Ένα ωραίο πρωινό στο πέρασμα του Μουραλιόνε...
ευθεία μπροστά η Φλωρεντία και η Μεσόγειος... από πίσω μας η Αδριατική...


τέσσερα χιλιόμετρα πίσω μας, ο καταρράκτης της Ακουακέτα, 70 μέτρα,
που τον ανέφερε και ο Δάντης στην Τριλογία...



...τώρα, ας βγούμε από το φαράγγι, και πάμε πιο πίσω, καμιά 500αριά μέτρα...



Κάτω χαμηλά είναι ο καταρράκτης, δεξιά από τα βράχια, πίσω και χαμηλά από εκεί που είναι το αριστερό δεντράκι. Και στο βάθος, η ράχη και το πέρασμα του Μουραλιόνε...

ωραία δεν είναι;

Τώρα, φανταστείτε το με ανεμόμυλους...



όχι! όχι τέτοιους...

τέτοιους!



τώρα, πάρτε μια επιτροπή κατοίκων πού ακόμα και πάντα θα αντιστέκεται, βάλτε μέσα κι ένα ντόπιο Ελληνο-αμερικανό που του αρέσουν τα αγριογούρουνα και ξέρει από κομπιούτερ, και έχετε αυτό το ωραίο πόστερ:



Οι ανεμόμυλοι είναι στις σωστές θέσεις και κλίμακα σε προοπτική. Θέλουνε να κάνουνε 14 ανεμόμυλους, 155 μέτρα τον καθένα, δηλαδή σαν ένα 50όροφο ουρανοξύστη τον καθένα.

Ο αετός, κοιτάζοντας τα ευρώ στο έδαφος λέει:

Για να αποκαλύψετε ένα έγκλημα, ακολουθείστε τα λεφτά.

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι όταν πάρει φόρα κανείς... που να σταματήσει...
Να κι άλλο ένα πόστερ



Αυτό είναι από την περσινή ειρηνική διαδήλωση. Λεει:
Ας γιορτάσουμε τη φύση,
Πορεία πάνω στη ράχη
Εκεί που θα είναι οι ανεμόμυλοι.
Η φετινή διαδήλωση θα είναι πάλι 2 Ιουνίου. Ελάτε!!

και κάτι για το ιντερνέτ...



Αυτό λέει:
Να σβήσουμε την φύση;
Κάποιος στο Σαν Γκοντένζο θα το ήθελε...
Και Εσύ;

Ιστορία δύο Χωριών

και 6 φάρμες, ένα εθνικό πάρκο, ένας καταρράκτης, 2 αετοί, πολλές αγελάδες, κατσίκια, ελάφια, λύκοι, αγριογούρουνα, ασβοί, ένα Αβαϊο του ενάτου αιώνα, τα "ιερά δάση" και άλλα...

Βλέπετε, το Σαν Γκοντένζο είναι από την άλλη μεριά της ράχης στην Τοσκάνη, και εμείς στο χωριό μας, το Σαν Μπενεντέτο ιν Αλπε είμαστε από Αδριατική μεριά στην Εμίλια-Ρομάνια, και οι φύλακες ενός φυσικού θησαυρού. Αλλά, αυτοί οι Τοσκανοί στο Σαν Γκοντένζο δέχτηκαν την προσφορά που τους έκανε μια εταιριούλα που ήτανε βιτρίνα μιας άλλης εταιρείας που ήτανε βιτρίνα μιας μεγαλύτερης πολυεθνικής και αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τα δέντρα με πάρκινγκ, τις φάρμες με γεννήτριες, τα ζώα και τα πουλιά με το αντίστοιχο του θόρυβου της μηχανής ενός τρακτέρ σε φουλ γκάζι, επί 14 (Τέτοιο θόρυβο κάνει η κάθε γεννήτρια...)

Είμαστε υπέρ της καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας. Αλλά κατά της καταστροφής και της ασυδοσίας και της φιλαργυρίας... Ακόμη και ο Αμερικανός φίλος μου που ήταν εδώ με την γυναίκα του, και εργάζεται σε μια από τις μεγαλύτερες Αμερικανικές βιομηχανίες κατασκευής τέτοιων ανεμόμυλων, μόλις είδε την περιοχή είπε απλά: "Εδώ είναι λάθος τοποθεσία για τέτοιο πρόγραμμα".

Γιατί λοιπόν θέλουνε να το κάνουνε και γιατί αντιστεκόμαστε τώρα και για πάντα; Απλούστατα...

Δεν ξέρω άν το ξέρετε, αλλά, στην Ιταλία, η βιομηχανία ανεμόμυλων για Αιολική ενέργεια είναι το καινούργιο πλυντήριο χρημάτων της Μαφίας...

Μάλιστα, κάτω νότια, πριν κανένα χρόνο, δολοφόνησαν κάποιον που αντιστεκόταν και δεν αντιστέκεται πια...



Ναι.









6 σχόλια:

  1. Στο ξεκίνημα της ανάγνωσης, μαγεύτηκα (ξανά) από τις εικόνες της Τοσκάνης..... στη συνέχεια άρχισα να υποπτεύομαι ότι το θέμα δεν ήταν "ταξιδιωτικό".

    Και ύστερα κατάλαβα τι θέλουν να κάνουν.
    Και σκέφτομαι, για πολλοστή φορά, τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο - εκτός του χρήματος- να "μισεί" τόσο τη φύση (που δεν του ανήκει), και θέλει μονίμως να την ασχημαίνει έως και να την εξαφανίζει.

    Γιατί δεν μπορούμε να ζούμε αρμονικά με το περιβάλλον και να απολαμβάνουμε ταυτόχρονα και όσα μπορεί να μας προσφέρει. Δεν θέλει κόπο, τρόπο, γνώση και σεβασμό θέλει.

    Καλό βράδυ Δημήτρη
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσσια, είναι πράγματι τραγικό, το πως ισοπεδώνει ο άνθρωπος τα πάντα για χρήματα και ανέσεις. Η κίνησή μας όμως μεγαλώνει, ήδη είμαστε πολλοί, το Εθνικό Πάρκο έχει τεθεί εναντίων, η επαρχία της Τοσκάνης ετοιμάζεται μάλλον να τεθεί εναντίων... Εν τω μεταξύ, όλοι, και επαγγελματίες, ξύνουμε τα κεφάλια μας πως θα χτιστούν αυτά τα πράγματα, πως θα μεταφερθούν τα εξαρτήματα, οι γερανοί... Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι είναι από αυτά τα προγράμματα που τρώνε λεφτά να μελετάνε και η γραφειοκρατία πάει επ' άπειρον... Μόνο οι περισσότεροι κάτοικοι του Σαν Γκοντένζο και το δημαρχείο τους επιμένει γιατί θέλουν το 25% έκπτωση από τον λογαριασμό ηλεκτρικού και τα 200.000 Ευρώ για να φτιάξουν ένα μεγάλο παρκινγκ... (Η εταιρεία τους έχει πει ότι θα τους δώσει χρήματα το σύνολο των οποίων ισοδυναμεί με τις χάντρες που έδινε η Βρετανική αυτοκρατορία στους ιθαγενείς του Ειρηνικού. Τίποτα. Ψίχουλα. Εν τω μεταξύ είναι κοινό μυστικό ότι το συμβούλειο του Δημαρχείου τά 'χει ήδη τσεπώσει...

    "Αλλά τι περιμένεις από τους Τοσκανούς;" λέμε εμείς οι Ρωμανιόλοι εδώ στην Εμίλια-Ρομάνια :-)

    Πιστεύω ότι αυτή είναι μια μάχη που θα την κερδίσουμε!

    Καλό σου βράδυ, Βάσσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να είμαι ειλικρινής εμένα δεν μου φαίνονται ασύμβατοι με την φύση οι ανεμόμυλοι και τους προτιμώ από τα βρωμερά εργοστάσια με λιγνίτη,ή πετρέλαιο.
    Μάλλον προτιμάτε το ηλεκτρικό από τα κεριά,ε; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αθεόφοβε μου, και εμείς, επαγγελματίες, καθηγητές, γιατροί, μηχανικοί, αγρότες συμφωνούμε και με την Αιολική Ενέργεια και με το ότι οι ανεμόμυλοι δεν είναι ασύμβατοι με την φύση.

    Στις απέραντες ακατοίκητες εκτάσεις την μέσης της Αμερικής, στη θάλασσα και ωκεανούς, όπως στη Βαλτική στη Δανία, σε απρόσβατα μέρη των νησιών του Αιγαίου, στην κορφή του Βουνού πάνω από την Πάτρα...

    Το βαθύ βουητό και ο συνεχής βόμβος κάνουν τα λίγα χιλιόμετρα γύρω από αυτές τις Αιολικές φάρμες μη κατοικήσιμα ούτε από ανθρώπους ούτε από ζώα η πτηνά. Αυτό είναι διεθνώς παραδεκτό γεγονός. Γι αυτό και το μέλλον αυτής της βιομηχανίας έχει ήδη καθοριστεί ότι βρίσκεται στις θάλασσες και στις ερήμους.

    Το συγκεκριμένο μέρος εδώ έχει συνεχείς κατολισθήσεις, είναι όλο δεντρόφυτο με πλούσια δάση παντού, έχει φάρμες αγροτών, είναι πολλά χιλιόμετρα από τον κοντύτερο κόμβο αποδοχής ενέργειας, και είναι, κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταταγμένη η περιοχή μας στην τελευταία, χαμηλότερη κλίμακα ανέμων. Για να μην μιλήσουμε για την φύση και τα ζώα ας πούμε μόνο για τις 6 φάρμες και τα 3 χωριά που θα σταματήσουν να λειτουργούν.

    Πέρα από αυτό, η λογισμική του πως να μεταφερθούν τα τεράστια εξαρτήματα εκεί, και μετά, πως να συναρμολογηθούν είναι εκτός πραγματικότητας.

    Ο μόνος λόγος που ξεκίνησε αυτό το σχέδιο είναι για να τα τσεπώσουνε μερικοί και να φύγουνε. Εμείς δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η περιοχή. Τώρα είναι η ώρα των αδειών. Και άδειες δεν δίνονται ούτε από την Τοσκάνη ούτε το Εθνικό Πάρκο.

    Τζάκι, καναδυό κεριά, και ηλεκτρικός φωτισμός πολύ χαμηλωμένος από το ντίμερ, έτσι για να γεμίζει λίγο τις σκιές, ανεπαίσθητα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθώς δεν είμαι από την περιοχή, δεν μπορώ να πάρω ουσιαστική θέση. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές είμαι υποχρεωμένος να σημειώσω ότι αυτοί οι ανεμόμυλοι ούτε καταστρέφουν την αισθητική της περιοχής ούτε τίποτα τέτοιο. Η εικόνα δε με χάλασε καθόλου είναι η αλήθεια. Αντιθέτως, με μάγεψε. Έχω δει πολλά τέτοια πάρκα στο εξωτερικό και πάντα με μάγευε η εικόνα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δήμο, πράγματι, η αισθητική είναι υποκειμενική και γι αυτό δεν την συμπεριλαμβάνουμε στο σκεπτικό μας το οποίο εστιάζεται σε αντικειμενικές πληροφορίες (πχ. σχετικά με μεταφορά, κατασκευή και διατήρηση) και σε νόμους, τόσο της περιοχής, όσο και της Ιταλίας και της ΕΕ.

    Είμαστε όλοι υπέρ της Αιολικής Ενέργειας, αλλά κατά της καταστροφής για κερδοσκοπία, και το συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένας λύκος με προβιά πρόβατου... για να τα τσεπώσουν μερικοί φέρνοντας μεγαλύτερη καταστροφή δασών, χωριών, και ανθρώπων από οτιδήποτε θετικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.