Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ανεργία




Πήγαμε λοιπόν στο πίσω μέρος του φέρρυ μπώτ της ΑΝΕΚ, κοντά στην πισίνα, για τον καθιερωμένο γύρο πίτα με απ' όλα -μόλις είχαμε αφήσει πίσω μας την Ιθάκη και πηγαίναμε για Ηγουμενίτσα και μετά Ανκόνα. Αλλά κάτι ήταν διαφορετικό εκείνο το σούρουπο: πολύ βαβούρα, πολύς κόσμος, καμιά 50αριά νοματαίοι, άντρες και γυναίκες, από περίπου 30-τόσα μέχρι και πάνω από 60. Όλοι καθισμένοι ή όρθιοι σε ένα μεγάλο κύκλο, τραγουδούσαν και καλαμπούριζαν δυνατά και φωναχτά πίνοντας ο καθένας την μπύρα του. Η γλώσσα μου ήταν άγνωστη αν και θύμιζε βόρια Ευρώπη.

- Ήντα πράμα είν' τούτο; ρώτησα τον Παναγιώτη καθώς ξύριζε τον γύρο με το ηλεκτρικό μαχαίρι, και έκανα ένα νόημα με το μάτι προς το γκρουπ.
-Πολωνοί! μου απαντάει.
-Τους άρεσαν φαίνεται τ' αρχαία μας!
-Μπά! εργάτες είναι. Κάνανε καναδυό μήνες να μαζεύουνε καρπούζια και ξέρω γώ, πληρωθήκανε και γυρνάνε στην Πολωνία.
-Εργάτες Ευρωπαίοι εισαγόμενοι στα χωράφια μας; Τι μου λες!
-Έτσι γίνονται οι δουλειές, εξηγεί ο Παναγιώτης. Όλο ξένοι έρχονται, παίρνουν το μεροκάματο και γυρνάνε στις χώρες τους.
-Δεν έχει Έλληνες να κάνουν την δουλειά, λέω με απορία.
-Δεν κάνει ο Έλληνας τέτοιες δουλειές για 50 Ευρώ την ημέρα!
-Δεν ξέρω αν το έχουν ακούσει οι εκλεκτοί συμπατριώτες μας αλλά αυτές τις μέρες υπάρχουν κάτι ενοχλητικοί ψίθυροι περί κάποιας κρισούλας με ολίγη ανεργία του 9%...
-Φίλε μου ο Έλληνας δεν δουλεύει για πενταροδεκάρες. Προτιμάει το επίδομα ανεργίας και φέρνουν τους ξένους που τα κάνουν μισοτιμής. Εγώ δούλευα με τον πατέρα μου μπετατζήδες, χτίστες, και όταν ερχόταν η ώρα για το ξεκαλούπωμα που πλήρωνε 40-50 Ευρώ δεν πατούσε κανείς και ο πατέρας μου αναγκαζόταν να φέρει Αλβανούς, Βούλγαρους, Αιγύπτιους, Πολωνούς και τα λοιπά!
-Ρε γαμώτο Ελλαδάρα άπιαστη!

Κι έτσι επί τέλους πήρα μια πιο σφαιρική εικόνα της λεγόμενης αδικίας που υποτίθεται ότι εξελίσσεται επί διεθνούς επιπέδου κατά της Ελλαδίτσας:

Η αλήθεια είναι ότι η ρίζα του κακού δεν είναι ούτε ο καπιταλισμός, ούτε οι σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται την κατακαημένη μας πατρίδα. Φαίνεται ότι το εισιτήριο να μπουν οι κερδοσκόποι και να φάνε οι αχόρταγοι το κόβει με χαμόγελο ο ίδιος ο Ελληνικός λαός που παριστάνει πια ότι κάτι τρέχει στα γύφτικα και δεν τις κάνουμε εμείς όλες τις δουλειές όταν είναι υποδεέστερες από την αφεντιά μας.

Και σκέφτηκα ότι όποιος τώρα κραυγάζει να μην πάρουμε βοήθεια από την Ευρώπη, να αναδιοργανώσουμε το χρέος, να δημεύσουμε περιουσίες, να κρεμάσουμε ανάποδα τους πολιτικούς, να κάνουμε Εθνοσυνέλευση και να ζητήσουμε βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα, θα έπρεπε να σταθούν μια στιγμή μπας και θα ήτανε πιο πρέπον και αποτελεσματικό να πάρουμε ένα βούρδουλα και να στείλουμε στα χωράφια, τις ψαρόβαρκες, τα νοσοκομεία και τις οικοδομές όλους αυτούς τους κηφήνες που απλώνουν την αρίδα τους μπροστά από την τηλεόραση και παριστάνουν τους προλετάριους μονμορανσί καλώντας για νέους αγώνες χασμουρητού από την μπε-εμ-βέ...

Ας βάλουμε πρώτα τάξη στο ποιοί είμαστε, ας βάλουμε τον πισινό μας να δουλέψει στις δουλειές που τώρα δίνουμε στους ξένους, και μετά τα βάζουμε με την κακή Δύση.




4 σχόλια:

  1. Σωστός!

    Τώρα όμως, σύντομα, θα γίνουν ανάρπαστες οι δουλειές που δεν άρμοζαν στον Έλληνα...

    (και μιλώ ως εργαζόμενη όχι μόνο σε γραφείο, αλλά και σε λάτζα, και σερβιτόρα, και, και).

    Καλώς επιστρέψατε :-)
    Πιστεύω ότι περάσατε υπέροχα!
    Φιλιά
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάσσια, σ' ευχαριστούμε, ναι, περάσαμε ξεκούραστα και ωραία στο Φαληράκι μας και τώρα έχουμε ξαδέλφια από την Αθήνα εδώ στο βουνό που είναι χαρά Θεού.

    Και έχοντας κάνει λατζέρης, γκαρσόνι, ταξιτζής, βοηθός στούντιο, κλπ πριν καν κλείσω τα 23, και έχοντας επιβιώσει σε τρείς χώρες εργασιακά, καταλαβαίνω απόλυτα τι λες, και λυπούμαι που πρέπει να έρθουν τέτοιες εποχές για να υποθέσει κανείς ότι επί τέλους θα γίνουν ανάρπαστες οι δουλειές που δεν ...αρμόζουν στον Έλληνα. Το εργασιακό ήθος πάσχει γιατί δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ότι και η ψυχολογία μιας κοινωνίας αλλά και οι τιμές στην αγορά και οι μισθοί επηρεάζονται από τον τρόπο με τον οποίον και τα κίνητρα για τα οποία εργάζεται ο κόσμος, όταν καταλαβαίνει την λεπτή διαφορά μεταξύ δουλειάς και εργασίας... Αλλά εμείς θέλαμε τα δύο ή τρία αυτοκίνητα ανά οικογένεια, τους μετανάστες να κάνουν όλες μας τις δουλειές για μας, δεν πληρώναμε εφορία μέσα από την παραοικονομία, και τώρα μας φταίνε άλλοι που έσκασε το μπαλόνι που φουσκώναμε τόσα χρόνια...

    φιλιά!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο μεγάλη αλήθεια είναι αυτό που είπατε. Και μάλιστα μιλάμε για λεφτά που φεύγουν σε μεγάλο βαθμό ως μαύρα. 50 ευρώ την ημέρα, θα φαίνονταν μία χαρά στον πρωτοδιόριστο των 592 ευρώ...

    Το ταξίδι με την ΑΝΕΚ καλό; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Αντρέα Κ., το πιστεύω με λύπη ότι έτσι είναι και έχεις και δίκιο για τα "μαύρα"... Θα περάσουνε μάλλον γενιές και πολύ παιδεία πριν χαμπαριάσει ο Ρωμιός ότι με την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή στο τέλος τον εαυτό του κλέβει καθημερινά... αλλά αυτή η έννοια είναι φαίνεται στο επίπεδο πυρηνικής φυσικής για να την καταλάβουν εκείνοι που κάνουν τώρα τους έξυπνους με τη νοικιασμένη Καγιέν...

    Το ταξιδάκι με την ΑΝΕΚ μια μικρή καλή κρουαζιερούλα όπως πάντα. Ζούμε στο χωριό μας στα βουνά πάνω από τη Φλωρεντία και ερχόμαστε για 10-15 μέρες στο σπίτι στην Αθήνα κάθε 2-3 μήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.