Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αχμέτ, ή Ισίδωρος;




Κι εκεί που διάβαζα ανυποψίαστος κάμποσα μπλογκ άνοιξα το The Secret Real Truth, το οποίο μας πληροφορεί ότι κάποιος Ελληνοαμερικάνος σκοπεύει να κάνει ορθόδοξη λειτουργία μέσα στην Αγιά Σοφιά στην Πόλη στις 17 Σεπτεμβρίου 2010




Δεν ξέρω αν το προσέξατε και 'σείς, αλλά εγώ πάντως έστειλα πάραυτα το ακόλουθο email:

Καλή η ανάρτηση για την λειτουργία στην Αγία Σοφία,
αλλά δυστυχώς η φωτογραφία που υπάρχει στην ανάρτηση είναι του Μπλε Τζαμιού (Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ του πρώτου -δίπλα στην Αγιά Σοφιά) χτισμένο το 1616 για να "απαντήσει" στην Αγία Σοφία, πράγμα που δεν το κατάφερε, και όχι της Αγίας Σοφίας του Ισίδωρου και του Ανθέμιου που χτίστηκε από τον Ιουστινιανό το 537, ακριβώς 1,079 χρόνια νωρίτερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη με αξεπέραστο τρούλο.

Εκτός από τις άλλες σημαντικότατες και πολλές διαφορές μεταξύ των δύο, η πιο εμφανής εκ πρώτης όψεως είναι ότι το Μπλε Τζαμί έχει έξι μιναρέδες ενώ η Αγιά Σοφιά τέσσερεις.

Συγγνώμη για την διόρθωση αλλά σκέφτηκα πως η ουσία της ανάρτησης προδίδεται τα μέγιστα από το να μην ξέρουμε οπτικά να ξεχωρίσουμε αμέσως πια είναι η Αγιά Σοφιά... Ο Σουλτάνος Αχμέτ ο Πρώτος πάντως σας ευχαριστεί :-)

φιλικά,
Δημήτρης


Βρήκα ότι η πηγή του ποστ ήταν από την 1η Δεκεμβρίου του 2009, από το μπλογκ του κυρίου Κώστα Αναγνωστόπουλου. Έστειλα το ίδιο email και σε 'κείνον.

Σε τεσσερσίμησι ώρες έλαβα αυτή την απάντηση από τον κύριο Αναγνωστόπουλο:

Εξαιρετική η παρατήρησή σας, σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Διορθώθηκε


και πράγματι,




Τα παιδιά του Secret Real Truth τίποτα ακόμη. Το μπλέ τζαμί παίζει για Αγιασοφιά!.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα (όσο μνημειώδη και να είναι) και χάρηκα από την γρήγορη επέμβαση και απάντηση του κυρίου Αναγνωστόπουλου. Δεν έχει σημασία τι πιστεύει κανείς, γενικότερα ή επί του συγκεκριμένου θέματος, όσο έχει ότι μία Ιστορία την έχουμε την άμοιρη, και μας αρέσει δεν μας αρέσει, αν δεν την τιμούμε εμείς ποιός θα την τιμήσει; ο Σουλτάν Αχμέτ;











ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελικά αι διπλωματικαί οδοί που στριφογυρνάν σαν σκοτεινά καλντερίμια ανάμεσα από τους θάμνους των πιθανών γεγονότων φαίνεται λειτούργησαν σωστά για αυτή την αμφισβητήσιμης νοημοσύνης ιδέα για Θεία Λειτουργία στην Αγιασοφιά.



Δεν θα γίνει η απόπειρα. Στο παραπάνω λίνκ υπάρχει και η πληροφορία ότι και Μουσουλμάνοι είχαν επίσης προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο και ούτε αυτούς τους άφησαν.



ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ 'ΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟ ΡΩΤΗΜΑ

Ο Σπύρου επρόκειτο να σούρει μαζί του από το Αμερική μεριά καμιά διακοσοπενηνταριά νοματαίους για την λειτουργία του.

Την ακύρωσε 16 Σεπτεμβρίου. Θα γίνότανε 17. Τι έγιναν τα αεροπορικά εισιτήρια που πρέπει όλα να κόστισαν τουλάχιστον έν τέταρτο εκατομμυρίου δολαρίων. Η μάλλον... τι απέγινε με τα λεφτά; ...ποιό ταξιδιωτικό γραφείο τα είχε κλείσει και σε ποιόν ανήκει;






11 σχόλια:

  1. ουσιαστική η παρατήρηση και η άμεση τροποποίηση.

    ωραίες φωτογραφίες δημήτρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σου πω την αμαρτία μου, μόλις το επισήμανες κατάλαβα την διαφορά..
    Αναφορικά πάντως με την πρωτοβουλία των ελληνοαμερικάνων να κάνουνε λειτουργία στην Αγ. Σοφία σήκωσα τα φρύδια όσο θα τα σήκωνα κι αν μάθαινα πως ζητήσανε Τούρκοι να λειτουργήσει το τζαμί του Ασλάν Πασά στα Γιάννενα που έχει γίνει μουσείο. Και αυτό γιατί σε χώρο που εδώ και δεκαετίες (ή αιώνες) έχει αλλάξει χρήση κι έχει πια χαρακτηριστεί μουσείο όταν πας να εκτελέσεις θρησκευτικά καθήκοντα ξέροντας ότι αυτός που σε φιλοξενεί θα προσβληθεί, είναι πρόκληση δεν είναι ευσέβεια.

    ΥΓ. Δημήτρη τα έμαθες για τα ποστερ που σχολίαζες τις προάλλες;; Ελογοκρίθησαν οι καλλίγραμμες καλόγριες! http://www.bbc.co.uk/news/uk-11300552

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ria, τις βρήκα στο ιντερνέτ και διάλεξα! Αν και έχω πάει μια φορά στην Πόλη όταν ήμουνα 18, θέλω να ξαναπάω τώρα για να την φωτογραφήσω κι εγώ!



    latecomer, σωστό το σκεπτικό σου αλλά πολύ-πολύ περίπλοκο το θέμα. Κατ' αρχάς ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία ανήκει (όπως με χρόνια, με καιρούς, θα ανήκει σίγουρα) στην Ε.Ε. Μπορεί η ανταλλαγή πληθυσμών να επαναληφθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση μια που δεν θα υπάρχουν σύνορα. Δια μέσου νομίμων οδών μπορεί κάλλιστα ο καθένας να κινήσει διαδικασίες που ίσως να μετατρέψουν "μουσεία" πάλι σε ναούς ή τζαμιά. Από την άλλη μεριά, η Αγιασοφιά, όπως και να το γυρίσουμε το πράμα, δεν είναι απλώς "άλλο ένα μουσείο", ούτε ιστορικά ούτε πολιτιστικά είτε για τους Ρωμιούς είτε για το Ντοβλέτι. Καλά, υπάρχει ολόκληρη ανάρτηση που μπορούσαμε να κάνουμε στο θέμα...

    Όσο για τον συγκεκριμένο λεγάμενο κύριο Σπύρου, και την ιδέα του, ψάχνω να βρω σε τι διαφέρει ο κύριος από εκείνον τον πάστορα στην Φλώριδα που ήθελε να κάψει Κοράνια στις 911. Όχι και πολλά. Η πράξη μάλλον δεν θα γίνει και οι Τούρκοι θα βρούνε, είμαι σίγουρος, ωραίο τρόπο να αποφύγουνε σύγκρουση, γιατί, ιστορικά, ήταν πάντα πολύ πιο μυαλωμένοι και μακιαβελικοί διπλωμάτες από εμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο, είναι σημαντική και για τους δύο. Κι εκεί βρίσκεται ένα από τα τεράστια προβλήματα της αποκατάστασης και όχι όπως ισχυρίζονται κάποιοι σε βαρβαρότητα. Για να αποκαλύψουνε τα ψηφιδωτά πρέπει να καταστρέψουνε άλλα έργα τα οποία κι εκείνα μετράνε 500+ χρόνια... γκρεμίζεις την Καπνικαρέα για να πάρεις τα αρχαία δομικά μέλη και να τα ξαναβάλεις εκεί που ήτανε;

    Για την καλόγρια που τηνε γλωσσοφάγαμε κι έμεινε στην αφάνεια δεν μου απάντησες :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. latecomer, Είχα ετοιμάσει την απάντηση και μου ξέφυγε! (ξαφνικά παρουσιάστηκε η γυναίκα μου στη πόρτα με αυγά σημερνά απ' το διπλανό κοτέτσι και φρέσκο ψωμί απ' τον φούρνο!)

    Λοιπόν, την σελίδα αυτή του BBC είχα δει κι εγώ στις 15 Σεπτ., και έκανα την ανάρτηση. Στην ανάρτηση γράφω "Μετά την απόφαση στην Αγγλία ότι πρέπει να απαγορευτεί η διαφήμιση με την έγγειο καλόγρια, η εταιρεία αποφάσισε να νοικιάσει ταμπλό και να κολλήσει την διαφήμιση στους δρόμους που θα ακολουθήσει το θωρακισμένο αυτοκίνητο του Πάπα κατά την επίσκεψή του στην Αγγλία."

    Αυτό γιατί δεν ήμουν σίγουρος αν η ASA έχει νομική ισχύ -μια που στο ίδιο άρθρο η εταιρεία έλεγε ότι θα νοίκιαζε ταμπλό στον δρόμο που θα ακολουθούσε ο Πάπας.

    Εγώ πάντως διαφωνώ με την απαγόρευση, αν πράγματι έχει νομική ισχύ. Αν είναι η γνώμη της ASA, ελεύθερη χώρα είναι μπορούν να έχουν ότι γνώμη θέλουν. Αλλά αν η απαγόρευση έχει νομική ισχύ, ελεύθερη χώρα είναι, και τέτοια απαγόρευση θα ήταν απαράδεκτη.

    Το "στάνταρ" σε μια παρωδία είναι αν ο αναγνώστης θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι η δυσφήμηση ή το καλαμπούρι είναι αλήθεια. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια καινούργια διάσταση, του ότι, ναι, είναι πιθανόν μια καλόγρια να μείνει έγγυος (ιδίως η συγκεκριμένη καλόγρια). Αυτό όμως δεν είναι δυσφήμηση ή κατηγορία γιατί εστιάζει στην κρίση ενός ατόμου (της καλόγριας) και όχι της θρησκείας της.

    Κοντολογίς, νομικά, τέτοια απαγόρευση έχει γυάλινα και επικινδύνως εύθραυστα πόδια!!


    'Οσο για την Καπνικαρέα, βεβαίως, σωστότατη η παρατήρηση. Κι εγώ δεν πιστεύω ότι είναι πολιτιστικά σωστό ή δυνατό να ξαναγίνει η Αγιασοφιά εκκλησία ή τζαμί. Είναι μουσείο παγκοσμίας κληρονομιάς. Τώρα, αν κανείς βρει, με υπουργεία και αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους, τρόπο να φτιάξει ένα μικρό χώρο σε κάποια γωνία που να γίνει μια μικρή εκκλησούλα και δίπλα της ένα τζαμάκι, χώροι προσευχής βασικά αλλά και του Ισλάμ και της Ρωμιοσύνης, αυτό είναι άλλη υπόθεση :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκτός από ανόητος ο Σπύρου και οι συν αυτώ είναι και αγράμματοι γιατί η Αγία Σοφία της Πόλης δεν έχει καμμιά σχέση με την ομόνυμη αγία αλλά με "την Υπάτην Σοφίαν του Ένσαρκου Λόγου του Θεού" (όπως είναι το πλήρες όνομα του Ναού), ο οποίος και εόρταζε πάντα την 23ην Δεκεμβρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθεόφοβε, ξέρω και Ελληνοαμερικάνους και Έλληνες που νομίζουν ότι η εκκλησία είναι για την εν λόγω δεσποινίδα. Ο Σπύρου είπε επίσης ότι διάλεξε αυτήν την εβδομάδα γιατί ήταν η εβδομάδα που γιορτάζεται η Ορθοδοξία και η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Πάντως μια και της Αγίας Σοφίας είναι 17 Σεπτεμβρίου, ατύχησε ο κύριος απ' το Νιού Χάμπσαϊρ.

    Πάντα ήξερα την εκκλησία ως "Του Θεού Σοφίας" και δεν είχα μάθει τον σωστό τίτλο που γράφεις: " την Υπάτην Σοφίαν του Ένσαρκου Λόγου του Θεού ". Μου αρέσει πολύ περισσότερο. Ο Ιουστινιανός έχτισε ένα μνημείο δηλαδή, "Στο Ανθρώπινο Πνεύμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βέβαια μόνο δεσποινίς δεν ήταν εκτός αν με το κρίνο και αυτή απέκτησε τις τρείς θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα, και Αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αθεόφοβέ μου στην Αμερική όλες λέγονται Ms., ακόμα, και αι Mrs., λόγω κοινωνικής ετικέτας, ότι το Mrs., λέει μεγαλώνει σε ηλικία αφ' ενός, και υπονοεί προσκόληση σε κάποιον Mr.

    Απλά, φερόμουνα ευγενικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημήτρη, και παρά του ότι διάβασα την ανάρτηση των The secret real truth, χαμπάρι......
    Και μετά διαβάζω την επισήμανσή σου και ντρέπομαι/

    Τουλάχιστον διορθώθηκε.

    Καλό Σ/Κ
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βάσσια μου, οι Secret Real Truth ακόμα τίποτα... Ο αρχικός αναρτήσας προ 10 μηνών, κύριος Αναγνωστόπουλος, πάντως, κύριος!

    Καλό Σαββατοκύριακο! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.