Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο Δεκάλογος του Κ.Ο.Κ.










Σήμερα θα ασχοληθούμε με διευκρινήσεις και διαλευκάνσεις τυχόν σκοτεινών σημείων στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας Αθηνών και πάσης Ελλάδος.



1. Σηματοδότες: Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το πράσινο σημαίνει "πέρνα", το πορτοκαλί "πέρνα γρήγορα" και το κόκκινο "πέρνα γρήγορα με κλειστά τα μάτια". Η σωστή ερμηνεία είναι:
- για το κόκκινο "πάτα φρένο γερά",
- για το πορτοκαλί "πάτα φρένο και γκάζι εναλλακτικά, δυό τρείς φορές", και,
- πράσινο: "κορνάρισε".
(Οι σηματοδότες και άνωθεν οδηγίες δεν αφορούν τους μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες.)

2. Τροχαία και Αστυνομία: Δύο σώματα που καταδυνάστευαν τους αυτοκινητιστές, φορτηγατζήδες, μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες μέχρι και το τέλος των χρόνων της Χούντας.
Τώρα, ηθοποιοί ντυμένοι με τις στολές Τροχαίας και Αστυνομίας στέκονται σε καίρια σημεία πράττοντας μηδέν για να θυμίζουν στους πολίτες το πολύτιμο δώρο της απολύτου προσωπικής ελευθερίας το οποίο απολαμβάνουν σήμερα.





3. Κόρνα ή κλάξον: Ηχηρός μηχανισμός χρησιμοποιούμενος για τον συμβολισμό της προσωπικής ελευθερίας λόγου και ιδεών.

4. Προτεραιότητα πεζών και αυτοκινήτων:
- Αν είσαι πεζός, προτεραιότητα έχουν οι πεζοί.
- Αν οδηγείς αυτοκίνητο, προτεραιότητα έχουν τα αυτοκίνητα.
- Αν οδηγείς φορτηγό, προτεραιότητα έχει η τσέπη σου.
(Θέματα προτεραιότητας δεν αφορούν τους μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες).

5. Όριο ταχύτητας: Το ανώτατο όριο στο οποίο μπορεί να επιταχυνθεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο αυτοκίνητο, φορτηγό, ή μοτοσυκλέτα, βασισμένο στο μέγεθος της μηχανής του, και άλλων, λειτουργούντων ή μη, οργάνων του σώματος.





6. Πινακίδα "STOP" σε διασταύρωση:
- Έχεις πινακίδα "STOP": Πέρνα Ελεύθερα,
- Δεν έχεις πινακίδα "STOP": Πέρνα Ελεύθερα, οποιαδήποτε ζημιά θα την πληρώσει ο άλλος οδηγός.


7. Διαγράμμηση σε οδούς διπλής κατευθύνσεως:
- Μία λωρίδα διακεκομμένη: "επιτρέπεται η προσπέραση".
- Μία λωρίδα διακεκομμένη και μία συνεχής: "επιτρέπεται η προσπέραση με αναβόσβημα προβολέων".
- Δύο λωρίδες συνεχείς: "επιτρέπεται η προσπέραση με αναβόσβημα προβολέων και χρήση κόρνας".
- Δύο λωρίδες συνεχείς και αυτοκίνητο μπροστά που κοστίζει λιγότερο από το δικό μας: "επιτρέπεται η προσπέραση με αναβόσβημα προβολέων, χρήση κόρνας και μούντζα".

8. Ασφαλιστική κάλυψη: Απαραίτητη οικονομική κάλυψη σε περίπτωση που οποιοδήποτε ατύχημα είναι δική μας ευθηνή. Εξ' ορισμού, ασφαλιστική κάλυψη υποχρεούται να έχει μόνο ο άλλος οδηγός.





9. Παρκινγκ: Χώροι μεταξύ κτηρίων και δρόμων όπου:
- προς την μεριά του δρόμου, μπορούν να παρκάρουν αυτοκίνητα με τις δύο μόνο ρόδες πάνω στο δρόμο και τις άλλες δύο στο παρκινγκ, και,
- προς την μεριά των κτηρίων ελεύθερη διέλευση μοτοσυκλετών, οι οποίες, αν επιθυμούν να σταματήσουν μπορούν να το κάνουν ακουμπισμένες στα κτήρια.

10. Φλας: μικρό αλλά δυνατό λαμπάκι πάνω σε φωτογραφική μηχανή για νυχτερινές φωτογραφίες.











Η ανάρτηση αυτή, αν και την είχα τελειώσει χτες, δίδεται ως homage σε αυτή την ανάρτηση από το ellinaki.



 
Εν τω μεταξύ, ήθελα να είχα αφήσει την Καρδίτσα για λίγο παραπάνω, οπότε αν την ψάχνετε είναι εδώ.





9 σχόλια:

  1. Να τολμήσω μια διόρθωση αν και είναι ήδη τέλειο....

    "Τώρα, ηθοποιοί ντυμένοι με τις στολές Τροχαίας και Αστυνομίας στέκονται σε καίρια σημεία πράττοντας μηδέν ...."

    Νομίζω ότι προσβάλουμε τους ηθοποιούς, επειδή κανένας ηθοποιός δεν προσπαθεί να κρυφτεί από το κοινό , πράγμα που οι αστυνομικοί κάνουν με μεγάλη επιμέλεια.......

    Ίσως είναι καλύτερα:

    "Τώρα, ελάχιστα μοντέλα ντυμένοι με στολές Τροχαίας και Αστυνομίας, αμειβόμενοι παρά του υπουργού Δημοσίας Τάξεως , διακριτικά στέκονται κλπ......."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη μια διόρθωση: Δεν υπάρχει πορτοκαλί,υπάρχει βαθύ πράσινο και πςερνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ glam, τελώ υπό ευπρόσδεκτα διορθωμένη και βελτιωμένη θέση φρασεολογική, απορών πως δεν σκέφτηκα ότι η παράγραφος #2 του ΚΟΚ, όπως ηφίστατο άνωθεν, εμείωνε το αξιοσέβαστο επάγγελμα του ηθοποιού! Επίσης, ο προσδιορισμός "διακριτικά" στον βελτιωμένο ορισμό προσθέτει μια πτυχή ρεαλισμού! Δεκτή η πρότασή σου με χαρά! και, νά'σαι καλά!



    Αθεόφοβε, πιστεύω ότι αναφέρεσαι σε εκείνη την συμβιβαστική λύση, που είχε υλοποιηθεί με το γνωστό, όπως λες, βαθύ πράσινό, η οποία έδωσε τέλος στις ατσαμάτητες διαδηλώσεις όπου πατριώτες με τις εκατοντάδες τους περνούσαν από σηματοδότες ψέλνοντας "Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλέ, αυτοκινητάκια στη Σταδίου δε με παίρνετε καλέ". Αλλά αυτή η επιτυχία σημειώθηκε προ δεκαετιών... Θα τηλεωνήσω στο δεύτερο ανήψι μου από το εξ'αγχιστίας πρώτο ξάδελφο μου και θα του πω να κοιτάξει απ' το παράθυρο κάτω στη γωνία να μου πει. Θα στο επιβεβαιώσω μόλις έχω τις πληροφορίες στα χέρια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλά, μου έφτιαξες τη μέρα!

    καλό σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγάλο πρόβλημα το πορτοκαλί και θα πρέπει να κατηαργηθεί. Σε όλο τον κόσμο όταν βλέπεις πορτοκαλί πατάς φρένο, στην Ελλάδα πατάς γκάζι. Ως εδώ καλα και δεν θα πειραζε καθόλου αν δεν υπήρχαν και Ελληνες που οδηγάνε στο εξωτερικό.

    Βέβαια η μοναδική πόλη που δεν υπάρχει κανένας που να δίνει σημασία στη σηματοδότηση είναι η Νάπολι. Τις ωρες που δεν έχει κίνηση (αργά το βράδυ δηλαδή) ακόμα και τα λεωφορεία κοιτάνε και περνάνε προσεκτικά ακόμα με κόκκινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα το εκδώσεις Δημήτρη;
    Γιατί ο άλλος ΚΟΚ δεν χρησιμοποιείται ;-)

    Καλό σ/κ
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ria, Ελπίζουμε το χέρι να πονάει λιγότερο! καλό σου Σαββατοκύριακο!




    NdN, μόλις ρώτησα την γυναίκα μου αν είναι αλήθεια αυτό που λες, και η απάντησή της είναι πως δεν ξέρει γιατί φοβάται να πάει στη Νάπολη! Και είναι η διοικήτρια της αστυνομίας εδώ στο χωριό, και οπλοφορεί! Άρα, πρέπει να έχεις δίκιο!

    Πάντως, εδώ στο χωριό δεν έχουμε πορτοκαλί.
    ...τώρα που το καλοσκέφτομαι δεν έχουμε ούτε κόκκινο, ούτε πράσινο!



    Βάσσια, πάντως, αν τον εκδόσω αυτόν τον Κ.Ο.Κ., μπορούμε να εγγυηθούμε, νομίζω, πως όλοι θα τον ακολουθήσουν σαν ευαγγέλιο!

    Καλό σου Σαββατοκύριακο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως στο φλας πρέπει να συμπληρώσουμε ότι κανονικά αποτελεί έξτρα μηχναισμό ενός οχήματος (δεν παρέχεται από τη μάνα του). Επειδή δε απαιτεί εξτρά χρήματα, σπάνια οι οδηγοί το εντάσσουν στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου. Ενίοτε δε όταν το παρέχεται από την εταιρία, συνδέεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και, αγαπητέ Δήμο, άξιον δε σημειώσεως ότι στην προσπάθεια να ελαττωθεί το κόστος ενέργειας για τη χρήση φλας, γίνονται πειράματα να αντικατασταθεί ο ηλεκτρικός μηχανισμός με ένα καινούργιο μηχανισμό Φυσικού Αερίου. Οι υπεύθυνοι είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μειωθεί ο αριθμός και ποσοστό εκρήξεων που σημειώνονται τώρα στα πρώτα πειραματικά στάδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.