Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ετοιμαστείτε, γείτονες!









Σήμερα θα σας μιλήσω για έναν γνωστό, δύο χωριά παρά κάτω από 'μας, με τ' όνομα Gigi della frana. Ο Gigi αγόρασε ένα σπίτι σε μια ωραία πλαγιά, τού 'ριξε 100.000 Ευρώ να το φτιάξει, και μετά από λίγο καιρό το πήρε το σπίτι μια κατολίσθηση και εξαφανίστηκε σε σύννεφο σκόνης καθώς οι χωριανοί το κοιτούσαν να κατεβαίνει μεγαλοπρεπώς αλλά θλιβερά προς τη χαράδρα.

Ποίο το μήνυμα; σας ακούω να ρωτάτε. Λοιπόν, το μήνυμα δεν είναι φανερό μέχρι που να εξετάσει κανείς το όνομα του τώρα πλέον άστεγου χωριανού. Το della frana βλέπετε, δεν ήταν ακριβώς το επίθετό του. Του το είχαν δώσει οι συγχωριανοί του παρατσούκλι όταν αγόρασε το σπίτι το οποίο ήδη είχε το όνομα frana. Και, frana, σημαίνει "κατολίσθηση".

Ο "Τζίτζι της κατολίσθησης", λοιπόν έζησε για να τιμήσει το γεγονός πως ήταν κοινή γνώση ότι στην πλαγιά όπου καθόταν το σπίτι που αγόρασε γινόντουσαν συνεχώς κατολισθήσεις.



Επίσης θέλω να σας μιλήσω για τους Ιταλικούς σκουπιδότοπους. Όπως πολλά στην Ιταλία, οι σκουπιδότοποι πάσχουν από δύο κατάρες: την Μαφία, η την Καμόρα από τη μια, και την Ιταλική νοοτροπία απ' την άλλη, που, λόγω γεωγραφικού στίγματος, έχει το κύρος της Ευρώπης αλλά μια πραγματικότητα ούνα φάτσα ούνα ράτσα με την Ελληνική. Εκρηκτικός συνδυασμός, γιατί, στην Ελλάδα τουλάχιστον το ξέρουμε ότι μόνο μαλακίες μπορούμε να κάνουμε, ενώ στην Ιταλία κάνουν τις ίδιες μαλακίες και χειρότερες αλλά νομίζουν πως καλύπτονται. Προσθέστε σε αυτό και την Μαφία και κλάφτα Χαράλαμπε! (ή Gigi).

Τα σκουπίδια στη Νάπολι τα βύθιζαν στη θάλασσα έξω από το λιμάνι. Και όταν παλιά, τα '70, είχαν πυρηνικά εργοστάσια, τα πυρηνικά απόβλητα τα ξεμπέρδευαν εταιρίες κατευθυνόμενες από την Μαφία, βάζοντάς τα πάνω σε καραβάκια τα οποία βύθιζαν στην ανοιχτή θάλασσα, με τους εχτρούς τους κλειδωμένους σε καμπίνες. Πρόσφατα ανακάλυψαν μάλιστα οι αρχές τα καραβάκια αυτά με ενεργά πυρηνικά απόβλητα μέσα τους, βυθισμένα βόρεια της Σικελίας.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες για ηλεκτρική ενέργεια είχαν απενεργοποιηθεί πριν καμιά 25αριά χρόνια μετά από παραδοχή πως δεν υπήρχε ικανός και ασφαλής χειρισμός των αποβλήτων. Από τότε το μόνο θέμα που είχε μείνει ήταν ότι οι χωματερές στην Ιταλία πάσχουν περισσότερο και από τους κατοίκους της Κερατέας στην γειτονική Ελλάδα.

Ο μέγας ερωτύλος πρωθυπουργός μας επί τη επανεκλογή του το 2008, έψαξε να βρει που έχει γρόσι κι έτσι θυμήθηκε την πυρηνική ενέργεια.

Ως εκ τούτου πυρηνικοί αντιδραστήρες για ηλεκτρική ενέργεια προγραμματίστηκαν να κατασκευαστούν στα μέρη που βλέπετε στον παρακάτω χάρτη.

Πολλοί Ιταλοί έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας της να απαγορεύσει στην Ιταλία την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, με το σύνθημα του ότι αν δεν μπορεί το Ιταλικό κράτος και τοπικές αυτοδιοικήσεις να φτιάξουν ασφαλείς χωματερές για τα σκουπίδια τους, πως θα του εμπιστευτεί ο κόσμος να έχει και την εύθηνη πυρηνικών αποβλήτων...

Οπότε, αγαπητοί, αν μια μέρα ξυπνήσετε και δείτε στον καθρέφτη ότι έχετε μια πρασινωπή λάμψη, δε θα φταίει το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ!














19 σχόλια:

  1. Εμ, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές ούτε απλά οι εκρήξεις, αλλά κυρίως οι τσιγκουνιές και η αδυναμία φύλαξης των αποβλήτων για μεγάλο διάστημα. Όταν χωριουδάκια και οικισμοί δε θέλουν ένα ΧΥΤΑ πώς να δεχτούν πυρηνικά απόβλητα; Και σκέψου ότι κοντά στη Σαλονίκη είναι ήδη το Κοσλοντούι και άλλα εργοστάσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή ήξερε οτι θα πέσει το σπίτι του και καθόταν να περιμένει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο άνθρωπος της σήμερον ημέρας Δήμο είναι από μόνος του μια φυσική καταστροφή καθώς πορεύεται κάπου μεταξύ αγνοίας, φιλαργυρίας και το "δεν πρόκειται να συμβεί σε μένα"-σύνδρομο. Το "Κοσλοντούι" τι είναι;



    Αγαπητέ Ύπνε, πρόκειται για την δύναμη της ανθρώπινης άρνησης. Ο τύπος ήξερε την ονομασία του μέρους όπου αγόρασε σπίτι. Και, το παρατσούκλι του πριν την κατολίσθηση είχε ήχο κωμικό, ενώ μετά απέκτησε ήχο θλιβερό. Σκέψου μόνο ότι στην Καλιφόρνια, όπου περιμένουν τον "Μεγάλο" σεισμό, χτίζουν παραθαλάσσια σπίτια εκατομμυρίων πάνω στα βράχια, υποστηριζόμενα με ξύλινα δοκάρια από κάτω-μπροστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα για μένα δεν έιναι η πυρηνική ενέργεια η οποία είναι στην πραγματικότητα η πιο καθαρή ενέργεια.
    Το πρόβλημα είναι στην κατασκευή των εργαστασίων που θα πρέπει να έχουν προβλεφτεί πλήρως όλα τα σενάρια πιθανών βλαβών και αντιμετώπισης τους με διπλά και τριπλά συσ΄τηματα ασφάλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακριβώς, Αθεόφοβε! Το ότι η πυρηνική ενέργειαείναι στην πραγματικότητα η πιο καθαρή και συμφέρουσα ενέργεια δεν σημαίνει τίποτα όταν η ασφάλειά της εξαρτάται από λανθάνοντα όντα. Η Ιαπωνία ήταν ή καλύτερα προετοιμασμένη και οργανωμένη χώρα στον κόσμο για σεισμούς και τσουνάμι, και όμως, έχτισαν πυρηνικούς αντιδραστήρες που δεν άντεξαν την φυσική καταστροφή που τους έλαχε. Αν αυτό συμβαίνει στην Ιαπωνία, που να εμπιστευθείς την ανθρώπινη ατέλεια; Εδώ οι ίδιοι οι Ιταλοί παραδέχονται ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς να κάνουν την δουλειά σωστά. Αλλά τα χρήματα χρήματα και τα κέρδη κέρδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Κοζλοντούι είναι περιθοχή-κωμόπολη της Βουλγαρίας με πυρηνικό εργοστάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι δηλαδή σαν να σου λένε μην κάτσεις πάνω στη φωτιά και ΄συ όχι μόνο κάθεσαι αλλά την ανάβεις περισσότερο!ΕΛΕΟΣ.

    Σε περιμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απειλές με ευρεία κοινωνική επίπτωση είναι και η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ερημοποιηση εδαφών, η μόλυνση των πόσιμων εδαφών, του υδροφόρου ορίζοντα, των θαλασσών, των πολεμικών ρύπων, των ηχητικών και υπερηχητικών ρύπων, των ELF-EMFs,σε όλο το φάσμα του ηλεκτρομαγνητισμού, των μεταλλαγμένων, των νοθευμένων,των ληγμένων κλπ. 12 αντιδραστήρες μέτρηυσα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ιταλίας! Και οι Ιάπωνες μας απογοήτευσαν, οι εταιρείες στη καταστροφή φαίνονται ότι αποβάλλουν τα επικοινωνιακά χαρίσματα και επιδεικνείουν το απάνθρωπο προσωπείο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαθά κόποις κτώνται. Κι εδώ τούτη η ρήση δεν εφαρμόζεται. Έχουμε φτηνή ενέργεια χωρίς κόπο, δηλαδή χωρίς κόστος ή έστω με πολύ μικρό κόστος. Αλλά, επειδή στη φύση και σε όλα τα πράγματα πρέπει να υπάρχει ισορροπία, ο μικρός κόπος συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο. Και όπως σε όλα τα πράγματα στις μέρες μας, σταθμίζεται ο κίνδυνος με το κέρδος και πάντα ο νικητής είναι το κέρδος… Ο άνθρωπος δε λαμβάνεται υπόψη, είναι αναλώσιμος, εκτός βέβαια αν είναι κάτοχος μεγάλης περιουσίας οπότε αυτομάτως γίνεται σημαντικός. Η αξίες δηλαδή προσδιορίζονται από ένα και μόνο παράγοντα. Το χρήμα. Όλα τα υπόλοιπα, παιδεία, ήθος, ευγένεια, αλληλεγγύη, όνειρα… είναι απλές οδοντόκρεμες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ήξερα Δήμο ότι η Βουλγαρία έχει πυρηνική ενέργεια; Δηλαδή πρέπει να ελπίζουμε ότι είναι πιο τυχεροί αλλά και πιο "ασφαλείς" από τους Ιάπωνες, πράγμα δύσκολο... Ένα πράγμα για το οποίο σέβομαι τους Ιταλούς, αυτούς που το παραδέχονται τουλάχιστον, είναι ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν το σύστημά τους και τους εαυτούς τους με τέτοια ευθύνη...



    Η ανθρώπινη άρνηση, Ύπνε... αν ένας άνθρωπος δεν θέλει να δει ή να παραδεχτεί κάτι, σφυρίζει αδιάφορα και βρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες για να πει ότι το μαύρο είναι άσπρο.



    Αγαπητέ Διόνυσε, οι απειλές που αναφέρεις είναι πραγματικές, άμεσες και επικίνδυνες. Είναι όμως "απειλές", και επικίνδυνες, μόνο για μας τους ανθρώπους μόνο, και, εμείς μάλιστα τις δημιουργούμε. Θ θέση μου είναι πως ο άνθρωπος είναι γέννημα και αναπόσπαστο μέρος της φύσης, και η φύση, ο πλανήτης, εξελίσσεται συνεχώς επί δισεκατομμύρια χρόνια. Ότι κάνουμε δηλαδή, η φύση ή ίδια το κάνει, μια που είμαστε μέρη μας, και ότι κάνουμε δεν έχει διαφορά από την φωτοσύνθεση, ας πούμε, που κάνουν τα φύλα ενός δέντρου. Η διαφορά είναι ότι αυτά που κάνουμε τελικά θα μας εξαφανίσουν, και η φύση απλά θα συνεχίσει στο δρόμο της εξέλιξης της... Και, όσον αφορά την οπτική γωνία την δική μας, την ανθρωπομορφική, πράγματι, όπως λες, αν οι Ιάπωνες δεν τα κατάφεραν... τότε ποιός μπορεί;



    Τελευταίε, έτσι είναι. Ο εργάτης/ υπάλληλος έχει σαν προτεραιότητα να βγάλει όσα περισσότερο μισθό γίνεται για όσο πιο εύκολη και λίγη δουλειά γίνεται, και να μην τον διώξουνε, και ο ιδιοκτήτης/παραγωγός έχει σαν προτεραιότητα να βγάλει όσα περισσότερο κέρδος γίνεται με όσο πιο λίγα έξοδα μπορεί να κάνει, και να μην τον πιάσουνε. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες, ποίηση, πρόζα, και επιστημονική φαντασία να περνάει η ώρα και να αυτοπαρουσιαζόμαστε λες και η φύση μας δεν είναι μόνο οι προτεραιότητες που ανέφερα.

    Μπορεί να τα "λέμε" όμορφα εμείς οι homo sapiens αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ απλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα,

    το Κοζλοντούι είχα την εντύπωση πως έκλεισε με χρηματοδότηση της ΕΕ, τους είχε μείνει από τον υπαρκτό και είναι αρχαίο.

    Ωραίος ο χάρτης, αλλά άμα δεν είναι του... προαιώνιου εχθρού το εργοστάσιο δεν χρειάζεται να ανησυχούμε! Θυμάσαι το τζέρτζελο με το Ακουγιού που πρόκειται να χτιστεί σε σεισμογενή περιοχή? Τόνοι μελανιού για αναλύσεις από το αν σκάσει ως το ότι η Τουρκία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Νομίζω το επιχείρημα του στρατηγικού τύπου ήταν πως αν έχουν οι Τούρκοι πρέπει να έχουμε και μεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλώς τον Latecomer! μαύρα μάτια κάνουμε να σε δούμε αυτές τις μέρες! ελπίζω να είσαι πάντα καλά.

    Τώρα μου υπονόησες την εικόνα μιας πυρηνικής Ελλάδας! Πω-πω εφιάλτης πρωί-πρωί! Και αφού χτίσουμε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα στο μόνο χώρο που χωράει, στο Ελληνικό το πρώην αεροδρόμιο, θα βάλουμε παράνομους μετανάστες Αλβανούς και Βούλγαρους να το δουλεύουνε μια και εμείς θα είμαστε πολύ απασχολημένοι να βρίσκουμε ποιά ξένη δύναμη φταίει για τα κουσούρια των μηχανημάτων που αγοράσαμε. Έξω από τη Γλυφάδα, δε, το καινούργιο υποβρύχιο που αγοράσαμε από την Γερμανία θα φυλάει τσίλιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άμα είναι να φτιάξουμε κι εμείς πυρηνικό εργοστάσιο, προτείνω να το στήσουμε πάνω στο ρήγμα της Αταλάντης. Άμα γίνει μεγάλος σεισμός μήπως και το καταπιεί το ρήγμα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν πάλι παραμείνει όρθιο και με ρήγματα απ' όπου θα ξεφεύγουν ραδιενεργά νέφη, επειδή είναι στο κέντρο της χώρας, θα πάει παντού, σ' ολόκληρη την επικράτεια, κι έτσι η υφήλιος θα ησυχάσει μια και καλή από τους ανάξιους απογόνους του Περικλή και του Λεωνίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δημήτρη, καλησπέρα. Μου άρεσε πολύ ο παραλληλισμός που έκανες του Τζίτζι της κατολίσθησης με τους Ιάπωνες και την "ασφαλή" -τρομάρα τους- πυρηνική ενέργεια. Ένα ακόμη παράδειγμα της ασθενούς μνήμης που διαθέτουν οι άνθρωποι.
    ΥΓ: Κάποτε διάβασα ένα κείμενο που έλεγε πως στις πλαγιές του Βεζούβιου το ηφαιστειογενές έδαφος είναι ιδιαίτερα εύφορο και τραβούσε από την αρχαιότητα τους ανθρώπους να κατοικήσουν εκεί, οι οποίοι μετά από μια ή δυο γενιές ξεχνούσαν τι συνέβη με το ηφαίστειο. Είχα σκεφτεί να το αναρτήσω μετά τα γεγονότα της Ιαπωνίας κάνοντας τον ίδιο παραλληλισμό, αλλά δε βρήκα το κείμενο. Με κάλυψε άλλωστε η δικιά σου ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είμαι ο μόνος που βλέπει πιθανό cognitive bias εξαιτίας της δράσης του availability heuristic;


    "As MIT’s Josef Oehmen explains, there is very little chance that many will suffer much radiation harm.

    There was and will not be any significant release of radioactivity from the damaged Japanese reactors. By “significant” I mean a level of radiation of more than what you would receive on – say – a long distance flight, or drinking a glass of beer that comes from certain areas with high levels of natural background radiation.

    In fact, the nuke media scare will itself cause far more harm!

    Although radiation escaping from a nuclear power plant catastrophe can increase the risk of many cancers and other health problems, stress, anxiety and fear ended up in many ways being much greater long-term threats to health and well-being after Chernobyl, Three Mile Island and other nuclear accidents, experts said Monday."



    http://www.overcomingbias.com/2011/03/choose-help-or-show-concern.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Availability_heuristic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελευταίε, να μιλάμε σιγά μην ακούσουν οι ιθύνοντες από τη Βουλή και ανακαλύψουν ότι ένας-δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες θα είναι ότι πρέπει σαν μια καινούργια αγελάδα για να αρμέγουν μετρητά!




    Καλώς ήρθες Θωμά και σ' ευχαριστώ. Η Ιταλία δεν διαφέρει και πολύ από την Ελλάδα σε αρκετά σημεία. Ο άνθρωπος όμως είναι ίδιος παντού. Διαλέγει να πάρει το ρίσκο και αν έρθει η κακιά στιγμή "τότε βλέπουμε". Η Νάπολη και η Πομπηία είναι ολοφάνερα παραδείγματα, μα τη νοοτροπία αυτή τη βλέπει κανείς συχνά σε πολλά θέματα, και ακόμα καθημερινά. Ο παραλληλισμός που έκανα με τον Τζίτζι ήταν στο ότι η Ιταλία σκέφτεται να ξαναβάλει πυρηνικούς αντιδραστήρες χωρίς να έχει μάθει από το ίδιο της το παρελθόν. Οι Ιάπωνες από την άλλη μεριά είναι οι πλέον αξιόπιστοι και ευσυνείδητοι στον κόσμο. Ποιός άλλωστε περίμενε και 9 ρίχτερ και τσουνάμι 10 μέτρων την ίδια μέρα! Στο μέλλον υποθέτω ότι θα τους χτίζουν σε λίγο μεγαλύτερο υψόμετρο.




    Αγαπητέ Epanechnikov καμία αντίρρηση, και πάντα προσπαθώ, όσο μου είναι δυνατόν, να είμαι από αυτούς που δεν κάνουν κρίσεις βασισμένες σε πρόχειρη συλλογική μνήμη αντί για βάση θεμελιωμένων στοιχείων. Η ανάρτηση αυτή ήταν μια πιο ευτράπελη ματιά στην ωραία Ιταλία δοσμένη μέσα από τα γεγονότα και τους ανθρώπους της. Είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσεις ότι δεδομένης της εκλογής να ζήσουμε κοντά σε ένα Ιαπωνικό αντιδραστήρα ή ένα Ιταλικό αντιδραστήρα, θα ανακαλύπταμε γρήγορα ότι προτιμάμε το σούσι από τα ζυμαρικά, που είναι και γεμάτα υδατάνθρακες. Μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία για την αξιοπιστία των Ιταλών σχετικά με την λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, υπάρχουν όμως σίγουρα δεδομένα στοιχεία για την ανάμειξη της Μαφίας στο παρελθόν όσον αφορά τα πυρηνικά απόβλητα.

    Ο κύριος αυτός από εκείνο το άλλο Cambridge της Μασαχουσέτης μου φαίνεται λίγο καθησυχαστικός. Ίσως η πραγματικότητα να βρίσκεται, ως συνήθως, ανάμεσα στην δική του θέση και την θέση των δημοσιογράφων. Δεν δίνω το παραμικρό φταίξιμο στους Ιάπωνες -εκτός ίσως ότι πάνω στο ring of fire στις όχθες του Ειρηνικού, εγώ θα έβαζα πυρηνικούς αντιδραστήρες από καμιά 'κατοσταριά μέτρα υψόμετρο και πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @thinks

    Βλέπε τους πολιτικούς μας
    Παπανδρέου :«Μας άφησαν μόνο χρέος χρέος χρεός»
    Σαμαράς:«Εσείς δημιουργήσατε το χρέος χρέος χρεός»

    Και πάει λέγοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δημήτρη δεν διαφωνώ μαζί σου. Αυτό που θέλησα να υπογραμμίσω είναι πως ενδεχομένως αντιδρούμε υπερβολικά στη παρούσα φάση εξαιτίας της υπερ-προβολής τους θέματος από τα μέσα. Ψύχραιμη αξιολόγηση των pros και των cons της πυρηνικής δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Ας αφήσουμε πρώτο λίγο του θυμικό μας να ηρεμήσει

    Συμφωνώ πάντως και με το γεγονός πως μάλλον δεν θα ήταν καλή ιδέα της δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων στην Ελλάδα (ή στις γειτονικές μας χώρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ύπνε, αυτό δεν είναι δύσκολο να το λύσουμε! Το χρέος ξεκίνησε να χτίζεται γύρω στο 1980, και μέχρι που φτάσαμε στους Ολυμπιακούς 20-25 χρόνια αργότερα το κακό είχε γίνει. Τα τελευταία χρόνια ήταν απλά ο επιθανάτιος ρόγχος. Άρα, για να βγάλουν τον σκασμό αυτοί που φωνάζουν "Εσύ φταις!", "Όχι! Εσύ φταις!", ρώτα τους, τα 25 χρόνια από γύρω στο 1980, πόσα χρόνια κυβέρνησε ο ένας, και πόσα ο άλλος;



    Epanechnikov, αυτό σίγουρα γίνεται, ότι δηλαδή αντιδρούμε βάσει υπερ-προβολής και έλλειψη κατανόησης των δεδομένων του θέματος. Ξεκίνησα να γράψω για την Ιαπωνία, αλλά το γύρισα στον Τζίτζι και τον Σύλβιο γιατί ενστικτωδώς ήδη συμφωνούσα με το σχόλιό σου πριν το κάνεις. ...πάντως τώρα μου δίνεις μια ιδέα... κι αν λέγαμε στην Ευρώπη ότι σκεφτόμαστε να χτίσουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ελλάδα για να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα, στην οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε; λες να μας συγχώραγαν το χρέος για να μην τους χτίσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.