Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Απρίλιος











Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, τα αρνάκια όλης της Γης, εκτός Ελλάδος, ευχαριστούνε το σύμπαν που κανείς, εκτός Ελλάδος, δε ξέρει να μαγειρέψει αρνί. Για τα αρνάκια εντός Ελλάδος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας σφαγής, γενοκτονίας και μαρτυρίου. Τα νεογέννητα αρπάζονται από τις μαμάδες τους για να καταλήξουν στα τραπέζια εκείνων που κάθε χρόνο πλημυρίζουν τις εκκλησίες από τις 23:56 του Σαββάτου μέχρι τις 00:04 της Κυριακής.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή απόγευμα, κατά εκατοντάδες χιλιάδες, βγαίνουν από την σούβλα καθώς η τραγανή χρυσοκαμμένη πέτσα έχει αρχίσει ήδη να μαδιέται από την αγουροξυπνημένη ευλαβική οικογένεια, συγγενείς και φίλους. Στην δική μας περίπτωση θα κάνω ένα μεγάλο μπούτι στο φούρνο και παϊδάκια στο τζάκι. Χτες πήραμε γιαούρτι, σκόρδα και αγγούρια για το τζατζίκι μου το οποίο είναι φημισμένο σε τρείς χώρες και δύο ηπείρους. Χωριάτικη, φέτα, πατάτες, και θα κάνουμε και ένα ή δύο ζυμαρικά. Αύριο η Μαργαρίτα θα φτιάξει τορτέλι και ταλιατέλες σπιτικές. Θα ανέβει όλη η οικογένεια στο βουνό σε μας μια και, πως να το κάνουμε, έχω αποκτήσει φήμη σεφ! Το καλό είναι ότι κανείς δεν θα πειράξει τις σοκολάτες μου χωρίς ζάχαρη.

Για ανάσταση θα πάμε Φλωρεντία, στην εκκλησία που παντρευτήκαμε, που απέχει κοντά δύο ώρες να πάμε και άλλες τόσες να 'ρθούμε από κορδέλες. Πέρυσι φτάσαμε σπίτι 3 το πρωί και ζέστανα την μαγειρίτσα. Διότι, αν για οποιοδήποτε λόγο, θρησκεία, παράδοση, ταυτότητα, αποφασίσει κανείς να πάει εκκλησία Ανάσταση, ή πάει 23:15 με 01:40 από τότε που θα αρχίσει έως τότε που θα τελειώσει, ή δε πάει καθόλου. Αυτό το 23:56-00:04 ποτέ δεν το κατάλαβα. Ποιόν κοροϊδεύει;

Η Ανάσταση της φύσης πάντως είναι ένα μυστήριο πέρα από κάθε πιστεύω ή παράδοση. Κάθε Απρίλιο, και ιδιαίτερα εδώ στο βουνό, το θέαμα της αναγέννησης των λουλουδιών, της Γης, του βουνού, του δάσους, των  δέντρων, είναι κάτι που σε κάνει να μη θέλεις να τελειώσει η ζωή ποτέ για να το βλέπεις ξανά και ξανά. Και να τρως το φρεσκοψημένο ψωμί, να πίνεις το κόκκινο κρασί του περασμένου Σεπτέμβρη, τα δώρα της Γης σε αυτούς που την καλλιεργούν και την σέβονται σαν μάνα, και να νοιώθεις μέσα σου την πίστη ότι την υποταγή σου δεν την δίνεις σε κανένα άνθρωπο, θέσφατο ή εκμεταλλευτές, παρά την δίνεις μόνο στο σύμπαν του οποίου είσαι μέρος και συνείδηση.

Καλή Ανάσταση!















12 σχόλια:

  1. Δημήτρη Καλή Ανάσταση και σε 'σένα.

    Δυστυχώς, τολμώ να πω ότι κι εγώ ανήκω στην κατηγορία 23:56-00:04, αν και η πεποίθησή μου είναι ότι η Ανάσταση αντιβαίνει τελείως στη διδασκαλία του Χριστού και την ακυρώνει ολοκληρωτικά. Επειδή όμως δεν είναι της παρούσας, ας το συζητήσουμε κάποια στιγμή μετά τις γιορτές.

    Απ' ότι βλέπω θα περάσετε καλά. Εμείς φέτος, λόγω των πολλών θανάτων που είχαμε δε θα τηρήσουμε τα έθιμα. Η ψησταριά θα μείνει ανενεργή και οι σούβλες θα έχουν άδεια... Και πολύ θα μου λείψουν γιατί είμαι πολύ παραδοσιακός τύπος και όλη αυτή η προετοιμασία και η διαδικασία είναι κάτι που είναι μέσα στο αίμα μου...

    Τους χαιρετισμούς και την καλημέρα μου στη Μαργαρίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα μου, να περάσετε καλά κι ευτυχισμένα!

    Δεν ήξερα ότι είχατε δυσάρεστα τον περασμένο χρόνο, αλλά τα αρνάκια θα περιμένουν μέχρι του χρόνου! Τότε βέβαια θα έχουν μεγαλώσει πια και δεν θα είναι του γάλακτος!

    Ποιανού "Χριστού"? Ο Ιησούς τα έλεγε, αλλά τα ίδια είπε και ο Τζων Λέννον. Και ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μίλησαν ποτέ για ανάσταση! Άλλωστε τα νόμιμα δικαιώματα τα έχει η Γιόκο Όνο και για ανάσταση θα ήθελε πολύ περισσότερα ποσοστά απ' όσο θα επέτρεπε ποτέ η Time-Warner και η estate του Michael Jackson.

    Όσο για τον Μεσσία (Ελληνικά "Χριστός") αυτό και η ανάσταση πάνε αλλού και δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τον κύριο από την Γαληλέα. Αυτός όμως (ο "Χριστός") είναι και ο ...δυσκολότερος, οπότε συμφωνώ να το αφήσουμε για αργότερα μια που τώρα εδώ ετοιμάζουμε τις ταλιατέλες και τα τορτέλι!

    Τους χαιρετισμούς και τους δικούς μας, νάσαστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το 23:56-00:04 δεν έχω μπορέσει ούτε εγώ να το καταλάβω. Προετοιμασίες επί προετοιμασιών επί μια ολόκληρη σχεδόν μέρα (κομμωτήρια, βαψίματα, σιδερώματα, λουστράρισμα υποδημάτων, ντύσιμο με τα καλά ρούχα κτλ.) για μια 5-λεπτή παρουσία στην εκκλησία με βαριά μάλιστα καρδιά. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά μου φαίνεται εξαιρετικά ανορθολογική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποτέ δεν ψήσαμε αρνί στην οικογένειά μου για Πάσχα. Το μενού είχε πάντα κατσικίσια παϊδάκια στη σχάρα. Η οικογένειά μου ποτέ δεν ήταν του αρνιού. Ίσως να είναι η Κρητική καταγωγή.

    Υπάρχουν αναστάσεις που δεν πάτησα στην Εκκλησία γιατί δεν έβλεπα το λόγο. Υπάρχουν αναστάσεις που πήγα για 20 λεπτά όπως ακριβώς το περιγράφεις γιατί έτσι κάναν οι πολλοί. Αν κάτσει κάποιος να το σκεφτεί έτσι ορθολογικά όπως αναρωτιέσαι φίλε Δημήτρη τότε οι Εκκλησίες θα ήταν σχεδόν άδειες.
    Όπως και να έχει σας εύχομαι καλή Ανάσταση στην όμορφη Φλωρεντία και καλή αντάμωση την επόμενη βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ μου Epanechnikov, τελείως και εξαιρετικά ανορθολογική. Ή, πιθανώς, η λογική της να βρίσκεται εντελώς αλλού. Τα κόκκινα αυγά, οι προετοιμασίες, η μαγειρίτσα, ο οβελίας, η άνοιξη, όλα αυτά, ίσως να είναι μια παράδοση, ταυτότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει την κάθαρση και παρουσίαση του καλύτερου εαυτού, και επικυρώνεται με το να πάμε στο συγκεκριμένο μέρος, να γίνει παταράκ από βεγγαλικά, και να πάμε για Μαγειρίτσα. Παράδοση/Ταυτότητα, όχι Θρησκεία/Θεός, για τους των 23:56-00:04. Άλλωστε, και οι μισοί από αυτούς που λένε "Χριστός Ανέστη" και "Αληθώς Ανέστη" το λένε κοινωνικά και προσωπικά, πάλι σαν μια παράδοση αντί για δήλωση πίστης.

    Και για μένα, όπως μάλλον ξέρεις, Παράδοση/Ταυτότητα/Ρωμιοσύνη είναι, αλλά το παρακολουθώ λίγο πιο εμπεριστατωμένα γιατί έχω άλλες προσωπικές ιδέες για το τι αντιπροσωπεύουν φιλοσοφικά οι θρησκείες, όπως επίσης μάλλον ξέρεις :-) Δεν είμαι σίγουρος αν το έχεις "ξεφυλλίσει", αλλά έχω γράψει κάτι για το οποίο θα με ενδιέφερε η εντύπωσή σου, εδώ: http://dimitristhinks.blogspot.com/2010/02/blog-post_11.html

    Επιστρέφοντας στο θέμα Παράδοση/Ταυτότητα/Ρωμιοσύνη, Στην Αμερική το ανακάλυψα, μια και σε εκείνο το περιβάλλον και κοινωνία, όπου ο μέσος Έλληνας θεωρείται the pizza man, μου έκανε εντύπωση να κλείνουν τα περιπολικά τον δρόμο για να βγουν από την εκκλησία να κάνουν ανάσταση οι Έλληνες και να βλέπουν οι Ιρλανδοί, WASPS, rednecks, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, και να λες, "ορίστε κυρίες και κύριοι έχω και εγώ ιστορία, ταυτότητα και παραδόσεις. Περιμένετε να τον αναστήσουμε το φίλο και μετά σας ξανανοίγουμε το δρόμο!"

    Αλλά, πράγματι, όποτε μού 'ρθε να πάω πήγα από την αρχή ως το τέλος και τα έχω και σε βιβλίο να τα διαβάζω, σε Αγγλική μετάφραση μια που είναι δύσκολη η αρχαιοκαθαρεύουσα, για να μη χασμουριέμαι. Να πάω 8 λεπτά για να δείξω "πρόσοψη" το βρήκα πάντα αστείο (για να μην αρχίσω τα περί υποκρισίας)
    :-)


    ΥΓ. Στην Ελλάδα είναι οι 80% του 23:56-00:04. Στην Αμερική οι 20%. Ενδιαφέρον (Κοινωνιολογικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ μου ManBlogg, καλή αντάμωση, και συμφωνώ, το κατσικάκι είναι πολύ καλύτερο από το αρνάκι, και τα παϊδάκια μου στο τζάκι είναι θρυλικά! Και εγώ με τα 8-20 λεπτά μεγάλωσα, αλλά τα πράματα άλλαξαν στη Μασαχουσέτη όπως εξήγησα παραπάνω στον Epanechnikov, και όπως περιέγραψα στη σελίδα αυτή: http://dimitristhinks.blogspot.com/2010/02/blog-post_15.html, αλλά και αυτή: http://dimitristhinks.blogspot.com/2010/02/blog-post_11.html

    Πράγματι θα ήταν άδειες, και δεν είναι, περισσότερο ως κοινωνική συμπεριφορά παρά "θρησκευτική". Άλλωστε αν η Ελληνική Ανεγκέφαλη Εκκλησία είχε Marketing & Public Relations Department θα έπρεπε να τους είχαν απολύσει όλους.

    Εγώ πάντως το εξηγώ και ως Παράδοση/Ταυτότητα όπως έγραψα και παραπάνω :-)

    Σας περιμένουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Δημήτρη ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!! Με κάνεις να ζηλεύω ρε μπαγάσα, να κατεβαίνει στη Φλωρεντίά όποτε γουστάρεις, αλίμονο σε μάς που την περνάμε λαικά. Λοιπόν, εγώ πάω Μόντρεάλ αύριο, θα υποφέρουν εκεί τρία αρνάκια σύνολο, μεταξύ φίλων, με καλό κρασί, μουσική και παρέα. Τε περί θεών δεν με απασχολούν ιδιαίτερα, όπως θέλει ο καθένας. Υποσηρίζω μονάχα την Αγία Γραφή ως γλωσσικό κείμενο. Αισθητικά υπέροχο. Αλίμονο στους μή Ελληνες που μεγάλωσαν με τη παιδαριώδη αγγλική μετάφραση, επιπέδου 5th grade. Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό Πάσχα φίλε μου Locus! Καλά που θά 'χει φίλους στο Μοντρεάλ γιατί αν περίμενες αρνί από Γαλλική ή Αγγλική κουζίνα θα κατέληγες με καμιά σάλτσα μέντας. Να το γλεντήσετε! Το κρασάκι το δικό μας θα είναι Σαν Τζιοβέζε. Η εκκλησία που μας δώσανε στη Φλωρεντία, δίπλα στο Πόντε Βέκιο, είναι του 16ου αιώνα, αλλά μου φαίνεται μας την δώσανε γιατί άρχισαν να ξεφλουδίζουν και να πέφτουν κομμάτια από τα έργα τέχνης τεσσάρων και αιώνων στον τρούλο, και δεν θέλανε να πληρώνουνε να τα φτιάξουν εκείνοι. Ούτε εμείς βέβαια έχουμε λεφτά αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση....

    Απολύτως σύμφωνοι για το γλωσσικό κείμενο, μια που όχι μόνο η ομορφιά χάνει στα Αγγλικά, στην Αγία Γραφή, αλλά και οι Ελληνικές λέξεις χάνουν το εσωτερικό νόημα και γίνονται δισδιάστατες. Τουλάχιστον το κείμενο της λειτουργίας που στην Αμερική το έχουμε Ελληνικά αριστερά και Αγγλικά δεξιά, βοηθάει να καταλάβουμε και καμιά λέξη αν χρειάζεται, να μην μας πάρει ο ύπνος (Όπως καταλαβαίνεις είχα μείνει στα Αρχαία την 3η Γυμνασίου).

    Φιλιά και ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου thinks...
    Εγώ δεν ανήκω στην κατηγορία 23:56-00:04 αλλά λίγο παραπάνω ασπούμε 23:26-00:44

    Πάντως την άλλη μέρα το αρνί καταβροχθίζεται...αυτό είναι σίγουρο!Πάντως εφόσον ο Χριστός «ξεψυχισε» μεσυμέρι Μ.Παρασκευής έπρεπε να είχε αναστηθεί μεσημέρι Δευτέρας! (3 μέρες)

    Καλή ανάσταση και πέρνα να πούμε και μία στο μπλόγκ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή Ανάσταση Ύπνε! και καλό φαγοπότι αύριο.

    Τις βλέπω σχεδόν όλες τις αναρτήσεις σου! Αν έχεις counter με IP identification οι δικές μου επισκέψεις είναι από την Ιταλία -αλλά δεν αφήνω σχόλιο συχνά μια που δεν σκαμπάζω και πολλά. Σήμερα πάντως με πρόλαβες.

    Καλή η παρατήρηση για τις 3 μέρες, αλλά αργότερα έμαθα ότι στον Ιουδαϊσμό (Εβραϊκή πίστη -η οποία για τον Χριστιανισμό είναι η Παλαιά Διαθήκη), οι ημέρες μετριούνται από την δύση, και η μεγάλη εβδομαδιαία εορτή του Ιουδαϊσμού είναι το Σαμπάθ (Σάββατο) το οποίο ξεκινά με τη δύση του Ιλίου την Παρασκευή. Έτσι, ηλιοβασίλεμα Μεγάλης Παρασκευής, ηλιοβασίλεμα μεγάλου Σαββάτου, και ένα λεπτό μέσα στην Κυριακή, μετριούνται βιβλικά για τρείς μέρες.

    Για να είμαστε λίγο πιο ρεαλιστικοί, το κάνουμε σταύρωση Μεγάλη Πέμπτη, Επιτάφειο Μεγάλη Παρασκευή, πρώτη Ανάσταση Μεγάλο Σάββατο πρωί, Ανάσταση με τρακατρούκες και πυροτεχνήματα ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή, Αγάπη Κυριακή πρωί, και μετά αφού μας βγήκε η πίστη σαράντα μέρες να περιμένουμε, αρνάκι και τα λοιπά Κυριακή.

    Στις γραφές πάντως οι μυροφόρες πήγαν και βρήκαν τον τάφο άδειο την επομένη της σταύρωσης. Είναι λίγο μπερδεμένη η ωρολογιακή έκβαση των πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία έχει η αναγέννηση της ζωής στην ψυχή μας, η άνοιξη, και όπως και να το βλέπει ο καθένας, όπου και όπως και να μπορεί να βρει ελπίδα, αγάπη και "ανάσταση", οι παραδόσεις μας είναι απλά βοηθήματα. Η πραγματική ανάσταση βρίσκεται στις ψυχές του καθένα μας, για τον καθένα μας, ή δεν υπάρχει καθόλου. Εκεί που δεν υπάρχει από μόνη της μέσα στον άνθρωπο, αυτός ο άνθρωπος το βρίσκει και ευκολότερο να πιαστεί από τις λεπτομέρειες ιστορικής εστίασης για να ρίξει κάτω τις παραδόσεις λες και έχει κάτι με το οποίο να τις αντικαταστήσει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η μαγεία είναι η Ανοιξη της φύσης και οι παιδικές μας αναμνήσεις από πιό παραδοσιακά ,ριζωμένα Πάσχα. Η εκκλησία που αναφέρεις στη Φλωρεντία είναι εκείνη με τα αγγελάκια η δοτή, νομίζω Αγιος Νικόλας δίπλα στο Πόντε Βέκιο...Πέρασα εκεί το 2008 ήταν τίγκα κόσμο και όμορφα. Φέτος με όλες της εκκλησιές των Αθηνών στα πόδια μου ,με τον Ησυχο Λουμπαρδιάρη να περιμένει δεν πήγαμε πουθενα, οι θεοί τους δεν μπορουν να μου δώσουν ελπίδα.
    Ξέρεις το εκκρεμές του Πάσχα κινείται από την υποκρισία της στρακαστρούκας στη ραδιενέργεια της Φουκουσίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διόνυσε, η εκκλησία που μας δώσανε το 2006 και εγκαινίασε ως Ορθόδοξη ο Πατριάρχης, είναι 150 μέτρα δεξιά από το Πόντε Βέκιο, και λέγεται San Jacopo soprarno. San Jacopo για τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, και soprarno (πάνω από τον Άρνο) γιατί το Ιερό κυριολεκτικά αιωρείται πάνω από τον ποταμό, δίπλα στην γέφυρα της Αγίας Τριάδας (Santa Trinita). Από το 2006 είναι η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Πρωτοχτίστικε τον 10-11ο αιώνα και ανακαινίσθηκε με προσθέσεις και αρχιτεκτονικές αλλαγές το 1542. Το καμπαναριό χτίστηκε το 1660. Η ιστοσελίδα που έφτιαξα για την εκκλησία έχει λινκ εδώ, επάνω αριστερά.

    Και με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο στις παρατηρήσεις σου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.