Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Οσάμα










Τον Ιούλιο του 2003 ο γιός μου ήταν 11 χρονών και 10 μηνών, όταν πήγε να επισκεφτεί την γιαγιά και τον παππού στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2000. Ήταν ένας χρόνος και 10 μήνες μετά από την ημέρα που 3.123 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών από μια ομάδα εξτρεμιστών.

Όπως κάθε ομάδα, έτσι και οι πιστοί του Ισλάμ συμπεριλαμβάνουν στους αριθμούς τους εκείνους που παρανοούν την δύναμη της αγάπης, για άδεια προσωπικής εκδίκησης. Όπως σε κάθε ομάδα, έτσι και οι εξτρεμιστές παραπλανούνται από εκείνους που χρησιμοποιούν την αγραμματοσύνη τους για να μεταμφιέσουν πολιτικούς σκοπούς με τον μανδύα θεοπρόσταχτης δράσης.

Ο γιός μου γύρισε από την Ελλάδα, 23 μήνες μετά από εκείνα τα γεγονότα που άλλαξαν την πορεία της Ιστορίας, και είχε για μένα, που δεν είχα πάει στην Ελλάδα μαζί του, μια ερώτηση. Γιατί, ήθελε το παιδί να καταλάβει, οι φίλοι του στην Ελλάδα που τους ήξερε και παίζαν μαζί από μικρά, πίστευαν ότι "καλά έπαθε η Αμερική, της άξιζε". Ο γιός μου δεν ρωτούσε από άποψης ηθικής ή πολιτικής. Ήθελε να ξέρει γιατί τα Ελληνόπουλα δεν έδιναν την παραμικρή σημασία στις ζωές 3.123 ανθρώπων και ανέφεραν τους θανάτους αυτούς χαιρέκακα και με ηδονή.

Καταλαβαίνετε τι δύσκολη δουλειά είχα, στην απάντησή μου, και ως πατέρας, και ως άνθρωπος, και ως Αμερικανός, και ως Έλληνας, προσπαθώντας να απαντήσω σε ένα παιδί σχεδόν 12 χρονών που ήταν Αμερικανός Ελληνικής καταγωγής, και ήθελα να γίνει, όταν μεγαλώσει, ένας μορφωμένος, σωστός, δίκαιος, και ηθικός άνθρωπος, που να μην πέφτει θύμα του φανατισμού και της αγραμματοσύνης των άλλων.

Σήμερα, στις 6 το πρωί δική μου ώρα μου έστειλε αυτό το email καθώς κοιμώμασταν:



I called you round 530am your time, and again at 6am… but you must be sleeping.

Osama is dead.

Obama just spoke. There was a US military operation based on intel of his location. We’re now at the highest level of national security.

It is unfortunate that our people react the way they are- facebook has erupted in status related to his death. Most are fine, but then there are some extremely immature statuses. I’ve gotten invited to 14 different “osama is dead” parties for tomorrow night… the news has been out now for just over 60 minutes. People here are running in the street, celebrating… there is a crowd outside the white house singing the national anthem. I was just old enough to remember the reaction of 9/11, but this reaction is one… that saddens me in a way. Will 9/11 be forgotten because osama is now dead?

I attached a pic I took with my cell phone during obama’s short speech. You can see the front of a small crowd facing our lobby TV ,and more faces glued to the TV in the late-night café.

I also believe…Obama just got re-elected.

Love you a ton!



Είμαι πάντα περήφανος για τον γιό μου, και ελπίζω να συνέβαλα λίγο στον τρόπο που σκέφτεται. Στα 20 του χρόνια δεν δίνει περισσότερο δίκιο στην χαρά για τον θάνατο ενός ανθρώπου από όσο έδινε στα 12 του χρόνια δίκιο στους Έλληνες φίλους του, στη χαρά τους , (εμπνευσμένη φυσικά από τους γονείς τους) για τον θάνατο 3.123 ανθρώπων.

Οι άνθρωποι αυτοί ήταν:


 Αεροπειρατές: 19
 Πτήση American 11 (Βόρειος Πύργος): 90
 Πτήση United 175 (Νότιος Πύργος): 60
 Πτήση American 77 (Πεντάγωνο): 59
 Πτήση United 93 (Πενσυλβανία): 40

 Πυροσβέστες της Πόλης της Νέας Υόρκης (FDNY): 343
 Αστυνομικοί  της Πόλης της Νέας Υόρκης (NYPD): 23
 Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Λιμένων Νέας Υόρκης (NYPA): 37
 Πληρώματα Ασθενοφόρων (EMT): 15


 USA: 2.669
 Argentina: 4
 Australia: 11
 Bangladesh: 6
 Belarus: 1
 Belgium: 1
 Brazil: 3
 Canada: 24
 Chile: 2
 China: 4
 Côte d'Ivoire: 1
 Colombia: 17
 Democratic Republic of the Congo: 2
 Dominican Republic: 1
 El Salvador: 2
 Ecuador: 3
 Ethiopia: 2
 France: 3
 Germany: 11
 Ghana: 2
 Guyana: 3
 Haiti: 2
 Honduras: 1
 India: 41
 Indonesia: 1
 Ireland: 6
 Israel: 5
 Italy: 10
 Jamaica: 16
 Japan: 24
 Jordan: 2
 Lebanon: 3
 Lithuania: 1
 Malaysia: 3
 Mexico: 16
 Moldova: 1
 Netherlands: 1
 New Zealand: 2
 Nigeria: 1
 Peru: 5
 Philippines: 16
 Portugal: 5
 Poland: 6
 Romania: 3
 Russia: 1
 South Africa: 2
 South Korea: 28
 Spain: 1
 Sweden: 1
 Switzerland: 2
 Republic of China (Taiwan): 1
 Ukraine: 1
 Uzbekistan: 1
 United Kingdom: 66
 Bermuda: 1
 Venezuela: 1

 Αυτουργός: 1








17 σχόλια:

  1. 1. πολύ βολικός ο θάνατος του οσάμα... τώρα μπορούν να μεταφέρουν στρατεύματα στο ιράκ από το αφγανισταν

    2. πόσο σίγουροι είμαστε ότι τώρα σκοτώθηκε; ποιος μας εγγυάται ότι πράγματι σκοτώθηκε και απλά δεν έγινε μια συμφωνία μεταξύ αμερικής και οσάμα; μήπως δεν είναι ο ποιο καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο; τώρα ως νεκρός, δε θα τον αναζητά κανείς...

    3. και που πέθανε, αν πέθανε ο οσάμα, τί έγινε; θα ξαναγυρίσουν πίσω οι νεκροί των διδύμων πύργων;

    4. ε και αν πέθανε, τι σημαίνει; ότι πέθαναν και οι ηλίθιοι φονταμενταλιστές που θα σταματήσουν αμέσως όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις;

    5. για να πετύχουν να σκοτώσουν τον οσάμα οι αμερικανοί, προφανώς κάποιος τον πρόδοσε. μπορεί να ήταν καμένο χαρτί πλέον ο οσάμα και να θέλανε να ριξουν στάχτη στα μάτια των αμερικανών οι τρομοκράτες.

    άσε, μπορώ να γράφω μέχρι το βράδυ...

    ωραίος τύπος ο γιος σου. το συμπέρανα από το μέηλ που σου έστειλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη βρίσκω πολύ ώριμη και υγιή τη σκέψη του Κώστα. Η μόνη ελπίδα να γίνει ο κόσμος καλύτερος είναι να κυριαρχούν σκέψεις σαν και αυτές και φυσικά δικαιούσαι να είσαι περήφανος για τη συμβολή σου σε αυτό!
    ΥΓ
    Έζησα τα γεγονότα από την απέναντι μεριά . Δούλευα τότε στον 22ο όροφο ενός κτιρίου ακριβώς απέναντι από το ground zero στη μεριά του Jersey City. Πολύ απόκοσμες μέρες εκείνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρη καλησπέρα,

    θυμάμαι τις αντιδράσεις τότε, μόλις είχα περάσει πανεπιστήμιο. Μου είχανε κακοφανεί, ακόμα και εκείνο το "πονάει όταν σε βομβαρδίζουν" του "καιρού". Βέβαια σε σχέση με άλλα που είχανε ακουστεί του "καιρού" ήτανε από τα πιο νηφάλια και με μια δόση πικρής αλήθειας, μα μου είχε φανεί άκαιρο.

    Τώρα για τον Οσάμα, ο προβληματισμός του γίου σου για αυτή την πρωτόγονη αίσθηση εκδίκησης του κοινού με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ ένα πράγμα προσπαθώ να καταλάβω απ όταν διάβασα την είδηση. Γιατί προσφέρανε τόσο εύκολα έναν "μάρτυρα" στην άλλη πλευρά? Δεν θα έπρεπε να τον δικάσουνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον Ομπάμα. Αφαιρεί απο τους αντιπάλους του την αποκλειστικότητα του πατριωτισμού. Σωστό να τον σκοτώσουν,και να βρούν και εναν τρόπο να μην υπάρχει πτώμα.

    Αυτό δεν φέρνει πίσω τους νεκρούς, και δεν αναιρεί τα όσα έγιναν. Η Αμερική βλακωδώς ξεκίνησε εναν πολιτιστικό πόλεμο κατά των μουσουλμάνων. Και αυτό θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις.

    Με την 9/11, η Αλ Κάιντα ήθελε να αφυπνίσει πολιτικά τις ισλαμικές μάζες κατα της Δύσης. Εν μέρει το κατάφερε. Σήμερα η επανάσταση στον ισλαμικό κόσμο θα φέρει στην επιφάνεια νέες δυναμικές. Η Αλ Κάιντα δεν αποτέλεσε ποτέ κυρίαρχο κύμα στον ισλαμικό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Δημήτρη,παραμύθια.
    Κανείς δεν πέθανε είναι ένα απλούστατο photoshop που μέχρι και ΄γω μπορώ να κάνω.Ο νεκρός στην φωτογραφία ήταν ένας πακιστανός νεκρός από διαδήλωση και με λίγα κλίκ έγινε ο νεκρός Μπιν Λάντεν...

    Ιδού οι αποδείξεις:http://news247.gr/kosmos/news/thanatos-bin-laden/article849654.ece/BINARY/original/bin+dead+fake+2511sk.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη μου, δε θα σχολιάσω το γεγονός της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λαντεν. (Διότι σίγουρα οι συνωμοσιολόγοι θα βγουν και θα πουν τα δικά τους, οπότε περιττεύει κάθε σοβαρή συζήτηση...)

    Ο γιός σου σκέφτηκε πολύ σωστά. Κι ανθρώπινα. Κι αν ήταν δικός μου γιος θα καμάρωνα δυο φορές περισσότερο απ' όσο καμαρώνεις εσύ. Μπράβο του και μπράβο σου.

    Αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να δώσω μια απάντηση στον latecomer και την απορία που διατυπώνει στο τέλος του σχολίου του. Ο Ομπάμα προσέφερε στον Αμερικανικό λαό αυτό που εκείνος αναζητούσε. Την εκδίκηση. Διότι όταν έχεις εκπαιδεύσει ένα λαό (και όχι μόνο) δια του Χόλυγουντ να χαίρεται δια της αυτοδικίας (σκοτώνουμε τον ένοχο χωρίς δίκη και με συνοπτικές διαδικασίες προς τέρψη του θεατή), τότε λογικό κι επόμενο είναι ο ψυχισμός των Αμερικανών να αποζητά απεγνωσμένα αίμα. Κι ο Οσάμα ήταν στην κορυφή της ιεραρχίας.

    Κι από την άλλη μεριά, το αίμα του 29χρονου γιου του Καντάφι και των τριών ανήλικων εγγονιών του δεν είδα να συγκινεί κανένα αμερικάνο. Ούτε οι άμαχοι νεκροί από τους βομβαρδισμούς των αμερικάνων σε τόσες πολλές χώρες που έχω χάσει πια το μέτρημα. Άραγε πόσοι να είναι αυτοί οι νεκροί, 3.123 ή περισσότεροι; Γιατί γι' αυτούς, για καθένα από αυτούς, να μην υπάρχει ακριβής αναφορά, να μην ξέρουμε πως τον έλεγαν, πόσα παιδιά είχε, πότε ερωτεύτηκε για πρώτη φορά και πως ένιωσε όταν γεννήθηκε το παιδί του; Γιατί αυτοί οι 3.123 να έχουν μεγαλύτερη αξία από των ανώνυμο Σέρβο, Αφγανό, Ιρακινό, Λίβυο κλπ, κλπ; Όλες οι ζωές δεν έχουν την ίδια αξία; Γιατί να μην αναγείρουν οι κυβερνώντες τον κόσμο μνημεία στα χιλιάδες Ground Zero που έχουν γεμίσει τον κόσμο οι Αμερικανικές βόμβες;

    Θα συμφωνήσω Δημήτρη μου με το άρθρο σου, αρκεί να προσθέσεις στο τέλος το όνομα του ηθικού αυτουργού. Γιατί νομίζω ότι δεν είναι αυτό που εύκολα εννοείται...


    Να χαίρεσαι το γιο σου Δημήτρη, το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ. Αν όλοι σκεπτόταν σαν εκείνον (και σαν τον πατέρα του) ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Erratum:

    Δες κι αυτό αν δεν το διάβασες ήδη http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/may/02/osama-bin-laden-justice

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ria, ως προς τα σημεία που αναφέρεσαι,

    1. Από το Ιράκ φεύγουν ήδη τα στρατεύματα και δεν χρειάζονται καινούργια. Στο Αφγανιστάν γίνεται το έλα να δεις, άρα δεν βλέπω να φεύγουν από εκεί. Καινούργια στρατεύματα περιμένουν μάλλον διαταγές για το αν θα πάνε στην Λιβύη, στην Συρία, στην Υεμένη, ή κάπου αλλού...

    2. Τώρα, και πάλι, όπως πάντα, και για οτιδήποτε, όλοι οι άνθρωποι που προσπαθούν να γεμίσουν τη ζωή τους με θεωρίες συνομωσίας, θα ξεσαλώσουνε! Σίγουρα!

    3. Τώρα που δεν θα έχουν τα μέλη της Αλ-κάϊντα την χαρισματική προσωπικότητα του Μπιν Λάντεν να τους ενώνει, θα διασπαστούν σαν Έλληνες.

    4. Τώρα θα επιχειρηθούν περισσότερες επιθέσεις για εκδίκηση, και έτσι θα φανερωθούν, με τις γκάφες τους και χωρίς κεφαλή.

    5. Η θεωρία του ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν καμένο χαρτί και δεν είχε πια σημασία είναι το πρώτο άχυρο από το οποίο θα πιαστούν προσωρινά οι αντιαμερικανοί που δακρύζουν με την πιθανότητα να μην σκοτωθούν άλλοι Αμερικανοί.



    ManBlogg, πράγματι μου δίνει ένα μεγάλο χαμόγελο ο Κώστας όταν μιλάει έτσι, και πράγματι, μόνο έτσι μπορεί να έχει κάποια ελπίδα ειρήνης η ανθρωπότητα. Εγώ είδα το δεύτερο αεροπλάνο "ζωντανά" στο CNN από το Norwood της Μασαχουσέτης. Μόλις πριν εβδομάδες είχα περάσει 8 μέρες στη Νέα Υόρκη, έμενα στο Μπρούκλιν, και από το τούνελ κάθε πρωί έβγαινα με το αυτοκίνητο, κοιτάζοντας τα δίδυμα πάνω μου από τον φεγγίτη της οροφής, και τότε ο πελάτης μου ήταν 7 τετράγωνα παραπάνω. Όταν ανέβαινα στην ταράτσα να καπνίσω είχα την ωραιότερη θέα. Μείνανε κλειστοί βδομάδες ώσπου να καθαρίσουνε. Δεν ξαναπήγα κάπου ενάμισι χρόνο γιατί δεν ήθελα να δω την πληγωμένη κορυφογραμμή της πόλης. Η ταινία United 93 ήταν νομίζω άριστη.



    Latecomer, έτσι είναι. Έτσι αισθανόμουνα κι εγώ. Νομίζω η απόφαση να τον σκοτώσουνε ήταν αναγκαία γιατί έτσι αποφεύχθηκε το τσίρκο της δίκης, που θα έστελνε την παγκόσμια γνώμη σε δύο πόλους, και έτσι αποφεύχθηκε η τρομοκρατική εκδίκηση που θα ήταν πολύ πιο δεδηλωμένη από ότι θα είναι τώρα αν ήταν ζωντανός σε Αμερικανικό έδαφος. Το να ήταν ζωντανός κρατούμενος των Αμερικανών και κατάδικος μπορεί να ξέσπαγε και πολέμους. Τώρα έχουμε να κάνουμε με μια ακέφαλη οργάνωση μιας κουλτούρας που δεν φημίζεται για την συνοχή της ελλείψη ενός χαρισματικού ηγέτη. Τουλάχιστον, αυτό πιστεύω ότι ήταν το σκεπτικό.

    Και μου άρεσε το άρθρο της Guardian. Καλοζυγισμένο, όπως θα περίμενε κανείς. Ήμουν στο Λονδίνο όταν κυκλοφόρησε το πρώτο φύλο της.



    Locus, σωστός, όπως σκέφτηκα να απαντήσω και στον latecomer. Οι επιπτώσεις της καουμπόικης πολιτικής του Μπους θα συνεχιστούν, αλλά συμφωνώ ότι τα γεγονότα του παρόντος θα βοηθήσουν να περάσει το παλιό όραμα και υφή της Αλ-κάϊντα στο παρελθόν. Ο Αραβικός κόσμος στην πλειοψηφία του είχε αρχίσει ήδη να ξεπερνάει την Αλ-κάϊντα. Ίσως αυτό να έφερε και σαν φυσικό επακόλουθο το γεγονός ότι μπόρεσαν να τον βρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ύπνε, διαβάζοντας το άρθρο του News247 βλέπω ότι δεν γράφει αυτό που λες. Αναφέρεται απλά στο γεγονός ότι ένα Πακιστανικό κανάλι τηλεόρασης έβγαλε μια παλιά πλαστή φωτογραφία του 2009 και την παρουσίασε ότι την έδωσαν σήμερα οι Αμερικανοί. Μπούρδες. Οι Αμερικανοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα δώσουν ποτέ φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Και μάλλον δεν θα δώσουν γιατί θα έτσι θα έδιναν μια αφορμή μεγαλύτερου θυμού σε ορισμένα στρώματα.



    Τελευταίε, σωστές κατά τη γνώμη μου οι σκέψεις σου, που είναι μια επέκταση καλοδεχούμενη της ανάρτησης. Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίζει είναι η βία και ο θάνατος του οποιουδήποτε, ιδίως όταν γίνεται υπό την σκέπη "νομιμότητας".

    Επίσης να σου πω ότι στο Αγγλόφωνο διαδίκτυο, και σε πάμπολλα μέρη στην Αμερική, σε μνημεία, βιβλία, κλπ., ΟΛΑ τα ονόματα και οι ιστορίες του κάθε θύματος υπάρχουν, και μπορεί κανείς να τα βρει αμέσως. Μόνο τις προάλλες μου έστειλε ο γιός μου μια φωτογραφία που πήρε στο προάστιο Στάτεν Άϊλαντ της Νέας Υόρκης το μνημείο που ανέγειρε ο Δήμος με όλα τα ονόματα των Δημοτών που σκοτώθηκαν. Κάθε σκαλί είναι σημειωμένο με λεπτά της ώρας και γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις, και στην μέση του μνημείου είναι ένας αετός φτιαγμένος από ατσάλι των πύργων.

    Σ' ευχαριστώ Κώστα μου για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ μαζί σου 1000%, οπότε δε θα κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σου επαναλαμβάνοντας τα ήδη τόσο εύγλωττα διατυπωμένα από σένα.

    Δε μπορούσα όμως να μη γράψω να σου πώ να τον χαίρεσαι τον λεβέντη σου, να σου ζήσει σαν τα ψηλά βουνά. Είναι πραγματικός μάγκας και μάγκας γονιός είσαι κι εσύ. Μπράβο του και μπράβο σου!

    Χαιρετισμούς από το υγρό και μουντό Σικάγο.

    Λευκή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς ήλθες, Σικάγο! και σ' ευχαριστώ! Έχω έρθει κάμποσες φορές από τα μέρη σου, αλλά από το νερό της λίμνης Μίσιγκαν προτιμώ την αλμύρα του ωκεανού της Μασαχουσέτης :-) Αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι έχετε καλές μπριζόλες εκεί!.

    Πραγματικά σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και θα τα διαβιβάσω στον γιό μου, ο οποίος είναι εκπαιδευτής πιλότων στην Φλόριδα. Καλό σου μήνα, και χαίρομαι ποτ συμφωνούμε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "We’re now at the highest level of national security."

    "I’ve gotten invited to 14 different “osama is dead” parties for tomorrow night…"

    ..."that saddens me in a way"...

    Τι εννοω ο ποιητης?
    Δεν μου πεφτει λογος στα δικα σας.
    Πατερα και υιου.Γονιου και παιδιου.
    Απο εκει και περα μου πεφτει και μου περισευει.Ειμαι λιγο αψυς μα φταινε τα φεγγαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. AdeGia, καλώστον, και ελπίζω να είσαι καλά.

    Όπως θα κατάλαβες, τις φράσεις που έβαλες στο σχόλιό σου από το email του γιού μου, ο γιός μου τις εννοούσε σαν αντιδράσεις του κοινού με τις οποίες δεν συμφωνούσε.

    Κατ' αρχάς και βέβαια σου πέφτει λόγος από τη στιγμή που διάλεξα να το δημοσιεύσω και να περιμένω τη γνώμη των φίλων μου, όποια και νά είναι. Όμως δεν έχω καταλάβει τι εννοείς; Θα με ευχαριστήσει αν γράψεις πάλι για να μπορέσω να απαντήσω.

    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν αναφερομαι στις αποψεις του γιου σου Δημητρη,παρολο που δυσκολευομαι να αντιληφθω τον τροπο αντιδρασης που αναφερεις.
    Οι δικες μου αποψεις συμπιπτουν με αυτες του Σταθη και στις στελνω.

    Αν κάποια δύναμη (οργάνωση, κράτος, σέχτα ή ό,τι άλλο) σκότωνε τη μικρή κόρη του Προέδρου Ομπάμα, καθώς οι δυνάμεις των Δυτικών δολοφόνησαν τον γιο του δικτάτορα Καντάφι (κι ένα-δυο εγγόνια του), θα εσχίζετο το στερέωμα θα ράγιζε ο ναός στα Ιεροσόλυμα και θα γκρεμίζονταν οι φούρνοι και τα τείχη καθ' άπαντα τον πλανήτη Γη..!
    Οι Δυτικοί δολοφονούν πέρα από κάθε νομιμότητα, ακόμα και πολεμική, σε ακήρυκτο πόλεμο κι εν καιρώ ειρήνης, όποιον γουστάρουν κι όποιον προγράφουν. Αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία, τι είναι τρομοκρατία; Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου (μάλιστα εν καιρώ ειρήνης) τι είναι τα εγκλήματα πολέμου; Εάν οι Ναζί δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το αίμα που χύνουν δεκάδες χρόνια τώρα οι Αμερικανονατοϊκοί ποια «ξαγορά» θα έχει; Ή μήπως το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων, εκατομμυρίων πλέον, είναι κατώτερο αίμα, αίμα υπανθρώπων; οπότε, γιατί να ανοίξει μύτη στη Γιούτα ή το Λονδίνο; Γιατί να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου ο Ομπάμα, η Μέρκελ ή ο Σαρκοζί; Ούτε Μιλόσεβιτς είναι, ούτε Σαντάμηδες. Απλώς φασίστες ανωτέρας ποιότητος, ναζί καθώς πρέπει κι εγκληματίες πολέμου για το καλό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. AdeGia, σ' ευχαριστώ για αυτό το σχόλιο. Ελπίζω να είναι περιττό να πω ότι συμφωνούμε απολύτως, κατά λέξη, και ακριβώς έτσι μιλώ κι εγώ σε συζητήσεις περί αυτού. Και να πω μάλιστα ότι και ο Κώστας ο γιός μου πιστεύει ακριβώς τα ίδια. Ίσως να μη φαίνεται πολύ από το email γιατί το έγραψε στον πατέρα του βάσει γνωστών απόψεων που εξυπακούονταν από μια ζωή συζητήσεις (και φυσικά καταλαβαίνω τώρα ότι αλλιώς το διαβάζω εγώ που τον ξέρω και με ξέρει κι αλλιώς διαβάζεται ξεκάρφωτα).

    Αυτά μάλιστα τα συζητούσα ακριβώς όπως τα έγραφες, και μέσα στην Αμερική με Αμερικανούς, και θα έμεινε κανείς έκπληκτος πόσοι συμφωνούσαμε.

    Βέβαια υπάρχουν και μερικά σκαλοπάτια που πάνε τη συζήτηση βαθύτερα: ένα από αυτά, γενικότερο, ρωτά πως μπορεί να αλλάξει η Δαρβινική φύση ενός ζώου, κι ας είναι (υποτίθεται) το πιο έξυπνο ζώο. Μετά, υπάρχει και η ερώτηση: Πως είναι σωστό να αντιδράσει μια χώρα όταν δολοφονούνται 3.000 στρατιώτες στο Περλ Χάρμπορ, και πως όταν δολοφονούνται 3.000 πολίτες στη Νέα Υόρκη. Που τραβιέται η διαχωριστική γραμμή της αναγκαιότητας επιβίωσης κει του φασισμού. Όλοι την τραβάνε τη γραμμή, αλλά όχι στο ίδιο μέρος. Σκοτώνουμε τόσες χιλιάδες γυναικόπαιδα και πολίτες στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για να γλυτώσουμε εκατομμύρια στρατιώτες και 2 ακόμη χρόνια πολέμου, ή συνεχίζουμε τον πόλεμο; Εγώ θα συνέχιζα τον πόλεμο, αλλά το αγροτόπαιδο από το Μιζούρι, ο Τρούμαν είχε άλλες ιδέες που του φυτέψανε οι στρατηγοί και οι επιστήμονες. Στ τέλος, όπως και στη Λιβύη, όπως και αλλού, η επιλογή καταλήγει να είναι μεταξύ δύο κακών και λίγοι συμφωνούν πιο είναι το μη χείρον.

    Λυπάμαι που δεν είμαστε γεωγραφικά κοντά γιατί μια "ζωντανή" συζήτηση θα ήταν νομίζω πολύ ενδιαφέρουσα. Δεν αμφιβάλω ότι επί του δάσους θα συμφωνούσαμε, όπως τώρα, αλλά πολύ θα ήθελα να μιλούσαμε και για τα δέντρα και τους θάμνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μου λειπει η Φλωρεντια,η Τοσκανη,οι φιλοι που ζησαμε τα νιατα μας σ'αυτο τον τοπο που εγινε πατριδα μας,μου κοβεται η ανασα οποτε επιστρεφω,Fiorentino sono io,con l'anima Brunelesca.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.