Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

29 Ιουνίου 2011









Η "Στιγμή" πέρασε, και τώρα μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτήν, καθώς ο εκτός Ελλάδος κόσμος ανασαίνει και οι εντός Ελλάδος πορεύονται προς μια άγνωστη κατεύθυνση στα σκοτεινά.

Κι αν ακόμα, τον Σεπτέμβριο του 2009, στις εκλογές μετά το ντημπέητ, ο Ελληνικός λαός είχε απαντήσει:
- Κύριε Παπανδρέου, άντε να ξυπνήσετε και ελάτε ξανά ή αφού ενηλικιωθείτε ή με τον κηδεμόνα σας,
και,
- Κύριε Καραμανλή, δεν την σκαπουλάρετε τόσο εύκολα. Εκεί που είσαι θα μείνεις και θα τα βγάλεις πέρα εσύ!
Κι αν ακόμα ο Ελληνικός λαός είχε δείξει την ωριμότητα να απαντήσει έτσι σε εκείνες τις εκλογές, πάλι εδώ θα ήμασταν σήμερα, και ας δούμε το γιατί:

Καλοκαίρι του 2009 με Ιανουάριο του 2010 η Ελλάδα είχε ακόμα φερεγγυότητα και θα μπορούσε να αποτρέψει την πορεία των μνημονίων βάζοντας η ίδια αυστηρά μέτρα, και δρώντας άμεσα εναντίων της φοροδιαφυγής. Όμως, αν είχε μείνει ο Καραμανλής και έβαζε αμέσως μέτρα, ή ακόμα και αν είχε βάλει μέτρα αμέσως ο Παπανδρέου, κανείς στην Ελλάδα δεν θα τα δεχόταν γιατί κανείς δεν φανταζόταν προς τα που πηγαίναμε.

Πολύ απλά, δεν είχε την ικανότητα Ελληνική κυβέρνηση να περάσει μέτρα εναντίων των οποίων ο λαός, τότε, θα αντιδρούσε χειρότερα από ότι αντιδρά σήμερα. Γιατί τότε δεν ήξερε κανείς περί τίνος πρόκειται και νόμιζαν ακόμη ότι μπορούν να πηγαίνουν στη διαδήλωση με το Καγιέν, και να γυρνάνε το βράδυ στην Plasma TV 40 ιντσών στο σπίτι με το Ελβετικό στεγαστικό δάνειο.

Κατά κάποιον τρόπο όμως, και που δεν έγιναν αυτά, και που τα μνημόνια μας πέφτουν με sequel σαν ταινίες του Χόλυγουντ, Memo I, Memo II, Memo III, Revenge of the Memo, κλπ, και πάλι δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα χωρίς τον ίδιο τον λαό. Και δεν βλέπω τον λαό να αναλαμβάνει ακόμα καμιά ευθύνη.

Και οι διαδηλωτές έχασαν την υποστήριξή μου με τα πρώτα επεισόδια, τα οποία και να μην τα προκάλεσαν εκείνοι, έπρεπε εκείνοι να βοηθήσουν να σταματήσουν και να πιάσουν οι ίδιοι αυτούς τους περίφημους κουκουλοφόρους.

Δεν έχει πια σημασία πως μας βλέπουμε εμείς. Τώρα πια σημασία έχει η διεθνής κοινή γνώμη. Μόνο με την διεθνή κοινή γνώμη θα επιβιώσει ο Ελληνικός λαός, ή όχι.

Η διεθνής κοινή γνώμη ξέρει πως όταν έχεις χρεοκοπήσει δεν έχεις την πολυτέλεια να πεις δεν πληρώνω. Για την διεθνή κοινή γνώμη το να βγαίνει κόσμος στους δρόμους και να λέει ΟΧΙ στα μέτρα, είναι, μια και χωρίς μέτρα θα χρεοκοπήσει, σαν να απειλεί την Ευρώπη: "Μην μας σκοτώνετε γιατί θα αυτοκτονήσουμε". Δεν βγάζει νόημα, και μερικοί, όπως λέει ένα άρθρο στο CNN το βλέπουν και σαν αστείο.

Για τους νέους του εξωτερικού είναι πραγματικά αστείο: Στο Facebook του γιού μου, κάποιος έβαλε ένα λινκ στα νέα "Greece braces for riots as critical vote looms", και η φιλενάδα του γιού μου έγραψε "Please don't insight a riot in the University residences... I don't want to be stoned" (stoned σημαίνει και να δέχεται κανείς πέτρες αλλά και να είναι μεθυσμένος). Ο γιός μου, θορυβημένος μου έστειλε φωτογραφία της οθόνης του computer του και μου έγραψε:

"This really hurt.  A screen shot I took of a Facebook wall post from Cassie, my boss, regarding o stimp (where I'm an RA next year). The article is the Greece article on CNN about the riots. I don't care that it's from Cassie, I'm deeply hurt because this is how the world sees us and the wall post to me... Isn't funny. I proudly marched for years in our Greek parade and still altar serve since 7  years old. This really hurts."

(Greek parade = 25η Μαρτίου στην Βοστώνη)
(altar serve = παπαδάκι στην Ορθόδοξη Εκκλησία)

Με λίγα λόγια, συνοπτική μετάφραση του τι μου έγραψε ο γιός μου: Αυτό με πληγώνει βαθειά για το πως μας βλέπει ο κόσμος"

Και αυτό θα αποκομίσω εγώ από την σημερινή ημέρα. Ότι ο Αμερικανός γιός μου λέει "πως ΜΑΣ βλέπουνε" ΕΜΑΣ τους Έλληνες, βάζοντας μέσα τον εαυτό του.

Και θα το αποκομίσω αυτό γιατί σημαίνει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να ζει, παρά του πως τα καταφέραμε 'κει μέσα, θα συνεχίσει να ζει μέσα στον γιό μου και στους άλλους Έλληνες του Εξωτερικού, σε ασφαλή απόσταση από την Ελλάδα του σήμερα.















13 σχόλια:

  1. Από μακρυά είναι πολύ εύκολο να πεις πολλά. Όπως κ να κρίνεις τη "στάση" του κόσμου όταν δέχεται απίστευτη βία. Υπήρξε ανταίτια βία προς γέρους, παιδιά και γυναίκες! Ο μόνος σκοπός ήταν να διώξουν κάθε άνθρωπο από την πλατεία με απίστευτα χημικά, ξύλο, πέτρες. Εγώ σήμερα δάκρυσα για την πατρίδα μου, αλλά αισθάνθηκα περήφανη για όλους όσους ήταν στο Σύνταγμα. Ίσως είναι δύσκολο να το καταλάβεις αυτό από μακρυά. Ο λαός δεν αναλαμβάνει "πάλι" την ευθύνη; Τι εννοείς βρε Δημήτρη; Επί ένα χρόνο τι ακριβώς έκανε; Δε δέκτηκε μειώσεις σε συντάξεις, μισθούς, απολύσεις, απειλές και εκφοβισμούς; Και όμως σε αυτό το χρόνο τι είδε; Να μην καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, αντίθετα να οργιάζει πιο πολύ. Να μην μειώνονται οι σπατάλες, να μην πολεμούμε τη διαφθορά, να μη σταματούν τα σκάνδαλα, καμία τιμωρία και δικαιοσύνη, ατελείωτη διαφθορά, δεν σταμάτησαν οι διορισμοί από την πίσω πόρτα, δεν μειώθηκε το έλλειμμα. Και με το μεσοπρόθεσμο τα ίδια θα γίνουν. Κανένα καλό για το πολίτη και κοροίδια για τον λαό. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει ο γιος σου πως αισθανόμαστε όλοι εμείς. Αν ζούσε εδώ αυτός, πιστεύω πως θα είχε διαφορετική άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://molisxypnisa.wordpress.com/2011/06/29/39/
    Μια περιγραφή μόνο, είναι διαφορετικό να το ζήσεις. Απόλυτη βία από τα ματ, με μόνο σκοπό την εκκένωση του κέντρου. Μέχρι την Πλάκα έφτασαν, και μέχρι στον Μπαιρακτάρη άρχισαν να χτυπάνε αναίτια όσους ήταν στην πλατεία μοναστηρακίου. Τραγικά απίστευτα πράγματα! Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα, καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή μου Roadartist ίσως να μην εκφράστηκα σωστά και να μην φάνηκε ότι ο γιός μου είναι με το μέρος και των διαδηλωτών και αισθάνεται Έλληνας, και είναι βαθειά λυπημένος που δεν καταλαβαίνουν οι Αμερικανοί φίλοι του. Ζητώ συγγνώμη αν δεν εκφράστηκα σωστά και έδωσα την εντύπωση ότι ο γιός μου έχει κάποια άποψη που θα έπρεπε να είναι διαφορετική.

    Ίσως εγώ από την άλλη μεριά θα έπρεπε να έχω διαφορετική άποψη... γιατί από την δική μου μεριά οι άνθρωποι, με ειρηνικά μέσα αλλά πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από όσους ήταν εκεί, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ με τρόπο που να δουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η βία ερχόταν από την "εξουσία" και όχι από τον λαό. Από τη δική μου μεριά θα ήθελα το κοινό έξω από την Ελλάδα να δει ενωμένους ειρηνικούς αλλά αποφασισμένους Έλληνες να αποκαθηλώνουν τους παλιάτσους της Βουλής και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους οι ίδιοι έναντι της Ευρώπης χωρίς να γίνονται θύματα μιας μεσάζουσης κυβέρνησης που τα έχει πλέον χάσει. Μπορεί να είμαι ονειροπόλος. Μπορεί τα λόγια μου να παραπαίουν... αλλά είμαι κι εγώ βαθειά λυπημένος και σε απόγνωση, σαν Έλληνας. Γιατί να πρέπει να βλέπει ο κόσμος την πρόοδο των Ελλήνων του εξωτερικού και να την αντιπαραθέτουν με το έλα να δεις που γίνεται δεκαετίες στην Ελλάδα.

    Υπάρχουν άνθρωποι έξω μη Έλληνες που θέλουν να αγοράσουν και να χτίσουν στην Ελλάδα, και όσοι χαζοί αγοράσανε τη γη περνάνε χρόνια για να κουνηθεί η γραφειοκρατία των σφραγίδων για να του επιτραπεί το κτίσιμο... πολλές ιστορίες τέτοιες...

    Και απόλυτα καταλαβαίνω ότι πολύς κόσμος που δεν έφταιγε τίποτα πέρασε τρομερά δύσκολο χρόνο. Αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι, είτε φταίμε είτε όχι, είτε έχουμε ευθύνη είτε όχι, χρειάζονται όχι ένα αλλά 10-20 χρόνια, και περισσότερες θυσίες. Ιδίως αν πουμε όχι και χρεοκοπήσουμε... Αυτό είναι γεγονός, ότι και να θέλαμε εμείς...

    Εγώ στην τηλεόραση έδειχνα στην Μαργαρίτα σήμερα τι κάνανε τα ΜΑΤ, αυτά που λες στο δεύτερο σχόλιο, και η Μαργαρίτα τα έβλεπε. Αλλά οι ξένοι είδαν στην τηλεόραση τους "πολίτες" που πετούσανε πέτρες... και που με βαριοπούλες σπάζανε τα μάρμαρα της πλατείας για να πετάξουν τα κομμάτια στα ΜΑΤ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο κόσμος μας βλέπει όπως ακριβώς είμαστε.
    δε μας φταίνε οι άλλοι που μας χτυπάνε τη βλακώδη κυβέρνησή μας.
    έχουμε τους κυβερνώντες που μας αξίζουν.

    τετοιοι είμαστε, τέτοιους θα έχουμε.

    καλά, κούκλος ο γιος με θέα την ακροπολη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρία μου, η φωτογραφία είναι από τον Αύγουστο του 2006. Ο Κώστας, Αμερικανός, αισθάνεται Έλληνας, και την πονάει την Ελλάδα... Τι θα γίνει τα επόμενα 10-20 χρόνια... να βγάλουμε πρώτα μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα... και να δούμε. Τα ξένα κανάλια πάντως, βλέπουνε τους πολίτες να πετάνε πέτρες και λένε ότι άλλο είναι να περνάει τα μέτρα η βοθλή, και άλλο να εφαρμοστούν. Και αυτή τη στιγμή στο BBC λέει ένας "ειδικός" ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ούτως ή άλλως, παρασύροντας την Ισπανία, κλπ., κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ίσως εγώ λόγω κούρασης και σύγχυσης, να μην το κατάλαβα. Εμένα με συγχωρείς. Και είμαι εγώ ονειροπόλα και αρκετά ιδεαλίστρια, και κατά της βίας. Ένας λόγος που σκέφτομαι πολύ πάντα πριν συμμετάσχω σε διαδηλώσεις είναι αυτός. Είμαι υπέρ της μη βίας.. δε μπορώ καθόλου τη βία. Αυτό λέγανε και τα παιδιά στο Σύνταγμα, αν έρθουν τα Ματ, όλοι ειρηνικά και κάτω καθισμένοι, δε θα μπορούσουν να μας χτυπήσουν δίχως λόγο. Και όμως το έκαναν. Συνειδητοποιώ ότι η βία συμφέρει.. και το ίδιο το σύστημα. γιατί έτσι διάλυεται η διαδήλωση. Δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται οι αστυνομικοί να έχουνε τόσο μίσος μέσα τους. Δε ξέρω τι θα φέρουν οι επόμενοι μήνες. Με αυτά τα μέτρα δε πρόκειται να γλυτώσουμε τη χρεοκοπία. Ευχές για καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαστε όλοι βαθειά κουρασμένοι Roadartist... <Η Χούντα και οι κουκουλοφόροι τους δεν θα σταματήσουν. Μακάρι να μπορούσαν όλοι οι Έλληνες για μερικές μέρες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους κυριολεκτικά. Πραγματική απεργία μη-βίας και σιωπής. Καμία αγορά, καμία χρήση οτιδήποτε, οι κεντρικοί διακόπτες ηλεκτρικού κλειστοί. Ψυχή στο δρόμο, ψυχή σε κανένα γραφείο ή εργοτάξιο. Όλοι μέσα στο σπίτι. Τρείς. Τέσσερεις μέρες. Και μετά, 500.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη βουλή. Τσιμουδιά. και να προοράνε να μπούνε μέσα. και όταν πέφτουν κάτω από τα γκλομπ οι πρώτες σειρές να τους μαζεύουν οι υπόλοιποι και η επόμενη σειρά να προχωρεί, μέχρι να μπούμε μέσα ώρες αργότερα. Και οι Έλληνες να πουν στην Ευρώπη ότι θα πληρώσουμε τις δόσεις, αλλά μόνο αν επαναϋπολογιστούν με το ίδιο επιτόκιο που ισχύει για όλους τους άλλους. Καταλαβαίνεις τι λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.youtube.com/watch?v=S20_JuaX8gg
    Δε μπορώ να κοιμηθώ.. δες βία..
    Συμφωνώ απόλυτα για το επιτόκιο.. αυτό θα έπρεπε κυρίως να είχανε διαπραγματευτεί οι πολιτικοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ούτε εγώ... δεν μπορώ να δω βίντεο στο ιντερνετ λόγω ταχύτητας στο χωριό αλλά γυρνάω δορυφορικά κανάλια στην τηλεόραση.

    Μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει την καταψήφιση απ' όλους σαν μοχλό διαπραγματεύσεων για τα επιτόκια... ή ανίκνοι έιναι ή προδότες. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να βγάλουμε τις κουκούλες να δούμε ποιοί είναι από κάτω, και αν είναι αυτοί που όλοι ξέρουμε ότι είναι, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο έξω.

    Η κοινή γνώμη των λαών των άλλων χωρών έχει σημασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θέλω να πω, ούτε γ'ωμπορώ να κοιμηθώ... και ότι πρέπει να ξεσκεπαστούν επίτέλους επισήμως οι κουκουλοφόροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν θέλουμε να συγκρινουμε την κατ΄στασή μας με άλλη, μη πάμε στην παραπλανητική Αργεντινή. Πάμε στην Ισλανδία, η οποία κατλαφερε να βρει επιτόκιο 3% και τώρα η ανεργία τους είναι στο 7,1% ενώ Ελλάδα 16%+, και Ιρλανδία 15%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σημασία δεν έχει ούτε πως μας βλέπουν ούτε πως μας δείχνουν τα ΜΜΕ. Σημασία έχει πως αισθανόμαστε εμείς βλέποντας τα παιδιά μας αλυσοδεμένα από το λαιμό λόγω χρεών τα οποία δεν πρόκειται να ξεπληρωθούν ποτέ.
    Έχουν αρχίσει να με τριγυρίζουν σκέψεις να πουλήσω ότι έχω και δεν έχω και να φύγω για κάποια χώρα του εξωτερικού. Δυστυχώς δε με βοηθάει η έλλειψη καλής κατανόησης και ευχέριας λόγου στα αγγλικά. Αλλά άμα το πάρω απόφαση, όλα γίνονται! Τουλάχιστον τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον υγιές κι αξιοκρατικό...

    Εξοργίζομαι και μόνο που τους βλέπω τους 155 και όχι μόνο. Ως άνθρωπος είμαι η προσωποποίηση της ηρεμίας, αλλά Δημήτρη, πίστεψέ με, αν είχα μερικούς μπροστά μου θα χειροδικούσα και άσχημα μάλιστα... Εκεί μας έχουν φτάσει, στο μη περαιτέρω! Τα λέω και ντρέπομαι γι΄αυτό ειλικρινά, αλλά έχω βγει από τα ρούχα μου. Ελπίζω να μου συγχωρέσεις την οργή και το ύφος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κώστα μου, με ένα 'η άλλο τρόπο αυτοί οι προδότες πρέπει να πληρώσουνε!

    Όταν λέω ότι η διεθνής κοινή γνώμη ΕΧΕΙ ΣΗΑΣΙΑ εννοώ ότι ΜΟΝΟ αν καταλάβει ο μέσος ξένος υπήκοος για τους κουκουλοφόρους, για τα επιτόκια, για τις ειρηνικές προθέσεις των διαμαρτυρομένων, ΜΟΝΟ όταν ξεσκεπαστεί αυτή η χούντα για το τι είναι, τότε οι ψηφοφόροι των άλλων κρατών θα βρεθούν από πίσω μας, μαζί μας, και τους ψηφοφόρους στα άλλα κράτη τους παίρνουν σοβαρά οι κυβερνήσεις πολύ περισσότερο από εδώ που μας έχουν για παιδάκια να πληρώνουμε τον λογαριασμό τους.

    Εγώ Κώστα μου έφυγα από την Ελλάδα και όταν ήμουν 17, και όταν ήμουν 31, και όταν ήμουν 49, για Αγγλία, Αμερική και Ιταλία, οπότε ξέρεις που στέκομαι όσον αφορά το να δώσεις στα παιδιά σου αξιοπρέπεια και αξιοκρατία μακριά από τον τόπο που γεννηθήκανε. Συμφωνώ. Ούτε εγώ ήξερα καλά Αγγλικά όταν έφυγα, και τώρα ξέρω καλύτερα από τους Αμερικάνους. Μια απόφαση είναι, και στο τέλος η επιτυχία της εξαρτάται από το πόσο μπορείς να καταλάβεις και να ταυτιστείς και να αγαπήσεις την νοοτροπία της ζωής έξω. Και να σου πω, έτσι όπως θα πάει η Ευρώπη ολόκληρη, Αμερική, ή Αυστραλία μένει...

    Και εγώ και ο Κώστας και η Μαργαρίτα έχουμε αγανάκτηση, απογοήτευση, οργή... τι θα κάνουμε... τι θα γίνει δεν ξέρω...

    Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί οι παλιάτσοι. Δεν ξέρω πως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.