Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ιδέα









Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυναμικό από μια ιδέα, της οποίας η ώρα έχει έρθει, είπε κάποιος, κάποτε.

Είναι νομίζω αλήθεια, ότι στην Ελλάδα έχουμε πλέον εισέλθει σε μια περίεργη, καινούργια, σουρεαλιστική πραγματικότητα, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απειλεί με τανκς αν δεν είμαστε καλά παιδιά.

Αυτή η λεκτική ευκοιλιότητα του παλιάτσου Πάγκαλου οριοθετεί, πιστεύω, ότι η ώρα της ιδέας ήρθε, και το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε ως προς το πια είναι η ιδέα. Της οποίας η ώρα έχει έρθει.

Το να αρνηθούμε το χρέος,
Το να αναδιοργανώσουμε το χρέος,
Το να βάλουμε και σκληρότερα ακόμα μέτρα για περισσότερα δανικά,
Όλα αυτά,
Είναι μπούρδες προς τέρψιν όποιου λάχει να προτιμά όποια μπούρδα λέει ο καθένας.

Το που βρισκόμαστε δεν αλλάζει, ούτε ο κόσμος εκτός Ελλάδας πρόκειται να αλλάξει. Τα έθνη αλληλοεξαρτούνται, και μερικά εξαρτώνται περισσότερο από άλλα. Οι Βρυξέλες δεν είναι έτοιμες να γίνουν "Ουάσινγκτον", αλλά, υπάρχουν στην Ε.Ε. οργανωτές, και υπάρχουν και ανοργάνωτοι. Θα μας οργανώσουνε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εκτός από ένα πράγμα:

Να απολύσουμε τους υπαλλήλους μας που είναι μέσα στη Βουλή μας, και να δώσουμε τέλος στο πολιτικό σύστημα που τους επέτρεψε, και μας επέτρεψε, να φτάσουμε εδώ.

Η ιδέα, της οποίας η ώρα έχει έρθει, είναι ότι έχει πλέον υποχρέωση ο λαός, απέναντι στα παιδιά του, τα εγγόνια του, και τους προγόνους του, να ενωθεί, και μονιασμένος να επιτρέψει στους σωστούς ανθρώπους ανάμεσά μας να μας αντιπροσωπεύσουν στην Ένωση της οποίας είμαστε μέρος. Εκείνους τους ανθρώπους που διάλεξαν να μην γίνουν πολιτικοί, ακριβώς επειδή είναι άνθρωποι.

Να οργανωθούμε, σαν αδέλφια, με συστήματα υποστήριξης ο ένας για τον άλλο και όλοι προς τους αδύναμους ανάμεσά μας.

Είναι πια καιρός για το σύστημα να πεταχτεί στα σκουπίδια και για τους τωρινούς "πολιτικούς" να πάνε σπίτια τους.

Αν καταφέρουμε να το επιτύχουμε αυτό μονιασμένοι χωρίς αιματοκύλισμα, και χωρίς την Αλέκα και τους Χρυσαυγίτες και τους Καρατζαφερέους και τους πράσινους και τους βενέτους να επωφεληθούνε, τότε θα έχουμε αποδείξει ότι ο παλιάτσος Πάγκαλος είχε άδικο. Αν αιματοκυλιστούμε, τότε είχε δίκιο.

Εξαρτάται από εμάς. Η ιδέα είναι καθαρή και η ώρα της έχει έρθει.








14 σχόλια:

  1. δίκιο έχεις, αλλά η προσωπική μας βολή και τα θέλω μας, τα τόσα σημαντικά στο μικρόκοσμο του καθενός, τυφλώνουν τους ανθρώπους και κάνουν λάθος επιλογές που εξυπηρετούν ακριβώς αυτούς του στόχους στο μικρόκοσμό τους...

    πάμε κατά διαόλου, είναι αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ιδέα σου είναι σωστή. Θα τη μεταβιβάσω στο βουλευτή μου κι αν συνηγορεί θα το κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρία μου, θέλουνε δε θέλουνε θα το πάρουνε απόφαση, είτε προχωρώντας μπροστά μόνοι τους είτε τραβώμενοι απ' τα μαλλιά. Μα, το παρελθόν τελείωσε. Άλλωστε αυτά που περιγράφεις μας έφεραν εδώ και όχι όλοι οι άλλοι εκτός από τον εαυτό μας...



    Φίλε Κώστα, είναι πολύ απλό. Πήγαινε στον βουλευτή σου που στέκεται στην πόρτα και δεν σ' αφήνει να μπεις, δέσε με φιόγκο ένα 20-ευρω σε μια πέτρα (για βάρος), πέτα το μακριά, και καθώς αφήσει το πόστο του να τρέξει να το πιάσει, εσύ μπαίνεις μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας διαβάσουμε και τί έγινε στην Αργεντινή.. πως καταστράφηκε εντελώς η χώρα, όταν τα δάνεια δίνονταν εξολοκλήρου μόνο για να πληρώθούν τα παλιά, όταν έκοβαν μισθούς και έμεναν κατά εκατονταδες άνεργοι.. και φυσικά δίχως ενέργεια για ανάπτυξη.. Μοιάζουν τραγικά με όσα γίνονται σε εμάς σήμερα.. ίδιες κινήσεις.. http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=288046

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Roadartist, δεν υπάρχει αμφιβολία για τις παραλλήλους με την Αργεντινή, σε γενικές γραμμές αλλά και ιδιαίτερα με τους πολιτικούς. Υπάρχουν όμως και σημαντικότατες βαθιές διαφορές όσον αφορά το ότι ήμαστε μέλος μιας ζώνης ενός νομίσματος, ενώ εκείνοι είχαν απλά δεθεί στο δολάριο. Ο μεγαλύτερος εχθρός του οποιουδήποτε καλού μπορεί να φέρει στα κράτη μέλη η Ένωση της Ευρώπης είναι η ανικανότητα των πολιτών των κρατών μελλών να σκεφτούν και να αισθανθούν σαν μια Ένωση. Η Ελλάδα έπραξε πάντα, όσον αφορά την Ευρώπη, με το ίδιο πελατειακό κοντόφθαλμο κίνητρο με το οποίο είχε εκπαιδευτεί να φέρεται και στο εσωτερικό.

    Εδώ διακυβεύεται πράγματι το μέλλον της Ευρώπης, και όλα τα συνεπαγόμενα κάνουν την σύγκριση με την Αργεντινή απαράδεκτη κατά την γνώμη μου.

    Πιστεύω βέβαια ότι οι πολιτικοί μας έχουν προδώσει την Ελλάδα και πρέπει να αποχωρήσουν. Αλλά φοβάμαι ότι τα παιδιά στο Σύνταγμα κοιτάζοντας την Βουλή δεν βλέπουν το σπίτι τους αλλά την Βαστίλη... και το πράγμα φοβάμαι ότι θα προχωρήσει πιο μακριά και σε διαφορετική κατεύθυνση από ότι θα ήταν η πλέον εποικοδομητική για τους ανθρώπους και το κράτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτές οι διαφορές καθιστούν χειρότερη τη δική μας κατάσταση σε σύγκριση με την Αργεντινή, ή όχι; Σκέφτομαι, ίσως ήταν λάθος και ως ιδέα αυτή η ένωση της Ευρώπης. Μόλις πριν λίγο ήμουν ακριβώς μπροστά από τη Βουλή και δεν την αισθάνθηκεα ούτε στιγμή ως σπίτι μου. Περιμετρικά άπειροι αστυνομικοί, με μάσκες και όπλα, έτοιμοι να χυμήξουν με την πρώτη εντολή στα παιδιά. Δυστυχώς η βία εκείνη τη στιγμή και η ένταση δε σε κάνει να αισθανθείς ότι η Βουλή είναι το σπίτι του λαού, της δημοκρατίας. Από τη στιγμή που δεν εισακούεται ο κόσμος και παραμένει ασυλία στους πολιτικούς, είναι βέβαιο πως κατευθυνόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις. Αναρωτιέμαι τι πολιτική υπηρετούν, τι επαφή έχουν με την κοινωνία, είναι σαν να κυβερνούν ανεπάγγελτα παιδάκια, εντελώς κατώτεροι των περιστάσεων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Roadartist, προσωπικά πιστεύω ότι οι διαφορές αυτές δεν καθιστούν την κατάστασή μας χειρότερη από της Αργεντινής. Απλά, εντελώς διαφορετική. Μήλα και πορτοκάλια, τα οποία πορτοκάλια χρησιμοποιούνται από μερικούς, βαμμένα σα μήλα, κόκκινα-κόκκινα, κουβέντα και παραπληροφόρηση να γίνεται για να ταιριάζει η όψη στα θέσφατα. Βλέπω συνέχεια από ERT World, και άλλα Ελληνικά δορυφορικά, και CNN, BBC, κλπ., Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα. Η ρηχότητα, παραπληροφόρηση, ανεπαγγελματικότητα και κοντόφθαλμη αμορφωσιά των Ελληνικών μέσων ενημερότητας αφήνει λίγη επιφυλακτικότητα ως προς τον λόγο για τον οποίο η Αθήνα έχει αρχίσει να καίγεται από τους δέκτες της λεγόμενης "ενημέρωσης" από τα κανάλια της και τους πολιτικούς τους, απ' όλες τις πλευρές...

    Εν τω μεταξύ, η Γαλλία προσπαθεί να σώσει την κατάσταση μόνη της, σήμερα παρασύροντας και Γερμανικές τράπεζες στις προτάσεις τους, η Κίνα προσφέρεται να "αγοράσει" την Ευρώπη (υπό κάλυμμα βοηθείας αγοράς ομολόγων)... το θέμα αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο και πλατύτερο από την Ελλάδα. Ένας μεγάλος φόβος που έχει αρχίσει να μου δημιουργείται είναι ότι η Ελλάδα θα "σωθεί" (από επέμβαση Ε.Ε., ΗΠΑ, Κίνας, οτιδήποτε) και, αφού αναπνεύσουν οι Έλληνες, δεν θα έχουν ΜΑΘΕΙ τίποτα. Τίποτα! Και θα συνεχιστή το τ' είχες Γιάννη τ' είχα πάντα...

    Δεν νομίζω ότι ήταν λάθος η Ε.Ε. Λάθος χτισμένο μέσα στο DNA της ήταν ότι οι λαοί δεν αισθάνθηκαν ποτέ ενωμένοι όσο φερ' ειπείν οι πολίτες των 50 Ηνωμένων Πολιτειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε γίνεται όμως Δημήτρη να αποκτήσουμε ξαφνικά το ίδιο DNA με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Εδώ δεν είναι USA, όπου μετανάστες (για να μην πω τυχοδιώκτες) έφτιαξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα (οικονομικά κυρίως) συμφέροντά τους. Εδώ οι πολιτιστικές διαφορές είναι τεράστιες κι επέτρεψέ μου, αδύνατο να γεφυρωθούν. Δεν μπορεί ποτέ ο Ούνος της Γερμανίας να σκεφτεί το ίδιο με τον συναισθηματικό τύπο από τη νότια Ευρώπη. Και να σου πω και κάτι, είναι καλύτερα έτσι, διότι ποτέ δε θα με καταλάβει ο Φιλανδός, ο Σουηδός κι ο Γερμανός αλλά ούτε κι εγώ ποτέ πρόκειται να τον καταλάβω. Απέχουμε πολλές ώρες ηλιοφάνειας για να συναντηθούμε κάπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ μου φίλε Κώστα, αν νομίζεις ότι ένας Αμερικανός από το New Hampshire σκέφτεται περισσότερο σαν τον Αμερικανό από το Mississippi ή το Texas απ' όσο ο Ούνος της Γερμανίας με το συναισθηματικό τύπο από την νότια Ευρώπη, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι το σκεπτικό αυτό είναι λανθασμένο. Πήγαινε σε μια γειτονιά στο Vermont και μετά σε μια γειτονιά στο New Mexico, και τα ξαναλέμε.

    Σχετικά με το ότι μετανάστες (για να μην πούμε τυχοδιώκτες) έφτιαξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα (οικονομικά κυρίως) συμφέροντά τους, να μεταφράσω, και να πω, ότι ομάδες που ζητούσαν θρησκευτική ελευθερία, και ομάδες που έψαχναν την ελευθερία να απολαμβάνουν μόνοι τους τα αγαθά του ιδρώτα τους, έφτιαξαν στην Αμερική, όπου μετά την γέμισαν οι μετανάστες και οι τυχοδιώκτες.

    Πάντως, όλοι, οι ζητούντες ελευθερία, και οι μετανάστες, οι τυχοδιώκτες, και οι κάτοικοι του Vermont και του New Hampshire, και του Mississippi, New Mexico, κλπ., ακόμη και Ελληνοαμερικανοί που ζούνε στην Ιταλία, όλοι δακρύζουν με την ίδια γλύκα και συνάμα αλμύρα όταν αντικρίζουν την Αστερόεσσα να κυματίζει, ή όταν διαβάζουνε τα παρακάτω λόγια, μέρη των οποίων δανείστηκε και η Γαλλική και η Ρωσική επανάσταση:


    When in the Course of human events, it becomes necessary for one people to dissolve the political bands which have connected them with another, and to assume among the powers of the earth, the separate and equal station to which the Laws of Nature and of Nature's God entitle them, a decent respect to the opinions of mankind requires that they should declare the causes which impel them to the separation.

    We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights,[71] that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness. That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness. Prudence, indeed, will dictate that Governments long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shewn, that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable, than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future security.

    Such has been the patient sufferance of these Colonies; and such is now the necessity which constrains them to alter their former Systems of Government. The history of the present King of Great Britain is a history of repeated injuries and usurpations, all having in direct object the establishment of an absolute Tyranny over these States. To prove this, let Facts be submitted to a candid world.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. He has refused his Assent to Laws, the most wholesome and necessary for the public good.
    He has forbidden his Governors to pass Laws of immediate and pressing importance, unless suspended in their operation till his Assent should be obtained; and when so suspended, he has utterly neglected to attend to them.
    He has refused to pass other Laws for the accommodation of large districts of people, unless those people would relinquish the right of Representation in the Legislature, a right inestimable to them and formidable to tyrants only.
    He has called together legislative bodies at places unusual, uncomfortable, and distant from the depository of their public Records, for the sole purpose of fatiguing them into compliance with his measures.
    He has dissolved Representative Houses repeatedly, for opposing with manly firmness his invasions on the rights of the people.
    He has refused for a long time, after such disolutions, to cause others to be elected; whereby the Legislative powers, incapable of Annihilation, have returned to the People at large for their exercise; the State remaining in the mean time exposed to all the dangers of invasion from without, and convulsions within.
    He has endeavoured to prevent the population of these States; for that purpose obstructing the Laws for Naturalization of Foreigners; refusing to pass others to encourage their migrations hither, and raising the conditions of new Appropriations of Lands.

    He has obstructed the Administration of Justice, by refusing his Assent to Laws for establishing Judiciary powers.
    He has made Judges dependent on his Will alone, for the tenure of their offices, and the amount and payment of their salaries.
    He has erected a multitude of New Offices, and sent hither swarms of Officers to harrass our people, and eat out their substance.
    He has kept among us, in times of peace, Standing Armies without the Consent of our legislatures.
    He has affected to render the Military independent of and superior to the Civil power.
    He has combined with others to subject us to a jurisdiction foreign to our constitution, and unacknowledged by our laws; giving his Assent to their Acts of pretended Legislation:

    For Quartering large bodies of armed troops among us:
    For protecting them, by a mock Trial, from punishment for any Murders which they should commit on the Inhabitants of these States:
    For cutting off our Trade with all parts of the world:
    For imposing Taxes on us without our Consent:
    For depriving us in many cases, of the benefits of Trial by Jury:
    For transporting us beyond Seas to be tried for pretended offences
    For abolishing the free System of English Laws in a neighbouring Province, establishing therein an Arbitrary government, and enlarging its Boundaries so as to render it at once an example and fit instrument for introducing the same absolute rule into these Colonies:
    For taking away our Charters, abolishing our most valuable Laws, and altering fundamentally the Forms of our Governments:
    For suspending our own Legislatures, and declaring themselves invested with power to legislate for us in all cases whatsoever.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. He has abdicated Government here, by declaring us out of his Protection and waging War against us.
    He has plundered our seas, ravaged our Coasts, burnt our towns, and destroyed the lives of our people.
    He is at this time transporting large Armies of foreign Mercenaries to compleat the works of death, desolation and tyranny, already begun with circumstances of Cruelty & perfidy scarcely paralleled in the most barbarous ages, and totally unworthy the Head of a civilized nation.
    He has constrained our fellow Citizens taken Captive on the high Seas to bear Arms against their Country, to become the executioners of their friends and Brethren, or to fall themselves by their Hands.
    He has excited domestic insurrections amongst us, and has endeavoured to bring on the inhabitants of our frontiers, the merciless Indian Savages, whose known rule of warfare, is an undistinguished destruction of all ages, sexes and conditions.

    In every stage of these Oppressions We have Petitioned for Redress in the most humble terms: Our repeated Petitions have been answered only by repeated injury. A Prince whose character is thus marked by every act which may define a Tyrant, is unfit to be the ruler of a free people.

    Nor have We been wanting in attentions to our British brethren. We have warned them from time to time of attempts by their legislature to extend an unwarrantable jurisdiction over us. We have reminded them of the circumstances of our emigration and settlement here. We have appealed to their native justice and magnanimity, and we have conjured them by the ties of our common kindred to disavow these usurpations, which, would inevitably interrupt our connections and correspondence. They too have been deaf to the voice of justice and of consanguinity. We must, therefore, acquiesce in the necessity, which denounces our Separation, and hold them, as we hold the rest of mankind, Enemies in War, in Peace Friends.

    We, therefore, the Representatives of the united States of America, in General Congress, Assembled, appealing to the Supreme Judge of the world for the rectitude of our intentions, do, in the Name, and by Authority of the good People of these Colonies, solemnly publish and declare, That these United Colonies are, and of Right ought to be Free and Independent States; that they are Absolved from all Allegiance to the British Crown, and that all political connection between them and the State of Great Britain, is and ought to be totally dissolved; and that as Free and Independent States, they have full Power to levy War, conclude Peace, contract Alliances, establish Commerce, and to do all other Acts and Things which Independent States may of right do. And for the support of this Declaration, with a firm reliance on the protection of divine Providence, we mutually pledge to each other our Lives, our Fortunes and our sacred Honor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη, αν δε κάνω λάθος, το κείμενο που παραθέτεις είναι το Declaration of Independence των ΗΠΑ. Δε θα διαφωνήσω καθόλου με τα διαλαμβανόμενα σ' αυτό.

    Επέτρεψέ μου όμως δυο τρεις παρατηρήσεις:

    Πρώτα απ' όλα δεν αναφέρομαι στους τωρινούς Αμερικανούς όταν λέω ότι τυχοδιώκτες έφτιαξαν την Αμερική. Μιλάω για την πρώτη γενιά των Ευρωπαίων που ξεκλήρισαν τους ιθαγενείς για να επιβάλουν τη δική τους κυριαρχία προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.
    Στην τρίτη σου παράγραφο ξεκινάς ως εξής: «Πάντως, όλοι, οι ζητούντες ελευθερία». Δηλαδή, εννοείς ότι μόνο στην Αμερική υπάρχει ελευθερία; Διότι Δημήτρη μου, μπορεί να μην έχω ζήσει στην Αμερική, αλλά η μέχρι τώρα πορεία της ζωής μου μου έχει δείξει ότι ελευθερία υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στην Ασία και αλλού. Ελευθερία δεν υπάρχει μόνο εκεί που οι περιορισμοί είναι τόσο μεγάλοι που υπερβαίνουν και παραβιάζουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του ατόμου. Πάντως, εγώ δε θα ήθελα να ζήσω στην ελευθερία της Αμερικής που για να διατηρηθεί σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, παραβιάζει κατάφορα τους διεθνής κανόνες δικαίου, φυλακίζει με το έτσι θέλω ανθρώπους στο Γκουαντάναμο κλπ. Αυτή η ελευθερία εμένα Δημήτρη με πνίγει, μου κόβει τον αέρα που ανασαίνω. Θα μου πεις, γιατί στην Ελλάδα είναι καλύτερα; Τουλάχιστον οι Έλληνες κάνουν κακό μόνο στον εαυτό τους και δεν αφήνουν ορφανά παιδιά και σακατεμένους ανθρώπους σ’ όλες τις χώρες που έχουν συμφέροντα.

    Το δικαίωμα του να δακρύσει κανείς μπροστά στη σημαία του είναι αναφαίρετο και σεβαστό. Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει κι εθνική συνείδηση. Κάτι για να δένει τους ανθρώπους του ίδιου έθνους. Οι Αμερικάνοι Δημήτρη έχουν ιστορία πολύ μικρή για να συμβεί κάτι τέτοιο. Δακρύζουν βεβαίως και αισθάνονται ότι είναι μέρος του έθνους των ΗΠΑ, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ πιο είναι το κοινό σημείο τους; Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ο εθνικισμός, το αίσθημα της υπεροψίας του δυνατού και το υπέροχο μάρκετινγκ πίσω από το εθνικό ιδεώδες των ΗΠΑ που έντεχνα καλλιεργείται από τους έχοντες την εξουσία προκειμένου να υπάρχει μια στοιχειώδης συνοχή στο λαό. Ενώ στις χώρες με πλούσια ιστορία το αίσθημα αυτό είναι, επέτρεψέ μου τον όρο, όχι επίκτητο αλλά κληρονομικό.

    Κλείνοντας, απλώς θα ήθελα να ξέρεις ότι γνωρίζω τη διαφωνία σου με τα λεγόμενά μου. Έχεις ανδρωθεί σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από αυτό που μεγάλωσα εγώ και νομίζω ότι είναι λογικό οι απόψεις μας να διαφέρουν. Αναρωτήσου όμως και ψάξε να δεις αν υπάρχουν στο λεξικό των Αμερικανών οι λέξεις όπως Φιλότιμο, Έρωτας και Νόηση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε μου Κώστα, ουδέν πρόβλημα μετάφρασης και ουδεμία διαφωνία υπάρχει μεταξύ μας :-)

    Κατ' αρχάς πάντα έχω πει ότι το τι φαίνεται απ' έξω, τα τείχη της Ουάσινγκτον όπως φαίνονται απ' έξω, ουδεμία σχέση έχει με το τι υπάρχει μέσα. Αυτό, απ' έξω δεν φαίνεται, ούτε καν στο σινεμά, πίστεψέ με. Επίσης ελάχιστοι εκτός ΗΠΑ γνωρίζουν την πολύπλοκη Ιστορία των ΗΠΑ, 1620-1776-1860-1932-1945-σήμερα.

    Ούτε εγώ τα ήξερα όσο ήμουν απ' έξω -εγώ απλά ήμουν από κείνους που ήθελα να κάνω το ταξίδι μου στ' αστέρια, προς στο τελευταίο σύνορο, το έκανα, μεγάλωσα ένα παιδί εκεί, και μου ανήκει για τους δικούς μου λόγους τους οποίους ουδέποτε σκέφτηκα ότι είχε κανείς άλλος απαραίτητα ανάγκη να συμμερίζεται.

    Το σημαντικότερο να παρατηρήσω είναι ότι χρησιμοποιείς την λέξη έθνος για τις ΗΠΑ. Δεν είναι έθνος με την έννοια που την καταλαβαίνουμε την λέξη στην Ευρώπη. Ξεκινώντας με τέτοια φρασεολογία απομακρυνόμαστε από την πραγματικότητα του θέματος. Οι ΗΠΑ είναι ένα μωσαϊκό πιο διαφοροποιημένο από την ΕΕ και σε περισσότερες διαστάσεις. Κανείς στις ΗΠΑ δεν παριστάνει ότι έχει κοινές ρίζες, ή μακρά Ιστορία, ή τον ενδιαφέρει, ή ακόμα δίνει σημασία στην "Ιστορία" αιώνων και χιλιετηρίδων των άλλων.

    Και σε ένα σημείο ίσως να διαφωνούμε αλλά μόνο λόγω διαφορετικών εμπειριών όπως σωστά λες. Ο πολίτης των ΗΠΑ έχει περισσότερη προσωπική ελευθερία σε περισσότερα επίπεδα από όσα μπορούν να φανταστούν εκτός ΗΠΑ!... Ξέροντας αυτή την πραγματικότητα μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι αυτό το οποίο εσύ ερμηνεύεις ως αίσθημα της υπεροψίας του δυνατού, είναι το αίσθημα του να ξέρεις ότι έχεις δικές σου πιο βαθιές ελευθερίες από οποιονδήποτε άλλον και να τις υπερασπίζεσαι, ξέροντας ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

    Πράγματι, έχει διαφορά η έννοια της λέξης φιλότιμο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας: Μέσα στις ΗΠΑ βρίσκεται η κοινωνία όπου εγώ προσωπικά είδα το φιλότιμο να είναι όχι μόνο λέξη, αλλά και πράξη!

    Έρωτας ζει όπου υπάρχουν ανθρώπινα όντα, όπου υπάρχει ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

    Νόηση έχω δει πολλών ειδών από την Ελλάδα στη Σουηδία, στη Γαλλία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, ότι νόηση υπάρχει βοηθάει να μην υπάρχουν τα οργανωτικά, πολιτιστικά, οικονομικά, πολιτικά, κλπ., κλπ., κλπ., προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, φερ' ειπείν.

    Ελληνικά, πως λέμε "individuality", "privacy", ή "achievement"...

    Ξέρεις πόσο πονάει η καρδιά μου βλέποντας τα δακρυγόνα σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δέχομαι τα λεγόμενά σου, άλλωστε εγώ δεν έχω τη δικιά σου εμπειρία.

    Τα δακρυγόνα δε φέρνουν δάκρυα μόνο στα μάτια αλλά και στην ψυχή μας Δημήτρη, όσο μακρυά κι αν είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.