Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Καμπάνα










Διαβάζω ένα χρόνο τώρα τις προτεινόμενες λύσεις:

- Να τα πάρουμε από εκείνους που χρωστάνε φόρους
- Να αναδιοργανωθεί το χρέος,
- Να χρεοκοπήσουμε,
- Να βγούμε από το Ευρώ,
- Να αρνηθούμε να πληρώσουμε,
έχω διαβάσει ακόμα και...
- Να τα πληρώσουν οι Πρεσβείες των αλλοδαπών.

Παραληρήματα υστερίας μέσα σε τέλεια έλλειψη γνώσης του πως λειτουργεί το σύστημα.

Ας πάρουμε το πρώτο: Να τα πάρουμε από εκείνους που χρωστάνε φόρους. Εννοείται πως το πολύ χρήμα εδώ δεν το χρωστάει η κυρά Κατίνα ή ακόμα και ο φιόγκος με το Καγιέν. Το πολύ χρήμα το χρωστάνε εταιρείες.

Όταν το δικαστήριο πάει στην μεγάλη εταιρεία Μ'ΕΚΑΨΕΣ ΑΕ, ο Οικονομικός Διευθυντής, μέσω του Νομικού Τμήματος θα απαντήσει, απλά και "ειλικρινά", ότι αν η εταιρεία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει με τέτοιο παθητικό, όπως θα δημιουργούταν προσθέτοντας τα χρέη στο ενεργητικό, η εταιρεία θα κηρύξει πτώχευση, θα μείνουν χωρίς δουλειά οι υπάλληλοι και οι εργάτες, και κανένα στέλεχος δεν θα είναι προσωπικά υπεύθυνο για δεκάρα. Αν δε, η εταιρεία Μ'ΕΚΑΨΕΣΠΟΛΥ, έχει μετόχους και μετοχές στο Χρηματιστήριο, τότε, συν τους άνεργους και το κλείσιμο της παραγωγής, θα αντιμετωπίσουμε και πτώση στο Χρηματιστήριο.

Αυτά, έξω, τα ξέρουν και μικρά παιδιά του Δημοτικού. Στην Ψωροκώσταινα που βγαίνουν όλοι στους δρόμους και απαιτούν να τα πληρώσουν οι "μεγάλοι", πείτε μου, με τι είδους παραλήρημα αλλαλούμ ανιδεότητας δικαιολογούνται αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να πάρει ποτέ λεφτά από εταιρεία; Ά! να δημεύσουμε περιουσίες! Τι να δημεύσουμε ωρέ; τα φυσικά πρόσωπα μιας εταιρίας δεν αγγίζονται, και τα μηχανήματα, γραφεία, εξοπλισμός, κτήρια, κλπ., οι εταιρείες τα χρωστάνε ήδη σε άλλες εταιρείες. Αυτά που νομίζουν μέσα στο παραλήρημα τους οι άνθρωποι στο δρόμο ότι θα δημεύσουνε δεν υπάρχουν! Είναι και αυτά μέρος του παθητικού μιας εταιρείας.

Τα άλλα σημεία δεν αξίζουν σχόλιο. Το φαβορί πάντως και πλέον ιλαρόν είναι το να τα πάρουμε από τις πρεσβείες των αλλοδαπών. Εδώ γελάει και το παρδαλό αλλοδαπό κατσίκι...

Ήθελα να προτείνω όλοι να διαβάσουμε ένα άρθρο του Forbes για το οποίο με πληροφόρησε ο φίλος ManBlogg.
Το άρθρο είναι εδώ και είναι κατά την γνώμη μου καταπληκτικό, και τα πιο νηφάλια λόγια που έχω ακούσει ή διαβάσει για το θέμα μας: For Whom The Greek Bell Tolls, ή, Για Ποιόν Χτυπάει η Ελληνική Καμπάνα:
http://www.forbes.com/forbes/2011/0718/opinions-steve-forbes-fact-comment-greek-bell-tolls.html


Καλή Κυριακή!









10 σχόλια:

  1. Από το άρθρο που παραπέμπεις, κρατώ κυρίως την διαπίστωση του δημοσιογράφου για την αδιαφορία των πολιτικών μας, ότι ακριβώς ζούμε. Πλήρης αδιαφορία για ανάπτυξη, που πραγματικά δε ξέρω πλέον τι μπορεί κάποιος να κάνει σε αυτή τη χώρα. Μήπως θα έπρεπε επιτέλους να υπάρξει μια τιμωρία για τους πολιτικούς, ένας έλεγχος αν κάνουν βήματα για ανάπτυξη, αν ενδιαφέρονται, αν είναι άξιοι, ικανοί ή απλά μόνο προδότες και φιλοχρήματοι; Σκέψου έναν άνθρωπο εντελώς ανένταχτο και δίχως επαφή με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα (από επιλογή και συνειδητά), δίχως χρέη σε προσωπικό επίπεδο, με ζωή νηφάλια και δίχως να έχει ποτέ επιθυμεί το υπερβολικό χρήμα ή να έχει κλέψει κλπ.. να έχει τώρα να επωμιστεί το βάρος ενός τεράστιου χρέους με ότι επίπτωση μπορεί να έχει αυτό στη μετέπειτα ζωή του. Και παρ' όλα αυτά, να μη θέλει να αφήσει τη χώρα του. Σκέψεις δίχως τέλος, κάπου ελπίζω να καταλήξω κάποτε. Αρκετά έγραψα, :) καλό βράδυ και καλή μας εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκαιο έχεις Δημήτρη. Η λεπτομέρεια εδώ βέβαια (που φαντάζομαι πως σκοπίμως δεν αναφέρεις) είναι πως τα φυσικά πρόσωπα δεν χρωστούν φόρους αφού τα εισοδήματα τους υπήρξαν για χρόνια αόρατα (κατά τα άλλα έχουμε αρνητικό ρεκόρ Ευρωζώνης στην συνεισφορά φόρων από τα φυσικά πρόσωπα - αν θυμάμαι καλά μόλις 4.7% του ΑΕΠ). Κατά τα άλλα το σύστημα (και η νοοτροπία του μέσου πολίτη) πρέπει να αλλάξει ριζικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "τα φυσικά πρόσωπα δεν χρωστούν φόρους αφού τα εισοδήματα τους υπήρξαν για χρόνια αόρατα"

    Εννοώ πως ο λόγος για τον οποίο δεν χρωστούν φόρους είναι τα αόρατα εισοδήματα τους. Η προηγούμενη διατύπωση μου υπήρξε λίγο ασαφής (sorry αλλά το βραδινό jogging με τελείωσε :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Roadartist, θα πάω ένα σκαλοπάτι παρακάτω, έχοντας κοιτάξει και από τις δύο πλευρές του καθρέπτη, και, είμαι σχεδόν απόλυτα σίγουρος πως δεν πρόκειται περί κυβερνητικής αδιαφορίας, αλλά, ενός γνώριμου και συχνότατα ορατού εθνικού χαρακτηριστικού. Με την πρόφαση του ότι ο Έλληνας κυβερνητικός ή άλλος ξέρουν τα πάντα καλύτερα από όλους τους άλλους, και όλοι οι άλλοι είναι "τρόικες", "μαλάκες", κλπ, και ότι οι Έλληνες του Εξωτερικού, όσο επιτυχημένοι και να είναι, είναι κι αυτοί τα ίδια και χειρότερα από τους υπόλοιπους κακούς ξένους, πίσω από αυτή την πρόφαση κρύβουν την ανιδεότητα τους. Δεν πήγαν να τους συναντήσουν λόγω πλήρους έλλειψης της παραμικρής κατανόησης της πραγματικότητας, και είπαν το κλασσικό "άστους τώρα τους μαλάκες που θα πηγαίνουμε να τους παρακαλάμε!"

    Η καταστροφή της χώρας μας οφείλεται στην εθνική νοοτροπία, αγραμματοσύνη και κουτοπονηριά. Τό πα και το ξαναλέω, η Ελλάδα αποτελείται ακόμα από κλέφτες και αρματολούς που ζούνε κάνοντας τις βαγαποντιές τους στον πασά, σαν τον Καραγκιόζη στο άσπρο σεντονάκι με την λάμπα την τρελή.

    Κι όταν η πραγματικότητα τους γραπώσει από τη ζώνη του παντελονιού και δεν τους αφήνει να συνεχίσουν να τρέχουν, φωνάζουν "Καταπίεση!"

    Έχεις δει γκαρσόνια (πληθυντικός) σε τουριστικά μέρη να βρίζουν τουρίστες και να τους δουλεύουν στα Ελληνικά καθώς την ίδια στιγμή τους χαμογελούν με αγάπη και οι τουρίστες δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται; Εγώ έχω δει, κι έχω θυμώσει, και έχω απελπιστεί... και έχω φύγει, ο δειλός. Τρεις φορές.

    Και τουλάχιστον ζω μια καλή ζωή, και μεγάλωσα ένα πραγματικό Ελληνόπουλο στα ξένα. Και κάνω για την Ελλάδα ότι και όπως μπορώ, συμπεριλαμβανομένου του να δικαιολογούμαι σαν Έλληνας στους φίλους και πελάτες μου στην Σουηδία όταν με ρωτάνε γιατί ο πελάτης τους από την Πάτρα δεν δέχεται να μιλάει με την λογίστρια επειδή δεν θέλει ο Έλληνας γυναίκες στην δουλειά. Κι εγώ προσπαθώ με κόκκινο πρόσωπο να ζητήσω "εθνικά" συγγνώμη για τα αδικαιολόγητα και τραγελαφικά...

    Και μετά αναρωτιέται ο Forbes γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν οι Έλληνες για το συνέδριο που γινόταν να τους βοηθήσει, καθώς έξω πέφτανε 2.760 δακρυγόνα...



    Αγαπητέ Epanechnikov, πολύ σωστά, και πράγματι σκοπίμως δεν αναφέρω μερικά εδώ και εκεί, αφήνοντάς τα να βγουν στα σχόλια, τα οποία όπως ξέρω τα θεωρώ σημαντικότερα από το κείμενο. Πράγματι, τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων είναι αόρατα, και δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία που να τα βγάλει στην επιφάνεια. Τι να δημεύσουμε λοιπόν; να γίνουμε όχλος και να πάρουμε την Βαστίλη και τις Βερσαλλίες; Η διαφορά είναι ότι το 1789 ο κόσμος είχε δίκιο. Ενώ τώρα, ο Λουδοβίκος είναι ο κάθε κουτοπόνηρος που στο τέλος την έπαθε και τώρα φωνάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η καταστροφή της χώρας μας οφείλεται στην εθνική νοοτροπία, αγραμματοσύνη και κουτοπονηριά."
    Αυτή σου η φράση τα λέει όλα. Όλα τα υπόλοιπα είναι αναλύσεις που γίνονται απλώς για να γίνονται Δημήτρη.

    Την Παρασκευή όπως ξέρεις πήγα και είδα τις νεογέννητες κόρες του κουμπάρου μου. Πριν ξεκινήσω, στο γραφείο δέχτηκα την επίσκεψη μιας δικηγόρου που ούτε λίγο ούτε πολύ μου ζητούσε να νομιμοποιήσω μια μη σύννομη απόφαση ενός από τους οργανισμούς που εποπτεύω και μάλιστα επιτακτικά. Αφού είδε κι απόειδε έφυγε και ως δια μαγείας άρχισαν τα τηλέφωνα από πολιτικά πρόσωπα! Δεν της πέρασε βεβαίως, αλλά στο δρόμο που πήγαινα για να δω τα μωράκια σκεφτόμουν σε τι κόσμο ήρθαν! Και ότι εξαιτίας αυτών των συμπεριφορών από την πρώτη μέρα της ζωής τους είναι χρεωμένες στους δανειστές της χώρας τους...

    Γι' αυτό σου λέω Δημήτρη, αυτή σου η φράση τα λέει όλα. Τα υπόλοιπα είναι απλές οδοντόκρεμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κωστα, η τραγωδία είναι πως οι βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους έχουμε αυτή την νοοτροπία, την αγραμματοσύνη και κουτοπονηριά, είναι οι ίδιοι λόγοι οι οποίοι, σε διαφορετικές καταστάσεις, βοήθησαν τους κατοίκους αυτής της περιοχής πριν 2.500 χρόνια να εφεύρουν την φιλοσοφία και την δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aξίζει να διαβάσεις τις παρακάτω σκέψεις. Στα περισσότερα, ταυτίστηκα απόλυτα με όσα αισθάνθηκα στην πλατεία και όσα είδα.

    http://pitsirikos.net/2011/07/%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να ..προλάβω αντιδράσεις, ο μόνος λόγος που το προτείνω είναι επειδή αυτές οι σκέψεις σε γενικές γραμμές συγκλίνουν με όσα βίωσα στο Σύνταγμα. Τίποτα το σημαντικότερο δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο λαός αυτός εθίστηκε μεθοδικά,εδώ και 30 χρόνια, στην λογική της ήσσονος προσπαθείας.
    Στα πλαισια της "Αλλαγής",καταργήθηκε κάθε ιεραρχία και κοινων.σεβασμός,τα όποια προσόντα δεν έπιαναν μια μπρος στην θέληση της Κλαδικής,έγινε ντεμοντέ να παραχωρεί ένας νέος την θέση του σε ηλικιωμένο στα ΜΜΜ,και μετά το 85,το ΚΛΙΚ του μοντέρνου ινστρούχτορα Κωστόπουλου και οι κλώνοι του,επέβαλλαν το lifestyle και τη νοοτροπία του "να περνάμε καλά",άσχετα με τις ικανότητες,την προσφορά ή την δουλειά μας.
    Παράλληλα τα κρατικοδίαιτα συνδικάτα επέβαλλαν μια εικονική οικονομ.πραγματικότητα εξασφαλίζοντας μισθούς και επιδόματα στον Δημόσιο Τομέα χωρίς καμία λογοδοσία και επίτευξη στόχων,την ίδια ώρα που στον ιδιωτικό οι απαιτήσεις συνέχιζαν να καθοριζονται απ την σκληρή πραγματικότητα,ωθώντας ολοένα και περισσότερους να επιδιώκουν με κάθε μέσο το δικαίωμα στην "τεμπελιά της εύφορης κοιλάδας του Ελλ.Δημοσίου'.
    Σε συνδυασμό με την μελετημένη συρρίκνωση της γεωργ.παραγωγής χάρη στο δόλωμα των επιδοτήσεων φτάσαμε στο να μην παράγουμε τίποτε,και στα μη συντηρήσιμα ελλειματα.
    Με κάθε σεβασμό στον κ.Forbes,αλλά μάλλον περιγράφω καλύτερα την κατάσταση απ οτι το άρθρο του,το οποίο όμως είναι εξόχως αποκαλυπτικό ως προς την πλήρη αδιαφορία των πολιτικών προς οτιδήποτε δεν διαιωνίζει την δική τους κυριαρχία και ρόλο.Γιατί να παρευρεθούν οι εκλεκτοί μας εκεί,αφού έτσι κι αλλιώς θα κάνουν οτι τους ζητήσουν οι Ευρωπαίοι,αρκεί να τους αφήνουν να κρατούν την κουτάλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου Roadartist, το άρθρο του Πιτσιρίκου είναι καλογραμμένο και περιγράφει τα πράγματα ακριβώς όπως τα φανταζόμουνα. Αν ήμουνα στην Αθήνα ξέρω ότι θα είχα πάει και εγώ στο Σύνταγμα, μάλλον σκεπτόμενος όπως εσύ, και υποθέτω ότι θα περίμενα και θα εύρισκα τα πράγματα όπως τα περιγράφει το άρθρο. Συμφωνώ απόλυτα και με τις γενικότερες εξακριβώσεις και σκέψεις του.

    Πάντα είπα και ξαναείπα την γνώμη μου ότι τώρα ήταν η ώρα του πολίτη που δεν είχε μιλήσει μέχρι τώρα, και είχε δικαίωμα ο πολίτης αυτός και υποχρέωση να μιλήσει τώρα είτε έφταιγε είτε όχι, είτε είχε ευθύνη είτε όχι για το που βρισκόμαστε.

    Δεν φαντάζεσαι πόσο καταλαβαίνω και συμφωνώ με το ότι είναι απαραίτητο να πάει ο κόσμος διακοπές να ξεφύγει από το τελευταίο χειμώνα-άνοιξη. Η καρδιά το καταλαβαίνει. Αλλά η λογική, όπως και ο πιτσιρίκος, λέει ότι γι να πηγαίνει ο κόσμος διακοπές φαίνεται ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στον πάτο. Πρέπει δηλαδή να πιάσει πάτο (πραγματικό πάτο) ο Έλληνας για να καταλάβει ότι κάτι πρέπει να κάνει; Οι χιλιάδες των αγανακτισμένων στους δρόμους είναι ήδη ανάμνηση προς ανάλυση, ενώ, ΤΩΡΑ έπρεπε να βρίσκονται όλοι εκεί, σε διπλάσιους, τριπλάσιους αριθμούς. Κατάφεραν κάτι στο σωστό τόπο την σωστή στιγμή. Και η στιγμή φεύγει.



    Αγαπητέ Squarelogic, προσυπογράφω κάθε λέξη σου. Τα λες ακριβώς όπως θα ήθελα να μπορώ να τα πω κι εγώ. Να συμπληρώσω, ότι, εφ' όσον μάλλον είμαι περίπου μια γενιά πίσω σου, κατά την δική μου εμπειρία, αυτά όλα που περιγράφεις δεν είναι εντελώς καινούργια. Υπήρχαν και τα '60, και τα '70, και υποθέτω παλιότερα, αλλά, σε ΜΙΚΡ¨ΟΤΕΡΗ κλίμακα, ή, ακριβέστερα, από λιγότερους Ρωμιούς. Τους έχοντες. Και πριν το '81 οι έχοντες ήταν πολύ λιγότεροι.

    Καθώς διάβαζα το σχόλιό σου μου ήρθε μια ιδέα: Ο Αντρίκος, εκτός του ότι είναι ευθέως υπεύθυνος για το μέγεθος του σημερινού χρέους, έκανε στην Ελλάδα ένα καλό, και ένα κακό. Το καλό ήταν ότι χειραφέτησε και έδωσε δύναμη σε πολλούς που δεν την είχαν. Το κακό είναι ο τρόπος με τον οποίον το έκανε το καλό. Και νάμαστε τώρα, με μια τριακονταετή ιστορία ΑΚΡΙΒΩΣ όπως εύστοχα την περιγράφεις.

    Ο Forbes έγραψε αυτά που βλέπουν οι ξένοι. Όπως πολύ σωστά λες, δεν είδε αυτά τα οποία έγραψες. Και αυτό είναι που φωνάζω εγώ. Η πρώτη μας φροντίδα έπρεπε να είναι να εκπαιδεύσουμε την διεθνή κοινή γνώμη για την πραγματικότητα της Ελλάδας. Στο εξωτερικό η κοινή γνώμη έχει μεγαλύτερη δύναμη και ισχύ από όσο έχει η κοινή γνώμη μέσα στην Ελλάδα. Όλοι οι άνθρωποι που κατέβηκαν στους δρόμους 50 μέρες (πριν πάνε διακοπές), έπρεπε σαν πρώτη φροντίδα να είχαν χρησιμοποιήσει όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που γύρναγαν στον δρόμο ανάμεσά τους, για να περάσουν προς τα έξω τα μέρη της πραγματικότητας που δεν φαίνονται, και που δεν τα είδε και ο Forbes.

    Αλλά η στιγμή πέρασε.

    Σε ότι λες με αντιπροσωπεύεις απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.