Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τράγοι










Το καθοριστικό παράδειγμα για την έννοια της έκφρασης Αποδιοπομπαίος Τράγος:

"Ας το πούμε ξεκάθαρα: Ήταν ένα λάθος. Η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ με νούμερα που ήταν αναληθή και η οικονομία της δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει την ολοκλήρωση της αφομοίωσης στην Ευροζώνη. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε, πιστεύω, το 2001, για την οποία τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες."
Νικολά Σαρκοζί, 28η Οκτωβρίου 2011

Τουλάχιστον, κύριε Σαρκοζί, στις 28 Οκτωβρίου του 1940, η Ελλάδα δεν είχε κάποια κυβέρνηση-μαριονέττα των Γερμανών σε κάποιο Βισύ. Και με τον ίδιο παραλληλισμό, η Ελλάδα σήμερα ίσως να μην έχει πρωθυπουργό με γεννητικά όργανα και σπονδυλική στήλη, αλλά τουλάχιστον η Ελλάδα δεν παίζει τον τζοτζέ της κυρίας Μέρκελ όπως μερικοί-μερικοί που ακολουθούν φαίνεται τις καλύτερες παραδόσεις του Βισύ.

Μπορεί η Ελληνική κυβέρνηση σήμερα να είναι το πρότυπο του "ναι, κύριε, ότι πείτε κύριε", αλλά το κάνει αυτό λόγω ανικανότητας. Δεν το κάνει για να απομακρυνθεί από τις ευθύνες της, να στρίψει αλά Γαλλικά, και να την απλώσει στο Βισύ.

Ναι, η Ελληνική κυβέρνηση το 2001 έδωσε ψευδή στοιχεία.
(και εσείς οι μέγιστοι οικονομολόγοι δεν είχατε καταλάβει τίποτα; σας την έφερε ολονών ο Σημίτης;)
Ναι, οι Έλληνες πολίτες φοροδιέφυγαν και θα φοροδιαφεύγουν.
αλλά,
Όχι, τελικά δεν είναι απατεώνες, το οποίο αποδεικνύεται με ένα πολύ απλό σκεπτικό:

Για να πληρώσει κανείς φόρους πρέπει να έχει να τους πληρώσει. Ακόμα και το 1995-2005, που ήταν υποτίθεται τα καλύτερα χρόνια του Έλληνα, ο Έλληνας είχε μέσο εισόδημα 20% έως 35% του εισοδήματος των υπόλοιπων της Ευρωζώνης, καλείτο όμως να ζήσει με κόστος ζωής ίσο, ή και σε μερικά σημεία ακριβότερο, της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Όταν καλείσαι να διοχετεύσεις τα 35.000 Ευρώ που βγάζεις τον χρόνο σαν Γάλλος ή Γερμανός σε 18.000 κόστος ζωής, 8.000 σε αποταμίευση, διακοπές, έξτρα έξοδα, κλπ., και 7.000 σε φόρους, τους φόρους τους πληρώνεις. Όταν όμως σου ζητάν 7.000 για φόρους και παίρνεις κάπου 15.000 συνολικό εισόδημα τον χρόνο, τότε, για να μπορέσεις να ζήσεις όπως οι συν-εταίροι σου της Ευρωζώνης, θα δανειστείς, θα ξαναδανειστείς, προσωπικά και σαν κράτος, και θα χάσεις κάθε σεβασμό και για το σύστημα και για το υποτιθέμενο καθήκον του πολίτη.

Ο μέσος Έλληνας δεν είχε και πολύ ιδέα τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνησή του για να του δώσει αυτά που απαιτούσε, και ναι, πράγματι, εξέλεξε ηλίθιους και ανδρείκελα να τον αντιπροσωπεύσουν γιατί μόνο αυτούς ανέδειξε.

Ουδείς αναμάρτητος, αλλά όταν μετράς κάποιου τις αμαρτίες τουλάχιστον απόδωσέ του τις πραγματικές του αμαρτίες. Μην εφευρίσκεις αμαρτίες του Έλληνα για να συγκαλύψεις τις αμαρτίες τις δικές σας, κύριε Σαρκοζί.

ΟΧΙ, κύριε Σαρκοζί. Δεν επιτρέπεται να πεις "τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες της εισαγωγής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη", για να πάρετε όλοι άφεση αμαρτιών δική σας.  

Τράγοι μπορεί να είμαστε. Αλλά, αποδιοπομπαίοι τράγοι δεν δεχόμαστε να γίνουμε, ούτε για την ευγενική σας φάτσα.



Το να φύγει η κυβέρνηση της Ελλάδας αμέσως, είναι απαραίτητο. Και, πράγματι, όποιος και να την αντικαταστήσει θα είναι ανήμπορος να διορθώσει οτιδήποτε από την διεθνή συγκυρία -και ίσως η πτώση της Ελληνικής κυβέρνησης τώρα να φέρει δεινά πιο γρήγορα από ότι θα έρθουν ούτως ή άλλως, και να φέρει ίσως και περισσότερα δεινά. Θα είναι όμως η επιλογή του λαού, των ανθρώπων που αντιπροσωπεύετε όλοι σας.




6 σχόλια:

  1. όχι...
    να μη φύγουν. δεν έχει απηυδήσει ακόμα όσο πρεπει ο έλληνας. να μείνουν. να φάνε και καμιά ξανάστροφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαφορά μας Δημήτρη είναι οτι στα ευνομούμενα κρατη είναι πιο εύκολο να είσαι νόμιμος(για τον πολύ κόσμο) παρά παρανομος,ενώ εδώ,αν θες να είσαι 100% νόμιμος,στο κάνουν πάρα πολύ δύσκολο η πολυνομία και η διαφθορά.

    Επίσης,στην Ευρώπη το κοινων.Συμβόλαιο δεν έχει διαρραγεί:πληρώνεις φόρους,αλλά τους βλέπεις στους καθαρούς δρόμους,στα νοσ/μεία και
    τα σχολεία,και δεν έρχονται εκ των υστέρων να σε πουνε κλέφτη όποτε τους καπνίσει.
    Εδώ συνήθως δεν βλέπεις το αποτέλεσμα των φόρων σου και ή έκδοση ΑΦΜ είναι αμάρτημα που θα σε ακολουθεί μια ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες της εισαγωγής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη"

    δεν ξέρω τι ακριβως πληρωνουν οι αγαπητοι συγκατοικοι μας στην Ευρωπη που μονο Ένωση δεν είναι, εγω ξέρω τα χαμόγελα μέχρι τα αυτιά που είδα στα προσωπα της κας Μερκελ και του κ Σαρκοζι, και το γερμανικο χρηματιστηριο να εκτινασσεται στα υψη τις μερες του haircut.
    πολυ αφυσικες αντιδρασεις ομολογουμενως αφου τοσο τους βλαπτουμε.

    δεν διαφωνω με τον squarelogic,όντως ειμαστε το μπαχαλο που περιγραφει, όμως στη σημερινη και μελλοντικη κυριως εξαθλιωση , θα έχουμε ως γενναιο συμμαχο των "αξιων" κυβερνωντων μας, όλους αυτους του γελοιους που στησανε το παραμυθι της δηθεν ενωμενης Ευρωπης για να προωθησουν τα δικα τους συμφεροντα στις ξενες αγορες

    τουλαχιστον ας μη μας κουνιουνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. scarlett,
    σαφέστατα το ευρώ ηταν ενα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Γερμανίας και της Γαλλίας.
    Εδώ όχι μόνο δεν έγινε καμία προετοιμασία να είμαστε προσεκτικοί να μην εκτιναχθούν οι τιμές και χάσουμε ανταγωνιστικότητα αλλά με την παραδοσιακή ελλην.αρχοντοχωριατιά εξισώσαμε το (μικρό) κέρμα του ευρώ με το 100ρικο.
    Οι συνέπειες γνωστές..
    Αλλά και οι αποφάσεις της Κοινής Πολιτικής ήταν φτιαγμένες στα μέτρα των μεγάλων.Καπως έτσι δόθηκαν κινητρα...για το ξεπάστρεμα της ελλην.γεωργίας και την μετατροπή της σε επιδοτούμενη ...αργία.Τώρα βέβαια που οι επιδοτήσεις τελειώνουν,οι κακομαθημένοι αγρότες θα κλείσουν τις Εθνικές οδούς,και θα πεινάσουμε όλοι μαζί,ενώ φτάσαμε να εισάγουμε ως και λεμόνια και...λάδι!
    Αλλά αυτά θέλουν συνετούς Ηγέτες και όχι τους πολιτικάντηδες χειρίστου είδους που εμείς πάντα προτιμούσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Δημήτρη. Ήταν τόσο εύκολο να παραπλανήσουμε αυτούς τους τόσο καλούς Ηγέτες; Γιατί μου είναι βέβαιο πως όλα ήταν καλά στημένα και οι δικοί μας πολιτικοί, ως ηλίθιοι, άπληστοι, άτολμοι απατρίδες, αποδείχτηκαν τα καλύτερα υποχείρια τους; Όλοι γνώριζαν τα αληθινά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Όμως παρόλ' αυτά και την Ολυμπιάδα μας έδωσαν, και το χρέος συνέχεια αυξανόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τα δάνεια έχουν υψηλά επιτόκια.. και πάρα πολλά χρήματα έβγαλαν (και θα βγάλουν) στην Ελλάδα, ξεζουμίζοντας τη μεσαία τάξη (τον απλό, φτωχό κόσμο) σαν να είναι αιμοβόροι σύγχρονοι κατακτητές. Μα και άλλες χώρες βλέπουμε να ακολουθούν στο τρελό γαϊτανάκι. Η Ελλάδα είναι ένας αδύναμος κρίκος, ίσως θα ήταν καλύτερα να μην έπρεπε να μπούμε στο Ευρώ για το δικό μας καλό. Το χειρότερο είναι ότι καλλιεργούν οι ίδιοι ένα πολύ αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, που δε βοηθάει καθόλου την "αλληλεγγύη των λαών". Οι εξελίξεις νομίζω ότι είναι και θα είναι τόσο παγκόσμιες που δεν μπορούμε να τις φανταστούμε. Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρία μου, το να φάνε καμιά ξανάστροφη μεταφράζεται ως αιματοκύλισμα. Λες να τα καταφέρουμε να μην γίνει;



    Φίλε Squarelogic, αυτό που γράφεις είναι το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο θέμα στην καρδιά οποιασδήποτε ερώτησης ή κατηγορητηρίου για τον Ελληνικό λαό. Η ηξουσία των κοτζαμπάσηδων και το ένστικτο επιβίωσης των ραγιάδων δεν δημιούργησε κράτος και πολιτεία που να εμπνέει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη στα συστήματα και νόμους της. Στην τελική, δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι για όλα φταίει ο κουτοπόνηρος κλέφτης Έλληνας, μια που και να θέλει δεν του επιτρέπει το σύστημα να είναι νομοταγής -και να επιβιώσει νομοταγώς.



    Αγαπητή μου Scarlett, το θέατρο ήταν η παραδοσιακή, τιμημένη από τον χρόνο, μέθοδος για να δημιουργούν οι κατευθυντήριες δυνάμεις εικόνες οι οποίες δικαιολογούσαν τα επόμενα βήματά τους. Η ερώτηση είναι για πόσο καιρό ακόμα οι απλοί άνθρωποι θα χάβουν τα θεατρικά σκηνικά των δυναστών -άλλωστε η μόνη δύναμη των μεγάλων είναι η ανέχεια των λαών.

    Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά τα κάνανε, οι μεγάλοι, θάλασσα, και τώρα ποιός τους πληρώνει. Αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως όλη αυτή η τραγωδία δεν είναι βασισμένη σε καμιά πραγματικότητα του αν υπάρχει φαί ή στέγη, αλλά έχει να κάνει αποκλειστικά με αερίσια νούμερα του μέλλοντος τα οποία καθορίζονται από τόκους αυθαίρετους προσδιορισμένους σαν το μελλοντικό κέρδος των αρπαχτικών.



    Αγαπητή μου Roadartist, δεν διαφωνώ ότι θα είχαμε καλύτερη τύχη έξω από το Ευρώ, με την προϋπόθεση όμως να γίνουμε κάτι το ιδιαίτερο, ένα προϊόν μοναδικό στην περιοχή μας: Μπορούσαμε να είχαμε γίνει η Florida της Ευρώπης, τα Cayman Islands, ψαροπαραγωγοί, πρωτεύουσα διεθνούς μόρφωσης... τόσες πιθανότητες που είχαμε τότε και τα χρήματα και την ευκαιρία να διαλέξουμε και να κάνουμε. Διαλέξαμε όμως να ζήσουμε όπως αυτοί που βλέπαμε στις ταινίες και στις τηλεοράσεις μας και δεν χτίσαμε υποδομή, εφόδια και αύριο...

    Το ότι μπήκαμε με ψεύτικα νούμερα το ήξερε κι η κουτσή Μαριώ! Και ο μόνος λόγος που το ανακοίνωσε επισήμως ο Καραμανλής το 2004 ήταν για να βγάλει από πάνω του την ευθύνη.

    Η πραγματικότητα μάλλον είναι ότι οι φωστήρες της οικονομίας ανά τον υπερφορτωμένο αυτό πλανήτη απλά δεν φανταζόντουσαν τι θα γίνει όταν παραφουσκώσει το διεθνές μπαλόνι -ή δεν τους ενδιέφερε, και τώρα προσπαθούν να το ξεφουσκώσουν χωρίς ένοπλη σύρραξη -η οποία ήταν ιστορικά η λύση για τέτοιες καταστάσεις.

    Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τώρα τι θα είναι ο πλανήτης σε μήνες...



    Καλή μέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.