Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

CERN









Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το αποτέλεσμα ενός πειράματος που προτείνει ότι σωματίδια αποκαλούμενα Ουδετερόνια (nutrino) έκαναν το ταξίδι 730 χιλιομέτρων από τον επιταχυντή  του CERN της Ελβετίας στον δέκτη μέσα στο όρος Γραν Σάσο της Ιταλίας 60 νανοδευτερόλεπτα (nanoseconds) γρηγορότερα από τον χρόνο που χρειάζεται το φως να ταξιδέψει ίση απόσταση.

Τα ΜΜΕ έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι αν το πείραμα αποδεδειχθεί έγκυρο, θα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 50 ετών γιατί θα αντιτεθεί στην θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν η οποία με την γνωστή εξίσωση E=mc2 καθιερώνει την ταχύτητα του φωτός (c) σαν την ανώτερη επιτρεπτή ταχύτητα στο σύμπαν.

Και ο κόσμος έσπευσε να παπαγαλίσει τα ΜΜΕ.

Λίγοι έδωσαν σημασία στην λεπτομέρεια πως όταν τα αποτελέσματα του πειράματος ανακοινώθηκαν από τον Αντόνιο Ερεντιτάτο, επί κεφαλής της 160-μελούς ομάδας της Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus (OPERA), η οποία έκανε το πείραμα, δεν ανέφερε κατά την ομιλία του, η οποία διήρκεσε μια ώρα, ούτε τις πιθανές επιπτώσεις του πειράματος επί της θεωρίας της σχετικότητας, ούτε ανέφερε τον Αϊνστάιν, ούτε φρασεολόγησε ευθέως πως το αποτέλεσμα του πειράματος "αποδεικνύει την ύπαρξη ταχύτητας γρηγορότερης της ταχύτητας του φωτός". Απλά παρουσίασε, αντικειμενικά, το αποτέλεσμα, και πως η ομάδα έφτασε σε αυτό.

Γιατί είναι αυτή η λεπτομέρεια ενδιαφέρουσα; Διότι συνήθως επιστήμονες δεν αποφεύγουν να μπήξουν την σημαία τους στην κορφή των ανακαλύψεών τους.

Μπορεί βέβαια ο κύριος Ερεντιτάτο να είναι απλά σεμνός. Ίσως όμως να υπάρχει και κάποια άλλη εξήγηση που τα ΜΜΕ και οι παπαγάλοι δεν είδαν ακόμη.

Ονομάζουμε ταχύτητα του Φωτός την ταχύτητα με την οποία κινείται εκπεμπόμενη ενέργεια μέσα στο σύμπαν. Ο ορισμός  "Φως" αναφέρεται μόνο σε ένα μικρό τμήμα του φάσματος μήκους κυμάτων ενεργείας το οποίο μπορεί να το "δει" το ανθρώπινο μάτι -γι αυτό το λέμε "φως". Δεν είναι παρά ενέργεια, όπως, σε άλλες συχνότητες, τα διαφορετικά μήκη κύματος της ενέργειας χρησιμοποιούνται για σήματα ραδιοφώνου και τηλεόρασης, και άλλα μήκη κύματος είναι ραδιενέργεια Γαμα. Όλα όμως τα μήκη κύματος ταξιδεύουν με την ίδια ταχύτητα. Αυτήν που ονομάζουμε "ταχύτητα του φωτός", 299.792.458 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή ήταν η έναρξη από τον Αδόλφο Χίτλερ των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936. Δηλαδή, ο Αδόλφος είναι ο πρεσβευτής μας στο σύμπαν, και έχει ανακοινώσει την ύπαρξή μας σε ακτίνα 70 ετών φωτός γύρω από τον πλανήτη μας. Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση την οποία διανύει η ενέργεια (το φως) κατά την διάρκεια μιας περιστροφής του πλανήτη μας γύρο από το άστρο του, τον ήλιο (ένας χρόνος).

Ταξιδεύει το φως (η ενέργεια) με την ίδια ταχύτητα παντού; Ναι (και όχι ακριβώς), λέει η θεωρία της σχετικότητας. Σε κάθε μέρος του σύμπαντος, ναι, κινείται με την ίδια ταχύτητα, σχετικά με την τοποθεσία στην οποία μετράμε την ταχύτητα. Αλλά διαφορετικές τοποθεσίες, ανάλογα με το βάρος της μάζας που βρίσκεται εκεί (ένας πλανήτης ή ένα τεράστιο άστρο φερ' ειπείν), κάνουν την ενέργεια να κινείται πιο σιγά ή πιο γρήγορα ΣΧΕΤΙΚΑ με άλλη τοποθεσία (γι αυτό λέγεται και θεωρία της ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ).

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε κάθε μια τοποθεσία η μέτρηση της ταχύτητας θα αποδειχθεί ίδια με όλα τα άλλα μέρη, και κοιτώντας το ρολόι μας σε κάθε τοποθεσία θα αισθανθούμε τον χρόνο να περνά κανονικά. Άν υπήρχε όμως μια τηλεοπτική σύνδεση μεταξύ δύο διαφορετικών τοποθεσιών, ο παρατηρητής σε τοποθεσία κοντά σε ένα αντικείμενο τρομερά μεγάλης και βαριάς μάζας θα έβλεπε στην τηλεόρασή του τον παρατηρητή σε άλλη τοποθεσία να κινείται με γρήγορη κίνηση σαν βουβή ταινία του 1910, και εκείνος ο παρατηρητής θα έβλεπε τον άλλον να κινείται σε αργή κίνηση.

Επίσης, ξέρουμε ότι η πορεία του φωτός επηρεάζεται από μια μεγάλη και βαριά μάζα και διαγράφει μια ελάχιστη στροφή στην πορεία. Μπορούμε δηλαδή να δούμε ένα άστρο που βρίσκεται πίσω από άλλο μεγάλο άστρο γιατί το φως του πρώτου άστρου θα διαγράψει καμπύλη περνώντας διπλα από το μεγάλο και βαρύ άστρο -το οποίο και θα μας επιτρέψει να δούμε το πίσω άστρο σαν να είναι δεξιά ή αριστερά του μπροστινού του μεγάλου άστρου, αντι κρυμένο από πίσω όπως είναι στην πραγματικότητα.

Γιατί επηρεάζει η μάζα την ενέργεια με τους παραπάνω τρόπους; Διότι η ενέργεια, τα φωτόνια, έχουν ηλεκτρική φόρτιση, πόλους, και για αυτό δουλεύουν τα πολαριζέ γυαλιά ηλίου σας.

Το Ουδετερόνιο (nutrino) όμως, δεν έχει ηλεκτρική φόρτιση. Γι αυτό και λέγεται Ουδετερόνιο (nutrino). Άρα τίποτα δεν το επηρεάζει. Ούτε η μάζα της Γης στο ταξίδι του από το CERN στο Γραν Σάσο.

Ανθρωπομορφισμός είναι όταν μεταφράζουμε δεδομένα του σύμπαντος με όρους υποκειμενικούς στην ανθρώπινη κατανόηση. Γι αυτό λέμε "Ταχύτητα του φωτός" αντί "Ταχύτητα της ενέργειας". Ίσως, μια από τις σημαντικές προσφορές στην επιστήμη του αποτελέσματος της OPERA να είναι η αποανθρωπομορφοποίηση του λεξιλογίου της επιστήμης, και από εδώ και πέρα να λέμε η "ταχύτητα του ουδετερονίου" χωρίς να αλλάξει τίποτα από την ουσία της θεωρίας της σχετικότητας.

Δηλαδή, η ταχύτητα της ενέργειας (η ταχύτητα του φωτός), και η ταχύτητα του ουδετερονίου (nutrino) μπορούν να είναι ταυτόσημες, αλλά να παρουσιάζουν διαφορά στις μετρήσεις λόγω της ηλεκτρικής φόρτισης της ενέργειας.

Επίσης, η κατανόηση αυτή μπορεί να μας φέρει κοντύτερα στην ανακάλυψη του τι ακριβώς είναι ο χρόνος και πως λειτουργεί -μια που ξέρουμε ότι στην απόλυτη ταχύτητα (του φωτός ή της ενέργειας ή του ουδετερονίου) ο χρόνος από την "αρχή" μέχρι το "τέλος" του σύμπαντος είναι μηδέν -και όμως έχουμε την χρονική συνείδηση της ύπαρξης.


Εγώ τουλάχιστον, ψηφίζω αυτή την πιθανότητα σαν πλέον ουσιαστική, και ο Αϊνστάιν μου είπε στον ύπνο μου χθες βράδυ ότι συμφωνεί.








Πρόσθεση εικόνων για απάντηση σε σχόλια:









20 σχόλια:

  1. ας περιμένουμε να δούμε και την απάντηση της επιστημονικής κοινότητας. όπως είπες, ήταν μια συνέντευξη τύπου. μια ανακοίνωση από μια πολυπληθή ομάδα επιστημόνων. ας περιμένουμε λίγο αντιδράσεις άλλων επιστημόνων και μετά βλέπουμε.

    ωραίος ο αϊνστάιν, άμα συμφωνεί, το δείχνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως "Φώς" νομίζω ορίζεται το Φωτόνιο, και ως "ταχύτητα του φωτός" η ταχύτητα του Φωτονίου. Το οποιο μόνον σε πεδία τεράστιας βαρύτητας εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να "ταξιδέψει".Και το οποίον βέβαια αποτελεί μια "φανταστική" φυσική οντότητα, καθώς δεν έχει ποτέ απομονωθεί, εντούτοις δεχόμαστε πως πειραματικά "υπάρχει".

    Αν υπάρχει κάποια άλλη φυσική οντοτητα (π.χ το Νετρίνιο) που έχει ταχύτητα μεγαλύτερη του Φωτονίου, αυτό είναι τρομερό ως ανακάλυψη και σίγουρα θα έχει επιπτώσεις. Θα περιμένω τα δημοσιεύματα της επιστήμης πρώτα, γιατί η όλη ατομική θεωρία υπερβαίνει την νοητή μου σύλληψη.

    Απο μικρό παιδί προσπαθούσα να κατανοήσω την έννοια πως ο Χρόνος είναι μια ακομα "διάσταση" η οποία "μεταβάλεται" ανάλογα με την ταχύτητα. "Ανθρωπομορφισμός" είναι αδύνατον να υπάρξει μέσα στα πλαίσια της ατομικής θεωρίας. Είναι μια φιλοσοφική διάσταση εντελώς "έξω" απο την ανθρώπινη εμπειρία.

    Πάντως το θέμα φίλε Δημήτρη έχει τρομερό ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μεγαλύτερο πεδίον βαρύτητας στο Σύμπαν παρατηρείται στις Μαύρες Τρύπες, οι οποίες "εγκλωβίζουν" ακόμα και τις απειροελάχιστες μάζες του Φωτονίου.

    Πρακτικά, και ο αναφέρω γιατί έχει ενδιαφέρον, σε ενα πεδίο Μαύρης Τρύπας, η βαρύτητα ειναι τόσο μεγάλη, που έλκει και εκμηδενίζει την "απόσταση" μεταξύ όλων των ατομικών στοιχείων που περιφέρονται γύρω απο τον πυρήνα.

    Αν λέει, συμπυκνώναμε τη Γή, έτσι ώστε να μην υπάρχουν "αποστάσεις" ανάμεσα στα ατομικά στοιχεία των διαφόρων στοιχείων και στον πυρήνα, η Γή θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε ενα μπαλάκι του τέννις.

    Ολα αυτά έχουν ενα τρομερό ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημήτρη, θα συμφωνήσω απόλυτα με την ανάλυσή σου. Ανάλυσες πολύ σωστά κάποια πράγματα που δυστυχώς έχουν κατανοηθεί λάθος από μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων κι εμού του ιδίου! Η πεποίθησή μου όμως είναι ότι δεν πρέπει να δεχτούμε τη θεωρία της σχετικότητας και την ταχύτητα του φωτός ή της ενέργειας, όπως χαρακτηριστικά λες, ως αξίωμα. Πρώτα απ' όλα γιατί ακόμα πιστεύω ότι ξέρουμε πολύ λίγα πράγματα για τον Κόσμο, έτσι όπως τον όρισε ο Carl Shagan. Κι επιπροσθέτως, ότι γνωρίζουμε ισχύει μάλλον για το δικό μας σύμπαν, για το δικό μας Κόσμο. Οπότε, θεωρώ πολύ πιθανόν, η περιβόητη ταχύτητα του φωτός να μην είναι το ανώτερο όριο, αλλά να υπάρχει κι άλλο, πολύ μεγαλύτερο ενδεχομένως. Κάποια στιγμή πάντως, πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα για όλο αυτό καθώς και για το χρόνο. Ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι πολύτιμος τον τελευταίο καιρό!!!

    Υ.Γ. Προβλέπω διάλογο πάλι, κι ο Locus από πάνω θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπα, Ρία μου, η επιστημονική κοινότητα δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα ανθρωποειδών, ως προς το ότι πήγαν οχτώ χρόνια πανεπιστήμιο να μάθουν πράγματα που ανακαλύφθηκαν από ανθρώπους σε άλλες εποχές, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις δεν είχαν τελειώσει ούτε γυμνάσιο, και μερικές φορές ούτε Δημοτικό. Η αναλογία φωτισμένων ανθρώπων είναι η ίδια σε οποιαδήποτε ομάδα, είτε επιστημόνων, είτε κυνηγών ασθενοφόρων ("δικηγόρων") είτε κυνηγών φακελακίων ("γιατρών"). Η χαρά είναι όταν βρίσκεις τις σπάνιες εξαιρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Locus, και βέβαια το μήκος κύματος ενεργείας λέγεται φωτόνιο, επειδή η σπουδή και κατανόησή του ξεκίνησε μελετώντας τα μήκη κύματος τα οποία ερεθίζουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ανθρώπινου ματιού και ο εγκέφαλος οραματίζεται αυτό που στην κατανόηση του ανθρώπου είναι "φως" (αντί "σκοτάδι"), το οποίο φωτόνιο θεωρείται πως είναι ταυτόχρονα και σωματίδιο (particle) αλλά και ενέργεια: ένα από τα παράδοξα τα οποία προσπαθεί να εξηγήσει η επιστήμη: πως μπορεί να είναι την ίδια στιγμή σωματίδιο (το οποίο προϋποθέτει μάζα) και ενέργεια (η οποία προϋποθέτει μήκος κύματος αλλά όχι μάζα). Η επιστημονικά σωστή ερώτηση είναι: "Is light a wave or a particle?"
    http://ocw.mit.edu/courses/chemistry/5-111-principles-of-chemical-science-fall-2008/video-lectures/lecture-3/
    http://www.scribd.com/doc/7629109/Study-Materials-for-MIT-Course-22101-Applied-Nuclear-Physics

    Άξιο λόγου το ότι όταν ύλη επιταχύνεται προς την "ταχύτητα του φωτός", η μάζα της αυξάνεται, και στην απόλυτη "ταχύτητα του φωτός" η μάζα αποκτά τιμή άπειρη, πράγμα αδύνατο -και για αυτό, για την αύξηση της μάζας σε τιμή άπειρη, δεν είναι δυνατόν ύλη να φτάσει σε αυτήν την "ταχύτητα", ή η τιμή της "ταχύτητας" να ξεπεραστεί. Δεν είναι ταχύτητα αλλά όριο τριών διαστάσεων. Γι αυτό και το φωτόνιο θεωρείται ταυτόσημα και particle και μήκος κύματος.

    Το φωτόνιο, η αλλιώς λεγόμενο: το μήκος κύματος του φωτός έχει διαφορετικές συχνότητες οι οποίες και μεταφράζονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν αυτό που φανταζόμαστε ως "χρώμα" (μπορείς να διδάξεις σε έναν εκ γενετής τυφλό τι σημαίνει "κόκκινο"ή "μπλε";). Αλλά το πλήρες φάσμα της ενεργείας ξεκινά από very long waves (radio etc.) έως very short waves (gamma radiation), και στην μέση του φάσματος, ένα "στενό" μέρος συχνοτήτων, ερεθίζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ανθρώπινου ματιού, και έτσι "βλέπουμε". Η έννοια "Φως" είναι εντελώς ανθρωπομορφική, μια που προσδιορίζει το φως σαν το μέρος των συχνοτήτων ενεργείας που ερεθίζουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Μπορεί όλα τα μήκη κύματος να τα ονομάζουν οι άνθρωποι και "φωτόνια", αλλά ο όρος "ΦΩΤΟνιο", ετυμολογικά είναι ανθρωπομορφικός γιατί πηγάζει από κάτι, το "φως", το οποίο στο σύμπαν δεν υφίσταται υπό την έννοια που το εννοεί ο άνθρωπος.

    Το φωτόνιο, ή κύμα ενεργείας, έχει ηλεκτρική φόρτιση και για αυτό επηρεάζεται από την βαρύτητα της οποιασδήποτε μάζας. Όπως όλα τα σώματα επηρεάζονται από βαρύτητα. Όπως εσύ μένεις στην καρέκλα σου διαβάζοντάς με αντί να αιωρείσαι στο δωμάτιο σου. Ένα σώμα τρομερά σημαντικής μάζας μπορεί να αιχμαλωτίσει φωτόνια στην βαρύτητά του και τότε έχεις την "Μαύρη Τρύπα" που ανακάλυψε ο Hawking. Δεν είναι φυσικά "τρύπα" αλλά τρομερά dense μάζα που αιχμαλωτίζει κύματα ενεργείας (φωτόνια). "Μαύρη Τρύπα" είναι μεταφορικός (και φυσικά, πάλι, ανθρωπομορφικός) όρος, ετυμολογικά.

    Αλλά οποιαδήποτε μάζα επηρεάζει την πορεία φωτονίων έστω και σε άπειρα ελάχιστες τιμές. Στην ανάρτηση ανέφερα πως βλέπουμε ένα άστρο που βρίσκεται πίσω από ένα άστρο επειδή τα φωτόνια (η ενέργεια) που εκπέμπει κινούνται σε καμπύλη επηρεαζόμενη από την βαρύτητα του άστρου που βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνο και σε εμάς.
    http://undsci.berkeley.edu/article/natural_experiments
    http://www.mathpages.com/rr/s6-03/6-03.htm

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Locus συνέχεια)

    Με την ίδια αρχή, όχι απλά μπορείς να πεις αλλά ΠΡΕΠΕΙ να πεις ότι τα Ουδετερόνιο (nutrinos) που δεν έχουν φόρτιση, στην επιφάνεια της Γης, λόγω της μάζας της Γης, θα συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα φωτόνια, έστω και απειροελάχιστα (γιατί η μάζα της Γης είναι σχεδόν αμελητέα) -και, ενώ η απόλυτη τιμή είναι ίδια και για το φωτόνιο και για το ουδετερόνιο, η σύγκριση μεταξύ τους δίνει διαφορετικά αποτελέσματα, έστω και σε νανοδευτερόλεπτα, ακριβώς όπως το φωτόνιο αν μπορούσαμε να μετρήσουμε την συμπεριφορά του ταυτόχρονα από αντικειμενικό σημείο (το οποίο αντικειμενικό σημείο στο τρισδιάστατο σύμπαν δεν υπάρχει).

    Ο χρόνος είναι η έκφραση του σύμπαντος η οποία μας επιτρέπει την ψευδαίσθηση της ύπαρξης. It is like: Time is the debris of infinity ( I said that).

    Όλα όσα έγραψες είναι ακριβή, είναι όμως διάφορες μικρές κορφές ενός και μόνο ενός μεγάλου παγόβουνου, το οποίο στο σύνολό του αν ήταν ορατό θα έδινε διαφορετική εικόνα έστω και με τις ίδιες κορυφές που τώρα βλέπουμε ξεχωριστές και μεμονομένες.

    Πιστεύω ότι το Άλφα και το Ωμέγα της επιχείρησης να κατανοήσουμε (νοηματικά μόνο) το σύμπαν, είναι να κατανοήσουμε πρώτα τι από την αντίληψή μας είναι ανθρωπομορφικό, δηλαδή τι μεταφράζει, νοηματικά ή απλά ετυμολογικά, το σύμπαν από σημείο βλέψεως ανθρωποκεντρικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε μου Κώστα, ναι, πράγματι, αλλά, η ομορφιά και η μεγαλοφυία της λεγόμενης θεωρίας της σχετικότητας είναι πως δεν είναι ανθρωπομορφική στον πυρήνα της, πράγμα που σημαίνει ότι και όταν της επιτεθούμε ετυμολογικά (στο αν δηλαδή πρόκειται για ¨φως" ή για "διαστάσεις" κλπ.,) όσο και να αλλάξουμε τις λέξεις ή τις έννοιες η δήλωση της θεωρίας ως περιγράφουσα κατάσταση παραμένει ατόφια -διότι στο πυρήνα της η θεωρία της σχετικότητας εξηγεί το τι είναι "c", ως το κλειδί στην υφή του τρισδιάστατου σύμπαντος.

    Ως εκ τούτου, δεν προσδιορίζει "ανώτατο όριο" αλλά "κατάσταση", ή "υφή": την φύση του ανθρώπινα παρατηρήσιμου σύμπαντος. Δεν είναι "ταχύτητα". Για ταχύτητα το βλέπουμε εμείς σε τρεις διαστάσεις με χρόνο. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι, όπως είπα παραπάνω, η μεγαλοφυία της θεωρίας είναι ότι "επιζεί" οποιασδήποτε αλλαγής μορφής του τόπου εκ του οποίου γίνεται η παρατήρηση.

    Το να γίνει αυτή η συζήτηση είναι ο ορισμός του προορισμού του ανθρώπου και της ζωής ως σύνολο υπό την ένοια του ότι η ζωή είναι η αυτοσυνείδηση του σύμπαντος. Το να επιτευχθεί όμως κατανόηση σε αντικειμενικό επίπεδο είναι αυτό που θα ξεχωρίσει τα αποτυχημένα πειράματα είδους ζωής από τα επιτυχημένα. και, προσωπικά, δεν νομίζω ότι ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία όσον αφορά το σύμπαν.


    Σημείωση: Παιδιά, δεν θα είμαι κοντά σε κομπιούτερ από 6μμ Κυριακή έως 6μμ Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμένα παντως,παρά καποιο background στις φυσικές επιστήμες,οι εννοιες αυτές με ξεπερνούν.Απο μαθητής ή φοιτητής ακόμα,είχα προσπαθήσει μέσα απο εκλαικευμένα βιβλία/άρθρα να κατανοήσω τις θεωρίες Σχετικότητας του Αινστάιν με κοινό αποτέλεσμα κάθε φορά τον...πονοκέφαλο,και την αίσθηση οτι"τίποτε δεν ξέρουμε για σίγουρα' ή "όλα είνα σχετικά'.
    Σε αρκετές απο τις παραγράφους σου δεν μου είναι εξίσου προφανή τα συμπεράσματα σου,αλλά προφανώς εσύ έχεις ασχοληθεί πολύ περισσότερο.
    Τέλος πάντων,ομολογώ οτι οι έννοιες αυτές με ξεπερνάνε,και στο setting που ζούμε τώρα στην Ελλάδα,φαντάζουν μακρινή πολυτέλεια.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Squarelogic, σχεδόν δεν το δημοσίευσα το άρθρο ακριβώς σκεπτόμενος ότι "οι έννοιες αυτές στο setting που ζούμε τώρα στην Ελλάδα, φαντάζουν μακρινή πολυτέλεια" (πράγματι το σκεφτόμουνα). Αλλά μετά θυμήθηκα την Θεωρία της Σχετικότητας (του Δημήτρη, εμπνευσμένη από τον Δαλάι Λάμα) η οποία λέει πως ένα πρόβλημα (ή κατάσταση) εφ' όσον δεν έχει δική του φυσική μάζα, η ενέργεια που περιέχει καθορίζεται μόνο από την σκέψη του παρατηρητή, άρα, καλό είναι να μην ξεχνάμε πως οποιοδήποτε πρόβλημα συγκρινόμενο σε σχέση με αντικειμενική πραγματικότητα πέρα της υποκειμενικής σκέψης φαίνεται ασήμαντο -Μια θεωρία που βρίσκομαι πολύ κοντά στην πλήρη εφαρμογή της.

    Οι άνθρωποι που με βοήθησαν μέσω του δώρου τους της επικοινωνίας να κάνω την πυρηνική φυσική και την αστροφυσική χόμπι ήταν μεταξύ άλλων οι Carl Sagan, Stephen Hawking, Kip Thorn και Leonardo da Vinci. Το κλειδί, νομίζω, είναι να επιτρέψει κανείς στον εαυτό του να ονειρεύεται και να εξηγεί, με γνώμονα τι αντέχει στον λεπτομερή έλεγχο αντικειμενικών σταθερών, όπου η λειτουργική έννοια είναι η προσέγγιση στο "αντικειμενικό", ή, η απομάκρυνση, μετά από κατανόηση, του υποκειμενικού. Αυτό που χρειάζεται μετά είναι να μπορεί ο νους να υποθέσει τι μπορεί να υπάρχει πέρα από την ανθρωπομορφική κατανόηση, και, ένα καλό πείραμα για την προσπάθεια να επιτευχθεί αυτό είναι η ερώτηση του, αν ένας τρισδιάστατος κύβος σχεδιασμένος σε χαρτί είναι η δισδιάστατη απεικόνιση, η σκιά, του τρισδιάστατου κύβου, τότε ο τρισδιάστατος κύβος είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση, η σκιά, του κύβου τεσσάρων διαστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Locus και Squarelogic, έβαλα ένα γραφίστικο κάτω από το άρθρο που δείχνει πως η βαρύτητα της μάζας ενός άστρου δεν επηρεάζει την πορεία του ουδετερονίου αλλά επηρεάζει την πορεία του φωτός, με αποτέλεσμα να βλέπουμε το πίσω άστρο από την Γη σε διαφορετική από την πραγματική του θέση. Αυτό είναι κάτι το θεμελιώδες στην αστροφυσική και πυρηνική φυσική. Όπως βλέπετε και το φωτόνιο και το ουδετερόνιο κινούνται με ταχύτητα c (του φωτός), αλλά το φωτόνιο διανύει απόσταση ελάχιστα μεγαλύτερη του ουδετερονίου για να φτάσει στην Γη. Έστω η απόσταση CERN-Gran Sasso ελαχιστότατη με αμελητέα, έστω όμως ότι η αρχή, σε σχέση με την μάζα της Γης, επίσης σχεδόν αμελητέα, ισχύει. Αν το nutrino και το φωτόνιο κινούνται με ίδια ταχύτητα, δεν είναι απαραίτητο ότι το c, βασισμένο στην παρατηρήσιμη από την Γη κίνηση του φωτονίου, ήταν σωστά υπολογισμένο τον προηγούμενο αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κοντολογίς, προτείνω ότι η θεωρεία της σχετικότητας E=mc2 στέκει ακλόνητη, αλλά φυσικό πείραμα στην Γη πρέπει να χρησιμοποιήσει το ουδετερόνιο και όχι τα φορτισμένα κύματα ενεργείας για να καθιερώσει την τιμή του c.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλά,μεγαλύτερη ζαλάδα μ'έπιασε με το άρθρο του
    epanetchikof,το οποίο -θεωρητικά-θα είχε και περισσότερο πρακτικό ενδιαφέρον για μένα,αλλά είναι τόσο advanced και technical που παραιτήθηκα δίχως τύψεις...
    -)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα άρθρα του φίλου Epanechnikov έχουν καμιά φορά αυτό το εφέ, αλλά είναι πάντα τρομερά ενδιαφέροντα και, τα άρθρα, και το εφέ, καλοδεχούμενα!

    Φεύγουμε για Φλωρεντία! Ες αύριον απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μία από τις πιο περιεκτικές δηλώσεις ενός από τους ανθρώπους που θαυμάζουμε, του Carl Sagan στη σειρά Cosmos, έχει γίνει "συμπαντικό" μέτρο όσον αφορά τη στάση που οφείλουμε να έχουμε απένταντι στις διάφορες δηλώσεις και διατυπώσεις απ΄όπου και αν προέρχονται αυτές.
    Την γράφω στη μητρική γλώσσα του ανθρώπου που τη διατύπωσε :"Extraordinary claims require extraordinary evidence".
    Αυτό διαπιστώνουμε να γίνεται και με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη για τα neutrinos. Η ανακάλυψη πρέπει να επιβαιωθεί και να κατανοηθεί ανεξάρτητα. Αν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα τότε οι επιπτώσεις στη φυσική και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν απλά θα αλλάξει αναλόγως όπως γίνεται συνεχώς, τίποτα το καινούριο εδώ, έτσι δουλεύει η επιστήμη χρόνια τώρα. Η επιστημονική ομάδα από την Ιταλία (νομίζω) ανακοίνωσε ακριβώς αυτό που βρήκε. Αν είχε να ανακοινώσει κάτι παραπάνω ενδιαφέρον για το κοινό θα το έκανε. Αν ανακάλυψαν πράγματι αυτό που νομίζουν ότι ανακάλυψαν τότε όλη η "δόξα" είναι δική τους. Η σημαία στην κορυφή γι'αυτούς έχει "μπηχθεί" από τότε που κάναν την ανακοίνωση.
    Κατα τ'άλλα πολλούς χαιρετισμούς από το ηλιόλουστο μεγάλο μήλο σε σας και στο όμορφο χωριό σας φίλε Δημήτρη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε μου Μάνο καλό απόγευμά και φιλιά και στους τρείς σας! Το θυμόμουνα απ' έξω μετά την πρώτη λέξη! Και πιστεύω, όπως είπε ήδη, προκαταρτικά, η κοινότητα, ότι οι αποδείξεις είναι αν όχι extraordinary, τουλάχιστον αρκετά σημαντικές για περεταίρω έλεγχο.

    Η αρχή της ανάρτησης αυτής μάλιστα, στο μεδούλι της, αφήνει να εννοηθεί ότι ο επιστήμων που έκανε την ανακοίνωση πίστευε στα αποτελέσματα του αλλά για κάποιον λόγο δεν τα έφερε ως αντιτιθέμενα στην θεωρία της σχετικότητας. Είπε βασικά ότι, πιθανότατα το ουδετερόνιο να έχει μετρηθεί ως ταχύτερο του φωτονίου στις συγκεκριμένες μετρήσεις σε αυτή τη γειτονιά του σύμπαντος. Η ταχύτητα "c" όμως, αφήνει η ανακοίνωση και το αποτέλεσμα να εννοηθεί, δεν είναι απαραίτητα υπό αμφισβήτηση. Μίλησε απλά για σύγκριση με την πειραματικά μετρημένη ταχύτητα του φωτονίου.

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου στην ουσία του.

    Εμείς μετά από ασυνήθιστη ζέστη ξαφνικά έχουμε πουλόβερ και κουβέρτες. Σήμερα το πρώτο μας τζάκι. Χαιρετισμούς και καλό Fall εκεί δίπλα στο ιερό μπετό του Μανχάταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τους νοσταλγούς του Cosmos να πούμε ότι τη σειρά την "ανασταίνει" το FOX! παρακαλώ το 2013 με παρουσιαστή τον αγαπητό διοικητή του πλανητάριου της Νέας Υόρκης Neil deGrasse Tyson
    Δημήτρη ομολογώ ότι δεν άκουσα την ανακοίνωση αλλά γνώμη μου είναι ότι οποιαδήποτε αναφορά της ανακάλυψης από την ομάδα σε σχέση με τα υπάρχοντα αποδεκτά μοντέλα (συμπεριλαμβανομένης της σχετικότητας) θα ήταν εντελώς αχρείαστη και πρώιμη και εκτός πλαισίου. Ειδικά αν η ανακάλυψη είναι τόσο αναπάντεχη όσο φαίνεται να πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι. Δε δουλεύουν (ή ακριβέστερα δεν είθισται να δουλεύουν) έτσι οι επιστήμονες στη φυσική τουλάχιστον. Σε αυτή τη φάση ανακοίνωσαν κάτι "τρελό", ακόμα και αν έχουν υποψίες του τι μπορεί αυτό να σημαίνει και πως μπορεί αυτό να διαμορφώσει τη θεωρία της σχετικότητας, οι σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν αφού πάρουν τη γνωστή επίπονη οδό της θεωρίας, δημοσίευσης, επιστημονικής δυσπιστίας από τους άλλους, διόρθωσης πειραματικής επιβεβαίωσης , κοκ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δημήτρη, θα ήθελα να κάνω μια μικρή επισήμανση. Στο γραφίστικο που έχεις προσθέσει στο τέλος της ανάρτησης, νομίζω ότι θα ήταν ορθότερο το κίνητρο άστρο να ήταν δεξιότερα, περίπου στην αρχή της λέξης "Άστρο 1" πάνω από τη φράση "Πορεία ουδετερονίου". Έχω την εντύπωση ότι η πορεία του φωτός καμπυλώνεται κι αποκλίνει από την ευθεία κίνησή του και δεν κάνει αυτό το ημικύκλιο που παραστατικά έχεις σχεδιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μάνο μου, την είχε επανεκδώσει ο Carl με εισαγωγές στα επεισόδια όταν είχε γκρίζα μαλιά. Το καταπληκτικό είναι ότι 32 χρόνια η σειρά είναι αρκετά επίκαιρη και σωστή για να επανεκδοθεί.

    Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σου για την ανακοίνωση. Άλλωστε ο στόχος της ανάρτησης ήταν να πει ότι άλλα λένε τα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια, και άλλα καταλαβαίνουν οι επιστήμονες. Στο τέλος απλά πρότεινα μια εξήγηση του πειράματος, και θα περιμένω να δω πόσο μακριά έπεσα από αυτά που θα βγουν στο τέλος μετά από την διαδικασία που περιγράφεις.

    Καλή σας μέρα!



    Φίλε μου Κώστα, σωστή η παρατήρησή σου, αλλά το γραφίστικο το έκανα στα γρήγορα και ελπίζω τουλάχιστον να δίνει την γενική ιδέα. Αν βρώ χρόνο να ψάξω ένα σωστό θα το βάλω! Καλή σας μέρα εκεί κοντά στις Θερμοπύλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κώστα μου, προσέθεσα μερικά γραφίστικα από το ίντερνετ. Το αρχικό είναι βέβαια ετοιματζήδικο, αλλά όχι ανακριβές ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.