Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Αποστολή







Ο πρωθυπουργός είμαι εγώ, Αντώνη







10 σχόλια:

  1. Μόνο το χιούμορ θα μας σώσει!
    Υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και η Ιταλία;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα Ρία μου. Μακάρι όλα να φτιαχνόντουσαν τόσο εύκολα...



    Roadartist μου, καλή σου μέρα. Το γέλιο πάντα σώζει, ιδίως όταν βασίζεται σε αλήθειες :-)

    Η άμεση απάντηση στο ερώτημά σου για την Ιταλία είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε ένα δάνειο το οποίο η Ιταλία απέρριψε, ευγενικά, και, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακολουθεί "από πιο κοντά" τους αριθμούς της Ιταλίας για να προετοιμάσει το έδαφος σε περίπτωση που θα χρειαστεί κάποια ενίσχυση της τάξεως των 300-500 δις Ευρώ. Η Ελληνική λέξη "επιτήρηση" (το γλειφιτζούρι των Ελληνικών ΜΜΕ και νοοτροπίας) όμως δεν είναι ακριβής.

    Αφ' ενός, όπως εντός της ΕΕ οι πλουσιότερες χώρες κοιτάν την Ελλάδα σαν την πρώτη αποτυχία φοβούμενοι τις επόμενες, έτσι και στην παγκόσμια σκηνή του G20 ο πλανήτης κοιτά την ΕΕ στο σύνολό της σαν την πρώτη άμεση πιθανότητα αποτυχίας και ο υπόλοιπος κόσμος κατακρίνει την ΕΕ στο σύνολό της για το ότι δεν έλαβε τα μέτρα που θα μπορούσε να είχε λάβει εγκαίρως.

    Σε αυτό το σημείο μην ξεχνάμε ότι η ουσία αυτού που ονομάζουμε "κρίση" δεν είναι ότι δεν υπάρχει φαγητό ή καύσιμα, αλλά αντιπροσωπεύεται από τις μελλοντικές προβλέψεις για την ικανότητα οικονομιών να εξυπηρετήσουν την γεωμετρικά αυξανόμενη υποχρέωσή τους σε σχέση με συμφωνημένα επιτόκια.

    Αφ' εταίρου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ή ΔουΝουΤου όπως το λένε ειρωνικά εκείνοι που θέλουν να το δουν σαν κάτι το "εχθρικό" το οποίο τους "επιτηρεί") δεν είναι ούτε κάποια τράπεζα βασισμένη στο κέρδος ούτε κάποιος μπαμπούλας. Είναι ένας οργανισμός-μηχανισμός του οποίου η κύρια λειτουργικότητα είναι να εξισώνει ανόμοιες πιέσεις που δημιουργούνται στην ισορροπία της διεθνούς οικονομίας. Και, σε περιπτώσεις ανάγκης να δίνει "ενέσεις", ή να μεσολαβεί και να διευκολύνει να δημιουργούνται "ενέσεις" που να σώζουν μια επείγουσα κατάσταση όπου δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα σε βιώσιμα επιτόκια.

    Η Ιταλία θα βρίσκεται, όπως το περίμεναν όλοι, σε monitoring (παρακολούθηση), αλλά αυτό απέχει πολύ και πρακτικά και νοηματικά από την Ελληνική λέξη "επιτήρηση" (supervision). Η διαφορά δεν παίζει με τις λέξεις: είναι πραγματική.

    Με τον ίδιο παρανομαστή, το Ελληνικό κοινό, κατά την γνώμη μου, χρησιμοποιώντας ανακριβείς λέξεις και νοοτροπία ραγιά-πασά, έχει, ψυχολογικά, προδιατεθεί αρνητικά και προς το υπάρχον διεθνές οικονομικό σύστημα και προς εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν (έστω και με απώτερο σκοπό να βοηθήσουν τους εαυτούς τους).

    Μια σημαντική πάντως διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας είναι, όπως έχουν γράψει και το CNN, New York Times, BBC κλπ., ότι ενώ το χρέος της Ιταλίας είναι παρασάγγας μεγαλύτερο από της Ελλάδας, οι Ιταλοί πολίτες δεν έχουν υπολογίσιμα προσωπικά χρέη ενώ οι Έλληνες έχουν. Δηλαδή, οι Ιταλοί πολίτες που δεν χρωστάν προσωπικά σε τράπεζες, κάρτες και υποθήκες, μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρατικό οικονομικό τους πρόβλημα συγκριτικά πολύ πιο εύκολα από τους Έλληνες, πολλοί των οποίων τώρα πληρώνουν το περισσότερό τους εισόδημα σε προσωπικές δώσεις...

    Είναι τώρα η στιγμή για νηφάλια και αντικειμενική κατανόηση του τοπίου χωρίς την βοήθεια ελαφρώς παραπλανητικών και ψυχολογικά αρνητικών νοημάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως και οι οικογένειες που δεν οφείλουν χρήματα σε δάνεια, ζορίζονται πολύ με την συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης. Αν συνεχιστούν οι φόροι και οι συνεχείς περικοπές, αρκετοί δε θα μπορούν πραγματικά να τους πληρώσουν. Δε μπορώ να διανοηθώ πως αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση όσοι χρωστάνε και προσωπικές δόσεις.

    Προσωπικά έχω αρνητική προδιάθεση για το ΔΝΤ εξαιτίας όλων όσων έχουμε συζητήσει τόσο καιρό με σχόλια. (Πολιτική υπανάπτυξης, αντιλαικά μέτρα, μνημόνια με αβάστακτους όρους).

    Μόλις πριν λίγο άκουγα, ότι επιβεβαιώθηκε η είδηση και πως η Ιταλία μόνη προσέγγισε το ΔΝΤ. Άντε να βγάλεις άκρη με την παραπλάνηση τους! Είναι όμορφο που ανταλλάσσουμε απόψεις, ευχαριστώ για την εκτενή απάντηση, ευχές για καλό σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Roadartist, εγώ σ' ευχαριστώ! Μάλιστα, θα έπρεπε να είχα γράψει "με λιγότερη δυσκολία" αντί για "πιο εύκολα" προς το τέλος της προ τελευταίας παραγράφου μου. Σίγουρα εκείνοι που δεν χρωστάνε τίποτα θα τα βρουν και τα βρίσκουν πολύ δύσκολα. Όπως λες όμως, φαντάσου εκείνους που χρωστάνε, και δη σε Ελβετικά φράγκα! Και πράγματι, ο Ιταλός όχι μόνο στην πλειοψηφία του δεν χρωστάει αλλά και έχει οικονομίες (οι μισοί στην τράπεζα και οι άλλοι μισοί χωμένα στο στρώμα του κρεβατιού). Είναι θέμα Εθνικής κουλτούρας όπως ανακαλύπτω.

    Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο η θεμιτό να μπλέκεται το ΔΝΤ στην οικονομία της χώρας κανενός. Δεν εννοούσα ότι πρέπει να τους υποδεχτούμε με λουλούδια στους αγρούς -όπως λες, τα έχουμε ξαναπεί. Αλλά από την άλλη προσπαθώ να κρατήσω και μια ισορροπία σχετικής αντικειμενικότητας: στο τέλος το μη χείρον μπορεί να μην είναι και τόσο βέλτιστον, αλλά, δε παύει να είναι μη χείρον...

    Καλό μας Σαββατοκύριακο, ότι και να ξημερώσει το Σάββατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Epic!!!! :)
    Πάντως εξίσου χιουμοριστικό με την την τελευταία φώτο του ΓΑΠ 2 ποστ πριν. Μόνο που εκείνη είναι φυσική (κακίες αλλά έχω κάθε δικαίωμα νομίζω να βγάλω αυτές τις κακίες)..Τόσα μας κάνανε.
    Γελάω και κλαίω μαζί ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί Epanevchnikov και Mastermeeple, ευχαριστώ! Το γέλιο τουλάχιστον δεν μπορούν να το φορολογήσουν, αν και ώρες-ώρες θα προτιμούσα την πραγματικότητα του κόσμου που δημιούργησε ο Gene Rodenberry στο Star Trek, και Star Trek: The New Generation από τον κόσμο που δημιούργησαν οι κληρονόμοι των παιδιών της δεκαετίας των 1960...

    ... live long, and prosper. Beam me up Scotty!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μακάρι να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, μια ακτίνα να τους έστελνε μακριά, πολύ μακριά... Αλλά δε γίνεται, όχι γιατί δεν υπάρχει η ακτίνα, αλλά γιατί γαντζωμένοι πάνω σ' αυτούς τους δυο υπάρχουν, δυστυχώς ακόμα και σήμερα και μετά από όλα όσα έχουν κάνει, πολλοί Έλληνες, οπότε η ακτίνα πρέπει να είναι πολύ ισχυρή για να τους τραβήξει όλους αυτούς! Διότι είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σ' αυτή τη χώρα που πίνουν νερό στ' όνομά τους. Οπότε, η σωτηρία είναι δύσκολη. Οπότε, αυτή η ακτίνα πρέπει να στοχεύσει πάνω στα μυαλά μας, να μας τα στείλει μακριά, μπας κι αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κώστα μου, δυστυχώς έχεις δίκιο. Δεν θα υπήρχαν αυτοί οι δύο αν δεν τους είχαν αναδείξει οι όμοιοί τους. Πάντως το επισοδιάκι αυτό του Star Trek εμένα πολύ μ' άρεσε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.