Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Πτήση




- Από τις 832 ώρες μέχρι σήμερα, 25 % είναι βραδινές. Και κάθε ηλιοβασίλεμα το βλέπω από το δεξί κάθισμα με ένα μαθητή στο αριστερό, στα χίλια με τρείς χιλιάδες μέτρα. Πετώντας νότια, έξω από το παράθυρό μου βλέπω τον ήλιο να δύει στον κόλπο του Μεξικού, και γυρνώντας βόρεια, βλέπω το φεγγάρι να ανατέλλει πάνω από τον Ατλαντικό. Είμαστε ευλογημένοι. Ακόμα εργάζομαι σαν εκπαιδευτής τον μισό χρόνο του κανονικού, 20-25 ώρες την εβδομάδα, επειδή είμαι ακόμα φοιτητής, αλλά μου δώσανε την προαγωγή σε εκπαιδευτή αεροπλάνου με δύο μηχανές και πάνω. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που γίνεται τέτοια προαγωγή πριν να εργάζεται κάποιος 40 ώρες και να έχει ήδη αποφοιτήσει. Και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι τι κάνουν οι συνάδελφοί μου που εργάζονται 40 ώρες και επιτρέπουν στο κομπιούτερ που επιλέγει την βαθμολογία να δίνει περισσότερους βαθμούς, και την προαγωγή, σε μένα, που εργάζομαι μόνο 20. Τα παιδιά μου λένε ότι είμαι διαφορετικός. Λένε πως δεν τους λέω τι να κάνουνε, αλλά γιατί να το κάνουνε. Και ξαφνικά αρχίζουν και το διασκεδάζουνε και τους αρέσει. .





Αυτή την ωραία κάρτα την έστειλαν στον Κώστα οι γονείς του Max, του μικρού παιδιού στην φωτογραφία, λίγες μέρες αφού ο Κώστας είχε εκπροσωπεύσει το πανεπιστίμιο Embry Riddle, το "Χάρβαρντ των ουρανών" στο Air Show στην Lakeland της Φλόριδας και είχε πάρει μερικά παιδιά για βόλτες με ένα Cessna 172. Οι γονείς του Max πήραν την φωτογραφία καθώς ο Κώστας τον οδηγούσε προς το αεροπλάνο.

Ο Κώστας, 14 χρονών, το 2004, δύο χρόνια αφού άρχισε να πετάει στην Μασαχουσέτη, με τον εκπαιδευτή του τον Roger.



Ο Κώστας έχει ήδη όλα τα προσόντα (certifications) που μπορούν να δοθούν σε πιλότο και σε εκπαιδευτή. Το επόμενο πια θα είναι ειδίκευση στον κάθε τύπο  τζετ αεροπορικών εταιρειών που θα πετάει. Παράλληλα σπουδάζει και στο πανεπιστήμιο για Bachelors of Science in Aeronautical Science, το οποίο όπως όλα τα BA ή BSc είναι τετραετές. Θα το τελειώσει όμως σε τρία χρόνια, ένα χρόνο γρηγορότερα, και αποφοιτεί τον ερχόμενο Μάιο του 2012.  Θα γίνει η κανονική τελετή αποφοίτηση με τους τηβέννους και το περπάτημα ένας-ένας για να πάρει το πτυχίο του.

Εγώ δεν μπορούσα να πάω στην Φλόριδα γιατί η Ευρώπη τα έχει κάνει λίγο θάλασσα οικονομικά αυτές τις μέρες. Την άλλη βδομάδα είναι τα γενέθλια μου και η Μαργαρίτα μου έδωσε σήμερα το δώρο μου. Το Μάιο θα με στείλει να είμαι στην αποφοίτηση του Κώστα. Δεν υπάρχουν λεφτά για δύο εισιτήρια αλλά η οικογένεια θα παρακολουθήσει την αποφοίτηση live από την πόλη στο ίντερνετ. Ήταν το καλύτερο και πιο υπέροχο δώρο γενεθλίων.

Το είπαμε σήμερα από το τηλέφωνο στον Κώστα. Από το τηλέφωνο κιόλας άρχισε να κάνει σχέδια. Θα μου βρει ένα μέρος να κοιμηθώ, μάλλον σε ένα διαμέρισμα που θα μοιράζεται τότε με ένα φίλο του κοντά στο πανεπιστήμιο. Θα με παίρνει λέει μαζί του στην πίσω θέση όταν κάνει εκπαίδευση σε μαθητευόμενους, και θα κανονίσει οπωσδήποτε να πετάξουμε οι δυό μας σε ένα Piper Cub του 1948. Επίσης:
- Θα σε πάρω στο δικηνητήριο Diamond! Θέλω να δω το χέρι σου να σπρώχνει δύο λεβιέδες μαζί για απογείωση! Θα μπεις σαν μαθητής μου αλλά δεν χρειάζεται να σου πω τίποτα. Ξέρω ότι μπορείς να μας φτάσεις στον ουρανό χωρίς βοήθεια.

Εγώ περιμένω τα βράδια να κάνουμε ρηλάξ στην αμμουδιά, στην παραλία του Ατλαντικού με τους φίλους του και μερικές μπύρες. Ίσως κάποιος να μου δανείσει καμιά κιθάρα.




2011

2005






14 σχόλια:

  1. τί κούκλο γιο έχεις!!!!

    καλά κάνεις και είσαι περήφανος. να τον χαίρεσαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι και να πω εγώ, ωχριά μπροστά στην αξιοσύνη και την ομορφιά αυτού του παιδιού! Συγχαρητήρια θερμά για το γιο που ανέστησες, να είναι πάντα καλά, να τον καμαρώνεις και να σε καμαρώνει κι εκείνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως καταφέρνεις και με συγκινείς έτσι!
    Να είστε πάντα καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρία μου, σ' ευχαριστώ! Φαίνεται ότι η ομορφιά πήδησε μια γενιά :-) πάντως είμαστε όλοι περήφανοι σα γύφτικα σκεπάρνια!



    Αγαπητή Λευκή, σ' ευχαριστώ και σ' ευχαριστούμε! Του είπε εχτές κι η Μαργαρίτα ότι το θαύμα δεν ειναι αυτά που έκανε αλλά είναι αυτός ο ίδιος. Το τι πέτυχε ήταν πέρα από κάθε όνειρο δικό του ή δικό μας!



    Roadartist μου, σ' ευχαριστώ! μας συγκινεί όλους, συνέχεια, και δεν βλέπει καν το γιατί καιπως μια και τα θεωρεί όλα φυσικά επόμενα δουλειάς με μια ταπεινότητα χαρακτήρα που δεν μπορεί παρά να είναι το βάθρο πάνω στο οποίο επιτυγχάνει ότι προσπαθεί -αλλά βρίσκεται και σε ένα μέρος που η αξία αναγνωρίζεται και αμοίβεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μας δώσεις το λινκ να παρακολουθήσουμε κι εμείς live αυτόν τον όμορφο Έλληνα να παίρνει το πτυχίο του; Να κλέψουμε κι εμείς λίγο από το καμάρι που θα νιώθει ο μπαμπάς του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κώστα μου, σίγουρα! Θα το δημοσιεύσω κιόλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλεια ιδέα να έχουμε κι εμείς το λινκ, ευχαριστούμε! (Έχω να ρίξω κλάμα το Μάη, αλλά για τέτοια χαρά, χαλάλι!) Πολλή χαρά μου έδωσες με τούτη την ανάρτηση, να φεύγει και η μαυρίλα, βρε παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρο πράγμα αγαπητή Λευκή! Θα πρέπει να κάνω και daily updates from Dateline Daytona Beach, FL!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραίο "δώρο" σου έκανε η Μαργαρίτα...σχεδόν τόσο ωραίο όσο είναι ο γιός σου περήφσνε χαζομπαμπά!
    Στην φωτό με υπότιτλο 2011 μπορεί κανείς να δει
    α)την σιγουριά και εμπειρία στο πρόσωπο του Κώστα
    β)την αισιοδοξία και τόλμη,στο χαμόγελο και των 3,ιδίως του εξ αριστερών του,τόσο διαφορετική πλέον απ την έκφραση των ελλήνων συνομηλίκων του
    (και οσονούπω και των ευρωπαίων..)
    ενώ στην 2005,είναι σαν ο Κώστας να παρουσιάζει στον φακό με περηφάνια την αγάπη του(αεροσκάφος) και ο Δημήτρης τον γιό του...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Squarelogic, ή μαλλον καλησπέρα! Ειμαστε απο το πρωί κάτω στην πόλη με την οικογένεια, διότι, μια και σήμερα είναι Thanksgiving σε όλη την Αμερική, ο υποφαινόμενος Ελληνοαμερικάνος, για τετάρτη χρονιά μετά από λαϊκή απαίτηση, μαγειρεύει ολόκληρο τραπέζι συνταγών μασαχουσέτης για περίπου 18 άτομα της Ιταλικής αυτής Οικογένειας!
    Happy Thanksgiving!

    Πολύ μου άρεσε η παρατήρησή σου, την οποία συνηδητοποιώ ότι έχω κάνει κι εγώ, σχετικά με το τι βλέπεις στο χαμόγελο αυτών των νεαρών σε σχέση με ...άλλα μέρη. Πάντα πίστευα ότι έχει να κάνει με ένα μεγάλωμα σε ατμόσφαιρα που σου δίνει την πεποίθηση ότι η ζωή σου εξαρτάται από εσένα και δεν υπάρχει "αδύνατον"... Το να μεγαλώνει ένα παιδί παίζοντας μπέης μπωλ είναι μεγάλο πράγμα. Αυτά ειδικά τα παιδιά, συν τοις άλλοις, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο,είναι και, πραγματικά, η ελίτ το πλανήτη για την καριέρα και τον κόσμο που έχουν διαλέξει.
    Έχουν αυτό που λέμε... the right stuff.

    Φυσικά, έχεις και πάλκι δίκιο, χαζομπαμπάς με βούλα!

    Την φωτογραφία του 2005 την π΄'ηραμε μετά από μια ώρα δικιά του, και μια δικιά μου, ψηλά. Την πρώτη φορά που πέταξα στην πίσω θέση με τον γιό μου να πιλοτάρει το αεροπλάνο, (και τον εκπαιδευτή στη δεξιά θέση να έχει τα χέρια στο παρμπρίζ και πίσω από την καρέκλα σε πλήρες ρηλάξ χωρίς ουδεμία ανησυχία για τον εκπαιδευόμενό του), ήταν ενάμιση χρόνο πριν όταν ο Κώστας ήταν δυό μήνες πριν γ΄πινει 14. Δηλαδή έβλεπα να πετάει το αεροπλάνο ένα 13χρονο παιδί. Και να μιλάει με την εναέρια κυκλοφορία από το μικρόφωνο και ακουστικά... Την πρώτη πτήση του σε Ελληνικό εναέριο την έκανε από τα Μέγαρα 11 Αυγούστου 2007 το πρωί που πέθανε η γιαγιά του και πέταξε μέχρι την Ύδρα από όπου καταγόταν ένα μέρος των προγόνων της. Στην επιστροφή προσγειώθηκε με εντελώς πλάγιο άνεμο 32 κόμβων (σχεδόν 58 χμ/ω), κρατώντας το πηδάλιο με τρία δ'αχτυλα του αριστερού χεριού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Hey Dimitri I thought it is intelligence that skips a generation not just looks.Just kidding of course brother.Congradulation to your son for his achievements at such young age and to you for raising such a successfull son.Greetings from the Rocky Mountains of Colorado,your second home,and happy Thanskgiving to you and your family.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Hey there! Thanks, bro, for the whiff of home, there, maybe near the ten-mile-range? Blue river dreaming? We'll be back one day... Arapahoe Basin, Breckenridge, Vail... Estes Park... Glenwood Spings... OK, Aspen too! Beaver Creek... Copper mountain. And a rodeo at Grandby! I need to bring Margherita there. A Forest Ranger needs to be on the Rockies!

    Happy Thanksgiving to you! We just had ours. This Greek cooked-up a storm of a New England thanksgiving feast that couldn't be beat, for his italian family, fourth year in a row!

    All the best to you! breathe-in that crispness, by those cathedral mountains.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kαλησπέρα! Έπεσα τυχαία στο μπλογκ σας και απλά εντυπωσιάστηκα από το παλικάρι, που από τα σχόλια κατάλαβα πως είναι γιο σας! Να τον χαίρεστε! Δε θα πω να είστε περήφανη γιατί είμαι σίγουρη πως είστε! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς ήρθατε, Πάμε Θεσσαλονίκη και σας ευχαριστώ πολύ. Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για τον Κώστα μας, και εγώ, σαν πατέρας του, όταν μεγαλώσω θέλω να του μοιάσω. Τον μεγάλωσα στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, αλλά είναι και Έλληνας, βαθειά, και παιδιά σαν αυτόν με κάνουν να ελπίζω ότι η ουσία της Ελλάδας θα επιζήσει μέσα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.