Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Vail, CO









Το χιονοδρομικό κέντρο του Vail, στο Κολοράντο, έρχεται τελικά στο μυαλό μας σαν το αγαπημένο μας... δεν ξέρουμε όμως γιατί. Έχουμε πάει στα περισσότερα, στο Κολοράντο, και το καθένα έχει την ιδιαίτερη και ξεχωριστή του ομορφιά, και τ' αγαπάμε όλα. Το Breckenridge με το υψηλότερο αναβατόριο της Βορείου Αμερικής στα 4.300 μέτρα, το υπέροχο και άγριο αλλά "προσωπικό" Arapahoe Basin πάνω στο Continental Divide που χωρίζει Ατλαντικό από Ειρηνικό, Το όμορφο Copper Mountain, το αριστοκρατικό Beaver Creek με την διεθνή πίστα Birds of Prey, το Winter Park, Keystone, Snowmass... μόνο το Aspen ήταν σχετική απογοήτευση...

Αλλά το Vail είναι "home" για μας! Απέχει από το Denver, σε ευθεία γραμμή στον χάρτη 125 χιλιόμετρα δυτικά, 175 να το οδηγήσεις, και πηγαίνει εκεί ο αυτοκινητόδρομος Interstate 70 με δύο-τρείς λωρίδες στην κάθε κατεύθυνση ανάμεσα στα Βραχώδη Όρη.

Το Vail σαν χιονοδρομικό κέντρο έχει έκταση περίπου 9 χιλιόμετρα επί 9, δηλαδή κάπου 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα: 5.289 εκτάρια. Φανταστείτε ένα χιονοδρομικό κέντρο σε μία έκταση
Πειραιά-Βούλα-Παιανία-Ψυχικό, με αρκετές κορφές και ράχες, ή κάθε μία στο ύψος σχεδόν του Υμηττού. Οι ψηλότερες κορφές μέσα στο Vail είναι κάμποσες, μεταξύ 3.100 και 3.500 μέτρα, και οι βάσεις του είναι στα 2.400 μέτρα. Αυτό σημαίνει κάπου 1.000 μέτρα κάθετο ύψος. Φανταστείτε αυτή την έκταση με τα βουνά της και σκεφτείτε ότι από Πειραιά σε Παιανία πάτε μόνο με αναβατόρια και κάνοντας σκι. Και αυτό είναι ένα από τα περίπου 18 περισσότερο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της πολιτείας του Κολοράντο.

Έχει 33 αναβατόρια, που μπορούν να εξυπηρετούν 59.092 σκιέρ κάθε δεδομένη στιγμή, και 193 πίστες, από αρχάριους έως πολύ εξπέρ. Κάθε χρόνο πέφτουν συνολικά, από Οκτώβριο έως Απρίλιο, κάπου 346 ίντσες, δηλαδή 865 εκατοστά χιόνι.

Μπορείς να πας μια βδομάδα κάθε χρόνο και πάντα να ανακαλύπτεις καινούργιες περιοχές και πίστες. Για όσους ξέρουν το Vail, και νομίζω ότι ίσως κάποιος συγκεκριμένος ανώνυμος αναγνώστης να το ξέρει αρκετά καλά, ο Κώστας τρελαίνεται για τα back bowls και το Blue Sky Basin. Εμένα μου αρέσει πολύ το Game Creek αλλά και το China Bowl!

Δεν υπάρχει ωραιότερη ξεκούραση το μεσημέρι, μετά από 4 ώρες στις πλαγιές, από το να σταματήσει κανείς σε μια από τις κορφές, στο Two Elk Lodge, για hot chili beans με λειωμένο τυρί, ακολουθούμενο από ζεστή σοκολάτα... πριν συνεχίσει για άλλες 2-3 ώρες...

Στο Vail πηγαίνουν περίπου 1.550.000 σκιέρ και snowboarders κάθε χρόνο, δηλαδή κάπου 300.000 οικογένειες, από μικρά 3-4 χρονών μέχρι ηλικιωμένους. Για τα μικρά παιδάκια υπάρχουν ειδικά λουριά γύρω από την μέση και τους ώμους που τα κρατάει ένας μεγάλος από πίσω και εκείνα κάνουνε σκι μπροστά.Έχετε δει παππούδες και γιαγιάδες να κάνουν σκι καλύτερα κι από σένα; Is it a rocket? No! It's grandma!

Κάθε στιγμή υπάρχουν βέβαια πολλές χιλιάδες οικογένειες στο βουνό και τα ξενοδοχεία στη βάση. Μια φορά, κάποιος είχε πάρει κατά λάθος τα σκι μου για δικά του καθώς ξεκουραζόμασταν στο καφέ του Mid-Vail. Εμένα με κατεβάσανε στο download του αναβατορίου γιατί δεν είχα πια σκι. Ο τύπος έφτασε αργότερα στο μέρος που είχε νοικιάσει τα σκι του και ανακαλύφθηκε ότι πήγε να επιστρέψει λάθος σκι. Κάτω έχει ολόκληρο χωριό γεμάτο καταστήματα. Το όνομά μου δεν ήταν πάνω στα σκι μου -ήμουν ένας άγνωστος ανάμεσα σε χιλιάδες. Την επόμενη μέρα τα σκι βρέθηκαν και μου επεστράφησαν λόγω των προσπαθειών του προσωπικού του Vail και των καταστημάτων στη βάση. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιεί κανείς πόση προσήλωση, προσπάθεια και καλή θέληση υπήρξε από πόσα άτομα για να επιτευχθεί αυτό, στο ζενίθ μιας δύσκολης, για το προσωπικό, σαιζόν... βρήκαν ψύλλο στ' άχυρα! Δυό αμαρκάριστα σκι στο Vail.

Ιστοσελίδα του Vail
Χάρτες του Vail
Κάμποσες φωτογραφίες είναι καρέ από τα βίντεο μας, γι αυτό η ποιότητα είναι λίγο περίεργη.




Όλες οι φωτογραφίες © thinkworks.com / All photos © thinkworks.com / All rights reserved











































































































Και εδώ, με τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολιτείας του Κολοράντο (η κάθε Πολιτεία έχει και δική της σημαία), μπορείτε να αναπνεύσετε: αυτή ήταν η τελευταία ανάρτηση της σειράς των χιονοδρομικών κέντρων:
 
Σκί, (Βραχώδη Όρη, Νέα Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία)
Δολομίτες, (Ιταλία)
Μάτερχορν. (Ελβετία)
Vail, (Κολοράντο, ΗΠΑ)

Από αύριο επιστρέφουμε στην Ευρώπη, για νέες περιπέτιες στην χώρα της Αγγέλας!






6 σχόλια:

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.