Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Εστία











Για κάθε όνειρο υπάρχει και ένας εφιάλτης και για κάθε καθρέπτη υπάρχει και η αντίπερα μεριά.

Επί ένα-δύο αιώνες, οι θαρραλέοι και οι ονειροπόλοι, οι τυχοδιώκτες και οι εργατικοί, οι πρωτοπόροι και οι ντεσπεράντος, είχαν πιαστεί από τα φτερά του Αμερικανικού ονείρου, το οποίο είναι, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, από το να έχεις δικό σου σπίτι. Τα σπίτια στην Αμερική δεν θεωρούνται κειμήλια για τα εγγόνια αλλά σκαλοπάτια για το επόμενο, μεγαλύτερο όνειρο.

Τώρα, στον εικοστό πρώτο αιώνα, ένα καινούργιο όνειρο γεννιέται. Είναι όμως ένα κακό όνειρο. Είναι ο Ελληνικός εφιάλτης, ο οποίος είναι, απλά, να χάσεις το σπίτι που ήταν δικό σου χωρίς να φταις, χωρίς να έχεις κάνει εσύ απολύτως τίποτα.

Στην Αμερική, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάσαν τα σπίτια τους μετά από το 2007. Τα πήραν οι τράπεζες. Οι αξίες των ακινήτων που είχαν φουσκώσει σαν μπαλόνια μέχρι το 2006, έχασαν 30-35% της αξίας τους. Σε μερικές περιπτώσεις περισσότερο. Σπίτια που είχαν εκτιμηθεί 390.000 δολάρια το 2006 πουλιούνταν ενάμησι χρόνο αργότερα για 240.000 δολάρια.

Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε, μετά από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και τραπεζών, ότι έφτασαν σε μια συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί αμέσως και κατά την διάρκεια των επομένων 3 ετών:

- Οι τράπεζες θα επιστρέψουν 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε κουρέματα υπαρχόντων στεγαστικών δανείων.

- Οι δανειζόμενοι με οικονομικές δυσκολίες θα μπορέσουν να αναμορφώσουν το δάνειό τους με τα σημερινά επιτόκια που είναι τα χαμηλότερα στην Ιστορία, και σε αυτό οι τράπεζες θα βάλουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

- Άνθρωποι των οποίων τα σπίτια τα πήρε η τράπεζα μεταξύ 1/1/08 και 31/12/11 θα μοιραστούν το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ τους. Το ποσόν αυτό θα το βάλουν οι τράπεζες σε μετρητά.

Δεν χρειάζεται να πάς να κάνεις αίτηση και να παρουσιάσεις δικαιολογητικά. Οι ενδιαφερόμενοι που έχασαν σπίτι ή που παλεύουν να κρατήσουν το σπίτι τους, όλοι θα λάβουν ειδοποιήσεις και επιταγές στο ταχυδρομείο.

Εν τω μεταξύ, στον Ελληνικό εφιάλτη, η κυβέρνηση δεν νομίζω να ακολουθήσει το στυλ της Αμερικανικής. Το να κάτσει επί ενάμιση χρόνο να διαπραγματεύεται με τράπεζες η Ελληνική κυβέρνηση για όφελος του Ελληνικού λαού θα ήταν ανέκδοτο για τις απόκριες. Αλλά όχι μόνο αυτό: είναι και το ότι στην περίπτωση της Αμερικής, η κυβέρνηση μπήκε στη μέση ανάμεσα στους δανειζόμενους και στις τράπεζες. Στην Ελληνική περίπτωση η κυβέρνηση ήταν ο δανειζόμενος, οι εισπράττοντες είναι ήδη μαζί με τις εισπράξεις εκτός Ελλάδας, και ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα του αρέσει δεν του αρέσει.

Λυπήθηκα που ..."ήρθαν σε συμφωνία οι αρχηγοί" χτες το βράδυ, και το πράγμα προχωράει στο επόμενο μνημόνιο. Αυτό είναι δούλεμα πλέον της εσχάτης και χειρίστης μορφής. Μας δουλεύουνε! Κι εμείς καθόμαστε! Πρέπει να μπει πια το μαχαίρι και να δούμε τι πύον και γαγραινα θα βγει από μέσα, να τελειώνουμε, να ξαναρχίσουμε από το μηδέν μια ώρα αρχίτερα...



Το τελευταίο σπίτι που είχα αγοράσει στην Μασαχουσέτη δίπλα στον ωκεανό




















Όταν πέθαιναν οι γονείς μου δεν εργάστηκα μήνες και πηγαινοερχόμουνα. Και από εκεί έφυγα στις 9 Ιουλίου του 2007 με ότι χωρούσε στο τζιπ. Ήρθα στην Αθήνα, αλλά η ζωή δεν είχε αρχίσει ακόμα το γράψιμο για τα επόμενα κεφάλαια...









Εξαρτάται από το άνθρωπο, πως τον βλέπει τον θάνατο. Εμένα με έχει συνηθίσει να τον βλέπω σαν μια αρχή, γιατί, ότι και να σου πάρει, αν δεν πάρει εσένα τον ίδιο, τότε έχεις ακόμα μέσα σου την δύναμη ενός ολόκληρου σύμπαντος, να ξεκινήσεις την καινούργια μέρα, λευκή, χωρίς να σκεφτεσαι τι έχασες ή τι θα είχες αλλά μόνο τι μπορείς να φτιάξεις. Και η ζωή έχει τον τροπο της να σε ανταμοίβει...

Αρκεί να πάρει κανείς τον δρόμο του χωρίς ενδοιασμούς και ερωτήσεις. Ας δώσουμε πρώτα τις απαντήσεις, όσο υπάρχει ακόμα καιρός, και βλέπουμε μετά ποιές ήταν οι ερωτήσεις.








25 σχόλια:

  1. Σε αντιδιαστολή με το αμερικάνικο, το (νεο)ελληνικό όνειρο, στην πιο αθώα του εκδοχή, αφορούσε ένα (μόνιμο) διορισμό στο δημόσιο. Ήταν σίγουρα πιο 'large' από το αμερικάνικο αφού απλά προϋπέθετε, όχι σκληρή εργασία-καταξίωση-ικανότητες αλλά μία κομματική αφοσίωση, ή ακόμα καλύτερα, έναν αριθμό ψήφων...

    Λογικό είναι να καταρρεύσει πιο εντυπωσιακά το ελληνικό όνειρο από το αμερικάνικο αλλά και να μη μπορεί να το σώσει κανένας.

    Συμφωνώ να ξαναξεκινήσουμε από το μηδέν, αρκεί πρώτα να ξεκαθαρίσουμε που θα είναι αυτό το μηδέν και τι ακριβώς συνέπειες θα πρέπει να περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλώς ήρθες, CsLaKoNaS, ή, ...Κ Σ από την Λακωνία (;) ...και νομίζω ότι το έπιασες στο κέντρο του το θέμα... το Ελληνικό Όνειρο ήταν το πεσκέσι του Βεζίρη, η μόνιμη ασφάλεια μέσα στο σεράι... Μόνο που τους Βεζίρηδες και τους πασάδες και τους κοτζαμπάσηδες τους ορίζανε οι δέκτες μια και τους είχε τελειώσει ο ο σουλτάνος από το 1826 και μετά. Η νοοτροπία ποτέ δεν άλλαξε, δυό αιώνες τώρα.

      Έζησα και το τέλος του πατρικίου Μπους της μίας θητείας, τα 8 χρόνια του Κλίντον, ενός από τους πέντε σημαντικότερους προέδρους στην Ιστορία, και εφτά από τα χρόνια του Πινόκιο... Αγόρασα δύο σπίτια, το ένα εκ των οποίων υπάρχει ακόμα για τον γιό, μου και έχτισα μια εταιρεία από ένα γιαπί υπόγειο κάτω από το πρώτο σπίτι. Στην Ελλάδα το 2007 είδα γρήγορα ότι δεν υπήρχε λόγος να ψάξω καν για πελάτες ή δουλειές (μια που δεν υπήρχαν ούτε πελάτες ούτε δουλειές που να μην είναι χασούρικες) και ακόμα εργάζομαι από την Ιταλία με την Αμερική. Άλλωστε με την πρώτη και τελευταία Ελληνίδα πελάτισσα, που ήταν και κόρη φίλης των γονιών μου, είμαστε τώρα στα δικαστήρια γιατί δεν πληρώνει.

      Όταν μάλιστα της είχα πει ότι το νοίκι από σπίτια στην Κέρκυρα που διαφήμιζε για τουρισμό μπορούσε να το παίρνει μέσω πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών μου είχε απαντήσει ότι αποκλείεται γιατί τότε θα πρέπει να το δηλώνει στην εφορία. Πως ήμουνα τόσο χαζός να προτείνω κάτι τέτοιο;!

      Το μηδέν μάλλον θα έρθει όχι όταν χαθούν όλα τα υλικά αγαθά, αλλά όταν πεθάνει η νοοτροπία, αφού πρώτα αποκτηθεί, αν ποτέ είναι δυνατόν αυτό, αίσθημα προσωπικής ευθύνης και προσωπικής, ψυχικής χειραφέτησης... Για την ώρα παραμένει η κοινωνία στο τέλμα του προσωπικού θυμού, ότι όλοι εμάς ζηλεύουνε και μας κατατρέχουνε. Ακόμα κανείς δεν έχει μπορέσει να δει το εαυτό του όπως τους βλέπουν όλοι οι απ έξω απλοί άνθρωποι. Το σημείο αλλαγής πορείας θα είναι νομίζω όταν καταλάβουν πως δεν υπάρχει δίκιο και άδικο, σωστό ή λάθος. Μόνο η πραγματικότητα που αποτελείται όχι μόνο από μία άποψη αλλά πολλές...

      Σ' ευχαριστώ: όπως βλέπεις συμφωνώ μαζί σου εντελώς.

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη μου καλημέρα.

    Κοίτα να δεις τώρα τη μεγάλη διαφορά, το μεγάλο εφιάλτη...
    Στην Ελλάδα, έχουν έτοιμη μια διάταξη νόμου με την οποία θα καταργηθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας αλλά και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Εγώ που έχω πάρει δάνειο για το σπίτι μου από τον ΟΕΚ και ο οποίος επιδοτεί ένα μέρος του επιτοκίου που πληρώνω, τώρα ξαφνικά θα σταματήσει να το κάνει. Κι εγώ θα βρεθώ ξαφνικά να πληρώνω 30% - 40% περισσότερο με ήδη 30% μικρότερο μισθό και με άνεργη σύζυγο αφού δουλειά δεν υπάρχει πουθενά! Αίσχος...

    Κι αυτό Δημήτρη μου δεν είναι εφιάλτης, είναι ζοφερή πραγματικότητα και είναι κόλαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα μου, δεν είχα ιδέα! Αυτά που περιγράφεις είναι πραγματικά μια κόλαση στην οποία ούτε το ίδιο το κράτος δεν έκανε πράγματα που να είχε την δυνατότητα να τηρήσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το ότι είχε δημιουργηθεί καν ο ΟΕΚ ήταν μια υπέρβαση των εποχών που τα λεφτά που υπήρχαν στο κράτος ερχόντουσαν από πηγές οι οποίες δεν μπορούσαν να διατηρηθούν/συντηρηθούν με ότι κι αν έμελε να έρθει, δηλαδή, κι αυτά ανεμοσκορπίσματα, και τώρα έρχεται το κράτος να προδώσει εκείνους που όχι μόνο πίστεψαν σε αυτό αλλά του έδωσαν και την παραγωγικότητά τους και την μέχρι σήμερα ζωή τους. Από πλευρά κράτους δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα του "ότι φάμε σήμερα κι αύριο βλέπουμε" ενώ από πλευράς ανθρώπινης είναι ένα παράδειγμα του τι σημαίνει να σε προδίδει η ίδια σου η κοινωνία.

      Καλή μέρα να έχεις, κάθε μέρα, με υγεία με την υπέροχή σου οικογένεια και ότι έχετε δημιουργήσει όχι υλικό αλλά ηθικό, προσωπικό, της καρδιάς, και, όσο έχουμε όλοι υγεία όλα ξαναχτίζονται... και εύχομαι να μην χρειαστεί τίποτα να ξαναχτιστεί.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη μου, ο ΟΕΚ δεν ήταν απλώς μια υπέρβαση των εποχών που τα λεφτά ερχόταν από εκεί που λες. Ο ΟΕΚ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων. Είναι λεφτά και ιδρώτας των εργαζομένων. Και τώρα έρχεται με το έτσι θέλω η κυβέρνηση και λέει: Σας παίρνω τα λεφτά. Δηλαδή στην πραγματικότητα τα κλέβει. Αν έμπαινα εγώ στο ταμείο το ΟΕΚ κι έπαιρνα τα λεφτά θα με έκλειναν στη φυλακή. Κι όμως, αυτό τώρα θα γίνει δια νόμου. Σουρεαλισμός, που λέει κι ο ηλιογράφος πιο κάτω...

      Διαγραφή
    3. Έχοντας ήδη πει ότι δεν είχα ιδέα περί αυτών, το να δημιουργηθεί κάτι σαν τον ΟΕΚ συνεπάγεται κάποιες κατοχυρώσεις ότι θα μπορεί να λειτουργεί στην μακρά πνοή. Αν τον ΟΕΚ τον έφτιαξε η κυβέρνηση τότε είναι όπως τα είπα παραπάνω, με μια παραλλαγή, του ότι ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι τα χρήματα ερχόντουσαν από τους εργαζομένους, αλλά όπως φαίνεται τώρα δεν είχαν κατοχυρωθεί σωστά και το κράτος παίρνει τα λεφτά που έδωσαν οι εργαζόμενοι (τα κλέβει). Αν τον ΟΕΚ δεν τον έφτιαξε το κράτος, τότε η κατάλυσή του από το κράτος είναι δικτατορική. Διαλέγουμε και παίρνουμε, κλέφτες ή δικτάτορες ή και τα δύο.

      Διαγραφή
  3. Kαλημέρα Σκεπτόμενε!
    Το γεγονός ότι ο Ελληνας έχει σπίτι και κεραμμύδι καλό πάνω απο το κεφάλι του,('οχι ξύλινα όπως στην Αμερική)έχει στοχοποιηθεί απο τους δανειστές...
    Θα μας τα πάρουν κι'αυτά!Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
    Ακούς τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα που μας ετοιμάζουν με το νέο μνημόνιο, απο τον Τελευταίο.
    Στοχοποίηση το μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας του Ελληνα! Εχουν αφηνιάσει συγκρίνοντας το δικό μας και το αντίστοιχο των Ευρωπαίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Καρυάτιδα, τα περισσότερα σπίτια στην Αμερική δεν είναι ξύλινα, αυτό είναι του παρελθόντος: τώρα τα σπίτια που βλέπεις είναι πλαστικά. Οι εξωτερικοί τοίχοι, που μοιάζουν οπτικά με ξύλινο, είναι από επικάλυψη βινυλίου, και οι ίδιοι οι τοίχοι είναι από συμπιεσμένο πριονίδι. Οι εσωτερικοί τοίχοι λέγονται "drywall" και είναι από συμπιεσμένο πριονίδι με χαρτί. Επισκευές μπορείς να κάνεις και μόνος σου σε μέρες, και το να χτιστεί σπίτι από την αρχή παίρνει αρκετές εβδομάδες. Μερικά έχουν προσόψεις από τούβλα τα οποία δεν είναι τούβλα αλλά κόντρα πλακέ με την μία όψη ζωγραφισμένη να μοιάζει με τούβλα. Στις πόλεις μέσα, τα κτήρια-κατοικίες είναι από πέτρα ή/και τούβλα, και τα γραφεία από ατσάλι και κρύσταλλο.

      Στα δικά μου τα σπίτια, είχα 24 ώρες το 24ωρο, 12 μήνες τον χρόνο, ακριβώς 21 βαθμούς θερμοκρασία, χειμώνα καλοκαίρι, κι ας ήταν έξω +38 έως -20. Το τζάκι ήταν για ατμόσφαιρα μόνο, και έηαιγε χημικά ξύλα από το σουπερμάρκετ που ανάβουν στην στιγμή με ένα σπίρτο.

      Στην Σκανδιναβία τα σπίτια είναι ακόμα ξύλινα, και στην μέση Ευρώπη τούβλο ή/και πέτρες. Στην Αγγλία, πέτρα και τούβλα, και λίγα καινούργια είναι Αμερικάνικα. Μεσόγειο βέβαια μπετό, πέτρα, τούβλο, και στον παλιό καλό καιρό κεραμίδια.

      Υποθέτω ότι το σχόλιό σου εννοεί πως οι ξένοι μας ζηλεύουν επειδή στην Ελλάδα υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτητών με λιγότερα δάνεια. Οι ξένοι που ξέρω εγώ, δεν έχουν ιδέα από αυτές τις στατιστικές. Ξέρουν μόνο ότι βλέπουν όταν έρχονται για φτηνές διακοπές. Ίσως εννοείς ότι οι τράπεζες της Ευρώπης μας έβαλαν στο μάτι επειδή δεν παίρναμε δάνεια σαν τους άλλους μια και είχαμε τις περιουσίες των γονιών και τις αντιπαροχές.

      Εννοείς δηλαδή ότι μια ήπειρος 350.000.000 κατοίκων τα έβαλε σώνει και καλά με τα 10.000.000 ενός εμβαδού αμελητέου στο συνολικό εμβαδόν της ηπείρου. Όμως ο τρόπος με τον οποίον κατάφεραν να μας εκδικηθούν για τα σπίτια μας ήταν οικονομικός και βασισμένος απόλυτα στις δικές μας ατασθαλίες και κρατικές καταχρήσεις, και παρανομία. Τα όπλα δηλαδή με τα οποία μας παίρνουν εκείνα τα οποία μας "ζηλεύανε" τους τα δώσαμε εμείς, και με τον νόμο.

      Οι γονείς μου, μου άφησαν 8 διαμερίσματα από δύο αντιπαροχές του 1965 και του 1974. Το ένα διαμέρισμα πουλήθηκε για τους φόρους κληρονομίας και από τα 7 που μείνανε τα 2 θα τα πάρουν αμέσως οι δύο χοντροί που εκλέξατε. Τα 5 που μένουν θα τα ξενοικιάσω γιατί λιγότερο θα μου κοστίζουν ξενοίκιαστα. Και σε όλα αυτά εμένα δεν μου φταίει η Τρόικα ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Αμερικάνοι, αλλά το κράτος των βεζίρηδων και των κοτζαμπάσηδων και αυτών που παίρναν τα πεσκέσια που δεν μπορεί το κράτος που τα έδινε να τα ξεπληρώσει.

      Διαγραφή
    2. Οταν η Ελλάδα καλείται να πληρώσει τα χρέη της σε χρήμα και είδος τι εννοείται βρε σύντεκνοι Σκεπτόμενε και Λάκωνα?
      Εννοούν ότι θα φύγουν όλες οι καταθέσεις μας μέχρι και το τελευταίο ευρουλάκι για να πληρώσουμε τα χαρατσια και τους κεφαλικους φόρους που μας επιβάλλουν,και όταν αυτά θα σωθουν θα κατάσχονται οι περιουσίες μας! Σπίτια,χωράφια,επιχειρήσεις, παλαιοί αιγιαλοί και δασικές εκτάσεις που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του κράτους! Οι Ελληνες τότε δεν θάχουν να κάνουν με το ελληνικό δημόσιο αλλά με ξένες ιδιωτικές φοροεισπρακτικές εταιρείες...
      Αυτά περιλαμβάνονται ως όροι του μνημονίου!
      ----
      Και βέβαια αυτοί που ευθύνονται για την κατάστασή μας είναι οι πολιτικοί βεζίρηδες και κοτσαμπάσηδες γι'αυτό και θα θεωρηθούν εθνικοι μειοδότες! Οι άλλοι απλώς κάνουν την δουλειά τους...
      Τώρα όσο για τα σπίτια τα ξύλινα τα Αμερικάνικα που ανέφερα Λάκωνα, δεν θέλω να πω πως δεν ξέρουν να χτίζουν στην "πατρίδα" σου την Αμερική, αλλά ότι το κοστος κατασκευής τους, μ'αυτό των ελληνικών έχει τεράστια διαφορά!
      Εννοια σου και του Σόιμπλε και κάθε Σόιμπλε δεν θα του κακόπεφτε η αποικία Ελλαδίτσα και οι βιλλίτσες της να γίνουν και το αγαπημένο θέρετρό τους!
      Ψυχραιμία δεν μπορεί να δείχνει κάποιος όταν καίγεται το ίδιο του το σπίτι.
      Οταν είναι όμως μακριά και το βλέπει με τα κυάλια όχι ψυχραιμία δείχνει αλλά μέχρι και ποίηση γράφει!!!

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή μου Καρυάτιδα, νομίζω ότι για να απαντήσω στο σχόλιό σου πρέπει να αρχίσω από το τέλος:

      Λες ότι "Ψυχραιμία δεν μπορεί να δείχνει κάποιος όταν καίγεται το ίδιο του το σπίτι." και συμφωνώ. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι από όσους βρίσκονται μέσα στο φλεγόμενο σπίτι, μόνο όσοι δεν πανικοβληθούνε και δείξουν ψυχραιμία έχουν μια ελπίδα να σώσουν τον εαυτό τους και να βγουν έξω πριν λιποθυμήσουν από τον καπνό.

      Το να κάτσουν κάτω και να λένε ότι δεν την βάλανε εκείνοι την φωτιά άρα να καούν μόνο αυτοί που την βάλανε, μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά δεν θα βοηθήσει στο ποιός τελικά θα καεί.

      Μεγάλωσα μιά ζωή ακούγοντας ότι μια μέρα οι αντιπαροχές θα είναι δικές μου, και τώρα δεν θα τις περάσω στο παιδί μου, όχι γιατί έκανα ένα λάθος ή κακή διαχείριση, αλλά επειδή ψηφίσανε τον "Λεφτά Υπάρχουνε" τα λεφούσια των ανίδεων που είχαν νομίσει ότι το βιοτικό επίπεδο που απολάμβαναν ήταν δικαιωματικά δικό τους. Πίστεψέ με δεν το βλέπω καθόλου ποιητικά το πράγμα, κι ας είμαι μακριά. Το βλέπω με τρόπο που εμένα τουλάχιστον θα μου επιτρέψει να επιβιώσω, και μάλιστα χωρίς έλκος στομάχου ή εγκεφαλικό...

      Και βέβαια το κόστος και ο χρόνος κατασκευής των Αμερικανικών σπιτιών είναι κλάσματα του της Ελλάδας. Εγώ προσωπικά το προτειμώ γιατί δεν δένει την ύπαρξή μου σε κάτι που μπορεί να χαθεί σ' ένα σεισμό ή από ένα Γιωργάκη.

      Σωστά, οι άλλοι απλώς κάνουν την δουλειά τους. Αλλά τους βεζίρηδες και τους κοτζαμπάσηδες ποιός τους εξέλεξε και τους έβαλε στο σεράι και ποιός τους επέτρεψε να φέρονται σαν βεζίρηδες και κοτζαμπάσηδες εφ' όσον παίρναν τα πεσκέσια;

      Και, με την πρώτη σου παράγραφο συμφωνώ ότι έτσι είναι. Αλλά, δυστυχώς έτσι είναι. Οι τράπεζες θα τα πάρουν, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξυπνήσουμε και να πάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας ενωμένοι και αδελφωμένοι. Δεν θα βοηθήσει και πολύ αλλά τουλάχιστον την τελευταία μόνο στιγμή θα έχουμε φερθεί σωστά σαν λαός.

      Τελικά όμως, μια σημαντική πτυχή είναι, νομίζω, και αυτή που έγραψα και στο μπλογκ σου, ότι το 1940 όταν ο Ιταλικός στρατός πέρναγε τα σύνορα, δεν είχε στην τσέπη του συμβόλαια υπογεγραμμένα από τις Ελληνικές κυβερνήσεις που να του έδιναν υποθήκη την μισή Ελλάδα.

      Διαγραφή
    4. Εν κατακλείδι συμφωνούμε Σκεπτόμενε...τουλάχιστον στην Κεντρική Ιδέα :))
      Mε κείνον τον Λάκωνα να δω πότε θα μπορέσω να συνεννοηθώ και να συμφωνήσω...εξ'άλλου την μπηχτή για την ποίηση και τους ποιητές για κείνον την έστειλα, που είναι και του έντεχνου! χαχαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχχαχαχχαχαχαχχαχα!
      (ξέρει αυτός γιατί γελάω..)

      Διαγραφή
    5. Στα περισσότερα και κεντρικά! Και νόμιζα ότι με είπες ποιητή και χάρηκα. Θα προσπαθήσω με πιο σθένος!

      Διαγραφή
  4. @ kariatida62

    1. "οχι ξύλινα όπως στην Αμερική"
    Αυτό τώρα τι θα πει; Ότι δεν ξέρουν να χτίζουν κατασκευές εδώ;

    2. "Εχουν αφηνιάσει συγκρίνοντας το δικό μας και το αντίστοιχο των Ευρωπαίων"

    Δε θα κλείσει τα μάτια του ο Σόιμπλε αν δεν χάσουμε όλοι τα σπίτια μας. Μ' αυτό το μαράζι έμεινε ανάπηρος.


    Ψυχραιμία...:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tromero auto pou tha perasei o Teleutaios... Lypamai.
    EGKLIMATIKI KINHSH.

    Opws kai h entaxi tis Elladas sto D.N.T.

    Akomi kai osoi to ypostirixan, metaniwmenoi twra to exoun voulwsei...
    To prwto mnimonio htan egklima, to oti sinexizoun kai se deutero einai asigxwriti autoxeiria.

    Skeptomene otan o laos katalabei tin prodosia kai tin aisthanthei stin zwh tou, tote tha einai anthrwpinws adinati i phuxraimia.
    Otan katargountai oi nomoi dikaiou kai kuriarxei i parafrosini, xanetai i phixraimia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες "συμπατριώτη", από τα μέρη σου πέρασα μόνο μια φορά στο δρόμο για την μεγάλη πόλη εκεί κοντά δίπλα στην πολιτεία σου.

      Συμφωνώ μαζί σου, και για την προδοσία, και για το τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο φίλος ο Κώστας, και τόσοι άλλοι στην θέση του...

      Και πάνω από όλα συμφωνώ μαζί σου στο ότι ο λαός πρέπει να καταλάβει την προδοσία και να αντιδράσει σωστά και αμέσως.

      Τότε όμως είναι που θα χρειαστεί ψυχραιμία, ώστε η αγανάκτηση του λαού να εκδηλωθεί ενωμένη, με αποτελεσματικούς τρόπους, και όχι απλά σαν έκρηξη εκτός ελέγχου, χωρίς σκέψη, και προ παντός, χωρίς αλληλοσπαραγμό.

      Τώρα πρέπει ο λαός να πάρει τον έλεγχο το οποίον ποτέ μα ποτέ στην Ιστορια της Ελλάδας δεν είχε. Και για αυτό χρειάζεται ψυχραιμία ώστε να μην αυτοκαταστραφεί ο ίδιος από την αντίδρασή του. Ο Έλεγχος χρειάζεται ψυχραιμία. Κάτι που ο Ρωμιός δεν επέδειξε ποτέ μέχρι τώρα μέσα στα σύνορά του...

      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  6. το σπίτι είναι υπέροχο.
    όμως, τι πρέπει να κάνουμε; να δούμε και εμείς το θάνατο, τον αργό και βασανιστικό θάνατο της πατρίδας μας σαν αρχή. δεν μπορώ. πονάω πολύ για το χάλι μας. με βλέπω να εκτρέφω πρόβατα με τη σύνταξη... πίσω στα πάτρια εδάφη να καλλιεργώ ζαρζαβατικά και κότες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρία μου καλό σου απόγευμα. Πρέπει να αντιδράσει ο λαός άμεσα και να πάρει τον έλεγχο διώχνοντας από το "σπίτι" του τους βεζίρηδες και τους κοτζαμπάσηδες, αλλά αυτό πρέπει να το κάνει ενωμένος και χωρίς αιματοκύλισμα και θυμούς και οργή. Απλά είναι η ώρα του λαού, όμως ποτέ στην ιστορία δεν την πήρε στα χέρια του την ώρα του κανένας λαός, πόσο μάλλον ο Ελληνικός, χωρίς αιματοκύλισμα...

      Πάντως εγώ πιο ευτυχισμένος είμαι τώρα στο αγροτικό και κτηνοτροφικό μας χωριουδάκι, παρά όταν έμενα στο Waldorf Astoria στο Μανχάταν για μίτινγκ... Εξαρτάται από το τι έχει σημασία Ρία μου...

      Διαγραφή
  7. Κάποτε ρωτήσαν τον Σαλβατόρ Νταλί τη γνώμη του για το Μεξικό και αυτός απάντησε: "Είναι απαίσιο, δεν αντέχω να ζω σε μια χώρα που είναι πιο σουρρεαλιστική από τους πίνακές μου".
    Τον καταλαβαίνω, δεν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα.

    Σιγά σιγά ολοένα και περισσότεροι φλερτάρουν με το ξεχασμένο χωραφάκι στο χωριό.....Είναι σαν τους γέρους γονείς που όταν υπήρχαν λεφτά τους ξεφόρτωναν στο γηροκομείο και τώρα τους μαζεύουν στην οικογενειακή εστία για να παίρνουν τη σύνταξη.
    Μου φαίνεται πως κάτι αντίστοιχο (στο περίπου) γίνεται και με την πολιτική με αμφίβολες καταλήξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες ηλιογράφε, κι αν επισκεπτόταν την Ελλάδα σήμερα ο Νταλί θα τα παράταγε μετά και δν θα ξανασχολιόταν με σουρεαλισμό γιατί θα ένοιωθε πολύ μικρός μπροστά στα επιτεύγματα που θα είχε δει μπροστά του, με live action art.

      Το ξεχασμένο χωραφάκι στο χωριό που κανείς δεν το καταδεχόταν θα αρχίσει τώρα να θρέφει κάμποσους. Και θα αδειάσουν και τα γηροκομεία καθώς οι γέροι θα επιστρέφουν στην θαλπωρή των παιδιών τους...

      Και για την πολιτική συμφωνούμε...

      Ω, μαμά, τι καιροί!

      Καλά που δεν ζει η κακομοίρα... ούτε ο κακομοίρης ο πατέρας... αν δεν αυτοκτονούσανε θα μαραζώνανε...

      Καλό σου Σαββατοκύριακο...

      Διαγραφή
  8. @thinks

    1. Δεν είμαι από Λακωνία. Πρόκειται για παρατσούκλι.

    2. Σε παρακολουθώ καιρό κυρίως μέσα από τις τοποθετήσεις σου στο Ελληνάκι και μπορώ να σου πω ότι γενικά συμφωνούμε σε πάρα πολλά θέματα. Χαίρομαι πάντα να σε διαβάζω!

    3. Την Κάρυ τη γνωρίζω πολύ καιρό και την πειράζω όπου την πετύχω! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, όλα κι όλα! Άν πειράζεις την Κάρυ θα πρέπει να μονομαχήσουμε, χα, χα, χα...! Είναι γνωστό ότι με έχει διορίσει Στρατηγό και ως εκ τούτου οφείλω να την υπερασπιστώ :)))

      Πέρασα από το ιστολόγιό σου και το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον. Σύντομα θα έρθω ξανά.

      Δημήτρη, συγχώρεσέ μου την κατάχρηση του χώρου σου!

      Διαγραφή
    2. CsLaKoNaS,

      1. Τότε... Λακωνικός! μ' αρέσει!

      2. Κορδώνομαι και σ΄ ευχαριστώ! Το Ellinaki είναι άξιο μέρος όπου να συναντηθεί κανείς! Μήπως ακούω Flight Simulator και από την MD? Ωραίες η φωτογραφίες από την βόλτα στην DC. Και το Moonlight Shadow είναι από τα αγαπημένα μου... Θα χαίρομαι να σε βλέπω.

      3. Μια Καρυάτιδα χρειάζεται προσοχή στο πείραγμα -φοράει μαρμάρινο κιονόκρανο!

      Happy President's Day weekend! We used to call it Washington's Birthday, probably before your time :-)

      Διαγραφή
  9. Λόγω απεργιακής αποχής, τώρα είδα την ανάρτηση. Λοιπόν, πράγματι αν κάθονταν η κυβέρνηση να συζητά με τις τράπεζες τότε θα γινόταν κανονικό πανηγύρι. Ακόμα και αριστερά θα φώναζε (θα έβρισκε μια αφορμή, δεν αυταπατώμαι). Η αριστερά που τόσα χρόνια δεν έκανε ούτε μία κινητοποίηση, ούτε ένα σύνθημα ή αίτημα για κούρεμα υπερβολικών επιτοκίων κλπ. Βέβαια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι σαν την ελληνική. Οι ΗΠΑ είναι κανονική ήπειρος κι όχι κρατίδιο. Άλλη δύναμη έχει μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση κι άλλη μία "πολιτεία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμο, το αμερικανικό σύστημα 50 πολιτειών, 50 κοινοβουλίων και 50 γερουσιών, 50 "υπουργείων οικονομικών", 50 "υπουργείων δικαιοσύνης", 50 κυβερνητών, εκπαιδευτικά συστήματα ανά πόλη και κωμόπολη, και μετά, με την ομοσπονδιακή γερουσία, βουλή αντιπροσώπων των πολιτειών, εκτελεστικό (Λευκό Οίκο), δικαιοσύνης και οικονομίας, η οποία ομοσπονδία συντονίζει τις πολιτείες και το νόμισμα και αντιπροσωπεύει την ένωση στον έξω κόσμο, είναι αυτό που έπρεπε να είχε κάνει η Ευρώπη για να λειτουργήσει, αλλά σταμάτησε πριν από τον ομοσπονδιακό έλεγχο και ομπρέλα, και συγκοινωνούντα δοχεία, και, απέτυχε με παταγώδες "πλαφ!"

      Όμως, τίποτα δεν απαγόρευε στην Ελληνική κυβέρνηση να δανείζεται με περισσότερη σύνεση, να διαπραγματευόταν επιτόκια λίγο καλύτερα και να πήγαινε στην Κίνα για επιτόκια εκβιάζοντας τις Ευρωπαϊκές τράπεζες...

      Προ παντός, τίποτα δεν της απαγόρευε της κυβέρνησης να ελέγχει τις τράπεζες μέσα στην Ελλάδα να μην δίνουν στεγαστικά σε Ελβετικά φράγκα, διακοποδάνεια και ξέρω-γω. Αυτά θα μπορούσε να τα είχε κάνει κι ας μην ήταν ομοσπονδιακή. Τώρα θα εκλέξουμε καινούργια κυβέρνηση που θα τα κάνει, και όλοι αμέσως θα συνετιστούμε και θα αφήσουμε το Καγιέν να πιάσουμε Ντάτσουν και χωράφι; ...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.