Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ε-Βρώ









Χάσαμε την ελπίδα ανεξαρτησίας στο Ναβαρίνο.
Χρόνια πριν δολοφονήσουμε τον Καποδίστρια και βάλουμε φυλακή τον Κολοκοτρώνη.

Ούτε καν το παραμύθι της 25ης Μαρτίου και του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Αγία Λάβρα έχουν ιστορική ακρίβεια.


Ποιοί ήμαστε σήμερα;

Κάπου 1.000.000 Έλληνες απέχουν της διαδικασίας ακλουθώντας το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ και την ΔημΑ,

Κάπου 1.500.000 Έλληνες ακολουθούν τυφλά το όχημα του Ανδρέα Παπανδρέου, κι ας έχει πεθάνει χρόνια τώρα ο λαοπλάνος για τον οποίον κατασκευάστηκε το όχημα,

Κάπου 1.500.000 Έλληνες ανήκουν σε αυτό που αποκαλούν "κεντροδεξιά",

Κάπου λιγότεροι από 500.000 Έλληνες θα ήθελαν να δουν δικτατορία.

Τα υπόλοιπα 6.000.000 είναι πλανήτες, ή έρμαια, ή χαμένοι ανάμεσα στους παραπάνω αναφερθέντες.

Υπάρχουν κάπου 1.000.000 νόμιμοι μετανάστες από την εποχή που η Χώρα μας ήταν η Γη της επαγγελίας των Βαλκανίων, οι οποίοι σιγά-σιγά επιστρέφουν στις χώρες τους αφού επί 15-20 χρόνια σφουγγάρισαν τα πατώματά μας, έχτισαν τα σπίτια μας και ξεσκάτισαν τους γονείς μας μια και εμείς δεν καταδεχόμασταν τέτοια επαγγέλματα.

Υπάρχουν κάπου 3.000.000 που θεωρούν τους εαυτούς τους Αριστερούς, και κάπου 4.000.000 που θεωρούν τους εαυτούς τους ποτέ-μα-ποτέ-αριστερούς. Και κάπου 4.000.000 που απλά θέλουν να ζήσουν.


Τα παραπάνω νούμερα μπορεί να μην είναι ακριβή αλλά ελπίζω να συμφωνείτε ότι είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά της γενικής ιδέας.


Η Ερώτηση δεν είναι αν υπάρχει τρόπος, λύση, συμφωνίες, φόρμουλες να βγούμε από την κρίση, έστω και με θυσίες. Φυσικά υπάρχουν.

Η Ερώτηση είναι αν ο λαός αυτός θα μπορέσει να την σηκώσει την λύση.

Αλλά, πριν κάνουμε την ερώτηση γι αυτόν τον λαό, πρέπει πρώτα να κάνουμε μια άλλη ερώτηση, η απάντηση στην οποία θα καθορίσει το αν παρέχεται η δυνατότητα στον λαό, να μπορέσει καν να προσπαθήσει να σηκώσει την λύση:

Υπάρχει κυβέρνηση, Βουλή και λειτουργούν κράτος που να διαπραγματευτεί, να επιλέξει και να εφαρμόσει την λύση;

Φοβάμαι πως οι πολιτικοί μέχρι και σήμερα, τους οποίους βλέπω στην τηλεόραση της Βουλής καθώς συζητάνε το νέο μνημόνιο, δεν είναι σε θέση να κάνουν το παραμικρό που να μην αποβλέπει σε προσωπικά και κομματικά συμφέροντα. Το μόνο που έχουν επιτύχει οι Έλληνες βουλευτές και η κυβέρνηση είναι να επιτρέπουν στον Καρατζαφέρη να ακούγεται σαν να είναι λογικός.


Πριν καν προσπαθήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο πολιτικός κόσμος να φροντίσει τον Έλληνα πολίτη αντι για το κόμμα και τον εαυτούλη του, πρέπει ο πολιτικός κόσμος να έχει ένα όχημα το οποίο να λειτουργεί, σε περίπτωση που θελήσει να το λειτουργήσει.


Χρειάζεται Κράτος:
-Χρειάζεται απλός κώδικας φορολογίας, όχι ο τραγελαφολαβύρινθος ο σημερινός.
-Χρειάζεται λιτό Δημόσιο, 2/3 του σημερινού μεγέθους, όπου ο κάθε δημόσιος υπάλληλος αν δεν εξασκεί τις υπευθυνότητες του σωστά, αποτελεσματικά και με σεβασμό στον πολίτη τον οποίον υπηρετεί, απολύεται. Αμέσως.
-Χρειάζεται κατάλυση της γραφειοκρατίας και των μεσαιωνικών συστημάτων που χρειάζονται σήμερα για να ανοίξει ένας άνθρωπος ένα μαγαζάκι, όπου, αν βάλει μηχανήματα στο μαγαζάκι του περιμένοντας μήνες για την ακριβή άδεια, του βάζουν και πρόστιμο από πάνω.

Χρειάζονται τα παραπάνω, και άλλα, ΠΡΙΝ μπορέσει ο πολιτικός να αποφασίσει, με οποιδήποτε σημασία, αν είναι Έλληνας ή κομματόσκυλο.

Χρειάζεται το κράτος και οι πολιτικοί να περάσουν από τα προαναφερθέντα ΠΡΙΝ ο Έλληνας πολίτης απαντήσει στο αν μπορεί ή όχι να σηκώσει τα μέτρα.


Απλούστατα επειδή, οι πολιτικοί και το κράτος όπως στέκουν τώρα, σε λίγους μήνες θα ζητήσουν από τον Έλληνα να σηκώσει κι' άλλα. Κι άλλα. Κι άλλα.

Πότε σταματάει η ανικανότητα ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια του Έλληνα να αποδείξει ότι δεν είναι υποδεέστερος του Γερμανού. Ότι δεν χρειάζεται να προτιμήσει Γερμανική κυβέρνηση από την δική του;

Και αν η δισλειτουργικότητα του κράτους και η απούσα τσίπα των πολιτικών δεν αλλάξει, γιατί ο λαός να μην απαιτήσει δραχμή τώρα να τελειώνουμε;



Άλλωστε, και το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό μνημόνιο, αν δεν λειτουργεί το κράτος και δεν το εφαρμόζει στην εντέλεια, τι αξία έχει;



Η Μαργαρίτα ήταν στο διπλανό δωμάτιο και μαστόρευε με τα εργαλεία της καθώς γράφω αυτό το κείμενο, καθώς παίζει το κανάλι της βουλής από πίσω μου με την συζήτηση της Κυριακής. Ο ομιλητής ήταν πολύ θερμός και θυμωμένος και φωνακλάς, και η Μαργαρίτα ήρθε να τον δει. Η Μαργαρίτα ξέρει από ελληνική πολιτική σκηνή αλλά δεν καταλαβαίνει Ελληνικά, τουλάχιστον τα Ελληνικά όπως τα φωνάζουν στην Βουλή.

Με ρώτησε ποιός μιλάει και τι είναι, και της απάντησα ότι είναι ο Παφίλης του ΚΚΕ. Η Μαργαρίτα απήντησε ότι από την γλώσσα του σώματος και το ύφος και το λέγειν, χωρίς να καταλαβαίνει τι λέει, νόμιζε ότι είναι του ΛΑΟΣ. Το ίδιο πράγμα είναι φαίνεται, είπε η Μαργαρίτα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Μαργαρίτα θα σας πει με περηφάνια ότι είναι Κομουνίστρια. Αλλά της Ιταλικής "σχολής" κομουνισμού. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά, από ότι βλέπω καθημερινά γύρω μου επί 4 χρόνια. Κομουνιστής όπως τον βλέπουν τον κομουνισμό οι Ιταλοί δεν έχει καμιά σχέση με τον Έλληνα κομουνιστή. Εδώ λένε ότι ο πρώτος κομουνιστής ήταν ο Ιησούς από την Ναζαρέτ. Και δεν έχουν πρόβλημα με την ΕΕ. Ούτε αποκαλείται εδώ στην Ιταλία κανένα κόμμα "Κομουνιστικό".



Η Μαργαρίτα σας λέει, φίλοι μου, και κάτι άλλο: Από τα εκτός Ελλάδας φαινόμενα, παρατηρεί, ο Έλληνας δεν θέλει να "σωθεί" με τον τρόπο με τον οποίον θέλει να τον "σώσει" η Ευρώπη: θέλει να σωθεί έχοντας κρατήσει λίγο δέρμα πάνω στο κορμί του. ...και συμπληρώνω εγώ, ότι δεν είμαι σίγουρος πλέον ότι υπάρχει τρόπος, για τους λόγους που ανέφερα στην αρχή της ανάρτησης...



Είδα και την Αλέκα να μιλάει, η οποία μας μίλησε για το '44, για την Βάρκιζα... για συμβιβασμούς... βέβαια. Επίκαιρα πράγματα. Πως δεν ανέφερε και τον Όθωνα!;



Πάλι η Ελλάδα ελπίζει σε ένα θαύμα,
Καθώς, την ίδια στιγμή παραμένει η ερώτηση της προηγούμενης ανάρτησης:
Μήπως η Ευρώπη έχει ήδη αποφασίσει ότι μόνο το Σχέδιο "Β" μπορεί να λειτουργήσει στην πραγματικότητα για την Ελλάδα;







υγ. Η συζήτηση στο προηγούμενο συνεχίζεται.





43 σχόλια:

  1. ποια χ έφερε η οικογένεια παπανδρέου;

    ο γεώργιος παπανδρέου έφερε τη χούντα
    ο ανδρέας παπανδρέου εφερε το χρέος
    ο γιωργάκης παπανδρεου έφερε το χάος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο αυτό Ρία μου. Και την οικογένεια Παπανδρέου ποιός την έφερε; Το εκλογικό σώμα!
      Με τις υγειές μας.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Δημήτρη, εδώ υπάρχουν δεξιοί που είναι πιο κρατιστές από τους κομμουνιστές και κομμουνιστές που είναι πιο φιλελεύθεροι - έχοντας μάλιστα και επιχειρήσεις - από τους λεγόμενους δεξιούς. Επίσης να αναφέρω ότι εδώ ο πατριώτης είναι ακόμα εκείνος που σηκώνει λάβαρα υπερ του ονόματος της Μακεδονίας και υπογράφει για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, εκείνος που βρίζει τους αλλοδαπούς και έχει μίσος για τους Τούρκους, αλλά όταν το παιδί του πάει να υπηρετήσει, βάζει βίσμα για να αποφύγει τον Έβρο.
    Έτσι και αμφισβητήσεις τις μεγάλες εθνικές ιδέες οι οποίες γαλούχισαν γενιές και γενιές ελληνοπαίδων κινδυνεύεις να κατηγορηθείς για έλλειψη πατριωτισμού.
    Ακόμα, πολλοί από εκείνους που σήμερα είναι λάβροι εναντίον του σάπιου πολιτικού συστήματος που έφερε τη χώρα σε αυτά τα χάλια, εάν τους γυρνούσες πίσω στις ημέρες του "λεβέντη" θα τα ξεχνούσαν όλα, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που άνετα θα επικροτούσαν ακόμα και το άνοιγμα της Μακρονήσου και την επαναφορά της Χούντας, άλλο αν σήμερα βρίζουν με Χούντα τη σημερινή κυβέρνηση.
    Επίσης αν έπεφταν λεφτά από τον ουρανό και λυνόταν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, πολλοί θα ξεχνούσαν και το διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό Δημόσιο και τους κακούς πολιτικούς μας, το θέμα δεν είναι ότι μας ενοχλούσε η κατάσταση, το ζητούμενο είναι ότι χάσαμε τα φράγκα πατριώτη. Για πολλούς η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και τραβά προς την δόξα ξανά, όμως πολλοί Έλληνες έχουμε ήδη πεθάνει από αηδία εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι καθόλου αβάσταχτες φλυαρίες, Τζων Μπόη... και βλέπω την πόλη μου να καίγεται... την βλέπαμε με την Μαργαρίτα, εκείνη έκλαιγε και εγώ ήμουνα παραλυμένος... πως ο λαός αυτός θα "εκτελέσει" όλες αυτές τις συμφωνίες, και τι θα γίνει αν δεν τις εκτελέσει; Θα αποκτήσουμε αστυνομικό κράτος ανοιχτό για να κάνουμε αυτά που υπογράφουμε; και θα τα κάνει μόνο ο λαός, ή και η κυβέρνηση; ποιός θα γράψει καινούργιο κώδικα φορολογίας; ποιός θα εξυγιάνει το δημόσιο; ποιός θα καταλύσει την γραφειοκρατία που δένει τα χέρια όλων;

      Πως θα μάθει ο κόσμος να μην δίνει φακελάκια, να μην δουλεύει με μαύρα λεφτά, να ζητάει και να δίνει αποδείξεις και να μην υπάρχουν δύο τιμές, η μία χωρίς απόδειξη; πως θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν στο DNA των ανθρώπων για να δουλέψει το μνημόνιο και να έχουμε πάλι μια χώρα σε 8 χρόνια; Και τι θα γίνει στην Ευρώπη τα επόμενα 8 χρόνια;

      Πες μας, ποιός διαμαρτύρεται καίγοντας την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου;

      Αχ, αγαπητέ μου Τζων Μπόη, τα έγραψες θαυμάσια... σε διαβάζω και σε ξαναδιαβάζω και είναι ανάρτηση από μόνη της το σχόλιό σου... και από τις πραγματικά καλές.

      Και μιλάει στην καρδιά μου κι ας κλαίει...
      Νάσαι καλά

      Διαγραφή
  3. ..ισως όλα τούτα να μοιάζουν με αβάσταχτες φλυαρίες καθώς βλέπεις την πόλη σου να καίγεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι άλλα τόσα να έγραφες θα είχες απόλυτο δίκιο και πάλι. Ωστόσο, ουσιαστικά μένουμε μόνο να το συζητάμε. Πόσες φορές απαίτησε (πραγματικό αίτημα) η αριστερά διαφορετική φορολογία.. Εκεί απογοητεύομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που με φοβίζει, Δήμο, και με κάνει να γράφω αναρτήσεις σαν την προηγούμενη και τούτη εδώ, είναι ότι εκείνοι που δεν το συζητάνε άρχισαν τώρα να καίνε τις πόλεις μας. Που είναι και δικές τους.

      Όσο για το ότι δεν απαίτησε διαφορετική φορολογία η αριστερά, θα συμφωνήσω με τον Τζων Μπόη, και πέθανε και η Γουίτνι Χιούστον.

      Αλλά τώρα μου έβαλες μια σκέψη: Σε διαβάζω κάμποσες φορές να λες ότι η αριστερά δεν έκανε αυτό και η αριστερά δεν έκανε εκείνο, και συμφωνώ συνήθως ότι έπρεπε να γίνουν αυτά τα οποία λες ότι έπρεπε να γίνουν και η αριστερά δεν κινήθηκε σωστά... και σκέφτομαι... ποιός δίνει τον πισινό ενός πιθήκου, που λένε και στην Αμερική, για τη αριστερά; Εσύ σωστά λες αυτά που λες. Γιατί τα ταυτίζεις, ή, καλύτερα, γιατί ταυτίζεσαι εσύ με την αριστερά; επειδή κάπου γράφει ότι η αριστερά έχει προοδευτικές ιδέες και η δεξιά δεν έχει; Αυτό το βιβλίο ήτανε για τον περασμένο αιώνα. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Υπάρχουν εκείνοι που τρώνε και εκείνοι που δεν τρώνε. Εκείνοι που μιλάνε και εκείνοι που σωπαίνουν, εκείνοι που συνεργάζονται και εκείνοι που δεν συνεργάζονται. ο κόσμος την έχει ξεπεράσει και την αριστερά και την δεξιά και αγόρασε κομπιούτερ και πατάει και τα κουμπάκια "Like". Γιατί να μην είσαι ο Δήμος; Γιατί να πρέπει να είσαι ο αριστερός Δήμος που η αριστερά δεν κάνει εκείνο και δεν κάνει το άλλο και σε στεναχωρεί; Μη μου στεναχωριέσαι. Έλα να συζητάμε και να κάνουμε αυτά που συζητάμε -μόνο την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μην πεις να κάψουμε γιατί δε μου πάει!

      Διαγραφή
  5. ...ναι, αυτό είναι το πρόβλημα της Αριστεράς στην Ελλάδα, ότι δεν απαίτησε διαφορετική φορολογία...
    με το συμπάθειο πάντα, αλλά η Αριστερά είναι εκτός τόπου και χρόνου, μόνο για "κορώνες" είναι καλή, αλλά ακόμα και την Κάλλας να ακους συνέχεια θα πεις νισάφι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρη κατά το αυτο-μαστίγωμα, κάπου-κάπου πρέπει να κάνουμε και ένα διάλειμμα και να φανταζόμαστε τι θα γινόταν στην Ιταλία-Αγγλία-Γερμανία αν έκοβαν τους μισθούς οριζόντια 40% μέσα σε δύο χρόνια και τριπλασίαζαν την ανεργία.

    Χμμμμ ... εδώ που τα λέμε, σε κάποιες από αυτές το είδαμε στο παρελθόν!!!...

    Και μάλιστα από αυτούς οι "αντίπαλοι και εχθροί" δεν τους ζήτησαν τόσες πολλές θυσίες όσες ζητούν από μας οι "σύμμαχοι".

    Ναι, είμαστε στραβοί και ανάποδοι. Αλλά δεν σκοτώσαμε και κανένα, ούτε τον κλέψαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω Χριστάκη μου, ποσώς μ' ενδιαφέρει τι θα κάνανε στην Ιταλία-Αγγλία-Γερμανία αν έκοβαν τους μισθούς οριζόντια 40% και τριπλασίαζαν την ανεργία. Είμαι Έλληνας, και με ενδιαφέρει η πατρίδα μου, και με ενδιαφέρει να μάθω τι ακριβώς πετυχαίνει κανείς όταν καίει την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, και άλλα 9 κτήρια στο κέντρο της πόλης στην οποία μεγάλωσα, και σε άλλες πόλεις της πατρίδας όπου γεννήθηκα. Θέλω να καταλάβω ακριβώς πως οι άνθρωποι αυτοί θα περάσουν τα επόμενα 8 χρόνια χωρίς να χρεοκοπήσουνε. και χωρίς να αλληλοκαταστραφούνε.

      Τώρα βέβαια θα μου πεις ότι είμαι και Αμερικανός, και ότι ζω και θα ζω στην Ιταλία. Φυσικά με ενδιαφέρουν ισάξια και οι άλλες δύο χώρες μου, αλλά αντιμετωπίζω μια τραγωδία όταν έρχεται, όπως έρχεται, και η τραγωδία αυτή την στιγμή εξελίσσεται στην Ελλάδα.

      Έχεις καταλάβει αγαπητέ μου Χριστάκη ότι συμφωνούμε σε πολλά περισσότερο από όσο νομίζαμε στην αρχή... αλλά δεν βλέπω την χρησιμότητα της σύγκρισης με σκοπό την αποστροφή των ματιών από ένα πρόβλημα... φερ' ειπείν δεν θα έλεγα ποτέ ότι ναι, στον Νότο ακόμα δεν κατάλαβαν ότι ο Σέρμαν έκαψε την Ατλάντα και είναι ρατσιστές, αλλά και οι Έλληνες είναι ρατσιστές και τι θα έκαναν εκείνοι αν κλπ., κλπ., Τι λογική έχει να πει κανείς ότι τι θα έκαναν οι Άγγλοι, Ιταλοί κλπ., αν τραβούσαν τα δικά μας... Εμείς τα τραβάμε και εμείς πρέπει να επιβιώσουμε...

      Και συμφωνώ ότι το αυτο-μαστίγωμα χρειάζεται και κανένα διάλλειμα, και, στο κάτω-κάτω ταιριάζει καλύτερα σε καθολικούς μοναχούς παρά σε εμάς που γυρνάμε και κανέναν οβελία άμα λάχει το πάσχα...

      Αλλά ...διαφωνείς σε τίποτα με τις ...καταγγελίες του άνωθεν αυτομαστιγώματος :-)

      Διαγραφή
    2. Το πρώτο λινκ δεν μπήκε σωστά:

      http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/9077586/Germanys-Carthaginian-terms-for-Greece.html

      http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/9077586/Germanys-Carthaginian-terms-for-Greece.html

      Διαγραφή
    3. Αντιγράφω ένα κομμάτι για όσους βαριούνται να πατούν λινκ. Σημειώνω ότι έχει 887 σχόλια, δηλαδή δεν είναι λεπτομέρεια το θέμα αυτό:

      Germany's Carthaginian terms for Greece

      The last time Germany needed a bail-out from world creditors, it secured better terms than shattered Greece last week.

      The US, Canada, Britain, France, Greece, and other signatories at the London Debt Agreement of 1953 granted Chancellor Konrad Adenauer a 50pc haircut on all German debt, worth 70pc in relief with stretched maturities. There was a five-year moratorium on interest payments.

      The express purpose was to give Germany enough oxygen to rebuild its economy, and to help hold the line against Soviet overreach. This sweeping debt forgiveness caused heartburn for the British - then in dire financial straits, themselves forced to go cap in hand to Washington for loans. The Greeks had to forgo some war reparations.

      Yet statesmanship prevailed. The finance ministers of the day agreed to overlook the moral origins of that debt, and the moral hazard of “rewarding” a country that had so disturbed the European order.

      The Wirtschaftswunder whittled down the burden of German debts to modest levels within a decade. Germany emerged as a vibrant democracy and a pillar of the western security system.

      Διαγραφή
    4. Το παραπάνω έχει φοβερά σχόλια! Μάλλον αρκετοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν. Για παράδειγμα, αντιγράφω:



      I am reminded of comments made by Margaret Thatcher,she admired the Germans so much that she was glad there were two of them.I wish it was 22 of them.

      ===========

      The way things are going it will be 27 of them.

      ==============

      taking a deeper look at the things going on with the €uro, it is more likely that there will be 27 Greeces; wellcome to the pleasure dome.

      Διαγραφή
    5. Μερικοί το πηγαίνουν στο άλλο άκρο:


      I do so love it when Germany and Carthage are mentioned in the same sentence. What was it they said? "After one war Carthage was still great, after two it was still habitable, after three it was ........". Here's hoping.

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ μου Χριστάκη, το σκεπτικό σου όπως το παρουσίασες τώρα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο: είναι εδραιωμένο στην λογική και σε γεγονότα, και δεν λέει και τίποτα σημαντικά διαφορετικό από αυτά που εννοούσα εγώ, εκτός του ότι το αυτομαστίγωμα ταίριαζε 2-3 χρόνια πριν αλλά όχι τώρα. Και υπό τις έννοιες που αποδίδεις, συμφωνώ μαζί σου: Είναι σημαντικό να λεχθεί, με προτεραιότητα, όχι μόνο ότι είναι στο χέρι της Γερμανίας να φερθεί διαφορετικά, αλλά και ότι το επιβάλει όχι μόνο η λογική αλλά και τα παραδείγματα της Ιστορίας.

      Και έχεις δίκιο ότι όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι του εξωτερικού, θα έπρεπε nα είναι ενωμένοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

      Σαν παρένθεση να πω ότι η κριτική που άσκησα στο δισλειτουργικό, μπλοκαρισμένο σύστημα του κράτους, δεν αποσκοπούσε τόσο στο να πω "κοίτα πως τα κάνατε" αλλά να πω "από αύριο δεν πρέπει να είναι έτσι, αλλιώς καμία λύση δεν θα έχει ούτε πιθανότητα να λειτουργήσει" -άρα είναι προτεραιότητα για το οποιοδήποτε αύριο να αλλάξουν αυτά, ποσώς κριτική για το παρελθόν -άλλωστε οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι στο μνημόνιο 2 χρόνια τώρα...

      Έχοντας κάνει την παραπάνω παρένθεση, να προτείνω και κάτι άλλο. Οι Έλληνες του εξωτερικού, συνάμα με το ότι έχουν το καθήκον να φέρονται και να μιλάν όπως ακριβώς λες, πρέπει νομίζω να μιλάν επίσης για το πως πρέπει να αλλάξουν τα συστήματα για να λειτουργήσουν αύριο (άστο το χθες, αύριο τι γίνεται). Στο κάτω-κάτω, οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι μόνοι Έλληνες που έχουν ΠΕΙΡΑ και κατανόηση του να ζει κανείς με συστήματα που λειτουργούν καλύτερα από τα υπάρχοντα στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι θα είχα μπορέσει να ξεκινήσω εταιρεία από το υπόγειό μου στην Ελλάδα πριν 17 χρόνια, ή σήμερα;

      Αλλά, και στην καρδιά του σχολίου σου, το να φωνάζουμε την αδικία των Γερμανών είναι σαν να παραβιάζουμε ανοιχτές πόρτες, μια και η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης σχεδόν όλων των χωρών ήδη το λένε αυτό -απόδειξη το άρθρο στο οποίο έβαλες λινκ, στην Αγγλική Daily Telegraph. Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να τα βλέπει και να τα λέει ανοιχτά. Το πρόβλημα δεν είναι να τα πει κάποιος. Το πρόβλημα είναι ότι το μοναδικό κράτος που έχει την δύναμη του πορτοφολιού, κατά πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος, είναι το κράτος το οποίο ήδη έχουν αρχίσει να κριτικάρουν όλοι. Και κριτική χωρίς δύναμη οικονομική να την στηρίζει δεν είναι αποτελεσματική, μέχρι να έρθουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες σε κάποια ευθυγράμμιση. Και πιθανόν να γίνεται σιγά-σιγά αυτό.

      Η Ελλάδα πάντα έπαιζε βιολί σεκόντο στην Τουρκία όσον αφορούσε την στρατηγική της θέση. Αλλά δεν νομίζω καμία Αμερική ή Ευρώπη να θέλει την Ελλάδα παρειά κολλητή του Ιράν και της Συρίας.

      Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η Γερμανία αρχίζει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο που δεν αρέσει σε κανέναν, και θα αρχίσουν να τσαντίζονται οι γύρω της περισσότερο όσο σκέφτονται ότι η Γερμανία έχει λεφτά και εκείνοι δεν έχουν. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα καινούργιο "λάβαρο" των ξένων, όχι όμως επειδή δίνουν δεκάρα για την Ελλάδα αλλά επειδή θα την χρησιμοποιούσαν σαν ηθικό κίνητρο εναντίων της πλούσιας Γερμανίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα άλλαζε τίποτα προς το καλύτερο για του Έλληνες μέσα στην Ελλάδα, αλλά το σκηνικό οπωσδήποτε περιμένω ότι θα αλλάξει...

      Και τα αποσπάσματα σχολίων που δημοσιεύεις αποδεικνύουν ότι έχουν κάποια βάση οι παραπάνω υποθέσεις μου...

      Διαγραφή
    7. Έχεις δίκιο και συμφωνώ.

      Να το πάω ακόμη πιο πέρα, κατά τη γνώμη μου ο Ελληνικός λαός, με όλες τις ανοησίες του, είναι καλύτερος απ' ότι πιστεύουμε πολλές φορές.

      Το 1996 ψήφισε Σιμήτη για εξυγχρονισμό.

      Το 2004 ψήφισε Καραμανλή για επανίδρυση.

      Το 2009 ΓΑΠ, γιατί δεν υπήρχε κανένας άλλος.

      Η πλειοψηφία του κόσμου έχει καλό σκοπό. Διαψεύδεται συνεχώς.

      Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να σπάσουν οι δομές που έπλεξαν τα 5 κύρια κόμματα (το ένα χειρότερο από το άλλο) τα τελευταία 35 χρόνια. Και αυτό το βλέπουμε και αλλού, ας πούμε στις ΗΠΑ. Ένα σύστημα αν στραβώσει δεν είναι εύκολο να ισιώσει. Και συχνά η απότομη αλλαγή το σπάει και όλα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Χρειαζόμαστε κάποιους αληθινά σοφούς για κεφαλή, αλλά που να τους βρούμε;;

      Διαγραφή
    8. Όσο για το σενάριο που λες στο τέλος, σαφώς και είναι υπέρ μας. Μέχρι πέρσι, όλοι έλεγαν ότι ζούσαμε πάνω από το μέτρο και γι αυτό μας αξίζει να καταστραφούμε. Αυτό ήταν τεράστιο ψέμα.

      Οι δάσκαλοι έπαιρναν 1500 ευρώ το μήνα. Είναι μεγάλο ποσό αυτό; Ειδικά σε σύγκριση με το τεράστιο κόστος ζωής. Τώρα παίρνουν 900. Καλό είναι αυτό; Μπορούν να κάνουν οικογένεια έτσι; Αυτοί έφταιγαν; Με τέτοιους μισθούς θα ξεπληρώσουμε τα χρέη;

      Σαφώς και υπήρχαν κομματόσκυλα με 3000 ευρώ και απολυτήριο δημοτικού και σύνταξη από τα 50. Ε, κόψε αυτούς! Όχι τον απλό δάσκαλο που δεν έφτιαξε σε τίποτα. Θυμίζει την Κατοχή όπου έσφαζαν ολόκληρα χωριά επειδή ένας έκανε παρανομία.

      Διαγραφή
    9. Τέλος, ναι τώρα πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πιάσουμε το moral high ground. Τώρα που διαλυθήκαμε πια και είμαστε ρακένδυτοι, με τρομερή ύφεση, πείνα και θυσίες. Είναι η μόνη μας ελπίδα. Αν το μνημόνιο τηρηθεί 100% επί 12 μήνες, τότε τον επόμενο χειμώνα ο κόσμος δεν θα έχει να φάει. Πολλά επιδόματα ανεργίας λήγουν. Δάνεια έχουν μείνει πίσω.

      Πριν από 2-3 χρόνια μας θεωρούσαν πλούσιους απατεώνες. Τώρα όλοι φοβούνται μήπως στο μέλλον πάθουν τα ίδια.

      Διότι στο παρελθόν και η Αγγλία έχει χρεοκοπήσει. Και η Ιταλία. Και όλοι. Θα ήθελε η Αγγλία να χρεοκοπήσει ενώ η Γερμανία έχει βάλει χέρι σε όλες τις χώρες και έχει πλεόνασμα 200 δις;;;;!!!

      Για σκέψου; Τους αρέσει το σενάριο; Απίθανο θα μου πεις; Αν δεις τι χρωστάει η Αγγλία και τι ελλείμματα έχει, δεν είναι καθόλου απίθανο. Τα λεφτά της Αγγλίας είναι το Σίτι, τίποτα δεν παράγει. Αν πάθει το Σίτι αυτό που έπαθαν οι ΗΠΑ το 2008, καληνύχτα. Και οι Άγγλοι δεν έχουν το στρατό των ΗΠΑ, ούτε το νόμισμά τους είναι το international reserve currency ... πρόβλημα αυτό!

      Διαγραφή
    10. Αλήθεια, οι Γερμανοί για τους Άγγλους τι αίσθηση έχουν; Φόβο; μίσος; απέχθεια; φιλία; αγάπη;

      Οι Άγγλοι νομίζω ότι γνωρίζω: Deep suspicion. Το Faulty Towers το θυμούνται πολλοί!

      http://www.youtube.com/watch?v=yfl6Lu3xQW0

      Διαγραφή
    11. Τώρα, δεν έχω πρόβλημα να πιστέψω ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είχε καλό σκοπό, και ότι ψήφιζε εκσυγχρονισμό, μετά επανίδρυση, και στο τέλος αμηχανία, αλλά το ότι κανένα από τα πρόβατα δεν είπε "μια στιγμή βρε παιδιά: τι είναι αυτό το γκρι τρίχωμα που φαίνεται να βγάνει από κάτω από την προβιά του πρόβατου που ακολουθούμε" ίσως να λέει πολλά για την καλή τους θέληση, όχι όμως για την οξυδέρκειά τους... και μη βαράς, δεν αποκαλώ τον Έλληνα χαζό, απλά λίγο τυφλωμένο από το βιοτικό επίπεδο που νόμιζε δικαιωματικά δικό του.

      Όσο για το σύστημα στις ΗΠΑ, οπωσδήποτε και εκεί στραβώνει, αλλά αυτό που δεν μπορεί να συγκριθεί λόγω δομής της ομοσπονδίας αλλά και των θεμελίων των συστημάτων είναι ότι σε πολλές εκδοχές το σύστημα είναι self-correcting. Δεν εννοώ "καλύτερο", αλλά εντελώς διαφορετικό.

      Μπορεί εμμέσως να βγει υπέρ ημών το moral high ground, αλλά αυτό έχει δύο προβλήματα που θα λειτουργήσουν σαν φρένο. Πρώτον, θα πηγάζει από διεθνή ΟΙΚΤΟ. Δεύτερον δεν είμαστε ...αναμάρτητοι. Απέχουμε πολύυυυυ από το "αναμάρτητοι". Άρα, ότι και να φέρει η συγκυρία, θα το φέρει σαν οίκτο προς έναν ένοχο που του δώσανε βαρύτερη ποινή από όσο του αξίζει. Και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον ορισμό του moral high ground...

      Με τους μισθούς πιάνεις άλλο θέμα που έχω ηδη θίξει: ότι δεν ήταν δυνατόν να έχεις οικονομική ένωση με παράλληλες τιμές αλλά 1/3 των μισθών. Αυτό πάει αλλού, και έχει θιγεί εμμέσως στο άρθρο της Telegraph που έβαλες λινκ. Το σχόλιό σου των ΧΧ:31 όμως αφορά εσωτερικά θέματα διαφθοράς που είναι αδιάφορα απ' έξω...

      Από τις αγαπημένες μου σκηνές της τηλεόρασης είναι το επεισόδιο "Οι Γερμανοί" από το Fawlty Towers και την έχω δει όλη τη σειρά κάμποσες φορές... "Don't talk about the war!" Για τους Άγγλους οι Γερμανοί είναι πιο επικίνδυνοι από τους Γάλλους. Οι βάτραχοι είναι ο αγαπημένος τους εχθρός, αλλά οι σάουερκράουτ είναι να τους κρατάς σε απόσταση. Οι Γερμανοί τους Άγγλους τους βλέπουνε σαν λιμοκοντόρους που δεν τους αξίζει να μοιράζονται την ίδια ήπειρο με την ανώτερη φυλή.

      Διαγραφή
    12. Κοίτα, αυτό εννοώ ότι κάνεις συχνά στην κουβέντα: για τις ΗΠΑ πάντα βρίσκεις κάποιες δικαιολογίες ενώ για την Ελλάδα ελάχιστες.

      Δηλαδή ο Αμερικανός λέει "μια στιγμή βρε παιδιά: τι είναι αυτό το γκρι τρίχωμα που φαίνεται να βγάνει από κάτω από την προβιά του πρόβατου που ακολουθούμε";;;; Για ποιόν;;;

      Προφανώς είναι ανόμοια μεγέθη και είναι ανούσια η σύγκριση. Όμως δες το σκεπτικό μου:

      Η Καλιφόρνια χρεοκόπησε. Αν τους κανονισμούς τους έγραφε η Μέρκελ, θα ήταν όπως εμείς. Η GM και η Bank of America, ουσιαστικά χρεοκόπησαν. Αυτοί όμως έχουν όμως quantitative easing. Έχουν και πυρηνικά.

      Είσαι σίγουρος ότι στην πραγματικότητα είναι τόσο μεγάλο το χάος μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, πέρα από τα προφανή;;;;

      Αυτοί ξεκινάνε με μια τεράστια χώρα, τεράστιες πηγές, απόλυτη ασφάλεια. Είναι αλλιώς. Ξεκινάμε με 15.000, εμείς με 250. Ποίος είναι χειρότερος; Αυτός που ξεκινά με 250 και χρεοκοπεί, ή αυτός που ξεκινά με 15.000, όλους τους άλλους διαλυμένους, και χρεοκοπεί;;;; Αν στη ζωή σου έζησες κάποιες στιγμές και με το ένα ποσό στην τράπεζα, και με το άλλο ... η απάντηση είναι προφανής.

      Ξαναλέω ότι γνωρίζω ότι απλουστεύω. Όμως σκέψου λίγο αν κι εσύ απλουστεύεις για τα "καλά των ΗΠΑ". (Που είναι βέβαια πολλά...)

      Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...

      Διαγραφή
    13. edit: Ξεκινάνε με 15.000, εμείς με 250.

      (... Άντε στη γυναίκα σου τώρα! :-)))

      Καληνύχτα!)

      Διαγραφή
    14. Χριστάκη μου δεν είναι δικαιολογία -άλλωστε ότι είπα το είπα λέγοντας ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Και ναι, η εμπειρία μου, μου λέει ότι τα κοινωνικά και πολιτικά συστήματα εκεί είναι αυτοδιορθωνόμενα κατά έναν ενδιαφέροντα βαθμό. Αλλά ας τα αφήσουμε όλα αυτά. Εκεί υπάρχουν συνέχεια παραδείγματα πολιτικών και δημόσιων λειτουργών που ερευνούνται από την δικαιοσύνη και συχνά τιμωρούνται. Υπάρχει ένα παράδειγμα στην Ελλάδα ενός που τιμωρήθηκε για οτιδήποτε ποτέ, εκτός από τον τύπο με τα (Γερμανικά) υποβρύχια τα οποία ήταν τόσο μεγάλα στην τσέπη του που νόμιζε στην αρχή ο κόσμος ότι είχε πάρει βιάγκρα; Στο τέλος τι σημασία έχει; αν μπορούμε να μάθουμε κάτι από εκεί ας το μάθουμε, και φυσικά ας μην μάθουμε όλα τα κακά που έχουν τα οποία αν ξεχάσω κανένα θα μου το θυμίσεις αμέσως.

      Τώρα είπες για τη GM. Όταν οι τρεις διευθυντές των τριών μεγάλων του Ντιτρόιτ πήγαν στην Ουάσινγκτον να ζητήσουν ελεημοσύνη για να μην χρεοκοπήσουνε, πήγαν και οι τρεις την ίδια μέρα και ώρα με τρία διαφορετικά ιδιωτικά τζετ. Όταν χλευάστηκαν από όλους γύρισαν στο Ντιτρόιτ άπραγοι χωρίς να τους δει κανείς, και μετά επέστρεψαν οδικώς μέσα σε ένα οικολογικό αυτοκίνητο και οι τρεις.

      Και φυσικά έχεις δίκιο για τον συλλογισμό 15.000/250. Μα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ούτε να συναγωνιστούμε. Τώρα χτυπάς πόρτες που δεν υπάρχουν.

      Βέβαια και συ απλουστεύεις και εγώ. Βέβαια και καλά υπάρχουν και κακά παντού. Αυτό είναι αυτονόητο. Το θέμα είναι ότι εννοείται πως γίνεται απλούστευση και γενικοποίηση σε μια συζήτηση και σημασία έχει αν αυτή έχει λανθασμένα στοιχεία. Μην ξεχνάμε ότι το αμέρικα-ελλάντα τώρα άρχισε όταν το πρωτοανέφερα παραπάνω σαν παράδειγμα του τι να ΜΗΝ κάνουμε :-)

      Και η γυναίκα μου σ' ευχαριστεί :-)
      Καλή σου νύχτα!

      Διαγραφή
  7. Βλέπω τώρα ERT World, μετά από το κανάλι της Βουλής, και έχει το Σύνταγμα από κάτω και από πάνω τρία κεφάλια, αριστερά τον κο. Β. Γιακουμή, δεξιά ο κος Σ. Μπάλης και στην μέση η ξανθιά δεσποινίς (ή κυρία, δεν ξέρω) Στούντιο 1. Και ο κος Γιακουμής και ο κος Μπάλης συμφωνήσαν ότι οι εκτός κοινοβουλευτικών ομάδων βουλευτές είναι "Σαράντα πλας". Όχι "σαράντα συν", ή "πάνω από σαράντα", αλλά "σαράντα πλας" Για όσους δεν ξέρουν τόσο καλά Αγγλικά όσο οι κύριοι κύριοι Γιακουμής και Μπάλης, να πούμε ότι "πλας" είναι πως λένε το "συν" ή το "πάνω από..." όσοι εξ' ημών είναι βέροι Ευρωπαίοι, και με δάνειο.

    Συγγνώμη, παιδιά, θα απαντήσω σε λιγάκι, η Μαργαρίτα κλαίει, εγώ είμαι μουδιασμένος, γιατί βλέπουμε την Αθήνα να καίγεται με φλόγες... βλέπουμε τις εικόνες. Η Μαργαρίτα είναι στο ίντερνετ και διαβάζει και στην Republica για να καταλάβει, και μου είπε με αναφιλητά "ποιός διαμαρτύρεται καίγοντας την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου... ποιός καίει μια βιβλιοθήκη..." Και δεν ξέρω τι να της απαντήσω...

    Της είπα ότι η ERT είπε ότι ήταν 40 κουκουλοφόροι, και η μαργαρίτα, που είναι αστυνομικός, μου είπε ότι είναι αδύνατον σαράντα άτομα να κάνουν τέτοια καταστροφή. Τι να πω.

    Τις υπογεγραμμένες κόπιες του μνημονίου η Βουλή θα τις στείλει στην Μέρκελ με καδραρισμένες φωτογραφίες από την νυχτερινή Αθήνα; Τώρα να βγει ο κύριος Μέρκελ και η κυρία Σαρκοζύ και να πούνε ότι δεν δέχονται τις υπογραφές για να μην αναστατώσουν άλλο τον λαό, να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

    Νάτο!!! Τόπε τώρα και η δεσποινίς Στούντιο 1: "Σαράντα πλας" και μετά με νόημα και σήκωμα φρυδιών τόνισε: "ΠΛΑΣ!"

    Πάρτα να μη στα χρωστάω Ρωμιά που σού 'ρθε ότι είσαι και Ελληνίδα δημοσιογράφος! Πάρτα και νά 'ναι και ΠΛΑΣ!!

    Συγγνώμη φίλοι μου. Θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Πάρτα να μη στα χρωστάω Ρωμιά που σού 'ρθε ότι είσαι και Ελληνίδα δημοσιογράφος! "

    χαχαχαχαχα!!!

    Ο Μίκης και ο Γλέζος μπορεί κάποιος να μου πει, τι δουλειά είχανε εκεί πέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω... μου φαίνεται ότι ο Μίκης είδε τα πλήθη και τις φωτοβολίδες και νόμιζε ότι ήταν συναυλία προς τιμή του (one of those senior moments) και ο Γλέζος, μια που κανείς δεν θυμάται πια ότι ήταν ο ένας από τους δύο δεκαεφτάχρονους που κατέβασαν την σβάστικα από την Ακρόπολη, έψαχνε την ετήσια δόση δακρυγόνου για τα evening news...

      Πάντως η Ελληνική έκδοση του Walter Cronkite, βερσιόν 2012, δεν το κόβει το βούτυρο!

      Άντε να δούμε τι θα γίνει...

      Διαγραφή
    2. Έχω γράψει παλαιότερα για τον Γλέζο τον οποίον σέβομαι πάρα πολύ, και ο Μίκης είναι σημαντικός Έλληνας κι ας έχει κάνει μερικές πατάτες. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η παρουσία τους απόψε έξω από την βουλή ήταν πολύ σωστά υπολογισμένη.

      Διαγραφή
    3. Έχει σημασία να κατανοήσει κανείς πως η κοινωνική κατάρρευση δεν οφείλεται στο επίπεδο του πάτου της κοινωνίας αλλά στο επίπεδο της κορυφής της. Ποιους θεωρούμε μεγάλους - ηγέτες - ήρωες και ποιους θεωρούμε ότι πρέπει να ηγούνται, γενικότερα.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ. Και στην Ελλάδα γίνεται μια σύγχυση ως προς το τι είναι ήρωας, τι ηγέτης, τι "μεγάλος"... Δεν έχω πρόβλημα να σκεφτώ τον Γλέζο σαν ήρωα και ας διαφωνώ με την πολιτική του. Ηγέτης; Ένας ηγέτης πρέπει να καταλαβαίνει πια είναι η σωστή στιγμή, τόπος και χρόνος να ηγηθεί. Απόψε δεν ήταν η σωστή στιγμή. Ο Μίκης είναι ένας σημαντικός διεθνής συνθέτης, και είναι και αριστερός. Τον κάνει αυτό ηγέτη; όχι απαραίτητα. Τουλάχιστον ο Ρέγκαν ηγήθηκε μέσω του επαγγέλματός του γιατί με τα από τον Κάρτερ η Αμερική χρειαζόταν έναν ήρωα πάνω σ' ένα άλογο...

      Διαγραφή
    5. thinks είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να κατανοούμε βασικές έννοιες.

      Λίγοι μπορούν να κατανοήσουν π.χ. ότι ο Γλέζος δεν είναι ήρωας επειδή κατέβασε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, αλλά έγινε ήρωας τη στιγμή που αμετάκλητα αποφάσισε να το πράξει. Κατά τύχη επέζησε και από τότε βρίσκεται στα δημόσια πράγματα και έχει δημόσιο βήμα λόγου 'πουλώντας' την εικόνα του ήρωα, σε αντιδιαστολή με τον Σάντα που έκανε την ίδια ηρωική πράξη αλλά υπήρξε εξαιρετικά σεμνός και δεν εξαργύρωσε τίποτε.

      Διαγραφή
    6. Πολύ σωστά. Και αν και ήταν ήρωας, ναι την στιγμή της απόφασης, διάλεξε τον δρόμο της φήμης και της εξαργύρωσης, το έκανε όμως για να έχει την φωνή που θα βοηθούσε τους φτωχούς και άτυχους γύρω του. Έκανε τον εαυτό του προϊόν ώστε να έχουν φωνή εκείνοι που δεν είχαν. Ποτέ από ότι ξέρω δεν το έπαιξε πριμαντόνα. και μην ξεχνάμαι ότι μεταπολεμικέ η γλυκεία πατρίς των καταδίκασε σε θάνατο σαν κουμουνιστή. Πέρασε φυλακές, γλύτωσε την εκτέλεση... Ναι, ο φίλος του διάλεξε άλλη οδό. Αλλά, αν και θα προτιμούσα να μην πήγαινε στην ηλικία του στα δακρυγόνα σαν μύγα στο μέλι, εμένα προσωπικά δεν με πειράζει. Κι ας διαφωνώ κάθετα με τα πολιτικά του...

      Διαγραφή
    7. "Έκανε τον εαυτό του προϊόν ώστε να έχουν φωνή εκείνοι που δεν είχαν."

      Δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό. Είναι ανάγκη η φωνή των αδυνάτων να είναι και λαϊκός/εθνικός ήρωας; Πρέπει ο (αδύναμος) πολίτης να επιλέγει τον εκπρόσωπό του αναλόγως με τα γαλόνια ηρωϊσμού και αντίστασης ή με βάση τα επιχειρήματα και τις πράξεις που τα συνοδεύουν;

      Είναι, όλα αυτά, μέρος της χρεοκοπημένης νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει!

      Διαγραφή
    8. Δεν διαφωνώ, αλλά πρέπει να εξετάσουμε και ότι εκείνες ήταν άλλες εποχές... Τα 50, 60, η χούντα... ήταν ένας άλλος πλανήτης η Ελλάδα τότε. Και ο Γλέζος εκτός από ήρωας ήταν και θανατοποινίτης και ήταν χαρισματικός και μπορείς να τον θεωρήσεις νομίζω σαν ηγέτη που τον πέταξε στην επιφάνεια μια εμπόλεμη κατάσταση. Και πάλι, δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Αλλά τώρα πια και ιδίως με την κακή συμβουλή που έδωσε στον εαυτό του να βγει έξω... Δύει το αστέρι του. Και πάλι, διαφωνώ μαζί του και με την πολιτική του -αλλά πλησιάζει προς την έξοδο, άστον να φύγει με τιμή, πολέμησε αρκετά στη ζωή του, και μετά να δούμε τι ηγέτες θα βγάλουνε...

      Διαγραφή
    9. Αστιεύεσαι; Και βέβαια ήταν άλλες εποχές. Αυτό ακριβώς συζητάμε! Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως πρέπει να προχωρήσουμε. Με άλλα κριτήρια γιατί απλούστατα τα προβλήματα είναι πολύ πιο διαφορετικά από ό,τι ήταν τότε.

      Όμως εδώ δε φταίνε οι εν λόγω προσωπικότητες αλλά ένας κόσμος που συνεχίζει να τους πιστεύει και να τους παίρνει στα σοβαρά όπως και ηγεσίες που τους 'εκμεταλεύονται' για το κομματικό τους παιχνίδι.

      Θλιβερές καταστάσεις.

      Διαγραφή
    10. Μα ναι. Μου φαίνεται τα ίδια λέμε μόνο που η δική μου φρασεολογία αφήνει κάποιο σεβασμό για ένα άνθρωπο που με τον δικό του τρόπο έκανε πολλά για την χώρα του και δεν έχουμε ενδείξεις ότι το έκανε "κερδοσκοπικά", και είναι στο τέλος και της ζωής του και της εποχής. Ίσως η όλη διαδικασία να ήταν flawed, και ήταν. Αλλά αυτή είχαμε, άλλη δεν είχαμε, και ελπίζουμε στο μέλλον να διορθωθεί, μέσω κάποιας μόρφωσης και ενηλικίωσης, όπως λες... Τα ίδια πράγματα λέμε με άλλα λόγια...

      Διαγραφή
    11. Σε ό,τι αφορά το Μίκη, πάντως, δεν έχουμε μόνο ενδείξεις...

      Και για το Γλέζο πιστεύω πως έχουμε ενδείξεις αλλά δεν είναι της παρούσης τώρα αυτό.

      Διαγραφή
    12. Καλά. Με τις πατάτες που έχει κάνει ο Μίκης θα μπορούσε να έχει τραπέζι σε λαϊκή αγορά. Για τον Γλέζο δεν ξέρω. Δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις ούτε για την μια ούτε για την άλλη μεριά, οπότε τον λόγο έχεις εσύ, αν όχι επί της παρούσης, σύντομα.

      Διαγραφή
    13. Και γω διαφωνώ σε πολλά με αυτούς τους δύο, ούτε μου άρεσε η αριστερά γενικά. Αλλά απ' όσο φαίνεται ήταν ειλικρινείς και αυτό είναι ανεκτίμητο.

      Η όποια εξαργύρωση εκ μέρους τους δεν ήταν σαν πολλών άλλων (Λαλιώτης, Δαμανάκη κλπ). Όταν έχει κάποιος ταλέντο πρέπει να το καλλιεργεί και η πολιτική είναι και ταλέντο.

      Διαγραφή
  9. Αν δε φας και λίγο από τον κώλο μου, δεν μπορείς... Βλεπεις κάνεις λάθος. Ο Δήμος/Δείμος είναι ανεξάρτητος και σκέφτεται αυτόνομα (το παλεύει δηλαδή). Η ουσία είναι η κριτική σκέψη, η ευκαιρία να σκεφτεί κάποιος αυτόνομα και να επιλέξει (επιλογή=αίρεση, στα αρχαία) τη δική του φιλοσοφία.

    Τα χτεσινά επεισόδεια, δεν ήταν λίγων δεκάδων αναρχικών. Ή οργανωμένη στρατηγικά σχεδιασμένη επίθεση. Ούτε θα δεχτώ ότι ήταν προβοκάτορες αστυνομικοί (και αυτό αποδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό των συμμετασχόντων και τον "αναρχικό σχεδιασμό αντάρτικης μάχης"). Μου φαίνεται σα μία γνήσια αντιεξουσιαστική επίθεση. Μια επίθεση που την περίμενα, γιατί τόσα χρόνια βλέπαμε μόνο την κρατική βία (σωματική, ψυχολογική κι οικονομική). Και η βία φέρνει βία. Δε δικαιολογώ τίποτα. Αλλά όταν εισπράττεις τόση βία, σίγουρα θα αντδράσεις. Κάποιοι επέλεξαν όπως και παλαιότερα αυτό το δρόμο, κάποιοι άλλοι σχεδίασαν τη δική τους μακριά από τη βία πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έ, να μην τραβήξω και καμιά δαγκωματιά σαν παιδί κι εγώ;

      Έχεις δίκιο για τα επεισόδια, τα οποία πιθανότατα να ήταν η πρώτη ομοβροντία της αυτοκαταστροφικής μάχης που έρχεται.

      Όλες οι μάχες, αν τις καλοσκεφτείς είναι εναντίων κάποιας και κάποιου είδους εξουσίας. Το "αντιεξουσιαστικό" δεν έχει τόσο σημασία, ή καν μάζα, όσο το ρεαλιστικά πιθανό αποτέλεσμα, και νομίζω στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για αυτοκαταστροφή έστω και με τα αγνότερα "κίνητρα".

      Με βρίσκεις σύμφωνο στο σκεπτικό.

      Διαγραφή
  10. Δημήτρη μου, να πεις στη Μαργαρίτα, μαζί με την καλημέρα μου, ότι τις φωτιές στις βιβλιοθήκες (αλλά και την παιδεία γενικότερα) την έχουν βάλει προ πολλού οι ασήμαντοι που επιλέξαμε δια της ψήφου μας να μας κυβερνάνε. Άρα, ένα κομμάτι της φωτιάς οφείλεται και σε μένα. Και είμαι ένοχος γι' αυτό. Έτσι να της πεις. Όλα τα άλλα είναι περιττά.

    (σ.σ. Σήμερα o blogger αρνείται να δημοσιεύσει τα σχόλιά μου... Ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όλους μας Κώστα μου, και σ' εκείνους που έφυγαν και σε εκείνους που έμειναν, όχι γιατί δεν είχαμε μυαλό αλλά γιατί αφήσαμε τους επιτήδειους ασήμαντους να μας πουλήσουν ροζ όνειρα και τα χάψαμε.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.