Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Στάχτη










Κάηκε με φλόγες ψηλές το κέντρο της Αθήνας και άλλα μέρη. Είναι μήπως η πρώτη ομοβροντία του πολέμου που έρχεται;

Η Μαργαρίτα με αναφιλητά με ρώτησε; "Ποιος καίει μια βιβλιοθήκη;"

Και μετά, σε κάτι σχόλια στο βήμα, κάτω από άρθρο που έκλαιγε για τον κινηματογράφο Αττικόν και ζήταγε εθελοντικές δωρεές να ξαναχτιστεί (!!!)*, ένα σχόλιο έλεγε: "καψανε το μελλον μας. ας καει το παρελθον σας".

Μάλιστα. Άσχετα με το τι λέμε εμείς εδώ υπάρχει ένα πεζοδρόμιο, και το πεζοδρόμιο είναι οργισμένο με οργή που καταστρέφει για να τιμωρεί. Μια που κανένας δεν τιμωρεί κανέναν σε τούτη τη δημοκρατία. Μόνο οι βουλευτές τιμωρούνται αν δεν πάνε σαν υπάκουα παπάκια πίσω από την μεγάλη πάπια.

Στη Ελληνική Δημοκρατία, όταν ένας βουλευτής ενός κόμματος δεν ψηφίσει την γραμμή του κόμματος, διαγράφεται, και αντί για 6 μεγάλες πάπιες έχουμε 6 μικρότερες πάπιες και πολλά απειθάρχητα παπάκια να τρέχουν γύρω-γύρω..

Τότε, προς τι η συζήτηση στην Βουλή αν κανείς δεν μπορεί να διαμορφώσει δική του γνώμη χωρίς τιμωρία; Γιατί να μην είναι μόνο οι αρχηγοί στην αίθουσα και η ψήφος του κάθε αρχηγού να έχει την αναλογία των βουλευτών του, και οι βουλευτές να μπορούν οι άνθρωποι να πάνε σπίτια τους να δουν κανένα Τούρκικο σήριαλ μια και δεν έχουν λεφτά πια τα κανάλια να φέρνουν Αμερικάνικα. Τα Τούρκικα σήριαλ μπορούν μάλιστα να δώσουν καλές και καινούργιες ιδέες που δεν θα εύρισκε ποτέ κανείς σε Ευρωπαϊκά σήριαλ. Όπως το Τελευταίο Τσάμικο στο Ντολμά Μπαξέ και εκείνη τη σκηνή με το παγωτό καϊμάκι, που είναι λέει καλλιτεχνικός φόρος τιμής στο Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι, με έναν πολύ γνωστό Τούρκο ζαν πρεμιέ στο ρόλο του Μάρλον Μπράντο και ένα νέο έφηβο από το 3ο Αρρένων της Άγκυρας στον ρόλο της Μαρίας Σνάιντερ...

Τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά που να μη μπορεί ένας βουλευτής να έχει γνώμη, και κάθε φορά που αποκτά ένας γνώμη διασπάται η αμοιβάδα σε δύο και πληθαίνουν οι πάπιες; μας δουλεύουνε ή δουλεύουμε τον εαυτό μας;

Λέει μια διαγραφείσα: "Ορίστε απόδειξη στο χαρτί τούτο της ΕΚΤ, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διώξει χώρα από την Ένωση!" Τι λες χρυσή μου, σοβαρά, για νέο το λες; μα και το παρδαλό κατσίκι το ξέρει ότι μια χώρα δεν διαγράφεται από την Ευρωζώνη ή την ΕΕ. Δεν διώκεται. Παραιτείται. Φεύγει μόνη της. Δηλαδή, την παραιτούνε με οικονομικούς μηχανισμούς δια των οποίων δεν έχει άλλη εκλογή. Θέλει δηλαδή η κυρία Κατσέλη να πείσει κανέναν ότι στις διεθνείς συγκυρίες υπάρχει τίποτα απόλυτο και μονίμως σταθερό; Και ότι τα λεφτά δεν έχουν την δύναμη να κάνουν οτιδήποτε σε οποιονδήποτε; Μας δουλεύει; Ή αυτοδουλεύεται;

Μόνη σωτηρία για το λαό οι εκλογές, ανακοίνωσε ο Τσίπρας.
Πως ακριβώς θα σώσουν τον λαό οι εκλογές; μου λέει κάποιος, παρακαλώ;
Αααα! Εννοούσε εκλογές στην Γερμανία!
Σε καλό μου, νόμιζα ότι εννοούσε στην Ελλάδα.



βρε παιδιά, άντε κάντε κλικ να διαβάσετε μια αναρτησούλα που έγραψα πριν 20 μήνες και την διάβασε μόνο ένας φίλος τότε... έτσι για να σας πω ότι σας τά 'λεγα εγώ!



* Τα τρία θαυμαστικά και ο αστερίσκος που παραπέμπουνε εδώ είναι για να θυμηθούμε αυτό που λέει ο λαός, ότι "ο κόσμος χάνονταν και το (λογοκρισία) χτενίζονταν" το οποίο θυμήθηκα αυθόρμητα όταν διάβασα το άρθρο για την διάσωση του σινεμά που αγαπούσα όταν ήμουνα παιδί.






Και η απάντηση στο κουίζ από την προηγούμενη ανάρτηση:

Αυτός είναι ο Βασιλιάς Όθων της Ελλάδος.


Γόνος Βαυαρικής βασιλικής οικογένειας (η Βαυαρία είναι από Γερμανία μεριά)

Μας τον κάτσανε τον Όθωνα αφού φάγαμε τον Καποδίστρια και τον βάλανε ανήλικο στον θρόνο της Ελλάδας, και μέχρι να ενηλικιωθεί είχανε τρεις ενήλικες να μας κουμαντάρουνε.

Για όσους δεν ξέρουνε, το 1825 οι αγωνιστές πήραν δάνειο από την Αγγλία για την επανάσταση. Λίγα χρόνια μετά οι αγωνιστές κάνανε στάση πληρωμών, χρεοκοπήσανε δηλαδή. Τότε, η Αγγλία, Γαλλία, και Ρωσία γίνανε οι εγγυήτριες μεγάλες δυνάμεις της Ελλάδας, κάτσανε τον Όττο να παίζει κου-πε-πε με την Αμαλίτσα γύρω από τον θρόνο στην μεγάλη αίθουσα, και στείλανε την Τρόικα να προσέχει τις επενδύσεις (ήταν οι τρεις που χειριζόντουσαν τα πράγματα μέχρι να ενηλικιωθεί το βλαμμένο). Το δάνειο που χρεοκοπήσανε οι αγωνιστές πληρώθηκε τελικά κατά τα τέλη του 19ου αιώνα με όλους τους τόκους. Κανένα χρεοκοπημένο διεθνές δάνειο δεν μένει απλήρωτο, μα να χτυπηθούνε κάτω οι αγωνιστές.

Και για όσους δεν κατάλαβαν:

Οι αγωνιστές του '21 χρεοκόπησαν. Η Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία κατσούφιασαν αλλά περιμένανε τον Καποδίστρια να δούνε πόσο συνεννοήσιμος είναι. Σύντομα όμως ο Καποδίστριας έπεσε πάνω σε μία σφαίρα στο Ναύπλιο και μας τέλειωσε. Τότε η Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία σκέφτηκαν ότι ο μόνος τρόπος να επιτηρήσουνε την επένδυσή τους, και να πάρουν κάποτε τα λεφτά και τους τόκους, ήταν να στείλουν τρείς ελεγκτές τους οποίους η Ρωσία πρότεινε να τους ονομάσουν "Τρόικα", αλλά το όνομα έκανε 180 χρόνια να πιάσει τελικά. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαν πρόσχημα να βάλουν Τρόικα στην Ελλαδίτσα. Χρειαζόμαστε κάποιον που να μπορούμε να τον κουμαντάρουμε... σκέφτηκαν. Το βρήκα, λέει ένας! Ποιός ευκολότερος στο κουμαντάρισμα από ένα βασιλιά! Τον Όθωνα τον βάλανε ανήλικο στον θρόνο της Ελλάδας. Υπήρχε ένα πρόβλημα: δεν είχε θρόνο η Ελλάδα. Έτσι πρώτα βάλανε θρόνο στην Ελλάδα, μετά κάτσανε ανήλικο βασιλιά και είπανε Όπα! είναι ανήλικος! θέλει επιτήρηση! Και τότε φέρανε την Τροίκα.







16 σχόλια:

  1. "Μας τον κάτσανε τον Όθωνα αφού φάγαμε τον Καποδίστρια."

    '...αφού φάγαμε τον Καποδίστρια...'

    ΑΦΟΥ !!!

    Όποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μεγάλη κουβένται είναι αυτή, να οργίζεται (και να ψωνίζεται) στο πεζοδρόμιο και στα tweeter. Γιατί μέχρι εκεί φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Όποιος δεν καταλαβαίνει..."

      Στου κουφού την πόρτα...
      ...οσα tweet θέλεις στέλνε.

      Διαγραφή
  2. πολύ απλά, η ιστορία επαναλαμβάνεται.
    και αφού δε γνωρίζουμε την ιστορία μας, καλά να πάθουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σκεπτόμενε!
      Δεν ξέρω αν συμφωνουσε μαζί μου ο Τσίπρας, αλλά συγγνώμη τι πιο δημοκρατική λυση θα υπήρχε αν όχι αυτη των εκλογών πριν την ψήφιση του μνημονίου?
      Για τις Δημοκρατίες μία είναι πάντα η λύση! ΕΚΛΟΓΕΣ! Γιατί να τις φοβόμαστε, ας τις περιφρουρήσουμε για να μη βγει με βία και νοθεια το αποτέλεσμα που θα ήθελε η Γερμανια. Βέβαια τώρα πλέον για μένα οι εκλογές δεν έχουν κανένα μα κανένα νόημα είτε γίνουν τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο είτε τον άλλο Αύγουστο με τις παχιές τις μύγες!
      Εκεί με τον Καποδίστρια δεν κατάλαβα τι υπονοούσες ή μου φάνηκε?

      Διαγραφή
    2. Ρία μου, όχι, δεν γνωρίζουμε την Ιστορία μας γιατί αν την γνωρίζαμε θα μας έλεγε κάτι που δεν θα μας άρεσε...

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή Καρυάτιδα, έχεις την παραμικρή αμφιβολία πως ότι ζητάει ο Τσίπρας ή οποιοσδήποτε άλλος εκεί μέσα το ζητάνε για κομματικά και όχι Εθνικά συμφέροντα; Και αν είναι έτσι, τότε όλοι θα ακολουθούμε κόμματα αντίτο Εθνικό συμφέρον. Ή μήπως ένα κόμμα ξέρει το Εθνικό συμφέρον και τα άλλα όχι;

      Σε ποιό σημείο περί Καποδίστρια αναφέρεσαι;

      Διαγραφή
  3. Σε ό,τι αφορά πάντως τη διαγραφή των διαφωνούντων ήταν μία σωστή κίνηση αλλά μόνο για τόσο κρίσιμη ψηφοφορία. Για να τα λέμε σωστά κ δίκαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται αγαπητέ Λάκωνα ότι απλά τους "μνηστήρες" καθαρίσανε... Καταλαβαίνω την λογική σου, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την αξία του διαλόγου αν μόνο μια ψήφο επιτρέπεται να ρίξει ένας βουλευτής. Αλλά, και αν η λογική της "κρίσιμης" ψηφοφορίας στέκει, τότε που τραβάμε την διαχωριστική γραμμή ανά περίπτωση;

      Διαγραφή
  4. Ο Οθωνας ήταν οτι καλύτερο μπορούσε νά συμβεί τότε στήν Ελλάδα . Μαζί μέ τόν Οθωνα στήν Ελλάδα τότε ήρθαν νομομαθείς ,αρχιτέκτονες ,τραπεζίτες κλπ
    μέ σκοπό τό μπουρδέλο νά τό κάνουν κράτος ...όμως έπεσαν πάνω στό αρχιλαμόγιο καί μεγαλοτοκογλύφο Μακρυγιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιώργο θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι ο Μακρυγιάννης με όλα τα καταδικαστέα που του απονέμεις ήταν τουλάχιστον Έλληνας, και οι αρχιτέκτονες, νομομαθείς και φυσικά οι τραπεζίτες δεν ήτανε. Άρα το σκεπτικό σου λέει, ή κάνω λάθος, ότι από τους Τούρκους πήγαμε στους Ευρωπαίους επειδή οι Ευρωπαίοι ήταν καλύτεροι από εμάς σε αυτά; Αν πράγματι αυτό είναι το σκεπτικό σου, τότε επίσης συνεπάγεται ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθήσανε να μας κάνουνε κάτι που δεν ήμασταν: Ευρωπαίους.

      Τότε, πράγματι υπήρχαν πολλοί καλοθελητές Φιλέλληνες, και με καλούς και αγνούς σκοπούς. Αλλά μη γελιόμαστε: Τον Όθωνα και την κουστωδία του μας τους βάλανε επειδή ήδη είχαμε χρεοκοπήσει και τους χρωστούσαμε. Από σκλαβιά πήγαμε κατ' ευθείαν σε κατοχή. Που ακούστηκε Βαυαρός βασιλιάς σε χώρα που επαναστάτησε από τους Τούρκους;

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Δημήτρη,
    Στην αναφορά του, ο Γραμματέας των Οικονομικών Παν. Λιδωρίκης (επί Καποδίστρια) είχε γράψει "όχι μόνο χρήματα δεν έχωμεν εις το ταμείον αλλά ούτε υπήρξε καν ποτέ ταμείον..." Γνωστή η Ιστορία. Σίγουρα για τη γενιά μου, ίσως δεν είναι στο χέρι της να διορθώσει κάτι όπως είναι τα πράγματα. Αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια και να μη διεκδικούμε δίκαιη πολιτική. Κάθε άνθρωπος πρέπει να διαμορφώνει άποψη και να βρεθεί ειρηνικά στο δρόμο. Καλοί οι 'αγώνες' μέσω του πληκτρολογίου, μα όσα like, όσες κριτικές εξ αποστάσεως να κάνεις, τίποτα δεν αλλάζει από το δωμάτιο σου. Όσοι διαδηλώσαμε, εγώ όπως και άλλοι, εννοείται πως κατεβήκαμε ακριβώς επειδή αγαπάμε την Αθήνα. Πονάει να βλέπουμε τις καταστροφές, για τις οποίες θα έπρεπε τουλάχιστον να είχαμε παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, όποιου 'υπεύθυνου' δεν έκανε τη δουλειά του. Αφήσανε το κέντρο να καεί ακόμη μια φορά.
    Η Κατσέλη θα έπρεπε να ντρέπεται. Ως υφυπουργός οικονομικών διαπραγματεύτηκε για το πρώτο μνημόνιο, καθώς βλέπει ότι όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο, την έκανε με ελαφρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπωσδήποτε αγαπητή μου Roadartist κάθε άνθρωπος πρέπει να διαμορφώνει άποψη και να βρεθεί ειρηνικά στο δρόμο. Και τα πλήκτρα είναι ο μόνος δρόμος που έχω εγώ... Άλλωστε, από πλήκτρα, γραφομηχανές, μολύβια και πέννες δεν άλλαξαν και λίγα πράγματα στην Ιστορία, μακάρι μόνο να είχα την παραμικρή περισσότερη διαύγεια λόγου και ιδεών να βοηθήσω κι εγώ.

      Είναι γεγονός ότι τα ΜΑΤ δεν είναι εκεί για να προστατέψουν κανένα, ούτε ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες, γι αυτό και οι καταστροφές γίνονται, γι αυτό και την πληρώνουν οι ειρηνικοί διαδηλωτές. Και το να περιμένουμε από κρατικούς λειτουργούς να παραιτηθούν λόγω της ανικανότητας των τμημάτων των οποίων ηγούνται θα ήταν σαν να περιμέναμε από ένα γουρούνι να χρησιμοποιήσει τον καμπινέ. Τώρα μάλιστα δικαιολογήθηκαν ότι δεν φταίει το κράτος που τους συλλαμβάνει (εκείνοι) αλλά το κράτος που τους αφήνει να φύγουν από δυσκινησία δικαστηρίων (οι άλλοι).

      Η Κατσέλη θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί κουνάει κάτι χαρτιά υγείας ότι έχουν σημασία και πολύς κόσμος το παίρνει σαν βάσιμο επιχείρημα.

      Καλή σου μέρα, καλή μέρα να έχουμε όλοι...

      Διαγραφή
  6. Δεν γίνεται να μη γνωρίζουν τον τρόπο που θα συλλάβουν όσα άτομα κάθε φορά σπάνε, καίνε το κέντρο. Υπάρχουν ευθύνες, αν κάποιος δε μπορεί να κάνει τη δουλειά, να παραιτηθεί. Αν δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί ας τον 'παραιτήσουν', εκτός και δεν ενοχλεί να επαναλαμβάνονται τα ίδια. Αγαπώ πολύ την Αθήνα και μέσα από το blog πιστεύω πως φαίνεται. Υπερασπίζομαι τη συμμετοχή και το δικαίωμα στη διαδήλωση, καταργήθηκαν εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με ποτάμια αίμα. Σέβομαι όσους στο παρελθόν πραγματικά αγωνίστηκαν, ίσως δεν έχω την τόλμη να τους 'φτάσω'.
    Δεν εννοούσα εσένα Δημήτρη, η γραφή είναι και δικό μου μέσο έκφρασης. Όταν συμμετέχεις στο δρόμο, βλέπεις και αφουγκράζεσαι πραγματικά τι συμβαίνει, διαμορφώνεις μια ευρύτερη άποψη. Η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έπιασε φωτιά. Αντεύχομαι, καλό σου μεσημέρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist, δεν βγαίνει νόημα και λογική, ούτε καν από θεωρίες συνομωσίας, για τις καταστροφές, ούτε για την χημική επίθεση πριν καν αρχίσει η διαμαρτυρία, αλλά ιδίως για τις καταστροφές. Τ να πούμε; ότι προσπαθούν επί τούτου να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα που να φοβίζει τους ανθρώπους να μην βγουν καν στον δρόμο μην καεί η πόλη τους... Μεταξύ του αυτοκράτορα Νέρωνα και των παρακρατικών που σκότωσαν τον Λαμπράκη η Ιστορία αποδεικνύει ότι ακόμα και αυτό είναι πιθανόν. Άρα έχουν εντελώς ξεσαλώσει και δεν ζούμε υπό δικτατορία αλλά υπό τρομοκρατία τρελλών! Τελικά, ούτε το Ναι ούτε το Όχι θα είχε σημασία... Το τραίνο έχει εκτροχιασθεί εντελώς ;!

      Κατά τ' άλλα, λένε, μερικοί βουλευτές την ώρα της συζήτησης βλέπανε ποδόσφαιρο στο κιλικίο και περνούσαν καλά...

      Διαγραφή
  7. Ναι έβλεπαν τηλεόραση μπάσκετ, τα έδρανα ήταν άδεια, όταν την ίδια ώρα απέξω ο κόσμος αγωνιούσε, έτρωγε ξύλο κ χημικά. Τι να σχολιάσεις, οι άνθρωποι είναι εκτός πραγματικότητας. Μια τρομοκρατία ζούμε σίγουρα. Αισθάνθηκα έντονα εκείνη τη μέρα πως η δημοκρατία έχει καταλυθεί. Αλλά και τι έχει ουσιαστικό νόημα και σκοπό από όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια; Η μπάλα έχει χαθεί προ πολλού. Το κακό είναι πως κανείς από όλους αυτούς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί, κάτι που οπωσδήποτε έπρεπε να γίνει. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist, ο χαβαλές και τα φιλαράκια της Βουλής στο καφενείο ίσως θα έπρεπε να ήταν επί τέλους η εικόνα που θα έπειθε τον Έλληνα πως σημασία δεν έχει τι θα ψηφίσει η "Βουλή" αλλά τι θα κάνει μόνος του για να σωθεί. Έγραψα μια ανάρτηση το Σάββατο το βράδυ, "Ντράχμα" την οποία οι δύο τελευταίες μέρες την χρησιμοποιούν φαίνεται σαν σενάριο.

      Το ποιός θα τιμωρηθεί και πως εξαρτάται από τον λαό, εσωτερικά της Ελλάδας, και αν υπάρχει τρόπος να επέλθει τιμωρία χωρίς εμφύλιο, ας γίνει. Αλλά χωρίς εμφύλιο. Γιατί η Ευρώπη θα μπει μέσα να βοηθήσει την "νόμιμη κυβέρνηση" και πάλι οι αθώοι θα τιμωρηθούν στο τέλος.

      Καλή σου μέρα...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.