Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σύνταγμα












Οι εκλογές θα γίνουν σύντομα. Όχι ότι έχουμε λεφτά να τις κάνουμε, ή πως ότι και να βγει θα έχει την παραμικρή δύναμη ή σημασία, αλλά η Ευρώπη θέλει να τελειώνουμε με τις εκλογές μας να δούνε με ποιόν και ποιούς θα έχουνε να κάνουνε.

Αισθάνονται πολύ άβολα και με το δίκιο τους. Η ..."τεχνική" μας κυβέρνηση των 49 μελλών υπόγραψε, και είναι ώρα τώρα μια άλλη κυβέρνηση να κάνει αυτά που υπογράψαμε.

Θεωρείται σίγουρο ότι αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει. Δηλαδή μιλάμε για πρωθυπουργό Σαμαρά να συνεργάζεται με ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΔημΑ. Όοοοολη αυτή η ιστορία μόνο και μόνο για να πιάσει καρέκλα ο πωστονλένε της ΔημΑ. Ο φύρερ είχε ήδη πιάσει, και θα του μείνει.

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε όλοι το pdf που είχε βάλει σαν λινκ ο φίλος Epanechnikov στα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης:
http://www.stern.nyu.edu/networks/Economides_Greek_Debt_Crisis_02122012.pdf



Ο λόγος που γράφω σήμερα είναι να κάνω μια χαζή ερώτηση. Τι θα γινόταν άραγε, αν όλος ο λαός που πάει και θα πάει σε διαδηλώσεις και απεργίες, καθώς καίγεται η Αθήνα, εστίαζε τις απαιτήσεις του σε ένα και μόνο πράγμα. Τι θα γινόταν αν οι Έλληνες απαιτούσαν από την οποιαδήποτε κυβέρνησή τους να κάνει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλει το μνημόνιο και δεν έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια.

Τι θα γινόταν άραγε αν ο λαός πήγαινε στο Σύνταγμα να απαιτήσει από το κράτος του να αρχίσει να λειτουργεί;



Η πλατεία και το κτήριο άλλωστε δεν είναι ξένα της εικόνας ενός λαού Ελληνικού που ζητάει κυβέρνηση και κράτος. Το είχαν ζητήσει και από τον Όθωνα. Όχι όμως από τότε. Ίσως να ήρθε η ώρα να επαναληφθεί κι αυτό.







18 σχόλια:

  1. "Τι θα γινόταν αν οι Έλληνες απαιτούσαν από την οποιαδήποτε κυβέρνησή τους να κάνει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλει το μνημόνιο και δεν έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια."

    Απλή απάντηση: Όλοι θέλουν διαρθρωτικές αλλαγές αλλά κανείς δε μπορεί να αποφασίσει ποιες θα είναι αυτές. Σίγουρα θα αντισταθεί όταν οι αλλαγές αυτές φτάσουν και στη δική του συντεχνεία.

    "Γιατί εγώ κι όχι αυτός;"
    "Μα εγώ θα πληρώσω την κρίση;"
    "Ενα κόμμα - ένας μπαρουφάκης δεν υπάρχει για να μου χαϊδέψει τα αυτιά;"

    Οι λιμενεργάτες θα διώξουν τα κρουαζιερόπλοια.
    Οι ταρίφες θα ρίξουν λάδι στους δρόμους.
    Οι φορτηγατζίδες θα κλείσουν τους δρόμους. Το ίδιο και οι αγρότες.
    Οι συμβολαιογράφοι θα βάλουν τους δικαστικούς να τους εξαιρέσουν.
    Οι δικαστικοί θα επικύρωσουν αναδρομικες προσαυξήσεις για τους ίδιους και τους πολιτικούς.
    Οι γιατροί θα κάνουν λευκή απεργία και θα δουλεύουν με έκτακτο προσωπικό.
    Οι φαρμακοποιοί θα στερήσουν το φάρμακο από τον ασφαλισμένο (βλ. ανάρτηση από Ελληνάκι).
    Οι μηχανικοί θα απειλήσουν ότι δε θα χτίζουν ασφαλή σπίτια (δήλωση προέδρου ΤΕΕ).
    Οι εφοριακοί δε θα εισπράττουν φόρους.
    Οι εκπαιδευτικοί θα βάλουν τα παιδιά να κάνουν κατάληψη (ναι το έχω δει και αυτό!).

    Στην Ελλάδα η φράση "Συντεχνιακή Δημοκρατία" είναι ταυτόσημη της "Δημοκρατίας". Και Δημοκρατία χωρίς συντεχνείες, εδώ, δε νοείται!

    Όμως το πάρτι τελείωσε και η Ελλάδα θα αλλάξει. Ήδη έχουν γίνει πολλά προς τη συνειδητοποίηση της κατάστασης.

    Προσωπικά πιστεύω ότι έχει γίνει αρκετό έργο από την κυβέρνηση που όμως δε φαίνεται λόγω της τραγικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε (βλ. Υγεία και Παιδεία).

    Το πλέον αισιόδοξο για μένα είναι η καταρράκωση του τέρατος του δικομματισμού και της μονοκομματικής κυβέρνησης. Η προοπτική των κυβερνήσεων συνεργασίας και της νέας πολιτικής κουλτούρας που οι πολίτες φαίνεται αν επιβάλουν είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο. Αν βγάλουμε το '12 (ζωντανοί) θα είμαστε πολύ καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Λάκωνα, θεωρητικά δεν είμαι πεπεισμένος ότι μια δικομματική κατάσταση είναι πάντα μια "κακή" λύση, βλέποντας Αγγλία και ΗΠΑ. Στη Ελλάδα φυσικά το αυτοδύναμο κόμμα απλά έκανε ότι ήθελε με τις πελατειακές του σχέσεις. Αλλά η ερώτηση είναι αν πέρα από την θεωρία υπάρχει περίπτωση να γίνει πραγματική συνεργασία μεταξύ Ελληνικών κομμάτων σαν κυβέρνηση 4 ετών και να φέρουν τα αποτελέσματα που απαιτούνται. Αμφιβάλω. Για να λειτουργήσει το πολυκομματικό σύστημα συνεργασίας χρειάζονται πολίτικοί και πολίτες πιο ώριμοι των Άγγλων και των Αμερικανών... όχι λιγότερο.

      Σίγουρα με τα επαγγέλματα θα γίνει αυτό που περιγράφεις. Σφαγή. Της μουρλής. Μέχρι να πάρουνε χαμπάρι ότι έτσι είναι και αλλιώς δεν γίνεται. Και τότε, αφού το πάρουνε απόφαση, ίσως για πρώτη φορά στην ζωή τους να αναγκαστούν να γίνουν επαγγελματίες.

      Για μένα, πιο σημαντικές αλλαγές από όλες είναι η αλλαγή των συστημάτων λειτουργίας του κράτους με τον πολίτη. Αν ξεκινούσαμε από εκμοντερνισμό συστημάτων από την μία, και θεωρητικό και μηχανικό, τα άλλα σιγά-σιγά θα ακολουθούσανε από μόνα τους.

      Παραδείγματα κρατών που λειτουργούν καλύτερα από δαύτο, υπάρχουν!

      Διαγραφή
  2. Ξέρεις καλά ότι ένα μέρος του λαού δε θέλει καν να ακούσει για μεταρρυθμίσεις. Άλλοι δεν το θέλουν επειδή χάνουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα κι άλλοι επειδή φοβούνται ένα αβέβαιο μέλλον (όσο και να διαφωνούν με το παρόν). Ωστόσο, το ζητούμενο είναι πως έχει φανεί ότι λίγες από τις μεταρρυθμίσεις θα ήταν προς το καλό.

    Αντίθετα, θα αντιπρότεινα να διεκδικήσουμε μείωση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας (όλοι να είμαστε κοινωνοί των νόμων) και κοινωνική ανάπτυξη μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο κοινωνικών δράσεων όχι μόο με στόχο της έξοδο από την κρίση, αλλά που να οδηγεί και σε ανάπτυξη.

    Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις όχι μόνο περιορίζουν το κράτος, αλλά σταδιακά πληβειοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του λαού και κυρίως της μεσαίας τάξης αυξάνοντας την ανεργία. Συμφωνώ με την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση (τον "Καλλικράτη Ι"), όπως και τις προσπάθειες που γίνονται στην υγεία (μεγάλος μέρος τους) και εκείνες για τα "κλειστά επαγγέλματα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμο, το κράτος ΠΡΕΠΕΙ να περιοριστεί. Και να λειτουργήσει πιο διάφανα και καλύτερα με κυρώσεις προς τους μη αποδίδοντες έργο. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Να κάνει δίαιτα ο Βούδας που είναι το δημόσιο και να ξέρει ότι αν δεν κάνει την δουλειά του μονιμότητα γιοκ.

      Οι συντεχνίες, το ξέρω, και λοιπά... ε, τι να κάνουμε...πέρασαν εκείνες οι μέρες. Όποιου δεν του αρέσει να φύγει να δουλέψει άλλος στην θέση του. Τέρμα τα δίφραγκα. Ας κάνουν όλοι οι σύντεχνοι μια μόνιμη απεργία ώστε να πάν να κάνουν την δουλειά τους καινούργιοι που θα την κάνουν καλύτερα γιατί το θέλουν.

      Διαγραφή
  3. Ειλικρινά δε ξέρω αν ωφελεί να αναλύουμε τους τρόπους που αντιμετωπίστηκε και ακόμη αντιμετωπίζεται η κρίση. Διάβασα το pdf, ανάμεσα στους όρους, αναφέρεται πχ. μείωση 20% των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Μόνο που στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί έως και 50% οι μισθοί και έχουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Στο χάος που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς δεν υπάρχει κρατικός έλεγχος, εδώ και αν ισχύει το 'μπάστε σκύλοι αλέστε', πολλοί εργοδότες έχουνε μήνες να καταβάλλουν μισθούς σε υπαλλήλους και οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία. Στην πράξη έχουνε καταργηθεί τα όποια εργασιακά δικαιώματα. Για αυτά τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα, την αύξηση της ανεργίας, την συνεχόμενη ύφεση και τα λουκέτα, τις τραγικές τελικά μειώσεις μισθών σε χαμηλόμισθους συνταξιούχους, για τις κοινωνικές αντιθέσεις που συνεχώς αυξάνονται θα έπρεπε να διαδηλώσουν όλοι. Υπέρ δηλαδή των αδύναμων, ενός αληθινά οργανωμένου κράτους και υπέρ της ανάπτυξης. Είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να είχανε σταματήσει τα προνόμια και η ανομία συγκεκριμένων κλάδων. Η πραγματική κατάσταση που επικρατεί κ συνεχώς διαμορφώνεται δεν βοηθά στο να τρέφεις ελπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist, σωστότατη επισήμανση ότι άλλα λένε τα χαρτιά και άλλα γίνονται στην πραγματικότητα πολύ χειρότερα. Αυτό το ότι δεν παίρνει μισθό κόσμος επί μήνες το ξέρω και συνέχεια αναρωτιέμαι: μα δεν ξέρουν ότι οι 70% ή και περισσότεροι δεν πρόκειται να πληρωθούν; Γιατί δουλεύουνε; Άστο το αφεντικό να μείνει στο γραφείο μόνο του. Ή ας πάει δικαστικά! Δεν μπορώ να καταλάβω την νοοτροπία του να δουλεύει μήνες ένας άνθρωπος απλήρωτος; Δεν συνειδητοποιούν οι υπάλληλοι αυτοί ότι γίνανε τράπεζες και δανείζουν στον εργοδότη τους με το να μην πληρώνονται. Αυτό σε άλλες χώρες πάει και για απάτη και κακούργημα. Τι είναι αυτό που κάνει τον υπάλληλο να χάνει τον χρόνο του μήνες χωρίς να πληρώνεται; Η ελπίδα ότι θα πληρωθεί; ή μήπως η ανημπορία του να ισιώσει την σπονδυλική του στήλη. Μια φορά μου το έκανε αυτό ο πρώτος μου εργοδότης στην Αμερική. Εκεί που θα υπόγραφα από πίσω από την επιταγή, είχε γράψει από πάνω ότι δεν θα διεκδικήσω τις άλλες δύο βδομάδες που μου χρωστούσε, και δεν μου την έδινε αν δεν υπέγραφα. Το πήρα και έσβησα αυτά που είχε γράψει. Πήγε να το πάρει πίσω και το κράτησα κι εγώ. Και από την μια μεριά του γραφείου του εκείνος και από την άλλη εγώ, με το τσεκ να το τραβάμε που κόντευε να σκιστεί, τα ρουθούνια μου ήρθαν 2 εκατοστά από τα δικά του. μέχρι που μου το άφησε. Μου το άφησε επειδή ήξερε ότι θα πήγαινα γραμμή στην Αστυνομία αν δεν ου το έδινε. Και στην Βοστώνη έχει Αστυνομία, και δεν αστειεύονται.

      Η ελπίδα τελικά, σε τέτοιες περιπτώσεις Roadartist μου, δεν ζει στην καρδιά, αλλά, στην σπονδυλική στήλη.

      Διαγραφή
  4. Η Ελλάδα άπό τήν άρχή φκιάχθηκε σάν παρακράτος καί τό μοντέλο παραμένει μέχρι καί σήμερα άναλλοίωτο . Βασικοί πυλώνες τού παρακράτους ελλάδα είναι τό ύπουργείο παιδείας καί βέβαια ή "άνεξάρτητη" έλληνική δικαιοσύνη .
    τό άρθρο 2 τού κωδικα πολιτικής δικονομίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ . Πράγμα πού σημαίνει ότι όποιαδήποτε αύθαιρεσία ή άπάτη είς βάρος τού πολίτη άποτελεί "διοικητική διαφορά" τί έλπίδες νά έχει ένα τέτοιο "κράτος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο δεν έχεις δίκιο. Το άρθρο 2 του ΚΠολΔ λέει επί λέξη: "Τα πολιτικά δικαστήρια απαγορεύεται να επεμβαίνουν σε διοικητικές διαφορές ή υποθέσεις που υπάγονται σε διοικητικά δικαστήρια ή αρχές, όπως επίσης απαγορεύεται τα διοικητικά δικαστήρια ή αρχές να επεμβαίνουν σε διαφορές ή υποθέσεις του ιδιωτικού δικαίου και επιτρέπεται μόνο η εξέταση των ζητημάτων που ανακύπτουν παρεμπιπτόντως." Απλώς ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες. Αν ο διοικούμενος έχει διαφορές με τη διοίκηση (ή την κακο-διοίκηση) πάει στα διοικητικά δικαστήρια. Σαφώς και δε θα πάει σε πολιτικά! Και το αντίστροφο βέβαια. Φαντάζεσαι διοικητικό δικαστήριο να δίνει διαζύγια!!!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Γιώργο, ο Κώστας μπορεί να έχει δίκιο τυπικά, αλλά το θέμα του σχολίου σου αποδεικνύεται, ή όχι, όταν μετρήσουμε πόσες διοικητικές περιπτώσεις πάνε στα διοικητικά δικαστήρια, και πόσοι απλοί άνθρωποι κέρδισαν έστω μια...

      Θα συμφωνήσω με τον Κώστα κατά τους τύπους, και με εσένα Γιώργο, όσον αφορά την πραγματικότητα...

      Διαγραφή
    3. Αυτό που θέλει να πει κατά βάθος ο Γιώργος, και στο οποίο συμφωνώ κι εγώ, νομίζω πως είναι το γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει στη διοίκηση. Σε κάποιες περιπτώσεις το κάνει κι ενδεχομένως να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το γεγονός ότι ενέχει τον κίνδυνο μια τέτοια πρακτική, αν γίνεται εκτεταμένη χρήση της, να οδηγήσει τη διοίκηση να έχει έναν εισαγγελέα πάνω από το κεφάλι της ακόμα και για το παραμικρό. Ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, φαντάζεστε τι θα γινόταν αν παρενέβαινε η δικαιοσύνη επί παντός επιστητού;

      Διαγραφή
  5. Κράτος πρόνοιας τέλος.
    Μισθοί που να επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση τέλος.
    Αγορά εργασίας πεθαμένη.
    Ανάπτυξη αρνητική.
    Εισροή ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις μηδενική.
    Δημόσιες επενδύσεις ανύπαρκτες.
    Ηθικό πεσμένο.
    Κατάθλιψη στα ύψη.

    Για να αλλάξουν όλα αυτά κατά τη γνώμη μου η πολιτική βούληση και ότι κι αν πουν οι 300 της Βουλής δεν αρκεί. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Αν δεν αλλάξουμε εμείς φέρε 1000 μνημόνια και όσες διαρθρωτικές αλλαγές θες. Προκοπή δε θα δεις. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Πρώτα μυαλά και μετά συνήθειες.

    Πάντως, όπως είπε κι ο Γαβράς προσφάτως, «θα περάσει κι αυτός ο καημός»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι από μένα ένα Like!! Και, έπιασες αυτό που έλεγε χωρίς λέξεις η ανάρτηση: πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς για να φτάσουμε να καταλάβουμε ότι η μόνη σωστή κίνηση είναι να απαιτήσουμε να λειτουργήσει το κράτος σωστά. Γιατί αν φτάσουμε να το απαιτήσουμε αυτό, το ήμισυ θα έχει ήδη επιτευχθεί μέσα μας.

      Διαγραφή
  6. Δημήτρη χαίρομαι που το μήνυμα μου αποτέλεσε αιτία για αυτό του post και ομολογώ πως συμφωνώ με την πρόταση σου. Θεωρώ πως το pdf λέει αλήθειες που θα πρέπει όλοι μας να τις έχουμε υπόψιν. Κανείς μας δεν είναι υπέρ της μείωσης του βιοτικού επιπέδου αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε να αποφασίσουμε μεταξύ δύο σκληρών επιλογών. Η μία (η φαινομενικά περισσότερο εύκολο) οδηγεί στην καταστροφή ενώ η άλλη δημιουργεί κάποιες ελπίδες για ανάκαμψη. Θα συμφωνήσω ωστόσο με τον Κώστα (και θα του βάλω και εγώ ένα like) στο ότι η βελτίωση προϋποθέτει την αλλαγή όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Epanechnikov απόλυτα συμφωνώ επί της θεωρίας. Και οι ίδιοι οι αγαπημένοι μας εταίροι όμως ανοιχτά πλέον παραδέχονται ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οι πρωτοβουλίες για να γίνουν οι αλλαγές τις οποίες υπογράφουμε. Και όπως λέει και ο Κώστας αν δεν αλλάξουμε εμείς οι Έλληνες πρώτα, και όπως λέει και η ανάρτηση αν δεν το απαιτήσουμε εμείς από τους εαυτούς μας και τους αντιπροσώπους μας... τα ίδια πάλι σε 4 μήνες...

      Διαγραφή
  7. Διάβασα κι εγώ το pdf του Epanechnikov, και παρά τις όποιες δυσκολίες στην κατανόηση, νομίζω ότι συμφωνώ. Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι να ρίξουμε πρώτα το βλέμμα μας στον άνθρωπο σε συνάρτηση με τα νούμερα και τους αριθμούς και όχι μόνο στους αριθμούς.

    Πάντως μου βάλατε πολλά like και θα ανοίξω ένα λογαριασμό στο facebook! Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα καί εύχαριστώ καί τούς δυό σας γιά τήν διευκρίνιση ,γιατί γιά νά είμαι ειλικρινής ούτε νομικά ξέρω άλλά ούτε καί τό έψαξα ,άπλά τό μετέφερα όπως τό διάβασα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.