Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Επιλογές











Θα γίνουν, δε θα γίνουν. Θα γίνουν δε θα γίνουν... Θα γίνουν, δεν θα γίνουν...

Άλλοι πάλι το λένε αλλιώς:

Πρέπει να γίνουν, δεν πρέπει να γίνουν. Πρέπει να γίνουν, δε πρέπει να γίνουν... Πρέπει να γίνουν, δεν πρέπει να γίνουν...

Και όλες οι άσπρες και οι κίτρινες μαργαρίτες της άνοιξης μαδήθηκαν κιόλας.

Για τις εκλογές.

Και κοντά στις μαργαρίτες, τις άσπρες και τις κίτρινες, ποτέ δεν λείπουν οι παπαρούνες, κόκκινες σαν αίμα.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μέσα σίγουρα. Κι άλλοι λένε ότι θα μπουν 10 κόμματα στην Βουλή. Μόλις πάνε να πούνε κάμποσοι ότι όχι μόνο αυτοδυναμία δεν θα βγει αλλά ούτε κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί και θα γίνει της μουρλής στους δρόμους, τους λένε προβοκάτορες του εκφοβισμού που θέλουν να ψηφίσει ο κόσμος μια από τα ίδια. Και αν πει κανείς ότι όλα θα πάνε καλά και θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από ένα λαό που ενηλικιώθηκε περισσότερο σε έξι μήνες από όσο είχε καταφέρει να ενηλικιωθεί 183 χρόνια, τον λένε αλαφροΐσκιωτο.

Το άξιο παρατήρησης για μένα δεν είναι ότι θα μπούνε φασίστες στην βουλή. Μπήκε η Αλέκα από χρόνια. Γιατί να μην μπει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Παπάρια. Απλά είναι θλιβερό γιατί άλλο να βάζουν οι ονειροπαρμένοι μέσα το ΚΚΕ κι άλλο να βάζουν οι φασίστες την Ελληνική βερσιόν του ΚΚΚ του Αμερικανικού Νότου. Όχι. Δεν είναι αυτό, το άξιο παρατήρησης.

Αυτό που με κάνει εμένα να γυρίσω το κεφάλι να κοιτάξω είναι ο Κουβέλης. Καλά δεν τον είπα; αυτός δεν είναι της ΔημΑρ, ή πως στην ευχή την λένε;

Ο κόσμος ξέρει ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν θέλουνε ούτε μπορούνε να κυβερνήσουν ούτε καν σαν συνασπισμός ή συνεργασία. Ο κόσμος φτύνει στον κόρφο του με τον Καρατζαφερη, γελάει και κλαίει με την Χρυσή Αυγή, και ξαφνικά του τελείωσε η ΝΔ και το αδελφάκι της το δίδυμο: το ΠΑΣΟΚ.

Ποιός μένει; ο Κουβέλης! Τα-Ντααά!

Το ότι θα πάρει δύναμη η ΔημΑρ επειδή είναι το μόνο κόμμα που παραμένει ένα ερωτηματικό και που δεν έχει φοβίσει ή απογοητεύσει ακόμα τον κόσμο είναι αξιοθαύμαστο.

Σας λέω παιδιά, δεν θα πάρει δύναμη για το τι είναι, αλλά επειδή ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι, ή δεν έχει άλλη εκλογή. Για τις εκλογές.

Τι έχει όμως σημασία μεγαλύτερη σε μια κοινωνία; οι εκλογές; ή οι επιλογές;




...δύσκολο πράγμα η επιλογή. Και ανθυγιεινό για τις άσπρες και τις κίτρινες μαργαρίτες.

...ώρες-ώρες, με ντουζίνες μαδημένες μαργαρίτες στα πόδια μας, ακούμε ότι κάποιος άλλος έκανε επί τέλους μια επιλογή! Και λέμε, Δόξα τω Θεώ, δεν χρειάζομαι άλλες μαργαρίτες! δίκιο έχει! κι εγώ! ...μα για βάστα... εκείνος αυτοκτόνησε. Να αυτοκτονήσω κι εγώ; δε σφάξανε. ... Εύρηκα! Τον σκοτώσανε οι κακοί! Σκοτώστε τους κακούς!!!





24 σχόλια:

  1. 1. Ο Κουβέλης δεν είναι καινούριος. Ήταν μέλος της συγκυβέρνησης του '89.

    2. Το παραμύθι της ΔΗΜΑΡ τελείωσε για μένα όταν η ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε το Αριστερό κόμμα της Γερμανίας για την απόφασή του να καταψηφίσει στη γερμανική βουλή το Μνημόνιο 2, όταν ο ίδιος στην ελληνική το καταψήφισε.

    3. Ανήκουν στην πτέρυγα του πολιτικού φάσματος η οποία θέλει και ΕΕ και Ευρώ αλλά καμία ευθύνη που αυτές οι επιλογές συνεπάγονται.

    4. Πολύ χειρότερος από το ΠαΣοΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Λάκωνα, απόλυτα έτσι, δυστυχώς. Άλλωστε ο λόγος για τον οποίον στα κείμενα μου αναφέρομαι συνήθως στην ΔημΑρ σαν "πωστολένε" είναι περισσότερο από ειρωνεία. Έχεις δίκιο για τον Κουβέλη, και επίσης είναι γεγονός ότι αυτόν θα αναδείξουν οι εκλογές σαν έναν από τους "νικητές" λόγω της περισσότερης δύναμης η οποία θα του δοθεί. Τραγικό. Αλλά αυτό είναι το εκλογικό σώμα. Πάντως, όσο και μερικοί να συνειδητοποιούν ότι ο Κουβέλης δεν είναι άγνωστος, το κόμμα (ή μήπως κώμα) του είναι άγνωστη ποσότητα υπό την υφή κόμματος, μια και ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα. Απλά θα έπρεπε να σκεφτόντουσαν περισσότεροι πράγματα σαν αυτά που γράφεις. Κι όμως, ξέρεις πόσοι θα συμφωνούσαν μαζί του στο συγκεκριμένο σημείο και θα έλεγαν όχι μνημόνιο εμείς, αλλά να μας δώσουν κι άλλα μετρητά οι Γερμανοί. Ο μέσος Έλληνας Λάκωνα δεν βλέπει το μνημόνιο σαν αποτέλεσμα της διαχείρισης μας, αλλά, απλά, σαν άλλη μια λέξη που σημαίνει "παίρνουμε κι άλλα μετρητά φέρτα! -αλλά μην τα περιμένεις πίσω!"

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα αγαπητέ Δημήτρη,
    Τα έγραψες όπως ακριβώς έχουν. Νομίζω χρειαζόμαστε τη magic 8 ball για να ψηφίσουμε φέτο (εγώ παρεμπιπτόντως για πρώτη φορά...ας μην το σχολιάσουμε όμως!), γιατί να μαδήσω περισσότερες μαργαρίτες όχι δεν το βαστώ!
    Μπαίνω η έρμη και διαβάζω καθημερινά από διάφορες πηγές και πολλές οπτικές μπας και πάρω μια απόφαση που να με αντιπροσωπεύει κάπως, αλλά εις μάτην! Αν δεν είχα παντρευτεί θα με έλεγες γεροντοκόρη! Όλα μου βρωμάνε και μου ξινίζουν!
    Και μη χειρότερα αγαπητέ!
    Ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας, Γεωργίτσα, που του βρωμάνε και του ξινίζουν τώρα δεν είναι γεροντοκόρη. Μην ψάχνεις τι να ψηφήσεις σε αυτό το σημείο. Η μόνη σωστή ενέργεια του εκλογικού σώματος κατά την γνώμη μου θα ήταν η ουτοπία της 100% αποχής! Δεν το συνιστώ όμως γιατί πραγματική "απεργιακή" αποχή δεν πρόκειται να υπάρξει, οπότε και 50% να έιναι πάλι δεν θα φέρει το πραγματικά ζητούμενο αποτέλεσμα. Πρέπει απλά ο καθένας να ψηφίσει συνείδηση ξέροντας ότι κανένας από τους υπάρχοντες δεν αξίζει ψήφο πραγματικά. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  3. Δημήτρη μου καλημέρα. Σήμερα το σχόλιό μου θα είναι μακρύ! Αλλά τα λόγια του δεν είναι δικά μου μα του Καβάφη. Νομίζω ότι ταιριάζει γάντι με τις μαργαρίτες σου!


    Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

    Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

    Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
    Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;

    Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
    Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
    Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.


    Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
    και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
    στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;

    Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
    Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
    τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
    για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
    τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.


    Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν
    σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες•
    γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
    και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια•
    γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
    μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;

    Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα•
    και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους.


    Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
    να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

    Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα•
    κι αυτοί βαρυούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες.

    Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
    κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).
    Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ η πλατέες,
    κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

    Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
    Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
    και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

    __

    Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
    Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.


    Την καλημέρα μου και στους δυο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Κώστα μου. Το ποίημα αυτό είναι από τα αγαπημένα μου, και ταιριάζει γάντι, πράγματι, στο ότι πολλοί λένε σήμερα ότι αφού έρχονται οι Γερμανοί να μας κυβερνήσουνε, εμείς τι να κάνουμε. Και συμφωνώ με τον καυστικό τρόπο που μέσω του ποιήματος τους κατακρίνεις, αυτούς.

      Αλλά η σημερινή ανάρτηση δεν μιλάει για αυτό: μιλάει για το τι επιλογές έχουν εκείνοι που θέλουν κάτι να επιλέξουν αλλά δεν ξέρουν τι. Δεν μιλάει για εκείνους που σταμάτησαν να επιλέγουν επειδή περιμένουν τους βαρβάρους. Επίσης το κείμενο μιλάει για εκείνους που ακολουθούν τον πρώτο που του σάλεψε το μυαλό μόνο και μόνο επειδή εκείνος επέλεξε, έστω και σαλεμένα, ενώ εκείνοι δεν μπορούν να επιλέξουν.

      Στο θέμα λοιπόν της ανάρτησης που κολλάει το ποίημα αυτό;

      Καλή σας μέρα κι από μας.

      Διαγραφή
    2. Μα Δημήτρη μου, το ποίημα μιλάει ακριβώς για την καρδιά της ανάρτησης. Δεν το έγραψα αναφερόμενος στους Γερμανούς ή άλλους που έρχονται να μας σώσουν, αλλά στο γεγονός ότι οι Έλληνες περιμένουν τον από μηχανής Θεό για να τους σώσει, όπως κι αν λέγεται αυτός (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΚΚΚ, κλπ) και δεν κάνει τίποτα ο ίδιος! Ποιος είπε ότι μόνο αυτοί διεκδικούν το χρίσμα του σωτήρα; Δε βλέπω να δημιουργείται ένας πολιτικός σχηματισμός πολιτών. Περιμένουμε από τους ανθρώπους που ήταν μέσα στα παλιά κόμματα και τώρα έφτιαξαν καινούρια να μας σώσουν για ακόμα μια φορά! Αν είναι δυνατόν...

      Για να σου απαντήσω και στην απορία του Γιώργου, ΔΕΝ μπορείς να ψηφίσεις στο εξωτερικό για τις Εθνικές εκλογές παρά μόνο αν είσαι στην Ελλάδα. Δες εδώ http://www.ypes.gr/el/Elections/FAQs/

      Διαγραφή
    3. Τότε Κώστα μου συγγνώμη, το παρεξήγησα. Και το παρεξήγησα γιατί η λέξη "Βάρβαροι" πάντοτε αναφέρεται σε λαούς εκτός του ημετέρου. Και μια που υπάρχουν οι μνημονιακοί, νόμιζα ότι αναφέρεσαι σε εκείνους που περιμένουν τους Βαρβάρους. Ο Καβάφης μάλιστα, και μάλλον πρέπει να κάνω λάθος, το είχε γράψει σε μια παρόμοια εποχή που υπήρχε πολύ φιλικό και εχθρικό αίσθημα προς τους Ευρωπαίους που αναμιγνύονταν και πάλι;

      Δεν θα το είχα δει ποτέ για τα κόμματα και τα λοιπά, αλλά με αυτά που αναφέρεις συμφωνώ απόλυτα, και αν το έβαλες το ποίημα αναφερόμενο σωστά, τότε έτσι είναι.

      Παρεμπίπτοντος, τι ρόλο παίζει το αναθεωρημένο άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος;
      http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-53/

      Διαγραφή
    4. Το Σύνταγμα και ότι προβλέπεται σε αυτό, για να γίνει πραγματικότητα και να λειτουργήσει πρέπει ΟΠΩΣΔΠΗΠΟΤΕ να εξειδικευτεί με κάποιο Νόμο. Στην περίπτωση που συζητάτε με το Γιώργο για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, είχε καταταθεί πριν μερικά χρόνια ένα σχέδιο νόμου, από τη ΝΔ αν δεν κάνω λάθος, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαν να ψηφίσουν στις κατά τόπους Πρεσβείες και Προξενεία. Όμως δεν ψηφίστηκε ποτέ και ως εκ τούτου ο μόνος τρόπος να ψηφίσεις είναι να έρθεις στην Ελλάδα την Κυριακή των εκλογών και βεβαίως να είσαι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους!

      Διαγραφή
    5. Αυτό Κώστα μου είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Εκεί πέρα άμα γράψετε κάτι στο Σύνταγμα δεν εφαρμόζεται αν δεν το νομοθετήσει ο κάθε Καραγκιόζης που τυγχάνει καρέκλας; Μπράβο ισχύς το Σύνταγμα! Και κάθε πόσο γράφουνε μέσα στο Σύνταγμα; και τι γίνεται αν ο Καραγκιόζης που το έγραψε δεν έχει πια καρέκλα όταν έρθει η ώρα σε μερικές δεκαετίες να το νομοθετήσουνε;

      Θα μπορούσε να είναι πολύ πιο απλό: Ας πούμε, Γράφει το σύνταγμα ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου. Ούτε νομοθεσίες ούτε τίποτα. Πάει κάποιος σε μια πρεσβεία με το εκλογικό του βιβλιάριο να ψηφήσει και αν η πρεσβεία δεν έχει εφαρμογή να το κάνει ή δεν τον δέχεται, βγάζει από την τσέπη του ένα έντυπο του συντάγματος, το δείχνει και λέει: "Κοιτάξτε. Σύνταγμα." Κι αν επιμείνουν για τις σφραγίδες του Βεζίρη, παραιτείται ο υπουργός και απολύονται ο πρέσβης και οι πρόξενοι. Τι είπα τώρα!

      Εγώ πάντως, την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου που έρχεται ψηφίζω Ομπάμα, από εδώ από το χωριό. Οι εκλογές για μας είναι κάθε πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου κάθε δύο χρόνια, βρέξει χιονίσει, κρίση-ξεκρίση. Κάθε δύο είναι το νομοθετικό (κογκρέσο, γερουσία κλπ), και κάθε τέσσερα εκτελεστικό (πρόεδρος). Και οι μπύρες είναι Budweiser ή Coors Original.

      Διαγραφή
  4. Καποτε δεν ηθελα να ψηφιζω τιποτα και κανεναν και δεν εβγαζα εκλογικο βιβλιαριο (υπηρχαν τοτε).Υποχρεωθηκα να βγαλω αλλιως δεν μπορουσα να παρω αδεια οδηγησης (δημοκρατικοτατη συνδεση).Ψηφιζω λευκο γιατι τιποτα δεν με εκφραζει γιατι παντα εβλεπα την κοροιδια την λεηλασια και παντα ημουν η γραφικη η λαθος.Αλλοι μου ελεγαν οτι αυτο ειναι απολιτικη σταση οτι αποποιουμαι των ευθυνων μου ως πολιτης οτι δινω εμμεσα δυναμη στα μεγαλα κομματα οτι το μη χειρον βελτιστο και οφειλω να προσαρμοστω και οτι ναναι αναλογα με το που ψηφιζε ο καθενας τους.Εγω πιστευα οτι η ψηφος ειναι δυναμη,επιλογη,υπερτατο δικαιωμα που οφειλει οκαθενας να το διαχειριστει σωστα υπερ της πατριδας των παιδιων του του μελλοντος της ζωης.Καποιοι μου ελεγαν να ακυρωνω το ψηφοδελτιο γιτι τα λευκα τα μοιραζονται οι μεγαλοι.Απαντουσα οτι δεν ειμαι ηλιθια που κανει λαθος ψηφιζω τον δημοφιλη στις σημερινες δημοσκοπισεις κανεναν γιατι κανενας τους δεν αξιζει για μενα να κυβερνα και παντα με ενοχλουσε που στα αποτελεσματα τσουβαλιαζουν λευκα και ακυρα και κανεις δεν ενδιαφερθηκε να διαφοροποιηθουν τα λευκα και να ερμηνευτουν.(φυσικα κανεναν τους δεν συνεφερε κατι τετοιο).Τωρα τι κανω;Ξερω οτι δεν μου φταινε οι γερμανοι ουτε οι αγγλοι γαλλοι πορτογαλοι για τα χαλια μας.Φταιμε ολοι μας που αφησαμε να μας κλεψουν να μας καταχρεωσουν και φυσικα να μας υποδουλωσουν.Γιατι σιγουρα τα δανεια πρεπει να επιστρεφονται και σιγουρα δεν προκειται για φιλανθρωπια.Ομως προκειται σιγουρα για μεθοδευση για στρατηγικη για εξαπατηση εκ των εσω με την απολυτη ενορχηστρωση καιεκτελεση των εξω.Τι να κανω;Πρεπει να ψηφισω και δεν εμπιστευομαι κανεναν κκε συριζα δημαρ.Απο αυτους μονο τον Χρονη Μοισιο σεβομαι στο βιβλιο του Καλα εσυ σκοτωθηκες νωρις.Πασοκ νδ τους ξεγραφω.Καρατζαφερης χρυση αυγη Καμενος μοιραζονταιτην ακρα δεξια με οτι συνεπαγεται αυτο.Δεν μαδαω μαργαριτες και οτι κατσει ομως παλι το λευκο μου αχρηστο θα βγει.
    Χαιρετισματα απο Κρητη. Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία, Καλό Πάσχα! Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα ότι το σωστό είναι το λευκό και όχι το άκυρο για την έκφραση που περιγράφεις. Δυστυχώς τα βάζουν όλα σε ένα κουβά, αλλά αυτό είναι πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας και εμείς πρέπει, κατά την γνώμη μου, να συνεχίσουμε να "μιλάμε" με την ψήφο μας σωστά και με ακρίβεια. Μακάρι αυτή την φορά να έριχναν όλοι λευκό. Αλλά δυστυχώς δεν θα γίνει. Για μένα, μεταξύ άκυρου, λευκού και αποχής, η αποχή είναι πιο επιβεβλημένη γιατί δεν μπορώ να πληρώσω τα έξοδα να έρθω από την Ιταλία για να ρίξω λευκό, και η πατρίς δεν δίνει εύκολη πρόσβαση ψήφου στους εκτός Ελλάδας (δες και την απάντησή μου στον Γιώργο).

      Συμφωνώ κατά λέξη και μοιράζομαι τις σκέψεις που γράφεις, Μαρία. Μια φράση σου μόνο θα άλλαζα αν την έγραφα εγώ: δεν νομίζω ότι αφήσαμε να μας κλέψουνε να μας καταχρεώσουνε και να μας υποδουλώσουνε. Κλέψαμε τους εαυτούς μας κουτοπόνηρα, χρεώσαμε τους εαυτούς μας ανεύθυνα, και υποδουλώνουμε τους εαυτούς μας τώρα γιατί ακόμα δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι τα δύο πρώτα ισχύουν και να τα διορθώσουμε.

      Πρόκειται για μεθόδευση και στρατηγική; Μεθόδευση και στρατηγική των εγχώριων λαμόγιων, ναι, σίγουρα. Αλλά από πλευράς δανειστών, αυτά που οροθετείς ως "μεθόδευση και στρατηγική" είναι η νόμοι και οι κανονισμοί των οικονομικών ιδρυμάτων. Ας τα διαβάζαμε καλύτερα πριν χλαπακώσουμε τα μετρητά χωρίς να σκεφτούμε πως θα τα πληρώσουμε με τους νόμους και τους κανονισμούς δια των οποίων δεχτήκαμε να τα δανειστούμε. Όταν η τράπεζα μας λέει θα μας δώσει τα λεφτά αλλά τα θέλει πίσω με "x" τόκο, και εμείς δεχτούμε και υπογράψουμε, και μετά δεν έχουμε να πληρώσουμε, τότε, πως κολλάει σε αυτό "μεθόδευση και στρατηγική" της τράπεζας; Ενήλικες ήμασταν, ας φτιάχναμε μια ψαρόβαρκα κι ας σπέρναμε ένα χωράφι αντί να αγοράζουμε Μερσεντέ!

      Ναι, πρέπει να ψηφίσουμε, και ναι, δεν εμπιστευόμαστε πλέον κανέναν. ΑΥΤΟ είναι η πραγματική κρίση.

      Διαγραφή
  5. δημήτρη καλημέρα , έσύ σάν έλληνας πού ζεί στό έξωτερικό έχεις δικαίωμα νά ψηφίσης στό κράτος πού βρίσκεσαι?
    ρωτάω γιατί χθές στό καφενείο είχαμε διαφωνίες πάνω σ' αύτό τό θέμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, καλή σου μέρα! Θαυμάσια ερώτηση! Την έψαξα πριν σου απαντήσω, γιατί από πρώτη σκέψη δεν πίστευα ότι μπορώ να ψηφίσω από το εξωτερικό.

      Σε αυτό το λινκ:
      http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Ekloges/
      διαβάζουμε ότι "Με το αναθεωρημένο άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, η αρχή αυτή μπορεί να καμφθεί για εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό, αρκεί να τηρείται η αρχή της ταυτόχρονης καταμέτρησης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων."

      Άρα, πρέπει να υπάρχει τρόπος να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Το άρθρο 51 παρ 4 βρίσκεται εδώ:
      http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-53/
      και λέει "Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια."

      Αλλά εδώ, οι πληροφορίες σταματούν. Δεν έχω μπορέσει να βρω πουθενά ΠΩΣ και ΠΟΥ να ψηφίσω!
      Στάσου να το επαναλάβω αυτό:
      Δεν έχω μπορέσει να βρω πουθενά ΠΩΣ και ΠΟΥ να ψηφίσω!

      Επίσης άξιο σημειώσεως ότι οι ομογενείς από δεκαετίες προσπαθούν να επιβάλλουν την ΕΦΑΡΜΟΓΗ του νόμου.
      Δες εδώ:
      http://www.apodimos.com/arthra/06/Nov/EPISTOLIKH_PSIFOS_KAI_O_TROPOS_SYMMETOXHS_THN_PSIFOFORIA_TON_APODHMON/

      Δηλαδή, Γιώργο, από ότι βλέπω, μάλλον, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι ότι ο νόμος προβλέπει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά, στην πράξη, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί: δεν υπάρχει διαδικασία.

      Πληροφοριακά να συμπληρώσω τα εξής:

      Ως Έλληνας πολίτης κάτοικος χωριού της Ιταλίας, ψηφίζω στις τοπικές μας εκλογές για Δήμαρχο, τοπική αυτοδιοίκηση και για Βουλευτή της περιοχής μας στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν ψηφίζω σε Ιταλικές Βουλευτικές εκλογές μια και δεν είμαι ιταλός υπήκοος.

      Ως υπήκοος των ΗΠΑ, ζώντας στο εξωτερικό (είτε Ελλάδα είτε Ιταλία), έχω απλά δηλώσει, προφορικά από τηλεφώνου, στην τοπική Αμερικανική Πρεσβεία ότι βρίσκομαι εδώ. Από τότε που το δήλωσα, η Αμερικανική Πρεσβεία μου στέλνει προσωπικά email με πληροφορίες για την εκλογική νομοθεσία, και μου στέλνει μονίμως οδηγίες για το πως να ψηφίσω στις εκλογές των ΗΠΑ από εδώ που βρίσκομαι. Μου στέλνουν με το email και έγγραφα αν συμπληρώσω και που και πως να τα στείλω.

      Παρεμπιπτόντως, όταν έχει διαδήλωση στην Αθήνα, η Αμερικανική Πρεσβεία μου στέλνει email πληροφορώντας με για την διαδήλωση, τον τόπο και τον χρόνο, ώστε να μην βρεθώ κατά λάθος σε εκείνη την περιοχή εκείνη την ώρα.

      Από τα παραπάνω, και όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μπορούμε νομίζω με σιγουριά να πληροφορήσουμε το Ελληνικό κράτος ότι ...τα μεταξωτά βρακιά κι επιδέξια σκέλια θέλουνε. Και δεν τά 'χουνε.

      Διαγραφή
  6. κατάλαβα, φαίνεται άναγκάστηκαν νά κάνουν ένα "νόμο" άλλά ...στήν ούσία δέν μπορεί κανένας έλληνας τού έξωτερικού νά ψηφίση , γιατί ? γιατί ό έλληνας τού έξωτερικού δέν μπορεί νά γίνη πελάτης κι' δώ θέλουνε πελάτες .
    εύχαριστώ δημήτρη , άν καί έχασα 10 μπύρες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω Γιώργο μου ότι έχασες μόνο 5 μπύρες γιατί και οι μεν και οι δε είχατε και δίκιο και άδικο. Ναι, νομοθετείται ψήφος, Όχι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε γιατί δεν υπάρχει εφαρμογή!

      Διαγραφή
  7. Δεν ξέρω τι θα κάνεις εσύ, αλλά με τη ΔΗΜ.ΑΡ. έκοψα σχέσεις ειδικά όταν είδα να παίρνει κάθε τυχάρπαστο απογοητευμένο στέλεχος (όχι ψηφοφόρο) του ΠΑΣΟΚ που δεν πήρε θέση τα δύο χρόνια κάπου ή δεν εξελέγη πουθενά και ειδικά με τις τόσες δεξιές φωνές που τη στρέφουν όλο και δεξιότερα.

    Κατά τα άλλα δε μου άρεσε καθόλου η ταύτιση ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής (όχι ότι είναι με το ΚΚΕ, αλλά) ειδικά αν θυμηθούμε το αίμα που έχυσε το ΚΚΕ στους αγώνες για δημοκρατία -έστω κι αστική- και το αίμα που έχυσαν οι ΝΑΖΙ και οι φασίστες στην Ελλάδα. Κάπου δεν κολλάει, δεν μπορούν να συμψηφιστούν έτσι επιπόλαια επειδή διαφωνούμε ή επειδή κι οι δυο είναι δογματικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμο, για μένα η ΔημΑρ είναι ένα μηδέν, γι αυτό την ειρωνεύομαι λέγοντας "πωστολένε".

      Για την ταύτιση ΚΚΕ και ΚΚΚ (Χρυσή Αυγή), το έκανα λέγοντας ότι τα βλέπω σαν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, εννοώντας, όπως έγραψες και εσύ τον δογματισμό και έλλειψη αποδοχής προς οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο. Επίσης, για μένα οι αγώνες του ΚΚΕ πριν 60 χρόνια και σήμερα έχουν μια μεγάλη διαφορά: τους ανθρώπους. Άλλοι εκείνοι, άλλοι η σημερινοί, και το μόνο κοινό ίσως να είναι το όνομα.

      Πέρα από όλα αυτά όμως, έχεις δίκιο στο σκεπτικό. Το να τα λέω έστω και ίδιο νόμισμα καταλύει πολλά στα οποία οι κομουνιστές διαφέρουν από τους φασίστες, τα οποία πρέπει να τα υπολογίσουμε επίσης. Όχι μόνο αυτά στα οποία μοιάζουν. Και ως προς αυτό έχεις πράγματι δίκιο, και ανακαλώ.

      Διαγραφή
    2. Αυτό για τα πρόσωπα δεν είναι λάθος που έγραψες (βέβαια τα 60 χρόνια στην Ελλάδα είναι μόνο 30-40 έτη, από τη χούντα). Τα πρόσωπα άλλαξαν και μόνο το όνομα και οι ρητορείες είναι ίδιες. Κάποτε το ΚΚΕ συμμάχησε με κάθε προοδευτικό πολίτη για να πολεμήσει τόσο τους ΝΑΖΙ όσο και τους χουντικούς. Σήμερα, περιχαρακώνεται...

      Διαγραφή
    3. Είχαμε δύο που λέγανε "κάνετε λάθος σε όλα, δεν συνεργαζόμαστε", και τώρα θα έχουμε τρεις. Μόνο που οι τρίτοι και μακρύτεροι θα επιβάλουν στους πλησίον τους να συνεργαστούν μαζί τους.

      Πράγματι, άσχετα ότι ποτέ δεν με αντιπροσώπευε ο υπαρκτός κομμουνισμός και τα δόγματά του, πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ήταν πριν 60 χρόνια, τους σημερινούς θα τους φτύνανε.

      Διαγραφή
  8. δε θα γίνουν εκλογές. το έχω ξαναγράψει. η αυτοκτονία του 77χρονου έγινε την ημέρα που θα ανακοινώνανε οι κυβερνώντες ότι οι εκλογές θα γίνονταν από σεπτέμβριο και βλεποντας. τυχαίο; δε νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. επικράτησε ή λογική , διαβάσανε τήν άπάντησή σου,
    πρηρώσαμε μισά-μισά καί περάσαμε ωραία
    γιώργος-λευκάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.