Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Παράδοση











Αγαπητό ημερολόγιο,

Σήμερα στην Ιταλία είναι Κυριακή του Πάσχα τους. Έξω άρχισε να χιονίζει πριν λίγη ώρα. Την Μεγάλη Παρασκευή τους συννέφιασε βέβαια και έβρεξε για τις καθιερωμένες 3 ώρες. Να δούμε τι θα κάνει την δική μας, την άλλη Παρασκευή. Εμείς θα πάμε στην Φλωρεντία για ανάσταση στην Ορθόδοξη εκκλησία όπου παντρευτήκαμε -όπως κάθε χρόνο όταν δεν είμαστε στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή πήρα την Nikon και ξεκίνησα να εκτελέσω τα καθήκοντά μου του ανεπίσημου Ιστορικού του Χωριού. Βγαίνοντας από το σπίτι στο καλντερίμι ξαφνικά ήταν όλα μαύρα, ούτε φως πουθενά στο δρόμο ούτε τίποτα -τα είχαν σβήσει όλα. Ξέροντας τον δρόμο απ' έξω άρχισα να κατεβαίνω στα τυφλά από το πάνω χωριό που μένουμε το ένα χιλιόμετρο στο κάτω χωριό από όπου θα ξεκινούσε η πομπή να ανεβεί στο Αβαείο μας, του 9ου αιώνα, που είναι δίπλα στο σπίτι.

Περπατώντας μέσα στην νύχτα του βουνού ήταν κάτι το εξωπραγματικά όμορφο. Μάλιστα, κάθε 100 μέτρα, στα δέντρα, έχανε βάλει ασύρματα ηχεία με μεσαιωνικούς ύμνους μοναχών. Μαγεία.

Και μετά είδα τους Ρωμαίους, καβαλάρηδες και πεζοπόρους λεγεωνάριους, τον Γεσουά να κουβαλάει τον σταυρό του, και τον κόσμο να ακολουθεί, και από πίσω το καλύτερό μου ήμισυ εν στολή να κρατάει σε ασφαλή απόσταση κανένα αυτοκίνητο που θα τύχαινε να έρθει. Αυτοκτόνησε και ο Ιούδας, μπήκαν στο Αβαείο, και άλλη μια χρονιά πέρασε, με εμένα να σκέπτομαι ότι οι φίλοι μας πρέπει να έρθουν από την Ρώμη για αυτή την ομορφιά, αλλά εμείς ζούμε εδώ.

Έμαθα μάλιστα ότι κάποιος μη χωριανός ρώτησε κάτω στο καφενείο ποιός είναι ο τύπος που έπαιρνε τις φωτογραφίες και υπήρξε διαφωνία ως προς το αν είμαι Αμερικανός ή Έλληνας. Άλλοι με θέλουν Αμερικανό, άλλοι Έλληνα. Η αλήθεια είναι ότι παντρεύτηκα με το Αμερικανικό διαβατήριο μια που όταν μου είχαν κλέψει το Ελληνικό η Ελλάδα έκανε ενάμιση χρόνο να μου δώσει καινούργιο. 'Οπως λέει και η Μαργαρίτα, παντρεύτηκε Αμερικανό αλλά ζει με Έλληνα.









































12 σχόλια:

  1. Καλό Πάσχα Δημήτρη! Φέτος θα το γιορτάσουμε 2 φόρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα αγαπητέ μου Epanechnikov! Διπλό, βεβαίως-βεβαίως!

      Τα παϊδάκια τα φυλάμε για την άλλη Κυριακή. Εχτές φτιάξαμε σπιτικές ταλιατέλες από ντόπια χθεσινά αυγά, με την συνταγή μου για μοσχάρι κοκκινιστό, για 10 άτομα. Επακολούθησε συναυλία δίπλα στο τζάκι με την κιθάρα μου από το Jesus Christ Superstar (το μοσχαράκι ήταν, φυσικά, σωτέ με κρεμμύδια, σβησμένο με κόκινο κρασί, και φλαμπέ με ρούμι πριν μπούν οι ντομάτες και τα υπόλοιπα κρεμμύδια).

      Διαγραφή
    2. Πολύ ωραία! Εγώ αυτή τη στιγμή προσπαθώ να χωνέψω το (πάντα saignant ή à point ψημένο) leg of lamb με το δενδρολίβανο και τις μπόλικες sauté πατάτες. Την επόμενη εβδομάδα ίσως να ετοιμάσω κάτι Ελληνικό και ίσως να επισκεφτώ και τον κοντινότερο ορθόδοξο ναό.

      Διαγραφή
    3. Η γεύση της Ρωμιοσύνης είναι πάντα ευπρόσδεκτη, ιδίως Πάσχα!

      Πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι ...partial στο Αγγλικό αρνί, αλλά με mint sauce. Φυσικά. Απλά προσπαθώ να μην το συγκρίνω με αληθινό αρνάκι :-)

      Sauté πατάτες! yam!

      Διαγραφή
  2. Καλό Πάσχα Δημήτρη!

    Broadway η κουζίνα σου, με συνοδεία στιφάδου! Τρέλα! :)

    (o κρεμασμένος πόση ώρα έμεινε στο δέντρο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα John Boy! Καλό αρνάκι! Κόπιασε από εδώ για λίγο Broadway!

      Ο Ιούδας έμεινε κάπου 15-20 λεπτά μέχρι να περάσει ο κόσμος. Μετά μάζεψε τα σύνεργα ορειβασίας του και πήγε στης Μαρίας για πίτσα! Πάντως πρέπει να παραδεχτώ ότι, με το άλογο να φεύγει από κάτω του και εκείνος να μένει, έμοιαζε περισσότερο με λυντσάρισμα στο φαρ ουέστ!

      Διαγραφή
  3. πολύ εντυπωσιακό το έθιμο αυτό!

    καλό πάσχα, με υγεία.

    τους χαιρετισμούς μου στη μαργαριτα με το έξυπνο σχόλιό της. παντρεύτηκε αμερικανό, ζει με έλληνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα Ρία! με υγεία, να χαίρεσαι τον σύντομα δευτεροετή σου!

      Το κάνουν πολλά χωριά αυτό. Είναι πράγματι ενδιαφέρον έθιμο.

      Χαιρετισμούς κι απ' τους δυό μας!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίες αυτές οι παραδόσεις. Νομίζω ότι αξίζει να γίνονται, έστω κι αν θυμίζουν ολίγο φαρ ουέστ! Πάντως πίσσα και πούπουλα δεν είδαμε!

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έστω και καθυστετημένα, λάβε και μεταβίβασε τις πρώτες μου ευχές... (ακολουθούν κι οι ορθόδοξες σε λίγες μέρες). Ενδιαφέρουσα αναπαράσταση. Ξεκίνησε με Αμερικανό και τη βγήκε Έλληνας, ε; Όλα τα στραβά μαζί ή όλα τα καλά μαζεμένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα καλά μαζί Δήμο! Και Αμερικανό και Έλληνα που ζει εκτός Ελλάδας και ξελαμπρικάρισε! Και η Μαργαρίτα έγινε ορθόδοξη οπότε τα ξαναλέμε πριν το αρνί σε λίγο για όλους :-)

      Σ' ευχαριστούμε και καλό βράδυ, και καλό Πάσχα και σε σας.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.