Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Εμπρός!







(κάντε τους κλικ να φουσκώσουνε)





Το μόνο πρόβλημα, σχετικά με το αν η δημοκρατική πολυφωνία, ο πολυκομματικός μονόλογος, η συνεργασία στους αγρούς με τις παπαρούνες, ή ο δικομματισμός, ή ο νεοφιλελευθερισμός, ή ο νεοσυντηριτισμός, ή όπως τον λένε σήμερα οι διανοούμενοι, και το μνημόνιο ή το αντιμνημόνιο, αξίζουν τον κόπο συζήτησης... το μόνο πρόβλημα είναι πως όποιους και να εκλέξετε, ότι και να βγει, ότι και να κάνει αυτό που θα βγει, πρέπει να το κάνει μέσω ενός ανύπαρκτου αν όχι πάντοτε πελατειακού κράτους, ανίκανου-βλακώδους-διεφθαρμένου δημόσιου τομέα, και τραγελαφικού λαβύρινθου νόμων που ούτε οι νομοθέτες δεν ξέρουν πως να αποδώσουν. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι συζητάν ωσάν να επρόκειτο για τίποτα παραπάνω από μπέστε σκύλοι αλέστε κι ότι φάει ο καθένας.

Και όταν σε κανένα χρόνο θα έχουν σταθεροποιηθεί μετά από τις δικές τους εκλογές η Γαλλία και η Γερμανία, θα έρθουν και θα ρωτήσουν: "Εντάξει! Είχατε ένα χρόνο. Τι κάνατε; ε; τι κάνατε;" και η Ελλάδα θα απαντήσει: "κάναμε κακά μας".

Κακά τα ψέματα. Έχετε 8-12 μήνες παύση μπροστά σας, να σωθεί όποιος μπορεί...



Εγώ πάντως, με γαϊδουρινή εμμονή, να προσπαθώ να είμαι έννομος και να πληρώνω τους φόρους μου, πλήρωσα την αμοιβή της δικηγόρου μου, η οποία με Ιώβειο υπομονή και επιμονή επισκέφθηκε διάφορα τμήματα των Υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικού με μια απλή ερώτηση:

Σε ποιά ΔΟΥ, και τι φόρους πρέπει να πληρώνει ένας Έλληνας, που είναι και Αμερικανός υπήκοος, εργάζεται για δική του αμερικανική corporation με αμερικανούς πελάτες και φορολογείται στην Αμερική, έχει περιουσιακά στοιχεία και νοίκια στην Ελλάδα και ζει στην Ιταλία παντρεμένος με Ιταλίδα δημόσια υπάλληλο η οποία πληρώνει φόρους στην Ιταλία.

Μετά από κάμποσο κόστος και επισκέψεις και συζητήσεις, τελικά τα υπουργεία αποφάνθηκαν επισήμως ότι δεν ξέρουν, και το καλύτερο είναι να μείνω στην ΔΟΥ του Φαλήρου (αντί του εξωτερικού), να φορολογούμαι σαν να ζω στην Ελλάδα, και να μην δηλώσω τον γάμο μου στην Ελλάδα (!!!).

Και ύστερα μου λέτε εκλογές. Διαβατήρια έχετε; Απ' ότι ακούω η Αυστραλία μπορεί να είναι η καλύτερη λύση, για τα παιδιά σας τουλάχιστον.








16 σχόλια:

  1. Εγω ό,τι και να λες thinks εχω παθει σοκ απο το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Αν και παραλουθω οσο γινεται τα τεκταινώμενα, δεν μπορουσα να φανταστω πως θα υπαρξει κοσμος ικανος να στειλει αυτους τους ανθρωπους στη βουλή. Έκανα λαθος. Είναι εξωφρενικό πως πολλοί από τα κόμματα επί της ουσίας χαίρονται γιατί πιστευουν πως το φαινόμενο Χ.Α. θα τους ξεπλύνει στα μάτια του κόσμου. Κάτι σαν το Ζακ Σιρακ το 2002.

    Η Βαϊμάρη είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Λάκωνα, το σοκ αυτό το είχα πάθει σιγά-σιγά όταν είχε πρωτοεμφανισθεί στα μάτια μου αυτή η αλήθεια: Ήμουν 15-16 όταν ακούγαμε τον σταθμό του πολυτεχνείου στα πίσω θρανία, και όταν καθόμουνα βάρδια στην σειρήνα αεροσυναγερμού του σχολείου με την Κύπρο, και όταν έφτασε στο αεροδρόμιο ο Καραμανλής. Και μετά, Λάκωνα, επί δέκα χρόνια και, όταν έμπαινα διπλό και τριπλό αγώγι σε ταξί στην Αθήνα, 17, 18, 29 χρονών, και γινόντουσαν οι ...συζητήσεις στα ταξί, συνήθως τελειώνανε οι συμπολίτες με το "καλύτερα ήμασταν με την δικτατορία". Και είχα αηδιάσει και δεν με πείραζε καθόλου που ζούσα πια στην Αγγλία τότε, γιατί το είχα παραδεχτεί κλαίγοντας ότι ο Έλληνας δεν έχει καμία σχέση με την δυτική έννοια της δημοκρατίας, και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βάλει τα δύο πόδια του άλλου σ' ένα παπούτσι, να του πάρει την θέση και να είναι δικός του ο κοτζαμπάσης και ο βεζίρης... Το κόμμα του ο Έλληνας Λάκωνα δεν το διαλέγει για καμιά πολιτική ή οικονομολογική ιδέα, για κανένα ιδανικό... το διαλέγει για το που μπορεί να χωθεί μέσα καλύτερα και ποιός θα δώσει φάπες σε εκείνους που δεν τους πάει. Και για τα μάτια συζητάει ...πολιτικά μια που τα ξέρει όλα.

      Αλλού λένε "εκεί που έφτασε εκείνος μπορώ να φτάσω κι εγώ", αλλά, στην Ελλάδα λένε "κοίτα τον μαλάκα! ρίχτον κάτω και πάρτου τα!" και ψηφίζουν αυτούς που νομίζουν ότι θα το κάνουν αυτό, να χαρούν, να είναι εκείνοι "από πάνω". Αυτή Λάκωνα είναι η Ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

      Την χρυσή αυγή δεν θα την βάλουν στην βουλή οι ηλίθιοι skinheads που βλέπουμε στα νέα: αυτοί είναι μεταξύ γραφικού, επικίνδυνου και τραγικού, αλλά υπάρχουν παντού, όπως υπάρχουν και σταλινιστές και ...διανοούμενοι παντού. Την χρυσή αυγή θα την βάλουν στην βουλή εκείνοι που τους άκουγα στα ταξί τότε. Και τα παιδιά τους.

      Ναι, το ξέρω καλά ότι πρέπει να πολεμάμε μέχρις εσχάτων για το σωστό, αλλά είναι επίσης πρέπον να μπορεί να αναγνωρίσει κανείς πότε ο πόλεμος έχει τελειώσει και πότε έχει χάσει, και πότε τα έσχατα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και ο μόνος τρόπος να καταλάβει ο Έλληνας τι είναι ο Έλληνας είναι να ζήσει αλλού, και να το δει απ' έξω. Και να πάθει σοκ όπως εσύ τώρα κι εγώ τότε. Και να το ξεπεράσει. Get over it. Και να μεγαλώσει τα παιδιά του ώστε εκείνα να μην φτάσουν ποτέ στο σημείο να ντραπούν για τον τόπο που γεννήθηκαν.

      Αν δεν έχεις πάρει υπηκοότητα ακόμα, Λάκωνα... πάρε.

      Διαγραφή
  2. Το διαβατήριο είναι έτοιμο από χρόνια. Ετοιμάζω και για τα παιδιά σιγά σιγά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμο, ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι αν Έλληνας ζει στο εξωτερικό πρέπει να είναι στην ΔΟΥ Εξωτερικού. Ο νόμος λέει ότι όταν παντρεύεσαι πρέπει να το δηλώνεις. Ο νόμος λέει ότι αν είσαι σε ΔΟΥ τοπική και όχι του εξωτερικού πρέπει και οι δύο σύζυγοι να δηλώνουν και να φορολογούνται στην Ελλάδα, και απ' έξω να είναι τα εισοδήματα ή οι μισθοί.

      Δηλαδή, τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικού, συνέστησαν στην δικηγόρο μου να κάνω τρεις παρανομίες επειδή δεν ξέρουν πως να αποδώσουν τον νόμο στην δική μου περίπτωση. Συνειδητοποιείς Δήμο τι σημαίνει αυτό;

      Οι 300 δεν είναι το κράτος: είναι οι τσατσάδες του μπορδέλου. Το κράτος είναι ο δημόσιος τομέας, "το δημόσιο", και αυτό είναι ένας καμπινές. Και ή μέσα είναι κανείς, στον καμπινέ, ή έξω. Και για να βγει από τον καμπινέ μόνο με διαβατήριο μπορεί να το κάνει. Όπως καταλαβαίνεις, σοβαρολογώ, και, το θέμα αυτό, και αυτό για το οποίο μίλησα παραπάνω με τον Λάκωνα, νομίζω θα συμφωνήσεις, είναι υπεράνω των πολιτικών συζητήσεων και των ονειρώξεων ότι υπάρχει δήθεν δημοκρατία και πολίτευμα στην Ελλάδα (και χρησιμοποίησα τώρα την λέξη εν γνώσει του νοήματος).

      Διαγραφή
  3. Μια από τα ίδια και για εμένα Δημήτρη. Έχω την εντύπωση πως όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού λογίζονται ανεπάγγελτοι εισοδηματίες, άνεργοι και άγαμοι.

    υ.γ. Πρόσφατα μάλιστα σκεφτόμουν να κάνω τις σχετικές ενέργειες αλλά δεν το επιχείρησα αφού i) δεν θέλω/δεν έχω χρόνο να μπλέξω με την Ελληνική γραφειοκρατία ii)πρόθεση μου ήταν/είναι κάποιοι φόροι μου (από τα λίγα ακίνητα που κληρονόμησα που δεν μου αποδίδουν τίποτα) να μένουν στη Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, αγαπητέ μου Epanechnikov, τα ακίνητα που μου άφησαν οι γονείς μου τα διατηρώ πληρώνοντας από την τσέπη μου του εξωτερικού συν τα νοίκια. Κι αν ποτέ τους κόψει και με ψάξουνε τι θα τους απαντήσω; "μα εσείς μου είπατε να παρανομήσω;" Κι αν δηλώσω τον γάμο μου στην εφορία, η εφορία θα απαιτεί από Ιταλίδα δημόσιο υπάλληλο να δηλώνει τον Ιταλικό μισθό στην Ελλάδα και ας μην ζει εκεί. Και μετά μιλάει ο κόσμος για πολιτική... τι να την κάνεις την πολιτική όταν δεν υπάρχει κράτος να λειτουργήσει με οποιαδήποτε πολιτική (η λογική)...

      Ανεπάγγελτοι εισοδηματίες, άνεργοι και άγαμοι όλοι μας. Παγκοσμίως γνωστή επιστήμων, 30 χρόνια στο εξωτερικό, παιδική μου φίλη, πρόσφατα ανακάλυψε ότι ο πατέρας της την δήλωνε άνεργη νοικοκυρά στην Ελλάδα.

      Τα πληρώνω κι εγώ, να μένουν στην Ελλάδα... ποτέ δεν χαιρόμουνα να πληρώνω εφορία, αλλά τουλάχιστον στην Μασαχουσέτη έβλεπα τα λεφτά μου γύρω μου να χρησιμοποιούνται. Κάθε Ευρώ που δίνω στην Ελλάδα το αισθάνομαι σαν να περνά τον event horizon μιας black hole...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το "δεν υπάρχει κράτος" που λες τα συμπυκνώνει όλα. Στο Βέλγιο που υπήρχε κράτος τα πάντα λειτουργούσαν ρολόι και ας μην υπήρχε κυβέρνηση για 541 μέρες!

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς! Η μηχανή του κράτους, ο Δημόσιος Τομέας, κινεί μια χώρα διεκπεραιώνοντας την κίνηση δημοσίου χρήματος και υπηρεσιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους πολίτες. Είναι το αυτοκίνητο και η μηχανή. Η Βουλή είναι ο οδηγός. Και αυτό που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ένας ατζαμής οδηγός μεθυσμένος να κάθεται στο τιμόνι ενός σαραβαλιασμένου αυτοκίνητου όπου αντί για ρόδες οι άξονες κάθονται πάνω σε τούβλα και κότες κάνουν αυγά στην μηχανή κάτω από το ανοιχτό καπό! Κι αν το αυτοκίνητο είναι μάλιστα λεωφορείο γεμάτο από τον λαό που ετοιμάζεται να βγάλει τον οδηγό από το τιμόνι και να τον αντικαταστήσει με 2-3 καινούργιους που θα πρέπει να κάθονται ο ένας πάνω στον άλλον στην θέση του οδηγού, στο λεωφορείο με τούβλα αντί για ρόδες και κοτέτσι στη μηχανή... νομίζω η εικόνα της πραγματικότητας αποδίδεται πλήρως!

      Διαγραφή
    4. χαχαχαχαχα. Ναι είσαι καλά Δημήτρη ... με έκανες και γέλασα! Πολύ παραστατικός :))

      Διαγραφή
    5. Και πού'σαι ακόμα! στο επόμενο επεισόδιο θα ανακαλύψουνε ότι δεν έχουνε ρόδες ή μηχανή, και ότι δίπλα εκεί στα ξερόχορτα υπάρχουν παλιές σιδηροδρομικές γραμμές. Θα σηκώσουν λοιπόν όλοι το λεωφορείο να ακουμπήσουν τις ζάντες στις γραμμές και μια που δεν έχουν πάντα μηχανή θα αποφασίσουν να πηγαίνουν μόνο από κατηφόρες! Το επεισόδιο θα τελειώσει με σασπένς καθώς το λεωφορείο πάνω στις γραμμές μπαίνει στην κατηφόρα φουριόζο σ' ένα τούνελ όπου στην άλλη μεριά περιμένει ένα Γερμανικό τανκς!

      Διαγραφή
  4. Μετά απο κανα μηνα αποχή πέρασα να δω τι κάνουν οι καλοί φίλοι.
    Προχτές πηγα στην ΔΕΗ να πληρώσω 2 λογαριασμούς που είχαν λήξει,αλλά που περιείχαν και προηγούμενες οφειλές παρόλο που είχαν εξοφληθεί(και πάλι εκπρόθεσμα εν αναμονή του σε τι νόμισμα θα πληρωνόμασταν...)
    Υπήρχαν λοιπόν 2 ουρές.Μια μικρότερη για αυτούς που πλήρωναν και μια μεγαλύτερη για όσους είχαν ερωτήσεις για τον λογαριασμό τους ή θέλαν διακανονισμό.Πάω στην 1η για αν εξοφλήσω κι όταν ήρθε η σειρά μου της λέω να κρατήσει μόνο το καινούριο ποσό,μια και το παλιό είχε εξοφληθεί.Μου λέει "περάστε εκεί να σας τυπώσουν την εξόφληση"δείχνοντας προς την αργοκινητη 2η ουρά.Της λέω "γιατί,δεν μπορείτε να δειτε απ το σύστημα οτι δεν υφίσταται οφειλή?" "περάστε κυριε απο κει" μου λέει σα να μιλούσε σε αργόστροφο...Με αποτροπιασμό συνειδητοποιώ πως εννοεί να ξαναπεριμένω στην 2η ουρά για να μου πιστοποιήσουν τα πληρωθέντα και μετά να έχω την τιμή να...ξανακάτσω στην 1η ουρά για να πληρώσω."Δεν σοβαρολογείτε οτι θα πρεπει να ξαναπεριμένω στην ουρά για να σας πληρώσω.Μπορώ να σας φέρω τους εξοφλημένους λογαριασμούς σε λίγο και να το τελειώσουμε έτσι?"."Σας είπα κυριε,πάτε στην ουρά!" με ύφος."Έγώ φταίω που ήρθα να σας πληρώσω...αφήστε,θα περιμένω τον επόμενο λογαριασμό,και μακάρι να μην φτάσουν τα χρήματα της ΔΕΗ να πληρώσει και τον δικό σας μισθό" της είπα κι έφυγα...
    Μαλλον πρέπει να βγάλω το νέο διαβατήριο Δημήτρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε νοιώθω φίλε Squarelogic! Έλα να σε κεράσω κάτι Ιταλικό να αισθανθείς καλύτερα!

      Είχες διαβάσει ανάρτησή μου, πριν 14 μήνες περίπου, που πέρασα 2 μέρες σε δύο ΔΟΥ παρακαλώντας τους να μου πάρουν τα χρήματα και δεν ήξεραν πως; Παρεμπιπτόντως, την πρώτη μέρα, στην ΔΟΥ της Γλυφάδας, είχανε δέκα γκισέ με μεγάλα ωραία πλαστικά νούμερα πάνω από το καθένα, σαν γκισέ τράπεζας, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

      Υπήρχαν στις κολώνες χαρτιά κολλημένα με σελοτέηπ, γραμμένα με μαρκαδόρο, "Πελάτες από άλλες ΔΟΥ στην θυρίδα 9"

      Η ουρά της θυρίδας 9 όπου ήμουνα κι εγώ έγινε 2 ώρες. Τότε αποφασίσανε να ανοίξουν άλλα δύο γκισέ να φύγει πιο γρήγορα η ουρά. Γράψανε με μαρκαδόρο δύο χαρτιά με το νούμερο "9" μεγάλο-μεγάλο στο χαρτί, και κολλήσαν τα χαρτιά με σελοτέηπ πάνω από τα πλαστικά νούμερα "7" και "8".

      Κι έτσι είχαμε θυρίδες 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 9, 9, 10.

      Αργότερα, καταλήξαμε να τους πληρώσω 525 Ευρώ.
      - Πιστωτική κάρτα δέχεστε;
      - Όχι κύριε, μόνο μετρητά! δεν διαβάζετε την επιγραφή!
      - Συγγνώμη. Μετρητά. Ορίστε: €525
      - Κύριε μόνο μέχρι 500 μπορούμε να πάρουμε μετρητά!
      - Και τα 25;
      - Μπορείτε τα 25 να τα πληρώσετε με πιστωτική κάρτα; Αλλά πρέπει να σας δώσω ξεχωριστή απόδειξη.

      Κι ύστερα καθόμαστε, Squarelogic μου, και συζητάμε πολιτική, και κόμματα, και οικονομικά... Ποιός δουλεύει ποιόν φίλε μου...

      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Δεν εχω καταλάβει γιατι σε αποθαρρύνουν να γραφτεις στη ΔΟΥ εξωτερικού?
    Παλιά έχανες το αφορολόγητο των 12.000,τώρα που είναι 5χιλ.προς το παρόν κι αυριο ίσως μηδενικό δεν βλέπω τον λόγο...
    Πάντως είναι απίστευτο οτι δεν υπάρχει τρόπος απενεργοποιησης του ΑΦΜ Ελληνα πολίτη που δραστηριοποιειται οκονομικά μόνο στο εξωτερικό,χωρίς εισοδήματα εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...εδώ, δεν μπορώ να το καταλάβω ούτε εγώ ούτε η δικηγόρος μου. Νομίζω ότι έχει να κάνει κάτι με το ότι an είμαι στο εξωτερικό αλλά μέσα στην Ευρωζώνη πρέπει να δηλώνω τα εισοδήματα στον τόπο παραμονής, (έχω ακίνητα και νοίκια) και τα θέλουν στην Ελλάδα, ή δεν μπορούν κάτι... δεν είμαι σίγουρος... αλλά εγώ έκανα το σωστό: έστειλα και πλήρωσα δικηγόρο και τα υπουργεία συμβούλευσαν τρεις παρανομίες...

      Διαγραφή
    2. Ξέρεις Σκεπτόμενε...εγώ δεν θάθελα να δώσω διαβατήρια στα παιδιά μου και να τα διώξω. Θα προτιμούσα να μείνουν στην πατρίδα τους και να αγωνιστούν να την αλλάξουν. Με όποιο κόστος γι'αυτά.
      Αρκετά διαβατήρια δώσαμε σ'όλους εσάς για να είστε έξω αυτή την στιγμή και να περνάτε καλά εκεί που είστε τόσο όσο να βλέπετε απο μακριά εμάς και ν'ασκείτε την κριτική σας! :)

      Διαγραφή
    3. Κάνεις κλασσικό Ελληνικό λάθος αξίωσης/υπόθεσης, αγαπητή Καρυάτιδα. Το διαβατήριό μου, δεν μου το δώσατε εσείς, αλλά η πατρίδα που επέλεξα και στην οποία ανήκω, αφού εργάστηκα εκεί πολύ, και έδωσα και εργασία σε εκεί συμπολίτες μου. Το Ελληνικό διαβατήριο, που ποτέ δεν είχα χρησιμοποιήσει, μου το κλέψανε στην Αθήνα μια φορά, και ο Ελληνικός καμπινές (συγγνώμη, το Ελληνικό κράτος) έκανε 19 μήνες να μου δώσει καινούργιο -και γι αυτό παντρεύτηκα στην Ιταλία σαν Αμερικανός. Και αυτό το Ελληνικό που τελικά μου δώσανε ούτε το χρησιμοποιώ, ούτε πρόκειται να το χρησιμοποιήσω. Μάλιστα έχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι ίσως να έπρεπε να αποποιηθώ την Ελληνική υπηκοότητα. Άρα, σε όσους και να δώσατε τόσα διαβατήρια, εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς.

      Μακάρι μετά από τους αγώνες που θα κάνουν τα παιδιά, η πατρίδα τους να αλλάξει. Όμως μην ξεχνάς ότι αγώνες για να αλλάξει η Ελλάδα κάνουν τα παιδιά από αιώνες τώρα, και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά που μια μέρα ίσως την αλλάξουν να είναι τα παιδιά αυτής της γενιάς -άλλωστε, ποιοί τους μάθανε να είναι πολίτες :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.