Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Δικαιώματα











Το να παρακολουθεί κανείς απ’ έξω τους ανθρώπους της χώρας που γεννήθηκε να σπαρταράνε σαν χρυσόψαρα σε μια γυάλα με λίγο μόνο νερό στον πάτο δεν είναι ποτέ ευχάριστο θέαμα και είναι χειρότερο όταν πονάς την χώρα και τους ανθρώπους και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα παρά να παρακολουθείς, σαν να βλέπεις εκτροχιασμό τραίνου σε αργή κίνηση...

Αλλά είναι μια κάθαρση γιατί επί τέλους οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν και πλησιάζει ο καιρός που θα κοιτάξουν πια στον καθρέπτη –μια και ακόμα δεν το έχουν κάνει. Ένας πληθυσμός κατά πολύ αγράμματος, στο μεδούλι ρατσιστής και κομπλεξικός, ο οποίος αντέγραφε άλλους από δυτικά, χωρίς ποτέ να φροντίσει η αντιγραφή να χτίσει κάποιες πραγματικές βάσεις. Ένας πληθυσμός κατά κάποια ποσοστά του ανεύθυνος, με την έννοια της αποποίησης της κάθε ευθύνης.

Και ανάμεσα σε αυτόν τον πληθυσμό αρκετοί άξιοι, τίμιοι άνθρωποι από τους οποίους άλλοι φεύγουν έξω και άλλοι ζουν στο περιθώριο της μειονότητας.

Εφτά τοις εκατό του πληθυσμού βρήκαν το θράσος να παραδεχτούν ότι είναι φασίστες χωρίς να έχουν ιδέα καν τι σημαίνει φασισμός. Ίσως αυτός να είναι ο πιο στυγνός φασισμός: εκείνος που πηγάζει αυθόρμητα από ζωώδη ένστικτα.

Δεκαεφτά τοις εκατό διάλεξαν την άρνηση της πραγματικότητας και την πλήρη αποποίηση ευθυνών ψηφίζοντας ένα κωλόπαιδο του οποίου τον τσαμπουκά και βλακεία πέρασαν για υπόσχεση αριστερής κυβέρνησης.

Αν προσθέσει κανείς και τα άλλα λίγα τοις εκατό εκατέρωθεν των ρατσιστοαγράμματων και των εν Τσίπρα ονειροπαρμένων, βλέπει ότι οι εκλογές αυτές ανέδειξαν ένα κάπου 30% των συμπολιτών μας, οι οποίοι ανέλαβαν την διεύθυνση σκηνής για τις τελευταίες πράξεις της Ελληνικής τραγωδίας.




Έχω να ρωτήσω κάτι όποιον διαβάζει...
Παραθέτω ένα κείμενο από μια συνέντευξη και θα με ενδιέφερε η γνώμη σας για τα λεγόμενα σε αυτό, όπως επίσης και αν ξέρετε, ή αν μπορείτε να μαντέψετε, ποιός τα είπε:

"Νομίζω ότι περάσαμε από μια χρονική περίοδο κατά την οποία σε περισσότερους του δέοντος ανθρώπους και παιδιά δόθηκε να καταλάβουν ότι όταν έχουν ένα πρόβλημα είναι η δουλειά της κυβέρνησης να το επωμισθεί! ή, ότι όταν έχουν ένα πρόβλημα μπορούν να πάρουν κρατική επιδότηση για να το αντιμετωπίσουν. Όταν είναι άστεγοι η κυβέρνηση πρέπει να τους δώσει σπίτι, και έτσι μεταφέρουν τα προβλήματά τους στην κοινωνία -και ποιοί αποτελούν την κοινωνία; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα! Υπάρχουν αυτόνομα άτομα, άνδρες και γυναίκες και υπάρχουν οικογένειες και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτούς παρά μόνο μέσω αυτών, των ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να φροντίζουν τους εαυτούς τους πρώτιστα. Είναι καθήκον μας να φροντίζουμε για το άτομό μας, και επίσης να βοηθήσουμε να φροντίζουμε την γειτονιά μας, και η ζωή είναι ένα επιχείρημα αμοιβαιότητας, μα οι άνθρωποι δίνουν περισσότερη σημασία στα δικαιώματα παρά στις υποχρεώσεις."













21 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Θα μου επιτρέψεις thinks ακόμα μία παρέμβαση με το παρακάτω βίντεο της Thatcher για την ΕΕ και το κοινό νόμισμα

      Ευρωπαϊκή ενωποίηση και οινό νόμισμα

      Δυστυχώς δεν υπάρχει υποτιτλισμός.

      Το παραπάνω βίντεο αφιερώνεται σε όσους θεωρούν το ευρώ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αποτελέσματα νεο-φιλελεύθερης πολιτικής.

      Διαγραφή
    2. Yes! thank you! The Iron Lady! The Right Honourable,The Baroness Thatcher, LG OM PC FRS. My hero! (and I was there -I know)
      -statement to Douglas Keay, published in Woman's Own magazine in September 1987.
      Μπραβίσιμο αγαπητέ μου Λάκωνα! Τό 'πιασες με την πρώτη :-)
      Και ευχαριστούμε για τα βίντεο. Μια μέρα όταν πάω στην πόλη θα μπορέσω και να τα δω.

      Διαγραφή
  2. Καλημερα, δεν νομιζω οτι οι συμπολιτες μας που ψηφισαν τα αυγα παραδεχτηκαν οτι ειναι φασιστες. Πιστευω οτι οι περισσοτεροι δεν ηξεραν καν τι ψηφιζαν (ελπιζω τουλαχιστον τωρα να το συνειδητοποιησαν). Απλοι ανθρωποι ειναι, που δεν ηθελαν "κομμουνιστες" (πολυ λαστιχενιος ορος).
    Ουτε ειναι φασιστες οι ανθρωποι, ουτε το παραδεχτηκαν. Ψηφο διαμαρτυριας εριξαν, και δεν ηθελαν να την ριξουν στα αριστερα.
    Ηδη ο αντωνακης πηρε το μυνημα και εβαλε στο κομμα του πολλα ακροδεξια στελεχη, οποτε στις επομενες εκλογες οι πρωην "φασιστες" θα ψηφισουν νδ.

    Επισης δεν πιστευω οτι οσοι ψηφισαν συριζα ειναι αριστεροι. Ποτέ η αριστερα στην Ελλαδα δεν ειχε τετοια ποσοστα, που τα βρηκε μεσα σε 1 μηνα; Ειναι απογοητευμενοι πασοκοι (κυριως). Τωρα που το πασοκ δεν μπορει πια να τους ταξει θεσεις στο δημοσιο και ευκολες λαμογιές γιατι να μεινουν σε ενα μνημονιακο κομμα;

    Οπως εγραψα σε ενα παλιοτερο ποστ μου, οι εκλογες της 6 Μαη εγιναν με το διλημμα μνημονιο / αντιμνημονιο. Αυτα που θεωρηθηκαν σαν μνημονιακα κομματα πηραν χοντρικα ενα 30% ενω η αντιμνημονιακη ψηφος ηταν το 70% των ψηφισαντων.

    Δεν ψηφισαν τον τσιπρα οι ανθρωποι επειδη ξερουν τις θεσεις του, ουτε επειδη συμπαθουν τον καλο χαρακτηρα του (αν και το "κωλοπαιδο" που του προσαπτεις το βρισκω τραβηγμενο). Τον ψηφισαν επειδη τους ειπε το περιβοητο "λεφτα υπαρχουν" με διαφορετικα λογια.

    Στις επομενες εκλογες το διλημμα εχει μετατοπιστει. Τωρα ειναι ειτε ευρω (με μνημονιο) ειτε δραχμη.
    Ο τσιπρας δινει και μια τριτη λυση: ευρω μεν αλλά χωρις μνημονιο.
    Ειναι γελοιο. Ειναι σαν να υποσχεσαι τον παραδεισο χωρις νηστεια και αποχή απο το σεξ ;-)

    Σε λιγοτερες απο 8 μερες θα ξερουμε τι επελεξαν οι συμπολιτες μας αυτην την φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, δεν το παραδέχτηκαν ότι είναι φασίστες, αλλά εμπειρικά πιστεύω ότι αποδέχονταν τις μεθόδους τους. Όταν μου έλεγαν τους έβαλα μέσα για να πιάσουν από το λαρύγγι όποιον (σσ βουλευτή) λέει μλκ, τότε μιλάμε για καθαρό φασισμό. Και αυτό έκανε το εκπρόσωπος τύπους της ΧΑ. Εξάλλου, όλοι γνωριζαμε ότι ενεργούσαν ως παραστρατιωτική οργάνωση. Οπότε ναι, δεν ενήργησαν κατά λάθος.

      Διαγραφή
    2. Δειμο, δεν με λενε Γιαννη ;-)
      Αυτο με το "ολοι γνωριζαμε οτι ενεργουσαν σαν παρακρατικη οργανωση" παιρνει πολυ νερο.

      Π.χ. σε υποβαθμισμενες συνοικιες τα αυγα εμφανιζονται σαν οι προστατες των αδυνατων, κατι σαν ρομπεν των δασων. Συνοδευουν τις (ελληνιδες) γριες στα ψωνια και τις προστατευουν για να μην τις κλεψουν οι "κακοι πακιστανοι", πηγαινουν τους γερους στον γιατρο, τους αγοραζουν φαρμακα κ.α.
      Η εμπρακτη, άμεση βοηθεια πορτα - πορτα φερνει πολλαπλασιες ψηφους απο τον οποιονδηποτε πυρινο λογο σε οποιοδηποτε μπαλκονι. Μπροστα στην εμπρακτη βοηθεια δεν μετρανε ουτε τα ντημπεητ ουτε οι σχοινοτενεις αναλυσεις στο ιντερνετ. Και τα αυγα εκαναν ακριβως αυτο, εμπρακτη βοηθεια.

      Στον ευρυτερο οικογενειακο / φιλικο μου κυκλο δεν υπαρχει ουτε μια γυναικα που να μην της εχουν κλεψει την τσαντα. Συχνα με βιαιο τροπο (ποδοπατημα στο πεζοδρομιο π.χ.). Και δεν μιλαω για γριες αλλά για ηλικιες 30 - 50 χρονων. Οταν λοιπον εμφανιζεται καποιος και σε "προστατευει" απο τους κλεφτες, υπαρχουν τεραστιες πιθανοτητες να τον χειροκροτησεις.

      Το χειροκροτημα δεν σημαινει ουτε γνωση για τον παραστρατιωτικο χαρακτηρα των λοβοτομημενων αυγων, ουτε θεωρητικη επιδοκιμασια του ναζισμου.
      Οταν σου εχουν κολλησει ενα λεπιδι στον λαιμο για να σου παρουν την τσαντα, γραφεις στα @@ σου (μαλλον στις ωοθηκες σου) τις οποιεσδηποτε θεωρητικες αναλυσεις περι ναζισμου. Το *μονο* που σε ενδιαφερει ειναι να μην το ξαναζησεις αυτο. Και τα λοβοτομημενα αυγα σου δινουν αυτην ακριβως την υποσχεση.

      - Οταν το πασοκ υποσχεται "λεφτα υπαρχουν" και το ψηφιζουν 3 εκατομμυρια ελληνες, δεν ειναι ολοι αυτοι σοσιαλιστες.
      - Οταν ο τσιπρας υποσχεται οτι θα καταγγειλει το μνημονιο και θα τρωμε ολοι με χρυσα κουταλια και τον ψηφιζουν 1.5 εκατομμυριο ελληνες, δεν ειναι ολοι αυτοι αριστεροι.
      - Με την ιδια λογικη, οταν τα φασιστομουτρα υποσχονται ταξη και ασφαλεια, αυτοι που τους ψηφιζουν δεν μπορει να ειναι ναζιστες (μιλαω παντα για την πλειοψηφια των ψηφοφορων).

      Λιγο το αντιμνημονιακο μένος, λιγο το ιματζ του προστατη των αδυνατων, ετσι βγηκε το ψηλο ποσοστο των αυγων. Η ναζιστικη ιδεολογια ειναι (ευτυχως) μακρυα απο τις αντιληψεις και τις επιθυμιες των ελληνων ψηφοφορων.

      Διαγραφή
    3. Αν σου πω ότι διάβασα ο γκάβακας Johny μη με παρεξηγήσεις...
      Δε διαφωνώ στα τελικά σου σχόλια. Ωστόσο, για τα αβγά ο παρακρατικός τρόπος λειτουργίας τους ήταν πιστεύω γνωστός σε όλους. Στη Θεσσαλονίκη κι άλλες επαρχιακές πόλεις δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα εγκληματικότητας (που ουσιαστικά παραβατικότητα είναι, χαμηλή εγκληματικότητα). Με το σκεπτικό σου δε δικαιολογείται η μεγάλη άνοδος. Ενώ με το δικό μου σκεπτικό ερμηνεύεται καλύτερα πιστεύω.

      Διαγραφή
    4. Καλή σου μέρα Κάπταιν! Πρόσεξες ότι στον χαρακτηρισμό μου έγραψα "...να παραδεχτούν ότι είναι φασίστες χωρίς να έχουν ιδέα καν τι σημαίνει φασισμός", εννοώντας ειρωνικά ότι αν και δεν ψήφισαν ενσυνείδητα φασισμό δεν παύουν να έχουν ψηφίσει φασισμό. Και συνέχισα: "Ίσως αυτός να είναι ο πιο στυγνός φασισμός: εκείνος που πηγάζει αυθόρμητα από ζωώδη ένστικτα".

      Τώρα, η εξήγησή σου είναι απόλυτα σωστή, και μάλλον ισχύουν για μέρη των ψηφοφόρων και οι δύο. Η δική μου εκδοχή τους καταλογίζει το "ενστικτώδες", το πρόχειρο και το ανεύθυνο της ανόδου των αυγών. Αλλά η δική σου εκδοχή απλά τους καταλογίζει πλήρη ηλιθιότητα όταν ψηφίζουν μόνο επειδή κάποιος τους έδωσε καραμέλες.

      Δυστυχώς όμως έχεις δίκιο. Όπως στην Ιταλία και το Βερολίνο την δεκαετία του '20, αυτά είναι τα κόμματα που ξέρουν πως να δώσουν καραμέλες.

      Και, να προτείνω ότι μου φαίνεται πως το χαστούκι στην Κανέλλη κέρδισε περισσότερους ψηφοφόρους από όσους έχασε. Γιατί αυτός είναι ο Ρωμιός Κάπταιν μου, όσο και να το αρνούμαστε. Μπορεί να μην είναι "φασίστας" με την κλασσική έννοια, αλλά είναι ρατσιστής, εκδικητικός, και δικαιολογεί ότι θα ήθελε να είχε κάνει εκείνος. Μια κοινωνία θρασύδειλου τσαμπουκά, είτε την βρίσκει στην Χρυσή Αυγή είτε την βρίσκει στον Τσίπρα...

      Διαγραφή
    5. Δήμο, αν υποθέσουμε ότι στην Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά σε δεν ισχύει η εξήγηση "της γιαγιάς" που έδωσε ο φίλος Πειρατής, ισχύει για τουλάχιστον 50% μια που το 50% του πλυθισμού της χώρας βρίσκεται στην υδροκέφαλη πρωτεύουσα. Και 50% είναι αρκετό. Το δέχομαι. Άλλωστε έτσι πήραν ψηφοφόρους και ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ τα '20. Όμως, μην ξεχνάς εκείνον τον άλλον διαχωρισμό ο οποίος "θέλει" την ύπαιθρο πολύ πιο "χουντική" από την πρωτεύουσα, οπότε μου φαίνεται το ποσοστό της Χρυσής Αυγής περισσότερο αποκαλύπτει παρά παραπλανεί την πραγματικότητα του Ρωμιού. Μα, στο κάτω-κάτω, το πρόσφατο παραπάνω ποσοστό που πήρε η Χρυσή Αυγή στις εκλογές δεν είναι και πολύ λιγότερο από το έξτρα ποσοστό που πήρε ο τσαμπουκάς που περάσατε για "αριστερό". Κάπου 18% των ψηφοφόρων ψήφισαν Τσαμπουκά! 11% αριστερό τσαμπουκά και 7% ακροδεξιό τσαμπουκά. Δυστυχώς υπάρχουν περισσόυτερες ομοιότητες μέσα στο 18% των Χρυσαυγιτών και των Τσιπρέων από όσες τους καταλογίζεις. Είναι και οι μεν και οι δε ανεύθυνοι Ρωμιοί που ψηφίσαν τσαμπουκά με φαντασιακή οικονομική/κοινωνική πολιτική -και διάλεξαν απόχρωση από προσωπικές παραδόσεις, απλώς.

      Διαγραφή
    6. Πρόσεξε γιατί τα ίδια επιχειρήματα (περί ανίκητου εχθρού και αδυναμίας αντίστασης) λειτουργούσαν και οι κοτσαμπάσηδες με τους δοσίλογους των Ναζί στην Αθήνα (δεν σε εξομοιώνει, αλίμονο, μην το πάρεις στραβά). Απλά εκείνοι δικαιώθηκαν από την ιστορία. Πάντα μία αλλαγή και μία αντίσταση έβρισκε τους φοβικούς, τους εχθρούς και τους μετριοπαθείς ή τους συμπαραστάτες. Κι εδώ μιλάμε για αντίσταση (στο πλαίσιο του οικονομικού ανταγωνισμού) κατά της γερμανικής ηγεμονίας.

      Στο αρχικό μέρος του σχολίου σου, ίσως έχεις δίκιο (και μάλιστα να είναι πάνω από 50% λόγω της επίδρασης των αθηναϊκοκεντρικών ΜΜΕ). Τη δε συντηρητική ύπαιθρο την έχω υπόψη και το την είχα εντάξει στο πλαίσιο εκείνων που ήθελαν βία ή τσαμπουκά (ποτέ δε μου άρεσε ο όρος αυτός, άσε που μου θυμίζει τη χυδαία διαφήμιση της ΟΝΝΕΔ).

      Διαγραφή
    7. Δήμο, για να πάρω αντίστροφα τα σημεία που θίγεις:

      3. Ποτέ στην ζωή μου δεν είχα πάρει σοβαρά την ΟΝΝΕΔ ή οποιαδήποτε "νεολαία" κι όταν ακόμα ήμουνα νεολαίος κι εγώ -μια και στο επίπεδο νεολαίας σε όλο το πολιτικό φάσμα δεν γίνεται τίποτα παρά προπαγάνδα στα μιξιάρικα που μεγαλώνουν ηδονιζόμενοι ότι έχουν "πολιτικές βάσεις". Τον όρο "τσαμπουκά" τον χρησιμοποιώ για τον Τσίπρα από μόνος μου από τότε που τον έβλεπα στο κανάλι της Βουλής χρόνια τώρα από εδώ, και δεν έριχνα το σταχτοδοχείο στην τηλεόραση γιατί είναι ακριβή -και δεν έφταιγε σε τίποτα το καπιταλιστικό μου καμάρι των 50 ιντσών. Από την άλλη μεριά βέβαια φαντάζεσαι να τρως στη μάπα Τσίπρα 50 ιντσών; Πάντως για ένα φεγγάρι το 1976 ήμουνα γραμμένος στους Young Conservatives στο Λονδίνο: το μόνο που έβγαλα από εκείνο το φεγγάρι ήταν ένα δείπνο roast beef and Yorkshire pudding με έναν πρώην Prime Minister, οπότε χαλάλι!

      2. Λοιπόν, συμφωνούμε για το 50+%.

      1. Σε προσέχω, προσεκτικά, αλλά δεν πιάνω τον παραλληλισμό μεταξύ του τι λες εσύ, με το πνεύμα και προειδοποίηση με τα οποία συμφωνώ, και του τι είπα εγώ. Με μπερδεύει το περί "ανίκητου εχθρού" γιατί δεν εννοούσα ούτε νομίζω πως έγραψα τέτοια σκέψη. (Ή μήπως έκανες δακτυλογραφικό λάθος και ήθελες να γράψεις "ανήθικου εχθρού";) Απλά έγραψα ότι τα 18% έξτρα που μοιράστηκαν η ΧΑ και ο Αλεξάκης ψήφισαν κατά την γνώμη μου για "τσαμπουκά" (ή ότι άλλη σχετική έκφραση, αν δεν σου αρέσει η συγκεκριμένη), άλλοι "αριστερό" και άλλοι "ακροδεξιό" -αλλά ότι τα ενστικτώδη κίνητρα ήταν παρεμφερή. Για ξήγα μου πιο λιανά τι εννοείς;

      Διαγραφή
  3. Μάλλον, για κάποιο νεοφιλελεύθερο μου πάει το κείμενο (μόνη πιθανότητα να κάνω λάθος είναι να το βρήκες σε κείμενο προπολεμικό ή του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού μπλοκ που έγραφαν τέτοια εσωτερικά κείμενα, δεδομένου ότι το κράτος ήταν ο οικονομικός πυλώνας).
    Για μένα -σήμερα- είναι η επιτομή της δεξιάς και νεοφιλελεύθερης αντίληψης για απομάκρυνση του ατόμου από το κράτος πρόνοιας και την κρατική προστασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμο, το είπε η Θάτσερ το 1987. Στις ΗΠΑ είμαι εγγεγραμμένος Δημοκρατικός και ουχί Ρεπουμπλικάνος, στην Βρετανία υποστήριζα Θάτσερ τα '80 αλλά Μπλαίρ με τα '90. Στην Ελλάδα άστα-βράστα. Ζούσα στο Λονδίνο από το 1975 ως το 1984 και είδα και τριάμισι χρόνια Κάλαχαν και 4 χρόνια Θάτσερ. Ήμουνα μάρτυρας και μέτοχος της αναγέννησης της Βρετανίας μετά από τα '70, και ήμουνα μάλιστα πίσω απότην Θάτσερ όλο το βράδυ των εκλογών που κέρδισε, και την είδα να κάνει και το σήμα της νίκης έξω από το αυτοκίνητό της όταν τα αποτελέσματα ήταν σίγουρα γύρω στις 4:30 το πρωί... Ο νεοφιλελευθερισμός όπως τον διατύπωσε το 1938 ο Ράστοου είναι κατά την γνώμη μου τρόπος επιπόλαιος και δογματικός -η έκφραση "νεοφιλελευθερισμός" κατά τον επίσημο ορισμό είναι περισσότερο φρασεολογικό γλειφιτζούρι για αριστερούς παρά σφαιρική περιγραφή για ένα σύνολο ιδεών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που παρουσιάζει το αριστερό υδροκέφαλο κράτος που θρέφει ανεύθυνους εξαρτώμενους πολίτες.

      Διαγραφή
    2. Για τους αριστερούς ο νεοφιλελευθερισμός είναι η πολιτική επιλογή για διάλυση του κράτους και παράδοσή τους σε ιδιώτες σε βάρος της κρατικής πρόνοιας.
      Αλλά κατάλαβα ότι το είπε κάποιος νεοφιλελεύθερος (τον άτιμο).

      Διαγραφή
    3. Όχι μόνο "άτιμος νεοφιλελεύθερος" αλλά η σιδηρά κυρία που ενσωμάτωσε και ανανέωσε την εικόνα του "νεοφιλελευθερισμού" και σήκωσε την Βρετανία από το τέλμα των '60-'70 στην παγκόσμια θέση της των '90 -και επέτρεψε σε πάνω από 1.000.000 ενοίκους δημοτικών διαμερισμάτων να τα αγοράσουν δικά τους. In 2011, Labour leader Ed Miliband praised some of Thatcher's key policies, stating: "Some of what happened in the 1980s was right. It was right to let people buy their council houses. It was right to cut tax rates of 60, 70, 80 per cent. And it was right to change the rules on the closed shop, on strikes before ballots. These changes were right, and we were wrong to oppose it at the time."

      Πράγματι Δήμο, "Για τους αριστερούς ο νεοφιλελευθερισμός είναι η πολιτική επιλογή για διάλυση του κράτους και παράδοσή τους σε ιδιώτες σε βάρος της κρατικής πρόνοιας."

      Αλλά και εσύ πρέπει να καταλαβαίνεις ότι δεν έχω άδικο να χαρακτηρίζω τέτοια ορολογία σαν "γλειφιτζούρι" -ή τουλάχιστον απλοϊκή. Ξεκινάω από την βασική μου πεποίθηση ότι το κράτος πρέπει να είναι λιτό, ευέλικτο και να υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει να ξεκινάει από επίπεδο γειτονιάς. Ότι η επιχείρηση πρέπει να είναι ελεύθερη, και τίθεμαι κάθετα ενάντια σε οποιαδήποτε "κατευθυνόμενη" οικονομία -απαιτώ όμως αντικειμενική και ίση εφαρμογή και αστυνόμευση των νόμων. Ότι η τελική ευθύνη της ζωής βρίσκεται με τον κάθε πολίτη, και, να επαναλάβω, ότι αν και όμορφο στο φιλοσοφικό χαρτί, το κράτος που προτείνει η "αριστερά" απλά θρέφει ανεύθυνους και εξαρτώμενους πολίτες.

      Διαγραφή
    4. ΥΓ... έχεις αφουγκραστεί, Δήμο, ότι ότι ακριβώς λέγεται τώρα για τα λάθη της δομής της ΕΕ και του Ευρώ είναι κατά λέξη η κριτική που ασκούσε επί τούτων η Θάτσερ; Και οι κυρίως λόγοι που κράτησαν την Βρετανία σε απόσταση από την ΕΕ και έξω από το Ευρώ; Όταν αυτά που έλεγε η δεξιά της Θάτσερ είναι τα ίδια με αυτά που λέει τώρα η αριστερά της Ελλάδας, αρχίζω να έχω αμφιβολίες ως προς το αριστερά-δεξιά όπως συζητούσαμε και χτες στο μπλογκ σου. Απλά θέλω να ρίχνω τα τοτέμ, ετικέτες και τα γλειφιτζούρια και να φαίνεται η ανθρώπινη πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    5. Για το γλειφιτζούρι δεν είναι έτσι ακριβώς. Βέβαια, χρησιμοποιείται πολύ, αλλά είναι αυτή τη στιγμή η πολιτική επιλογή της ΕΕ. Και ο όρος χρησιμοποιείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γερμανία και στη Γαλλία. Απλά μην περιμένεις να έχει ορθόδοξη μορφή 30 χρόνια μετά τη Μάργκαρετ. Έχει αλλάξει και σε κάθε χώρα έρχεται με το δικό της τρόπο και τις ιδιότυπες συνθήκες.
      Το κακό είναι κι έχεις δίκιο, ότι χρησιμοποιείται τόσο πολύ ώστε έχασε βασικά σημεία αναφοράς της πολιτικής του εννοιολογίας. Βασικά το παραχέσαμε. Ναι μεν είναι νεοφιλελεύθερη η πολιτική, αλλά ό,τι μας ενοχλεί δεν είναι νεοφιλελεύθερο (άλλη ορολογία είναι το Νέα Οικονομία).
      Η Βρετανία έμεινε μακριά από το ευρώ για λόγους ανταγωνισμού με τη Γερμανία. Η δομή ευνοούσε μόνο τις πολύ ισχυρές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), αλλά η Αγγλία ακόμα διατηρεί την Κοινοπολιτεία και το ευρώ θα την εμπόδισε στις εξαγωγές, ενώ θα ενίσχυσε (όπως έγινε) Γαλλία και Γερμανία. Ουσιαστικά η Αγγλία για να κέρδιζε κάτι με το γερμανικό και γαλλικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη θα έχασε περισσότερα στην Κοινοπολιτεία και το παγκόσμιο σύστημα (θα έχανε κεκτημένα της). Το θέμα είναι ο Άγγλος πολίτης η μεσοαστός ή ο εργάτης θα έχανε ή θα κέρδιζε; Ο Γερμανός δεν κέρδισε πάντως.

      Διαγραφή
    6. Φυσικά δεν θα κέρδιζε η Βρετανία με το να μπει στο Ευρώ, για αυτό και δεν μπήκε. Οι πραγματικοί λόγοι είναι πολλοί αλλά οι λόγοι τους οποίους ανέφερε μονίμως η Θάτσερ είναι οι ίδιοι που αναφέρει σήμερα η Ελληνική αριστερά χωρίς να δίνει κοπυράιτ στην Θάτσερ που τα είπε 20 χρόνια πριν από αυτούς. Εφ' όσον η Θάτσερ είναι νεοφιλελεύθερη και η αριστερά δεν είναι αλλά παπαγαλίζει την νεοφιλελεύθερη Θάτσερ, δεν σημαίνει αυτό ότι ο όρος είναι λίγο κουρασμένος ή τα "σύνορα" μπερδεμένα;

      Η Ελλάδα από την άλλη μεριά, λιγάαααακι διαφορετική περιστασιακά από την Βρετανία, θα κέρδιζε από το Ευρώ αν είχε φερθεί οικονομικά υπεύθυνα. Ακόμα και το 2009 θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ διαφορετικοί χειρισμοί.

      Σού έδωσα ολόκληρο καφάσι με καλούδια να ξεκοκαλίσεις στην δεύτερη παράγραφο του σχολίου μου των 1:26 μμ αλλά δεν άγγιξες τίποτα...

      Το θέμα, όπως λες μέσες άκρες και εσύ, δεν είναι τόσο απλό να το σαρδελοποιούμε σε μία λέξη ή ορισμό που να ταιριάζει σε όλους, όλα και διαχρονικά. Και η ίδια η λέξη "νεοφιλελεύθερος" είναι απλοϊκά χαζή, πρώτον γιατί το "νέο" κάποτε θα παλιώσει... τι θα λέμε μετά; "νέο-νέο"; Και δεύτερον, το συνθετικό "φιλελεύθερος" είναι μια λέξη που έπρεπε να φέρνει στο μυαλό δίψα για ελευθερία αντί για τους κακούς τραπεζίτες για τους οποίους χρησιμοποιείται με το "νέο" μπροστά.

      Διαγραφή
    7. Στο πρώτο μέρος, δεν έχω να πω τίποτα. Στο τελευταίο κάτι τσίμπησα, αλλά είχα βαρύ στομάχι και φοβήθηκα το δηλητήριο...
      Το "νέο" δεν είναι χαζό. Θα βγει μία άλλη λέξη πχ. Το πρόβλημα λύνεται με ποικίλους τρόπους (το ίδιο ισχύει για το "σύγχρονο" και το "μοντέρνο" για να βρούμε τον όρο "μεταμοντέρνο" και αύριο κάτι άλλο). Στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται ο όρος "νεοσυντηρητισμός" (που βέβαια περιλαμβάνει κι άλλα θέμα πλην της κλασικής πολιτικής (πχ τις εκτρώσεις, την οπλοκατοχή κλπ).

      Διαγραφή
    8. Θαυμάσια. Επί του ψητού κιχ, αλλά μαραίνεσαι με παιγνίδια λέξεων. Ποίας σχολής γνώριμο είναι αυτό Δήμο; Όταν βουρλιζόμαστε στις λέξεις, διατυπώσεις, επιτροπές, υποεπιτροπές και δεν μένει χρόνος για σκέψη ή πράξη επί της ουσίας;

      Δεν ήταν δηλητήριο καλέ! είχα βάλει το σπέσιαλ χαρμάνι μου από πάπρικα, σκόνη μουστάρδα, μπαχαρικά Νέας Ορλεάνης και λίγο σκόνη σκόρδο!

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.