Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Γιαούρτι!












Το Ελληνικό γιαούρτι (Greek Yogurt) τα τελευταία 7 χρόνια κατακτά τον κόσμο σαν μανιτάρι πυρηνικής έκρηξης. Όχι όποιο κι όποιο Ελληνικό γιαούρτι, αλλά, το γιαούρτι  Τσομπάνι (το οποίο βγαίνει στην μάρκα Chobani) φτιαγμένο από αγνό γάλα αγελαδινό της πολιτείας της Νέας Υόρκης (η οποία είναι σε έκταση σαν την Ελλάδα).

Το Ελληνικό γιαούρτι Τσομπάνι βγαίνει σε 2% και 0% λιπαρά, κλασσικό σκέτο, αλλά και σε συσκευασίες με μέλι, με διάφορα φρούτα... Όλα τα καλά!

Εφτά χρόνια αφού ξεκίνησε το 2005, με 5 υπαλλήλους και 1 φορτηγό γάλα την ημέρα, σήμερα η εταιρεία Τσομπάνι απασχολεί 1.200 υπαλλήλους και χρησιμοποιεί 1.500.000 κιλά γάλα την ημέρα. Μετά από το ολοκαίνουργιο τεράστιο εργοστάσιο που έχτισε στην μέση της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 2010 για να αντικαταστήσει το μικρούλι το παλιό, ετοιμάζεται να χτίσει και δεύτερο στην πολιτεία του Άινταχο.

Το Ελληνικό γιαούρτι Τσομπάνι έγινε το νούμερο Ένα γιαούρτι σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, και τώρα διανέμεται και στον Καναδά και την Αυστραλία.

Ο κόσμος και το CNN, και οι Times της Νέας Υόρκης μιλάνε για το Ελληνικό γιαούρτι Τσομπάνι όχι μόνο για την γεύση του και το πόσο υγιεινό είναι, αλλά επίσης και για τα φιλανθρωπικά έργα της εταιρείας. Η εταιρεία Ελληνικού Γιαουρτιού Τσομπάνι μοιράζει χρήματα σε πάνω από 19 ιδρύματα, οργανισμούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς με πρώτο και καλύτερο τον Αμερικανο-Τουρκικό Σύνδεσμο.

Ο Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρίας αυτής Ελληνικού γιαουρτιού, ο κύριος Χαμντί Ουλουκάγια γεννήθηκε στο Ερζινκάν της Τουρκίας όπου βοηθούσε τον μπαμπά του στην στάνη με τα πρόβατα. Αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ο Χαμντί πήγε στις ΗΠΑ να σπουδάσει Αγγλικά και να πάρει πτυχίο Μάστερς στην διοίκηση επιχειρήσεων (MBA). Ξεκινώντας το 2001 από μια αποθήκη χοντρικής πώλησης φέτας δεν άργησε να φτάσει, το 2005, στην γέννηση της αποκάλυψης του Ελληνικού γιαουρτιού στο παγκόσμιο κοινό μέσω του Ελληνικού γιαουρτιού Chobani.

Εγώ ειδικά αισθάνομαι ιδιαίτερη ανακούφιση που ο κύριος Ουλουκάγια γέμισε τα ράφια των σουπερμάρκετ της Αμερικής, Αυστραλίας και Καναδά με Ελληνικό γιαούρτι, γιατί επί 20 χρόνια μόνο αραιά και πού και κατά σύμπτωση μπορούσα να πετύχω κανένα-δύο Φάγε να κρύβονται στο πίσω μέρος κανενός ραφιού σουπερμάρκετ. Αλλά και το Φάγε είχα σταματήσει να το ψάχνω από τότε που με την Μαργαρίτα ανακαλύψαμε ότι το Φάγε παράγεται με 100% Γερμανικό γάλα (όπως και της Δέλτα).



Και ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα θα ρωτήσετε;

Το ηθικό δίδαγμα νομίζω είναι ότι τώρα που ούτε γιαούρτι δεν τρώμε στην Ελλάδα χωρίς να μετρήσουμε τα ψιλά στην τσέπη μας, είναι καιρός πλέον να σταματήσουμε να μαλακιζόμαστε καθώς μετράμε τους ψυχικά διαταραγμένους λιποτάκτες που αυτοκτονούν, είναι καιρός να καταλάβουμε ότι το κολόπαιδο του τσαμπουκά που σας πούλαγε τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ σας δούλευε ψιλό γαζί και τώρα κάνει το ΣΥΡΙΖΑ "ενιαίο" κόμμα (δικό του) και είναι καιρός να καταλάβει ο Έλληνας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει λεφτά στην τσέπη του πράγματι σηκώνει μούντζα, αλλά όχι προς την Βουλή ή την σημαία πάνω στην Βουλή. Προς κάποια άλλη κατεύθυνση πρέπει να πάει αυτή η περιβόητη η μούντζα.

Ένας άνθρωπος που σίγουρα δεν είναι για μούντζωμα, αλλά για "Μπράβο!" είναι ο κύριος Χαμντί Ουλουκάγια που ξεκινώντας από την στάνη του μπαμπά του στα βάθη της Τουρκίας μας έμαθε πως να πουλάμε στην υφήλιο ...Ελληνικό γιαούρτι από την Αμερική.

Με τις υγειές μας.






http://ideas.time.com













25 σχόλια:

  1. Οι διαφημίσεις αυτές έχουν τρελό γέλιο....

    Βλέπεις την κλασική ψηλή ξανθιά χαζή αμερικανίδα soccer mom να ταϊζει υγιεινό γιαούρτι "chobani" το γιό της και λύνεσαι στα γέλια.

    Η αλήθεια είναι πως οι Αμερικάνοι λατρεύουν το γιαούρτι μας. Με τον όρο "ελληνικό" έχουν βαφτίσει το στραγγιστό γιαούρτι. Τα δικά τους είναι άθλια.

    Καλύτερο από όλα, το total της ΦΑΓΕ που έχει εργοστάσιο εδώ, και τρελά κέρδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ' έτσι είναι, φίλε Λάκωνα -πάντως μέχρι το 2007 έκανα κρά αν βρω Total γιατί η distribution ήταν για κλάματα. Στην Ελλάδα πάντως το Total γίνεται με 100% Γερμανικό γάλα όπως περήφανα λέει η συσκευασία.

      Πράγματι, όπως λες, ο κόσμος ξέρει το "Ελληνικό" γιαούρτι και έχει αγορά. Έτοιμη διεθνής αγορά την οποία βέβαια ο κύριος Ουλουκάγια εκ Τουρκίας την άρμεξε πολύ καλύτερα από ότι μπορέσαμε ποτέ εμείς -εμείς θα μου πεις είμαστε αποσχολημένοι στο Ελλαδιστάν να μουντζώνουμε την Βουλή και να αυτοκτονούμε...

      Κατά τ' άλλα σήμερα φεύγει ο γιός μου για μια βδομάδα από την Φλώριδα, τρία αεροπλάνα, να πάνε να αντιπροσωπεύσουν το πανεπιστήμιο στο Osh-Kosh Airshow στο Γουΐσκονσυν, και πήρε τρία σιρίτια...

      Πως είναι το καλοκαίρι σας εκεί, by our nation's capital?

      Διαγραφή
  2. Είδες ο Ουλουκάγια;...

    ΄Οσο για τη μούντζα κατ'επάνω μας... Κατάμουτρα που λένε, γιατί μόνο εμείς ευθυνόμαστε που επί σειρά δεκαετιών είχαμε σημαία μας από ένα χρώμα και ψηφίζαμε στην τύχη. Το μόνο που ενδιαφέρει και τους 300 είναι η ασυλία τους, για να κλέβουν ...με την άδεια του εισαγγελέα. Είδες που κόπτεται ο Ρουπακιώτης αρνούμενος μείωση αποδοχών των δικαστικών λειτουργών;
    Για τον άνεργο, το χαμηλοαμειβόμενο, το χαμηλοσυνταξιούχο όλες οι περικοπές μαζεμένες...

    Καλές σου διακοπές!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Φύρδην-Μίγδην, καλή σου μέρα, και ελπίζω να είναι προφανές ότι αυτά τα έγραψα με κάποιο γερό θυμό ο οποίος έρχεται από χρόνια ζώντας στο εξωτερικό και βλέποντας την παντελή απουσία οποιουδήποτε Ελληνικού μάρκετινγκ... οποιασδήποτε Ελληνικής πρωτοβουλίας σε οποιοδήποτε διεθνές επίπεδο... Όσα και να βλέπετε από μέσα, δεν μπορείτε να δείτε τι λείπει όταν κοιτάς απ' έξω... Και όταν διάβασα τα άρθρα για το Ελληνικό γιαούρτι χάρηκα και πήγα περήφανα να διαβάσω την ιστοσελίδα για το Ελληνικό γιαούρτι, και διάβαζα και έλεγα μπράβο... μπράβο! Και όταν έφτασα στα κοινωφελή έργα και διάβασα για τον Αμερικανο-Τουρκικό Σύνδεσμο έμεινα με ανοιχτό το στόμα και έψαξα, και έπρεπε μάλιστα να ψάξω βαθειά, για να βρω τον ιδιοκτήτη του Ελληνικού γιαουρτιού. Και, όταν τον βρήκα και διάβασα την ιστορία του πρώτα είπε μπράβο του, και αμέσως μετά έδωσα την μούντζα στον εαυτό μου που επί κανένα 30λεπτο καθόμουνα και περηφανευόμουνα ότι κάτι κάναμε και εμείς...

      Τα λεφτά δεν βγαίνουν με διαδηλώσεις. Με μυαλό βγαίνουνε, είτε εμμέσως είτε αμέσως...

      Καλό καλοκαίρι και σε εσένα με όλες τις ευχές. Υγεία και ειρήνη.

      Διαγραφή
  3. "είναι καιρός να καταλάβει ο Έλληνας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει λεφτά στην τσέπη του"

    φταίει το "κωλοπαιδο" Τσιπρας και η παρεα του

    πολυ ωραιος συλλογισμος κυριε Think
    συνεχιστε

    Λυπαμαι γιατι ειχα σχηματισει διαφορετικη αποψη για το ατομο σας

    Καλη συνεχεια

    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά λυπάμαι όταν απογοητεύω οποιονδήποτε άνθρωπο που μου έδωσε τον χρόνο του για να με διαβάσει -και το εννοώ αυτό χωρίς να κρίνω την προσδοκία που μπορεί να δημιουργώ σε κάθε ξεχωριστό άνθρωπο που με τιμά διαβάζοντάς με.

      Έπρεπε ίσως στο κείμενο να δώσω περισσότερη έμφαση στο ότι πιστεύω πως δεν φταίει σε τίποτα ο Τσίπρας (εκείνος την δουλειά του κάνει), αλλά φταίνε εκείνοι που τον έχαψαν μονορούφι για να απαξιώσουν οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη είχαν για την κοινωνία τους. Επίσης, ότι δεν συμπεριλαμβάνω "την παρέα του" γιατί δεν νομίζω ότι έχει καμιά παρέα -περισσότερο από όσο είχε ο Μουσολίνι ξεκινώντας σαν συντάκτης κομουνιστικής εφημερίδας για να φτάσει στους δικούς του προσωπικούς σκοπούς.

      Πιστεύω ότι ο πλέον επικίνδυνος φασίστας είναι εκείνος που φορά την μάσκα του αριστερού. Και δεν θα χαρεί κανείς περισσότερο από εμένα αν κάποιος, ή η ιστορία, μου αποδείκνυε ότι κάνω λάθος.

      Διαγραφή
  4. Τόσους ομογενείς έχουμε στις ΗΠΑ. Γιατί δεν βρέθηκε ούτε ένας να φτιάξει μια εταιρία με γιαούρτι και να βγάλει λεφτά; Τόσο ανίκανοι είναι όλοι οι ομογενείς; Ούτε από εκεί υπάρχει τελικά ελπίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Κατερίνα. Πολύ καλή ερώτηση, και φυσικά και το κείμενο την αφήνει να εννοηθεί. Η απάντηση είναι λίγο πολύπλοκη. Από την μια μεριά οι Έλληνες ομογενείς διαπρέπουν σε πολλούς τομείς, όπως πχ., το Παπ Τεστ (Τεστ Παπανικολάου) το εφεύρε ομογενής στις ΗΠΑ, και υπάρχουν και πολλοί ομογενείς που διαπρέπουν πάντα στις επιστήμες και στις επιχειρήσεις σε διεθνές επίπεδο. Επίσης οι ομογενείς σε όλες τις χώρες διατηρούν τις παραδόσεις της Ελλάδας ατόφιες στις κοινωνίες τους. Και πολλοί φτιάχνουν την ζωή τους με εστιάτορα και πιτσαρίες που ποτέ όμως δεν ξεπερνάν το επίπεδο της προσωπικής και οικογενειακής επιβίωσης. Κάμποσοι γυρνάνε μετά από καμιά εικοσαριά χρόνια στην Ελλάδα, απογοητεύονται και ξαναφεύγουνε.

      Από την άλλη μεριά πρέπει να προσθέσουμε στην συνταγή και το γεγονός ότι οι Έλληνες ομογενείς και οι οικογένειες ή/και πρόγονοί τους έφυγαν από την Ελλάδα επειδή η Ελλάδα τους έδιωξε, και συνεχίζει να τους διώχνει κάθε μέρα της ζωής τους: Είναι γνωστό σε γενικές γραμμές ότι οι εντός της Ελλάδας Έλληνες δεν έχουν και τόση εκτίμηση στους συμπατριώτες τους εκτός Ελλάδας.

      Μόλις πέρσι Έλληνες επιχειρηματίες και οικονομολόγοι του εξωτερικού οργάνωσαν μια συνάντηση στην Αθήνα για να βοηθήσουν με την κρίση, και με γνώσεις και με χρήματα, και η Ελληνική κυβέρνηση και ΜΜΕ και λαός καμία σημασία δεν τους έδωσαν και έφυγαν άπρακτοι.

      Κι εγώ ο ίδιος που έφτιαξα την ζωή μου και την επιχείρησή μου στην Αμερική, και τώρα από ένα μικρό χωριό σε ένα βουνό της Ιταλίας εργάζομαι πιο παραγωγικά και προσοδοφόρα από ότι ονειρεύεται κανείς μέσα στην Ελλάδα, δεν μπόρεσα να βρω τον τρόπο να χρησιμοποιήσω το οτιδήποτε είμαι για να βοηθήσω την Ελλάδα είτε σε προσωπικό, ατομικό, ή γενικότερο επίπεδο, γιατί η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθηθεί -επειδή τα ξέρει όλα και κανείς δεν μπορεί να της πει πως οτιδήποτε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

      Είναι ένα εθνικό σαράκι το οποίο παρουσιάζεται με διαφορετικά "χρώματα" ανάλογα με το από που το κοιτάς.

      Η ερώτησή σου είναι σωστή, αλλά και η ίδια σου η ερώτηση κατά κάποιο τρόπο είναι η απάντησή της. Όσο για την παρατήρηση, μετά την ερώτηση, του πόσο ανίκανοι είναι οι ομογενείς: οι ομογενείς έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ζωές και επιτεύγματα σε προσωπικό επίπεδο που μέσα στην Ελλάδα ούτε όνειρα δεν μπορούν να είναι, αλλά στην γενικότερη Ελληνική συνείδηση δεν υπάρχει η ικανότητα να μοιράζονται οι Έλληνες ζωή, ιδέες και δύναμη. Και αυτό είναι ίσως το κεντρικό πρόβλημα: απόδειξη: στις δύο σειρές του σχολίου σου η εστίαση ήταν στην ύβρη ("τόσο ανίκανοι;"), στην αρνητικότητα και όχι στην θετικότητα. Αυτή είναι η Ελλάδα, Κατερίνα.

      (σε αντίθεση, η τελευταία παράγραφος του κείμενου μου γράφτηκε στον πρώτο πληθυντικό, και ήρθε μετά από προσπάθειες 29 μηνών και 338 αναρτήσεων -και μετά από 36 χρόνια στο εξωτερικό και 53 χρόνια ζωής)

      Και όταν ένας ομογενής είναι δέκτης αλλά και μέρος αυτής της "Ελλάδας"... αισθάνεται μόνος του, και αισθάνεται ευγνώμων που δεν βρίσκεται μέσα στην Ελλάδα...

      Διαγραφή
  5. Αν ένας Έλληνας ήθελε να φτιάξει μια εταιρία στην Αμερική για να φτιάχνει Ελληνικό γιαούρτι και ζητούσε επιδότηση από το Ελληνικό κράτος, το κράτος δεν θα τον βοηθούσε καθόλου.

    Όμως το Τούρκικο κράτος βοήθησε τον Ουλουκάγια και έτσι τώρα προβάλουν το τούρκικο γιαούρτι.

    Οι ομογενείς δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι γι αυτό; Δεν είμαι σίγουρη αν κατάλαβα τι εννοείς με το να μοιράζονται οι έλληνες, αλλά ελπίζω οι ομογενείς να μπορούν μοιράζονται μεταξύ τους χωρίς να περιμένουν από το Ελληνικό κράτος. Δεν υπάρχουν πια λεφτά για επιδοτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα οι Έλληνες φτιάχνουν πολλά πράγματα έξω, πολύ περισσότερα από όσο θα νόμιζε κανείς -πάντως είναι αλήθεια ότι δεν έχουν φτιάξει γιαούρτι :-)

      Και σίγουρα, κανείς Έλληνας του εξωτερικού δεν ψάχνει βοήθεια από το Ελληνικό κράτος για να φτιάξει κάτι. Άλλωστε όλη η υπόθεση του να φύγει κανείς από την Ελλάδα είναι για να φτιάξει κάτι δικό του, όπως εγώ φερ' ειπείν, χωρίς να περιμένει τίποτα από το υδροκέφαλο και αρτηριοσκληρωτικό κράτος που άφησε πίσω...

      Το πνεύμα της ανάρτησης, και οι σκέψεις που με οδήγησαν να την γράψω ήταν ότι ίσως το Ελληνικό κράτος και οι Έλληνες μέσα από την Ελλάδα θα μπορούσα να είχαν κάνει κάτι στην διεθνή σκηνή. Παραδείγματος χάριν, όταν η Δανία έφτιαχνε και πουλούσε τυρί φέτα, πριν από κάμποσες δεκαετίες το Ελληνικό κράτος είχε επέμβει και είχε απαγορευτεί διεθνώς στην Δανία να χρησιμοποιεί το όνομα "φέτα" για το τυρί της, το οποίο όνομα παρέμεινε Ελληνική ιδιοκτησία τυποποιημένου προϊόντος, διεθνώς. Αλλά φέτα δεν βρίσκεις έξω. Μόνο αρεά και που σε κανένα σουπερμάρκετ μεγάλης πόλης του εξωτερικού μπορείς να βρεις κάτι φέτες και γιαούρτια σε ηλίθιες συσκευασίες με αρχαϊκούς μαιάνδρους και αρχαϊκά γράμματα που μόνο γέιο προκαλούν στον καταναλωτή τον συνηθισμένο στο σημερινό μάρκετινγκ, σχέδιο και διαφήμιση.

      Με τον ίδιο τρόπο που επενέβει για να κρατήσει το όνομα της φέτας, το Ελληνικό κράτος, τόσα χρόνια θα μπορούσε να είχε προωθήσει την εικόνα των Ελληνικών προϊόντων, και τα ίδια τα προϊόντα, παράγοντάς τα και διανέμοντάς τα διεθνώς. Φέτα, γιαούρτι, λουκάνικα, φιστίκια Αιγίνης, μαστίχα, και πάει λέγοντας και λέγοντας. Αυτά είναι πράγματα που θα μπορούσε να κάνει η ίδια η Ελλάδα, με Έλληνες ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ αντί αλληλοφαγωμένους... Με λεφτά που θα πήγαιναν σε ανάπτυξη αντί σε μίζες και λογαριασμούς στην Ελβετία.

      Και όταν είπα παραπάνω ότι ο Έλληνας δεν ξέρει να "μοιράζεται" εννοούσα το Αγγλικό "sharing" δηλαδή την συνεργασία και την σοφία της από κοινού συγκαταβατικής πράξης, αντί του Ελληνικότατου "τι λε ρε που θα μου πεις εμένα τι να κάνω"...

      Κατερίνα, η ανάρτηση δεν μιλά για τους ομογενείς. Εμείς οι ομογενείς είμαστε μια χαρά και πάμε καλά. Για την Ελλάδα μιλούσα που χρεοκοπεί, εν μέρη επειδή ποτέ δεν έμαθε να συναγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο.

      Διαγραφή
    2. Κατερίνα, επίσης, τώρα μόλις διάβασα ότι αύριο Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί με τον Σαμαρά. Ο Κλίντον έρχεται στην Αθήνα για λίγες ώρες για να μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργανώνουν Ελληνοαμερικανοί ομογενείς με στόχο την δημιουργία ενός ταμείου που θα προωθήσει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

      Όπως έγραψα και παραπάνω, οι ομογενείς δεν περιμένουν βοήθεια από την Ελλάδα. Το αντίθετο προωθείται να γίνει, αλλά στου κουφού την πόρτα...

      Διαγραφή
    3. Τότε σόρι, κατάλαβα λάθος!! Από το πόστ νόμισα ότι είσαι βαθιά απογοητευμένος με τους ομογενείς γιατί περίμενες ότι πίσω από τα γιαούρτια ήταν έλληνας ομογενής και σου προέκυψε τούρκος και στεναχωρήθηκες με την ανικανότητα των δικών μας ομογενών. Βέβαια, αφού οι ομογενείς δεν περιμένουν από το ελληνικό κράτος, τότε τι τους εμπόδισε; Τέλος πάντων, κάπου μπερδεύτηκα αλλά δεν πειράζει.

      Διαγραφή
    4. Κατερίνα έχεις δίκιο ότι θα μπορούσε να εκληφθεί σαν απογοήτευση με τους ομογενείς το κείμενο. Η απογοήτευσή μου ήταν στο ότι δεν βρισκόταν η Ελλάδα πίσω από την επιτυχία ενός "Ελληνικού" προϊόντος. Έχω πράγματι βαθειά απογοήτευση με την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο σκορπίζει στους τέσσερεις ανέμους τις ευκαιρείς που θα μπορούσε να είχε. Και έχεις δίκιο ότι δεν το εξέφρασα έτσι στο κείμενο. Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  6. Καταρχήν να πω μπράβο στον Χαμντί γιατί εκτός τον άλλων μας διαφημίζει!

    Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς ο Τσίπρας και κάθε Τσίπρας (που μέχρι χθες ήταν αρχηγός σε ένα ανίσχυρο τέταρτο κόμμα) φταίει για όλα τα κακά αυτής της χώρας.
    Από την άλλη ξέρω πάρα πολλούς επιχειρηματίες Έλληνες που έμειναν στην Ελλάδα και παράγουν εξαιρετικά προϊόντα μοναδικά στον κόσμο. Δημοσιογράφοι με εξαιρετικές εκπομπές φροντίζουν να μαθαίνουμε αξιόλογες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα σήμερα!

    Δεν είμαστε μία χώρα που αυτοκτονεί..
    Άλλωστε αυτοκτονίες υπήρχαν πάντα και μάλιστα Βόρειες Χώρες έχουν μεγάλα ποσοστά σε αυτοκτονίες και σε αλκοολικούς. Παρόλα αυτά το λεπτό θέμα της αυτοκτονίας πουθενά δεν προσεγγίζεται τόσο ταπεινωτικά.

    Σε γενικές γραμμές αγαπητέ Δημήτρη παλεύουμε να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας και δεν είναι ότι καλύτερο οι "φίλοι" μας που είναι έξω από τον χορό, να μας μαστιγώνουν συνέχεια.
    Ίσως να χάσαμε την ευκαιρία να φουλάρουμε την Αμερική με γιαούρτι, αλλά υπάρχουν άλλα που μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά!

    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Margo, και ευχαριστώ για μια ακόμα ευκαιρία να επαναλάβω, μετά την απάντησή μου στον Velvet, ότι πουθενά στο κείμενο δεν λέω (ή πιστεύω) ότι φταίει ο Τσίπρας, ή ο κάθε Τσίπρας για τα κακά της χώρας. Αν υπάρχει ευθύνη, η ευθύνη αυτή βρίσκεται σε εκείνους που δέχονται τους Τσίπρες. Οι Τσίπρες "την δουλειά τους" κάνουν οι άνθρωποι, και όποιος τους αγοράσει.

      Αυτό που έχω πει από τον Μάιο είναι πολύ απλό: Όταν ένα κόμμα-κουβάς που συμπεριλαμβάνει 30-40 "συνιστούσες" πηδάει από το 4,6% στο 26.8% μέσα σε ένα μήνα δεν σημαίνει ότι το κόμμα ή οι ψηφοφόροι ξαφνικά πήραν κάποια επιφοίτηση -κάτι άλλο συμβαίνει και την ευθύνη την έχουν οι ψηφοφόροι. Όταν από συνιστούσες ο "αρχηγός" μετά τις εκλογές αρχίζει να το γυρνάει σε "ενιαίο" κόμμα (δικό του) αυτό δεν βροντοφωνεί για την ειλικρίνεια της υφής του κόμματος (ή, στην καλύτερη περίπτωση "λέει" ότι το κόμμα με τις συνιστούσες πέθανε και ζήτω το προσωπικό όχημα του καινούργιου δημαγωγού). Όταν αρχίζει με "έξω από το Ευρώ", συνεχίζει με "μέσα στο Ευρώ", και καταλήγει να είναι άνετος στην ασφαλή αντιπολίτευση αποφεύγοντας οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργήσει κυβερνώντες συνασπισμούς για να προωθήσει τα πιστεύω του... αυτό και πάλι δεν αφήνει γεύση εμπιστοσύνης. Η ιστορία διδάσκει ότι μόνο ηγέτες σαν τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ ξεπήδησαν από τέτοιες συνθήκες (και οι δύο ξεκίνησαν από σοσιαλισμό -γιατί ο σοσιαλισμός περιλαμβάνει όλους εκείνους που θα ακολουθήσουν οποιονδήποτε υπόσχεται αντιστροφή του κατεστημένου). Ο πλασιέ τι φταίει; οι αγοραστές ας σκεφτόντουσαν λίγο πιο ώριμα (αντί να νομίζουν ότι στην σημερινή πραγματικότητα και παγκόσμια υποδομή οικονομικού συστήματος ο τσαμπουκάς και το "δεν πληρώνω" θα έφερνε οποιοδήποτε αποτέλεσμα πλην της καταστροφής).

      Όσο για το "μαστίγωμα", συμφωνώ μαζί σου, δεν είναι εποικοδομητικό. Συνήθως υπάρχουν τρείς οδοί: Το μαστίγωμα, η σιωπή, και ο έπαινος. Ο έπαινος δεν ξέρω που θα πήγαινε ρεαλιστικά... το μαστίγωμα δεν αρέσει σε κανέναν, άρα απομένει η σιωπή.

      Πράγματι πρόκειται για μια πάλη αναγέννησης από τις στάχτες. Και όσο πιο γρήγορα τόσο πιο καλά. Το κρίμα, για τώρα, είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην πλήρη στάχτη. Έχουμε ακόμα καιρό να φτάσουμε εκεί, και μετά ...ελπίζουμε -προσωπικά πάντως δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει αναγέννηση οποιασδήποτε σημασίας χωρίς ριζικές αλλαγές στον χαρακτήρα που ξεκινά από την ανατροφή και τη αντίληψη της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης... Όσο οι παραλίες και τα πεζοδρόμια είναι σκουπιδότοποι, και οι οδηγοί οδηγούν σαν ηλίθιοι εγκληματίες, και ο ξενοφοβικός ρατσισμός είναι στο μεδούλι της κοινωνίας, τι να περιμένουμε από αυτή την κοινωνία;

      Καλή βδομάδα και καλή τύχη νάχουμε, αγαπητή Margo.

      Διαγραφή
    2. "Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς ο Τσίπρας και κάθε Τσίπρας (που μέχρι χθες ήταν αρχηγός σε ένα ανίσχυρο τέταρτο κόμμα) φταίει για όλα τα κακά αυτής της χώρας."

      Θα το γράψουμε για άλλη μία φορά, να δούμε πότε θα γίνουμε κατανοητοί:

      1.Δε φταίει ο Τσίπρας. Φταίει η νοοτροπία η οποία πρεσβεύει. Αυτό φαίνεται από αυτούς οι οποίοι τον στηρίζουν και τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

      2. Το Μνημόνιο δεν είναι ούτε ή αιτία ούτε η αφορμή της κρίσης. Είναι το αποτέλεσμα. [Επιπλέον, το Μνημόνιο ουδεμία σχέση έχει με αυτό που λέγεται Νεοφιλελευθερισμός. ΟΥΔΕΜΙΑ!]

      Αν μπορέσουμε να συννενοηθούμε στο ενάμιση από τα δύο παραπάνω έχουμε κάνει μία καλή αρχή.

      Διαγραφή
    3. Έτσι ακριβώς αγαπητέ Λάκωνα.

      Και ας εξετάσουμε τι είναι το περιβόητο "Μνημόνιο". Όταν μια μαμά στην παραλία ξεμείνει από λεφτά στην τσάντα της γιατί ο μπούλης αγόρασε κιόλας τρία παγωτά σε μία ώρα, η μαμά λέει στον μπούλη: "Μπούλη, δεν έχει άλλο παγωτό μέχρι αύριο! Θα κάνεις οικονομία!". Αυτό είναι βασικά το μνημόνιο που έδωσε η μαμά στον μπούλη. Μετά έρχεται ο μπόμπος και λέει στον μπούλη: "η μαμά σου σε καταπιέζει! θα πάω να της πω ότι θα επαναδιαπραγματευθούμε να φας κι άλλο παγωτό γιατί έχει λεφτά στην τσάντα της και σου λέει ψέματα". Και τότε, ο μπούλης ψηφίζει τον μπόμπο. Κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  7. Αντί σχολίου...

    http://www.hcaa-eleng.gr/skiathos.htm

    (είπα να κλείσω διακοπές σε Ελληνικό νησί μετά από 3 ολόκληρα χρόνια και μετά από τη σημερινή μου εμπειρία από τους Ελληνικούς ιστοχώρους που υποτίθεται πως έχουν κατασκευαστεί για να προσφέρουν χρήσιμες τουριστικές πληροφορείς έχω αρχίσει να αλλάζω γνώμη... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δράμα αγαπητέ μου Epanechnikov είναι ότι ίσως 80% των Ελλήνων δεν θα καταλάβει και δεν θα δει τι προβλήματα έχει η ιστοσελίδα που ανέφερες... Αυτό ίσως είναι το κυρίως πρόβλημα. Ο κύριος που έφτιαξε την ιστοσελίδα αυτοδιαφημίζεται μάλιστα στη πρώτη σελίδα με το όνομά του, πράγμα που σημαίνει ότι ούτε ο ίδιος δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα...

      Και από εκεί, πάμε στην πραγματικότητα που βλέπουν οι τουρίστες: Έλληνες που νομίζουν πως ότι προσφέρουν είναι και το καλύτερο να πούμε, και αν τους αποδείξεις ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά αμέσως προσφέρουν την δικαιολογία, θυμωμένα μάλιστα που δεν ήξερες την δικαιολογία από μόνος σου.

      Μετά από 20 χρόνια εργαζόμενος στο internet και software στις ΗΠΑ, τόλμησα μια-δυό φορές να προτείνω σε Έλληνα ερασιτέχνη του internet ότι κάτι συγκεκριμένο που έκανε δεν είναι σωστό, και η απάντηση ήταν ότι δεν ξέρω σωστά και ότι ο δικός του τρόπος είναι καλύτερος. Μετά από αυτό, δεν απαντάς, παρά νοικιάζεις το DVD του Zorba the Greek με τον Άντονυ Κουήν και καταλαβαίνεις γιατί έρχονται οι τουρίστες και τι περιμένουν.

      Καλή σου μέρα και εύχομαι οι διακοπές που θα επιλέξεις να είναι καλές και ξεκούραστες!

      Διαγραφή
  8. Το θέμα είναι ποιος ήταν ο μπούλης που έφαγε τον άμπακο όλα αυτά τα χρόνια. Τα κομματόσκυλα που ψήφιζαν σταθερά όσους καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα για τους δικούς του λόγους ξέρουν, αλλά πυροβολούν όλους τους υπόλοιπους που παρέμειναν έξω από το μεγάλο φαγοπότι.

    Όσο για το μνημόνιο δεν νομίζω να έγινε και η καλύτερη διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να είχε γίνει. Ακούσαμε τόσα ψέματα σε αυτά τα δύο χρόνια που αηδιάσαμε πια. Αλλά τέλος πια με τους πολιτικάντηδες και με τις πολιτικάντικες συζητήσεις. Δεν πιστεύουμε κανέναν παρά μόνο τα χέρια μας, την οικογένειά μας, τον συνάνθρωπο. Και ξαναλέω μήπως και το καταλάβετε πια, αγωνιζόμαστε όπως λίγοι και σε πολύ αντίξοες συνθήκες και κριτικές τύπου είστε ξοφλημένοι και κάτι τέτοια δεν βοηθούν. Εσείς στον ιδανικό σας κόσμο και εμείς στον στραβό και στον ανάποδο. Θα ζήσουμε, θα προοδεύσουμε και θα ευτυχίσουμε, να είστε σίγουροι!!!!


    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Margo, αυτοί που καταχρώνται το δημόσιο χρήμα θα υπάρχουν πάντα και παντού, και τα κομματόσκυλα που τους ψηφίζουν θα υπάρχουν πάντα. Τα κομματόσκυλα όμως από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να εκλέξουν τους καταχραστές. Χρειάζονται και άλλοι ψήφοι. Και αυτοί οι άλλοι ψήφοι έρχονται από αυτούς που δεν φταίνε τίποτα, που δεν τρώνε τίποτα, αλλά και δεν έχουν την ωριμότητα να αναγνωρίσουν αυτούς που τρώνε ή αυτούς που πρόκειται να φάνε -ή αυτούς που τους δουλεύουνε. Μόνο και μόνο επειδή κάποιος έμεινε έξω από το μεγάλο φαγοπότι δεν σημαίνει ότι δεν μοιράζεται συλλογική ευθύνη ή ότι δεν έχει προσωπική ευθύνη σαν άτομο.

      Κατά την γνώμη μου ούτε ο "δικός μας" κόσμος είναι "ιδανικός" ούτε των εντός Ελλάδας Ελλήνων είναι "στραβός και ανάποδος" η διαφορά βρίσκεται αλλού, στην αντίληψη ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής, και στην ικανότητα συνεννόησης και συμμετοχής.

      Όσο και να σου φανεί περίεργο, για μένα, όλα αυτά που λες "στραβά και ανάποδα" μέσα στην Ελλάδα, θα αρχίσουν να αλλάζουν μόνο όταν σταματήσει ο κόσμος να πετάει σκουπίδια παντού και να οδηγεί σαν παλαβός και να τον ενδιαφέρει μόνο η ζαχαρένια του. Αυτά είναι σοβαροί δείκτες του ποιού μιας κοινωνίας.

      Από την άλλη μεριά σωστά λες ότι πολλοί άνθρωποι μέσα στην Ελλάδα θα ευτυχίσουνε και θα προοδεύσουνε, γιατί αυτό εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση και συνείδηση του κάθε ανθρώπου άσχετα με τα υλικά και τα πολιτικά -και από αυτούς τους ανθρώπους επλπίζω εγώ ότι θα δούμε κάποια μέρα εκείνη την αναγέννηση...

      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
    2. " Τα κομματόσκυλα που ψήφιζαν σταθερά όσους καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα για τους δικούς του λόγους ξέρουν...."

      -> Ακόμα και αν δεχθούμε την πρόταση αυτή ως έχει, κάνε τον κόπο να δεις ποιοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές: Όλος ο στρατός του ΠαΣοΚ. Όλος! Για λόγους που έχουμε αναλύσει και ξανα-αναλύσει 400 δισ. φορές.

      Αν πραγματικά δεν είσαι κομματόσκυλο και η μόνη σχέση που έχεις με το δημόσιο είναι οι φόροι που πληρώνεις, τότε όχι μόνο δεν έπρεπε να ψηφίζεις Τσίπρα αλλά να "κυνηγάς με βρεγμένη σανίδα" όσους ψήφισαν. Γιατί εσένα ξεζουμίζει το κράτος για να πληρώνει τους διορισμένους του και από τα δικά σου παιδιά δανειζόταν όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό ακριβώς θέλει να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ:

      http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=20&ct=15&artid=6232

      -> Δεν είμαστε οι "εμείς" και οι "εσείς". Δεν αγαπάς περισσότερο τη χώρα σου από εμάς. Σύνελθε, σε παρακαλώ.

      Διαγραφή
  9. @Αγαπητέ Δημήτρη όταν κυκλοφορώ στους στενούς δρόμους του νησιού μου και συναντώ άλλο αυτοκίνητο συχνά πρέπει να σταματήσω ή να σταματήσει για να περάσω ή να περάσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό χαιρετιόμαστε γι αυτή την παραχώρηση με πλατύ χαμόγελο και το συναίσθημα που βγαίνει από αυτό με ακολουθεί όλη τη μέρα. Υπάρχουν και κάποιοι που με τη μούρη κάτω συνεχίζουν.. εγώ κρατώ αυτούς που χαιρετούν και μου χαμογελούν με ευγένεια και φυσικά δεν σταματώ ποτέ να χαιρετώ και να χαμογελώ γιατί ξέρω πως χαρίζω όμορφα συναισθήματα και επηρεάζω και άλλους να το κάνουν και κυρίως να το νιώθουν!

    @Λάκωνα.... ποιος σου είπε πως ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ??? Είπα ότι δεν θα συνεχίσω την ανούσια συζήτηση γιατί έχω και δουλειές. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή φτιάχνω λιαστές ντομάτες και καθαρίζω από το πρωί ντομάτες και τις τακτοποιώ στα σουρωτήρια.. και να ξερες πόσο το χαίρομαι!!!!!
    Ελπίζω να το πήρες το μήνυμα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Margo, κι εμείς εδώ στο βουνό, στο χωριό μας των 200 κατοίκων, χαιρετιόμαστε συνέχεια γιατί γνωριζόμαστε όλοι, και η ζωή είναι καλή χωρίς ούτε ίχνος κρίσης -στην Ιταλία. Στις μικρές κοινωνίες είναι εύκολο να φέρονται σωστά οι άνθρωποι, όπως στο νησί σου ή το χωριό μας.

      Το κάθε δέντρο του δάσους είναι ξεχωριστό, αλλά το δάσος είναι ένα. Όσα καλά δέντρα και να έχει το δάσος, αν το δάσος είναι σάπιο στο σύνολό του δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για τα δέντρα που έχουν μείνει υγιή. Νομίζω, εγώ τουλάχιστον νομίζω, ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση του κάθε ενός από όλους μας να ενδιαφερόμαστε και να μιλάμε για το δάσος στο οποίο ανήκουμε, από το δάσος της γειτονιάς, στο δάσος της χώρας, στο δάσος του πλανήτη. Μπορεί να αναστενάζουμε με ανακούφιση ότι τα γύρω μας δέντρα είναι υγιή, αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε την σαπίλα του κάθε δάσους, ιδίως όταν θέλουμε δεν θέλουμε τα δέντρα μας βρίσκονται στο δάσος αυτό...

      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
    2. Βρε Margo εσύ την ξεκίνησες τη συζύτηση. Τώρα αν δε σου αρέσουν οι απαντήσεις, δε σημαίνει ότι είναι ανούσιες.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.