Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ride!















Ride, Sally, Ride! έλεγε το τραγούδι Mustang Sally του Lou Reed, και Ride, Sally, Ride! έγραφαν με μεγάλα γράμματα μπροστά χιλιάδες πουκαμισάκια στην παραλία Cocoa Beach περιμένοντας το μέτρημα να φτάσει στο ένα. Η Dr. Sally Ride είχε πει ότι η κινητήρια δύναμις της δεν ήταν η επιθυμία να γίνει διάσημη ή να γράψει ιστορία. Η λαχτάρα της ήταν να πετά, είπε, να αιωρείται στο διάστημα, χωρίς βαρύτητα μέσα στο διαστημικό λεωφορείο, να κοιτά έξω τα ουράνια και να αντικρίσει την Γη. Σε φωτογραφίες μέσα στο Challenger φαίνεται να χαμογελά ευτυχισμένα, συνέχεια, σαν να βρίσκεται, σαν να έφτασε, ακριβώς στο μέρος στο οποίο είχε γεννηθεί για να φτάσει.


Στην επιστροφή από το πρώτο της ταξίδι στο διάστημα ο πρόεδρος Ρήγκαν της έσφιξε το χέρι λέγοντας "Ήσουν ο καταλληλότερος άνθρωπος για την δουλειά" -σε αντίθεση με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων πριν από την εκτόξευση όταν την ρωτούσαν πως θα αντιμετωπίσει τον μηνιαίο της κύκλο στο διάστημα, και αν κλαίει όταν υπάρχει στρες. Οι δε σοβιετικοί συνάδελφοί της είχαν καλωσορίσει την πρώτη τους συνάδελφο σε διαστημικό σταθμό λέγοντας της ότι "το κοτόπουλο, το τηγάνι και η ποδιά της κουζίνας την περιμένουν". Η Σάλλυ ήταν η πρώτη Αμερικανίδα και ο νεώτερος άνθρωπος στο διάστημα. Πέταξε δύο φορές με το Challenger αλλά η τρίτη φορά ακυρώθηκε μετά από το δυστύχημα που σκότωσε εφτά αστροναύτες συμπεριλαμβανομένης και της δασκάλας Κρίστα ΜαΚώλιφ. Χωρίς ποτέ να δεχτεί τους προβολείς της δημοσιότητας εργάστηκε την υπόλοιπη ζωή της με την δική της επιστημονική εταιρία για να κάνει πραγματικότητα φράση που είχε πει κατά την διάρκεια της πρώτης της πτήσης μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος: "Εκατομμύρια κοριτσάκια θα κάτσουν μπροστά στις τηλεοράσεις τους και θα δουν πως είναι δυνατόν να γίνουν αστροναύτες, ήρωες, εξερευνητές και επιστήμονες" Η ίδια η Σάλλυ είχε πει, σχετικά με το χούπλα που έκαναν τα ΜΜΕ από το γεγονός ότι ήταν γυναίκα: "Κρίμα που θεωρείται τόσο μεγάλη υπόθεση που είμαι γυναίκα. Κρίμα που δεν έχει προοδεύσει λίγο παραπάνω η κοινωνία μας".



Υπάρχει ένας μικρός κύκλος ανθρώπων ανάμεσά μας που έχουν δει την μικρή μας γαλάζια μπαλίτσα από το διάστημα, και από το φεγγάρι, και με μια ματιά έχουν μπορέσει να αγκαλιάσουν όλη την Αφρική και να κοιτάξουν από την Αμερική έως την Ινδία. 


Υπάρχει και ένας άλλος κύκλος ανθρώπων ανάμεσά μας, που ανανεώνεται κάθε φορά που ένα παιδί κοιτάζει τα άστρα -ο κύκλος εκείνων που τα έχουν δει όλα αυτά, τον πλανήτη μας και το σύμπαν, από τα παράθυρα του διαστημοπλοίου της ψυχής τους.




Ένα αγοράκι στο Μπρούκλιν του 1939 πήγε στην δημοτική βιβλιοθήκη και ζήτησε ένα βιβλίο για τα αστέρια. Του έδωσαν ένα βιβλίο με φωτογραφίες ηθοποιών του Χόλυγουντ και εκείνο είπε όχι, οχι! Με αστέρια! αστέρια. Το αγοράκι αυτό χρόνια αργότερα θα έστελνε με την ΝΑΣΑ αποστολές στον Άρη και στο απώτερο διάστημα, θα έκανε την επιστήμε προσιτή σε όλους μας μέσω της τηλεόρασης, των βιβλίων του και της ζωής του -και θα έλεγε εκείνη την φράση που ποτέ δεν φεύγει από το μυαλό μου, ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί για τόσο εξαίσια όνειρα και τόσο τρομακτικούς εφιάλτες.





Η εποχή που ήρωες πήγαιναν στην σελήνη μέσα σε ένα κουβά πέρασε και ο επόμενος μεσαίωνας βρίσκεται ήδη ανάμεσά μας. Ο άνθρωπος κατακλύζεται από τους τρομακτικούς του εφιάλτες -αλλά όλο και περισσότερο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά των παιδιών μας θα νοιώσουν μια μέρα πάλι τα εξαίσια όνειρα τα οποία βρίσκονται μέσα μας περιμένοντας την ευκαιρία για να ξανατραγουδήσουν το τραγούδι του ανθρώπου.

Η Sally Ride έφυγε εχτές σε ηλικία 61 ετών από καρκίνο του παγκρέατος. Η κληρονομιά που άφησε στις καρδιές των κοριτσιών που την έβλεπαν στην τηλεόραση θα ευοδωθεί μια μέρα.

Ride, Sally, Ride!















ΥΓ. Δεν θέλω να μαγαρίσω την ανάρτηση αυτή με την ιστορία που θα πω τώρα, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται: Ένας ρωμιός πατρινός επιχειρηματίας δέχτηκε τηλεφώνημα από την Κέητι, την αρχιλογίστρια του προμηθευτή του στην Σουηδία, πρόσφατα. Μετά το τηλεφώνημα, τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη της εταιρείας και τον κατσάδιασε που τον έβαλε να μιλάει μπίζνες με γυναίκα! Και να μην το ξανακάνει, γιατί, είπε, οι γυναίκες δεν είναι για γραφεία. Έτσι είπε ο Έλληνας. Η Κέητι μου το διηγήθηκε γελώντας.











2 σχόλια:

  1. πολύ συγκινητική η ιστορία της πρώτης γυναίκας στο διάστημα.
    τόσο δυναμική αλλά και τόσο άτυχη. είχε να δώσει ακόμα σταν νεαρά κοριτσόπουλα.

    ευχαριστώ δημήτρη, δεν ήξερα παρά το όνομά της μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρία μου είναι κρίμα που πολλοί, όταν κοιτάνε ανθρώπους βλέπουν το φύλο ή το χρώμα του δέρματος. Και μάλιστα δεν εκφράστηκα σωστά στο κείμενο: Η Sally ήταν η πρώτη Αμερικανίδα αλλά η τρίτη γυναίκα στο διάστημα (1983). Οι δύο πρώτες ήταν οι Σοβιετικές Valentina Tereshkova (στην αποστολή Vostok 6 to 1963, και Svetlana Savitskaya η οποία "περπάτησε" στο διάστημα to 1982 από το Soyuz 7 και επισκέφθηκε τον διαστημικό σταθμό Saliut 7 (όπου και το περιστατικό με το κοτόπουλο και την ποδιά κουζίνας που περιέγραψα στο κείμενο).

      Συνολικά έχουν πετάξει 54 γυναίκες στο διάστημα και υπάρχουν 13 γυναίκες αστροναύτες που δεν έχουν πετάξει ακόμα. Από εκείνες που πέταξαν, 44 είναι Αμερικανίδες, 2 από την Σοβιετική Ένωση, 2 από τον Καναδά, 2 από την Ιαπωνία και μία από κάθε μία των χωρών: Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιράν, Νότια Κορέα, και Κίνα.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.