Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Λαθραίοι











Σ’ εκείνες τις τρύπες-λαβύρινθους των 70 τετραγωνικών με τους νεροχύτες, τουαλέτες και ντουλάπια 45 ετών που μου άφησαν οι γονείς μου, ζουν ενοικιαστές, άνθρωποι που ήρθαν από την Αλβανία και την Βουλγαρία.

Αν και υποτίθεται ότι η συντήρηση του μισθώματος είναι ευθύνη του ενοικιαστή, τις επισκευές τις πληρώνω από την τσέπη μου γιατί δεν μπορώ με καθαρή συνείδηση να ζητάω από ανθρώπινα όντα να πληρώνουν για αυτά που έπρεπε να επιμελούνται οι γονείς μου επί δεκαετίες και δεν το έκαναν.

Οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν πια να πληρώνουν όλο το νοίκι συνέχεια, κι εμείς τους λέμε να μην ανησυχούν και ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, και να δίνουν αυτό που μπορούν. Έτσι παίρνω κάπου το 60-70% του ποσού που λένε τα συμβόλαια.

Τώρα βέβαια έμαθα ότι στην Ελλάδα καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη, και πρέπει να δηλώσω το ποσό του συμβολαίου και όχι το εισπραχθέν όταν κάνω δήλωση στην εφορία, επειδή το Ελληνικό κράτος θεωρεί τον Έλληνα πολίτη ψεύτη και κλέφτη χωρίς ο πολίτης να μπορεί να αποδείξει το αντίθετο...

Έκανα ένα καινούργιο συμβόλαιο και το πήγα στην εφορία αλλά δεν το δέχτηκαν γιατί τώρα κάποιος καινούργιος νόμος λέει να πληρώσω το αντίστοιχο από πάνω από ένα μήνα νοίκι, διακόσια-τριακόσια Ευρώ, σ’ ένα πολιτικό μηχανικό ο οποίος θα μου δώσει ένα κομμάτι χαρτί με σφραγίδες και κόκκινες και μπλε και πράσινες ζωγραφιές και γραμμούλες που το λένε Ενεργειακός Αυνανισμός, ή Ενεργειακή Απόδοση, ή κάτι τέτοιο. Ο λόγος για τον οποίον η Ενεργειακή Απόδοση δεν μπορεί να καθοριστεί από μία online φόρμα που να συμπληρώσουμε εμείς τσεκάροντας κουτάκια, είναι γιατί, όπως είπαμε, το Ελληνικό κράτος θεωρεί τον Έλληνα πολίτη ψεύτη και κλέφτη, και μαλάκα, χωρίς ο πολίτης να μπορεί να αποδείξει το αντίθετο... Την Ενεργειακή Απόδοση του κεντρικού νευρικού συστήματος των Ανεγκέφαλων της Βουλής των Άβουλων ποιος την μετράει; Ε;

Επίσης μην ξεχνάμε πόσο λατρεύουμε τις σφραγίδες οι οποίες στην ανατολή είναι υποκατάστατα πέους.

Αλλά δεν ξεκίνησα να γράψω γι αυτά. Άλλο ήθελα να σας πω:

Στη αρχή, οι ενοικιαστές μου μιλούσαν στον ενικό με αγριοφωνάρες, σαν τους μετανάστες που αυτές τις μέρες πολλοί Έλληνες λατρεύουν να μισούν. Εγώ τους μιλούσα ευγενικά στον πληθυντικό με χαμόγελο, σεβασμό και φροντίδα όπως μιλάω σε όλο τον κόσμο. Αντί κιόλας να τους λέω με τα Ελληνικά ονόματα τα οποία διαλέξαν για ευκολία, τους παρακαλούσα να μου πουν το πραγματικό τους Αλβανικό ή Βουλγαρικό όνομα, και να με βοηθήσουν να το προφέρω σωστά, όπως ζητώ κι εγώ από τους ξένους να με λένε Dimitris και δεν παριστάνω τον ...Jim.

Τώρα, όχι μόνο μιλιόμαστε ήρεμα και με χαμόγελο στον πληθυντικό, και από «ρ’εσύ» έγινα «κύριος Δημήτρης» αλλά και οι άνθρωποι φέρονται εντιμότατα και προσέχουν τα σπίτια που ζουν και στο σύνολο της εμπειρίας είναι σαν να συναναστρέφομαι με οποιονδήποτε Έλληνα και με καλή μάλιστα ανατροφή.

Σκέφτομαι ότι σε κάθε άνθρωπο, αυθόρμητα, φερόμαστε όπως μας φέρεται εκείνος.

Σκέφτομαι, και σας προτείνω την πιθανότητα ότι ο τρόπος που σας φέρονται οι μετανάστες, ατομικά και σαν ομάδες, απλά καθρεπτίζει τον τρόπο με τον οποίον τους φέρεστε εσείς και προσωπικά και σαν κοινωνία. Γιατί δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά οι μετανάστες είναι άνθρωποι σαν κι εσάς, με την ίδια ψυχή, μυαλό και καρδιά που έχετε κι εσείς, και με το ίδιο γέλιο και τα ίδια δάκρυα, αλλά απλά, μέχρι τώρα δεν ήταν όσο τυχεροί στην ζωή όσο ήσασταν εσείς.

Μπας και ο τρόπος που σας φέρονται είναι απλά η ανταπόδοση του τρόπου που τους φέρεστε;

Ναι, υπάρχουν και λαθραίοι μετανάστες. Τους θυμάστε τους λαθραίους μετανάστες; Είναι εκείνοι τους οποίους προτιμούσατε, για να πληρώνετε δουλειές με πενταροδεκάρες χωρίς απόδειξη όσο είχατε λεφτά.

Αλλά, λαθραίοι μετανάστες υπάρχουν παντού. Πόσο τοις εκατό των Ελλήνων μεταναστών τα τελευταία 100 χρόνια δεν έφτασαν στην Αμερική ή την Αυστραλία λαθραία; Από όλους όσους διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους εναντίων της λαθρομετανάστευσης, πόσοι έχουν τουλάχιστον έναν συγγενή μέσα στις τελευταίες τρεις-τέσσερεις γενιές που ήταν λαθρομετανάστης πριν φτιάξει την ζωή του ή και να μεγαλουργήσει νάμαστε περήφανοι;














ΥΓ. Όταν μπαίνεις σε μια οικονομική ένωση λέγοντας ψέματα με ψεύτικα νούμερα, μπορούν άραγε να σου πουν ότι μπήκες λαθραία;








29 σχόλια:

  1. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει αντιμέτωπους ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν μια κάποια συνεργασία, γιατί όχι και φιλικές σχέσεις και εννοώ τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή.
    Μπορεί κανείς να βρει μια λύση στο πρόβλημα της δήλωσης μόνο των εισπραχθέντων μισθωμάτων με το να εκχωρήσει τις απαιτήσεις από τους ενοικιαστές στην Εφορία. Το θεωρώ απάνθρωπο, ειδικά όταν κάποιος δεν πληρώνει το ενοίκιο του, όχι επειδή δεν θέλει, φτάνει βέβαια να αντέχει η τσέπη και η συνείδηση του ιδιοκτήτη.
    Μια λύση θα ήταν να συμφωνηθεί ένα νέο μίσθωμα που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη και αρκετή υπομονή και ανοχή από όλους.
    Όσο για το ενεργειακό πιστοποιητικό που σου ζητήθηκε είναι ένα νέο εγχώριο "φρούτο", σκέψου μεγαλόψυχα και αναλογίσου ότι έτσι παρέχεις κάποιο (αναγκαστικό) εισόδημα στον μαστιζόμενο κλάδο των Πολιτικών Μηχανικών.

    Είναι όπως τα λες Δημήτρη, συνήθως ότι πληρώνουμε παίρνουμε, χωρίς φυσικά αυτό να είναι ο κανόνας.
    Αλλά ακόμα κι αν αυτή η στάση δεν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον έχεις καθαρή την συνείδησή σου ότι έπραξες το σωστό.
    Κέρδος είναι κι αυτό έστω και (προσωρινά) άυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Τζων Μπόη, η Μαργαρίτα κι εγώ αποφασίζουμε μαζί και παίρνουμε λιγότερο νοίκι ή δεν ζητάμε το μήνα που λείπει, όσο κα να πονάει οικονομικά, και ξέρω από καιρό για το ότι μπορώ να εκχωρήσω τις απαιτήσεις στην εφορία, αλλά αυτό δεν θα ήταν μόνο απάνθρωπο: θα ήταν και κάλπικο από μέρους μου μια και ο ίδιος αποφάσισα να δεχτώ λιγότερο νοίκι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους (δηλαδή, το «νέο μίσθωμα» συμφωνείται θαυμάσια μεταξύ μας. Το κράτος τι δουλειά έχει). Το σκέπτομαι …αμερικάνικα το πράγμα, λες και είμαι ανεξάρτητος άνθρωπος και πολίτης με το δικαίωμα να κανονίζω εγώ τα οικονομικά μου και όχι το κράτος –και μετά να λέω στο κράτος τι εισέπραξα και να είναι ευθύνη του κράτους να με βγάλει ψεύτη αν νομίζει ότι λέω ψέματα –όχι ευθύνη δική μου να αποδίδω λογαριασμό σαν να θεωρούμαι ψεύτης από το κράτος μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκα υπό την αιγίδα του... Το ότι το κράτος μου λέει ότι δεν με πιστεύει ότι πήρα λιγότερα από όσα γράφει το συμβόλαιο δεν είναι πρόβλημα δικό μου αλλά του κράτους -το οποίο κράτος επί του προκειμένου κεν κις μάι ας. Κι αν πληρώσω κανένα πρόστιμο θα το θεωρήσω σαν αντίτιμο εισιτηρίου σε ένα θέατρο ή σινεμά για entertainment.

      Οι πολιτικοί μηχανικοί μπορούν να περνάνε από το σπίτι κάθε Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή να τους φιλεύω γαρίδες κατεψυγμένες αχνιστές σε κρασί με σκανδιναβικά καρυκεύματα, και να τους φιλέψω τζάμπα τους καημένους. Να δεις τζάμπα ουισκάκια που εισέπραξε ο μηχανικός πριν 4 χρόνια μέχρι να μου πει ότι θέλει 9.000 Ευρώ για να μου βάλει από την πολεοδομία πινακίδες που απαγορεύουν το πάρκινγκ μπροστά από την ιδιοκτησία μου… και του είπα να πάει στη γωνία να δει αν έρχομαι…. Γιατί να πρέπει να τους βοηθήσω κατ’ επιταγή του κράτους για να πούνε στο κράτος ότι δεν έχω ηλιακό συσσωρευτή και το σπίτι έχει καλωδιώσεις 45 ετών. Αυτό μπορώ να το πω και μόνος μου στο κράτος –εκτός αν δε με πιστεύει το αγαπητό κράτος και χρειάζεται η σφραγίδα του Βεζίρη από τον κοτζαμπάση… άσε που θα μπορούσα να κάνω πιο όμορφες ζωγραφιές και χρωματιστές γραμμούλες…

      Μου φαίνεται ότι το μόνο προσωπικό κέρδος αυτές τις μέρες μπορεί αν είναι το ότι γράφουμε όπως γράφουμε…

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη, προφανώς το κράτος θέλει να γνωρίζει, με την εγκυρότητα ενός επιστήμονα (βλ. Πολιτικός Μηχανικός), ότι το σπίτι σου είναι ενεργειακά θωρακισμένο ή όχι, ούτως ώστε να σε βοηθήσει, έχοντας ένα πιστοποιητικό στα χέρια σου, να ενοικιάσεις ή να πωλήσεις το ακίνητό σου σε μια τιμή που να ενσωματώνει και την συγκεκριμένη πληροφορία.
    Επειδή όμως το κράτος είναι σοφό, ενδεχομένως σε επόμενη φάση να απαιτήσει από τους ιδιοκτήτες που έχουν κάποιο οίκημα με χαμηλή ενεργειακή αξιολόγηση, να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους με πρόσθετες εργασίες...και σε αυτό το κράτος έχει σκεφτεί πριν από σένα για σένα.
    Με αυτό τον τρόπο, εσύ ως ιδιοκτήτης, θα δώσεις δουλειά σε επαγγελματίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο κι έτσι θα βοηθήσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας.
    Αν εσύ πάλι δείξεις απροθυμία και χαμηλά οικολογικά αντανακλαστικά, ίσως να πρέπει να καταβάλεις (στο κράτος ντε) κάποιο πρόστιμο για την ενεργειακή επιβάρυνση που προκαλεί το οίκημα σου. Το πρόστιμο αυτό θα σου πουν ότι θα κατατεθεί σε κάποιο "πράσινο" ταμείο με σκοπό την προστασία των φυσικών πόρων της χώρας.
    Και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα έχεις βοηθήσει την πολύπαθη χώρα μας.
    Αν αυτό δεν είναι συγκινητικό, δεν ξέρω πραγματικά τι άλλο είναι!
    Ελπίζω να σου κάλυψα τις απορίες, γιατί αν και μετά από αυτή την ανάλυση έχεις ακόμα ερωτήματα, θα με κάνεις να πιστέψω ότι τόσο καιρό δεν έχεις πάρει χαμπάρι από τα της ελληνικής πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πλάκα είναι ότι συμφωνώ με το όλο σκεπτικό απόλυτα:

      Με τον δρόμο που ακολουθείται όμως, με πιάνει λίγο φαγούρα… δηλαδής… Γιατί πρέπει να πληρώσω 10% του ετησίου προ-φόρων εισοδήματος μου για το χαρτί αυτό; Όλοι (ΙΔΙΩΣ οι πολιτικοί μηχανικοί) ξέρουμε ότι ένα ερωτηματολόγιο το πολύ δύο σελίδες, αν όχι μία σελίδα, μπορεί να απαντήσει κάλλιστα σε όλες τις ερωτήσεις που τώρα θα πρέπει να τις απαντήσει ο …έγκυρος επιστήμων, τρομάρα μου! Και το ερωτηματολόγιο μπορεί να καταλήγει σε βαθμολογία βάσει των απαντήσεων που μπορεί να είναι επιλογές από αναφερόμενες πιθανότητες, ή απλές απαντήσεις Ναι/Όχι. Σιγά τα’ αυγά ρε παιδιά! Κλούβια είναι ή χρυσά;

      Το χαρτί αυτό θα έπρεπε να κοστίζει στον πολίτη ΜΗΔΕΝ Ευρώ. Το πιστεύω αυτό ακράδαντα. Μετά, ας ψηφίσει η Βουλή νόμους του τι πρέπει να έχω ή να μην έχω και είναι ευθύνη μου να ακολουθήσω τον νόμο, και σε άλλα κράτη το κράτος θα μου έδινε και κάποιο ποσοστιαίο βοήθημα στην εκπλήρωση του έργου… καλά, δεν φτάνω να το ζητήσω αυτό… έτσι το ανέφερα για πλάκα, επειδή γίνεται αλλού…

      Αλλά, λέω… τα μεταξωτά βρακιά, ιδίως τα οικολογικά μεταξωτά βρακιά, κι επιδέξια σκέλια θέλουσι… Όλα τά ‘χε η Μαριωρή, το χαρτάκι των 240 Ευρώ με τις χρωματιστές γραμμούλες της έλλειπε. Ας το αποκτήσει χωρίς να βουτήξει 10% του εισοδήματος από ένα διαμέρισμα, και να το κάνω με την ξαρδιά μου και να ακολουθήσω τον νόμο μετά υπ’ ευθύνη μου.

      Διαγραφή
  3. "Τώρα βέβαια έμαθα ότι στην Ελλάδα καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη, και πρέπει να δηλώσω το ποσό του συμβολαίου και όχι το εισπραχθέν όταν κάνω δήλωση στην εφορία, επειδή το Ελληνικό κράτος θεωρεί τον Έλληνα πολίτη ψεύτη και κλέφτη χωρίς ο πολίτης να μπορεί να αποδείξει το αντίθετο."

    Άργησες. :) Χάος, χρειάζεται να γκρεμιστεί ο δημόσιος τομέας, όλοι αυτοί οι παλαιολιθικοί νόμοι και να χτιστεί ένα σύγχρονο, ευέλικτο κράτος. Μα δυστυχώς ζούμε το παράδοξο να διαιωνίζεται και να γίνεται ακόμη χειρότερο.

    Έχω άπειρα αντίστοιχα παραδείγματα από φίλους, γνωστούς, συγγενείς. Τον τελευταίο καιρό κατακλύζομαι από πολύ έντονα συναισθήματα, βλέποντας τις ζωές κοντινών μου ανθρώπων να αλλάζουν. Θυμός, συγκίνηση, περηφάνια, λύπη, μικρές καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που σε κάνουν από τη μια να γεμίζεις πίστη, θαυμασμό, χαρά, περηφάνια για αυτούς, από την άλλη θυμό για την αδικία και την παράνοια που υπάρχει.

    Ο ένας κολλητός μου, ορφανός από γονείς, μένει στο πατρικό, και νοικιάζει ένα διαμέρισμα. Ψάχνοντας για ενοικιαστές αναγκάστηκε να βάλει ενοικιαστήριο 300Ε για ένα διαμέρισμα 95τ. στο Μετς, άλλες εποχές δε θα συζητούσαν τέτοια τιμή, τώρα εύχεται να βρει να νοικιαστεί. Βέβαια δε θα κερδίσει τίποτα, όλα τα χρήματα θα του τα πάρει η εφορία.

    Δουλεύει τα τελευταία 3 χρόνια σε μια ιδιωτική κλινική. Έχει να πληρωθεί από τον Απρίλιο, καθώς ο ΕΟΠΠΥ έχει κάνει στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Το παιδί βρίσκεται με 'δεμένα' τα χέρια. Δε ξέρει πως θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους, από την άλλη με αξιοπρέπεια προσπαθεί καθημερινά να τα βγάλει πέρα. Εχτές ακούστηκε στην κλινική, πως αν μέχρι την Παρασκευή δεν καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ όσα τους χρωστάει (κανείς δε πιστεύει πως θα γίνει αυτό φυσικά) θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να πάνε σε πτώχευση, πράγμα που σημαίνει πως θα χάσει όλους τους μισθούς για τους τελευταίους μήνες αν και τους δούλευε και με υπερωρίες κλπ. Και εχτές απορούσε "πως περιμένει το κράτος να πληρώσω φόρους, τι θα κάνουν θα έρθουν να μου πάρουν το σπίτι;... Δε μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο μακάρι να μπορούσα."

    θα καταργήσουν το αφορολόγητο, ενώ την ίδια στιγμή ψάχνουν να βρουν τη λίστα με τους φοροφυγάδες. Ή είναι εντελώς ηλίθιοι ή δεν έχουν ιδέα που οδηγούν τη χώρα. Αν θέλουν να τη βοηθήσουν θα πρέπει να δώσουν βήμα στους νέους, έτσι καταστρέφεται ότι όρθιο έχει απομείνει. Τελικά όλο αυτό πλέον θυμίζει μια κακή τρέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist, πράγματι οι ιθύνοντες δείχνουν ηλίθιοι, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλά άνθρωποι που δεν είναι αρκετά έξυπνοι ή προικισμένοι, και λειτουργούν μέσα σε ένα νεκρό σύστημα το οποίον είναι σταματημένο από καιρό μπροστά σε παντελή τοπικά και διεθνή αδιέξοδα. Η χώρα χρεοκόπησε τον Ιανουάριο του 2010 και από τότε τα συστήματα νεκρώνονται σαν όργανα ενός νεκρού κορμιού που σταματάνε και πεθαίνουν αφού σταμάτησε η καρδιά. Δεν έχει τώρα σημασία πως και γιατί. Σημασία έχει ότι πρέπει να σταματήσουν οι πάντες αυτήν την ασφυκτική στραγγαλιστική πορεία προς το πουθενά, και να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν μια ώρα αρχύτερα, με θετικότητα και ατομικότητα, όχι με αρνητικότητα και συλλογική άρνηση της πραγματικότητας. Το μόνο και σημαντικότερο καθήκον του πολίτη τώρα είναι να επιζήσει οπουδήποτε μπορεί. Όσοι δεν μπορούν να φύγουν έξω από την χώρα, ας αναζωογονήσουν την επαρχία, και ότι καλλιεργήσιμο υπάρχει, από μόνοι τους σε συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη σαν να μην υπάρχει κράτος, που άλλωστε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

      Από την μεριά μου, πρόκειται να χάσω ότι έχω σ’ αυτή τη χώρα. Προσπαθώ να περισώσω ότι μπορώ…

      Η χώρα δεν οδηγείται πουθενά: έχει ήδη οδηγηθεί και το ταξίδι έχει τελειώσει -έχει ακινητοποιηθεί. Το θέμα είναι να το καταλάβουν οι επιβάτες –μια που ούτε καινούργιος οδηγός θα κάνει τίποτα, ούτε κλωτσιές στην μηχανή θα την κάνουν να πάρει μπροστά. Η πιο εγκληματική προδοσία αυτή την στιγμή συντελείται από εκείνους τους δημαγωγούς που δίνοντας ανύπαρκτες και παραπλανητικές ελπίδες κάνουν τον κόσμο να καθυστερεί την αναγέννηση νομίζοντας ότι μπορεί κάτι θαυματουργό να περισώσει τα υπάρχοντα.

      Καλό κουράγιο, με φώτιση, σύνεση και δύναμη…

      Διαγραφή
  4. Λυπάμαι που δεν έχω τον χρόνο να σας αναλύσω τα περί ενεργειακού πιστοποιητικού, το οποίο δυστυχώς χαρακτηρίζεται ως χαράτσι στην χώρα μας. Θα επικεντρωθώ στο γεγονός ότι στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις μείωση του ενοικίου, ΔΕΝ απαιτείται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Εφόσον πρόκειται για τροποποίηση (μείωση) υφιστάμενης μίσθωσης ΔΕΝ είναι απαραίτητο. Μόνο στην περίπτωση νέων μισθώσεων απαιτείται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθατε Christian CK, και ευχαριστώ. Πράγματι δεν χρειάζεται πιστοποιητικό σε ανανέωση συμβολαίου, παρά σε πρώτο συμβόλαιο με καινούργιο ενοικιαστή και σε περίπτωση πώλησης. Σε κάθε περίπτωση, μια προσπάθεια απογραφής και κατανόησης του ενεργειακού θέματος που θα μπορούσε να βοηθήσει και στην εξοικονόμηση χρημάτων από καταναλωτές και στην διαχείριση του περιβάλλοντος, οικολογικά, στην χώρα μας καταλήγει να είναι απλά άλλος ένας τρόπος να τα πάρει το κράτος από εκείνους που δεν έχουν πια δεκάρα…

      Διαγραφή
  5. Σχετικά με αυτό που έγραψες για τους μετανάστες έχεις απόλυτο δίκιο. Μιλάμε και απαντάμε στη γλώσσα που θέλουμε να μας μιλούν. Αν είμαστε αγενείς, να περιμένουμε τα αντίστοιχα. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει πολιτισμός, συμπάθεια πρός τον συνάνθρωπο, κοινωνικό κράτος.

    Το τωρινό Κράτος τα έχει κάνει μπάχαλο, δεν καταλαβαίνει πώς να εφαρμόζει τους ίδιους τους νόμους που εκείνο θεσπίζει. Απο τη μία μειώνει τους μισθούς, λογικά τα νοίκια χρειάζεται να πέσουν. Κάνει ο χ ιδιοκτήτης νέο συμβόλαιο..το καταθέτει στην Εφορία. Αλλά φορολογείται βάσει του παλιού..αν πείς κάτι..σου λένε βλακείες.. Οσο για το ενεργειακό πιστοποιητικό αυτό έγινε για να βγάλουν οι μηχανολόγοι του Δημοσίου τη διαφορά απο τη χασούρα λόγω περικοπών. Τρία έχω βγάλει ως τώρα (για λογαριασμό άλλων) και σου λέω ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και άχρηστη. Γιατί δεν ενδιαφέρονται να συμβουλεύσουν τους ιδιοκτήτες πώς να κάνουν ενεργειακά τα σπίτια τους, ρίχνουν μία ματιά στη κατασκευή, στους τοίχους..το χαρακτηρίζουν α,β,γ, - που υποτίθεται θα σου δώσει το ίδιο το Κράτος αργότερα συμβουλές και επιχορήγηση για βελτιώσεις- σου ζητάνε τον αριθμό Κτηματολογίου του διαμερίσματος (αν δεν τον έχεις σημαίνει 2 μήνες καθυστέρηση να βγάλεις αριθμό σε νομαρχίες κλπ - που σε άλλες χώρες γίνεται μέσω Ιντερνέτ), τσιμπάνε τα λεφτά και φεύγουν. Εσύ παίρνεις το παρδαλό χαρτί, το δίνεις στην Εφορία (περνάνε τα στοιχεία στο ΠιΣι τους και το πετάνε)και σου έρχεται ο φόρος..
    Η γραφειοκρατία ΒΟΥΝΟ, για να δικαιολογήσει τους αμέτρητους Δ.Υ. που μασάνε εδώ και χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη έκανα ένα λάθος Το ξαναγράφω διορθωμένο "Απο τη μία μειώνει τους μισθούς, λογικά τα νοίκια χρειάζεται να πέσουν. Αν γίνει μείωση, δεν δέχεται το συμβόλαιο η Εφορία και φορολογεί τον ιδιοκτήτη βάσει του παλιού, αν πείς κάτι..σου λένε βλακείες".

      Διαγραφή
    2. Καλώς ήρθες Μαρίνα και σ’ ευχαριστώ. Συμφωνούμε για το ότι στην ζωή παίρνει κανείς ότι δίνει, και στην συμπεριφορά…

      Οι νόμοι πλέον αλλάζουν κάθε βδομάδα και κανείς δεν έχει ιδέα τι γίνεται. Ιδιαίτερα κάτι θεωρητικά καλό όπως η απογραφή ενεργειακής απόδοσης έγινε, όπως όλα στην Ελλάδα, με τρόπο μπαχαλοηδή και ηλίθιο που μόνο χασούρα χρημάτων και χρόνου θα φέρει στον κόσμο και ανεπίτρεπτα κέρδη σ’ αυτούς που ευνοεί, για την σύνταξη των …επιστημονικών χρωματιστών χαρτιών, που θα τα εισάγει ένας ανίδεος σε ένα ελλιπές πρόγραμμα και θα ξεχαστούν μέχρι να φορολογηθούμε και πάνω σε αυτά… –και κανένα πραγματικό όφελος η βελτίωση σε οτιδήποτε απτό. Τα έγραψες πολύ σωστά, για μένα, και στις παρατηρήσεις σου και στις ερωτήσεις σου. Ακόμα και κάτι τέτοιο που θα έπρεπε να φέρει κάποιο όφελος στο περιβάλλον και στα ενεργειακά έξοδα του πολίτη, σχεδιάστηκε απλά για να πάρει κι άλλα το κράτος, και οι πολιτικοί μηχανικοί, χωρίς κανένας να δίνει δεκάρα πραγματικά για τίποτα άλλο…

      Διαγραφή
  6. Γεια σας μετα απο καιρο.
    Λοιπον το θεμα εχει ως εξης.Οι μηχανικοι στην Ελλαδα ειναι κρατος.Ενα μεγαλο ποσοστο βουλευτων ειναι μηχανικοι και φροντιζουν τον κλαδο τους.Το επιμελητηριο τους περναει οτι θελει για να εχουν παντα δουλεια.(τακτοποιηση ημιυπαιθριων τακτοποιηση αυθαιρετων ενεργειακα πιστοποιητικα) και οτι αλλο σκεφτουν.Αν ειμασταν εκτος κρισης και ηταν αυτα υποχρεωτικα δεν θα βρισκαμε μηχανικο ν αφησει τις εκδοσεις αδειων και ν'ασχοληθει με τα ευτελη αυτα αντικειμενα.Μ ενα σμπαρο δυο τρυγονια.Το κρατος κανει αρπαχτες και οι μηχανικοι δεν αλλαζουν επαγγελμα.
    Τα δικα μου νεα καλα.Επηξα ολο το καλοκαιρι κανοντας φορολογικες δηλωσεις και τωρα κανω τα μπανια μου σε αδειες καθαρες παραλιες της Κρητης.
    Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία και χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!

      Ναι, πράγματι, ακριβώς όπως τα λες είναι, ένα μπάχαλο όπου ο καθημερινός πολίτης πληρώνει από την τσέπη του αυτούς που σε άλλες εποχές τα έβγαζαν αλλιώς και τώρα τα παίρνουν όπως μπορούνε μέχρι να μπορούνε… Κάποια στιγμή θα στραγγίξουμε όλοι και τι θα κάνουν οι επιτήδειοι;

      Καλή ξεκούραση στις όμορφες παραλίες της Κρήτης, που θέλαμε κι εμείς να έρθουμε φέτος αλλά δεν τα καταφέραμε…

      Διαγραφή
  7. "πρέπει να δηλώσω το ποσό του συμβολαίου και όχι το εισπραχθέν όταν κάνω δήλωση στην εφορία"

    Κάτσε ρε μάγκα! Και που ξέρει το κράτος ότι εσύ δεν εισέπραξες τη διαφορά σε μαύρα; Ας είμαστε λογικοί! Το ελληνικό κράτος έχει χίλια δυο άλλα σημεία στα οποία εξευτελίζει τους πολίτες του θεωρώντας τους εν δυνάμει κλέφτες.

    Όμως το συμβόλαιο είναι ενα επίσημο έγγραφο μεταξύ εσένα και του ενοικιαστή την εγκυρότητα του οποίου αναγνωρίζει το κράτος και επεμβαίνει στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο παραβεί τη συμφωνία. Δε σου είπε το κράτος πόσο να μισθώσεις την περιουσία σου! Ζητάει από εσένα όμως να δηλώσεις τα σωστά χρήματα. Δεν είναι παράλογο! Δε θα μπορούσες να κάνεις άλλο συμβόλαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σόρυ αγαπητέ Λάκωνα αλλά στην προκειμένη περίπτωση κάτι δεν πάει καλά. Το συμβόλαιο είναι ένα επίσημο έγγραφο μεταξύ δύο ανθρώπων το οποίο ένας από τους δύο μπορεί να καταγγείλει δικαστικώς αν ο άλλος το αθετήσει. Η εφορία τι δουλειά έχει στην μέση. Στην εφορία δηλώνω το εισόδημά μου. Το ότι η εφορία θέλει να καταθέτω το ιδιωτικό συμφωνητικό/συμβόλαιο στο κράτος και να φορολογούμαι βάσει αυτού γίνεται μόνο επειδή το κράτος προεξοφλεί ότι θα πω ψέματα στην δήλωσή μου. Δηλαδή το σύστημα του κράτους είναι φτιαγμένο με το σκεπτικό ότι ο πολίτης είναι κλέφτης.

      Πέρσι έκανα καινούργιο συμβόλαιο με 320 Ευρώ. Από Φεβρουάριο ο ενοικιαστής πληρώνει 250, 200, 280, τίποτα, 250, κλπ., ανάλογα με τον μήνα και ανάλογα με το τι έχει, και εγώ σαν ιδιοκτήτης συμφωνώ και του παρέχω την διευκόλυνση για να μην βγει εκείνος στον δρόμο κι εγώ μείνω άδειος τρεις μήνες ή έξι ψάχνοντας για καινούργιο ενοικιαστή. Δηλαδή πρέπει κάθε μήνα να υπογράφουμε καινούργιο συμβόλαιο και να το καταθέτω στην εφορία κάθε τρεις και λίγο;

      Εγώ το βλέπω παράλογο... και υβριστικό. Σε καμία χώρα που έζησα δεν γίνονται αυτά, να πρέπει να καταθέτεις στην εφορία συμβόλαιο.

      Διαγραφή
    2. " Η εφορία τι δουλειά έχει στην μέση."

      Κράτος και η εφορία. Έχει δουλειά εφ' όσον πρόκειται για οικονομική συναλλαγή.

      Καλώς ή κακώς η καλή σου διάθεση και το πρακτικό μυαλό όπως αναλύεις στη δεύτερη παράγραφο δεν μπορούν να ληφθούν υπ' όψιν από το νόμο και αυτό είναι κατανοητό.

      Ερώτηση 1: Αποδείξεις δεν κόβεις κάθε μήνα; Σε αυτές δε μπορείς να γράφεις ακριβώς ό,τι εισπράτεις; Δεν γίνονται δεκτές;

      Ερώτηση 2: Αν στις ΗΠΑ σε κάνει audit το IRS και κληθείς να δικαιολογήσεις τα εισοδήματά σου, δεν οφείλεις να προσκομίσεις τα ανάλογα συμβόλαια μίσθωσης;

      Μην ξεχνάς πως το θέμα της δομής του κράτους με το σκεπτικό ότι ο πολίτης είναι κλέφτης, είναι ένα νόμισμα διπλής όψης. Καραμπινάτο παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου εκτός από τα λεωφορία μας έπιασε ο πολιτισμός (τρομάρα μας) και δε βάλαμε μπάρες ούτε στο Μετρό ούτε τον ΗΣΑΠ. Αποτέλεσμα; Εκατομμύρια νόμιμα έσοδα του κράτους χαμένα γιατί προφανώς ο κόσμος δεν πλήρωνε!

      Διαγραφή
    3. Φυσικά κόβω αποδείξεις από το αυτόματο software που έχω κάνει, και υπάρχουν και οι τραπεζικές αποδείξεις των καταθέσεων του νοικιού από τους ενοικιαστές. Αλλά το κράτος δεν τις δέχεται γιατί μπορεί να είναι ψεύτικες και να παίρνω παραπάνω κρυφά στο χέρι ούτως ή άλλως.

      Άρα επιστρέφουμε στην δεύτερη μου παράγραφο και το ότι είναι γελοίο να κάνω καινούργια συμβόλαια κάθε μήνα.

      Και, όχι, στις ΗΠΑ δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί υπάρχουν οι αποδείξεις και το affidavit που υπογράφουμε όταν χρειαστεί, οπότε η burden of proof είναι στο IRS να αποδείξει ότι κάναμε perjury. Άλλωστε στις ΗΠΑ θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει συμβόλαιο με φρασεολογία που να εξηγεί κυμαινόμενο ποσό, ή οτιδήποτε φρασεολογία θέλουμε, μια φορά και τέρμα.

      Έλα τώρα αγαπητέ Λάκωνα, μην ψάχνεις για παραδείγματα των ΗΠΑ να παραλληλίσεις με αυτό εδώ το μπορδέλο :-)

      Διαγραφή
    4. Έτσι όπως αφήσανε ελεύθερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν γελοίο και κανένα παραλληλισμό δεν έχει με το θέμα μας. Σε καμία χώρα δεν είναι έτσι ελεύθερη η είσοδος.

      Διαγραφή
    5. 1. Πάντα μπορείς να παίρνεις κρυφά. Ό,τι δε δηλώνεται είναι κρυφό και δε μπορεί να φορολογηθεί πλούτος που δε δηλώνεται (αν εξαιρέσουμε τα τεκμήρια που δεν ξέρω αν και που ισχύουν). Είναι βλακεία του κράτους που δε δέχεται αποδείξεις. Άλλωστε αν ήθελε να κλέψεις δε θα φαινόταν στο συμβόλαιο.

      2. Για τις ΗΠΑ ρώτησα γιατί δεν ήξερα.

      3. Φυσικά και έχει σχέση το παράδειγμα των ΜΜΜ με τη θέση ότι το κράτος θεωρεί τον Έλληνα κλέφτη. Ειδικά στο ΜΕΤΡΟ, δεν μπήκαν μπάρες με ακριβώς αυτό το σκεπτικό: Ο Έλληνας δε χρειάζεται μπάρες και θα πληρώνει από μόνος του. Φυσικά και δεν το έπραξε, στερώντας από το κράτος εκατομμύρια νόμιμα έσοδα.

      Διαγραφή
    6. Ακριβώς όπως το λες αγαπητέ μου Λάκωνα, «Πάντα μπορείς να παίρνεις κρυφά» άρα, τα εμπόδια αυτά που βάζει το κράτος είναι στην τελική άνευ πραγματικής αποτελεσματικότητας και ουσίας, δηλαδή απλά βασανίζουν χωρίς να βοηθούν κανέναν.

      Καθαρά, στις ΗΠΑ, όπως και σε όλες τις δυτικές χώρες, το burden of proof είναι με την εισαγγελία στην οποία πρέπει να προσφύγει η IRS (εφορία), και το πρώτο που κάνεις είναι να καταθέτεις τις αποδείξεις σου με ένα affidavit όπου να λες ενόρκως ότι έτσι είναι όπως υποστηρίζεις. Το συμβόλαιο ανήκει σε ιδιαίτερο τμήμα του δικαίου και παραμένει συμφωνία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων, και ελάχιστη σημασία έχει σε οτιδήποτε δικαστικές διαδικασίες ξεκινήσει η IRS. Το συμβόλαιο προστατεύει τους δύο συμβαλλόμενους και δεν θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο γεγονότων με την έννοια που του αποδίδεται στην Ελλάδα.

      Πάντως μου διαφεύγει ο παραλληλισμός με το μετρό και τα τραμ κλπ., γιατί τα παραπάνω μιλάνε στο αν κάποιος θα δηλώσει ψέματα, ενώ το να έχεις μέσα μεταφοράς ελεύθερα προσκαλούν το κοινό να τα χρησιμοποιήσει …ελεύθερα :-) Άλλωστε σε καμία χώρα δεν είναι έτσι ελεύθερα τα μέσα μεταφοράς γιατί άλλο να θεωρείς ότι ο πολίτης δεν είναι από default ψεύτης και άλλο να θεωρείς ότι θα ψάξει να πληρώσει το Ευρώ για να μπει σε ένα κατά τα’ άλλα ελεύθερο μετρό.

      Εκτός αν το χρησιμοποιείς σαν παράδειγμα του παράδοξου ότι ο Έλληνας θεωρείται κλέφτης από το κράτος αλλά άγιος από το υπουργείο μεταφορών, και το σκεπτικό πέφτει λάθος και στις δύο περιπτώσεις…

      Διαγραφή
    7. ΥΓ. Οι αποδείξεις στην Ελλάδα θεωρούνται αποδεικτικό στοιχείο που καταθέτεις με την δήλωση σου, αλλά εάν διασταυρωθούν με το συμβόλαιο και διαφέρουν, τότε προτεραιότητα παίρνει το συμβόλαιο και εσύ την έχεις βαμμένη :-)

      Διαγραφή
    8. Υποθέτω πως ο παραλληλισμός πάει κάπως έτσι:

      1. Με την υπογραφή σου στη φορολογική δήλωση δηλώνεις εν γνώσει των συνεπειών του νόμου πως αυτή είναι ειλικρινής.

      2. Με τη μετάβασή σου μετά τη γραμμή κοπής εισιτηριών δηλώνεις εν γνώσει των συνεπειών του νόμου πως έχεις κόψει εισιτήριο.

      :))

      υ.γ. : Το έπαιξε πολύ έξυπνα ο Ρόμνεϋ χθες. Τους κούφανε όλους!!!

      Διαγραφή
    9. Δεκτός ο παραλληλισμός, αν και υφίσταται μεταξύ δύο καταστάσεων που είναι μήλα και μπανάνες.

      Πρέπει να περάσουμε την νίκη του Ρόμνι στο ντούκου και να περιμένουμε. Ευτυχώς οι debates σπάνια καθόρησαν την τελική έκβαση, εκτός της πρώτης και ποιο φημισμένης μεταξύ Κένεντυ και Νίξον το 1959. Ο Ομπάμα πρέπει να σταματήσει να κάνει αναφορές στο νομοσχέδιο Περίθαλψης, και να παίξει τον άσσο του Οσάμα και την εξωτερικής πολιτικής εγώ το βλέπω πολύ στήθος με στήθος, αλλά ελπίζω για νίκη Ομπάμα σε στυλ Κάνεντυ-Νίξον…

      Διαγραφή
    10. Το ποιο αστείο από όλα ήταν οι φάτσες στα 2 κανάλια μετά τη λήξη. Στο MSNBC είχανε φάει τα ρούχα τους από τα νεύρα για την κακή εμφάνιση του Ομπάμα και το FOX NEWS ήταν τσατισμένοι γιατί ο Ρόμνεϋ εμφανίστηκε σα λίγο-πολύ δημοκρατικός - και πραγματικά αυτό έκανε.

      Διαγραφή
    11. Ο αγώνας θα κριθεί από τις αναποφάσιστες πολιτείες:
      Florida (29 votes)
      Ohio (18)
      North Carolina (15)
      Virginia (13)
      Wisconsin (10)
      Colorado (9)
      Nevada (6)
      New Hampshire (4)
      Σύνολο 104 ψήφοι ελεκτόρων

      Χρειάζονται 270 ψήφοι για να νικήσει.
      Ο Ομπάμα περιμένει 237 σίγουρες, άρα του λείπουν 33
      Ο Ρόμνι περιμένει 191 σίγουρες, άρα του λείπουν 79

      Για να βγει ο Ομπάμα χρειάζεται την Φλώριδα και το Νιου Χάμπσαιρ.
      Για να βγει ο Ρομνι χρειάζεται την Φλώριδα το Οχάιο, την Βόρεια Καρολίνα, την Βιρτζίνια και το Κολοράντο.

      Πιο εύκολος φαίνεται ο Ομπάμα, αρκεί να μην χάσει την Πανσυλβανία ή το Ιλινόι
      Αν ο Ρόμνι χάσει την Ιντιάνα ή/και το Μιζούρι, την έβαψε.

      Υπάρχουν 9 αμφιρεπομένες πολιτείες, 15 σκληρές Ομπάμα, 5 πιθανές Ομπάμα, 19σκληρές Ρόμνι, και 3 πιθανές Ρόμνι.
      Αλλά ο Ομπάμα έχει την Καλιφόρνια (55 votes), Νέα Υόρκη (29), Ιλινόι (20), Νέα Αγγλία (30)

      Διαγραφή
    12. Μου κάνει εντύπωση πως οι Βιρτζίνια και η Β. Καρολίνα αμφιταλαντεύονται. Τόσο πολύ χάνει ο Ρόμνι επειδή είναι Μορμόνος;

      Διαγραφή
    13. Για διαφορετικούς λόγους…
      Η Βόρεια Καρολίνα θα τον ήθελε πιο βαμμένο ρεπουμπλικάνο, λιγότερο «Βόρειο» (Γιάνκη) και Baptist ή evangelical. Κάποια σχέση με το ΚΚΚ δεν θα έβλαπτε…
      Η Βιρτζίνια θα τον ήθελε πιο σταράτο και καλύτερα πληροφορημένο για διεθνή πράγματα, αλλά η Βιρτζίνια έχει τύψεις όποτε ξεχνά τους δημοκρατικούς.
      Το Νιου Χάμπσαιρ δεν καταλαβαίνω εγώ. Προδοσία! Η Νέα Αγγλία είμαστε δημοκρατικοί! Το ΝΗ εξηγείται με την αντίθεσή του, από καταβολής κόσμου, σε οτιδήποτε που να έχει να κάνει με φόρους! Δεν έχουνε άλλωστε πολιτειακούς φόρους…

      Διαγραφή
  8. Ο μονος τροπος ελεγχου ειναι η δειγματοληπτικη διασταυρωση.Αν και οι δυο δηλωνουν το ιδιο ενοικιο ολα καλα.Αλλωστε ανανεωσεις μισθωτηριων κανουν λιγοι απο τοτε που επαψε η επιδοτηση ενοικιου συν οτι και τα υπαρχοντα σπανια αναγραφουν το πραγματικο ενοικιο.Συμφωνια κυριων.Και μη βιαστειτε να καρφωσετε.Καποτε με εξοργιζε κι εμενα αυτο κι οταν ειπαν μειωσεις μισθων αυξησεις φορων κλπ ειπα οκ να βαλουμε ολοι πλατη κι ας μην ειχαμε ποτε τις σπουδαιες παροχες ετσι για την πατριδα.Σημερα και καθε στιγμη που περνα με οσα τους ξεφευγουν και μαθαινουμε που τελειωμο δεν εχουν λεω οχι δεν αξιζει να κρυβεις μονο τοσα λιγα αφου τα δουλευεις τα δουλευεις τα δουλευεις κι αυτοι εχουν εξασκηθει απο την εποχη του Αδαμ να κλεβουν να κλεβουν να κλεβουν και δυστυχως γενουν και απογονους που μας τους καπελωνουν να κλεβουν κι αυτοι οτιδηποτε εσυ εγω κι ο αλλος εργαστουμε για να παραχθει.
    Καληνυχτα απο Κρητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Μαρία τα λες απόλυτα σωστά, όπως τα αισθάνομαι κι εγώ! Διάβασε και την απάντησή μου στον Λάκωνα ακριβώς από πάνω. Η πλάκα έιναι ότι αν το κράτος λειτουργούσε με κάποιο σεβασμό στον πολίτη, και λειτουργούσε με τρόπο που να εξυπηρετεί τον πολίτη, ο πολίτης δεν θα ήταν ο «κλέφτης» που τώρα το κράτος (ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ) λέει ότι «είναι» ο πολίτης.

      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.