Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Συνομωσία














Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ένα καλό πράγμα γιατί βοηθούν πάρα πολλούς ανθρώπους στην ζωή. Μια θεωρία συνωμοσίας είναι ο ισχυρισμός ότι σκοτεινά άτομα στην υψηλή ηγεσία της κυβέρνησης και της βιομηχανίας οργανώνουν και επιτελούν μυστικά προγράμματα και πράξεις που επηρεάζουν τη ζωή μας, χωρίς να το γνωρίζουμε.

Η υπόθεση του κάθε σεναρίου θεωρίας συνωμοσίας είναι ότι μερικοί πολύ πλούσιοι, πολύ έξυπνοι, πολύ ισχυροί άνθρωποι, ελέγχουν πτυχές της ζωής μας και το μέλλον μας. Είναι αδύνατον να αποδειχθεί μία συνωμοσία, αλλά, επίσης αδύνατον να αποδειχθεί ότι η συνομωσία δεν υπάρχει. Αυτό είναι τέλειο γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση -μιά και δεν μπορεί να υπάρξει κατάληξη της συζήτησης άλλη εκτός του σημείου αφετηρίας της. Άρα, εκείνοι που πιστεύουν δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να ανακαλύψουν ότι πιστεύουν σε μπούρδες.

Η ύπαρξη αυτών των δυνάμεων και εξουσιών είναι καθησυχαστική για τις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ότι τα γεγονότα στον κόσμο, και το μέλλον μας, είναι τυχαία, ασυνάρτητα γεγονότα, και ότι οι ηγέτες μας δε είναι παρά μόνο απλοί άνδρες και γυναίκες που δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς, και μερικές φορές ακόμη λιγότερο μορφωμένοι. Αυτή η πραγματικότητα, όπου η ζωή είναι ένα ατύχημα και οι ηγέτες μας κάνουν λάθη, και οι ηγέτες της οικονομίας πράττουν με τωρινά εθίσματα αντί με μακρόπνοο "σχέδιο", είναι τρομακτικό για πολλούς ανθρώπους να το σκεφτούν. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια πραγματικότητα.

- Οι θεωρίες συνωμοσίας, και οι ισχυρές σκοτεινές δυνάμεις που συνεπάγονται, παρέχουν ασφάλεια σε όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο χωρίς έλεγχο.
- Οι θεωρίες συνωμοσίας βοηθούν πολλούς ανθρώπους να βρουν λογική σε ένα κόσμο που δεν έχει λογική ή νόημα.
- Οι Θεωρίες συνωμοσίας βοηθούν τους ανθρώπους να εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και να υψώσουν την φωνή τους ενάντια στους συνωμότες, και σε μια τέτοια εξέγερση βρίσκουν δύναμη μέσα τους την οποία χρησιμοποιούν στην ζωή. 
- Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο  πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την δύναμη να ξυπνάνε κάθε πρωί, πρωινό μετά από πρωινό, και αυτός είναι ο λόγος και ο τρόπος με τον οποίον οι θεωρίες συνωμοσίας είναι πράγμα καλό για τους ανθρώπους.
- Θα πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να πιστεύουν σε αυτές, επειδή χρειάζεται σε κάτι να πιστεύουν.
- Διαφορετικά, η ζωή τους θα είναι ένα κενό.

Θεωρίες συνομωσίας όπως...
  • Τον Τζων Κέννεντυ τον δολοφόνησε η μαφία σε συνεργασία με την CIA, το FBI και τον Λίντον Τζόνσον.
  • Εξωγήινοι έχουν επισκεφτεί την γη και η κυβέρνηση το κρύβει στην "Περιοχή 51"
  • Τους δίδυμους πύργους τους έριξε η Αμερικανική κυβέρνηση
  • Εξωγήινοι είναι σε κρυφή συνεννόηση με την κυβέρνηση
  • Το ολοκαύτωμα δεν έγινε, ή ήταν μικρότερο από όσο λένε
  • Αεροπλάνα ψεκάζουν τον ουρανό με χημικές ουσίες για να κατευθύνουν τους ανθρώπους και το κλίμα
  • Οι Αμερικανοί δεν πήγαν στην σελήνη
  • Οι πλούσιοι εξαφανίζουν με σχέδιο τις μεσαίες τάξεις
  • Ο τυφώνας Σάντυ κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση
  • Η σημερινή κρίση είναι ένας οργανωμένος (αντί Δαρβινικός) επεκτατικός πόλεμος
  • Η γεωμηχανική (χειραγώγηση φυσικών και τεκτονικών φαινομένων) είναι υπαρκτό γεγονός στην επιστήμη
και η αγαπημένη μου: Ο Έλβις ζει.


...θα προσέξατε ότι οι περισσότερες θεωρίες συνομωσίας έχουν να κάνουν με τους Αμερικανούς: την χώρα που οι αλεπούδες λατρεύουν να μισούν και να την κάνουν κρεμαστάρια.

Αυτό που θα έπρεπε να ρωτάμε εκείνους που πιστεύουν, ίσως να είναι το εξής: "Αν υποθέσεις για μια μόνο στιγμή ότι τίποτα από ότι πιστεύεις από τα παραπάνω δεν είναι αληθινό, και ότι η ζωή είναι μια αλυσίδα από τυχαία γεγονότα τα οποία κανείς δεν έχει την δύναμη να ελέγξει, ή τον νου να καταστρατηγήσει, πως θα αισθανόσουν για την θέση σου στον κόσμο; και για την ζωή;"







Η πίστη είναι κάτι το απαραίτητο για τα μυαλά και τις ψυχές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πραγματικότητα στην οποία είναι απόλυτα υπεύθυνοι και υπεύθυνες για την ύπαρξή τους, σε μία ζωή εκτός ελέγχου. Αφήστε τους να πιστεύουν, λέω εγώ, και χαμογελάτε ενθαρρυντικά και με συμπόνια...








4 σχόλια:

  1. Ίσως είναι δύσκολο κάποιος να αποδεχτεί ότι κυρίως άρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν είναι τυχαία και κανείς δεν κρύβεται από πίσω. Αρκετά πριν τις θεωρίες συνομωσίας και για να καλύψουν ακριβώς αυτή την αδυναμία του ανθρώπου, υπήρξαν οι θεωρίες θρησκείας, όπου πάλι μια δύναμη, της οποίας η ύπαρξη ή μη ύπαρξη δε μπορεί να αποδειχτεί, είναι υπεύθυνη για κάθε τυχαίο γεγονός που συμβαίνει. Οτιδήποτε αρνητικό είναι ή τιμωρία ή δοκιμή. Απλά, επειδή αυτές οι θεωρίες αναπτύχθηκαν σε εποχές που η φυσικές επιστήμες απουσίαζαν ακόμα, δεν έχουν το αληθοφανές περιτύλιγμα των σημερινών θεωριών συνομωσίας. Αυτό που δεν έχει αλλάξει ανά τους αιώνες είναι η ανάγκη του ανθρώπου για εξηγήσεις και απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι, αγαπητέ Neropistolero. Η ανάγκη του ανθρώπου για εξηγήσεις και απαντήσεις, σε συνδυασμό με την δυσκολία να αποδεχτεί κανείς ότι δεν κρύβεται "κάτι" από πίσω. Γιατί το να αποδεχτεί κανείς ότι δεν κρύβεται τίποτα από πίσω είναι πολύ πιο τρομερό και χαώδες από την χνουδωτή "ασφάλεια" ότι κάποιος κινεί κάποια νήματα, άρα υπάρχει "λογική"...

      Οι θρησκείες είναι κάτι διαφορετικό. Οι θρησκεία είναι το αντίστοιχο του να λέει η δασκάλα του νηπιαγωγείου στα παιδάκια ότι τα έφερε ο πελαργός. Αργότερα όμως μπορούν τα παιδάκια να μάθουν περισσότερα για το θέμα και να πάνε στα επόμενα σκαλοπάτια. Κάθε θρησκεία έχει μέσα της τα κλειδιά να χρησιμοποιήσει κανείς για να πάει πιο βαθειά, πιο ψηλά, μέχρι που στο τέλος να βρει ακόμα ότι όλες οι θρησκείες ενώνονται κάπου και προχωρούν αρκετά, αν τις αφήσεις, για να σε οδηγήσουν στο σημείο που δεν τις χρειάζεσαι πια σαν θρησκείες. Και μπορείς να δεχτείς το σύμπαν του οποίου είσαι μέρος.

      Σε αντίθεση με τις θρησκείες, οι θεωρίες συνομωσίας δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.

      Όμως η πίστη του ανθρώπου ή σε θρησκεία, ή/και θεωρίες συνομωσίας, έρχεται από το ίδιο μέρος μέσα από τον άνθρωπο και για τους ίδιους λόγους. Μάλιστα, μερικές θεωρίες συνομωσίας όπως ο αεροψεκασμός παραδείγματος χάριν μπερδεύουν μέσα στο δόγμα τους και λίγο ινδουισμό, ή λίγο Κρίσνα, ή κάτι άλλο, γίνεται το πράμα τουρλού ντολμάδες, και οι "πιστοί" είναι χαμένοι από χέρι...

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Δημήτρη,

    Δεν φοβάμαι την πίστη, οι πιστοί με φοβίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ξένος στο να υπάρχουν τέτοιοι "πιστοί" στο άμεσο περιβάλλον μου... Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Μόνο να χαμογελάσεις και να απομακρυνθείς, γιατί αν μείνεις σε άμεση επαφή και ανταλλαγές δεν θα βγει σε καλό κανενός...

      Καλό συ απόγευμα Τζων Μπόη :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.