Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Δημοσιογραφία











Το ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα είναι ένα καλαμπούρι πιο τραγικό ακόμα κι απ' την τραγική άγνοια σημαντικής πλειοψηφίας του λαού που την διαβάζει, δεν νομίζω να είναι γεγονός που το αμφισβητεί κανείς.

Η δημοσιογραφία είναι ένα λειτούργημα με βαθιές και τρομερές ευθύνες σε μια κοινωνία. Οι πιο άμεσοι κίνδυνοι που διατρέχει το λειτούργημα προέρχονται πρώτα από την αμορφωσιά, ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό του δημοσιογράφου, δεύτερον από τις οικονομικές διασυνδέσεις και προσκολλήσεις της διεύθυνσης του μέσου ενημέρωσης στο οποίο εργάζεται ο/η δημοσιογράφος, και τρίτον, από την ικανότητα, ή ανικανότητα, του αναγνωστικού κοινού να καταλάβουν και να φιλτράρουν αυτά που διαβάζουν. Το μόνο κριτήριο και φίλτρο του μέσου Έλληνα είναι η πολιτική τοποθέτηση της εφημερίδας γενικά. Αν είσαι ΣΥΡΙΖΑ ότι γράφει η Αυγή είναι σωστό και ότι γράφει η Καθημερινή λάθος, και αν είσαι δεξιός ότι γράφει ο Ελεύθερος Τύπος είναι σωστό και ότι γράφουν Τα Νέα λάθος. Ή κάτι τέτοιο. Μέσες άκρες... πάνω-κάτω.

Η γνώμη μου, διαμορφωμένη από την εμπειρία μου με τις ιστοσελίδες Ελληνικών εφημερίδων, είναι ότι στην Ελλάδα πάσχουμε βαθιά και από τα τρία.

Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πλέον την εκπαίδευση ή την γνώση του πως να παρουσιάζουν ένα νέο, πως να χτίζουν το άρθρο τους, πως να προσπαθούν κάποια αντικειμενικότητα, πως να υποστηρίζουν με αποδείξεις και έρευνα αυτά που γράφουν. Τους αρκεί να λένε "...όπως έγραψε το Γουώλ Στρητ Τζέρναλ", και η έρευνά τους τελείωσε. Όλο και περισσότερο οι Έλληνες δημοσιογράφοι εισέρχονται στην συνομοταξία του "κοίτα μαμά! γράφω και με διαβάζουνε!" Αν στην Ελλάδα ξέρεις να σπέρνεις μέσα στο κείμενό σου τις λέξεις "ο τάδε υπογράμμισε", "τόνισε", "σημείωσε", και αν αναφέρεις γεγονότα χωρίς πηγές, και αν εμπλουτίζεις το κείμενό σου με επίθετα και ρήσεις προσωπικής γνώμης, τότε είσαι δημοσιογράφος.

Οι εταιρείες των οποίων το προϊόν είναι η ενημέρωση, στην Ελλάδα, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, κατευθύνονται από τους έμμεσους και άμεσους χρηματοδότες τους που συνήθως είναι άμεσα μπλεγμένοι στην πολιτική.

Οι αναγνώστες κατά μέγιστο ποσοστό χάβουνε ότι κοτσάνα διαβάσουνε και δεν ενδιαφέρονται για αντικειμενικότητα ή έστω και σοβαρότητα. Βαβούρα να γίνεται, ιδέες να ταΐζονται, να διαβάζει κάτι που να συμφωνεί με την άποψή του, και ο Ρωμιός είναι ευτυχής.

Η σοβαρότερη και σωστότερη εφημερίδα φαίνεται να είναι η Καθημερινή. Δεν εννοώ "καλή". Εννοώ η σωστότερη από τις άλλες, στον πάτο όπου βρίσκονται όλες.

Η Αυγή και ο Ριζοσπάστης είναι απροκάλυπτα πολιτικά, κομματικά όργανα, άρα είναι ειλικρινείς ως προς το ότι δεν περιμένει κανείς αντικειμενικότητα από αυτές. Διαβάζονται από ομοϊδεάτες που τους αρέσει να τους σερβίρουν και να τους ενισχύουν αυτά που θέλουν να πιστεύουν.

Από τις κυριότερες άλλες, Νέα, Έθνος, Ελεύθερο Τύπο, Βήμα, την πιο πολύ πλάκα και βαβούρα την έχει το Βήμα.

Από τις πολλές άλλες πηγές ειδήσεων, κυρίως ιστοσελίδες -γιατί είναι φτηνές να τις φτιάξεις και φέρνουνε γρόσι διαφήμισης, που έχουν ξεπεταχτεί σαν μανιτάρια δεν έχω διαβάσει ούτε μία που να μην σφύζει από ερασιτεχνισμό και εστίαση σε συγκεκριμένο κοινό. Δηλητηριώδη μανιτάρια.

Και φυσικά πάντα ισχύει το ότι "αν το είπε η τηλεόραση ή το έγραψε εφημερίδα είναι αληθινό". Και αυτή είναι η φαντασιακή σφαίρα άρνησης στην οποία ζει η Ελληνική κοινωνία, σε πολύ μεγαλύτερο και ανεξέλεγκτο βαθμό από άλλες κοινωνίες δυτικές τουλάχιστον. Τουλάχιστον ξέρουνε στις ΗΠΑ ότι το Fox News του Μέρντοχ είναι καθαρά και απροκάλυπτα δεξιό, και ότι αν θέλεις να απολαύσεις έγκυρη και επαγγελματική δημοσιογραφία διαβάζεις Τάιμς της Νέας Υόρκης, ή Ουάσινγκτον Ποστ. Ακόμα και η εφημεριδούλα της κωμόπολης όπου ζούσα στην Μασαχουσέτη είχε περισσότερο επαγγελματισμό από τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Αφού μπω στην Καθημερινή κάθε πρωί να πάρω ιδέα τι γίνεται, μετά πάω γραμμή στο Βήμα για χαβαλέ και διασκέδαση. Η ιστοσελίδα είναι εύχρηστη, εντυπωσιακή και εστιάζει στον αναγνώστη που δεν θέλει να σκεφτεί πολύ, αλλά του αρέσει το μπούγιο και οι μεγάλες φωτογραφίες. Το ωραίο με το Βήμα είναι πόσο εύκολο είναι να σχολιάσεις κάτω από κάθε άρθρο! Και πόσο εύκολο είναι να πατήσεις Like ή Dislike στο κάθε σχόλιο! Τα σχόλια αναγνωστών του Βήματος είναι ο πνευματικός παλμός του Ελληνικού έθνους (και δεν εννοώ την φημρίδα Έθνος)!

Είπα να τα γράψω τα παραπάνω επιτέλους όταν διάβασα ένα άρθρο στο Βήμα με τίτλο:
"Ο αμερικανός κερδοσκόπος που θέλει να (ξανα)πτωχεύσει την Αργεντινή.
Ο Πολ Σίνγκερ έχει απομυζήσει πολλές χώρες με προβληματικές οικονομίες".
Με τέτοιο έγκυρο και δημοσιογραφικά άψογο τίτλο και υπότιτλο, όχι θα μου ξέφευγε!

Ένα από τα σχόλια αναγνωστών κάτω από το άρθρο έγραφε σε γκρηκλις:
THA MAS PIOUNE TO AIMA | 08:57
TI AMERIKANOS EBREOS EINE.OPOS KAI OI PERISOTEROI TOKOGLYFOI
Ανώνυμος / η
Μέχρι τις 5:15 το απόγευμα 23/11, ο κύριος ανώνυμος είχε λάβει 16 Like και 62 Dislike

Και από κάτω του απάντησα εγώ:
Απάντηση σε Ανώνυμος / η
Απάντηση | 12:57
Ηλίθιοι, αμόρφωτοι ρατσιστές σαν κι εσένα έχουν χαντακώσει την κοινωνία. Δεν ντρέπεσαι βλάκα;
Ένας Έλληνας, όχι σαν εσένα
και, μέχρι τις 5:15 το απόγευμα 23/11, είχα λάβει 24 Like και 3 Dislike

Το δε άρθρο είναι άπιαστο. Το διαβάσατε; 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=486144

Ένα άλλο σχόλιο που μου άρεσε έλεγε:
Κουραφέξαλα για μαζική κατανάλωση! | 10:35
'Αδίστακτοι' καιροσκόποι επενδυτές και τρίχες κατσαρές!!! Αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να διαχειριστούν κεφάλαια και εισφορές του λαού τους ας φύγουν και να προσλάβουν συμβούλους που μπορούν! Επιτέλους καταλάβετε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν συγχωρεί άγνοια και λάθη ούτε από λαούς ούτε από πολιτικούς αλλά ούτε και από τα ΜΜΕ! Εκτός και αν δεν πρόκειται για άγνοια αλλά απλά τροφή για μαζική κατανάλωση!
geo
Ο κύριος geo μέχρι τις 5:15 το απόγευμα 23/11, είχε λάβει 39 Like και 20 Dislike Ένα Like ήταν απο μένα!


Κι άλλος σχολίασε:
μμμ | πριν 35'
καλος κυριος μου φαινεται. με χαρα του εμπιστευομαι τα λεφτα μου να τα αυγατισει. προφανως ξερει καλα τη δουλεια του. με ανυπομονησια περιμενω το ματς Σινγκερ-Τσιπρας, αν και δεν εχω αγωνια για το αποτελεσμα. Ο Τσιπρας θα παρει τη δοξα και ο Σινγερ τα λεφτα.
Ανώνυμος / η

Σχολιάζω συχνά, και κάτω από άρθρα, και κάτω από σχόλια άλλων. Έχει πολύ πλάκα. Και μετά επιστρέφω μερικές φορές να βλέπω πόσοι με λάικ και πόσοι δε με λάικ! Πολύ ιντελεκτουέλ και πολύ ακτιβισμός, να δείτε ένα πράμα! Αναρωτιέστε γιατί δεν έρχεται πια τόσος κόσμος στο Σύνταγμα; Είναι στα σχόλια του ίντερνετ και κάνουν τον αγώνα εκεί!

Τα σχόλια του Βήματος, σας λέω, είναι ο παλμός της διανοητικότητας του Έλληνα. Τα άρθρα και ο τρόπος που γράφονται οι ειδήσεις όμως είναι το κάτι άλλο. Ιδίως τα άρθρα του Καραγκούση θυμίζουν Μύκονο με τους αέρηδες και τους ανεμόμυλους!

Άλλο ένα νέο που έμαθα από το Βήμα είναι ότι "Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ΕΡΤ δεν θα πάρει μέρος στον εφετινό διαγωνισμό EUROVISION". Βέβαια, όταν λέει "εφετινό" δεν εννοεί το 2012. Εννοεί το 2013 που θα γίνει "εφετινό" την 1η Ιανουαρίου που μας έρχεται σε 32 μόλις μέρες (τι είναι τριάντα δύο μέρες μεταξύ φίλων). Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα λάβουμε μέρος στην Γιουροβίζιον: γιατί δεν στέλνουμε τον Λαφαζάνο ή τον Αλαβάνο, ή κάποιον άλλον άνο, να τραγουδήσει στοίχους τσίπρα σε παραγωγή χρηματοδοτημένη από την Αυγή;
 







2 σχόλια:

  1. Με το βήμα και εγώ διασκεδάζω.
    Τα υπόλοιπα δεν τα διαβάζω.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλώς ήρθες, Άννα.

      Επίσης πλάκα έχει και το μπλογκ Ελληνικό Καφενείο. Ένα πράγμα σαν Βήμα χωρίς κατεύθυνση εκ της διευθύνσεως...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.