Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Αν-Ευθύνη












Δεν νομίζω να αμφιβάλει κανείς ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εφ' όσον είναι τόσο οφθαλμοφανές και αναμενόμενο, ίσως τελικά να μην συμβεί -μια που η ζωή είναι πάντα πιο ευρηματική από την φαντασία. Αλλά, εδώ είναι κουκιά μετρημένα. Ο Τσίπρας θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός αν μη τι άλλο γιατί δεν υπάρχει άλλος. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια, και ότι κόμματα και να ξεπηδήσουν από το κουφάρι του δεν έχουν τον χρόνο να γίνουν πρώτα. Η ΔημΑρ δεν έχει το μέγεθος ή την λαϊκή συνοχή να βγει πρώτο κόμμα, το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι κυβέρνηση, και η ΝΔ δεν θα είναι πρώτο κόμμα γιατί οι επόμενες εκλογές θα γίνουν λόγω του ότι θα θεωρηθεί αποτυχημένη ως κυβέρνηση και θα παραιτηθεί ή θα διαλυθεί: κανείς δεν περιμένει ότι θα αντέξει η κυβέρνηση άλλους 3 μήνες, όχι τριάμισι χρόνια!

Οπότε, η μόνη ερώτηση που μένει είναι για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνει πρωθυπουργός ο Τσίπρας.

- Θα είναι το ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμο ή πρώτο σε μια συνεργασία;
- Θα έρθει στην εξουσία πριν ή μετά από την επιστροφή στην δραχμή;
- Η μεταφορά εξουσίας θα γίνει εν μέσω πολιτικής καταιγίδας, ή κοινωνικής εξέγερσης;
- Η Χρυσή Αυγή θα είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα;

Η λογική λέει ότι αν και το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, δεν θα έχει ακόμα φτάσει την αυτοδυναμία -δεν βγαίνουν τα νούμερα. Η λογική επίσης λέει ότι το δεύτερο κόμμα θα είναι κεντροδεξιό, ή ακροδεξιό, άρα η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έρθει από το τρίτο ή το τέταρτο κόμμα (εφ' όσον η ΧΑ θα είναι δεύτερο ή τρίτο, και η κεντροδεξιά τρίτο ή δεύτερο).

Θα έρθει όμως στην εξουσία ο Τσίπρας πριν ή μετά την επιστροφή στην δραχμή;

Και πάλι η λογική λέει, νομίζω, τα εξής: Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να διώξει μέλος: το μέλος πρέπει να αποχωρήσει από μόνο του λόγω εξαναγκαστικών εσωτερικών συνθηκών. Και, η Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήματα τα οποία να μειώσουν τον αριθμό που αντιπροσωπεύει τα αναμενόμενα έσοδά της από το Ελληνικό χρέος: τα βήματα της διαγραφής του χρέους θα γίνουν αυτόματα λόγω της πραγματικότητας της οικονομικής κατάστασης (την οποία ούτε η Ευρώπη θα μπορεί πλέον να ελέγξει ή να καλύψει), ή/και ως αποτέλεσμα βημάτων της Ελληνικής κυβέρνησης. Άρα, μέχρι την τελευταία ημέρα της σημερινής κυβέρνησης δεν θα έχουμε επιστρέψει στην δραχμή -κι αν ακόμα έχουμε χρεοκοπήσει επισήμως. Αυτό το βήμα, της επιστροφής στην δραχμή θα είναι το πρώτο βήμα που αναγκαστικά θα δεχτεί η κυβέρνηση του Τσίπρα.

Κάθε λογική ανάλυση προτείνει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο την Ελλάδα θα την κυβερνά το κόμμα του Τσίπρα σαν πρώτο κόμμα κυβέρνησης συνεργασίας, και ότι από τα πρώτα που θα συμβούν θα είναι η επιστροφή στην δραχμή. Και ότι η ισχυρότερη αντιπολίτευση στην Βουλή, αξιωματική ή όχι, αλλά, κυριότερα στους δρόμους, θα έρχεται από την Χρυσή Αυγή.

Και το πρώτο πρωί που θα ξυπνήσει  πρωθυπουργός ο Τσίπρας (και με πάνω από 12% η ΧΑ) θα αναγκαστεί να απαντήσει, θέλει δε θέλει, στην μια ερώτηση που κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι και σήμερα: Που θα βρεθούν τα λεφτά; ακριβώς; λεπτομερώς; Για τους μισθούς και τις συντάξεις αύριο, για τις εισαγωγές αύριο και μεθαύριο, για την αύξηση παραγωγής εγχώρια προς λιγότερες εισαγωγές αντιμεθαύριο;
Αυτό το οποίο παίζεται αυτή την στιγμή, προσβλέποντας στην ημέρα των εκλογών, και όχι στην επομένη ημέρα,  είναι το θέμα του χρόνου. Ο Τσίπρας χρειάζεται χρόνο για να μεταμορφώσει το ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και προσωπικό του όχημα, για να βγει (Andreas reboot). Αυτή ήταν η ουσία της φράσης που ξέφυγε από τον Λαφαζάνο ότι "δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν". Χρειάζονται χρόνο για να τοποθετηθούν, ξέροντας ότι ως συνασπισμός συνιστωσών ποτέ δεν πρόκειται να επιζήσουν.

Το θέμα της δραχμής δεν εξαρτάται από τον Τσίπρα αλλά από τα νούμερα της πραγματικότητας. Οπότε, η τελική ερώτηση είναι αν ο Τσίπρας, ή οποιοσδήποτε σε αυτή την φάση, θα είναι αρκετός για να κρατήσει την Ελληνική κοινωνία από το να κάνει το τελευταίο βήμα της αυτοκτονίας και του αιματοκυλίσματος (ή, το λιγότερο, της ολικής εξαθλίωσης).

Ένα πράγμα που θα μπορούσε να αποτρέψει την πορεία αυτή θα ήταν, αύριο κιόλας, να κάνει το Ελληνικό κράτος αυτά που αρνείται να κάνει από τον Ιούνιο του 2010: Να απολύσει άμεσα 100.000 κηφήνες του Δημοσίου, να μηχανογραφηθεί για να πατάξει την φοροδιαφυγή των ολίγων ημετέρων, και να οργανωθεί αξιοκρατικά. Τα μόνα που είχε ζητήσει η Ευρώπη το 2010. Αν όμως αυτά γίνουν αύριο, πάλι την ίδια πιθανότητα αιματοκυλίσματος έχουμε μπροστά μας (ως αντίδραση του κυρίαρχου λαού-πελατών) -γι αυτό και δεν έγιναν αυτά μέχρι τώρα.
Στην τελική, ο υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο λαός, και ίσως ιδιαίτερα εκείνοι που ποτέ δεν συμμετείχαν στο σύνολο εφ' όσον ενδιαφερόντουσαν μόνο για την στέγη τους (αυθαίρετη όπως ήταν -500.000 αυθαίρετα!). Ένας λαός που ουδέποτε και για τίποτα παραδέχεται υπευθυνότητα, συλλογικά, ή ατομικά, και πάντα φταίνε οι προδότες αλλά ποτέ εκείνοι που γέννησαν τους προδότες από ανάμεσά τους.

Αυτό που καταλογίζω στον Τσίπρα είναι ο λαϊκισμός με τον οποίο προσπαθεί να αποσπάσει τις ψήφους των αλαφροΐσκιωτων, και τις ψήφους εκείνων των "αριστερών" με ψυχές ακροδεξιές, και εκείνων που βρίσκονται σε μόνιμη άρνηση και θάλασσα δικαιολογιών. Όπως, και το ότι δεν εξηγεί που θα βρει τα λεφτά για να πραγματοποιήσει αυτά που υπόσχεται. Όμως, και ο Τσίπρας, όπως έκανε και ο λαοπλάνος Αντρέας, απλά ...βρίσκουν και τα κάνουν. Σταματήστε επί τέλους να τα χάβετε, εσείς όσοι τα χάβετε... και αποκτήσετε κάποια συλλογική αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης. Και ρεαλισμού. Τα ροζ γυαλιά πράσινου ηλίου για μπλε καγιέν μας τελείωσαν.







Πίνακας: Jacques Louis David, La Mort de Marat ou Marat Assassiné









23 σχόλια:

  1. Και νόμιζα οτι τα είχα δει όλα στη ζωή μου.
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα έχει δει όλα :-)
      καλό βρ΄δυ και σε σένα Μαρία.

      Διαγραφή
  2. Ρωτας σε ενα σημειο στο ποστ σου "που θα βρει ο τσιπρας τα λεφτα για συνταξεις, μισθους και εισαγωγες". Ευκολο ειναι. Η Ελλαδα εχει σημερα, εδω και τωρα ισοσκελισμενο (σχεδον) πρωτογενη προυπολογισμο. Ειμαστε καλυτεροι και απο την Γερμανια και απο ολες τις αλλες χωρες της ΕΕ. Δεν ειναι πλακα αυτο, ειναι στοιχεια. Μας λειπουν βαρια - βαρια μολις 1.5 δις, που μπορουμε να εξοικονομησουμε ανετα (τα μετρα και μονο μας κοβουν 11.5 δις - αυτα θα τα γλυτωναμε).

    Το μονο που μας βουλιαζει ειναι οι τοκοι, τα πανωτοκια και οι αποληρωμες του χρεους. Ο (καθε) τσιπρας μπορει λοιπον απο σημερα να διαπραγματευτει μια σταση πληρωμων. Ναι, οκ, κανενας δεν θα του ξαναδανεισει λεφτα μετα απο αυτο.
    Αλλά αφου ο ισοσκελισμενος προυπολογισμος υπαρχει ηδη δεν χρειαζεται και δανεικα. Αρα οι συνταξεις, οι μισθοι και οι εισαγωγες τροφιμων, πετρελαιου κ.α. ειναι εξασφαλισμενα.

    Αυτο φαινεται και απο το γεγονος, οτι απο τα 31 δις που αναμενεται να παρουμε, τα 30 θα πανε στις τραπεζες και στις αποπληρωμες παλαιοτερων χρεων. Κανενα δεν θα παει σε μισθους. Μισθους και συνταξεις τα πληρωνουμε μονοι μας (εστω κουτσουρεμενους οπως τους εκαναν).

    Τωρα, αν ο (καθε) τσιπρας καταφερει να τσιμπησει μερικα αρχιλαμογια και να τους παρει την περιουσια, να κανει καθετες περικοπες στο δημοσιο αντι για οριζοντιες, να κανει και μερικες εξυπνες κινησεις με αμεσο οικονομικο αποτελεσμα, τσουπ, θα βγουμε και με πλεονασμα!

    Και οταν εχεις πρωτογενες πλεονασμα, παντα σε δανειζουν οι αγορες.
    Απομενει φυσικα να δουμε τι θα γινει με το υπαρχον χρεος. Δεν θα μας το χαρισουν φυσικα. Αλλα θα κανουμε μια διαπραγματευση του στυλ "καθε χρονια που θα εχουμε πλεονασμα, θα σας δινουμε το μισο πλεονασμα για να ξοφλησουμε τα χρεη". Απο το να τα χασουν εντελως, καλυτερα θα τους ερθει.

    Και φυσικα, δεν υπαρχει κανενας απολυτως λογος να παμε στην δραχμη. Η δραχμη δεν θα ελυνε κανενα απολυτως προβλημα. Αυτο που λενε οτι αν παμε στην δραχμη θα υποτιμηθει και αυτο θα βοηθησει τις εξαγωγες μας, ειναι 100% μπαρουφα. Ποιές εξαγωγες; Εχουμε κατι να εξαγουμε που να εμποδιζεται αυτην την στιγμη λογω της ισοτιμιας;

    Οσο για τα λοβοτομημενα αυγα, ο (καθε) τσιπρας μπορει να τους φερει τον ποινικο κωδικα στο κεφαλι. Δεν χρειαζονται θεαματικες κινησεις. Καταδικασμενοι ειναι ηδη απο την ελληνικη δικαιοσυνη. Το μονο που απομενει ειναι να αναγκασει η κυβερνηση την δικαιοσυνη και την αστυνομια να κανουν την δουλειά τους. Δλδ. να τους χωσουν μεσα.

    Οχι οτι πιστευω στο οτι θα κανει τιποτα το τσιπροπουλο. Τιποτα δεν θα κανει. Ειναι μια απο τα ιδια με τους υπολοιπους. Απλα με αυτα που γραφω πιο πανω σου δινω την λογικη εξηγηση, πως και γιατι ξαφνικα ζηταει εκλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για αυτά, κάπταιν, και ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί κάμποσα από αυτά που προτείνεις.

      Όσον αφορά αυτά στα οποία συμφωνούμε απόλυτα, η ανάρτηση είναι βασισμένη στο σκεπτικό ότι πράγματι "Τιποτα δεν θα κανει (το τσιρπόπουλο). Ειναι μια απο τα ιδια με τους υπολοιπους" -και πάλι τον χάβει κόσμος όπως έχαψε τους υπόλοιπους.

      Όσον αφορά το αν θα επιστρέψουμε στην δραχμή ή όχι: Εφ' όσον αθετήσουμε τις εντός Ευρώ συμφωνίες μας, πως θα μας δοθεί η δυνατότητα από τους υπόλοιπους "εταίρους" να κινηθούμε στα παρακάτω χωρίς να αποχωρήσουμε από μόνοι μας; Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου. Προεξοφλείς ότι αν κάποιος τους πει τέρμα οι συζητήσεις θα σας δώσουμε ότι σας δώσουμε όταν μπορούμε, εκείνοι θα απαντήσουν "α! εντάξει", χωρίς να κάνουν τίποτα εμφανώς ή υποτραπεζίως για να κάνουν την ζωή μας αρκετά δύσκολη ώστε να πρέπει να βγούμε από τοΕυρώ για να κινηθούμε.

      Ίσως πράγματι, όπως λες, να υπάρχουν τα λεφτά αν σταματήσουμε να πληρώνουμε δόσεις και τόκους δανεικών, αλλά για πόσους κύκλους θα ανανεώνεται η ύπαρξή τους εφ' όσον δεν παράγουμε τίποτα μέσα στα σύνορά μας; Αν και θεωρητικά ίσως να έχεις δίκιο σε άμεσο χρόνο με τωρινούς αριθμούς, μην ξεχνάμε και ότι τα "δανεικά" είναι ως επί το πλείστον ομόλογα που εξέδωσε το κράτος μας ανά τις δεκαετίες: είναι λίγο πιο πολύπλοκη η δομή τους από απλά "δανεικά μετρητά".

      Πέρα από τα παραπάνω, ο κύριος λόγος για τον οποίον θέλουμε να "ακυρώσουμε" το μνημόνιο και να κάνουμε στάση πληρωμών κλπ., είναι ότι υπάρχει ένα ανίκανο και ανοργάνωτο Δημόσιο με περίπου 100.000 "πάχος", δεν υπάρχει αποτελεσματική μηχανογράφηση, και υπάρχει ασύδοτη φοροδιαφυγή από τα μεγάλα ψάρια (και φυσικά από τις μαρίδες). Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα που ευθύνονται τα μέγιστα για την κατάσταση. Πως θα αλλάξουν αυτά με τις υποσχέσεις του οποιοδήποτε Τσίπρα;

      Διαγραφή
    2. Κάπταιν, για πιο πλεόνασμα μιλάμε όταν το ποσό το οποίο οφείλει το Δημόσιο στους ιδιώτες (προμηθευτές, κλπ) ακούγεται ότι ανέρχεται στα 8 δις;
      Αυτοί δεν πρέπει κάποτε να πληρωθούν;
      Μια λύση θα ήταν ο συμψηφισμός με τις υποχρέωσεις των ιδιωτών προς το Δημόσιο, αλλά αυτό για το ελληνικό κράτος είναι σαν λύνεις διαφορική εξίσωση με σπουδές μόνο στην ιστορία της τέχνης.

      Διαγραφή
    3. Όμως, Τζων Μπόη, σε πρώτη ματιά, το να αφαιρέσει κανείς από τις οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες τα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο (και υποθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο ατομικό και δίκαιο και με νόημα όσον αφορά το χρέος του καθενός), στο τέλος θα μειωνόντουσαν τα αναμενόμενα του ιδιωτικού τομέα το οποίο θα οδηγούσε σε χρεοκοπίες και κλεισίματα... τα οποία αν και ρεαλιστικά κάτω από τους αριθμούς, δεν θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη θα ήταν το αντίθετο: η διαγραφή των χρεών ιδιωτών προς το δημόσιο το οποίο είναι το αντίστοιχο, και για τους ίδιους λόγους, που θα έκανε η Ελλάδα διαγράφοντας το χρέος της προς τους δανειστές της :-) Αυτό όμως (η διαγραφή του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο θα συνεπάγετο ...χάος -που είναι αυτό το οποίο φοβούνται οι δανειστές της Ελλάδας. Και ο σκύλος κυνήγαγε την ουρά του, που θα έλεγε και ο Φελίνι... Όπως το σκέφτομαι, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αν η Ελλάδα αποφάσιζε να διαγράψει το χρέος της, το επόμενο λογικό βήμα και για τον ίδιο λόγο ακριβώς, θα ήταν να διαγράψει τους απλήρωτους φόρους των ιδιωτών της.

      Διαγραφή
    4. Ο Τζων εχει δικιο φυσικα για τα 8 δις. Αλλά ακομα και αν υποθεσουμε οτι δεν γινεται συμψηφισμος με τα (μελλοντικα) χρεη των ιδιωτων προς το δημοσιο, παλι μας βγαινουν 8 + 1.5(αντε 2) = βαρια-βαρια 10 δις, δηλαδη λιγοτερα απο τα 11.5 που πρεπει να κοψουμε τωρα.
      Αν γινει συμψηφισμος - που ειναι το πιο λογικο - τα 8 δις "εξαφανιζονται" λογιστικα μεσα σε 2-3 χρονια. Και μαλιστα χωρις να χασει κανενας.

      Το κυριωτερο, αυτα τα 8 δις θα πεσουν στην πιατσα, θα κυκλοφορησουν, θα θρεψουν κοσμο. Αντιθετα, τα 31 δις θα πανε αποκλειστικα στις τραπεζες. Και να πεις οτι θα τις εσωζαν, χαλαλι. Αλλά θα χαρατσωσουν τον κοσμακη με 11.5 δις, θα δωσουν στις τραπεζες 31 δις και ΠΑΛΙ χρεωκοπημενες θα ειναι (και οι τραπεζες και το δημοσιο). Δηλαδη αδικα μας σφαζουν.

      Προφανως εχει δικιο και ο Δημητρης για τους αχρειαστους του δημοσιου. Μαζι με κατι άλλες "κουφες" δαπανες. Διαβαζα προχθες τον επισημο προυπολογισμο του 2012. Βλεπεις μεσα κατι επιδοτουμενες ΜΚΟ, κατι οργανισμους του κ.λου και καραφλιαζεις.
      Κοβουν απο τους δασκαλους και τις νοσοκομες για να τα δινουνε σε κατι απιθανους καρεκλοκενταυρους.

      Για την δραχμη. Δεν θα γυρισουμε στην δραχμη, γιατι δεν συμφερει κανεναν. Ουτε εμας (καλα, εμας φτυσμενους μας εχουν ετσι κι αλλιως) αλλά ουτε τους ευρωπαιους. Εξ αλλου, δεν θα χρεωκοπησουμε επισημα.
      Εδω εγινε ολοκληρο PSI, η Ελλαδα αθετησε επισημα τις υποχρεωσεις της προς τους δανειστες της τον Μαρτη και δεν κουνηθηκε φυλλο.
      Και ηδη ετοιμαζουν καινουργιο κουρεμα (προφανως με παραμονη στο ευρω), αφου τα νουμερα δεν βγαινουν τα ρημαδια.

      Γιατι δηλαδη θελουν να μας αφηνουν στο ευρω με 2 κουρεματα και 5 επιμηκυνσεις (κι αυτες αθετηση υποχρεωσεων ειναι) και ξαφνικα θα μας αναγκασουν να παμε στην δρχ αν διαπραγματευτουμε την αποπληρωμη οταν εχουμε πλεονασμα, οπως γραφω πιο πανω;
      Κι αυτο μια μορφη επιμηκυνσης ειναι.

      Το ξαναγραφω. Δεν θα αθετησουμε τις υποχρεωσεις μας. ΔΕΝ θα τους πουμε "δεν πληρωνω". Απλα θα τους πουμε οτι "αντι να με κουρευετε και να με επιμηκυνετε στο διηνεκες, περιμενετε να φτιαξω πλεονασμα οπως εχω φτιαξει ηδη, και θα σας πληρωσω απο το πλεονασμα μου".

      Το "δεν παραγουμε τιποτα" ειναι μυθος. Παραγουμε παρα πολλα, ΠΑΡΆ τις συστηματικες προσπαθειες του κρατους να στραγγαλισει καθε δημιουργικο ανθρωπο. Εχουμε 3 εταιρειες φωτοβολταικων, μια εταιρια με ανεμογεννητριες, εκατονταδες γεωργους με ποιοτικα ανωτερα προιοντα (να μην μιλησω για το καλυτερο ελαιολαδο του κοσμου). Εχουμε αστερια σε καθε τομεα της τεχνολογιας και της τεχνης. Άλλο αν τα ποδοπαταμε.

      Διαγραφή
    5. Κάπταιν, είναι δύσκολο να συμψηφίσεις μελλοντικά χρέη ιδιωτών, καθώς δεν ξέρεις εάν η ιδιωτική επιχείρηση θα υπάρχει και αύριο. Τα 8 δις είναι υφιστάμενα χρέη του Δημοσίου, τα οποία έχουν προφανώς βοηθήσει στο να εμφανίζεται το πλεόνασμα.
      Για να κάνουμε αυτούς τους υπολογσιμούς που λες, θα πρέπει να υπάρχει ένα καλό MIS σύστημα το οποίο να λέει πόσα χρωστάει το Δημόσιο στους Ιδιώτες, αλλά και το αντίθετο, ώστε να ξέρουμε εάν προκύπτει έλλειμμα ή πλεόνασμα. Διαφορετικά δεθν είμσαστε σε θέση να κάνουμε μια τέτοια ανάλυση με αριθμούς.
      Οι τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και πάλι σε άσχημη θέση και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς τα έσοδα μιας τράπεζας προέρχονται από τον μετασχηματισμό του χρήματος από καταθέσεις σε χορηγήσεις. Και εδώ το βασικό λόγο τον έχει το κράτος, το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις, και παράλληλα να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάπτυξη ώστε με τη σειρά τους οι τράπεζες να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης μέσω της παροχής χρηματοδότησης. Σε μια οικονομία που βρίσεται σε ύφεση, ακόμα και να επιστρέψουν καταθέσεις, οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε χορηγήσεις, άρα δεν θα έχουν έσοδα, παρά μονάχα κόστη από την χρηματοδότηση των καταθέσεων με σκοπό την προσέλκυσή τους κι από το σχετικά ανελαστικό μισθολογικό κόστος, το οποίο στον κλάδο αυτό τείνει να μετατραπεί σε απολύτως ελαστικό. Αν η χώρα πείσει ότι μπορεί τότε και ο παλιός μέτοχος θα βάλει πλάτη για να σώσει την επένδυσή του κι ο νέος για να βγάλει μελλοντικά κέρδη κι έτσι ο φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί.
      Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μας πλασσάρουν τα 31 δις ως τη σωτηρία της χώρας κι ότι αν δεν τα πάρουμε καιγόμαστε. Μας τα προβάλλουν ως το μοναδικό τρόπο για να σωθούμε επειδή ε΄τσι βολεύει το σύστημα κι ο κοσμάκης τα χάφτει.
      Τα συγκεκριμένα 31 δις είναι πολύ πιθανόν να γεννήσουν ακόμα περισσότερα και μάλιστα πολύ σύντομα και κατ΄επέκταση και νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Το έγκλημα αυτό έχει δύο βασικούς υπευθύνους, το ελληνικό κράτος και τους ξένους δανειστές, οι οποίοι δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, και πραγματικά δεν ξέρω πως κάτι τέτοιο θα το δικαιολογήσουν στους δικούς τους φορολογουμένους. Μάλιστα αν γίνει νέο κούρεμα τότε πλέον δεν θα την πληρώσει ο ξένος επενδυτής, αλλά ο ξένος φορολογούμενος κι αυτό θα οφείλεται όχι αποκλειστικά στην ελληνική ανικανότητα, αλλά και σε λάθους χειρισμούς των κυβερνήσεων που οι ίδιοι ανέδειξαν.
      Σε αυτό το έγκλημα είμαστε άπαντες θύματα και θύτες.

      Διαγραφή
    6. Έχοντας ζήσει μια ζωή σε ιδιωτικές εταιρείες, και έχοντας ιδιωτική εταιρεία, είμαι ο πρώτος που θα συμφωνήσει μαζί σου κάπταιν, και σε στυλ sir, yes sir! προθυμότατα. Μάλιστα θα πω ότι μπορεί να υπάρχουν και περισσότερα σετ λύσεων που θα δούλευαν σωστά.

      Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι την λύση καλούνται να την δώσουν Έλληνες πολιτικοί, είτε παλιοί είτε αυριανοί, και την λύση πρέπει να την δεχτούν και να την καταλάβουν και να την εφαρμόσουν Έλληνες πολίτες, και τα γρανάζια πρέπει να τα κινήσουν και επιχειρηματίες. Όχι μετά από δυό γενιές μόρφωση και εκπαίδευση πολίτου και πολιτικού αλλά σήμερα και αύριο. Καλούνται να δώσουν την λύση και οι δύο πλευρές που δημιούργησαν το πρόβλημα.

      Ο χάρτης σου κατ' εμέ είναι σωστός, αλλά τον δρόμο καλείται να τον διαβεί ένα όχημα ανεπαρκές που προτιμάει να κάνει όπισθεν αναποδογυρισμένο.

      Το ελαιόλαδό μας είναι το καλύτερο του κόσμου. Πούντο; όλες οι ξένες αγορές ορκίζονται με το ιταλικό. Το γιαούρτι μας είναι το καλύτερο του κόσμου. Στις ΗΠΑ το best selling Ελληνικό γιαούρτι chobani το έχει ένας Τούρκος. Το Φάγε είναι γερμανικό. Η ναυτιλία μας έχει αλλάξει σημαίες προ πολλού. Και ο πλατύς κόσμος ενδιαφέρεται να βγει η αριστερά τους ή η δεξιά τους, και να πούνε στους άλλους άντε στα σπίτια σας, τώρα είμαστε εμείς. Οι πολιτικοί είναι πανικόβλητοι γιατί τους κυνηγάνε οι πελάτες τους και δεν έχουν προϊόν να τους δώσουνε...

      Μη μακρηγορώ με αυτά που ξέρουμε. Η ερώτηση που κάνω δεν είναι μόνο ποιός θα ξεκινήσει τις λύσεις που προτείνεις αλλά και ποιός θα τις εφαρμόσει. Δηλαδή, τι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι μπορεί να συμβεί αύριο, αφ' ενός, και αφ' εταίρου πως μπορεί να εκπαιδευτεί αυτός ο λαός να καταλάβει στις μάζες του τι λες και να το βάλει πάνω από τις "πολίτικες" του ...ανησυχίες.

      Κοντολογίς, ρεαλιστικά με τους παίκτες και τους φιλάθλους που έχουμε, ίσως οι λύσεις που προτείνεις να μην λειτουργήσουν. Τότε τι;

      Εδώ ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός κάποιος που έχει πείσει 4.000.000 ανθρώπους ότι θα διαγράψει το χρέος και όλα θα πάνε καλά, και ως εκ θαύματος θα λειτουργεί και το δημόσιο και θα αρχίσει αμέσως ανάπτυξη. Νομίζεις ότι ρεαλιστικά θα γίνει τίοποτα από αυτά που προτείνεις; Ότι έχεις δίκιο, μάλλον έχεις. Αλλά μιλάμε για πράγματα που μπορεί να γίνουν στην πραγματικότητά μας από αυτούς που θα πρέπει να τα κάνουν;

      Μου φαίνεται ότι ο Τζων πολύ σωστά τελειώνει με το ότι είμαστε θύτες και θύματα...

      Διαγραφή
  3. Ένα μέρος των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αναγκαστικά θα "κουρευτεί", καθώς έχει προκύψει από υπερτιμολογήσεις. Αυτό ως ένα βαθμό φαίνεται να το αποδέχονται οι ιδιώτες.
    Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει μια διασταύρωση εκατέρωθεν οφειλών, όπως και οφειλών μεταξύ φορέων του δημοσίου προς άλλους φορείς του Δημοσίου. Μου φαίνεται κωμικό να χρωστάει π.χ. το ΙΚΑ στη ΔΕΗ και η ΔΕΗ στο ΙΚΑ και να μην γίνεται κάποιου είδους συμψηφισμός.
    Η λύση για την Ελλάδα είναι η περιστολή σπατάλης (άρα μείωση του Δημοσίου στο ελάχιστο δυνατόν) και ταυτόχρονα μέτρα για την ανάπτυξη, η οποία όμως έρχεται και πάλι με χρηματοδότηση. Είναι βασική αρχή αυτό, δεν επενδύεις χωρίς κεφάλαιο (δανεικό ή μη, χρειάζεται κεφάλαιο).
    Άρα προσέλκυση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία με προηγούμενη αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, μείωση της γραφειοκρατίας και διαφάνεια. Επίσης ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα το οποίο στηρίζει την ανάπτυξη μέσω της χρηματοδότησης.
    Το επιχείρημα επίσης ότι απαιτείται μείωση του μισθολογικού κόστους είναι ιστορίες για αγρίους, αχρείους και αδαείς, καθώς χώρες με υψηλότερο μισθολογικό κόστος προσελκύουν τις περισσότερες επενδύσεις (π.χ. Σιγκαπούρη, Σκανδιναβία). Το ζητούμενο είναι να υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό και πρόσβαση των επενδυτών σε υπηρεσίες με ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια.
    Η ιστορία με τα 31 δις που περιμένουμε μου φαίνεται εντελώς κωμική και είναι κωμική γιατί σε λίγους μήνες ποιος ξέρει πόσα ακόμα θα χρειαστούμε από τη στιγμή που η σπατάλη ζει και βασιλεύει, η φοροδιαφυγή παραμένει δυνατή, η χώρα δεν πείθει ούτε τους πολίτες της, γιατί να πείσει τους ξένους, καθώς κυβερνάτε από πολτικούς νάνους κι ο λαός εμπιστεύεται μόνο εκείνους που του χαϊδεύουν τα αφτιά. Να μην τα πάρουμε τα 31 δις.
    Τώρα τα περί Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλου και των λοιπών σωτήρων είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και να χαλάμε φαιά ουσία.
    Αν κάποιος πρέπει σοβαρά να σχοληθεί με την πολιτική σκηνή της Ελλάδας θα πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθεί στο φαινόμενο ΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά θέματα.

      Το φαινόμενο Χρυσή Αυγή είναι σύμπτωμα. Μόλις λειτουργήσει σωστά η αστυνομία και η δικαιοσύνη, "υποχωρεί". Στην ασθένεια πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή. Ποιά είναι η ασθένεια της οποίας το σύμπτωμα είναι η ΧΑ;;;

      Συμφωνώ ότι χαλάμε φαιά ουσία με δαύτους. Γι αυτό η ανάρτηση καλεί να σταματήσει ο κόσμος να χάβει.

      Τα 31 δις που θα πάνε στις τράπεζες απλά μας αγοράζουν χρόνο μακριά από επίσημη και άτακτη χρεοκοπία, ώστε να αρχίσουμε να λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα -τα οποία κανείς δεν θέλει να αγγίξει, οπότε άδικα σπαταλείται χρόνος.

      Φυσικά η μείωση των μισθών είναι καλαμπούρι και για τους λόγους που ανέπτυξες! Αλλά είναι το μόνο που έχουν διάθεση να κάνουν. Όλοι τους.

      Βασικά λες ότι πρέπει να απολύσουν δημόσιους υπαλλήλους, να μηχανογραφηθούν αποτελεσματικά, και να βρουν στα τεφτέρια τους ποιός χρωστάει σε ποιόν και να τα βάλουν σε σειρά. Ε, δεν είχε ζητήσει ποτέ και τίποτα άλλο η Ευρώπη.

      Πάντως είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση ότι διαγραφή χρέους της Ελλάδας πρέπει να πηγαίνει χέρι με χέρι με διαγραφή παλιών φόρων και οφειλών ιδιωτών -αν μιλάμε για ανάπτυξη (οξύμωρο). Ένας από τους τρόπους που θα το φέρει αυτό στο προσκήνιο είναι όταν κάποτε φτιάξουν δίκαιους και λογικούς κώδικες φορολογίας, γιατί, τότε, όλοι μπορούν να ρωτήσουν γιατί χρωστάνε νούμερα βασισμένα σε έναν παλιό άδικο κώδικα.

      Διαγραφή
  4. Δημήτρη, η ΧΑ δεν είναι απλά σύμπτωμα, είναι φαινόμενο με ρίζες και η λύση δεν θα δωθεί με την αστυνόμευση και τη απονομή δικαιοσύνης. Κατά αντιστοιχία το ότι φτάσαμε εδώ δεν έφταιγαν απλά και μόνο οι πολιτικοί μας, άρα το να τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς και να λέμε ότι απο τη στιγμή που θα έρθει μια άλλη γενιά πολιτικών θα διορθωθούν όλα δια μαγείας, αυταπατόμαστε.
    Η ΧΑ έχει δύο δρόμους μπροστά της, ή να παραμείνει αυτό που είναι και να έχει απέννατι της τον υπόλοιπο (πολιτικό) κόσμο, ή να απορροφηθεί από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και η φιλοσοφία της να διαχυθεί στις πλατιές μάζες, το βρίσκω πιο ευφιές. Βλέπω το δεύτερο.

    Οι τράπεζες χρειάζονται χρήματα για την ανακεφαλαιοπίηση. Θα προτιμούσα τα χρήματα αυτά να τα βάλουν οι παλιοί και ενδεχομένως και νέοι μέτοχοι.
    Οι παλιοί έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να το κάνουν επειδή δεν θέλουν να αποξιωθεί κι άλλο το asset τους. Οι νέοι για να βάλουν κεφάλαια θα πρέπει να αισθανθούν το οικονομικό περιβάλλον πιο σταθερό και με προοπτική. Εφόσον όμως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει στις πλάτες των φορολογουμένων, μια καλή ιδέα θα ήταν να δοθούν και stock options στους τελευταίους.

    Δεν προτείνω τις απολύσεις ως λύση στα προβλήματα, με το ψωμί του άλλου δεν παίζουμε ακόμα και των δημοσίων υπαλλήλων (όχι όλων βέβαια), παρότι θα ήταν "δίκαιο" σε σχέση με τα όσα έχουν υποστεί οι ΙΥ. Στον δημόσιο τομέα υπάρχουν πολλές σπατάλες που δεν σχετίζονται απαραίτητα με το μισθολογικό κόστος, ας ξεκινήσουμε από αυτά. Επίσης, οι μισθοί στον ΔΥ να διαμορφωθούν ανάλογα με τα έσοδα της "επιχείρησης" και οι πληρωμές χρονικά να γίνονται αναλόγως. Σε μια ιδιωτική επιχείρηση σήμερα οι μισθοί έχουν πέσει στα τάρταρα και ο εργοδότης πληρώνει όποτε του....αρέσει, με την πρόφαση ότι δεν έχει έσοδα, που μπορεί όντως και να μην έχει, δεν είναι όλοι λαμόγια. Εφόσον κάποιο μήνα και το Δημόσιο δεν έχει έσοδα να πληρώσει τον κόσμο του τον επόμενο μήνα που ενδεχομένως θα έχει. Δίκαιο;
    Δεν μπορεί π.χ. μια επιχείρηση βλ. ιδιωτική κλινική, να μην πληρώνει στην ώρα της τους υπαλλήλους της επειδή της οφείλει χρήματα ο ΕΟΠΥΥ. Οι υπάλληλοι του EOΠΥΥ πληρώνονται στην ώρα τους; πληρώνονται! και από ποιανού τα χρήματα γίνεται αυτό; μήπως από τους φόρους που πληρώνει ο υπάλληλος της Ιδιωτικής κλινικής ο οποίος ΔΕΝ πληρώνεται στην ώρα του;

    Δημήτρη, οι σπατάλες και η φοροδιαφυγή καλά κρατούν, αν κάποιος με πείσει με αριθμούς και όχι με τη λογιστική ότι και μετά την καταπολέμηση της σπατάλης στον Δημόσιο Τομέα και την εξάλειψη ή έστω τη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, η χώρα δεν σώζεται, τότε να μου διπλασιάσει τα χαράτσια και τους όλους τους φόρους. Με έσοδα - έξοδα όμως, όχι με φανφάρες και με εκβιασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνω και με τους δυο σας στο θεμα των ανεγκεφαλων. Δεν "θα διαχυθει η φιλοσοφια τους στις πλατιες μαζες" οπως γραφει ο Τζων. Αυτο ειναι αντιστροφή αιτιου-αιτιατου. Οι πλατιες μαζες ειναι φασιστικες, και τα αυγα βρηκαν ευκαιρια να κανουν την περιρεουσα φασιστικη φιλοσοφια πραξη. Αλλωστε τα αυγα υπαρχουν απο το 1975.
      Ουτε θα εξαφανισουν φυσικα, αν γινουμε παλι πλουσιοι. Υπηρχαν και το 2004.

      Αγαπητε Τζων, οι τραπεζες δεν εξυγιαινονται με τιποτα. Ειναι μερος ενος καρα-κατα-σαπιου χρηματοπιστωτικου συστηματος. Και επειδη αυτο ειναι διεθνες, δεν μπορουν να αλλαξουν. Οτι και να κανει η Ελλαδα, δεν μπορει να ξεκοψει τις τραπεζεες της απο το υπολοιπο χρηματοπιστωτικο μπαχαλο.

      Για τις περικοπες συμφωνω φυσικα με τον Τζων. Οπως εγραψε, "οι σπαταλες και η φοροδιαφυγη καλα κρατουν". Αν ηδη σημερα παραγουμε οσα καταναλωνουμε, φαντασου να γινουν και μερικες ορθολογικες περικοπες (εξω οι αχρηστοι, εξω οι ημετεροι).
      Μαζι με διαρθρωτικες αλλαγες, δλδ. γραφειοκρατια, δικαιο φορολογικο (να κοψουν και καμμια αποδειξη οι κλεφτες βρε αδερφε), απελευθερωση επαγγελματων και άλλα πολλα που ειναι τοσο μπαναλ και γνωστα, ωστε να τα εχει προτεινει μεχρι και η Μερκελ ;-)

      Ας μαζεψουμε πρωτα ολον αυτον τον συρφετο, και αν δεν φτασουν (που ηδη περισσευουν), τοτε και μονο τοτε να κοψουμε απο τον κοσμακη τις συνταξεις.

      Διαγραφή
  5. Οι πλατιές μάζες δεν ξέρω εάν είναι φασιστικές, αλλά εάν σε ένα χωράφι ρίξεις σπόρους από λουλούδια θα βγουν λουλούδια, αν ρίξεις λύματα θα ξεραθούν κι αυτά που ήδη φυτρώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζων Μπόη μου, τό 'πα σύμπτωμα και ασθένεια, κι εσύ τό πες φαινόμενο με ρίζες. Αυτό το οποίο ρώτησα είναι που είναι οι ρίζες και πως θα τις νεκρώσουμε. Φυσικά, δεν σωνόμαστε με καινούργια γενιά πολιτικών, ούτε είναι οι πολιτικοί εκείνοι που θέριεψαν τις ρίζες. Οι ρίζες, η ασθένεια, είναι μέσα στην κοινωνία, και ήταν εκεί από πολύ-πολύ πριν. Χρειαζόταν μόνο την βροχή της κρίσης για να λιώσουν οι μάσκες και να φανερώσουν το πρόσωπο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του τσαμπουκά...

      Αυτό που εννοούσα ως "Ασθένεια" είναι το ότι πιστεύω πως είναι βαθειά μέσα στον Ελληνικό χώρο, στην ψυχοσύνθεση, όπως λέει ο Jolly Roger κι εγώ το πάω πολύ πριν το 1975. Η δικαιοσύνη και η αστυνομία μπορεί να τους κυνηγήσει και να τους περιορίσει (αν η αστυνομία δεν ήταν μέρος τους) αλλά όχι να τους εξαφανίσει. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ πλατύ και πολύ επικίνδυνο και δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσουμε.

      Δεν νομίζω ότι θα απορροφηθεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά από τις μάζες που την περιμένει σαν σφουγγάρι. Δεν είναι φασιστικές οι μάζες περισσότερο από ότι ήταν οι μάζες της Ιταλίας και της Γερμανίας το 1920. Αλλά τι άλλο έχουν τώρα να απορροφήσουν. Εκείνοι που απορροφούν τσίπρα, μέσα σε ένα χρόνο θα καταλάβουν ότι αυτά που πουλούσε ήταν φαντασιακά. Τότε που θα πάνε;

      Υπάρχουν σωστά πράγματα παιδιά, και λύσεις σε όσα γράψατε. Δεν ξέρω αν είμαι απογοητευμένος ή τι, αλλά απλά δεν βλέπω ποιός πρόκειται να εφαρμόσει τίποτα από αυτά όταν πουλάνε πλήρη υποταγή ή χάος, ευρώ ή δραχμή. Η πλάκα είναι, νομίζω, ότι και να τα πρότεινε, όσα γράφετε, κάποιο κόμμα, ανοιχτά, ο κόσμος πάλι το φαντασιακό του τσίπρα θα προτιμούσε...

      Διαγραφή
  6. Δημήτρη καλημέρα,

    Μόνο που η ιστορία πριν από μερικούς μήνες μας είπε ότι ο ελληνικός λαός προτίμησε όχι το φαντασιακό του Τσίπρα, αλλά το φαντασιακό των "τριών σωματοφυλάκων", οι οποίοι βγήκαν με την σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης, του νοικοκυρέματος και της μη επιβολλής άλλων δυσβάσταχτων μέτρων. Που είδες ο λαός να προτιμά τον Τσίπρα; Δεν κυβερνά ο Τσίπρας σήμερα, αλλά εκείνοι.
    Το αν θα κυβερνήσει ο τελευταίος δεν το ξέρουμε ακόμα.
    Και στο κάτω κάτω, όταν μπροστά σου έχεις δύο επιλογές, α) συνέχιση της ίδιας πολιτικής, η οποία οδηγεί εδώ που οδηγεί, β) κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής (και εφαρμογής ποιάς;), τότε ο κόσμος είτε θα πάει στη μία, είτε στην άλλη, είτε θα ακουμπήσει στην ΧΑ.
    Το συμπέρασμα που νονίζω ότι βγαίνει από την κουβέντα μας, είναι ότι όλο αυτό δεν είναι θέμα των συγκεκριμένων προσώπων, είναι θέμα ριζομένων νοοτροπιών από τη μια, οι οποίες δεν αλλάζουν ειδικά στον κόσμο (ο ελληνικός λάος θέλει να κάνει ομελέτα αλλά δεν θέλει να σπάσει αυγά) και ζήτημα που σχετίζεται με τις ευρωπαϊκές παλινοδίες.
    Από τη στιγμή που παγκοσμίως η πολιτική έδωσε τη θέση της στη διαχείριση μην περιμένουμε και πολλά πράγματα. Κάπως έτσι τα βλέπω τα πράγματα και δεν εστιάζω σε πρόσωπα, άλλωστε τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη ΝΔ (κόμματα τα οποία κυβέρνησαν) υπήρξαν αλλαγές στην ηγεσία τους από το '75 και μετά που δημιουργήθηκαν, οι πολιτικές τους πόσο άλλαξαν και γιατί βρεθήκαμε εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Τζων Μπόη.

      Νομίζω τον Ιούνιο ψήφισαν τα 58% των ψηφισάντων. Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι που ψήφισαν ήταν όσοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πεθάνει και δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν, όσοι θέλανε αριστερά αλλά φοβόντουσαν τον Τσίπρα, και όσοι ήταν έτοιμοι πια να βγουν στον δρόμο για να δείρουνε. Η μόνη θετική ψήφος, φαντασιακή όπως ήταν, πήγε στον Τσίπρα. Η ΝΔ, κι ας ήρθε πρώτο, πήρε την ψήφο όσον έψαχναν την Ευρωπαϊκή σιγουριά με κάθε κόστος, δεν ψήφισαν όμως ΝΔ, ψήφισαν Ευρώπη, αρνητικοί κατά βάθος ως προς την ΝΔ. Η ψήφος προς Τσίπρα τον Ιούνιο ήταν η μοναδική που δόθηκε με θετική ενέργεια από τους ψηφοφόρους, κάτι που ο Τσίπρας το αντιλήφθηκε και γι αυτό προσπαθεί τέσσερεις μήνες τώρα να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο και προσωπικό όχημα. Ο Έλληνας δεν είναι γνωστός για την λογική του σκέψη -μάλλον για την σοφιστεία του (την από εξωσυζυγικές σχέσεις κόρη της φιλοσοφίας), και ούτε είναι κατά βάση ντιπ-χαζός: βλέπει τον Τσίπρα σαν τον τελευταίο των Μοϊκανών, το τελευταίο κάστρο της εποχής του πελατειακού κράτους. Στο πρόσωπό του βλέπουν μια ακόμα παράταση του ύπνου βασισμένου σε υποσχέσεις, που όσο πιο εξωπραγματικές τόσο πιο πιστευτές. Επίσης βλέπουν την πρώτη και τελευταία ευκαιρία να πει η αριστερά ότι είναι κυβέρνηση. Οπότε, θα πάρουν κι απ' αυτόν, και όσο κρατήσει. Άλλωστε ο όχλος πάντα σκέφτεται το τώρα-και-βλέπουμε. Ποτέ το αύριο.

      Αυτό ήταν ο αγουροξυπνημένος μου τρόπος να απαντήσω για τους τρεις σωματοφύλακες. Τελικά εγώ τους είδα σαν μια τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί η βασιλεία του Τσίπρα και η ολική καταστροφή. Δεν ήταν όλοι για τον έναν και ο ένας για όλους... μάλλον "ελάτε πιάστε χέρια μη και μπει μέσα". Εγώ επιμένω ότι ονομάζοντας τον Κουβέλη "Βασιλιά Ληρ" έδωσα την πιο επιτυχημένη περιγραφή της κατάστασης :-)

      Το κλειδί βέβαια είναι σε αυτό που λες: αν δεν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, τότε ποιά; Και ενώ τα παραπάνω σχόλιά σας αποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες πολιτικές, σίγουρα δεν είναι αυτά που θα κάνει ο Τσίπρας. Μεταξύ του να διαγράψει το χρέος μονομερώς και να φέρει την ολική καταστροφή, ή, να συνεχίσει την ίδια πολιτική των τριών, τον έχω ικανό και για τα δύο. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα κάνει -ούτε, νομίζω, και ο ίδιος.

      Πάντως επίσης είναι σωστό αυτό που είπες ότι η πολιτική έδωσε την θέση της στην διαχείριση. Στο Νιου Χάμσιαρ, σε ένα χωριό 10 κατοίκων που ανοίγουν οι κάλπες μεσάνυκτα, η ψηφοφορία τελείωσε: Ομπάμα 5, Ρόμνι 5. Δεν θα ήθελα να ήμουν εκεί για Thanksgiving.

      Διαγραφή
    2. Πολυ σωστα Τζων. Ειμαστε θυτες και θυματα. Εχουμε 2 προβληματα. Το πρωτο ειναι οτι θελουμε ομελετα χωρις να σπασουμε αυγα. Και το 2ο ειναι οτι αναγκαστικα κινουμαστε στα πλαισια ενος ευρωπαικου νομισματος.
      Με τις γνωστες συστημικες ασθενειες του ευρω, τις οποιες δεν μπορουμε να αλλαξουμε (αυτο δεν σημαινει ομως οτι μια επιστροφη στην δρχ θα μας ελυνε οποιοδηποτε προβλημα).

      Δυστυχως, το πολιτικο μας προσωπικο ειναι για τα μπαζα. Σουμπιτο, 100%.
      Αν ο θεος της Ελλαδας υπαρχει και αν ευκαιρησει να βαλει το χερακι του καποτε, ισως αξιωθουμε καποια πολιτική ηγεσια που θα κανει τα αυτονοητα - δηλαδη οσα ζηταμε ολοι οι λογικοι ανθρωποι εδω και χρονια.

      Στο μονο που διαφωνω μαζι σου ειναι το θεμα των τραπεζων. Γραφεις οτι οι τραπεζες υπαρχουν για να μετατρεπουν καταθεσεις σε χορηγησεις, για να τροφοδοτουν με ρευστοτητα την αγορα. Σε εναν ιδανικο κοσμο ναι. Στον σημερινο πραγματικο κοσμο οχι :-(

      Στην πραγματικοτητα, οι τραπεζες ειναι απο καιρο νεκρες και πτωχευμενες. Ζομπι. Οχι οι ελληνικες, οι ευρωπαικες και οι αμερικανικες (για τις ασιατικες δεν ξερω). Ακομα και αν τους δωσεις 500Χ το ελληνικο χρεος σαν χαρισμα, παλι δεν θα ζωντανεψουν. Εδω δεν μιλαμε για ψωρο - δις, μιλαμε για πολλαπλασιο του παγκοσμιου ΑΕΠ.

      Εκεινο που με εξοργιζει ειναι οτι χαρατσωνουμε το πιο αδυναμο και το πιο τιμιο κομματι του ελληνικου λαου (τα λαμογια παντα ξεγλιστρανε) ωστε να μπορεσουμε να παρουμε 31 δις, τα οποια θα ριξουμε κατα 99.9% στις πτωχευμενες τραπεζες. Οι οποιες θα παραμεινουν πτωχευμενες, ακομα και μετα τα 31 δις.
      Ουτε 1 ευρω δεν θα παει σε μισθους και συνταξεις. Ο ελληνικος λαος ηδη πληρωνει μισθους και συνταξεις μονος του, δεν χρειαζεται εξωθεν βοηθειες.
      (εστω και με 8 δις καθυστερηση πληρωμων).
      Οτι γινεται αυτες τις μερες, γινεται αποκλειστικα για να μην καταρρευσουν οι (ευρωπαικες) τραπεζες.

      Διαγραφή
    3. Πάντως το να λέμε πως "Οτι γινεται αυτες τις μερες, γινεται αποκλειστικα για να μην καταρρευσουν οι (ευρωπαικες) τραπεζες" εννοεί να μην καταρρεύσουν τα θεμέλεια του συστήματος, κάπταιν, γιατί, όσο και να τις περιέγραψε ο Τζων τις τράπεζες θεωρητικά και εσύ ρεαλιστικά, αυτές είναι το σύστημα. Οπωσδήποτε έχουμε φτάσει σε μια χρονική στιγμή στην Ιστπρία που ορισμένα πράγματα πρέπει να αλλάξουν ριζικά γιατί το οικοδόμημα που χτίστηκε με τους αιώνες δεν έχει πια σχέση με την πραγματικότητα 7 χειραφετημένων δις ανθρώπων. Αλλά οταν πας να αλλάξεις ένα κτήριο δεν αρχίζεις από τα θεμέλεια. Άλλα θεμέλεια δεν υπάρχουν, αυτά έχουμε, καλώς ή κακώς.

      Διαγραφή
  7. Πειρατή σου έδωσα τον ορισμό, τι εστί τράπεζα.
    Οι τράπεζες όμως αυτό ακριβώς κάνουν ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, ασχολούνται με τον μετασχηματισμό του χρήματος. Αν το χρήμα μετασχηματίστηκε/ζεται με τρόπο μη αποδεκτό για την κοινωνία, αυτό είναι άλλο θέμα, εάν τα δάνεια πήγαν εκεί που δεν έπρεπε να πάνε κι αυτό είναι άλλο θέμα, δεν αναφέρθηκα σε αυτή την παράμετρο.
    Οι τράπεζες στο εξωτερικό μια χαρά είναι από τη στιγμή που η οικονομία των χωρών που δραστηριοποιούνται έχει ανάπτυξη, από τη στιγμή που είναι πιο ευέλικτες στην αναζήτηση κεφαλαίων, στον έλεγχο του κόστους και έχουν πρόσβαση σε διάφορες αγορές. Στην Ελλάδα άλλωστε δεν πτώχευσαν οι τράπεζες τη χώρα, αλλά η χώρα οδήγησε τις τράπεζες σε αυτήν την κατάσταση. Δεν θα γίνω υποστηρικτής του οποιουδήποτε, αλλά οι τράπεζες είναι πυλώνας του οικονομικού οικοδομήματος έτσι όπως το ξέρουμε και πρέπει να είναι υγιείς, δεν είναι τυχαίο που ακόμα και στην φιλελεύθερη Αμερική μετά την κατάρρευση της Lehman κάποιες τράπεζες δεν αφέθηκαν να καταρεύσουν εντελώς αλλά βρέθηκαν κάτω από τη σκέπη της μαμάς πατρίδας.
    Αν αφεθούν οι τράπεζες παγκοσμίως σε κατάρρευση τότε θα πρέπει να αλλάξει εντελώς και το οικονομικό οικοδόμημα σε όλο τον πλανήτη και εμείς να ξεχάσουμε ότι ξέραμε μέχρι σήμερα. Θα ήταν ενδιαφέρον από μια πλευρά να δούμε πως ακριβώς θα επανεκινούνταν η οικονομία παγκοσμίως, από επιστημονική άποψη έχει όντως ενδιαφέρον, δεν ξέρω όμως πόσες γενιές θα πιουν τα απόνερα αυτού του μετασχηματισμού.
    Στο δια ταύτα. Αισθάνομαι ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τα 31 δις.
    Δεν με ενδιαφέρει εάν θα σωθεί η χώρα, όταν οι πολίτες της οδηγηθούν στην αναξιοπρέπεια. Η χώρα και ως μια τριτοκοσμική αποικία θα συνεχίσει να υπάρχει, αυτή τη σωτηρία εννοούμε μήπως; να ξέρουμε δηλαδή για τι μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, Τζων, για τις τράπεζες, όπως και κατά το τελευταίο μου σχόλιο από πάνω. Όσο για τις τελευταίες σου γραμμές, συμφωνώ και μ' αυτές, με την πρόσθετη σκέψη ότι ίσως οι πολίτες οδηγούνται στην αναξιοπρέπεια, αλλά και ίσως αρκετοί να αυτο-οδηγούνται στην αναξιοπρέπεια...

      Διαγραφή
  8. Δημήτρη σε εναν ιδανικό κόσμο λαμβάνονται ιδανικές αποφάσεις, σε μια χώρα που μοιάζει φουσκωτή βαρκούλα από τα Jumbo, στον τυφώνα Σάντυ, τι περιμένεις να κάνουν οι θαλασσοδαρμένοι επιβάτες της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.