Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Βάρβαρος












Ενδιαφέρον πράμα συνέβη στον δρόμο για τους Δολομίτες, και προκάλεσε αυτήν την προ-Δολομιτιανή ανάρτηση η οποία θα καθυστερήσει τις φωτογραφίες από τα βουνά για καμιά μέρα.

Παρασκευή, στην οτοστράντα πάνω από την Μπολόνια, προς την Μόντενα, τέσσερεις λωρίδες, πηγαίναμε ωραία-ωραία καθώς ξαφνικά η Μαργαρίτα ανέκραξε μια χαρούμενη φωνή και έδειξε μπροστά μας, καθώς ετοιμαζόμασταν να το προσπεράσουμε, ένα τεράστιο φορτηγό, με μία τεράστια σημαία Ελληνική ζωγραφισμένη στο πίσω μέρος.

Χαρούμενοι και οι δύο -καθώς όμως πλησιάζαμε όλο και κοντύτερα, εγώ από την δική μου την μεριά χτύπησα το κούτελό μου με την παλάμη μου και ανέκραξα φωνή απελπισίας: "FUCK!!!!"

- Τι fuck? ρώτησε με απορία η Μαργαρίτα.
- Η επιγραφή με τα αρχαϊκά γράμματα κάτω από την Ελληνική σημαία, απήντησα εγώ, γράφει:
"ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ".


Παρακάλεσα την Μαργαρίτα αν είχε την καλοσύνη να με βοηθήσει, κρατώντας μια στιγμή το τιμόνι, γιατί ήθελα να πλησιάσω την καμπίνα του φορτηγού, και, χρησιμοποιώντας και τα δύο μου χέρια, να πω στον κύριο που οδηγούσε το φορτηγό: 
"ΠΑΡΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΑ ΧΡΩΣΤΑΩ".
Αλλά η Μαργαρίτα δεν με άφησε, να αποπληρώσω το χρέος μου, αν και τις εξήγησα ότι δεν μπορώ να ζω με τέτοιο χρέος και έπρεπε να του τα δώσω του μαλάκα να μην του τα χρωστάω.

- Δεν χρειάζεται, μου είπε γελώντας, γιατί η επιγραφή είναι στα Ελληνικά και κανείς στην Ευρώπη, όπου οδηγεί το φορτηγό, δεν θα καταλάβει τι λέει, εκτός από άλλους Έλληνες.
- Μα ακριβώς αυτό σκέπτομαι, της απήντησα...

Προσπαθώ να μπω στο μυαλό αυτού του κρετίνου, αυτού του ζώου, που οδηγεί το φορτηγό, το οποίο, ζώον, ξέρει τι γράφει η επιγραφή, και επίσης ξέρει ότι κανείς στους δρόμους δεν θα καταλαβαίνει τι γράφει. Τι σκέπτεται, αν έχει καν την ικανότητα να σκεφτεί; Οδηγεί ένα φορτηγό λέγοντας σε όλους ότι είναι βάρβαροι και εκείνος δεν είναι, ξέροντας ότι είναι ο μόνος που καταλαβαίνει τι λέει. Τι αισθάνεται; Αισθάνεται ότι δουλεύει τους βαρβάρους; Αν οι βάρβαροι δεν καταλαβαίνουν, και εκείνος είναι ο μόνος που καταλαβαίνει, αυτό δεν τον κάνει δειλό, ή θρασύδειλο, ή κουτοπόνηρο, δηλαδή πράγματι νεοέλληνα; Δεν δημιουργεί αυτό την οξύμωρη κατάσταση να αντιστρέφεται η βαρβαρότατης στο πρόσωπο αυτού του μαλάκα;

Εκείνος είναι Έλλην, και όσοι βλέπουν το φορτηγό του στην Ευρώπη είναι βάρβαροι. Αλλά δεν τον πειράζει να κάνει εμπόριο με τους βαρβάρους, του αρέσουν τα δανικά των βαρβάρων, και εφόσον είναι βάρβαροι δεν χρειάζεται να τους ξεπληρώσει τα λεφτά τους και μπορεί να τα διαγράψει. Επειδή είναι Έλλην. Όπως και η Αθήνα διέγραψε τα δανικά από τον θησαυρό της Δήλου;

ΠΑΡΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΑ ΧΡΩΣΤΑΩ! Ρήση η οποία, απρεπής όπως είναι, με κάνει και εμένα βάρβαρο επειδή επιτρέπω στον εαυτό μου να την ξεστομίσει. Ποτέ όμως δεν αισθάνθηκα όσο αυτή την στιγμή ότι το να θεωρούμαι βάρβαρος είναι φόρος τιμής.


Τέλος πάντων, πήγαμε στους Δολομίτες. Εγώ κάνω σκι κατεβαίνοντας το βουνό (downhill skiing) ενώ η Μαργαρίτα δεν μπορεί να κατέβει, κάνει όμως cross country ski το οποίο χρειάζεται εντελώς διαφορετικό εξοπλισμό και είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολο και χρειάζεται πάρα πολύ μυϊκή δύναμη -πράγμα που δεν δημιουργεί έκπληξη συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι όταν φέρνουμε ξύλα από την ξυλαποθήκη εγώ κουβαλάω τα μικρότερα σ' ένα κουβά και η Μαργαρίτα φέρνει αγκαλιά τα τεράστια κούτσουρα ένα-ένα. Και, λόγω των υπερωριών των τελευταίων εβδομάδων που την είχανε βγάλει νοκ άουτ, εκείνη έκανε δύο μέρες σκι στα λευκά σεντόνια του κρεβατιού του ξενοδοχείου καθώς εγώ ήμουν πάνω στις λευκές πλαγιές.

Και μια που δεν είναι σωστό να κάνει σκι κανείς μόνος του είχαμε καλέσει να κάνουν σκι μαζί μου δύο φίλες μας από την Λέσχη Αλπινιστών της Ιταλίας.

Η μία από τις δύο φίλες είχε φέρει μαζί της την εντεκάχρονη κόρη της, την Μίριαμ, μαζί με άλλα δύο κοριτσάκια, φιλενάδες της.

Το βράδυ στο τραπέζι στο ξενοδοχείο, αφού φάγαμε, μετά από το επιδόρπιο, το κοριτσάκι, έντεκα χρονών κοριτσάκι, απήγγειλε τις πρώτες 21 στροφές της Ιλιάδας σε Ιταλική μετάφραση, και σταμάτησε μόνο όταν τα χειροκροτήματά μας σκέπασαν την φωνή της.

Απ το μῆνιν ἄειδε θεὰ Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος
έως το ἁζόμενοι Διὸς υἱὸν ἑκηβόλον Ἀπόλλωνα.
στα Ιταλικά.

Το είχε μάθει σπίτι, μόνη της από ενδιαφέρον. Στο σχολείο η δασκάλα δεν την πίστεψε ότι το είχε μάθει, και μπροστά στην τάξη είχαν αρχίσει να το απαγγέλουν μαζί κοιτώτας δασκάλα και μαθήτρια η μία την άλλη στα μάτια καθώς έλεγαν τους στοίχους. Η δασκάλα είχε σταματήσει μετά από μερικές στροφές και η Μίριαμ είχε συνεχίσει...

Αφού σταματήσαμε τα χειροκροτήματα της είπα ότι είμαι πάρα πολύ εντυπωσιασμένος και ότι εγώ δεν ξέρω παιδί στην Ελλάδα που να μπορεί να κάνει, ή να ενδιαφέρεται να κάνει, αυτό που είδα και άκουσα -που με έκανε τόσο περήφανο για εκείνη.

Και μετά θυμήθηκα τον οδηγό του φορτηγού που τριγυρνάει στην Ευρώπη λέγοντας σε όλους ότι "ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ", και σκέφτηκα πόσο πολύ θα ήθελα να τον ρωτήσω αν το δικό του το παιδί που δεν είναι βάρβαρο ξέρει να απαγγέλει Ιλιάδα.




Η Μίριαμ απαγγέλει Ιλιάδα

Η μητέρα της κι εγώ την ακούμε


Η Μίριαμ αντιδρά στα χειροκροτήματα









8 σχόλια:

  1. η επιγραφη ειναι για να μην ξεχνιομαστε ποσο αρχαιος ειναι ο ρατσισμος στην Ελλαδα...

    (παντως δεν ειναι και λιγο πραγμα να εχουμε τους φορτηγατζηδες ως πρεσβευτες του αρχαιου ελληνικου πολτισμου ;) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πλάκα Scarlett μου είναι πόσοι Έλληνες θα διαφωνήσουν με το ύφος της ανάρτησης. Πολύ περισσότεροι από όσο θα περίμενε κανείς. Περιμένω σύντομα να βγούν αυτοκόλλητα με αυτή την επιγραφή για τους προφυλακτήρες των αυτοκινήτων... Μόνο οι φορτηγατζήδες δεν αρκούν για την μετάδωση του Ελληνικού πνεύματος...

      Διαγραφή
  2. Η Ελλάδα σε πληγώνει ακόμα και στους Δολομίτες...
    Απλά θλίψη και ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες το ψέματα αγαπητέ μου Τζων Μπόη, αλλά δεν είναι ψέματα. Είναι πια αηδία... και θλίψη, και ντροπή.

      Διαγραφή
  3. Είναι ενδιαφέρον πώς πίσω από μια δήλωση ανωτερώτητας κρύβονται τόσα κόμπλεξ κατωτερότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστά λεγμένο αγαπητέ Neropistolero. Πάρα πολύ σωστός, και με διαύγεια.

      Διαγραφή
  4. Μα γιατι απορείς αγαπητε μου
    Αν ηξερες ποσους τόνους πολιτισμό
    κουβαλούσε ο Νταλικεριδακις στην νταλικα
    για τους αγριους που κατοικουν στις χωρες των βαρβάρων
    δεν θα το σχολιαζες
    Γεματο ηταν το αρχαιοελληνικό αρμα Mercedes-Benz Actor trucks
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    με κουνουπίδι


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά Velvet, δεν το είχα σκεφτεί! Έχεις απόλυτο δίκιο!!

      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.