Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Athena












Συνήθως οι πολύ αγαπημένοι μας παιδικοί μας φίλοι βρίσκονται σε κάποια απόσταση λογική που μπορεί να καλυφθεί για κανένα φαγοπότι, ή βράδυ, ή εκδρομή... αλλά τι κάνεις όταν η πιο αγαπημένη σου φίλη που την ξέρεις από τότε που ήσουνα δέκα χρονών και εκείνη μικρότερη, βρίσκεται στο φεγγάρι Titan του πλανήτη Κρόνου; Κι αν και επισήμως η διεύθυνσή της είναι κάπου στο Παρίσι, στην πραγματικότητα εκείνη ποτέ δεν είναι στο ίδιο σημείο για πάνω από λίγες μέρες... ή ώρες.

Για να είμαι δίκαιος πάντως πρέπει να πω ότι βρέθηκε για δυό μέρες τουλάχιστον εδώ και κάναμε λίγο σπιτικό φαΐ... και μετά ετρεξε στο αστεροσκοπείο της Φλωρεντίας.

Η Αθηνά Κουστένη είναι πλανητολόγος, μια από τις λίγες παγκόσμιες αυθεντίες σχετικά με "το φεγγάρι που μοιάζει τόσο σαν την Γη", τον Τιτάνα του Κρόνου. Η αποστολή Κασίνι-Χάιγκενς, που αυτές τις μέρες περιφέρεται στο σύστημα του Κρόνου, έχει όργανα σχεδιασμένα από την ίδια και την ομάδα της στην ESA (European Space Agency) και την NASA.

Θυμάμαι το 1982 που ήμουνα στο Λονδίνο και με είχε επισκεφτεί από το Παρίσι όπου σπούδαζε, μιλούσαμε για αυτά που αγαπούμε περισσότερο, προσωποποιημένα όπως ήταν τότε στην τηλεοπτική σειρά και βιβλίο Cosmos του Carl Sagan. Αργότερα, έγινε φίλη με τον Carl Sagan, και εγώ κατάφερα και τον γνώρισα έστω και για δέκα λεπτά μια φορά σε ένα Πανεπιστήμιο στην Μασαχουσέτη... Τι όμορφα όνειρα, όταν μπορείς να κλείνεις τα μάτια σου και να ξέρεις που βρίσκεσαι, όχι ως προς την θέση σου στο σπίτι σου, αλλά στο σύμπαν. Όταν μπορείς να καταλαβαίνεις και να νοιώθεις ΤΙ είναι το σύμπαν γύρω σου και μέσα σου, και πόσο ανόητα και μικρά και εφήμερα και άνευ σημασίας είναι τα πάντα όσα γεμίζουν με θόρυβο και δισδιάστατες εικόνες τόσες ζωές...

Πριν λίγο καιρό η Αθηνά με άφησε να βάλω ύλη σε ένα μπλογκ που καλύπτει επιστήμονες, το λεγόμενο Cosmic Diaries (Τα ημερολόγια του σύμπαντος). Είναι βασισμένο στο Wordpress, αλλά πολύ περιορισμένο σε δυνατότητες σχεδιασμού. Πάντως έκανα μια αρχή που της άρεσε, και μπορείτε να την δείτε εδώ:





Την φωτογραφία του Κρόνου από την όχθη μιας λίμνης στον Τιτάνα, την έφτιαξα στο Αντόμπι Φώτοσοπ από φωτογραφίες που πήρε ιδικά για μένα επί τόπου η Νάσα, φυσικά.



Για την Αθηνά, στο Espresso

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.