Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Συμβουλή









Δεν έχω δουλέψει μέρα στη ζωή μου από τότε που αποφάσισα να μην εργάζομαι για άλλους με μισθό. Πάνε 18 χρόνια. Και πριν δηλαδή, όχι ότι δούλευα και πολύ. Όταν έχεις διαλέξει να κάνεις αυτό που είσαι, μέσα σου, δεν το αισθάνεσαι για δουλειά. Αισθανόμουνα ότι δούλευα, που και που μόνο, όταν τύχαινε το αφεντικό μου να είναι μαλάκας. Και όπως όλοι ξέρουμε, ο μόνος τρόπος να αποφύγει κανείς να βρει στον δρόμο του μαλάκες που το παίζουν αφεντικά (ή οτιδήποτε άλλο τους καπνίσει) είναι να πάρει άλλο δρόμο. Υπάρχουν βέβαια και μαλάκες πελάτες, αλλά αυτούς τους έδινα πάντα σε άλλους επαγγελματίες, που μου ήταν υπόχρεοι για την πελατεία και γλύτωνα εγώ -έτσι, εδώ και δέκα οχτώ χρόνια έχω μόνο φίλους που είναι και πελάτες, στην Αμερική και στη Σουηδία.

Υπάρχει βέβαια το θέμα των αποδοχών. Πρέπει να ζήσει κανείς. Σε αυτό με βοήθησε ο Ίκαρος. Τον θυμάστε, οι μεγαλύτεροι, τον Ίκαρο; που έκανε όλες τις εκπομπές για τα αυτοκίνητα στο ραδιόφωνο και τηλεόραση, και ο πρώτος που έκανε τηλεπαιγνίδια, τα '60 και '70 και λίγο '80; Είχαμε γίνει φίλοι προς το τέλος της ζωής του. Μου είχε πει λοιπόν ο Ίκαρος, όταν ήμουνα 25 χρονών, Δημήτρη, πούλα την δουλειά σου στην σωστή τιμή, ή δίνε την δωρεάν, αλλά ποτέ μην κάνεις έκπτωση. Αυτά ήταν λόγια σοφά.

Γι' αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να ψάξω ή να δεχτώ πελάτη στην Ελλάδα, στην Ιταλία, και μάλλον ούτε στην Αγγλία. Ανατολικά του Ατλαντικού ωκεανού οι εξευτελιστικές τιμές για εργασία και οι πανηλίθιες προσδοκίες των πελατών θα με έκαναν να εργαστώ τέσσερεις φορές περισσότερο και να στρεσαριστώ δέκα φορές περισσότερο από όσο όταν εργάζομαι για το μέρος όπου εφευρέθηκε η αγορά μου, δυτικά του Ατλαντικού.

Και αυτό με αφήνει ελεύθερο, και χαρούμενο, να κάνω αυτό που αγαπάω, σαν δώρο, για τους φίλους που αγαπώ. Ένα υπέροχο αφεντικό και άξιος τεχνίτης που γνώρισα το 1984 και είχαμε γίνει στενοί φίλοι μέχρι που έφυγε το 2008 ήταν ο Ντίνος. Του είχα κάνει, πριν δέκα χρόνια και, την ιστοσελίδα του και τώρα, αφού έφυγε, την διατηρώ με το όνομά του, όσο ζω. Ελπίζω να συνεχίσει να την κρατάει ζωντανή ο Κώστας.

Και άλλη μια πρόσφατη χαρά ήταν να φτιάξω κάτι για τον Τάκη, τον αδελφό του Ντίνου, που το τέλειωσα σήμερα. Αυτά είναι χαρά, τιμή και αφήνουν ένα χαμόγελο -όταν χρησιμοποιείς ότι εργαλεία κουβαλάς για να φτιάξεις κάτι χωρίς να σκέφτεσαι τα τετριμμένα, μόνο για να το φτιάξεις, για ένα κάποιον που αξίζει περισσότερα από όσα έχεις να προσφέρεις. Αυτό είναι ελευθερία. Ευχαριστώ τους φίλους που με εμπιστεύονται.











8 σχόλια:

  1. άμα λέω εγώ...
    τέτοια κάνεις και είμαι τυχερή που σε γνώρισα.

    τι κάνει η μαργαρίτα; πως είναι το χιονισμένο χωριό σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε Ρία, όλα καλά κι ευλογημένα, και σήμερα λιακάδα με το χιόνι πού 'χει απομείνει. Αυτή την Κυριακή δεν εργάζεται η Μαργαρίτα και είμαστε μαζί μέχρι αύριο το βράδυ που έχει πάλι υπηρεσία. Φιλιά κι απ' τους δυό μας :-)

      Διαγραφή
  2. Καλημερα. Δημητρη!

    Ο τροπος που αντιμετωπίζεις τη ζωή είναι από τους πιο υγιείς και μακάρι να μπορούσαμε να τον ακολουθούσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου Scarlett! Λένε ότι μια απόφαση είναι όλα, αλλά εγώ λέω ότι η κοσμοθεωρία και οπτική του καθενός είναι που προσδιορίζει το αν παίρνονται αποφάσεις και τι είναι αυτές... Η μόνη απόφαση που είχε την μεγαλύτερη σημασία για μένα ήταν να μην κάνω ποτέ τίποτα σε μένα ή σε άλλους που να μην έβγαινε απ' την ψυχή μου...

      Διαγραφή
  3. Γι' αυτή τη συνέπεια λόγων και πράξεων όσο σε παρακολουθώ σε εκτιμώ κι εγώ πολύ, Δημήτρη. Δυστυχώς όμως ο πλανήτης δεν είναι μόνο για τους αποφασισμένους να κυνηγήσουν και να πραγματώσουν τα όνειρά τους. Σκέφτομαι παραπλήσια σε εργασιακά θέματα και ουδέποτε από τότε που κατάλαβα τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά εργασίας, δεν συμβιβάστηκα να δουλέψω μεροκάματο, αλλά πάντα δημιουργούσα τη θέση εργασίας μου και αμειβόμουν διαφορετικά. Και πάντα έλεγα σε όλους πως δεν υπάρχει ανεργία. Ακόμα το λέω και με βρίζουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτώ φριχτή πολεμική από "μεροκαματιάρηδες", ακόμα κι αν φρόντιζα ώστε να διασφαλίσουν και οι ίδιοι παρόμοιες συνθήκες εργασίας.
    Δεν ξέρω αν η λύση στα προσωπικά αδιέξοδα και στα εργασιακά είναι να πας εκεί που σε παίρνει. Δεν ξέρω ακόμα αν και φλερτάρω πολύ με την ιδέα. Πάντως οι δικές σου καταθέσεις ψυχής εδώ μέσα, είναι σημαντικά βοηθητικές.
    Χαιρε και χαίρεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Γεωργίτσα, η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι το μόνο που έχουμε κατά δικό μας που να μην μπορεί να μας το πάρει κανείς... Και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξέρουμε ποιοι είμαστε και γιατί, και τι να κάνουμε για να είμαστε πάντα αληθείς με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Η αλήθεια άλλωστε είναι ένα μυστικό όπλο αιφνιδιασμού, γιατί, κανείς δεν την περιμένει... Πάντα καλά, και πάντα η ζωή δικιά σου.

      Διαγραφή
  4. "Όταν έχεις διαλέξει να κάνεις αυτό που είσαι, μέσα σου, δεν το αισθάνεσαι για δουλειά."

    Για αυτό μου αρέσεις φίλε Δημήτρη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την περασμένη εβδομάδα αγαπητέ μου Epanechnikov είμασταν 14 μίλια από εσένα στον Μ11, αλλά δεν βρέθηκε καιρός για εκείνη την pint... καλή άνοιξη, εκεί που η αυγή φέγγει από τις τρειες το πρωί... Νάσαι καλά.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.