Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μπέρδεμα










Μου έστειλε ένα email καλός φίλος από την Νέα Υόρκη: "I read about golden dawn this morning...good news? Or following the nazi model for creating a demi-god?" (Διάβασα για την Χρυσή Αυγή σήμερα το πρωί... καλά νέα; Ή ακολουθείται το ναζιστικό μοντέλο για την ανάδειξη ημιθέων;)

Απάντησα ότι, λογικά, ακολουθείται το ναζιστικό μοντέλο για την ανάδειξη ημιθέων, αλλά, στην πράξη, κάλεσαν για λαϊκή υποστήριξη και μάζεψαν μόνο 100-200 νοματαίους. Επίσης μερικές "δημοσκοπήσεις" υποθέτουν ότι έπεσαν από διψήφια στο 2%-3%. Θα δούμε.

Τι θα δούμε όμως;

Η Ελληνική κοινωνία και τα Ελληνικά ΜΜΕ, όπως και η Ελληνική πολιτική σκηνή αντιδρούν δισδιάστατα χωρίς σκέψη. Θύμωσε και αιφνιδιάστηκε κόσμος με το που άφησαν μέχρι τώρα ελεύθερους τρεις από τους τέσσερεις. Όμως, με το να τους αφήσουν ελεύθερους μέχρι την δίκη, αφ' ενός δίνουν την εντύπωση ακεραιότητας της δικαιοσύνης, το οποίο κατευνάζει τα πνεύματα εκείνα τα οποία θα τους ανήγαγαν σε οσιομάρτυρες και ημίθεους, από τη άλλη η "έκπληξη" της κυβέρνησης διαχωρίζει την κυβέρνηση από την δικαιοσύνη (καλοπαιγμένο!)... και επίσης, καθώς είναι ελεύθεροι, είναι ελεύθεροι να προσθέσουν στο κατηγορητήριό τους, ή τουλάχιστον να χαστουκίσουν κανέναν οπερατέρ των νέων καθώς βγαίνουν από το δικαστήριο.

Ίσως να μην είναι κακό πράμα να είναι οι ουρακοτάγκοι στους δρόμους, ιδίως τώρα που είναι κάτω από το μικροσκόπιο. Τουλάχιστον δεν δόθηκε λαβή για να γίνουν ημίθεοι.

Από την άλλη όμως, βλέπω ότι ακόμα κανείς στην Ελλάδα δεν συζητά την ουσία. Για την ουσία του θέματος έγραψα εδώ λίγες ώρες αφού πρωτοσυνελήφθησαν, και 48 ώρες μετά άρχισαν να την αναφέρουν, την ουσία, και τα ξένα ΜΜΕ τα οποία απευθύνονται σε, και αγοράζονται από, σκεπτόμενους ανθρώπους, άρα πρέπει να βάζουν κάποια σκέψη στα γραπτά τους.

Η ουσία είναι ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι είναι άνευ σημασίας. Σημασία έχουν οι 440.000 Έλληνες ψηφοφόροι που τους ψήφισαν. Σημασία έχει το να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίον 440.000 ψηφοφόροι επιθυμούν η πολιτική και η κοινωνία της Ελλάδας να ενεργοποιούνται μέσω των πιστεύω, των λόγων και των πράξεων που μέχρι σήμερα ενσωματώνει η Χρυσή Αυγή.

Από αυτούς τους 440.000 συμπολίτες μας ελάχιστοι είναι συνειδητοποιημένοι ή δεδηλωμένοι φασίστες ή ναζί. Από την άλλη μεριά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Έλληνες, εκατομμύρια, που είναι συνειδητοποιημένοι, ή ενστικτώδεις ρατσιστές και εθνικιστές. Εκείνοι που λένε ότι δεν είναι ρατσιστές αλλά τους έκαναν ρατσιστές οι μετανάστες στους οποίους επέτρεψε η Ελληνική Αστυνομία να μπουν παράνομα στην Ελλάδα. Εκείνοι που θέλουν να δώσουν ελεημοσύνη σε Έλληνες και όχι σε ανθρώπους γενικότερα. Εκείνοι που ξεχνάνε ότι ο παππούς τους ή ο θείος τους κάπου είχαν πάει λαθρομετανάστες να πλένουν πιάτα. Εκείνοι που θα πουν ότι δικαιολογείται κανείς να χαστουκίσει και να πετάξει νερό σε βουλευτές σε ζωντανή τηλεόραση επειδή τον προκάλεσαν. Πολλοί από τους Έλληνες οι οποίοι αντί να απαντούν στο αντικείμενο το δικαιολογούν συγκρίνοντάς το με άλλα αντικείμενα (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων) είναι πιθανοί ψηφοφόροι κάποιου καρκινώματος σαν την Χρυσή Αυγή.

Ο φανατικός, απελπισμένος Έλληνας θα ψηφίσει και Ατατούρκ ακόμα, να πάει με τον Τουρκικό στρατό να κάψει την Σμύρνη, και να δημιουργήσει συνωστισμό στην προκυμαία! Αυτό "ψήφισαν" άλλωστε οι Έλληνες με το να τρώγονται μεταξύ τους και να αποδυναμώνουν τον στρατό και την ηγεσία το 1921-22.

Ο Ρωμιός θα γκρεμίσει και το σπίτι του ακόμα πριν αποδεχθεί τις ευθύνες του και πριν αποδεχθεί τα δικαιώματα του συμπολίτη του και όλων των ανθρώπων όποιοι και να είναι.

Αλλά, το μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας που σήμερα αποζητά τα πράγματα εκείνα που αντιπροσωπεύει η εκάστοτε Χρυσή Αυγή, παραμένουν. Έχουμε την υποχρέωση να τους σεβαστούμε, και σε όποιον δεν του αρέσει ας κάνει αυτό που έκανα εγώ και ας χτίσει ζωή μακριά από το κωλοχανείο.

Το πρώτο βήμα θα παρθεί όχι όταν και αν μπει φυλακή κανένα στέλεχος ή φουσκωτός της συγκεκριμένης Χρυσής Αυγής. Το πρώτο βήμα θα γίνει όταν ενώπιος ενωπίω η Ελληνική κοινωνία αναγνωρίσει τους λόγους για τους οποίους μισό εκατομμύριο συμπολίτες επέτρεψαν στον εαυτό τους να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, αφού πρώτα την ανέδειξαν.

Τους λόγους αυτούς θα τους βρείτε στην ανατροφή και την Παιδεία του τελευταίου μισού αιώνα, και την ρωμαίικη αποποίηση ευθύνης, και στην φροντίδα για την ζαχαρένια, που επέτρεψαν την θεμελίωση του κράτους το οποίο βρήκαν σαν δικαιολογία το μισό αυτό εκατομμύριο συμπολίτες.


υγ. Πάντως, μέχρι στιγμής, τις τρεις μαλακίες στην υπόθεση τις έκανε η κυβέρνηση: Βρήκε αναξιόπιστο μάρτυρα, απεκάλυψε την ταυτότητα του αναξιόπιστου μάρτυρα και διέγραψε τον συνήγορο ο οποίος είχε την επαγγελματική υποχρέωση να υπερασπιστεί. Δυό τρία τέτοια ακόμα να κάνει η ΝΔ και θα βγάλει τον κασιδιάρη δήμαρχο!









4 σχόλια:

  1. Οι πολίτες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές ήξεραν πολύ καλά περί τίνος τέρατος πρόκειται. Οι εκπρόσωποι των Νεοχαζοί ποτέ δεν έκρυψαν τις πεποιθήσεις τους, ούτε τα σχέδιά τους, ούτε και τις πρακτικές τους. Αντίθετα, έδιναν συνεχώς στην πράξη απτά δείγματα γραφής -ήδη από τις αρχές της 10ετιας του 90 που αποτελούσαν το 0,1% του εκλογικού σώματος.

    Αυτοί οι πολίτες, περίπου 600.000, αντιμετωπίστηκαν από τα συστημικά κόμματα εξουσίας (ήταν βλέπεις πρωην πελάτες τους) ως παραστρατημένα παιδιά που έκαναν λάθος μέσα στην απόγνωσή τους, ενώ στην πραγματικότητα έκαναν μια καθαρή, σαφέστατη επιλογή. Το μνημόνιο ήταν απλώς η αφορμή που τους αποενοχοποίησε, γιατί οι ιαχές για κρεμάλες και μπουρδελοβουλές έγιναν κοινός τόπος στους mainstream "αγανακτισμένους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αγαπητέ Spacefreak, όταν λες ότι "στην πραγματικότητα έκαναν μια καθαρή, σαφέστατη επιλογή", πιστεύω ότι έχεις δίκιο. Προσπαθώντας να γράψω το κείμενο όσο πιο αντικειμενικά μου ήταν δυνατόν, έγραψα και με την πεποίθηση πως, αν πράγματι 600.000 Έλληνες ήξεραν πολύ καλά περί τίνος τέρατος πρόκειται, τότε δεν θα ήθελα να ξαναπατήσω στην Ελλάδα ούτε για διακοπές. Ελπίζω ότι ένα σεβαστό ποσοστό τους αποτελείται από Ρατσιστές, Εθνικιστές, Άνθρωποι που λειτουργούν με κινητήρια δύναμη το μίσος, Φουσκωτά κομμάτια κρέας, Αλαζόνες, Παραπλανημένοι, Απλοϊκοί, Αμόρφωτοι, Απελπισμένοι, Ηλικιωμένοι, Κομπλεξικοί, και Ηλίθιοι (αντί για καθαρούς ναζί και φασίστες). Καλύτερα "έτσι", παρά πραγματικά, συνειδητοποιημένα τέρατα.

      Και καμουφλαρίστηκαν μαζί με το mainstream.

      Είτε έχουμε συμπολίτες "ειδικών αναγκών" είτε συμπολίτες τέρατα, το θέμα είναι ότι υπάρχουν και έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν. Την ικανότητα του να λέμε και να εννοούμε αυτό που μόλις έγραψα δεν πρέπει να επιτραπεί να μας την αφαιρέσουνε ποτέ: είναι το κεντρικό σκεπτικό της δημοκρατίας κι ας θέλουν να την καταλύσουν χρησιμοποιώντας την. Όταν τους το αρνηθούμε θα έχουμε καταντήσει σαν και αυτούς. Ο μόνος τρόπος να μην επιτύχουν είναι να μπορέσουμε οι υπόλοιποι, ως κοινωνία, να τους αφοπλίσουμε. Πως άραγε αφοπλίζεις τα ες-ες;

      Διαγραφή
    2. "Ο μόνος τρόπος να μην επιτύχουν είναι να μπορέσουμε οι υπόλοιποι, ως κοινωνία, να τους αφοπλίσουμε."

      Με προβλημάτισες...

      http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-24363776

      Και με προβλημάτισε και αυτό...


      Φίλε Δημήτρη, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα της συστημικής δεξιάς (δηλαδή της ακροδεξιάς -για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους- Νέας Δημοκρατίας) που υποστηρίζει ότι οι "παραστρατημένοι" αυτοί πολίτες πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης, ώστε να τους εντάξουν στο κομματικό τους μαντρί. Επιπροσθέτως, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα του λεγόμενου κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου η οποία υποστηρίζει ότι τα πάντα εξαρτώνται από το βάθος της κρίσης, αυτή ανέβασε τη Χρυσή Αυγή και εφόσον η κρίση ανακοπεί θα ξαναγυρίσει στα ποσοστά που ήταν.

      Έχω την εντύπωση πως μια τέτοιου τύπου προσέγγιση παραγνωρίζει την αφύπνιση του συλλογικού ασυνείδητου ενός κρίσιμου εκλογικά ποσοστού ελλήνων. Πώς εξηγείται ότι μετά το "ξεμπρόστιασμα" των αυγών, τα ποσοστά τους (δημοσκοπικά πάντα) μειώθηκαν από το 16,5% στο 7%, αντί να ξαναγυρίσουν στο 1-2%; Δηλαδή, αν γίνονταν τώρα εκλογές με τον ισχύοντα νόμο, η συγκεκριμένη ομάδα θα έβγαζε περισσότερους βουλευτές από αυτούς που έβγαλε στις προηγούμενες εκλογές. Πράγμα που με κάνει να αναμένω περαιτέρω αύξηση των ποσοστών τους όταν η υπόθεση "κρυώσει" ή αν αποδειχτεί δικονομικό φιάσκο.

      Νομίζω ότι εθελοτυφλούμε αν υποστηρίζουμε ότι η πλειοψηφία του λαού που τους υποστηρίζει, ίσως και να μην κατάλαβε ακόμα την πλήρη αλήθεια. ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ενσυνείδητα να την καταλάβει γιατί είναι φύσει βίαιος και πολεμοχαρής όχλος αρματωλών/κλεφτών και λοιπών κατσαπλιάδων . Γιατί αν είχε μαγαζάκι και τον απειλούσαν θα έσπευδε να νοικιάσει μπράβους για να το προστατεύσουν αντί να προσφύγει στο Νόμο. Γιατί ποτέ δεν απαίτησε ως κοινωνία την ύπαρξη συντεταγμένης Πολιτείας, αλλά πάντα βολεύονταν με το αντριλίκι, τα νταβατζηλίκια και τους τσαμπουκάδες πάσης φύσεως. Και το ότι η Χ.Α. είναι μια μαφιόζικου τύπου «οικογενειακή» επιχείρηση του Μιχαλολιάκου τους αφήνει παγερά αδιάφορους, γιατί αν ήταν οι ίδιοι στη θέση του ουρακοτάγκου, θα λειτουργούσαν ακριβώς έτσι.

      Επιφανειακά λοιπόν φαίνεται ότι είναι η οργή που μονοπωλούν οι ναζιστές. Είναι όμως δυστυχώς η μαγιά του -μέχρι τώρα εν υπνώσει- συλλογικού συνείδητου μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού που είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή. Και αυτή η διαπίστωση με οδηγεί στο να καταλήξω (εν αντιθέσει με πολλούς αριστερούς) ότι αυτό το 7%-16% δεν είναι απαραιτήτως νεοναζί, είναι όμως άτομα αντικοινωνικής ψυχοσύνθεσης, που κουβαλάνε μίσος και βία μέσα τους (και δεν τα γέννησε η κρίση αυτά) και ως τέτοιοι αποκλείουν οποιοδήποτε περιθώριο πολιτισμένου διαλόγου. Θεσμοί και κρατικός μηχανισμός, είναι σε μεγάλο βαθμό επίσης διαβρωμένοι από τέτοιας ψυχοσύνθεσης άτομα. Η Χρυσή Αυγή ήταν απλώς η καβάτζα για να αισθανθούν τη σιγουριά που χρειάζεται για να εκδηλωθεί ανοιχτά ο τυφλός τραμπουκισμός τους.

      Ο συγκεκριμένος κόσμος δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού παρά εκεί. Και αν εκλείψει η Αυγή, θα ανακαλύψει μια ίδια, γιατί είναι αυτή ακριβώς η γλώσσα που αρέσκεται πλέον να μιλάει. Δυστυχώς η χυδαιότητα μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού είναι πλέον αβάσταχτη.

      Πώς "αφοπλίζουμε τα ες-ες"; Ή ξανακοιμίζουμε το συλλογικό ασυνείδητο; Δεν έχω πλήρη απάντηση. Φοβάμαι πως είναι μια πολύ αργή διαδικασία... Για αρχή πάντως, καλό θα ήταν νομίζω, αντί να μαθαίνουμε στα σχολεία αγιογραφίες για τους «ενδόξους» αρχαίους προγόνους μας να μαθαίναμε τι είναι Δημοκρατία.

      Διαγραφή
    3. Απόλυτα σωστός, όπως σκέφτομαι κι εγώ, φίλε Spacefreak. Την τελευταία σου παράγραφο, εννοείται, την θεωρώ κλειδί. Στην υποτιθέμενη "γενέτειρα" της Δημοκρατίας, πόσοι έχουν ιδέα τι πραγματικά σημαίνει Δημοκρατία; και ποιός και πως θα τους το διδάξει;

      Ο αφοπλισμός μπορεί να γίνει μόνο με παιδεία και ανατροφή επί μιά-δυό γενιές το λιγότερο. Αφ' ενός πολύ αργή διαδικασία την οποία θα υποσκελίσουν τα γεγονότα, αφ' εταίρου, και σημαντικότερο, για παιδεία και ανατροφή δεν έχουμε τους απαραίτητους δασκάλους και γονείς μια που οι υπάρχοντες δάσκαλοι και γονείς είναι μέρος του κατεστημένου το οποίο θα καλούντο να αλλάξουν. Δεν υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν είναι ελάχιστοι. Ο δάσκαλος και η δασκάλα άλλωστε στην Ελλάδα, περισσότερο από αλλού, όσο και μορφωμένοι και αν σπάνια τυχαίνει να είναι, διδάσκουν την γνώμη τους. Όχι το αντικείμενο.

      Τότε τι; η μόνη άλλη οδός είναι η ολική καταστροφή, και ότι βγει από αυτήν;;; Καταστροφή όχι οικονομική αλλά κοινωνική. Δηλαδή αυτό που γίνεται τώρα ούτως ή άλλως. Πως σταματάς τον σε αργή κίνηση εκτροχιασμό ενός τραίνου;

      Ως προς τα αίτια (η αφορμή είναι πολύ λιγότερης σημασίας από τα αίτια, φυσικά) συμφωνώ απόλυτα και το γράφω 'δω μέσα χρόνια: Μια νοοτροπία κλέφτη και αρματολού με κοτζαμπάσηδες και σουλτάνους, βαθιά εμπλεκόμενη στις ρίζες του υποσυνείδητου ξενοφοβία και ρατσισμό, ατομικισμός, μόνιμος διαχωρισμός εαυτού από το σύνολο, αποποίηση κάθε προσωπικής ευθύνης για οτιδήποτε το κοινό, εκδικητικότητα, ψυχαναγκαστική ανάγκη επιβολής προσωπικής γνώμης που κλείνει τα αυτιά όλων σε οποιονδήποτε διάλογο καταντώντας τους όλους μονόλογους... πολίτες θύματα και κράτος διαστημόπλοιο... Μια τέτοια κοινωνία έχει την φυσική τάση να αναδείξει συμμορίες σαν την Χρυσή Αυγή. Και έγραψες ο ίδιος το γιατί: Γιατί, ο καθένας θα έκανε τα ίδια στην θέση του αρχη-ουρακοτάγκου μιχαλολιάκου. Ο καθένας ένας φυρερίσκος στον φαντασιακό του κόσμο.

      Και συνδυάζοντας τις τελευταίες παραγράφους μου περί παιδείας και περί φύσης της παρούσας κοινωνίας, αναφέρω ως παράδειγμα το μόνιμο σήμα κατατεθέν των ιδεών αυτού του μπλογκ: σε πράσινο κουτί ακριβώς πάνω από τον μωβ ρατσισμό στις επιλογές αναρτήσεων στην αριστερή κολώνα: Ακόμα και υποτιθέμενοι μορφωμένοι δημοκράτες σ' αυτόν τον τόπο δε έχουν την ικανότητα να παρακολουθήσουν τον ειρμό σκέψης ο οποίος αναλύει το αν ένας νόμος που εικάζει την συναίνεση των πολιτών και τους επιβάλει να δηλώσουν ενυπόγραφα την αντίθεσή τους, είναι δημοκρατικός ή όχι. Και όμως αυτοί οι δύστυχοι εναντιώνονται ψυχή τε και σώματι στον φασισμό και τον ναζισμό. Χωρίς να μπορούν να εννοήσουν ότι ασπάζονται κάτι το φασιστικό. Πως μια τέτοια κοινωνία θα αφοπλίσει τα Ες-Ες;

      Φυσικά, τα δύο κυρίως κόμματα τόσες δεκαετίες μιμούνταν την δικομματική δύση ενώ στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα, το κόμμα δεν είναι μια ιδεολογία αλλά μόνο το όχημα του εκάστοτε αρχηγού. Στην Ελληνική κοινωνία ο ψηφοφόρος δεν ψηφίζει ιδεολογία αλλά αρχηγό. Κανένα κόμμα δεν είναι σταθερό ανά δεκαετίες και αιώνες. Άρα, πράγματι, το τι είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία το περιγράφεις άριστα. Και η ίδια περιγραφή σαν σκεπτικό ταιριάζει και στο ότι αναδείχθηκαν σύριζα και χα. Το σύριζα μάλιστα, γνωρίζοντας την αλήθεια αυτή, προσπάθησε να γίνει προσωποκεντρικό κόμμα από ιδεολογικό άθροισμα συνιστωσών.

      Πιστεύω ότι στο άθροισμα των σκέψεων στα δύο σχόλιά μας αρχίζει να διαφαίνεται, στο βάθος αχνά, κάπου, μια αλήθεια: Η διαφορά των ψηφοφόρων, γενικά, δεν είναι στην ιδεολογία αλλά στην προτίμηση περιτυλίγματος και φιόγκου. Η επιλογή γίνεται κατά του τι αρέσει, ή τι θέλει ο καθένας να "φαίνεται" ότι είναι. Γι' αυτό άλλωστε και τόσοι "αριστεροί" ακούγονται να μιλάνε σαν ακροδεξιοί χωρίς να το παίρνουνε χαμπάρι.

      Το άρθρο του BBC που έβαλες μιλά ακριβώς σε όλα αυτά, με φρασεολογία που δεν έχω δει ακόμα στα Ελληνικά, πουθενά.

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.