Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Νόνρέβ










Είναι ωραίο πράμα να κάνει κανείς Νόνρέβινγκ! Νόνρέβ και βίρα τις άγκυρες. Η λέξη Νόνρεβ, φυσικά, αποτελείται από το "Νον" που είναι συνθετικό λέξης, το οποίο προσθέτει το αρνητικό μπροστά από την λέξη. Η άλλη λέξη είναι το "Ρεβ" το οποίο είναι συντομία του "Ρηζέρβντ", ή "Ρεζερβέ".


Για να κάνεις Νονρέβ πρέπει να είσαι πιλότος, μπαμπάς πιλότου, μαμά πιλότου ή έτερον ήμισυ πιλότου. Έχεις ένα δικό σου κωδικό να μπαίνεις στην ιστοσελίδα του πληρώματος μιας αεροπορικής εταιρείας. Βρίσκεις πτήσεις για όπου και όποτε θέλεις και τις κλείνεις, αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις. Σου λέει μάλιστα πόσοι άλλοι ΝόνΡέβς σαν και του λόγου σου έχουν κρατήσει άδειες θέσεις σε εκείνη την πτήση ανά πάσα στιγμή, ποιοί είναι, και τι βαθμό προτεραιότητας έχει ο καθένας. Η προτεραιότητα εξαρτάται από το πότε προσελήφθει στην εταιρεία ο πιλότος.


Παρακολουθείς τις πτήσεις που σε ενδιαφέρουν και αλλάζεις πτήση αν αρχίσουν οι ελεύθερες θέσεις να γίνονται λίγες. Αν μπει μπροστά σου κάποιος που έχει προσληφθεί παλαιότερα από εσένα πας πίσω του σε προτεραιότητα. Αν άλλοι από προηγούμενες πτήσεις δεν μπουν μέσα στις δικές τους, ρολάρονται στην δικιά σου, πιθανώς μπροστά σου, ανάλογα με προτεραιότητα. Αφού μπούνε στο αεροπλάνο οι επιβάτες που πλήρωσαν για το εισιτήριό τους και κλίσει η πύλη για την πτήση, τότε φωνάζουνε με προτεραιότητα να μπούνε μέσα οι Νόνρέβ, να γεμίσουν οι άδειες θέσεις.



Το ωραίο είναι ότι αν θέλεις να πετάξεις πρώτη θέση, και υπάρχει άδεια θέση στην πρώτη, στρογγυλοκάθεσαι αν έχεις ένα βάουτσερ 60 Ευρώ το οποίο αγοράζεις προηγουμένως. Δηλαδή, πετάς πρώτη θέση Ευρώπη-ΗΠΑ με 60 Ευρώ αντί 3.500. Καλά είναι.


Δυστυχώς στην πτήση μου από Ρώμη στην Φιλαδέλφια όλη η πρώτη ήταν φίσκα (υπάρχει κρίση βλέπετε). Στην πτήση από Φιλαδέλφια για Ρώμη υπήρχαν 7 άδειες θέσεις στην πρώτη και μόνο 2 ΝόνΡέβ που θέλανε πρώτη, με εμένα πρώτο σε προτεραιότητα. Το αεροπλάνο πίσω από την πρώτη θέση είχε 98 άδειες. Κι έτσι, θα μου πείτε, πέταξα πρώτη; Αμ δε! Αλλάξανε το αεροπλάνο Α330-300 με μικρότερο Α330-200 και έτσι η πρώτη θέση ήταν ξαφνικά φουλ με επιβάτες που πληρώνανε και μόνο καμιά εξηνταριά άδειες πίσω. Τουλάχιστον μου δώσανε μια ολόκληρη σειρά για μένα :-)


Υπάρχει ετικέτα. Πριν μπεις στο αεροπλάνο αγοράζεις ένα κουτί καλές σοκολάτες. Εγώ επέλεξα μισό κιλό Περουγκίνα Μπάτσι στην Ρώμη και 300 γραμμάρια Γκοντάιβα τρούφες στην Φιλαδέλφια. Μπαίνοντας στο αεροπλάνο χαμογελάς, συστήνεσαι σαν μπαμπάς πιλότου της εταιρείας, προσφέρεις το κουτί με τις σοκολάτες στις αεροσυνοδούς, και από 'κει και πέρα είσαι στην οικογένεια.


Στην Ρώμη αμέσως μου έπιασαν κουβέντα, και μετά περνούσαν από την θέση μου στην μέση της μεσαίας σειράς και με ευχαριστούσανε λέγοντάς μου ότι θα με περιποιηθούνε καλά και να έχω καλή πτήση. Πριν ακόμα φύγει το αεροπλάνο από την πύλη ήρθε μια αεροσυνοδός και μου είπε ότι υπάρχει άδεια θέση διαδρόμου κοντά σε παράθυρο καλύτερη από αυτή που είχα και να πάω εκεί μόλις απογειωθούμε.


Στην πτήση μου φέρνανε δώρα μπουκάλια κρασί μέχρι που δεν μπορούσα να πιώ άλλο. Αργότερα παρακάλεσα αν έχει μείνει κανένα σάντουιτς και μού ήρθανε δύο.


Σε όλες τις πτήσεις στην Αμερική, δώρα Τζακ Ντάνιελς... Και μια αίσθηση πραγματικά σαν να ήμουνα της "οικογένειας"... Στις μεταφορές ήμουνα με πιλότους και αεροσυνοδούς... Στις πύλες, εμείς οι Νόνρέβ περιμέναμε μαζί... Πιλότος, πιλότος, πιλότος, Δημήτρης, Πιλότος...


Μπήκα σε όλες μου τις πτήσεις, εκτός από την Νέα Υόρκη-Φιλαδέλφια την Κυριακή όπου είχε πολυκοσμία και ρολάρισα τρείς πτήσεις μέχρι να μπω σε μία. Στην Φιλαδέλφια τελικά έφτασα 8 λεπτά αφού είχε φύγει από την πύλη η πτήση της Ρώμης και έτσι ρολάρισα στην επόμενη της Δευτέρας και πέρασα 22 ώρες σε ένα ξενοδοχείο Ντέηζ-Ιν κοντά στο αεροδρόμιο με μεγάλη οθώνη τηλεόρασης και Κινέζικο τέηκ-άουτ.


Πέρα από το καλαμπούρι και την καλή τιμή των μηδέν Ευρώ για εννέα πτήσεις, και πέρα του ότι μου αρέσει να ταξιδεύω έτσι σταντ-μπάη από τότε που το έκανα Λονδίνο-νησιά ως φωτογράφος 1985-1989, αυτή η πρώτη ευκαιρία μου να κάνω Νόνρεβ είχε μια ιδιαίτερη σημασία που με έκανε συνέχεια να δακρύζω... Ο πιλότος της US Airways ο οποίος μου έχει δώσει μόνιμα την ευκαιρία Νόνρέβ, είναι ο γιός μου και ήμουνα πράγματι στην "οικογένεια".


Τώρα μόλις, η US Airways (τρίτη σε μέγεθος στις ΗΠΑ) αγόρασε την American Airlines (πρώτη σε μέγεθος στις ΗΠΑ) η οποία βρίσκεται σε κεφάλαιο 11 (προστασία από χρεοκοπία). Ο Κώστας τώρα θα ανήκει στην μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου, την New American. Ενώ η εταιρία θα διευθύνεται από την παλιά US Airways αποφάσισαν να κρατήσουνε, για το κοινό που ταξιδεύει, το όνομα της American που είναι καλύτερο "brand" στην αγορά. Στην υποδιαίρεση PSA της US Airways όπου ανήκει ο Κώστας (ο οποίος προσελήφθει Αύγουστο του 2012) είναι ένας από επτά άτομα συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της PSA, που συνεργάζονται τώρα ως thinktank με μια εταιρεία marketing για να χτίσουν καινούργια λογότυπα, διαδικασίες και ιστοσελίδες. Επίσης, από την πλευρά του διεθνούς συνδικάτου των Πιλότων Αερογραμμών, ο Κώστας είναι στην Εθνική Επιτροπή Παιδείας και Εκπαίδευσης. Τι άλλες εμπειρίες μπορεί άραγε να μου δώσει στο μέλλον ο Κώστας... Για 23 ετών τα έχει καταφέρει καλά και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για το ποιός είναι.















Φιλαδέλφια


Ορλάντο







Ο ποταμός Ποτόμακ "ανοίγει" προς τον Ατλαντικό

Ουάσιγκτον








Πεντάγωνο

Πετώντας προς την Βοστώνη




Βοστώνη






Η Βοστώνη από ψηλά






Ο ποταμός Χάντσον


Η γέφυρα Τάπαν Ζη και στο βάθος η Νέα Υόρκη



Το αεροδρόμιο Γουάητ Πλαίηνς βόρεια της Νέας Υόρκης

Στο αεροδρόμιο ΛαΓκουάρντια της Νέας Υόρκης




Μεταφορά στο αεροδρόμιο της Φιλαδέλφιας




Προσγειωνόμαστε στην Ρώμη

Η Μαργαρίτα ήρθε να με βρει στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλωρεντίας.
Από εκεί πήραμε το τραίνο για την Ποντασιέβε όπου περίμενε το Λαντ Ρόβερ να ανεβούμε στα βουνά...











6 σχόλια:

  1. Το 'πα εγω οτι σε ζηλευω :)

    καλως επέστρεψες λοιπον και ευχες για πολλα νονρεβ ταξιδια.

    Εχεις καθε δικιο να εισαι περηφανος για το γιο σου και χαρουμενος για τα τυχερα που μπορεις να απολαμβανεις

    καλα να περνας Δημητρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φορές που ζηλεύω κι εγώ αυτόν που βλέπω στις αντανακλάσεις των τεράστειων παραθύρων στα αεροδρόμια, αγαπητή μου Scarlett, και μετά βλέπω ότι κουνάει τα χέρια του όταν τα κουνάω εγώ κι ότι περπατάει όταν περπατάω κι εγώ... και όταν χαμογελάω, εκείνος μένει καθησυχαστικός αλλά σοβαρός, καθώς υπενθιμίζει πως όλα έιναι περαστικά κι ότι μόνο εμείς παραμένουμε για το ποιοί είμαστε...

      Καλο σου βράδυ Scarlett :-)

      Διαγραφή
  2. ...βλέποντας την τελευταία φωτογραφία διαπίσωσα αυτό που λένε πολλοί, ότι όταν ένα ζευγάρι ζει για αρκετά χρόνια μαζί, θα έρθει η στιγμή που ο ένας θα μοιάζει με τον άλλον ακόμα και φυσιογνωμικά....

    (στη δική μου βέβαια περίπτωση απαιτείται δυνατό σολάριουμ, άρα δεν τρέφω αυταπάτες) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε αγαπητέ Τζων Μπόη! Και οι δύο :-) Όταν φαίνεται δεν κρύβεται :-))) Όσο για την δική σου περίπτωση υπάρχει και το σολαριουμ που ακτινοβολεί από μέσα μας και ισοβαθμίζει την οπτική :-)

      Διαγραφή
  3. Γίνεται να μην είσαι περήφανος, φαίνεται με όλα όσα γράφεις σαν ευλογημένο σπάνιο παιδί.
    Να τον χαίρεσαι όπως ήδη κάνεις! Καλά ταξίδιααααα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγαπητή μου Roadartist :-)

      Τώρα βέβαια ου μπορούμε να ταξιδεύουμε κάθε μέρα, δεν έχουμε λόγο να φύγουμε από το χωριουδάκι μας το ευτυχισμένο. Πάντως του χρόνου λέω να δείξω στην Μαργαρίτα τα Βραχώδη Όρη... Εν τω μεταξύ, ο Κώστας έχει όνειρο να πάει στην United για 747 και 777 υπεροκεάνια, με βάση το Ντένβερ του Κολοράντο, και τον βλέπω να το πετυχαίνει κι αυτό σε 2-3 χρόνια...

      Καθυστέρησα να απαντήσω γιατί σήμερα κατεβήκαμε στο Φορλί να δώσω στα ανίψια μου τα μπλουζάκια των Red Sox που τους έφερα ;-)

      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.