Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αξίες












Ποιά είναι η πραγματική αξία ενός ακινήτου;
Η αξία που δέχεται να πληρώσει ένας αγοραστής
(σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή).
Τελεία.
Παύλα.

Το τι πιστεύει ο ιδιοκτήτης ότι είναι η αξία του ακινήτου του, ή το τι θεωρεί σαν αντικειμενική αξία η κυβέρνηση (εφορία) είναι αέρας κοπανιστός.

Η πραγματική αξία, είναι το τι προσφέρει η αγορά, "σήμερα".

Μια φορά κι ένα καιρό, η τιμή πώλησης υπερέβαινε, σχεδόν κατά κανόνα, την αντικειμενική αξία. Τώρα οι αντικειμενικές αξίες είναι όνειρα θερινής νυκτός μια και δεν πουλιέται τίποτα, κι αν πουληθεί "σκοτώνεται" για πολύ, πολύ λιγότερο της αντικειμενικής αξίας. Μιλάω βέβαια για τα σπίτια των καθημερινών ανθρώπων, όχι για την Γλυφάδα και το Ψυχικό. Τα δε παλιά διαμερίσματα 40 ετών δεν τα αγοράζει κανείς και να τους πληρώνει ο αγοραστής να του τα πάρουν απ' το σβέρκο.

Επί σκηνής ο βουλευτής της ΝΔ κύριος Μ. Κεφαλογιάννης ο οποίος κατέθεσε τροπολογία με την οποία προτείνει ότι:

  • Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να αγοράζει ακίνητο στην αντικειμενική αξία που του απέδωσε στους φόρους ακίνητης περιουσίας που ήδη επιβλήθηκαν, αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει να το πουλήσει στο κράτος αντί πληρωμής των οφειλών του σε μετρητά τα οποία δεν έχει.
  • Όταν η αντικειμενική αξία είναι μεγαλύτερη των οφειλών, το υπόλοιπο μένει σαν "έναντι" μελλοντικών φόρων.

Έχω μείνει άναυδος από την ξαφνική αναλαμπή ευφυίας, αλαλάζω και χειροκροτώ, σίγουρος με λύπη μου ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν πρόκειται να υιοθετήσει την τροπολογία αυτή.

Στον πυρήνα της τροπολογίας βρίσκεται η καταδίκη των αντικειμενικών αξιών ως πέρα για πέρα μη ρεαλιστικές όσον αφορά την πραγματική αξία. Επίσης, εικονογραφεί την καταδίκη ενός success story το οποίο βασίζεται σε νούμερα αερίσια που μόνο τους πολίτες καταστρέφει μέσω αφαίμαξης και κανένας δεν το χάβει σαν success story, μέσα ή έξω από το μπάχαλο.

Δεν υπάρχει ευφυέστερος τρόπος να το καταγγείλει κανείς αυτό, παρά λέγοντας στην κυβέρνηση, ορίστε! αν αυτή την λες "αντικειμενική αξία" πλήρωσέτηνε να αποδείξεις ότι πιστεύεις τις μπούρδες βάση των οποίων απαιτείς φόρους.

Βέβαια, αν η κυβέρνηση δεχτεί την τροπολογία, σε μερικούς μήνες το Ελληνικό κράτος θα είναι ο υπερήφανος ιδιοκτήτης χιλιάδων ακινήτων για τα οποία θα έχει πληρώσει τα διπλά, ή και τριπλά της πραγματικής τους αξίας, και θα έχει δεχτεί να μην παίρνει στο μέλλον φόρους σε μετρητό από πάμπολλες χιλιάδες ανθρώπους, καθώς μελλοντικοί φόροι θα "πληρώνονται" από την διαφορά αρχικής οφειλής και αντικειμενικής αξίας την στιγμή που πουλήθηκε το ακίνητο στην κυβέρνηση. Τότε... Τότε θα χρεοκοπήσει το κράτος.

Και για να μην χρεοκοπήσει το κράτος, θα πρέπει οι δανειστές να δεχτούν τις αντικειμενικές αξίες ως πραγματικές. Εκεί θα γίνει το μεγάλο καλαμπούρι. Ο Καραγκιόζης θα πουλάει στον Χατζηαβάτη την καλύβα του για 80.000 Ευρώ, και ο Βεζίρης θα πρέπει να αναγνωρίζει την καλύβα στον Χατζηαβάτη σαν να αξίζει πράγματι 80.000 Ευρώ. Και ο Μπάρμπα Γιώργος θα πίνει το καφεδάκι του σκασμένος στα γέλια.

Ευφυέστατο!!! Σοβαρά μιλάω!

Η τροπολογία αυτή είναι ένα κουδούνι που χτυπάει για να φέρει επί σκηνής την πραγματικότητα, έστω και σαν Guest Star για λίγα λεπτά (ή και λεφτά). Η πλάκα είναι ότι η ευφυέστατη αυτή κίνηση, η οποία μάλλον συμβολική θα παραμείνει, δεν γεννήθηκε στον χώρο που όλοι καυχώνται πως είναι ο χώρος των ιδεών (την λεγόμενη "αριστερά") αλλά από βουλευτή της ΝΔ.

Τίποτα τα περασμένα χρόνια δεν είχε τόσο πραγματικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε, όσο το πως θα εξελιχθεί η τροπολογία αυτή...




Με νούμερα:
Αν χρωστάς 10.000 εφορία, το σπίτι σου όπου ζεις, 80 τετραγωνικά χτισμένο πριν 30 χρόνια, έχει αντικειμενική αξία 80.000, και μπορείς να αποδείξεις ότι δεν έχεις 10.000 να δώσεις, πουλάς το σπίτι σου στο κράτος, και:

- Ξοφλάς το χρέος σου,
- Πληρώνεις νοίκι πες 300 Ευρώ τον μήνα στο κράτος ως ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου μένεις, αλλά, μια και το κράτος τώρα σου χρωστάει 70.000 Ευρώ, δεν πληρώνεις ούτε νοίκι ούτε εφορία για περίπου 10-15 χρόνια.

Εν  τω μεταξύ, αν πούλαγες το σπίτι σου σε αγοραστή, αν έβρισκες ποτέ αγοραστή, θα σού έδινε 50.000 σήμερα, και αν δεν το πούλαγες, το σπίτι σου θα άξιζε 35.000 σε 10 χρόνια.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.