Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Δώρα!









Τα παιδιά είναι πολύ τυχερά σε κάθε κουλτούρα, πολιτισμό και θρησκεία: Όλο και κάποιος τους δίνει δώρα :-)






Στα Ελληνόπουλα φέρνει δώρα ο Άγιος Βασίλης την Πρωτοχρονιά (από την Καισαρεία).







Στα παιδιά της Ιταλίας φέρνει δώρα η Μπεφάνα, τα Φώτα (5 προς 6 Ιανουαρίου). Η Μπεφάνα είναι μια γριούλα που πετάει πάνω σε μία σκούπα. Η εικονογράφηση είναι σχεδόν όμοια με τις μάγισσες των Δυτικών, αλλά δεν είναι μάγισσα: είναι απλή γριούλα, η γιαγιά Μπεφάνα! (Α! Τα Φώτα, 6 Ιανουαρίου, στην Ιταλία δεν είναι Φώτα αλλά η μέρα που φτάνουν οι Μάγοι στην φάτνη, ή κάτι τέτοιο) Εν τω μεταξύ, για να τα έχουνε και καλά με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και την Αμερική έχουνε και τον Μπάμπο Νατάλε (τον Πατέρα των Χριστουγέννων [βλ. παρακάτω])






Στα τέκνα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας όπως και σε εκείνα της Γαλλικής Δημοκρατίας φέρνει δώρα ο Πατέρας των Χριστούγεννα (Father Christmas/Père Noël).

Στα Γερμανόπουλα φέρνει δώρα τα Χριστούγεννα ο Άγιος Νικόλαος. Αλλά όχι ακριβώς. Η παράδοση λέει ότι τα φέρνει το Κρίσίντλ (το παιδί Χριστός). Εξ' ού και ο Κρις Κρινγκλ, μία έκδοση που έφτασε στην Αμερική.







Στα παιδιά της εργατιάς της Σοβιετικής Ένωσης έφερνε δώρα ο πατερούλης Ιωσήφ (Στάλιν). Πριν από τον πατερούλη Ιωσήφ και τώρα που μας τελείωσε ο πατερούλης Ιωσήφ, οι Ρώσοι λένε στα παιδιά τους ότι για τα δώρα είναι υπεύθυνος ο Παππούς Πάγος (ΝτεντΜορόζ) και η εγκονούλα του  το κορίτσι του χιονιού που έρχονται με τρόικα (αληθινή τρόικα! που πήγε το μυαλό σας;) ή πάνω σε άσπρα άλογα από το Βελικί Ουστούγκ ή το Μπελαωεζσκαγια Πούντσα.





Στην Ολλανδία έχουνε τον Σίντερκλαας και τον φίλο του τον Μαύρο Πέτρο, που έρχεται Χριστούγεννα από την Ισπανία (Σε περασμένους χρόνους ήταν επίσκοπος και ερχόταν από την Τουρκία).

Οι Σουηδοί είχαν την Κατσίκα των Χριστουγέννων αλλά το περασμένο αιώνα η Κατσίκα των Χριστουγένων μεταμορφώθηκε σε ένα ανρωπάκι με άσπρα γένια που λέγεται ΓιούλΤόμτ-έ.




Στο Πόρτο Ρίκο οι τρεις μάγοι (ή οι τρεις βασιλιάδες) δεν φέρνουν δώρα μόνο στον Χριστούλη, αλλά σε όλα τα παιδάκια!




Στο δε Μεξικό (Μέχικο! Ολέ!) τα δώρα τα φέρνει ο ίδιος ο Χριστούλης! Το μωρό! Ελ Νίνιο Ντίος!

Στα Αμερικανάκια φέρνει δώρα τα Χριστούγεννα ο ΣάνταΚλως, από τον Βόρειο Πόλο. Τον λέω ΣάνταΚλως επί το Αμεριανικόν διότι κανένα Αμερικανάκι δεν έχει ιδέα ότι Κλως προέρχεται από το Γερμανικό Νίκλαους. Και μπερδεύονται παραπέρα γιατί το Σαντα είναι ήχος Ισπανικός και όχι Γερμανικός ή Αγγλικός. Ο Σάντα είναι Αμερικανός, όπως αποδεικνύει και το τραγούδι από το Τέξας: "Την γιαγιά την πάτησε τάρανδος χθες βράδυ!" Ο τροβαδούρος καταλήγει "δεν ξέρω αν εσείς πιστεύεται στον Σάντα αλλά τώρα ο παππούς κι εγώ πιστεύουμε!" Επίσης, λόγω έλλειψης χιονιού σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ λέγεται ότι ο Σάντα αφήνει το έλκηθρο βόρεια και χρησιμοποιεί άμαξα του φαρ ουέστ.




Στην Ιαπωνία τα δώρα τα δίνει ένας χοντρούλης βουδιστής μοναχός, ο Χοτηόσο, Πρωτοχρονιά.





Η Μαργαρίτα κι εγώ, εδώ στο χωριό, είμαστε πάντως πολύ τυχεροί γιατί μας φέρνει δώρα Χριστούγεννα ο ΣάνταΚλως, άλλα δώρα πρωτοχρονιάτικα ο Αηβασίλης, κι άλλα πάλι δώρα η Μπεφάνα τα Φώτα. Από δώρα, άλλο καλό!





Και ιδού! Η Befana έφτασε στο χωριουδάκι μας, αργά στις 5 Ιανουαρίου!


Περιμένουμε, στην κεντρική πλατεία
(δίπλα στο ηρώο, μπροστά από την εκκλησία, με την φωτιά δίπλα στο δέντρο)

Η Befana έρχεται!













Η Befana φεύγει...





Διαγωνισμός κέηκ


Η Κιάρα, νικήτρια του διαγωνισμού κέηκ για δεύτερη χρονιά στην σειρά!

Αυτό είναι χωριό.
Και από ξήλα για ζέστη, άλλο καλό.
Εμείς κόβουμε και πουλάμε. Αμ θέλετε νά 'ρθετε με ένα φορτηγο να πάρετε,
πείτε τ' όνομά μου να σας κάνουμε έκπτωση.
Και είναι και νόμιμα. Το εγγυάται η δασοφύλακας του χωριού την οποία γνωρίζω καλά.




ΥΓ. Στον Κόσμο του Δίσκου, του Τέρυ Πράτσετ, τα δώρα τα φέρνει ο Γουρουνοπατέρας.

ΥΓ2. Όλοι οι παραπάνω μοιάζουν πολύ και σε παρουσιαστικό και σε ενδυμασία, εκτός από την Μπεφάνα που θυμίζει Χαλοήν... Ή, η Χαλοήν θυμίζει Μπεφάνα. Κάτι τέτοιο...

ΥΓ3. Όταν ήμουνα 8 χρονών στην Αθήνα, ο Άηβασίλης μου άφησε 8 δωράκια, αλλά το πρωί της πρωτοχρωνιάς οι γονείς μου είδαν απορημένοι 9 πακέτα κάτω από το δεντρο (είχα ήδη χαρτζιλίκι και μπορούσα να βγαίνω στην γειτονιά μόνος μου). Το δωράκι που τους είχε φέρει ο Άηβασίλης το κληρονόμησα όταν έφυγαν από την ζωή και το έχω ακόμη. Ο Σάντα Ζει!











9 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά, Δημήτρη και Χρόνια πολλά!

    Εύχομαι να πήρατε όλοι σας δωράκια όμορφα διαλεγμένα με αγάπη, που είναι άλλωστε το μεγαλύτερο δώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά Scarlett, Χρόνια Πολλά! Μέχρι τώρα καλά τα πήγαμε, και αύριο πρωί-πρωί θα δούμε τι μας άφησε και η Μπεφάνα μέσα στις κάλτσες μας! Η Μπεφάνα συνήθως αφήνει φρούτα, μπισκότα, ξηρούς καρπούς και τέτοια ωραία καλούδια! Αλλά αυτό που κρατάει όλο τον χρόνο είναι η αγάπη με την οποία γεμίζει τις κάλτσες :-)

      Διαγραφή
  2. ωραία έθιμα έχετε στο γραφικό χωριό σου δημήτρη μου.
    παρακαλώ, πές τε στη μπεφάνα, όταν έρθει σε εμένα, να έχει περάσει πριν από το κοσμηματοπωλείο του bulgari. ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά Ρία! Φοβάμαι ότι το τρίκυκλο δεν θα τα καταφέρει να φτάσει στο κοντινότερο Bulgari, το οποίο είναι μάλλον κάτω από το βουνό στην πόλη των Μεδίκων, αλλά μπορώ να παρακαλέσω να περάσει από το ντόπιο καλλιτεχνικό εργαστήρι, ή, για κάτι πιο χρήσιμο, από την φάρμα της Νέλλας που κάνει καλό κατσικίσιο τυρί! Καλή σας χρονιά κι ευτυχισμένη με υγεία!

      Διαγραφή
  3. Ωραίο έθιμο!! Μακάρι όλα τα παιδιά να έπαιρναν δώρα τα χριστούγεννα, δυστυχώς για κάποια ο Άγιος Βασίλης δεν έφτασε ποτέ, ελπίζω να έχουν όμως αγάπη που να καλύπτει αυτά τα κενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Roadartist! Μου φαίνεται ότι το μόνο δώρο είναι η αγάπη ...και τα αντικείμενα σε κουτιά, τα έθιμα και οι παραδόσεις σε κάθε κουλτούρα και θρησκεία μόνο συμβολισμοί της όταν υπάρχει. Έχω δει παιδιά με πλούσια δώρα χωρίς αγάπη, θλιμμένα, και παιδιά χωρίς δώρα αλλά με αγάπη που γέμιζε την ψυχή τους. Μακάρι όλοι να έχουν αγάπη, και κάθε μέρα να είναι Χριστούγεννα...

      Διαγραφή
  4. Είπαμε, κάνω καλό Φώτοσόπ, αλλά δεν έπιασε κανείς ποιός είναι ο κύριος ντυμένος Άγιος Βασίλης στην δεύτερη φωτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν πρόσεξα τη φώτο καθώς διάβαζα το κείμενο. Όταν είδα την ερώτησή σου νόμιζα ότι θα ήσουν εσύ. Μόλις είδα τη φωτογραφία σκέφτηκα "μπα, δεν είναι ο Δημήτρης. Ποιος είναι;"

    Ο Στουρνάρας. Το βρήκα, το βρήκα; Τι κερδίζω;
    Αν έχω δικαίωμα επιλογής θα ήθελα μια σοκολατόπιτα ή έστω μια τούρτα σαν αυτή εδώ:
    http://dimitristhinks.blogspot.gr/2010/09/blog-post_23.html
    μαζί με ιταλικό παγωτό φυσικά. Τσιγκουνιές θα κάνουμε. ;)

    Όμορφα τα σκίτσα της Μπεφάνα.
    Γλυκιά, πολύχρωμη, χαρούμενη και νοσταλγική η ανάρτησή σου. Μας θύμισε ωραίες εποχές.

    Χρόνια καλά κι ευτυχισμένα.
    Καλή χρονιά σε όλους εκεί.

    απορία 1: Τι δώρο περιείχε το ένατο πακέτο τότε που ήσουν 8 χρονών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άριστα, Εύγε! Ο Στουρνάρας είναι, καθώς αναγγέλλει ότι τελείωσαν τα βάσανα του Έλληνα στο να αποφασίσει που να ξοδέψει τα λίγα χρήματα που του είχαν μείνει. Δεν θα έχει κανείς πλέον χρήματα άρα δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για το τι να πρωτοπληρώσει.

      Κερδίζεις τις τελευταίες μπουκιές από το παντσουρεκόνε που έφτιαξα με υποκατάστατο ζάχαρης, ντόπια αυγά και Ελληνική μαστίχα και μαχλέπι για πρωτοχρονιά! -Κρατάω όλα τα είδη σοκολάτας με μηδέν ζάχαρη από την Αμερική για μένα -σόρυ :-) Αλλά υπάρχει και Ιταλικό παγωτό κρέμα ή σοκολάτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη!

      Το ένατο πακέτο περιείχε ένα πήλινο ωραίο πραγματάκι, τέσσερα μπωλ ξηρών καρπών γύρω από ένα κεντρικό χερούλι, το οποίο πουλιόταν στο ίδιο ψιλικατζίδικο που πουλούσε συναρμολογούμενα αεροπλανάκια :-)

      Καλή Χρονιά Emily, με υγεία, ευτυχία και αγάπη!

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.