Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Εκλογές!












Έχουμε εκλογές τον Μάιο για Δήμαρχο.

Το χωριό μας κάποτε (κατά τον μεσαίωνα) είχε 1.000 κατοίκους. Σε 'μάς είχε μείνει ο Δάντης τον χειμώνα του 1302-1303 στον δρόμο της εξορίας και φυγής από την Φλωρεντία προς την Ραβέννα, και έγραψε τον καταρράκτη μας και το χωριό μας στην Θεία Κωμωδία, canto XVI, 94-105. Τώρα έχουμε 191 κατοίκους και ο δήμος μας είναι τρία χωριά: εμείς που είμαστε υπέροχοι, όμορφοι και ιστορικοί, ένα μικρότερο 127 κατοίκων, και το μεγάλο όπου βρίσκεται και το δημαρχείο, με 366 κατοίκους.

Εννοείται ότι το δημαρχείο του μεγαλύτερου χωριού κάνει ότι θέλει κι' εμείς οι άλλοι δύο δεν "υπάρχουμε".

Μην ξεχνάμε κιόλας ότι εδώ στην Ιταλία έχουμε πολύ καμπανιλίσμο. Καμπανιλίσμο είναι όταν το κάθε χωριό μαζεύεται γύρω απ' το δικό του καμπαναριό, κι' οι άλλοι να πάνε να κουρεύονται.

Σε μερικά χρόνια τα τρία μας χωριά, ο ένας δήμος, θα πάψει να υπάρχει για να ενωθούν κάπου 5-6 χωριά μαζί σε ένα δήμο. Πρόοδος.

Εδώ στον δήμο μας έχουμε τρία κόμματα. Υπάρχει το κόμμα του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης, που θέλει να ξανάρθει ο Μεγάλος Δούκας στην Τοσκάνη και να υπαχθούν τα χωριά μας στην Τοσκάνη αντί στην Εμίλια-Ρομάνια όπου ανήκουν. Αυτό το κόμμα παίρνει μονίμως 3% της ψήφου από 15-20 νοματαίους.

Τα άλλα δύο είναι η κεντρο-δεξιά, που παίρνει μονίμως 17% με 22%, περίπου 90 με 120 ψήφους, και η κεντρο-αριστερά, το Παρτίτο Ντεμοκράτικο που παίρνει 69% με 75%, καμμιά τετρακοσαριά άτομα.

Όπως καταλαβαίνετε, το βράδυ των εκλογών δεν υπάρχουν και πολλοί που να αναρωτιούνται ποιό κόμμα άραγε να κερδίσει.

Βέβαια, το ποιός θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος (ο οποίος στην Ιταλία σαν Δήμαρχος φοράει πάντα και μια κορδέλα πάνω από το κουστούμι του [ή το ταγεράκι της] με τα τρία χρώματα της σημαίας) το αποφασίζουν στο συμβούλιο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος (καμιά δεκαριά άνθρωποι σε κάποιου το σπίτι).

Αν ξέρετε καλά μαθηματικά και καλή πυρηνική φυσική ίσως να υποθέσετε ότι εφ' όσον το ίδιο κόμμα βγαίνει πάντα με γύρω στο 70%, το ποιος θα βγει Δήμαρχος δεν το αποφασίζουν οι ψηφοφόροι αλλά καμιά δεκαριά άνθρωποι σε κάποιου το σπίτι, τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Για όσους από τους αναγνώστες δεν είναι γνώστες των βαθύτερων πτυχών της πολιτικής, αυτό λέγεται "Αντιπροσωπευόμενη Δημοκρατία".


Φέτος λοιπόν κάτι εξαιρετικό συμβαίνει: καμιά δεκαριά άνθρωποι βρεθήκανε σε κάποιου το σπίτι, τραβήξαν τα μαλλιά τους, γδάρανε τα μάτια τους, σκίσανε τα καλτσόν τους και δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν ποιός θα φορέσει την κορδέλα με τα τρία χρώματα για να παίξει τον δήμαρχο (ή την δήμαρχο)!

Και έτσι, φέτος, έχουμε προκαταρτικές εκλογές του Παρτίτο Ντεμοκράτικο για να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι ποιός από τους δύο που στέκονται ακόμα όρθιοι θα είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος.

- Για στάσου! Είπε ένας Ελληνοαμερικάνος μόνιμος κάτοικος στο καφενείο: Οι προκαταρτικές είναι οι πραγματικές εκλογές γιατί όποιος βγει στις προκαταρτικές για το Παρτίτο Ντεμοκράτικο βγαίνει σίγουρα στις επίσημες τον Μάιο. Και όλοι τον κοιτάξανε σαν να τους είχε πει ότι η Γη είναι στρογγυλή κι αν πλεύσουν Δυτικά θα φθάσουν στις Ινδίες. Μερικοί μάλιστα, όταν έκλεισαν τα στόματά τους, τα ξανάνοιξαν και είπαν: δίκιο έχει ο κούκλος!

- Και όχι μόνο αυτό! συνέχισε ο Ελληνοαμερικάνος που είχε πάρει αμπάριζα και έβγαλε την Excel του: Εφ' όσον συνήθως υπάρχει 19% με 24% αποχή, και εφ' όσον τα 70% του Παρτίτο Ντεμοκράτικο αντιπροσωπεύουν 138 ψήφους στο μεγάλο χωριό, 41 ψήφους στο μικρό, και 70 ψήφους σ' εμάς μετά από την έξτρα αποχή λόγω προκριματικών, τότε, αυτό σημαίνει ότι ...αν το μεγάλο χωριό δώσει 30% ψήφο σε έναν από τους δύο, αλλά το μικρό χωριό δώσει 74% και εμείς δώσουμε 73%, τότε βγαίνει ο δικός μας! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;

Κοίταξαν όλοι με γουρλωμένα μάτια.

- Για πρώτη φορά στην νεότερη Ιστορία του Δήμου, εμείς και το μικρό χωριό μπορούμε μαζί να αποφασίσουμε τις τύχες μας κόντρα στο μεγάλο χωριό! Και γούρλωσαν τα μάτια περισσότερο σαν να είχαν ακούσει ότι η Ενέργεια ισούται με την τιμή της μάζας πολλαπλασιασμένη με την τιμή της ταχύτητας του φωτός στο τετράγωνο.

Και έτσι γεννήθηκε μια Επανάσταση. Μάλιστα ο Ελληνοαμερικάνος, που δημοσιεύει και μια ιστοσελίδα για το χωριό, έβαλε την ιστοσελίδα του μπροστά και έγραψαν εκεί μηνύματα και οι δύο υποψήφιοι στην πρώτη σελίδα. Επειδή υπάρχει και Γκουγκλ μεταφραστής και επειδή το μπλογκ αυτό έχει διεισδύσει και στην Ιταλία, δεν πρέπει να σας γράψω προσωπικές απόψεις και κριτικές για τα δύο πρόσωπα-υποψηφίους, ούτε και προτίμηση. Αρκεί να σας πω πάντως ότι έχουμε πολύ δουλειά αυτές τις μέρες :-)














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.