Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Δημοθιογλάφοθ!










Το Βήμα είναι δημοφιλέστατη εφημερίδα και ιστοσελίδα. Αντικατοπτρίζει όχι μόνο την παιδαριώδη Ελληνική "δημοσιογραφία" (Κοίτα μαμά! είμαι δημοθιογλάφοθ!) αλλά και τους μωρούς Έλληνες αναγνώστες (Κοίτα ρε συνομωσίες και σημεία και τέρατα και οι μαλάκες οι ξένοι δεν τα παίρνουνε χαμπάρι!)

Σήμερα στην ιστοσελίδα του Βήματος έχει άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα του πως μαλακίζεται ο Ρωμιός.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=575315

Επικεφαλίδα:
Αεροπλάνα με δεκάδες επιβάτες εξαφανίζονται μυστηριωδώς
Μάλιστα κυρίες και κύριοι. Πολλάαααα αεροπλάνα με δεκάδες επιβάτες συνέχεια εξαφανίζονται μυστηριωδώς και ούτε ο τσίπρας δεν ξέρει που πάνε. Μεγάλη συνομωσία σου λέω φίλε μου!

Υποεπικεφαλίδα:
Η πτήση της Malaysia Airlines δεν είναι η μοναδική περίπτωση περίεργης εξαφάνισης
Τι μου λες κορίτσι μου! Πες μου κι΄άλλα! (το άρθρο το έγραψε η Μητροπούλου Ειρήνη, δημοθιογλάφοθ)

Να σου πω, και να μην το πιστέυεις! απαντά η Μητροπούλου Ειρήνη, (δημοθιογλάφοθ) και συνεχίζει:

"Η μοιραία πτήση 370 της Malaysia Airlines είναι η τελευταία σε μια σειρά από μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων, με δεκάδες επιβάτες." (ναι, επαναλαμβάνεται ο υπότιτλος της επικεφαλίδας, μπας και δεν τον διαβάσατε από πάνω από το κείμενο)
Τι μου λες! ποιές είναι οι άλλες στην σειρά του μυστηρίου;!
(παρεμπιπτόντως δεν είχε δεκάδες αλλά 239 ψυχές)
Και προχωρεί η Μητροπούλου Ειρήνη, (δημοθιογλάφοθ):

"Η πτήση 800 της ΤWA" το 1996.

Κοριτσάκι μου το πρώτο σου παράδειγμα της "σειράς μυστηριωδών εξαφανίσεων" έγινε πριν 18 χρόνια και δεν υπήρξε κανένα μυστήριο εξαφάνισης. Όλοι ήξεραν αμέσως ακριβώς που βρισκόταν το αεροπλάνο. Το είχανε δει κιόλας να πέφτει, και αυτόπτες μάρτυρες και στα ραντάρ. Από που κι ως που δυστυχισμένη μου Ρωμιά συγκρίνεις την TWA800 με την πτήση 370 της Malaysia; Χαζό είσαι; το αεροπλάνο της Malayisia εξαφανίστηκε χωρίς κανένας να ξέρει που καν βρισκόταν όταν εξαφανίστηκε, ούτε κανείς ξέρει που είναι σήμερα, σχεδόν τρεις μέρες μετά. Καμία σχέση με τις συνθήκες της TWA800 η οποία έπεσε μεν αλλά καμία στιγμή δεν είχε εξαφανιστεί ούτε από μάτια ούτε από ραντάρ.

Μετά λέει ότι η TWA800  έπεσε από μηχανική βλάβη. Όχι μάτια μου. Από έκρηξη σε άδεια δεξαμενή καυσίμων λόγω εύφλεκτων αναθυμιάσεων έπεσε... Ήταν ανθρώπινο λάθος στην σχεδίαση των δεξαμενών και στο σέρβις. Δεν ήταν βλάβη.

Μετά, το χαζό αναφέρει την περίπτωση πιθανολογούμενης αυτοκτονίας πιλότου των Αιγυπτιακών αερογραμμών το 1999. Την τοποθετεί στην Αίγυπτο, αλλά η πτώση του Μπόινγκ 767 έγινε στον Ατλαντικό έξω από την Αμερική. Και πάλι, τότε, ξέρανε ακριβώς και το ότι έπεσε και το που έπεσε, και το είχαν συνεχώς στο ραντάρ καθώς έπεφτε. Πάλι καμία σχέση με την πτήση της Malaysia η οποία εξαφανίστηκε (δεν υπάρχουν ούτε αποδείξεις ούτε ενδείξεις καν ότι έπεσε).

Και μανία να μιλάει για δεκάδες επιβάτες ενώ ήτανε εκατοντάδες.

Παρακάτω το χαζό συνεχίζει με την κατάρριψη από τρομοκράτες της PAN AM 103 πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988. Το οποίο και πάλι ξέραμε αμέσως που βρισκότανε μια και είχε διαλυθεί πάνω στα σπίτια του χωριού Λόκερμπι και τα είχε πάρει μαζί του.

Δηλαδή, για να καταλάβουμε:

Σύμφωνα με την Μητροπούλου Ειρήνη, (δημοθιογλάφοθ), "αεροπλάνα με δεκάδες επιβάτες εξαφανίζονται μυστηριωδώς, η μοιραία πτήση 370 της Malaysia Airlines είναι η τελευταία σε μια σειρά από μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων, με δεκάδες επιβάτες."

Και η σειρά μυστηριωδών εξαφανίσεων περιλαμβάνει την Malaysian 370 που κανείς δεν ξέρει αν και που έπεσε το 2014, και άλλες τρεις πτήσεις το 1999, 1996 και 1988 οι οποίες ουδέποτε είχαν εξαφανιστεί και όλοι, και τα ραντάρ ξέρανε αμέσως ότι, και που είχανε πέσει. Σειρά! Μυστηριώδης! Όχι παίζουμε!


Και άφησε εντελώς απ' έξω την μυστηριώδη εξαφάνιση πρόσφατα της πτήσης "Ελιά"...

Αλή και τρισαλί ανίκανοι δημοθιογλάφοι και μωροί αναγνώστες. Έτσι χτίζετε τις πληροφορίες και τα κριτήρια της κοινωνίας σας... Για Όλα! Συγχαρητήρια. Αντε τώρα να εκφέρετε μερικές γνώμες ακόμα.








υγ. Ίσως να κοιτάμε κατάματα ένα παράδειγμα Ελληνίδας δημοθιογλάφου με περιορισμένη γνώση της Αγγλικής και ανύπαρκτη εγκεφαλική λειτουργία όσον αφορά την έρευνα πριν αρχίσει κανείς να πετάει κοτσάνες. Υπάρχει αυτό το άρθρο στο CNN αλλά χρησιμοποιεί τα παραδείγματα των πτήσεων που αναφέρει η Ειρηνούλα ως παραδείγματα του πως ο κόσμος τρέχει χωρίς ακριβή στοιχεία να χτίζει θεωρείες συνωμοσίας. Αυτό δηλαδή ακριβώς που πέτυχε η ατυχής φρασεολογία της Μητροπούλου (καθώς, προφανώς, μετάφραζε από τα Αγγλικά, πράγματα που ούτε η ιδια καταλάβαινε τι σήμαιναν...)













10 σχόλια:

  1. Δεν το έχω διαβάσει το άρθρο της γιατί δεν μπαίνω στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αλλά μήπως πίσω από την σοβαρά διατυπωμένη υπερβολή της υποδηλώνει τη συνομωσιακή μανία που πιάνει τον κόσμο και με υπαινικτική ειρωνεία την σατιρίζει; Λέω μήπως...Γιατί χρησιμοποιεί κι αυτόν τον εξακολουθητικό χρόνο ("εξαφανίζονται"). Τί να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρωματιστή, και μακάρι να έχεις δίκιο και να ήταν έτσι, αλλά, όπως και να το διαβάσει κανείς, πουθενά δεν υπονοείται κάποια διατύπωση που να υποδηλώνει κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει ο τίτλος της. Μάλιστα, αν διαβάσει κανείς δίπλα-δίπλα το αρχικό άρθρο του CNN (στο υστερόγραφό μου κάτω από το κείμενο) και το δικό της, είναι εμφανές ότι πρόκειται για κακή μετάφραση χωρίς κατανόηση του αρχικού --το οποίο αρχικό, ανοιχτά προειδοποιούσε κατά των τάσεων θεωριών συνομωσίας, και παρέθετε τα συγκεκριμένα συμβάντα όχι ως μυστηριώδη αλλά το αντίθετο...

      Τι να πω κι εγώ... μόνο αραιά και που ξεχειλίζω και κάνω μια τέτοια ανάρτηση... Η δημοσιογραφία είναι σημαντικό λειτούργημα. Στην Ελληνική δημοσιογραφία καθημερινά λυπάμαι για την ανακρίβεια και την προχειρότητα...

      ...και είναι η ενημέρωση, η δημοσιογραφία αυτό το οποίο χτίζει την μορφωμένη (ή όχι) γνώμη μιας κοινωνίας --τι θεωρούμε "γεγονότα", τι θεωρούμε "σημαντικό"... τι είδους αντιδράσεις, σκέψεις και απαντήσεις φέρνουν συνοχή και πρόοδο στην καθημερινή "πορεία"...

      Διαγραφή
  2. Kαλά... αυτή η ανόητη τα έγραψε... μα πριν τα δημοσιεύσει
    δεν τα έλεγξε κανείς; Έτσι ανεξέλεγκτα βγάζουν στο φως
    της δημοσιότητας ότι τους κατέβει; και μάλιστα σε εφημερίδες
    με κύρος (υποτίθεται) ;
    Ότι δεν υπάρχει δημοσιογραφία στην χώρα μας το γνωρίζουμε...
    κάτι πληρωμένα ανθρωπάκια είναι που προσπαθούν να
    διαμορφώσουν την κοινή γνώμη... αλλά και τόσο παραμύθι πια;

    Καλό βράδυ εύχομαι κι ο θεός να μα φυλάει από κάτι τέτοιες
    δημοθιογλάφες:-) ... αλλά τι να σου κάνει κι αυτός! έχει
    σηκώσει προ πολλού ψηλά τα χέρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Levina. Κάποτε σχολίαζα κι εγώ στα άρθρα του Βήματος για πλάκα, και σύντομα άρχισα στα σχόλιά μου, ευγενικά και σωστά να διορθώνω τα λάθη που κάνανε στα κείμενα. Το σχόλιό μου διόρθωσης ποτέ δεν δημοσιευότανε και η διεύθυνση email που χρησιμοποιούσα μπλοκαριζότανε και δεν ξαναγινότανε ποτέ δεκτό σχόλιο από την συγκεκριμένη διεύθυνση email που τους είχε στείλει διόρθωση λάθους τους. Έκανα επί τούτου τεστ φτιάχνοντας διευθύνσεις στο gmail κλπ., Σχόλιο άσχετο δημοσιευόταν από την καινούργια διεύθυνση email, αλλά μόλις έστελνα σχόλιο με διόρθωση σε λάθη του κειμένου, το σχόλιο δεν δημοσιευότανε και η διεύθυνση μπλοκαριζότανε. Έκανα το τεστ τρεις φορές.

      Στην Αγγλία και την Αμερική οι εφημερίδες δημοσιεύουν διορθώσεις αμέσως στο ίδιο σημείο της εφημερίδας και με το ίδιο μέγεθος που είχε γίνει το λάθος. Όχι βέβαια στην Ελλάδα. To 1854, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης είχαν δημοσιεύσει ένα άρθρο για τον κύριο Νορθαπ, τον άνθρωπο που είχε απαχθεί από δουλέμπορους και είχε περάσει 12 χρόνια σαν σκλάβος στον Νότο. Το 1854 είχε γίνει τυπογραφικό λάθος και είχαν γράψει το όνομα ως Νόρθροπ. Όταν η ταινία "12 χρόνια Σκλάβος" παίχτηκε πρόσφατα, κάποιος πρόσεξε το τυπογραφικό λάθος, στα αρχεία της εφημερίδας. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν διόρθωση έστω και με 160 χρόνια καθυστέρηση.

      Συχνά σε ξένες ιστοσελίδες βλέπω κάτω από το κείμενο διόρθωση που γράφει ότι σε αυτό το κείμενο είχε γραφεί το τάδε λάθος, και το σωστό είναι αυτό και η διόρθωση έγινε στο κείμενο επάνω.

      Πράγματι, αγαπητή Levina, ανεξέλεγκτα. Πρόχειρα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Όσο έχουνε κάτι να λένε, κανείς δεν δίνει λίγη σημασία στο από που προέρχονται αυτά που λένε. Ο Καναδός ο Μάικλ Μουρ μάλιστα είναι μεγάλη ντάρλινγκ των τριτοκοσμικών μέσω ενημέρωσης... Και ναι: η χρήση του τύπου στην Ελλάδα είναι σχεδόν αποκλειστικά η διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Ίσως το κοινό να έπρεπε να το κάνει λίγο πιο δύσκολο σαν επιχείρημα (να του διαμορφώνουν την γνώμη). Αλλά ...δεν το κάνει.

      Ο Θεός της Ελλάδας ή έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, η κρατάει με αυτά το κεφάλι του θλιμμένα σκυφτό...

      Διαγραφή
  3. Πωωωωωωωω, γμτ !!! Και μόλις έκλεισα τα καλοκαιρινά μας εισιτήρια !!! Λες να εξαφανιστούμε οικογενειακώς ;;; :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. LOL!!! :-P

      Όσον αφορά πάντως πτήσεις προς Ελλάδα, αντί να εξαφανίζονται μυστηριωδώς σειρές αεροπλάνων, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται oi προορισμοί τους αν συνεχίσουν έτσι
      >:-|

      Διαγραφή
    2. Αχχχχχχ, άνοιξες θέμα που πονάει, Δημήτρη ... :-/

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς πονάει Αγγελική μου αυτό το θέμα. Και το ξέρω κι εγώ, και το αισθάνομαι πάντα... βλέποντας την πατρίδα μας απ' έξω 38 χρόνια... Ο τρόπος μου δεν είναι για μένα ούτε επιπολαιότητα ούτε υπεροψία: πόνος είναι, που δεν τον νοιωθει κανείς αν δεν τα δει απ' έξω...

      Διαγραφή
  4. Η τελευταία παράγραφος βάζει τα πράγματα στη θέση τους: το άρθρο δεν είναι ελληνικό (σιγά μην καθόταν να ψάξουν), είναι μετάφραση από ξένο άρθρο και ο τρόπος που αποδόθηκε στα ελληνικά είναι δείγμα προχειρότητας και τσαπατσουλιάς. Καλά τα λες.

    Σε σχόλιο κάτω από χρυσαυγίτικο βίντεο στο youtube γράφουν "blood, price, golden dawn" θέλοντας να προπαγανδίσουν στους αγγλόφωνους το σύνθημα "αίμα, τιμή..." κτλ

    Όσο για το σχόλιο - απάντηση στη Λεβίνα, να επιβεβαίωσω προσθέτοντας τη δική μου εμπειρία. Διάβαζα την περασμένη βδομάδα για τα Όσκαρ -δε θυμάμαι σε ποια εφημερίδα, νομίζω βρετανική ήταν- και έγραφε ότι οι πίτσες που παρήγγειλε η παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν από το Big Mamma's and Pappa's. Κάτω από το κείμενο υπήρχε με μεγάλα γράμματα, όπως λες κι εσύ, η διόρθωση του ονόματος σε Big Mama's and Papa's. Δηλαδή το λάθος ήταν μόνο το διπλό περιττό γράμμας στις λέξεις mama και papa. Κι γι' αυτό, που εγώ θεώρησα εντελώς ασήμαντο, έκαναν διόρθωση και ζήτησαν συγγώμη. Καταλαβαίνω βέβαια ότι ίσως φοβήθηκε η εφημερίδα μην τους κάνει μήνυση η πιτσαρία. Τέλος πάντων. Οι τύποι τηρούνται και καλά κάνουν.

    Επίσης, το άρθρο του Time για το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχει διόρθωση στο κάτω μέρος.

    Τέλος, πρόσφατα οι NYT αποκάλυψαν ότι το 2000 διόρθωσαν ένα λάθος στον αριθμό των φύλλων τους το οποίο συνεχίζονταν για πάνω από 100 χρόνια. Ένας υπάλληλος της εφημερίδας το 1898 μετά το φύλλο με αριθμό 14.999, αντί να γράψει 14.500, έγραψε 15.000. Δύσκολο πράγμα η τυπογραφία. :)
    http://www.nytimes.com/2000/01/01/us/c-a-correction-welcome-to-51254-000005.html

    Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Γιατί η παραδοχή τους είναι τόσο δύσκολη παραμένει μυστήριο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μάλιστα αγαπητή Emily, η δημοσίευση διορθώσεων προσθέτει κύρος ακεραιότητας, και εμπιστοσύνη του αναγνώστη. Όχι στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης όμως. Στην Ελλάδα, άμα πει κανείς κάτι, και πατάτα να είναι πρέπει να την υπερασπιστούν γιατί ποτέ κανείς στην Ελλάδα δεν κάνει λάθος!

      Blood and Price!!! Μπούχαχάχαχαχα!!!!

      Πράγματι, πρόκειται απλά για κακομεταφρασμένο κείμενο. Οι Ελληνικές εφημερίδες έχουνε γραφιάδες φρέσκους από φροντιστήρια, ή από ανώτερες των ανωτάτων σπουδάς στα εξωτερικά, που μεταφράζουν ξένα άρθρα και τα κολλάνε στην εφημερίδα σαν να είναι της εφημερίδας. Αλλά, εφόσον η Ειρηνούλα η δημοθιογλάφοθ δεν ευαρέστησε να μας πει ότι το ρεπορτάζ ήταν από το τάδε αρχικό, στην τάδε ιστοσελίδα του τάδε συγγραφέα, έτσι και εγώ το σχολίασα στο κείμενό μου όπως μας το παρουσίασαν, σαν ξεκάρφωτο δικό τους :-) Έτσι θέλανε, έτσι το διάβασα :-)))

      Φυσικά, πέρα από τις διορθώσεις, τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης κάνουν και δύο άλλα πράγματα.

      Λένε (στο χαρτί), ή βάζουν λινκ (στην ιστοσελίδα), για το ποιά ήταν η αρχική πηγή. Εμείς ποτέ. Ή, αν θέλουνε να πούνε ότι κάποιος κάπου δημοσίευσε κάτι, συχνά διαβάζω ότι η τάδε εφημερίδα στο εξωτερικό έγραψε το και το, για κάποιο νέο ας πούμε, αλλά ποτέ δεν υπάρχει λινκ να πάω να δω το αρχικό. Πρέπει να βρω την άλλη εφημερίδα και να ψάξω μόνος μου να το βρω, για να το συγκρίνω με τις κοτσάνες που μεταφράζανε.

      Και γράφουν πάντα επεξηγητικά μέσα στο κείμενο. Αν αναφέρουν αρχικά οργανισμού, την πρώτη φορά που φαίνονται στο κείμενο συνοδεύονται από τον πλήρη τίτλο -μπας και ο αναγνώστης δεν ξέρει τι σημαίνουν τα αρχικά... ή τι είναι "Ελιά"... ή που και σε τι πλαίσιο κάποιος είπε κάτι... Ξέρεις, τέτοια τετριμμένα των οποίων τα Ελληνικά ΜΜΕ είναι υπεράνω...

      Βέβαια, η προχειρότητα, η υπερβολή και η βλακεία βασιλεύει παντού ούτως ή άλλως. Παράδειγμα: "Νομιμοποίηση της μαριχουάνας στις ΗΠΑ". Το ότι οι ΗΠΑ αποτελούνται από 50 ξεχωριστές Πολιτείες με ανεξάρτητα Κογκρέσα και νομοθεσίες, και το ότι από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ δύο μόνο έχουν νομιμοποιήσει την Μαριχουάνα εντελώς και άλλες 15 επιτρέπουν την πώληση για θεραπευτικούς λόγους βάση συνταγής γιατρού, ενώ οι υπόλοιπες 33 Πολιτείες την θεωρούν παράνομη, είναι λεπτομέρειες υπεράνω του Ρωμιού... ("αχμ... τι εννοείς ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ένα κράτος; μας δουλεύεις τώρα ρε φίλε;")

      Τελικά Emily μου, η ανάρτηση μου πράγματι ξεκινά από το συγκεκριμένο αρθρίδιο για να εννοήσει, μέσω των σχολίων, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μορφωμένη γνώμη σε μια κοινωνία με ελλιπείς, πρόχειρες ή λανθασμένες πληροφορίες, και, αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι οι μόνες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τον πολίτη...

      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.