Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

(α)Συνείδητα










Είναι τρομακτικός ο βαθμός ανευθυνότητας της υποτιθέμενης «δημόσιας συζήτησης». Είμαι πραγματικά άναυδος και πανικοβλημένος. Είχα μια συζήτηση εκ του φυσικού, εκτός μπλογκ, με ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουνα εντελώς απροετοίμαστος για την παντελή έλλειψη οπουδήποτε επιχειρήματος εκτός του «Θέλω αλλαγή». Ήμουνα έτοιμος να συζητήσω, αλλά δεν υπήρχε συζήτηση. Μόνο «έτσι μ’ αρέσει».

Υποθέτω, προσπαθώντας πάντα να βρω αιτία και λογική, πως γενιές οι οποίες δεν γνώρισαν την πραγματική ζωή έξω από την Ελληνική φούσκα του από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα, τώρα, που είναι οι γενιές αυτές αντιμέτωπες με την πραγματικότητα της φτώχιας, είναι βαθειά θυμωμένες –Ένας θυμός που τους επιβάλλει να πιστεύουν οτιδήποτε, και οποιονδήποτε, που θα τους υποσχεθεί ότι όλα θα ξαναγίνουν όπως ήτανε.

Και από αυτούς, ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή τους, άλλοι πάνε Χρυσή Αυγή, άλλοι Καμένους, άλλοι ΑνΕλ, και, οι περισσότεροι ΣΥΡΙΖΑ (η Ελιά που φύρωσε δίπλα στο Ποτάμι είναι καινούργια ανέκδοτα και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο κλου του καλαμπουριού).

Είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση, είτε του τυχοδιώκτη Σαμαρά, είτε του ενός είτε του άλλου, είτε του αλέξη με τον τσαμπουκά και την διχαλωτή γλώσσα, έχουν επιλογή οποιαδήποτε άλλη από την πορεία που ήδη μας επιβάλλεται.

Εκτός βέβαια αν θεωρείται επιλογή το να σταματήσουν οι εισαγωγές ενέργειας, πρώτων υλών, καυσίμων, φαγώσιμοων όπως και όλων των άλλων προϊόντων.

Η συζήτηση στην οποία έλαβα μέρος, η φρασεολογία και τα αποφθέγματα που άκουσα, θα μπορούσαν να ήταν μαγνητοφωνημένη επανάληψη από το 1980-81. Πραγματικά τρομακτικό. Βρισκόμαστε στο 1980-81 και ψηφίζουμε έξω οι βάσεις του θανάτου, έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, Τσοβόλα δώστα όλα! Δεν έμαθε κανείς τίποτα. Η δεν θέλουν να τα θυμούνται σε συνέχεια του που οδήγησαν.

Δεν ξέρω τι να πρωτογράψω. Άλλο να γελάει κανείς με τις μαλακίες που διαβάζει στο ίντερνετ και άλλο να κάτσεις μέσα στο σπίτι σου με ζωντανό άνθρωπο και να τα ακούς αυτά στην πραγματική ζωή.

Είναι και το ότι βλέπεις, χωρίς αμφιβολία, ότι δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να συζητήσεις, γιατί ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για συζήτηση, γεγονότα, ή ανάλυση. Ενδιαφέρεται να πει ότι ο τσίπρας θα τα φτιάξει όλα, και θα κάνει αυτά που λέει ότι θα κάνει, αλλά δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει ερωτήσεις όπως παραδείγματος χάριν: «Πως;» «Τι ακριβώς πράξεις θα εφαρμόσει για να κάνει αυτά που λέει;» «Πως θα αντιδράσουν οι ξένοι;» Όχι ότι δεν ξέρει την απάντηση. Απλούστατα δεν τον/την ενδιαφέρει η απάντηση.

Οι Δημοτικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, στα μυαλά πολλών, και των ΜΜΕ, έχουν αναπλασθεί σε «δημοψήφισμα», και ο τσίπρας περιμένει ότι θα γίνει πρωθυπουργός το καλοκαίρι. Και πιθανόν να γίνει. Ίσως πρέπει να γίνει πρωθυπουργός σύντομα, για να έρθουν αντιμέτωποι οι ψηφοφόροι του με την πραγματικότητα: Η ο τσίπρας ξαφνικά θα γίνει Σαμαράς, ή θα απομονωθεί η χώρα και θα πρέπει να επιζήσει με εγχώριους πόρους. Αν γίνει το δεύτερο, τουλάχιστον ας γίνει βάση ενσυνείδητης απόφασης και όχι λόγω μαλακίας ως συνήθως...

Ο ξένος, λέει, καραφλιάζει από πίσω γιατί ξύνει το κεφάλι του να πάρει αποφάσεις, ενώ ο Έλληνας καραφλιάζει από μπροστά γιατί συνέχεια χτυπάει το κούτελό του και λέει «Ρε τι μαλακία έκανα!»



"Εµείς θέλουµε να  σώσουµε τη χώρα µέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, µε πρόσχηµα τη σωτηρία του  ΕΥΡΩ, να οδηγήσουµε τη χώρα σε καταστροφή."

Μια στιγμούλα… Για να σωθεί η χώρα μέσα στο ευρώ, πρέπει το ευρώ να υπάρχει. Άρα η «σωτηρία του ευρώ» είναι προϋπόθεση για να υπάρχει ώστε να πραγματοποιηθεί το σώσιμο της χώρας «μέσα στο ευρώ». Αν όμως το «σώσιμο μέσα στο ευρώ οδηγήσει την χώρα σε καταστροφή», τότε το ευρώ δεν είναι καλό. Ή είναι. Τώρα μπερδεύτηκα. Καλά κάνουν οι συριζαίοι και δεν τα ψάχνουνε. Τι κάθομαι και ψάχνω; Είπαμε: εγώ πια Ελληνικό διαβατήριο γιόκ!









10 σχόλια:

  1. H ίδια αδιαλλαξία , ανευθυνότητα, υποκρισία υπάρχει παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης νομίζω... μήπως στην Ιταλία δεν ψήφιζαν έναν Μπερλουσκόνι; Στις ΗΠΑ οι Μπους εις διπλούν δεν ήταν το δίδυμο της συμφοράς;
    Όλοι θα έπρεπε να σκεφτόμαστε το αύριο, το μέλλον αλλά μόνο το παρόν υπάρχει και ο μικρόκοσμό μας... Η Ελλάδα τα ίδια και χειρότερα ίσως ήταν και τότε που ήσαστε μικρός εδώ στα πάτρια εδάφη και τώρα που πλέον ώς ώριμος κοσμογυρισμένος άνθρωπος αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που δημιουργεί στους πολίτες της. Μόνο που τώρα έχετε δει κάτι περισσότερο και ξέρετε... όπως ξέρουμε κι εμείς που δεν ζούμε στο εξωτερικό... και που οι επιλογές μας είναι τρισάθλιες και ελάχιστες για να αντιμετωπίσουμε την κάλπη....
    Δεν βλέπω εξ άλλου στις άλλες χώρες του κόσμου οι πολίτες να πετούν από την χαρά τους για την κατάντια που έχει έρθει αυτός ο πλανήτης!
    Σαν ένα ποτάμι που βράζει έχουμε γίνει και δεν γνωρίζουμε πότε θα φουσκώσει να τα καταπιεί όλα ... θα είναι σε χρόνια; μήνες; Πότε;

    Καλό βράδυ
    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Levina, πράγματι η ίδια αδιαλλαξία , ανευθυνότητα, υποκρισία υπάρχει παντού. Οι ψηφοφόροι των Μπους, οι ψηφοφόροι του Μπερλουσκόνι, του Ανδρέα, και οι αντι-Θατσερικοί στην Αγγλία, είναι τέλεια παραδείγματα.

      Το κοινό στοιχείο μεταξύ όλων αυτών και των άλλων σαν κι’ αυτούς είναι το ότι σκέφτονται το εδώ και τώρα και όχι το αύριο. «Θελώ! Τώρα το θέλω! Και αύριο βλέπουμε».

      Το τραγικότερο είναι ότι πράγματι δεν υπάρχει επιλογή στις κάλπες. Είναι όλοι τους άξιοι χλευασμού και εξοστρακισμού! Αλλά αντί χλευασμού και εξοστρακισμού τους δοξάζουνε, τους ψηφίζουνε, και μετά φταίνε οι άλλοι. Ποτέ οι ίδιοι.

      Τι κάνει κανείς όταν δεν υπάρχει επιλογή; Εδώ είναι τα δύσκολα. Τουλάχιστον ας μην πείθουν τους εαυτούς τους ότι είναι επιλογή το να φέρνει τον λύκο για να διώξει τον σκύλο...

      Η κατάντια του πλανήτη (για την οποία πράγματι κανείς πουθενά δεν πετά από την χαρά του), οφείλεται, κατά την γνώμη μου στην αποτυχία και των δύο κυρίων οικονομικών συστημάτων, του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Αποτυχία η οποία επισπεύτηκε από τον υπερπληθυσμό και την υπερκατανάλωση με δανεικά σε όλα τα επίπεδα.

      Το νερό πάντα βρίσκει διέξοδο και προσπερνά, και «τρώει» στο διάβα του τα πάντα. Δυστυχώς, οι προβλέψεις δεν είναι ελπιδοφόρες. Έρχονται δύσκολες δεκαετίες…

      Καλό σου βράδυ επίσης! Χρόνια Πολλά, Αληθώς Ανέστη!

      Διαγραφή
  2. φίλε θινξ, έχεις άδικο.
    Οι απλοί άνθρωποι δεν είναι ειδήμονες για να ξερουν να αναπτύξουν τα επιχειρήματα που θα έπρεπε, αλλά από την άλλη είναι οι άμεσα θιγόμενοι από κάθε παραστράτημα των κυβερνήσεων και, ως τέτοιοι, φωνάζουν ενστικτώδικα μεν, απολύτως δικαιολογημένα δε, να φύγει αυτός που προξενεί το κακό.

    Για να μην αναφέρω όλα τα κακά που έχουν προξενήσει οι ειδήμονες σε αυτή τη χώρα...
    Βάλε μόνο με το νού σου ότι και ο βενιζέλος, ειδήμων είναι.
    Και ο Σαμαράς.
    Είσαι ικανοποιημένος από τους ειδήμονες με τα ατράνταχτα επιχειρήματα και το καλό λεξιλόγιο;
    Ξέρεις πόσοι ειδήμονες τσεπώνουν κρατικά λεφτά στήνοντας κομπίνες;
    Μόνο η βουλευτική ασυλία αρκεί σαν παράδειγμα, αλλά και μία βόλτα στις πολεοδομίες και στα νοσοκομεία αρκεί για να σε πείσει για το τί είναι ικανοί οιειδήμονες να κάνουν.

    Φωτιά και μπούρμπερη, να μάθουν και οι ειδήμονες τί εστί βερύκοκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Blue Athina, φωνάζουν απόλυτα δικαιολογημένα! Είμαι ο πρώτος που το λέω ότι έτσι είναι.

      Τρία χρόνια στο μπλογκ αυτό γράφω να επιστρέψουμε στην δραχμή μόνοι μας γιατί δεν έχουμε τα φόντα και την κοινωνική ωριμότητα να είμαστε δυτική οικονομία.

      Αλλά όταν φωνάζει ο κόσμος να φύγει κάποιος, πρέπει με κάποιον άλλον να τον αντικαταστήσουνε. Αν διώξουμε τον σκύλο φέρνοντας τον λύκο, το πρόβλημα δεν λύνεται (και το ποιος είναι λύκος θα το ξανα-αποδείξει η Ιστορία όπως το απέδειξε και για τον Ανδρέα).

      Πράγματι, «Φωτιά και μπούρμπερη! Να μάθουν οι ειδήμονες τι εστί βερίκοκο!» Ναι!
      Μόνο, να ελεγχθεί η φωτιά μην κάψει κι εκείνους που το φωνάζουνε.
      Εκτός βέβαια αν το να μάθουν οι ειδήμονες τι εστί βερίκοκο είναι το θεμιτό, και μετά, γαία πυρί μειχθήτω.

      Υπάρχει και η άποψη ότι από τον Ιούνιο του 2010 η οποιαδήποτε κυβέρνηση της Ελλάδας είναι ένα κουκλοθέατρο κατευθυνόμενο από τον παγκόσμιο οικονομικό μηχανισμό, και, ότι όποιος παρουσιάζεται επί σκηνής για εσωτερική κατανάλωση έχει μόνο δύο επιλογές: ή να κάνει αυτό που του λένε, ή να απομονωθεί η Ελλάδα όσον αφορά τις εισαγωγές ενέργειας και τροφίμων.

      Δεν έχω πρόβλημα κανένα να αποφασίσουμε όλοι μαζί να τους στείλουμε στον διάολο και να ζήσουμε μέσα στα σύνορά μας με ότι παράγουμε εμείς από ενέργεια ως φαγητό. Αλλά να το κάνουμε συνειδητά, με το κεφάλι ψηλά. Όχι να γίνει κατά λάθος επειδή οι αιθεροβάμονες χάψανε τις μπαρούφες του τσογλανιού…

      Blue Athina, κανείς δεν θα χαρεί περισσότερο από εμένα αν η Ιστορία αποδείξει ότι είχα άδικο…

      Καλό σου Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Δημήτρη από τη βοχερή πατρίδα!

    Τη γνώμη μου για το ότι ο Σύριζα αποφάσισε να ανάγει τις ευρωεκλογές σε "δημοψήφισμα" στην έχω πει καιρό τώρα.

    Όσο για το ότι ο Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός το καλοκαίρι ας δούμε τι λέει ο άνθρωπος που τα έβαλε με πραγματικούς κατακτητές και κατοχικές δυνάμεις και νίκησε:
    "Γλέζος: Η αριστερά ιδεολογικά και πολιτικά ανέτοιμη να κυβερνήσει".
    http://www.skai.gr/news/politics/article/256724/h-aristera-ideologika-kai-politika-anetoimh-na-kybernhsei/

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπιασε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις εθνικές εκλογές του 2012. Για Χ χρονικό διάστημα θα σταθεροποιηθεί πάνω από το 20% και κάποια στιγμή θα αρχίσει να πέφτει επιστρέφοντας ξανά στο 3% με 4%. Το αν έχω δίκιο ή άδικο (που δεν βλέπω κανένα φοβερό κύμα υποστηρικτών του Σ. στην ελλ. κοινωνία) μένει να το δούμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Emily και Χρόνια Πολλά από εντός της βροχερής πατρίδας όπου στο Άθενς ρίχνει σποραδικά καρεκλοπόδαρα, ήλιος και βροχή.

      Πήγαμε για μεσημεριανό δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης με θεία και ξαδέλφη που είναι ντόπιες και γειτόνισσες σ’ εκείνα τα μέρη και επιτέλους βρήκα στα τουριστικά και αγόρασα το δώρο που μου ζητάει από την Ελλάδα χρόνια τώρα ένας φίλος Αμερικανός συγγραφέας από το Όρεγκον: ένα Δούρειο Ίππο με στρατιώτες να κατεβαίνουν την σκαλίτσα από την κοιλιά του. Η ξαδέλφη μου ξέροντας το «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» εξεπλάγη όταν της εξήγησα ότι όλος ο κόσμος το απόφθεγμα το ξέρει ως “Beware of Greeks bearing gifts”. Και εκεί μας κατατρέχουν και μας κακολογούν βλέπεις οι ξένοι οι οποίοι έπρεπε κανονικά να λένε “Beware of Danaous bearing gifts”.

      Αν και το θέμα σ’ αυτήν την ανάρτηση είναι για γέλια, δυστυχώς υπάρχει ένα 15-25% που δεν γελάει. Γι’ αυτούς τους κακομοίρηδες είναι δημοψήφισμα και βουλευτικές εκλογές μαζί πακέτο, και στις 26 Μαΐου θα είναι όλοι ηξουσία.

      Το ότι Δημοτικές και Ευρωεκλογές είναι εκτόνωση για ένα λαό, και δεν ψηφίζουν όλοι όπως θα ψηφίζανε αν ήταν πραγματικές βουλευτικές, αυτό δεν το λέμε γιατί δεν μας αρέσει.

      Επίσης δεν λέμε ότι όταν ένα κόμμα-κουβάς πάει από 4% στο 27% εν τω μέσω της νυκτός, αυτό το έξτρα 23% ήρθε από αγανακτισμένους, θυμωμένους, τσαντισμένους και από εκείνους που ήλπιζαν ότι το τσύριζα ήτανε το νέο πασοκ και ο αλεξάκης ο νέος Αντρίκος (και ο Λαφαζάνης, προφανώς, ο νέος Τσοβόλας). Δεν τα λέμε αυτά, προς θεού!

      Τον Γλέζο τον σέβομαι πάρα πολύ. Είναι ενδιαφέρον που κατεβαίνει στις Ευροεκλογές. Αναρωτιέμαι ποιο είναι το σκεπτικό του.

      Και φυσικά, συμφωνώ απόλυτα με την προσωπική σου άποψη περί του μέλλοντος.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά. Να είστε πάντα καλά να χαίρεστε ο ένας τον άλλον και τους δικούς σας ανθρώπους σε όλες τις πατρίδες. :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια σου πολλά και πάλι Emily! Σ' ευχαριστούμε από/για όλες τις πατρόδες :-)
      Υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  5. Χωρίς να είμαι "ΣΥΡΙΖΑία" (τι απαίσιος χαρακτηρισμός/ταμπέλα !!!) μιας και δεν ψηφίζω (ούτε έχω ψηφίσει ποτέ) στην Ελλάδα και με ελαχιστότατες γνώσεις πολιτικής και οικονομικών, νομίζω (ή θέλω να πιστεύω τουλάχιστον) πως η λέξη-κλειδί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ (""Εµείς θέλουµε να σώσουµε τη χώρα µέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, µε πρόσχηµα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουµε τη χώρα σε καταστροφή."") είναι η λέξη "πρόσχημα".

    Δηλαδή, ξαναθέλω να πιστεύω, να μην λέμε συνέχεια "Ναι" σε ό,τι διατάσσει η φράου Μέρκελ με την απειλή πως αν δεν το κάνουμε, θα βγούμε απ' την Ευροζώνη κι ύστερα ... R.I.P Ευρώ !!! Γιατί ΟΚ ... ... ... μαζί σου στο ότι ο Τσίπρας μπορεί να είναι κολόπαιδο και τζάμπα-μάγκας, αλλά και το "Γιεσμαν-λίκι" του Σαμαρά κατά την τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα εμένα προσωπικά με έβγαλε απ' τα ρούχα μου !!! Μόνο τεμενάδες που δεν της έκανε !!!

    Για το αν έχει τα κότσια ο ΣΥΡΙΖΑ to practice what they preach, έχω κι εγώ μεγάλες αμφιβολίες. Και ίσως το τραγουδάκι των Κατσιμιχαίων που λέει:
    "Όλες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες, μονο και μόνο όταν είναι εφικτές.
    Μα σαν δεν έχεις κότσια να τις εφαρμόσεις, άσε καλύτερα καθόλου μην τις λες" να έχει και δίκιο.

    Αλλά πάλι ... ... ... αν ... ... ΑΝ λέω ... ... δεν υπήρχαν και τα τρελά ποντικάκια κάποιες φορές που τολμούσαν να περάσουν την κουδούνα στο λαιμό του γάτου ... ... ... ίσως και η ανθρωπότητα να μην είχε φτάσει εδώ που είμαστε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται αγαπητή Αγγελική παρεμφερή πράγματα λέμε, αλλά εσύ τα λές με περισσότερη ευγένεια στην σκέψη κι’ εγώ μπουνταλάδικα…

      Ο Σαμαράς άλλα έλεγε πριν γίνει ηξουσία και άλλα έκανε μετά. Όπως θα περίμενε κανείς από οποιονδήποτε με το σκεπτικό του ότι από 100% GDP χρέος και πάνω, μια χώρα ανήκει σε άλλους και η κυβέρνηση είναι κουκλοθέατρο για εσωτερική κατανάλωση και για τα μάτια. Με αυτό το σκεπτικό, και ο οποιοσδήποτε τσίπρας ή θα κάνει τυο ίδιο με τοιν Σαμαρά ή θα αρχίσουνε περιπέτειες πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές.

      Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι το τελευταίο που έγραψες, αν δηλαδή τα κωμικοτραγελαφικά του τσύριζα βοήθησαν τους αγαπητούς μας εταίρους να επισπέυσουν τα …εύσημα για το …σαξές στόρυ.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.