Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Σκοτάδι









Είναι ενδιαφέρον το πόσα ένας άνθρωπος θα παραδώσει από τον εαυτό του μόνο και μόνο για να κρατήσει την αυταπάτη ότι ανήκει κάπου.

Οι λέσχες συνήθως απαιτούν κάποια ετήσια πληρωμή για την κάρτα μέλους. Υπάρχουν όμως και λέσχες οι οποίες δεν απαιτούν χρήματα: απαιτούν ψυχή και νου.

Σ' εκείνες τις λέσχες, σ' εκείνα τα κλαμπ, η πληρωμή για την κάρτα μέλους είναι η παράδοση της ψυχής και του νου σε βαθμό που άμεσα απαιτεί τον περιορισμό της ανεξάρτητης ελεύθερης σκέψης ή ακόμα και την διαγραφή γνώσεων και εκπαίδευσης: την υποβάθμιση της ίδιας της νοημοσύνης.

Λέσχες όπως ο Κομμουνισμός, η Θρησκεία, η Άρνηση της Θρησκείας... και οι τάσεις όπως εθνικισμός, ρατσισμός και μίσος. Ιδιαίτερα διαδεδομένη και εμπεδωμένη είναι η λέσχη του μίσους. Μίσος για κάτι, οτιδήποτε, που απελευθερώνει τα ένστικτα της ανάγκης για διαμάχη.

Μία λέσχη δεν έχει μόνο μέλη. Έχει και γενικότερους οπαδούς που δεν είναι οι ίδιοι μέλη αλλά θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν. Εκείνοι είναι οι οποίοι δέχονται τα θέσφατα οποιασδήποτε δεδομένης λέσχης αν όχι σαν γεγονότα τουλάχιστον σαν πιθανότητα προς ανάλυση.

Οι παραδοσιακές λέσχες, όπως κομουνισμός, θρησκεία, άρνηση θρησκείας, ρατσισμός (στον ίδιο κουβά τα βλέπω αυτά), είναι ευκολότερο να αναγνωριστούν. Υπάρχουν βέβαια και άλλες λίγο πιο δύσκολο να τις ξεχωρίσει κανείς: παραδείγματος χάριν η λέσχη που πιστεύει ότι οι λεγόμενοι "Παλαιστίνιοι" είναι υπαρκτή ομάδα και όχι εφεύρεση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας του 1918-1948, και ότι το κράτος του Ισραήλ θα έπρεπε να δέχεται επιθέσεις από ρουκέτες καθημερινά
χωρίς να απαντά (και μάλιστα, επιθέσεις από ομάδες που δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμά του Ισραήλ να υπάρχει).

Υπάρχει και η λέσχη των μαχητών για την ελευθερία. Οποιωνδήποτε μαχητών για οποιαδήποτε "ελευθερία". "Ελευθερία" να αποκαλείται, και λέσχη δημιουργείται για να την υποστηρίξει. Στις εξυπνότερες και καλύτερα στημένες περιπτώσεις η ελευθερία ντύνεται με την αύρα της "Ανεξαρτησίας".

Όσο πολεμούν οι μαχητές για την ελευθερία (ή την ανεξαρτησία --εξαρτάται από τον συγγραφέα του διαφημιστικού υλικού), οι γνώμες διχάζονται ως προς το αν είναι ήρωες ή τρομοκράτες. Αν κερδίσουν στο τέλος, μπορεί και να δημιουργήσουν κάτι όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αν δεν κερδίσουν παραμένουν στην ιστορία ως τρομοκράτες-δολοφόνοι (μιά που την ιστορία την γράφουν οι νικητές).

Που άραγε εισέρχεται η ανάγκη της υποβάθμισης της νοημοσύνης ως ζητούμενη για να μπορεί κανείς να ανήκει σε κάποια λέσχη; Δεν μιλώ βέβαια για τα οφθαλμοφανή, όπως οι λέσχες που πιστεύουν ότι δεν πήγαμε στο φεγγάρι, ότι μας επισκέπτονται εξωγήινοι, ότι ο Μπους έριξε του δίδυμους πύργους, ή ότι ο Έλβις ζει. Μιλάω για τις πλέον ευφυής λέσχες όπως εκείνων που πιστεύουν ότι είναι δυνατόν το αεροπλάνο των Μαλαισιανών αερογραμμών να το έριξαν οι ίδιοι οι Ρώσοι ή οι Ουκρανοί της κυβερνητικής πλευράς.
Και η Ρωσική στρατιωτική μηχανή και η Ουκρανική στρατιωτική μηχανή κατάγονται, απ' ευθείας, από την στρατιωτική μηχανή της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι το έριξαν οι Ουκρανοί και εκείνοι που λένε ότι το έριξαν οι Ρώσοι. Και έτσι υποβαθμίζουν την ίδια τους την νοημοσύνη εξισώνοντας δύο πολύπλοκες και έμπειρες στρατιωτικές μηχανές με ένα μάτσο "μαχητές της ελευθερίας ανεξαρτησίας" που αφού δέχθηκαν από τους Ρώσους έναν πύραυλο τον εκτόξευσαν προς ένα επιβατικό αεροπλάνο νομίζοντας ότι είναι Ουκρανικό στρατιωτικό.

Τι λόγο είχαν οι Ουκρανοί να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο;  άραγε οι εχθροί τους (οι μαχητές της ελευθερίας ανεξαρτησίας) έχουν μεγάλα αντικείμενα τα οποία να μπορούν να πετούν στα 33,000 πόδια; Έχουν οι αντάρτες αντικείμενα προς κατάρριψη στα 33.000 πόδια; Τι; Ιπτάμενα πρόβατα; αγελάδες; ή ιπτάμενους δεινόσαυρούς;

Τι λόγο έχουν οι Ρώσοι να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο; Ο έξυπνος διαχειριστής δεν εκτοξεύει πυραύλους: τους δίνει να τους εκτοξεύσουν άλλοι.

Λέτε ή οι κυβερνητικοί Ουκρανοί ή ο Ρώσικος στρατός να εκτόξευσαν τον πύραυλο ξέροντας ότι δολοφονούν επιβάτες αερογραμμών μόνο και μόνο για να ρίξουν την ευθύνη στους άλλους; Βέβαια! Και, ο Έλβις ζει! Στο φεγγάρι.

Από την άλλη μεριά, τι λόγο είχαν οι μαχητές της ελευθερίας ανεξαρτησίας να το ρίξουν; Ίσως νόμιζαν πως είναι της Ουκρανικής κυβέρνησης και έκαναν ...λάθος; (όπα! σόρυ! ένα μικρό λαθάκι κάναμε! Ντασβιτάνια!)
Αντάρτης: Το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα ... βρήκαμε τα πρώτα 200 πτώματα. Είναι επιβατικό

Συνομιλητής: Πως πάνε τα πράγματα εκεί;

Αντάρτης: Είμαστε 100% σίγουροι ότι ήταν επιβατικό αεροπλάνο.

Συνομιλητής: Έχει πολλούς ανθρώπους;

Αντάρτης: Γαμώτο! τα συντρίμμια έπεφταν στις αυλές (σπιτιών)! Έχει συντρίμμια από την άτρακτο, καρέκλες, πτώματα...

Συνομιλητής: Υπάρχουν όπλα; (στα συντρίμμια)

Αντάρτης: Τίποτα απολύτως. Πολιτικά προσωπικά αντικείμενα, πετσέτες, χαρτί τουαλέτας...

...και λίγο αργότερα:
Αντάρτης: Στην τηλεόραση λένε ότι ήταν Ουκρανικό Αντόνοφ 26, μεταγωγικό. Αλλά στα κομμάτια της ατράκτου γράφει "Μαλαισιανές Αερογραμμές". Τι έκανε πετώντας πάνω από Ουκρανικό έδαφος;

Συνομιλητής: Έ, τότε φαίνεται ότι μετέφερε κατασκόπους. Γιατί στο διάολο πετούσαν; γίνεται πόλεμος!
(από πραγματική, ηχογραφημένη συζήτηση)



Κοιμήσου κόσμε, με όνειρα γλυκά, καθώς υποστηρίζεις την λέσχη της προτίμησής σου...


Ο χρόνος --η ιστορία, κυλά ασταμάτητα, νωχελικά, γρήγορα, με υπομονή, χωρίς να δίνει σημασία σε τίποτα το συγκεκριμένο περισσοτέρου από κάτι οτιδήποτε άλλο. Εμείς όμως, όλοι, ο καθένας από οποιαδήποτε γωνία, ηλικία, εκπαίδευση, διανοητικό επίπεδο, "πιστεύω" και εντυπώσεις, βλέπουμε ανά πάσα στιγμή μόνο μια μικρή φευγάτη λεπτομέρεια της Ιστορίας διαστρεβλωμένη ανάλογα με την επίδραση της βαρύτητας της θέσης μας.







Πρόσθεση 21/7/2014, 19:30

Γιά να δούμε τι λένε και οι έγκυρες εφημερίδες...


Η ΑΥΓΗ:
Μετά την ευθεία επίθεση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά της Μόσχας για συνενοχή στην κατάρριψη του αεροσκάφους, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αυστραλία Βλαντιμίρ Μοροζόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines εφόσον δεν επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17

(...αναρωτιέμαι: γιατί να μην θέλει η Μόσχα να επιρριφθεί ευθύνη σε κάποια πλευρά; Άνευ ευθύνης όλοι; Έλληνες είναι;)


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:
Η πτώση του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» στην Ανατολική Ουκρανία αποτελεί ζήτημα που αξιοποιείται στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας που οξύνεται, ειδικά μετά τις αποφάσεις ΕΕ και ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Το Κίεβο συνεχίζει αμείωτα την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» βομβαρδίζοντας πόλεις και χωριά.

(Αμ πως και δεν το είχα σκεφτεί από μόνος μου! Η αναζήτηση της αλήθειας είναι ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα! Δίκιο έχουν λοιπόν εκείνοι που λένε ότι ο Ομπάμα το έρριξε! Α!, και, μην ξεχάσετε να προσέξετε την λεπτομέρεια: Κατά τον Ριζοσπάστη, το αεροπλάνο έπαθε... "πτώση", δηλαδή, δεν το κατέρριψε κανείς. Απλά, ...έπεσε.)









Ένας αρρενωπός μαχητής της ελευθερίας ανεξαρτησίας [ονομασία αγνού σκοπού και ιδανικών αναμένεται από το γραφείο τύπου --παρακαλώ περιμένετε] κρατά ένα τρόπαιο από πρόσφατη νίκη στον δίκαιο αγώνα, για να το δούνε όλοι και να θαυμάσουν την ανδρεία του.





Πρόσθεση 22/7/2014, 15:50

Σύμφωνα με το BBC, iPhones, δαχτυλίδια γάμου και αρραβώνων, και άλλα προσωπικά αντικείμενα που έκλεψαν οι φιλορώσοι από τα πτώματα των επιβατών, πωλούνται σε τοπικές λαϊκές αγορές.












3 σχόλια:

  1. Δεν κατάλαβα ... Είσαι δηλαδή της Λέσχης που λέει ότι το 'ριξε ο Ομπάμας (sic) ;;; :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! όλα κι όλα Αγγελική! Και την Λέσχη που λέει ότι τό 'ριξε ο τσίπρας που την πας;;; :-)

      Διαγραφή
  2. Και ένα σχόλιο που απευθύνεται σε όσους υποστηρίζουν τους Φιλορώσους Ουκρανούς:
    Οι φίλοι σας, αγαπητοί μου υποστηρικτές του οτιδήποτε ρώσικο, παίρνουν (κλέβουν) χρήματα, Iphones και άλλα προσωπικά αντικείμενα από τα πτώματα. Επειδή εγώ είμαι χαζό και δεν καταλαβαίνω από λαϊκούς αγώνες, μου εξηγείται παρακαλώ την δικαιολογία που αποδεικνύει το ορθό των πράξεων τους και το ηθικό της υποστήριξής σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.