Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

777






Ευρισκόμεθα εις την επτακοσιοστή εβδομηκοστή έβδομη ανάρτηση του μπλογκ.






Λένε πως η ποιότητα δεν βρίσκεται στην ποσότητα.
Γι' αυτό και σκέφτηκα να σταματήσω στις 777.
Αλλα, μετά είπα... μπα... Θα γράψω όσες μού 'ρθουνε.
Κι έτσι θα συνεχίσω, όχι όμως με αυτόματο πιλότο.
Η χάρη είναι να πιλοτάρεις με το ένα χέρι, και μ' έναν εσπρέσσο στο άλλο.
(Τό 'χω κάνει, πάνω από την Φλώριδα --είναι ωραιότερο το ηλιοβασίλεμα)
Ο φραπέ απλά δεν έχει το ίδιο κύρος.




...στον δρόμο μέχρι σήμερα:
  • Ανάρτηση #111: Ποιός Βασίλης;! 29 Δεκεμβρίου 2010
  • Ανάρτηση #222: Αλήθεια! 23 Οκτωβρίου 2011
  • Ανάρτηση #333: Πορτραίτο 24 Ιουνίου 2012
  • Ανάρτηση #444: Επιβολή 22 Ιανουαρίου 2013
  • Ανάρτηση #555: Ριντράκολι 27 Ιουλίου 2013
  • Ανάρτηση #666: 666 25 Φεβρουαρίου 2014
  • Ανάρτηση #777: Εδώ είμαστε!
  • Ανάρτηση #888: Μάλλον Άνοιξη 2015, νά 'μαστε καλά.


Μία αλλαγή που έγινε στο Μπλογκ ήταν ότι τον Απρίλιο του 2011 οι αναρτήσεις άρχισαν να έχουν τιτλο μιάς λέξης (αντί, παραδείγματος χάριν, σαν τίτλο "Η επίδραση της εικασίας στην ονείρωξη περί ευθύνης και η στρατηγική του να έχεις πάντα δίκιο" προτειμώ τον τίτλο "Ουγκ!" ο οποίος κάνει και έμμεση αναφορά στους λαμπρούς προγόνους μας --όχι τόσο πρόσφατους όσο ο Πλάτωνας αλλά βαθύτερα στον χρόνο κοντύτερα στους Νεαντερτάλ [από τα γονίδια των οποίων προέρχεται και ο διαβήτης μου όπως απέδειξε πρόσφατα η επιστήμη].)

Μιά άλλη αλλαγή ήταν ότι τον Μάιο του 2014 από πολιτικός του καναπέ έγινα καναπές της πολιτικής.

Σκέψη η οποία εκλιπαρεί την ερώτηση του ποία είναι η πολιτική μου τοποθέτηση.

Εν Ελλάδι είναι εύκολο να καταλάβεις ποιός είναι αριστερός και ποιός δεξιός. Είναι το πως λένε τους μήνες. Ένας άνθρωπος που λέει "Φεβρουάριος" είναι σίγουρα απεχθής δεξιός διότι, όπως όλοι ξέρουμε, ένας άνθρωπος αριστερός που σέβεται το εαυτό του και την ιδεολογία του δεν μπορεί παρά να λέει "Φλεβάρης", "Γενάρης", κλπ. (Μη με ρωτάτε "γιατι;" Έτσι είναι! --φανταστείτε ο τσίπρας να έλεγε "Φεβρουάριος". Θα έχαναν τον προσανατολισμό τους οι ψηφοφόροι του κι' ας τον λένε μερικοί "Φεβρουάριο" οι ίδιοι)

Εγώ λέω μεν "Ιανουάριος" και "Φεβρουάριος", αλλά πολιτεύτηκα και με ψηφίσανε σε κόμμα της αριστεράς (στην Ιταλία, όπου λένε "τζενάιο", "φεμπράιο" κλπ). Άντε να βρεις άκρη με 'μένα.

Κι αν βρει κανείς άκρη πέστε μου να την βρω κι' εγώ.

~


Εν τω μεταξύ, για να ασχοληθώ και με κάτι εκτός του εαυτού μου στην ανάρτηση #777, ανακαλύφθηκε ψηφιδωτό δάπεδο στην Αμφίπολη. Αμέσως πήγα να φρεσκάρω τις γνώσεις μου περί ψηφιδωτών. Ξεκινάει κανείς για γενικές εντυπώσεις στην Γουηκιπήδεια πριν προχωρήσει σε πιο έγκυρη έρευνα. Αλλά πρόσεξα, για πολλοστή φορά, την λυπηρή κατάσταση της Ελληνικής Γουηκιπήδειας...
- Ελληνική σελίδα: Ψηφιδωτό. 460 λέξεις,
- Αγγλική σελίδα: Mosaic. 12.933 λέξεις!
Ντροπή γαμώτο!

(τι κάθονται οι Αγγλόφωνες και γράφουν τόσα πολλά! ντροπή τους!)


Τέλος πάντων, τα ψηφιδωτά λέει προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, με τα αρχαιότερα να έχουν βρεθεί στην Μεσοποταμία του δευτέρου μισού της τρίτης χιλιετηρίδας Προ της Κοινής Εποχής. Ψηφιδωτά του τετάρτου Προ Κοινής Εποχής αιώνα βρέθηκαν στην αρχαία Μακεδονική πόλη των Αιγών (σημερινή Βεργίνα).

Έχουμε και λέμε, Σφίγγες, Καρυάτιδες, ψηφιδωτό, μαρμάρινη πόρτα.

Από φωτογραφίες φαίνεται μάλιστα ότι ο τάφος του Φιλίππου Β' και ο τάφος της Αμφίπολης, ιδίως η μαρμάρινη πόρτα, μοιάζουνε πολύ! φτυστοί! (εκτός από τις σφίγγες και τις Καρυάτιδες)

Και μιά που πήγε η κουβέντα στα ψηφιδωτά, ας μιλήσουμε και για το ψηφιδωτό του Ρωμαίικου νιονιού. Βγήκανε και είπανε να μην την κράζουμε την κα. Παλαγγιά που είπε ότι ο τάφος είναι Ρωμαϊκός γιατί έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση σαν επιστήμων να πει την γνώμη της και εμείς να την ακούσουμε. Μα φυσικά! Και βέβαια πρέπει να λένε όλοι την γνώμη τους και να τους επιτρέπεται από την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης να λένε την γνώμη τους. Όσον αφορά την επιστήμη τους. Το να πει η κα. Παλαγγιά ότι κατά την γνώμη της ο τάφος ήταν Ρωμαϊκός είναι ρήση Επιστημονική. Αλλά δεν είπε μόνο αυτό. Είπε επίσης ότι η συνάδελφός της η κα. Περιστέρη είναι έτσι κι' είναι αλλιώς, και δεν έκανε αυτό και δεν έκανε το άλλο (μόνο τα μαλλιά δεν της τράβηξε --και δεν της τα τράβηξε τα μαλλιά η κα. Παλαγγιά της κας. Περιστέρη γιατί δεν ήτανε η κα Περιστέρη μπροστά στην κα. Παλαγγιά όταν τά 'λεγε τα επιστημονικά της η κα. Παλαγγιά)... Αυτό το μέρος εκείνων των οποίων είπε η κα. Παλαγγιά δεν είναι Επιστήμη: είναι Λαϊκή Αγορά (της τάξεως των δέκα πέντε λεπτών). Αυτό είπαμε. Δεν είπαμε και τίποτα άλλο.

Εμένα μου φαίνεται ότι ο τάφος χτίστηκε για τον Αλέξανδρο, αλλά μετά ή έμεινε άδειος ή χρησιμοποιήθηκε για κάποιον ή κάποιους άλλους... Η λογική λέει πως ο ένοικος για τον οποίον έγινε αυτός ο μοναδικός συνδυασμός διακοσμητικών στοιχείων πρέπει ο ίδιος να είχε άμεση και σημαντικότατου, καθοριστικού επιπέδου ανάμειξη στην δεκατριάχρονη εκστρατεία ένωσης πολιτισμών -αν δεν ήταν και ο επί κεφαλής της. Υπομονή. Θα μάθουμε. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για το όταν το μάθουμε, χάσουμε ενδιαφέρον και αρχίσουμε πάλι να σκεφτόμαστε τα οικονομικά της σήμερον. Άρχισαν να ερευνούν το ναυάγιο των Αντικυθήρων... (θα θυμάστε, υποθέτω, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα κομπιούτερ της αρχαιότητας για να υπολογίζουν πόσα χρωστούσανε στον θησαυρό της Δήλου)




















6 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφα τα γραφικά πάνω στο αεροπλάνο. Εσύ τα έφτιαξες; Σίγουρα εσύ έγραψες το όνομα του μπλογκ, αλλά τα σχέδια;

    Και στις χίλιες και στις όσες αναρτήσεις επιθυμεί η ψυχή σου. Είναι όμορφο να εκφράζουμε τις σκέψεις μας με λέξεις. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγαπητή μου Emily!
      Θα κάνω το κατά δύναμιν :-)

      Το αεροπλάνο είναι ένα Μπόινγκ 777. Αυτά είναι τα σχέδια που βάζει στα αεροπλάνα της η εταιρία Μπόινγκ όταν πετάνε με τα δικά της "χρώματα". Αυτό που άλλαξα εγώ είναι το από πίσω, όπου έβαλα τον "τοίχο" του μπλογκ, στην άτρακτο το όνομα του μπλογκ βέβαια, και, άλλαξα την γενική απόχρωση του χρώματος από το μπλέ της Μπόινγκ στο πρασινωπό μπλε (teal) του μπλογκ :-)

      http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/0/6/9/1031960.jpg

      Διαγραφή
  2. Πολλές ακόμη αναρτήσεις, να είσαι δημιουργικός και να μοιράζεσαι όλα τα ενδιαφέροντα μαζί μας. Όσον αφορά την Αμφίπολη, νιώθω ότι ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό αυτές τις μέρες... και φυσικά βλέπεις όλη αυτήν την απίστευτη απόκοσμη ομορφιά, αυτό τον πλούτο του πολιτισμού, που θαμπώνεσαι και έπειτα αντικρίζεις το σήμερα, τους σημερινούς κυβερνώντες και πολίτες και άστα να πάνε... η σύγκριση είναι δυστυχώς πολύ άσχημη. Ένας μελετητής θα μπορούσε πολλά να έγραφε για όλο αυτό. Ή μάλλον ήδη έχουν γραφεί... Καλή συνέχεια Δημήτρη!

    ΥΓ σήμερα δεν υπάρχει Αριστερά. Όποιος ακόμη το πιστεύει, ζει σε λιβάδια ευτυχίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγαπητή μου Roadartist, είναι χαρά να βρισκόμαστε στα "σπίτια" μας και να επικοινωνούμε όπως χρόνια τώρα. Δεν το αποχωρίζομαι με τίποτα :-)

      Αμ' έτσι είναι! "Αριστερά" δεν υπάρχει πιά όπως υποτίθεται ότι την ήξερε ο κόσμος (αλλά για τους ίδιους σχεδόν λόγους, ούτε και "δεξιά"). Οι πραγματικότητες του κόσμου και οι δομές της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν αλλάξει τόσο που τα παλιά μοντέλα απλά δεν βρίσκουν τις δομές πάνω στις οποίες να εφαρμόσουν εαυτόν --και ...εξελίσσονται, δυστυχώς στην κατεύθυνση του "εγώ" αντί του "εμείς".

      Ενοχή γι' αυτά όλα έχει φυσικά, και ίσως πρώτιστα, η καταβαράθρωση της παιδείας διεθνώς, και η ανικανότητα να λειτουργήσουν φίλτρα αξιολόγησης στην επικοινωνία.

      Πράγματα τα οποία φαίνονται όπως το παρατήρησες, σε περιπτώσεις σύγκρισης σαν αυτήν στην Αμφίπολη...

      Διαγραφή
  3. Το πράσινο μπλε χρώμα του μπλογκ είναι πανέμορφο. Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο φαίνεται καλύτερα στη φωτογραφία από ότι στο background. :) Ευχαριστώ για τις άλλες πληροφορίες!

    Κι εγώ Ιανουάριος - Φεβρουάριος λέω. Εύστοχος ο διαχωρισμός που έκανες ανάμεσα σε δεξιούς - αριστερούς. Όπως τα λες είναι, και για να το λες εσύ (που λείπεις πολλές δεκαετίες από εδώ) μάλλον αυτός ο διαχωρισμός ισχύει από παλιά.

    Όσο για το ιδεολογικό σου στρατόπεδο, σιγά το δύσκολο! Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι όποιος δεν μπορεί να πληρώσει για την ασφάλεια, την υγεία, 21111την παιδεία, καλά κάνει να ΜΗΝ τις έχει ως αξίες στη ζωή του και *σωστά* το κράτος δεν τις παρέχει, ΔΕΝ είναι καλός άνθρωπος, είναι libertarian. Ε, εσύ είσαι καλός άνθρωπος. :)

    Εμένα μου φαίνεται ότι ο τάφος χτίστηκε για τον Αλέξανδρο, αλλά μετά ή έμεινε άδειος ή χρησιμοποιήθηκε για κάποιον ή κάποιους άλλους...

    Κι εγώ το ίδιο πιστεύω. Μάλλον σήμερα είναι άδειος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίεργο που βλέπεις το μπλε-πράσινο στο μπλογκ και στην φωτογραφία λίγο διαφορετικό. Και το μεν και το δε είναι το ίδιο jpg. Εξαρτάται φαίνεται και από την οθόνη και το σύστημα σε κάθε κομπιούτερ. Εν τω μεταξύ, ο Βενετσιάνικος τοίχος ο οποίος είναι ο "τοίχος' του μπλογκ, ήταν πορτοκαλής στην αρχική φωτογραφία που βρήκα. Του έδωσα εγώ αυτό το χρώμα (teal), γιατί μου αρέσει πολύ :-)

      Βέεεβαια! Πριν την μεταπολίτευση δεν έλεγες "Φλεβάρης" μπας και σε μπαγλαρώσει η χούντα! Το τραγικό είναι σε τι συμβολισμούς εναποθέτουμε τα ιδανικά μας, και, μερικοί, το προσωπείο τους.

      Αυτό ήταν μεγάλο κομπλιμάν που μου έδωσες και σ' ευχαριστώ! Έχω γράψει αρκετές αναρτήσεις με την γνώμη μου ως προς τους Libertarians! Το απογοητευτικό είναι που τώρα που είμαι σε θέση να συμβάλλω σε άμεσες αποφάσεις (και νόμους) για το κοινό καλό, ανακαλύπτω ότι, άσχετα με τα χρώματα που σε εκλέγουνε, οι άνθρωποι είναι πάντα οι ίδιοι και σημασία δίνουνε στην δικαιολογία αντί στο αποτέλεσμα...

      Συμφωνούμε :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.