Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Φράουλες











Αν είχα μείνει στην Ελλάδα, και είχα ζήσει την ζωή μου μέχρι σήμερα εκεί, αλλά αν κατά κάποιο παράξενο θαύμα είχα μπορέσει μεγαλώνοντας να δω τον κόσμο και τους συνανθρώπους μου όπως είμαι υπερήφανος να τους βλέπω τώρα, είμαι σίγουρος ότι θα είχα αρχίσει να ετοιμάζω τα μπαγκάζια μου στις 30 Ιουλίου 2014 και θα είχα ξεκουμπιστεί από την Ελλάδα σήμερα, 29 Οκτωβρίου.

Στις 30 Ιουλίου το τσίρκο ρωμαίικης ντροπής στην Πάτρα αθώωσε δύο από τους τέσσερεις κατηγορούμενους της Μανωλάδας, έδωσε ποινή 8 ετών με αναστολή για έφεση στον τρίτο, και ποινή 14 ετών εξαγοράσιμη με 25.550 Ευρώ και αναστολή για έφεση στον τέταρτο.

Στις 29 Οκτωβρίου ο Άρειος Πάγος έκλασε, και είπε ότι δεν βλέπει λόγο για να εξετάσει την απόφαση της Πάτρας.

Δηλαδή, και να μην είχα φύγει το 1975, θα είχα φύγει το 2014, αρκεί να είχα την στοιχειώδη αξιοπρέπεια και ηθική να μην θέλω να ζω σε μία τέτοια κοινωνία μαφιόζικου ρατσισμού, εκμετάλλευσης, φτηνού τσαμπουκά και αδικίας.

Σήμερα ήρθαν σπίτι, για το τριήμερο φεστιβάλ Φολκ Μουσικής που αρχίζει εδώ αύριο, φίλοι από την Κροατία. Και όπως πάντα μας έφεραν καλούδια σπιτικά φτιαγμένα από τους ίδιους. Λικέρ, προσούτο και μαρμελάδες. Πρώτη-πρώτη θα δοκιμάσω την μαρμελάδα φράουλας από φράουλες που μάζεψαν Κροάτες στην Κροατία.















10 σχόλια:

  1. - Μερικές βιολογικές φράουλες (έστω και Κροατίας, τώρα αυτές έχεις, αυτές εμπιστεύεσαι!)
    - Ένα ματσάκι δυόσμο, ο΄λόκληρα τα φύλλα (από γλάστρα φυσικά κι όχι μέντα)
    - Mozarella di bufala (Ιταλίας)
    - Μπαλσάμικο (και το Καλαματιανό καλό είναι, αλλά την Modena την έχει πιο κοντά)
    - Αλάτι
    - Μαυροπίπερο τριμμένο από μύλο επί τόπου
    - Το πιο έξτρα παρθένο (ελληνικό) ελαιόλαδο που μπορείς να βρεις, αν είναι κι αγουρέλαιο, έκανες την τύχη σου!

    Συνοδεύεται με ένα γλυκόπιοτο Μοσχάτο Λήμνου.

    Αυταααααααααααά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, διεθνούς κλάσης σεφ που είμαι, μπορώ να σου πω ότι και από απλή ανάγωνση φαίνεται αξιόλογο! Αντί για Μοσχάτο Λήμνου, αν δεν έχουμε πρόχειρο, υποκαταστούμε με Αλμπάνο Ιταλικό, ντόπιο;;; Για το Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο ουδεμία ανησυχία: ταμιτζάνες.

      Και μη χειρότεραααααααα...

      Διαγραφή
  2. Φραουλες με δυοσμο, μπαλσαμικο και ελαιολαδο;

    Άλαμουντιν στον τοπο σου.

    Με κουφανατε αμφοτεροι και οι τεσσερις.

    Υ.Γ Φραουλες τετοια εποχη; Δε λέω, στην Αυστραλια ο Νοέμβρης είναι η εποχη τους. Αλλά δεν ηξερα ο καψερος οτι η Ιταλια συνορευει με την Αυστραλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, κάπταιν, τουλάχιστον έξι από τους εννέα μας θα ξεραθιμίζαμε (που λένε και στη Μυτιλήνη) με την συνταγή του νεαρού Τζων!

      Ποιά Αυστραλία! ...με το rift στο spacetime που έχω στο κρανίο, εγώ γειτονεύω με πολλές χώρες, αλλά και πλανήτες, ταυτόχρονα!

      Και μη ξεχνάς ότι εχει αλλάξει το όνομά της επισήμως: Είναι η κα Κλούνη!

      Διαγραφή
  3. "...θα δοκιμάσω την μαρμελάδα φράουλας από φράουλες που μάζεψαν Κροάτες στην Κροατία"
    Τάδε έφη Δημήτρης.
    Ο ποιητής γράφει για μαρμελάδα κι όχι για νωπές φράουλες

    Όσο για το ελαιόλαδο, η καλύτερη εποχή συλλογής του ελαιοκάρπου είναι αυτή, που ακόμα ο καρπός είναι άγουρος, έτσι παράγεται το καλύτερης ποιότητας αγουρέλαιο, τίγκα στις πολυφαινόλες!!!

    Οι τέσσερις ποιοί είμαστε; μέχρι στιγμής μας βλέπω τρίο :)

    (Μια Μανωλάδα που σου χρειάζεται Πειρατή! ) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ πες του τα του κάπταιν μας Τζων Μπόη μου! Μας βρήκε μικρούς και μας κάνει παρατηρήσεις!

      Διαγραφή
  4. Δημητρη, σην κυρια Αλαμουντιν αντικατεστησε το πρωτο Α με Ε και αφαιρεσε το τ.
    Μετά ξαναδιαβασε την παραπανω φραση μου και θα καταλαβεις τι ηθελα να πω (ολα πρεπει να σας τα εξηγουμε πια, σε εσας τους πιτσιρικαδες).

    Στο ελαιολαδο μαζευτηκαμε πολλοι εξπερ εδω. Τσσσσ, ξερουν κι απο ελαιολαδα τωρα και οι πανω απ' τ' αυλακι ;-)
    Εννοειται οτι αυτή ειναι η εποχη που ξεκιναει το μαζεμα, αυτο πια το ξερουν και οι πέτρες.

    Εξακολουθω να ειμαι αποσβολωμενος με την συνταγη. Εστω οτι δεν ειναι φρεσκες φραουλες αλλά φραουλες μαρμελαδα.
    Ξαναρωταω: φραουλες (μαρμελαδα) με ελαιολαδο και μοτσαρελα;
    Ειπαμε να ειμαστε μοντερνοι, αλλά οχι ΤΟΣΟ μοντέρνοι πια.

    Την μουσταρδα ξεχασατε παιδια. Βαλτε και λιγη μουσταρδα να δεσει το εδεσμα.
    Και για επιδορπιο την αγαπημενη μου σοκολατα: με γεμιση φουντουκι και σκορδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ahhh... the old anagram ploy... (spoken in the voice and accent of inspector Clouseau of the suretée)

      Πρέπει βλέπω να ξεκαθαρίσουμε το πεδίο από τους μνηστήρες του Αγουρέλαιου. Εντάξει. Βορειοδυτική Κέρκυρα. 1988. 06:30 π.μ. Ζεστό ψωμί από τον φούρνο του σπιτιού. Κόβεις λίγο με το χέρι και το κρατάς να πέσει στην ψίχα κάμποσο ζεστό λάδι από την κάνουλα του ελαιοτριβείου. Μετά αρχίζεις και παίρνεις φωτογραφίες. Είμαστε εντάξει τώρα;

      Η συνταγή κάπταιν εμένα μου φαίνεται ιντζίνιους που λέμε και στο Αμέρικα. Και είχες μια σχεδόν τέλεια αναλαμπή μεγαλοφυΐας, την οποία θα βελτιώσω αλλάζοντας την απλή, ή και Ντιζόν μουστάρδα με honey-mustard. Αλλά πολύ λίγη, στην άκρη δίπλα στη μοτσαρέλα! Μιλάμε για blue ribbon πιάτο. Ίσως φρέσκες φράουλες κομμένες ψιλές φέτες πάνω σε ένα λιτό κρεβάτι από μαρμελάδα φράουλα. Mπούφαλο μοτσαρέλα με γραμμούλες ζιγκ-ζαγκ παρθένο ελαιόλαδο (που να τρέχω στην Κέρκυρα για αγουρέλαιο τώρα...) και φύλ δυόσμου από πάνω. Μπαλσάμικο Μόντενα, λίγες σταγόνες στην άλλη άκρη του πιάτου από την homey mustard. Το μαύρο πιπέρι τριμένο πάνω από τις γραμμές ελαιόλαδου στην μοτζαρέλα. Το αλατάκι παίζεται. Χοντρο θάλασσας, λίγοι σβόλοι κοντά στην μοτσαρέλα; Και σίγουρα λευκό γλυκό Αλμπάνο!

      Βέβαια εδώ στο χωριό θα επιμένουνε να βάλω και μανιτάρια φούνγκι πορτσίνι όπως βάζουμε παντού, αλλά εγώ τραβάω την γραμμή εδώ.

      Διαγραφή
  5. Εμείς είμαστε πάνω από το αυλάκι; Ας γελάσω!!!!!!
    Μη σου δείξω τώρα το δικό μου δάχτυλο που είναι φτυστό του Γέρου Του Μωριά!
    Έχεις ραβδίσει εσύ ελιές; Και οι πέτρες, όπως και πολλοί άλλοι τόποι αγνούν το καλό μάζεμα.
    Η συλλογή δεν ξεκινά απλά τώρα, η καλή σοδειά ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες μάλιστα και το καλύτερο ελαιόλαδο παράγεται με την τεχνική της ψυχρής έκθλιψης, πολυφαινόλες, καροτινοειδή, σιτοστερόλες και λινελαϊκό οξύ θέλουμε, όχι βαλβολίνες!

    Μουστάρδα αν είναι να βάλουμε θα είναι μονο λίγη αυθεντική Dijon, αλλά είναι too much, πρέπει να αισθανθείς στη γλώσσα την αψάδα του δυόσμου με τη φρουτώδη γλύκα της φράουλας και την λεπτεπίλεπτη αρμύρα της μοτσαρέλλα, η μουστάρδα είναι συνήθως ισοπεδωτική όταν συνοδεύει τόσο ντελικάτες γεύσεις, αλλά τι να λέμε τώρα όταν στη σοκολάτα βάζουμε σκόρδο, σιγά μην βάλουμε και παστουρμά! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παστουρμάς γκαμήλας κομένος τσιγαρόχαρτο, εναποθετημένος σε στρώμα από βούτυρο λευκής σοκολάτας, σε ντάκο βρεγμένο με γάλα κατσικίσιο, με τριμένη τζίντζερ και λίγη μανζτουράνα από πάνω. Νομίζω ότι διαπρέψαμε και πάλι.

      Λινελαϊκό οξύ; Καινούργιο αυτό; παράγεται κατά την διάρκεια διαδηλώσεων λαϊκού αγώνα κατά των Λινέδων;Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί ραβδίζουν τα καημένα τα δέντρα αντί να πάνω στου Βασιλοπουλου να πάρουν δύο κιλά Καλαμών...

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.