Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Σχετικά











Επί 220 χρόνια περίπου, το σύμπαν λειτουργούσε με νόμους Βρετανικούς, αλλά πριν εκατό χρόνια, οι νόμοι του σύμπαντος άλλαξαν εθνικότητα. Και αυτό δεν άρεσε καθόλου στους Βρετανούς. Ιδίως εκείνους που ζούσαν στο Καίμπριτζ.

Ο σερ Άιζαακ Νιούτον κρατούσε για τους Βρετανούς επιστήμονες στα χέρια της Αυτοκρατορίας ένα σύμπαν κυβερνώμενο από την βαρύτητα. Μιά βαρύτητα η οποία επηρέαζε τα πάντα στο σύμπαν, την ίδια στιγμή.

Το 1905 όμως ήρθε ένα Γερμανός Εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος τα επόμενα χρόνια αποποιήθηκε την Γερμανική υπηκοότητα και έγινε Ελβετός, και είπε ότι το μόνο σταθερό στο σύμπαν είναι η ταχύτητα του φωτός και τίποτα δεν μπορεί να πάει πιο γρήγορα.

Τότε, πως θα μπορούσε η βαρύτητα του Νεύτωνα να επηρεάζει αυτοστιγμεί όλο το σύμπαν; Και πως ήταν δυνατόν να επιτραπεί στην Γερμανία να προτείνει μία θεωρία που θα ακύρωνε την βασιλεία του Βρετανού Νεύτωνα;

Τα δέκα χρόνια μετά την δημοσίευση της περίεργης θεωρίας για το φως και την ενέργεια η έκδοσή της άρχισε να διαβάζεται. Έφτασε στα χέρια των καθηγητών στο Καίμπριτζ αλλά δεν έδωσαν προσοχή μέχρι το 1914, με τα σύννεφα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βαριά στον ορίζοντα.

Εκείνη την εποχή, ο άνθρωπος που είχε προτείνει τα τόσα παράδοξα για το φως, καλέστηκε να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, στο Βερολίνο, και να συνεχίσει τις έρευνές του.

Πίσω στο Καίμπριτζ ένας άλλος επιστήμονας, ένας Βρετανός, είχε αρχίσει να διαισθάνεται ότι κάτι περισσότερο και μεγαλύτερο κρύβεται πίσω από την θεωρία για το φως από όσο ήθελαν να δουν οι υπόλοιοποι Βρετανοί επιστήμονες. Είχε προσέξει ότι η θεωρία του φωτός δεν έδινε σημασία στην βαρύτητα του Νεύτωνα.

Ήταν κοινό μυστικό πως ενώ η θεωρία του Νεύτωνα εξηγούσε επακριβώς τις τροχιές των πλανητών, και είχε προβλέψει με ακρίβεια την τροχιά του Ποσειδώνα πριν ο πλανήτης ανακαλυφθεί, ο μικρός Ερμής, ο κοντινότερος πλανήτης στο Ήλιο, με πείσμα επέμενε να χάνει μερικά εκατοστά του μέτρου τον χρόνο στην τροχιά του από την απόσταση που απαιτούσε ο Νεύτων.

Ο Έντιγκτον πρότεινε στο Καίμπριτζ ότι ίσως η καινούργια θεωρία άξιζε περισσότερη έρευνα. Το Καίμπριτζ αρνήθηκε να πάρει την θεωρεία στα σοβαρά, εφ' όσον τέτοια έρευνα θα επέτρεπε την αμφισβήτηση των νόμων της φυσικής ενός Βρετανού δίνοντας σημασία σε έναν Γερμανό.

Χωρίς να αποθαρρυνθεί, ο Έντιγκτον έγραψε ένα γράμμα όπου παρέθετε τις εξισώσεις που απεδείκνυαν την κακή συμπεριφορά του Ερμή, και το έστειλε στην Γερμανία. Η απάντηση παρέθετε εξισώσεις βασισμένες στην καινούργια θεωρία που συμφωνούσαν ακριβώς με την τροχιά του Ερμή.

- Ποιός είναι αυτός ο Άινστάιν; ρώτησε ένας από τους καθηγητές του Καιμπριτζ, και τι πηγές παραθέτει για τους ισχυρισμούς του;

- Δεν παραθέτει πηγές, απάντησε ο Έντιγκτον. Οι ισχυρισμοί είναι απόλυτα καινούργιοι.

Τότε ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πόλεμος που θα έδινε τέλος στους πολέμους, και η αλληλογραφία προς και από την Γερμανία απαγορεύτηκε.

Το 1918, μετά την ήττα της Γερμανίας, ο Έντιγκτον πρότεινε πως αν αποδειχθεί ότι η πορεία του φωτός καμπυλώνει όταν επηρεάζεται από μία μεγάλη μάζα, τότε η Θεωρεία της Σχετικότητας του Άινστάιν θα αποδεικνυόταν σωστή. Πρότεινε να φωτογραφήσει μία ολική έκλειψη ηλίου και τα άστρα γύρω από τον κεκαλυμμένο ήλιο, και να ξαναφωτογραφήσει τα άστρα την νύχτα. Αν όταν η μία φωτογραφική πλάκα τοποθετούταν πάνω στην άλλη τα άστρα γύρω από τον ήλιο είχαν λίγο διαφορετική θέση στον ουρανό, τότε, ο Αινστάιν θα είχε δίκιο.

- Γιατί να ξοδέψουμε χρήματα για να αποδείξουμε μία Γερμανική Θεωρία; ρώτησε το Καίμπριτζ.

- Διότι αν ο Αϊνστάιν αποδειχθεί σωστός, η κατάρριψη της θεωρίας του Νέυτωνα θα έχει αποδειχθεί από Βρετανό. Και αν η θεωρία αποδειχθεί λανθασμένη, τότε, η απόδειξη του ότι ο Νεύτων είναι σωστός θα έχει γίνει από Βρετανό. Ο Έντιγκτον έτσι απέσπασε τα κονδύλια που χρειαζόταν για να βρει την απάντηση.

Οι φωτογραφίες απέδειξαν πως το σύμπαν λειτουργεί με βάση στην θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Άινστάιν, ο οποίος δεν είχε χρησιμοποιήσει άλλους επιστήμονες σαν πηγές ή αναφορές όταν πρότεινε ότι η τιμή της Ενέργειας είναι ισοδύναμη με την τιμή της μάζας επί το τετράγωνο της τιμής της ταχύτητας μετάδωσης της Ενέργειας (ταχύτητας του φωτός: "c"). Ότι η βαρύτητα είναι η καμπύλωση της υφής του χώρου όταν επηρεάζεται από σημαντική μάζα.

Το 1919 ο Ισαάκ Νεύτων έδωσε το σκήπτρο της βασιλείας της Φυσικής στον Άλμπερτ Άινστάιν. Αν διαβάσουμε προσεκτικά μερικές από τις σκέψεις του Άινστάιν, εδώ παρακάτω, θα βρούμε, μέσα στην διάνοιά του, το αναμενόμενο ότι μιά μέρα και εκείνος θα παραδώσει τα σκήπτρα σε κάποια ακόμα πιο σωστή θεωρεία.

Και δεν θα χρειάζονται αναφορές σε επιστήμονες ούτε πηγές για να την διαβάσουμε και να προσπαθήσουμε να την αποδείξουμε σωστή ή λάθος. Παραδείγματος χάριν, οι πρόσφατες αναρτήσεις "Νυν" και "Απάντηση", όπως και κάποια μελλοντική.





Άλμπερτ Άινστάιν:


Το παν είναι ενέργεια και αυτό είναι δεν υπάρχει τίποτα άλλο.
Ταίριαξε στην συχνότητα της πραγματικότητας που επιθυμείς και
δεν είναι δυνατον παρά να βρεθείς σε εκείνη την πραγματικότητα.
Δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά.
Αυτό δεν είναι φιλοσοφία. Αυτό είναι η Φυσική.

The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.

Η πραγματική απόδειξη διάνοιας  δεν είναι η γνώση αλλά η φαντασία.

The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.
Η διαφορά μεταξύ ηλιθιότητας και διάνοιας είναι ότι η διάνοια έχει όρια.

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.
Παραφροσύνη: το να κάνει κανείς το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.

Education is what remains after one has forgotten what one has learned in school.
Μόρφωση είναι αυτό που μένει όταν ξεχάσεις τι έμαθες στο σχολείο.

We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.
Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τον ίδιο τρόπο σκέψης που χρησιμοποιήσαμε για να τα δημιουργήσουμε.

A person who never made a mistake never tried anything new.
Κάποιος που δεν έκανε ποτέ ένα λάθος είναι κάποιος που ποτέ δεν προσπάθησε κάτι καινούργιο.

Whoever is careless with the truth in small matters cannot be trusted with important matters.
Όποιος είναι απρόσεκτος όσον αφορά την αλήθεια σε μικρά θέματα δεν μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης όσον αφορά σημαντικά θέματα.

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο.

It is the supreme art of the teacher to awaken joy in creative expression and knowledge.
Η ανώτατη έκφραση της τέχνης του δάσκαλου είναι να αφυπνίζει χαρά όσον αφορά την δημιουργική έκφραση και την  γνώση.

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.
Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλούς όρους, δεν το έχεις καταλάβει αρκετά καλά.

The only reason for time is so that everything doesn't happen at once.
Ο μόνος λόγος για την ύπαρξη του χρόνου είναι για να μην συμβούν τα πάντα την ίδια στιγμή.

When you are courting a nice girl an hour seems like a second. When you sit on a red-hot cinder a second seems like an hour. That's relativity.
Όταν φλερτάρεις ένα καλό κορίτσι, μία ώρα μοιάζει με ένα δευτερόλεπτο. Όταν κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα, ένα δευτερόλεπτο μοιάζει με μία ώρα. Αυτό είναι σχετικότητα.








Η φωτογραφία της ολικής έκλειψης του 1919 με την οποία ο Άρθουρ Έντιγκτον απέδειξε ότι
ο Άινστάιν είχε δίκιο.
Τα άστρα, σαν μικρές γραμμές, φαίνονται σε διαφορετικές θέσεις στον ουρανο όταν το φως τους πρέπει να περάσει κοντά από την μάζα και την βαρύτητα του Ήλιου για να φτάσει σε εμάς.



Άινστάιν, Έντιγκτον (μπροστά από τον Άινστάιν, καθισμένος),
Έρενφεστ, Λορεντς και ντε Σίτερ στην Λάιντεν, 1920













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.