Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Φασιστοποιήσεις









Καλησπέρα παιδάκια! Χθες είχαμε μάθει πως ένας υπουργός Ανάπτυξης γνωμοδότησε ότι η Τρόικα πρέπει να πάει στο διάολο. Σήμερα θα ξεκινήσουμε από το ότι ένας αντιπρύτανης πανεπιστημίου, και δη σχολής φιλοσοφικής, αποφάνθηκε ότι «πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, και όποιος παραφέρεται να τρώει μια σφαλιάρα», όπως γίνεται (λέει) στις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης.


Η δική μου ερώτηση είναι απλή. Ένας αντιπρύτανης, και δη της φιλοσοφιοκής, υποτίθεται ότι είναι γνώστης της προέλευσης των όρων, και θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο όρος "φασισμός" προέρχεται από την φάσια των Ρωμαϊκών λεγεώνων, λέξη συγγενής με την Ελληνική καθομιλουμένη "φάτσα", και ότι το να θέλεις να επιστρέψεις στην δόξα των προγονικών λεγεώνων ήταν το πιστεύω και όνειρο που εμφύσησε ο Μουσολίνι στους Ιταλούς, τις δεκαετίες των '20 και των '30. Φασισμός. Το να βλέπεις έναν ομφάλιο λώρο μεταξύ εσού και των προ 2000 ετών κατοίκων της περιοχής σου, και να ονειρεύεσαι να αποκαταστήσεις την δόξα τους-σου (έστω και απαιτώντας να σου χαρίσουνε τα δανεικά για ευχαριστώ που τους κατέβασες από τα δέντρα... )

Μα, τότε, πως ο κύριος αντιπρύτανης θέτει την εικασία του στο μέλλον, ότι πρέπει να φασιστοποιηθούμε; Δεν βλέπει γύρω του ότι αυτό έγινε ήδη από την χούντα και δεν σταμάτησε ποτέ, με πολλούς συμπατριώτες μας να πιστεύουν ότι είναι τα εγγονάκια του Πλάτωνα και του Περικλή, ξεχνώντας βολικά τα χρόνια και ανακατατάξεις του εν τω μεταξύ; Και, μη έχοντας τίποτα, ΜΗΔΕΝ, να επιδείξουν για τους εαυτούς τους, πολλοί Έλληνες βρίσκουν ήδη ταυτότητα στους αρχαίους υμών προγόνους;

Τι να
φασιστοποιηθούμε ρε φίλε; Ξύπνα και κοίτα γύρω σου...

Τώρα μάλιστα που αριστερίζει η δεξιά και δεξιώνεται η αριστερά, τώρα είναι που θα αρχίσουνε να μας τα χαρίζουνε αντί να μας τα δανείζουνε! Η Γη έχει ανάγκη, ρε, από απογόνους του Σωκράτη! Αν όχι για τίποτ' άλλο, τουλάχιστον για να πιεί το κώνειο...

Αυτό που δεν ξεκαθάρισαν, ο αντιπρύτανης και ο υπουργός, είναι αν θα πάνε οι δανειστές στον διάολο και μετα θα φασιστοποιηθούμε, ή αν πρώτα θα φασιστοποιηθούμε και μετά θα πάνε οι δανειστές στο διάολο... (τους φοιτητές τους έχουμε ήδη στείλει εκεί προ πολλού)

Τους φοιτητές (και τους μαθητές), λέω, τους έχουμε στείλει προ πολλού στο διάολο. Κάθε λίγο και λιγάκι, κάμποσες φορές την ίδια χρονιά, βγάζουν καινούργιους νόμους, κανονισμούς, ύλη, θέσφατα και ιστορίες, όπου μόνο συνοχή και σταθερότητα δεν έχει η παιδεία των φοιτητών και των μαθητών... και είναι ο διάλος και ο φασισμός στο μέλλον; ποιόν δουλεύετε, ω λυπηρά υποκείμενα;



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.