Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Αμερόληπτα












Είναι δύσκολο να έχει κανείς γνώμη για μια υπόθεση της οποίας τις λεπτομέρειες δεν κατέχει --και πράγματι δεν αισθάνομαι ότι καταλαβαίνω την υπόθεση για την οποία θέλω να γράψω. Όταν άρχισε να προβάλλεται σαν σημαντικό "νέο", και όταν άρχισε να καίγεται η Αθήνα, ενδιαφέρθηκα να μάθω περί τίνος πρόκειται. Όμως η Ελληνική δημοσιογλαφία ευλαβικά εφαρμόζει την πίστη ότι οι αναγνώστες γνωρίζουν τα πάντα για το ιστορικό μιας υπόθεσης και πληροφορεί για τα επόμενα χωρίς να θυμίζει τα προηγούμενα. Χωρίς να αναφέρεται πληροφοριακά στο ιστορικό ώστε ένας αναγνώστης να μπορεί να καταλάβει την υπόθεση κι αν ακόμα δεν την είχε παρακολουθήσει από την αρχή. Αυτό συμβαίνει φυσικά επειδή οι Έλληνες δημοσιογλάφοι και αναγνώθτεθ είναι κατά πολύ ανωτέρας βαθμίδας διανόησης από τα χαζούλικα Αμερικανάκια που χρειάζονται υπενθυμίσεις και υποδομή στα νέα τους...

Πάντως, από ότι κατάλαβα, μετά από πολύ ψάξιμο, πρόκειται για το εξής:

Έφηβος γόνος εύπορης Αθηναϊκής οικογένειας, που συνόδευε έναν φίλο του το βράδυ όταν αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε εκείνον τον φίλο του, συνελήφθη μετά από αρκετό καιρό, πιθανώς μέλος "τρομοκρατικής οργάνωσης", αφού έλαβε μέρος σε μία ή περισσότερες ληστείες. Στην φυλακή παρακολούθησε μαθήματα, πέρασε τις εξετάσεις για ανώτερη εκπαίδευση και έκανε αίτηση να του επιτραπεί να παρακολουθήσει μαθήματα ανώτερης εκπαίδευσης εκτός φυλακής. Δεν του δόθηκε άδεια να αποφυλακισθεί, έστω και προσωρινά, για να παρακολουθήσει μαθήματα, και εκείνος κάνει απεργία πείνας. Η Αθήνα καίγεται τα βράδια από τους υποστηρικτές του.

Είναι κάπως έτσι; κατάλαβα το κυρίως νόημα ή υπάρχουν μέρη της ιστορίας τα οποία ακόμα μου διαφεύγουν;

Αν είναι έτσι, πρέπει να πω μπράβο στο παιδί που επέλεξε και κατάφερε να τελειώσει το σχολείο από την φυλακή, και κατάφερε να περάσει και στα ΤΕΙ. Μπράβο του, ελπίζω να συνεχίσει την μόρφωσή του και να χτίσει για τον εαυτό του και τους γύρω του μια καλή, εποικοδομητική ζωή όταν εκτίσει την ποινή του και βγει από την φυλακή, εφοδιασμένος με το πτυχίο του και με τα όσα έμαθε.

Υπάρχουν τόσα παραδείγματα, διεθνώς, από ανθρώπους που σπούδασαν, φτάνοντας έως και ντοκτορά, από κελιά φυλακών.

Για το αν πρέπει να αποφυλακίζεται κάποιος όταν περνάει εξετάσεις ΤΕΙ, ή και Πανεπιστημίου, να πω ότι, αν αυτό γινόταν σαν πρακτική, θα μπορούσαν να αδειάσουν οι φυλακές. Και να γεμίσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αποφυλακισμένους.

Αν έχω καταλάβει τα πάντα καλά, έχω μόνο μία ερώτηση. Θα υπήρχε η ίδια υποστήριξη, η ίδια κάλυψη νέων, η ίδια πυρπόληση της Αθήνας αν το όνομά του παιδιού, αντί αυτό που είναι, ήταν κάτι προς το Αλβανικό, ή Βουλγάρικο, ή αν ήταν Μουσταφά Αλή, και αν το δέρμα του ήταν καφέ, ή μαύρο...;










22 σχόλια:

  1. Χμμμ, πιστεύεις δηλαδή ότι το ζήτημα έχει υπόβαθρο φυλετικό;
    Προβάλλεται μάλλον ως ταξικό παρά ως φυλετικό, η φυλετική διάσταση είναι υποδεέστερη μπροστά στην πάλη των τάξεων που αποτελεί την κορωνίδα των μαχών με σκοπό την επικράτηση του προλεταριάτου.
    Αν τώρα με ρωτήσεις τι είναι τούτο, δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να σου απαντήσω, πάντως είμαι ορθάνοιχτος στη γνώση σχετικά με το θέμα κι έχω κάνει και φιλότιμες προσπάθειες για να καταλάβω, αλλά τόσα χρόνια και προλετάριος και κουμπούρας και πλέον και μεσήλιξ, το μόνο που μου μένει είναι να παρακολουθώ τα τεκτενόμενα έκθαμβος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φυλετικό. Σόουμπίζνες. Είναι μερικές ταινίες που δεν θα πήγαινε κανείς να τις δει αν δεν είχε τρανταχτά ονόματα. Ο Νικολάκης είναι ζαν πρεμιέ που έχει κάτι για όλους. Κολωνάκι, λεφτά, μαμά με φωτογένεια, αλλά και απ' την άλλη άκρη της Σόλωνος αναρχικός, και έχει και Βυζαντινό επώνυμο, αν και το παίζει νεαρός Σάντανς Κιντ στον Μπουτς Κάσσιντυ της Καλιδρομίου. Είναι γέννημα όλων και εχθρός όλων: Είναι ο Πήτερ Παν του δειλού κομφορμίστα μέσα στον κάθε πολίτη που θέλει ασφάλεια μα ονειρεύεται να δώσει δυό μούντζες στο αφεντικό του, να παραιτηθεί, να ληστέψει μια τράπεζα και να την βγάλει στις νήσους Φίτζι. Η Κυβέρνηση μπορεί να δείξει πόσο τυφλά ακολουθεί την δικαιοσύνη, αλλά βλάπτει δικό της βλαστάρι οπότε δεν θα την κατηγορούν οι αριστεροί. Οι αριστεροί ευκολότατα πλασάρουν την αναρχία για αντίσταση κατά της κυβέρνησης. Έχει κάτι για όλους. Εν τω μεταξύ καρφάκι δεν καίγεται κανενός για το αν ένας βαρυποινίτης θα πάει σχολείο ή όχι, το κάνανε όμως ποδοσφαιρικό αγώνα, σημειώσατε "Χ" μετά από τα πέναλτυ.

      Από την άλλη, ξέρει κανείς πόσοι όχι-αναρχικοί-από-το-Κολωνάκι, αλλά απλοί ληστές ή εγκληματίες θα ήθελαν να σπουδάσουν στην φυλακή; Ή από πόσους Σύριους ζητήσανε 100 Ευρώ να τους κοιτάξουν στο νοσοκομείο;

      Όχι φυλετικό. Υποκρισία όλων, του Νικολάκη μη εξαιρουμένου... Απ' ότι κατάλαβα τουλάχιστον...

      Διαγραφή
  2. Θέλεις κι απάντηση ;
    Πάντως αυτοί που καίνε την Αθήνα με την παραμικρή αφορμή, δεν ξέρω αν ενδιαφέρονται για οτιδηποτε ή οποιονδηποτε. Νομιζω πως αυτο ειναι μια αααααλλη ιστορια.

    Οσο για τον νεαρό δεν ξέρω αν εχεις διαβασει καποια απο τα κειμενα του.

    Παρε μιαν ιδεα εδω :

    https://athens.indymedia.org/post/1533750/

    Οπωσδηποτε δεν του λειπει η ευφραδεια.

    Αυτο που του λειπει ειναι μαλλον η λογικη σκεψη οτι αν πας να ληστεψεις ενοπλος τραπεζα, πιθανον να πας και φυλακη. Και πιθανον να μην μπορεις να μπαινοβγαινεις απο εκει μεσα οποτε εσυ το θελεις.

    Δεν κρινω αν το αιτημα του ειναι δικιο ή αδικο (ας πουμε οτι του δινω δικιο ) , αλλα σε μια χωρα που η δικαιοσυνη υπολειτουργει, ειναι τουλαχιστον παραλογο να τη ζητας αφου πρωτα εχεις διαπραξει εγκληματικη πραξη.

    Δεν εχω καταλήξει με ποιον τροπο μπορει κανεις να παει κοντρα σε ενα συστημα που απαξιωνει, αλλα δεν νομιζω πως πολεμας το συστημα ληστευοντας τραπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, μα ναί! Όταν από το "νεκροκρέβατο" γράφεις αγωνιστικό παραλήρημα υπέρ της αναρχίας και κατά του κράτους, περιμένεις βέβαια το κράτος να σε αποφυλακίσει αμέσως για να εκμεταλλευτείς την κρατική παιδεία.

      Αν και θα μπορούσε να αποφυλακιστεί για να σπουδάσει, και να τον στείλει η μαμά στο εξωτερικό. Ακόμα καλύτερα. Στο Καίμπριτζ άμεσα ο Νικόλαος!

      Scarlett μου, τα γραπτά του, ιδίως το τελευταίο το σημερινό, αν τα έγραψε ο ίδιος, στα 21 του, πρέπει να είναι καθηγητής φιλολογίας ή δικηγόρος το λιγότερο. Το καλαμπούρι είναι να πιστεύει κανείς ότι τα κείμενα τα έγραψε μόνος του...

      Απόλυτα θα έλεγα, να μπορούν όλοι να παρακολουθούν μαθήματα και να προχωρούν ακαδημαϊκά, και με έξοδα της πολιτείας, αλλά μέσα από το κελί τους. Μόνο στην Ελλάδα καίγεται η πρωτεύουσα για να βγει έξω ένας ληστής τράπεζας που κάνει απεργία πείνας για να σπουδάσει business management ως αναρχικός.

      Διαγραφή
  3. Πρωτον το "γονος ευπορης οικογενειας" ειναι ασχετο. Θα επρεπε να τον κρινουμε με βαση αυτα που λεει και αυτα που κανει. Οχι με βαση απο που καταγεται. Αλλιως θα ειμαστε εθνικιστες ή ρατσιστες.

    Δευτερον το "τρομοκρατικη οργανωση" ειναι ο χαρακτηρισμος που δινει η καραχουντοδεξια, καραδιεφθαρμενη, ξεπουλημενη, γλοιωδης, ατιμη και επιορκη κυβερνηση. Αν εσυ θελεις να υιοθετησεις τα οσα υποστηριζουν αυτοι που κατεστρεψαν και καταστρεφουν την χωρα μας, δικαιωμα σου. Αλλά δεν θα ειναι οπωσδηποτε και αντικειμενικο.

    Ο Νικος Ρωμανος αυτοχαρακτηριζεται σαν αναρχικος. Εχει γραψει πολλα κειμενα, τα οποια βρισκονται στην διαθεση του καθενος. Εκει αναλυει και την ιδεολογια του και τα κινητρα που τον οδηγησαν στο να μπουκαρει στην τραπεζα (προσωπικη μου γνωμη: εκανε παρα πολυ καλα - μακαρι να ειχα κανει τα ιδια και εγω οσο ημουν στην ηλικια του).

    Τριτον, δεν ζηταει την αποφυλακιση του. Συνεπως το επιχειρημα σου οτι "θα γεμιζαν τα ΤΕΙ με αποφυλακισμενους" δεν ισχυει. Ο Νικος Ρωμανος ζηταει ΑΔΕΙΑ απο την φυλακιση του. Δηλαδη το να μπορει να πηγαινει απο την φυλακη στην σχολή του μετ' επιστροφης !!

    Τεταρτον και τελευταιο, ο Νικος Ρωμανος ζηταει το αυτονοητο, δηλαδη να εφαρμοστουν οι ισχυοντες νομοι αυτου του σκατοκρατους. Και εντελως ασχετα με το αν ειναι γονος πλουσιας οικογενειεας, εντελως ασχετα με το τι εχει κανει, με οτιδηποτε άλλο, εντελως ασχετα απο φυλετικες ιδεοληψιες, ιδεολογιες, κλπ κλπ κλπ, σε ΕΝΑ πραγμα θα επτρεπε να ειμαστε ολοι συμφωνοι: στην εφαρμογη των νομων παντου, παντα και για ολους.

    Υ.Γ. Ο γιοκας του Μπαλτακου (αυτος κι αν ειναι γονος πλουσιας οικογενειας) μπουκαρησε στο Σπιτι Της Δημοκρατιας με το ετσι θελω, εδειρε, εσπασε και εβρισε οσο ηθελε και μετα πηγε στο σπιτακι του ανενοχλητος.
    Ειναι ο γιοκας που εδωσε 5 φορες εξετασεις για το λιμενικο σωμα και απορριφθηκε και στις 5. Και ο μπαμπακας του τον εβαλε στο λιμενικο σωμα απο το παραθυρο. Και μετα τα επεισοδια στην βουλη τον καλυψανε και ακομα αυτο το καθαρμα πληρωνεται απο τους δικους σου και τους δικους μου φορους.

    Εκει δεν ειδα κανεναν να διαμαρτυρεται ομως. Το να υπηρετει ενας αρχιφασιστας, αρχιτραμπουκος επιορκος και παρανομος στο δημοσιο το τρωμε στην μαπα αδιαμαρτυρητα. Αλλά ο Νικος Ρωμανος μας ενοχλησε επειδη καταγεται απο "πλουσια οικογενεια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "γόνος εύπορης οικογένειας" δεν το έγραψα για να τον κρίνω αλλά επειδή είναι γεγονός, και στο context της παραγράφου περιέγραφα το περί τίνος πρόκειται. Όμως, πες μου, θα είχε φτάσει το θέμα εκεί που έφτασε αν ήταν γόνος μεταναστών;

      "Τρομοκρατική οργάνωση". Έγραψα "πιθανώς" ως καλύτερη μετάφραση του "alleged" που μπόρεσα να σκεφτώ. Είναι οι Πυρήνες της Φωτιάς τρομοκρατική οργάνωση; αντάρτες πόλεων; Σίγουρα δεν είναι Ανώνυμος Εταιρεία ή Registered Charity...

      Σωστός. Ανασκευάζω:
      "Για το αν πρέπει να παίρνει άδεια κάποιος όταν περνάει εξετάσεις ΤΕΙ, ή και Πανεπιστημίου, να πω ότι, αν αυτό γινόταν σαν πρακτική, θα μπορούσαν να αδειάζουν οι φυλακές κάθε εργάσιμη. Και να γεμίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αδειούχους φυλακισμένους κατά τις ώρες διδασκαλίας."
      Τώρα βέβαια σκέφτηκα και την συζήτηση μεταξύ φίλων στην τελευταία τάξη του Λυκείου που συζητάνε που θα πάει ο καθένας. Έναν θα τον στείλουν η μαμά και ο μπαμπάς στο Λονδίνο. Άλλος θα πάει όπου τον στείλουν με τις πανελλαδικές. Και ο τρίτος θα ληστέψει τράπεζα για να έχει όχι μόνο δωρεάν παιδεία αλλά και δωρεάν σίτιση και ύπνο. Και μεταφορές.
      Όμως όπως και να το έγραψα ή να το γράψω, δεν έγραψα αν το θεωρούσα καλό ή κακό. Σίγουρα η μάθηση είναι η καλύτερη οδός να καλυτερεύσει κάποιος τον εαυτό του... Ίσως μάλιστα η παιδεία να είναι ο σωστότερος και εποικοδομητικότερος τρόπος να αναμορφώσει η πολιτεία εκείνους που το επιθυμούν.
      Εγώ προσωπικά είμαι της γνώμης ότι πρέπει να παρέχεται κάθε δυνατότητα σε όλους, αλλά μέσα από το κελί τους. Προσωπικά δεν "πιστεύω" σε άδειες, ημερήσιες ή όχι.

      Δηλώνω μη γνώστης του γράμματος του νόμου στην Ελλάδα, ούτε της δικογραφίας του Νίκου, άρα θα δεχτώ την άποψή σου ότι αυτό που ζητάει είναι κατά τον νόμο. Πάντως. πληροφοριακά, κάμποσα δημοσιεύματα σήμερα λένε ότι η συγκεκριμένη περίπτωσή του δεν είναι τόσο ξεκάθαρη νομικά και ότι πράγματι δεν μπορεί ακόμα να είναι eligible.

      Κατά τα άλλα απόλυτα σύμφωνοι, αλλά μόνο να συμφωνήσουμε μπορούμε. Ακόμα και στο τι έκανε ο καθένας από τους δυό μας κάπταιν μου... Άλλος για ΗΠΑ τράβηξε κι άλλος για Γερμανία...

      Διαγραφή
  4. Το να ζητάς να σεβαστεί η Πολιτεία τα δικαιώματά σου οταν εσυ δηλώνεις αρνητής κάθε έννομης τάξης την οποία (έννομη τάξη) χλευάζεις μου προκαλεί γέλιο.
    Αλλά παρόλα αυτά, ας δείξει η Πολιτεία γεννεοδωρία κι ας μη λειτουργήσει εκδικητικά...περιμένω απο τη ίδια Πολιτεία να προστατεύσει και το δικό μου δικαίωμα στην ασφάλεια την οποία πληρώνω.
    Κατά τα άλλα θα σφωνήσω με τον Πειρατή (καημό το έχω με αυτόν τον άνθρωπο να μην διαφωνώ τόσο έντονα σε μερικά θέματα, όσο έντονα συμφωνώ σε κάποια άλλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, όλοι σχεδόν τα ίδια λέμε με το δικό μας "αξάν" ο καθένας... Κι αν συμφωνήσουμε απόλυτα με τον πειρατή ως προς το αναρχικό της υπόθεσης, θα συμφωνούσε μάλλον κι εκείνος ότι το να απαιτείς αγαθά αρχής αγωνιζόμενος για αναρχία είναι ολίγον οξύμωρο...

      Περιμένω και "απαιτώ" η οποιαδήποτε πολιτεία να δείχνει γενναιοδωρία, αλλά ξαναλέω, κατά την δική μου γνώμη τουλάχιστον, ακαδημαϊκή παρακολούθηση πρέπει να γίνεται από την φυλακή. Και η πολιτεία να το κάνει αυτό δυνατόν και εύκολο, και αυτόματο για όλους...

      "Το να ζητάς να σεβαστεί η Πολιτεία τα δικαιώματά σου όταν εσύ δηλώνεις αρνητής κάθε έννομης τάξης την οποία (έννομη τάξη) χλευάζεις μου προκαλεί γέλιο."
      Και εμένα!!!

      Διαγραφή
  5. ....κι ακομα πιο πολυ γέλιο μου προξενει ο σχετικός Υπουργός, που και καλά τα ρίχνει στη δικαιοσύνη, γιατί είναι politically correct ο άνθρωπος, αλλα την ίδια στιγμή παίρνει θέση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που ορίζει τη συμβίωση μεταξύ ανθρώπων και αφορά τον γάμο των ομοφυλοφίλων, τον οποίο θεωρεί απαράδεκτο και στη δική του υπουργία ούτε καν θα τεθεί ως θέμα, γιατί αυτός προασπίζει τα ιερά και τα όσια αυτού του τούπου και αποτελεί των θεματοφύλακα των αξιών , της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας.
    Που ζω Θέε μου αν υπάρχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα... εννοείς:
      1. πολιτική διπλοπροσωπία,
      2. κάλο στον εγκέφαλο,
      3. "ότι λέω είναι σωστό"
      4. όλα τα παραπάνω

      Μα σήμερα είπε ο άνθρωπος "Και ο θεός ο ίδιος να κατέβει, δεν παίρνει άδεια ο Ρωμανός". Τι άλλο ψάχνουμε. Όταν κυβερνητικά στελέχη μπορούν να ξεστομίζουν τέτοια μπούρδα και ο λαός δεν έχει την ωριμότητα να τον πάρει με τις ντομάτες γελώντας. Όταν το είπε αυτό, κανονικά και όλοι όσοι συμφωνούν να μην δοθεί άδεια, θα έπρεπε να τον πλακώσουν τον υπουργό στις σφαλιάρες να βγάλει τον σκασμό...

      (Αν υπάρχει, έχει πλέον σηκώσει τα χέρια ψηλα...)

      Διαγραφή
  6. Η Δημοκρατια δεν μπορει και δεν πρεπει να ειναι εκδικητικη. Πόσο μαλλον οταν μιλαμε για εναν 20χρονο.
    Εδω μπαινουν με οπλοπολυβολα και θεριζουν παιδακια μεσα στα σχολεια - στην πατριδα του Δημητρη που τοσο αγαπαει - και παλι τους δινουν ΟΛΑ τα δικαιωματα που προβλεπει ο νομος.
    Να μην ξεχναμε οτι οταν ο Ρωμανος και η παρεα του πηραν εναν ομηρο εκαναν τα παντα για να μην παθει τιποτα ο ανθρωπος (και δεν επαθε τιποτα).

    Το να αρνειται τους κανονες του δημοκρατικου παιχνιδιου, ζητωντας ταυτοχρονα την αφαρμογη άλλων κανονων ειναι παλιά αναρχικη τακτικη. Αλλά ειναι εντελως αδιαφορο το τι ζηταει ο Ρωμανος και το αν αυτο αποτελει αντιφαση.
    Το Μεγαλο Ερωτημα ειναι το τι ζηταμε εμεις, που (υποτιθεται οτι) ειμαστε δημοκρατες.

    Περισσοτερο απο ολα σε αυτην την ιστορια με εξοργιζει η διπλοπροσωπια και η υποκρισια.
    Κανενας δεν ειπε τιποτα για τα εκατοναδες καθαρματα που εχουν δολοφονησει εν ψυχρω παιδακια και αθωους. Κανενας δεν ειπε τιποτα για τα χιλιαδες παραδειγματα βαρβατης παρανομιας που μας σκανε καθε μερα στα μουτρα σε αυτο το "κρατος" που λεγεται Ελλαδα.
    Καταχραστες, κλεφτες, και επιορκοι παντου. Ο καταδικασμενος λαθρεμπορας που του δινουν εκατομμυρια για να φτιαξει γηπεδο. Ο καταδικασμενος απατεωνας που τον κανουν δημαρχο. Οι φοροφυγαδες και οι διαπλεκομενοι που τους χαριζουν τα φιλετα για να ριξουν τσιμεντα και να υποβαθμισουν την ζωη και την χωρα μας.

    Τιποτα απο ολα αυτα δεν μας ενοχλει. Ειναι αυτονοητα, ξεκαθαρα, υπαρκτα.
    Αλλα το να ζηταει ενας αναρχικος να σπουδασει, εεεεε οοοοοοοχι κυριε. ΕΔΩ και μονο ΕΔΩ πρεπει η Δημοκρατια να εξαντλησει ολη της την αυστηροτητα. Εδω πρεπει να αποδειξουμε το ποσο μεγαλη την εχουνμε (την δημοκρατια).
    ΕΔΩ πρεπει να δωσουμε το παραδειγμα.

    Για να μαθουν ολοι οι 20χρονοι οτι μπορουν να γινουν κλεφτες, καταχραστες, προδοτες και λαθρεμποροι - και θα επιβραβευονται κι απο πανω. Αλλά αν τολμησουν να γινουν αναρχικοι, δεν θα μπορουν ουτε να σπουδασουν.

    Πολυ ωραια η Δημοκρατια μας. Να την χ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχάς δεν έχω διαβάσει στο σχόλιό σου ένα πράγμα με το οποίο να έχω διαφωνήσει εδώ ή αλλού, οπότε ελπίζω να μην έχω δώσει την εντύπωση ότι δεν συμφωνώ με κάθε τι που γράφεις, και με το πνεύμα σου, κάπταιν!

      Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εκδικητική η δημοκρατία, και ήδη έγραψα στον Τζων για το σημερινό απόφθεγμα του υπουργού ότι ούτε ο Θεός και λοιπά.

      Και από 'κει που έρχομαι, όλοι μπορούν να πάρουν και ντοκτορά. Αλλά από το κελί τους. Αυτό πιστεύω εγώ, προσωπικά. Τώρα, αν στην Ελλάδα μπορούν να βγαίνουν με άδεια, εφ' όσον αυτό λέει ο νόμος, αυτό να γίνει. Αλλά από ότι διαβάζω σήμερα, και διαβάζω πολλά για να βγάλω μια μέση εντύπωση, σίγουρα βλέπω ότι υπάρχει σοβαρή συζήτηση για το αν ο νόμος επιτρέπει στην συγκεκριμένη περίπτωση συγκεκριμένα πράγματα ή όχι.

      Η διπλοπροσωπία και η υποκρισία, όχι μόνο στην υπόθεση αυτή ή μόνο στην Ελλάδα, με εξοργίζουν κι εμένα. Άλλωστε, το τέλος της ανάρτησης (και η ανάρτηση) δεν εκφέρει γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά υποννοεί ότι βλέπω, εγώ τουλάχιστον, μια καθαρή υποκρισία. Όχι μόνο κυβερνητική αλλά και των ΜΜΕ και των πολιτών.

      Σε όλα τα σχόλια δεν έχουμε υποθέσει που θα βρισκόταν αυτό το θέμα αν επρόκειτο για κάποιον άλλον ασήμαντο και άφανο που δεν ήταν πρωτοσέλιδος ή άγγιζε πολιτικά χωράφια *παραπέμπω στην πρώτη μου απάντηση στο πρώτο σχόλιο του Τζων).

      Την Δημοκρατία μας να την χ(αιρόμαστε)...

      Διαγραφή
  7. Πειρατή, έχεις δίκιο αλλα τα πράγματα δεν λειτουργοούν συμψηφιστικά.
    Να την πάρει την άδειά του το παιδί να σπουδάσει, παρότι επικαλείται την εφαρμογή των νόμων που το ίδιο "πολεμάει". Δεν πειράζει, η Πολιτεία δεν εκδικείται.
    Είναι πάντως σαν τους Συριζαίους που ενώ επικαλούνται τον ριζοσπαστισμό και τον αγώνα κατά της τραπεζοκατίας, πάνε στα Λονδίνα και μιλάνε με τις "αγορές"....
    Μωρέ για δες κάτι θεωρίες κομμένες και ραμμένες κατά πως μας βολεύει.
    Πραγματικά όμως θα ήθελα αυτή την άδεια να την πάρει το παιδί αυτό, αλλλα για τον λόγο που θέλει, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να διασφαλιστεί αυτό, ώστε να νιώθω κι εγώ ασφαλής ότι σε κάποια ενδεχόμενη ληστεία τράπεζας ή κάποιου άλλου χώρου δεν θα με καταγράψουν ως παράπλευρη απώλεια στον αγώνα, είτε της εφαρμογής της αναρχίας, είτε της καταστολής της.
    Ζητάω πολλά κι εγώ;
    Που σταματάει το δικαίωμα του ενός και που του άλλου.
    Επίσης, το γεγονός ότι η Δημοκρατία, ή η Πολιτεία κάνει κάπου λάθος, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το διορθώσει ως ένοχη για το παλιό της λάθος με κάποιο άλλο λάθος, τι είδους λογική είναι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περί υποκρισίας το θέμα, για το τι βολεύει το κάθε μαντρί στην κάθε περίπτωση.

      Διαγραφή
    2. Τζων και Δημητρη, απο την στιγμη που συμφωνουμε οτι η πολιτεια οφειλει να εφαρμοσει τους (δικους της) νομους, τα υπολοιπα ειναι λεπτομερειες. Σαφως και πρεπει να διασφαλιστει οτι ο κρατουμενος δεν θα δραπετευσει και δεν θα ξανακανει αξιοποινες πραξεις. Κυριως το οτι δεν θα ξαναβαλει σε κινδυνο ζωες αθωων.

      Απο οσα διαβαζω τις τελευταιες ωρες, τωρα εχουν μετατρεψει τους νομους σε λαστιχο και μεταφερουν αρμοδιοτητες δεξια-αριστερα, αφηνοντας την ερμηνεια των νομων στην διακριτικη ευχερεια καποιου καρεκλοκενταυρου ή καποιου πολιτικαντη.

      Ο συριζα ειναι ενα ματσο χάλια. Το να συζηταει με το κεφαλαιο και το να φιλαει τις αγιαστουρες παπαδων ειναι απο μονο του καταπτυστο. Αλλά το χειροτερο ειναι οτι εδωσε ηδη 110 εκ. για γηπεδα στους μαυρολεφταδες. Φαντασου τι θα δωσει οταν παρει την εξουσια.

      Αλλά δεν μπορουμε να μπερδευουμε ενα ανισορροπο και ξεφτιλισμενο κομμα με εναν αναρχικο 20χρονο. Το οτι το κομμα προσπαθει ξεδιαντροπα να βγαλει πολιτικό ξυγκι απο τον Ρωμανο, δεν μειωνει το δικαιωμα του Ρωμανου στο να σπουδασει. Ουτε αναιρει την υποχρεωση της πολιτειας να τηρησει τους δικους της νομους.

      Διαγραφή
    3. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα που λες: νόμοι λάστιχο και σε όποιον σταματήσει ο κουβάς. Αυτό το βλέπω εδώ καθημερινά πρώτο χέρι στην ...εθελοντική μου δουλειά.

      Πάντως, λογικά, και ως προς κόστος (μεταφορών κλπ) και ως προς ρίσκο, και ως προς λογική περιόδου στέρησης ελευθερίας, το να δίνονται όλες οι ευκολίες και τα συστήματα για να μπορούν όλοι να έχουν παιδεία μέσα στην φυλακή, όπως στις ΗΠΑ, είναι παρασάγγας σωστότερο από τις άδειες. Στο κ'ατω-κάτω, τι σπουδές θα κάνει κάποιος όταν βγαίνει από την φυλακή κάθε πρωί και τον ξανακλείνουν μέσα το βράδυ: θα τρελαθεί ο άνθρωπος. Που μυαλό για σπουδές. Μάλλον άλλα έινια τα κίνητρα ενός αναρχικού που σπουδάζει business management. Να είμαστε δίκαιοι. Όχι χαζοί.

      Το ΣΥΡΙΖΑ και ο 20χρονος το έκραξε ως εμπόρους ελπίδων. Εκεί του βγάζω το καπέλο.

      Το ΣΥΡΙΑ άλλωστε ήδη είναι πλέον στην εντέλεια και πράξη το νέο ΠΑΣΟΚ. Να δούμε οι Συριζαίοι πότε θα ξυπνήσουνε να το πάρουνε χαμπάρι. Δηλαδή.. τα 4% των Συριζαίων το έχουνε ήδη πάρει χαμπάρι αλλά θέλουνε την ηξουσία. Τα άλλα 20-22% των Συριζαίων το ξέρανε από την αρχή και το επιβάλανε γιατί θέλανε φρέσκεια ηξουσία...

      Διαγραφή
  8. Όταν με ρώτησαν δικοί μου για τον Ν.Ρ. είπα ότι είναι μέλος επαναστατικής οργάνωσης. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να λέμε τρομοκρατική αφού δεν έχουν δολοφονήσει και, ανεξάρτητα από το εάν θα σκόπευαν να το κάνουν κάποια στιγμή, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε/ καταδικάζουμε κάποιον βάσει των προθέσεών του και όχι των πράξεων.

    Σε όσα ενδιαφέροντα έχετε γράψει μέχρι τώρα θα προσθέσω λόγια του υπουργού Δικαιοσύνης. Δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι όσο είναι εκείνος υπουργός δε θα νομοθετηθεί σύμφωνο συμβίωσης για τους γκέι. (http://www.tanea.gr/news/greece/article/5185659/athanasioy-sebomaste-th-fysh-toy-anthrwpoy-oxi-sto-gamo-omofylofilwn/) Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διάκριση που έκανε να αναγνωρίσει με νόμο το Σ.Σ. για στρέιτ ζευγάρια, όχι όμως και για γκέι. Και έχεις τον υπουργό, που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τους νόμους, το Σύνταγμα και τη νομιμότητα να αρνείται να υπακούσει σε Διεθνές Δικαστήριο. Φαίνεται άσχετο αυτό το θέμα με του Ρωμανού. Για μένα όμως είναι ενδεικτικά της νοοτροπίας και του τρόπου που κυβερνά η κυβέρνηση - βάσει προθέσεων, απόψεων (που θα έπρεπε να έχει για το σπίτι της) και όχι βάσει νόμων.

    Κατά τα λοιπά, δεν θα υπήρχε θέμα με τον Ρωμανό εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε πριν δύο με δυόμιση χρόνια για τα βραχιόλια εντοπισμού των κρατουμένων. Δεν βρίσκω το ιστορικό όλης της είδησης σε ένα άρθρο, αλλά η ιστορία έχει περίπου ως εξής: ψηφίστηκε ο νόμος, προκήρυξε ο υπουργός διεθνή διαγωνισμό για την εταιρεία που θα τα κατασκευάσει και θα προμηθεύσει το ελληνικό δημόσιο με αυτά, ανακηρύχθηκε η νικήτρια εταιρεία και κάπου εκεί άλλαξε ο υπουργός, ακύρωσε το διαγωνισμό και την σύμβαση, προκήρυξε νέο διαγωνισμό και... καταλαβαίνεις... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Emily! Διαφορετικές λέξεις, εκτός του ότι αλλάζουν την ενστικτώδη εστίαση σε ένα θέμα, μπορεί στην τελική να μην έχουν και πολύ διαφορά παρά μόνο στην διάθεση εκείνου που τις χρησιμοποιεί. "Τρομοκρατική Οργάνωση" φέρνει αίσθημα φόβου... "Επαναστατική Οργάνωση" φέρνει σκέψεις ηρωισμού και αυτοθυσίας. Εν τω μεταξύ, μία τρομοκρατική οργάνωση δεν εννοείται απαραίτητα ότι δολοφονεί ανθρώπους. Πόσες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν βάλει βόμβες ή έχουν κάνει σαμποτάζ σε ώρες της ημέρας που επί τούτου δεν θα υπήρχαν θύματα. Από την άλλη ένας επαναστάτης δεν είναι δυνατόν να κάνει επανάσταση χωρίς κάποια στιγμή, κάπου, κάποτε κάποιος να σκοτωθεί.

      Προτείνω δηλαδή το ότι η επιλογή χαρακτηρισμού λέει περισσότερα για το πως βλέπει την οργάνωση (ή τους "εχθρούς" της οργάνωσης) ο ομιλών, παρά για την ίδια την οργάνωση. Άλλωστε το 25% της Γης βλέπει τους τρομοκράτες της 911 σαν ήρωες.

      Αν μπαίνεις σε μία τράπεζα να την ληστέψεις κρατώντας ένα Καλάσνικοφ, και άδειο από σφαίρες να το έχεις για να μην σκοτώσεις κανέναν, οι εντός της τράπεζας δεν το ξέρουν ότι είναι άδειο και θα τρομάξουνε. Και τα λεφτά θα στα δώσουνε επειδή κρατούσες το όπλο και αισθάνθηκαν τρομαγμένοι/απειλούμενοι. Δεν θα στα δίνανε τόσο εύκολα αν δεν κρατούσες όπλο και απλά τους έμπηζες την φωνή...

      Όλοι θέλουμε να κάνουμε επανάσταση και κατά της κυβέρνησης και του συστήματος και όλων... Τέτοια αισθήματα γέννησαν και τον θρύλο του Ρομπέν των Δασών (ή των πόλεων;)

      Στα κράτη που υπάρχει από δεκαετίες "βραχιόλι" για τον αστράγαλο, με ασύρματο GPS, από τις οποίες πάμε να το αντιγράψουμε όπως αντιγράφουμε τα πάντα χωρίς να ξέρουμε καν να τα χρησιμοποιούμε, σε εκείνες τις χώρες, τα βραχιόλια δίνονται για πολύ μικρότερα/ελαφρότερα αδικήματα από ληστεία τράπεζας, ή δίνονται προς το τέλος της ποινής κατά την περίοδο της parole, για καθ' οίκον κράτηση κλπ. Ένας ληστής τραπέζης δεν θα έπαιρνε ποτέ των ποτών άδεια και βραχιόλι μετά από δύο χρόνια 15ετούς ποινής... ούτε στον ύπνο του. Εκεί πάντως μπορούν όλοι να φοιτούν μέχρι και ως ντοκτορά από τα κελιά τους.

      Τώρα για τα τραγελαφικά που περιέγραψες περί υπουργών... ε, μα γι' αυτό μας πάει να το λέμε επαναστάτη το παιδί. Γιατί θα θέλαμε εμείς να τους βάλουμε όλους στην σειρά για επαναληπτικό χαστούκι, μετά κλωτσιά και μετά μούντζα! Και εκείνος, κατά κάποιον τρόπο, έκανε αυτό που ονειρευόμαστε να κάνουμε και εμείς αλλά δεν το κάνουμε :-)

      Διαγραφή
  9. Δημήτρη, ξέρω καλά ελληνικά. Αν ήθελα να γράψω ό,τι γράφεις, θα το έγραφα. Συμφωνώ με την τρίτη παράγραφο του σχολίου σου. Με όλα τα άλλα διαφωνώ κάθετα γιατί μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχω. Φυσικά ο καθένας εκλαμβάνει όσα διαβάζει όπως νομίζει και είναι ελεύθερος να νομίζει ό,τι θέλει. Αλλά βρε Δημήτρη μιλάμε πάνω από ένα χρόνο στα δίκτυα. Σου φαίνομαι άνθρωπος που θα υποστήριζε τρομοκράτες εδώ ή στο εξωτερικό; Είναι δυνατόν; Ή φαίνομαι να έχω τόση ένταση μέσα μου που θα ήθελα να χαστουκίσω, να κλωτσήσω ή να μουντζώσω πολιτικούς; Ούτε στο σπίτι μου δε μουτζώνω βλέποντας τηλεόραση. Αν είναι δυνατόν! Φυσικά θέλω να φύγει η κυβέρνηση γιατί είναι η πιο αντιδημοκρατική των τελευταίων 40 ετών. Και δε νιώθω καν την ανάγκη να επιχειρηματολογήσω. Όποιος παρακολουθεί την ελληνική επικαιρότητα και έχει λίγο κρίση ανεξάρτητη από χρωματισμούς καταλαβαίνει. Πιστεύω επίσης ότι η διάδοχη κατάσταση θα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Δεν εναποθέτω ελπίδες σε από μηχανής Θεούς και όσο ενημερώνομαι τόσο πείθομαι για την ανεπάρκεια όλων. Αλλά ούτε στους αγανακτισμένους βρέθηκα ποτέ, ούτε κρεμάλες ζήτησα, ούτε ταυτίστηκα, ούτε χαρακτήρισα μπουρδέλο το κοινοβούλιο (οποιοδήποτε κοινοβούλιο), ούτε θα δικαιολογούσα ποτέ τη δολοφονία ενός ανθρώπου, όποιος κι αν ήταν, όσο κι αν διαφωνούσα μαζί του.

    Από 'κει και πέρα, σε καλωσορίζω στην Ευρώπη :) και σου θυμίζω ότι εδώ οι φυλακές είναι σωφρονιστικά καταστήματα. Είναι δηλαδή (ή προσπαθούν να είναι) ο χώρος όπου φιλοξενείται ο κρατούμενος μέχρι να μετανοήσει για την πράξη του (ουσιαστικά, να καταλάβει γιατί ήταν λάθος) και να επανενταχθεί ομαλά στην κοινωνία. Ίσως σου φαίνεται ουτοπικό, αλλά δεν πιστεύω σε μέσα εκδίκησης του κράτους απέναντι στους πολίτες του.

    Και με αυτή την έννοια, δε μου φαίνεται τόσο εξωφρενικό ένας καταδικασμένος για ληστεία να πηγαίνει ως τη σχολή του με βραχιόλι εντοπισμού και τη συνοδεία αστυνομικών. Να σε ενημερώσω ότι ένας από τους καταδικασμένους για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη έδωσε πανελλαδικές, πέρασε, τηρούσε κανονικά το πρόγραμμα των σπουδών του και επέστρεφε κανονικότατα στη φυλακή. Όλα αυτά μέχρι την πρόσφατη απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού οπότε κόπηκαν οι άδειες και γενικότερα έγιναν πιο αυστηροί οι δικαστές γιατί -δικαιολογημένα- φοβούνται -και θέλουν να αποτρέψουν- κι άλλη απόδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Emily, έγραψα όπως σκεπτόμουνα εγώ, και όπως αντιμετώπισα τα θέματα στο δικό μου μυαλό. Σκέψεις που έκανα, κατά πως αντιμετωπίζω εγώ τα θέματα που ανέφερες. Καταλαβαίνω ότι είναι εύκολο να διαβαστεί το σχόλιό μου σαν να έλεγα ότι "αποκρυπτογραφώ" δικές σου σκέψεις ή προθέσεις, μα σε διαβεβαιώ ότι ποτέ δεν έχω πιστέψει ότι μπορώ, ή ότι είναι δική μου θέση, να υποθέτω πως ξέρω τι σκέπτεται κάποιος άλλος.

      Εγώ προσωπικά δεν δίνω πολύ σημασία στο αν λέμε κάποιον τρομοκράτη ή επαναστάτη, γιατί ο ήρωας του ενός είναι ο τρομοκράτης του άλλου. Αλλά αυτά είναι δικές μου σκέψεις. Και επίσης ξέρω ότι ένας από τους δυο μας εκφράζεται πολύ καλύτερα από τον άλλον στα Ελληνικά, και αυτός δεν είμαι εγώ :-)

      Και εγώ, προσωπικά, θυμώνω αρκετά με κυβερνήσεις, κρυπτοαναρχικός που είμαι (μιλάω σοβαρά, δεν έχω κανέναν σεβασμό για τις οποιεσδήποτε αρχές), και μιλούσα για μένα στο σχόλιο. Το σχόλιό μου λέει πως βλέπω εγώ τα πράγματα αυτά. Όχι πως νόμιζα ότι τα βλέπεις, ή όχι, εσύ.

      Όλες οι χώρες, και οι ΗΠΑ, μιλάνε για σωφρονισμό αντί για τιμωρία. Αν καταφέρνει κάποια χώρα να το εκτελέσει (πέρα από τα χαρτιά και τα ωραία λόγια) καλύτερα από άλλη, μπράβο της, δεν έχω πρόβλημα γι' αυτό. Όμως επίσης μπορεί να ισχύει ότι οι άδειες, πρώιμες αποφυλακίσεις κλπ., φέρονται ως σωφρονισμός στην επιφάνεια για να καλύψουν το πραγματικό κίνητρο των αρχών, το οποίο πιθανόν να είναι ο υπερπληθυσμός των φυλακών και το κόστος του κρατούμενου.

      Είμαι κάθετα κατά της θανατικής ποινής, λέω μακάρι να υπάρχει ειλικρίνεια στα λεγόμενα των αρχών και των γραφομένων σε χαρτιά περί σωφρονισμού, είμαι ο πρώτος που θα πω ότι και οι Αμερικανικές και οι Ελληνικές φυλακές είναι κολάσεις... αλλά υποστηρίζω την κάθειρξη κάποιου που διέπραξε ένα έγκλημα και πιστεύω ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να κάνει την παιδεία προσιτή σε όλους, αλλά μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα, όχι απ' έξω με άδειες. Όμως ξέρω ότι αυτό είναι δική μου γνώμη... και τίποτα παραπάνω :-)

      Αυτό είναι ένα πολύ καλογραμμένο (νομίζω) άρθρο, σχετικό με την συζήτησή μας:
      http://www.huffingtonpost.gr/pavlos-tsimas/story_b_6275236.html?utm_hp_ref=greece

      Όμως, μαζί με όλες μου τις γνώμες που αραδιάζω εδώ (και ποτέ δεν θέλω να φέρονται σαν να μιλώ για τους σχολιαστές μου --μόνο για μένα μιλώ) να πω και μία άλλη. Κανόνας στην ζωή μου είναι ότι οι πράξεις οποιουδήποτε ανθρώπου οποιασδήποτε ηλικίας μιλάνε για τους γονείς του ανθρώπου αυτού. Όταν βλέπω ένα παιδί να γίνεται "αναρχικός", "τρομοκράτης", "επαναστάτης", οτιδήποτε, και καταλήγει να κάνει αναλήψεις με καλάσνικοφ, ναι, χρειάζεται σωφρονισμό και παιδεία, αλλά πρώτιστα χρειάζεται ΒΟΗΘΕΙΑ, γιατί για μένα, προσωπικά, το έγκλημα του να πάει η εφηβική ψυχή του εκεί που πήγε το αποδίδω όχι στον ίδιο αλλά στους γονείς του. Επίσης, με την ιστορία του παιδιού αυτού, στις ΗΠΑ, σεχδόν σίγουρα, θα είχε δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων και θα ήταν ήδη έξω από την φυλακή. Και αυτό πιστεύω, Emily μου. Συγγνώμη αν ακούστηκα σαν να έβαζα λόγια στο στόμα σου τα οποία ξέρω πως δεν είπες.

      Διαγραφή
    2. :) Ευχαριστώ για την εξήγηση! :)

      Επίσης, με την ιστορία του παιδιού αυτού, στις ΗΠΑ, σεχδόν σίγουρα, θα είχε δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων και θα ήταν ήδη έξω από την φυλακή.

      Δεν το ήξερα. Καλά κάνεις και το αναφέρεις. Στο μυαλό μου το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα είναι περισσότερο ταυτισμένο με το τραγικές συνθήκες κράτησης.

      Κι εγώ, όπως κι εσύ, πιστεύω ότι αυτό το παιδί είναι πολύ ειδική περίπτωση και θα έχριζε ανάλογης μεταχείρισης. Δε νομίζω να την έλαβε ποτέ. Κι όταν από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στο παιδί θέλοντας να τονίσει προφανώς (χωρίς να τα κατονομάζει) τα ανθρώπινα δικαιώματα οποιουδήποτε ανθρώπου μού φαίνεται αδιανόητο μετά ο πρωθυπουργός να ειρωνεύεται και να τονίζει ότι ήταν ληστής αδιαφορώντας για το background του. Δεν είναι πια ένας κακός πρωθυπουργός, είναι απάνθρωπος, μεθυσμένος από την εξουσία, εγωιστής που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.

      Τέλος πάντων, ας μη ξεφύγω άλλο από το θέμα.
      Το ελληνικό Huffington Post έχει επικεφαλής δημοσιογράφους που εκτιμώ και παρακολουθώ χρόνια. Μίνι βιογραφικά θα βρεις εδώ. Αν θέλεις περισσότερα γκούγκλισε κάθε όνομα ξεχωριστά.
      http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/media/sofia_papaiwannoy_paulos_tsimas_kai_nikos_agoyros_sth_huffington_post_greece.3141546.html

      http://www.koutipandoras.gr/article/128671/aytos-einai-o-nikos-romanos
      Αυτό το κείμενο έχει σημαντικά στοιχεία για τον Ρωμανό. Μερικά ούτε εγώ τα ήξερα. Αν θέλεις μετέφερε το στο σημερινό ποστ - χωρίς αναφορά εννοείται. :)

      Καλημέρα και καλή καρδιά!

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή μου Emily, υπάρχουν για τα πάντα εξηγήσεις, και η δική μου χαρά είναι να μην διστάζω να τις δίνω :-)

      Για το πως είμαι σίγουρος ότι θα είχε δικαστεί τελείως διαφορετικά στις ΗΠΑ το ανέλυσα εκτενέστερα στο ποστ της 9/12.Αν και ήταν πάνω από 18 ετών όταν έγινε η ληστεία για την οποία συνελήφθη, η περίπτωση και το ιστορικό είναι τέτοιο που οι νόμοι και οι δομές των νόμων και της εκτέλεσης των νόμων στις ΗΠΑ θα επέβαλαν διαφορετική έκβαση. Εκεί δεν θα ήταν "ειδική μεταχείριση" (αυτή που δεν του δίνεται στην Ελλάδα)... Η ειδική μεταχείριση στους νόμους των ΗΠΑ είναι γραμμένη στην δομή των νόμων, γενόμενη πλέον "πρακτική" αντί για "ειδική"... και ούτε ο δικαστής δεν μπορεί να έχει βέτο γιατί το σύστημα θα το ρίξει δια της προβλεπόμενης διαδικασίας, έστω και εν καιρώ. Αλλά εκεί, το σύστημα και οι κανόνες δεν αντιμετωπίζονται συνέχεια με το πως να βρει κανείς παρακαμπτήριες οδούς. Το σύστημα είναι σοφά γραμμένο σαν δομή.

      Η ίδιες οι φυλακές είναι κολάσεις σίγουρα, παντού. Επειδή, το τι κάνουν οι φύλακες πίσω από κλειστές πόρτες σπάνια βγαίνει στην δημοσιότητα, άσε να μπορεί να αποδειχθεί... Μέσα από τους τοίχους και τα κάγκελα το οποιοδήποτε σύστημα βρίσκει μεγάλη δυσκολία να επιβληθεί πάνω από την ανθρώπινη φύση εκείνων που επέλεξαν να είναι δεσμοφύλακες (Και ακούμε [περισσότερα για την ΑΣμερική από όσα ακούμε για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί είναι 3.000 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, αλλά επειδή το σύστημά της και οι άνθρωποί της, στην προσπάθεια και το ενδιαφέρον να αποκαλυφθούν πράγματα, διεισδύει βαθύτερα από όσο στην Ελλάδα...

      Σίγουρα συμφωνώ, όσο διαβάζω ΧαφφΠοστGR τόσο βλέπω τις τρομερές διαφορές με την υπόλοιπη Ελληνική δημοσιογραφία και αρθρογραφία. Και εγώ το βλέπω χωρίς να ξέρω ποιός γράφει, χωρίς να τους γνώριζα από πριν. Δεν ειχα την παραμικρή "προδιάθση" (δεν λέω ότι είχες εσύ), το οποίο με χαροποιεί γιατί φαίνεται σε μένα σαν ατόφια κριτική μου επί λευκού πίνακα. Ευχή, μεγάλη ευχή, να μπορέσει το Ποστ σιγά-σιγά κα να εκπαιδεύσει και να ανεβάσει την μπάρα της ποιότητας.

      Σ' ευχαριστώ για τα λινκς!!
      Καλή σου μέρα :-)

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.