Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Καζαμίας!






Το πρόβλημα, αγαπητέ Βρουτο, δεν είναι στα αστέρια μας,
Αλλά, μέσα μας, γιατί είμαστε υποτακτικοί.

William Shakespeare, ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ (I, ii, 140-141)

Ο Κάσσιος, ένας ευγενής, μιλάει με τον φίλο του, τον Βρούτο, και προσπαθεί να τον πείσει ότι, προς το καλύτερο συμφέρον του κοινού, ο Ιούλιος Καίσαρας πρέπει να σταματηθεί από το να γίνει μονάρχης της Ρώμης. Ο Βρούτος γνωρίζει τις προθέσεις του Καίσαρα, και είναι διχασμένος ανάμεσα στην αγάπη του για το φίλο του τον Καίσαρα και το καθήκον του προς τη Δημοκρατία. Ο Κάσσιος συνεχίζει υπενθυμίζοντας στον Βρούτο ότι ο Καίσαρας είναι απλά ένας άνθρωπος, δεν είναι θεός, και ότι οι δυό τους είναι ίσοι άνδρες με τον Καίσαρα. Αυτοί γεννήθηκαν όλοι εξίσου ελεύθεροι, και έτσι, γιατί θα πρέπει ξαφνικά να υποκύψουν σε ένα άλλο άτομο; Σε ένα άλλο επίπεδο, η φράση αυτή έχει ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι δεν είναι η μοίρα εκείνη η οποία οδηγεί τους ανθρώπους στις αποφάσεις και τις ενέργειές τους, αλλά μάλλον γι' αυτό είναι υπεύθυνη η ανθρώπινη κατάσταση.

Θέματα: μοίρα και τύχη, παραπλάνηση, πίστη, φιλία
Ομιλητές: Κάσσιος


Τι κρύβουν για μας τα άστρα μας άραγε. Είναι η μόνη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε εφ' όσον δεν έχουμε την δύναμη να πιστέψουμε ότι τα προβλήματά μας τα δημιουργούμε εμείς και όχι τα άστρα.

Ο Καζαμίας Αποθήκης Σκέψης του 2015 λέει ότι το άστρο που θα επηρεάσει καταλυτικά τους αστερισμούς θα είναι ο Γιωργάκης αν κάνει καινούργιο κόμμα.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία να είναι με διαφορά στήθους, και με τον κόσμο να έχει αρχίσει να αναρωτιέται τι πρόκειται να γίνει, και άλλοι είναι κάπως φοβισμένοι, άλλοι παρασυρμένοι από την έντεχνη μεγαλειότητα της στιγμής, το κόμμα του Γιωργάκη ίσως να μπορέσει να πάρει αρκετούς ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει μιά ποσοστιαία μονάδα πρωτιάς στην Νέα Δημοκρατία. Κατά την γνώμη μου, αυτός είναι ο σκοπός του Γιώργου καθώς ιδρύει ένα κόμμα άνευ λογικής...

Ο Γιώργος θα πάρει ψήφους απομακρύνοντάς τους από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση είναι πόσους ψήφους και σε τι ποσοστά από το κάθε κόμμα

Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου είναι στην Βουλή με 756.000 ψήφους, 12%. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει κάπου 350.000 ψήφους. Αυτές πηγαίνουν κατά μέγιστη πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι φεύγουν από τον Βενιζέλο σημαίνει απλά ότι θέλουν να φύγουν από το Βενιζέλο και όχι απαραίτητα να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα πάνε περισσότερο σαν πρόσφυγες παρά σαν προσκυνητές. Αν όμως βρουν την πόρτα του Γιωργάκη ανοιχτή, κάμποσοι από αυτούς του 350.000 θα ψηφίσουν τον Γιωργάκη. Πες οι μισοί: 175.000. Να τα πρώτα 2,5%. Μην ξεχνάμε ότι όσοι μείναν στο ΠΑΣΟΚ το 2012 ήταν σκληρά πασοκόμουτρα. Δεν θα προσπεράσουν έτσι εύκολα τον Γιώργο για να πάνε στον αλέξη.

Ο αλέξης από την άλλη, το 2012, στους 320.000 του, προσέθεσε άλλους 1.335.000. Από που του ήρθανε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι; Πόσοι από αυτούς που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 ήταν αηδιασμένοι με το πως μεταχειρίστηκε η Μερκελ και ο Σαρκοζύ τον Γιωργάκη τους; Από αυτό το ένα-και-βάλε εκατομμύριο πόσοι θα επιστρέψουν στην φίρμα "Παπανδρέου";

Κι αν ακόμα είναι μόνο το εν δέκατο, και κάπου 150.000 πάνε στον Γιωργάκη, ξαφνικά ο Γιωργάκης βρίσκεται με ένα 4%-6%, και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία με δύο μονάδες, επιτρέποντας πιθανόν στην Νέα Δημοκρατία να έρθει πρώτο κόμμα. Μετά η ΝΔ συνεργάζεται και με Βενιζέλο και με Γιωργάκη.

Το κόλπο στα άστρα είναι, νομίζω, τελικά, αυτό το στοίχημα. Η έσχατη προσπάθεια να έρθει η ΝΔ μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ με την πολυτιμότατη μία-μιάμησι μονάδα: Δώρο από το κόμμα του Γιώργου.






Άμα κοιτάς από ψηλά, το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας αποκωδικοποιείται. Ένα πολίτευμα δικομματικό, όπως όλα τα πολιτεύματα τείνουν να καταλήγουν, όπου τα τελευταία 5 χρόνια την θέση του ταχυδακτυλουργικού ΠΑΣΟΚ την αναλαμβάνει ο τυχοδιωκτικός ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ υποφέρει με την δύνη της μεταλλαγής του ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ (στην κυριολεξία μεταλλαγή: που βρήκε τους ψηφοφόρους;) όπως και από την δική της μεταλλαγή σε "Πολιτική Άνοιξη", αλλά ανακάμπτει στην θέση του ενός από τα δύο κόμματα του δικομματισμού, έχοντας (προσωρινά;) χάσει τους ακροδεξιούς στους ΑΝΕΛ και την ΧΑ.

Η ύπαρξη πολλών κομμάτων στην Ελληνική σκηνή δεν αλλάζει την πραγματικότητα του δικομματισμού αλλά την επηρεάζει με τάσεις που αφαιρώντας μονάδες από τα δύο κύρια κόμματα μειώνει τις πιθανότητες ομαλής διακυβέρνησης από οποιοδήποτε πρώτο κόμμα. Προσθέτει επιφανειακή ικανοποίηση στους εκλογείς αλλά αφαιρεί σταθερότητα και προτείνει συχνότερες βουλευτικές εκλογές.

Η ΔΗΜΑΡ αφαίρεσε πέντε μονάδες από το ΣΥΡΙΖΑ το 2012, τρεις των οποίων τώρα επιστρέφουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΑΝΕΛ αφαίρεσαν έως και δέκα μονάδες από την ΝΔ, πέντε-έξι εκ των οποίων μπορεί τώρα να επιστρέψουν, ή όχι.

1. Είναι εμφανές ότι η ψήφος του ΛΑΟΣ συνεχίστηκε σαν ΧΑ. Μετά, μειώνοντας τις ψήφους τους και η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ, λογικά θα έπρεπε να τις δίνουν στην ΝΔ. Όμως οι ψήφοι που φεύγουν από ΧΑ και ΑΝΕΛ, στις τωρινές δημοσκοπήσεις δεν φέρονται να έχουν ωφελήσει την ΝΔ. Που έχουν πάει;

2. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την παραπάνω εικόνα όπου το ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο με δύο-τρεις μονάδες πάνω από την ΝΔ. Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν περιλαμβάνουν την πιθανότητα του καινούργιου κόμματος του Γιωργάκη.


Αλλά, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και πολύ ακριβείς, ιδίως αυτές και τις επόμενες ρευστές εβδομάδες.
Ιδίως αν κάνει το κομματάκι του ο ΓΑΠ.

Άνευ Γιωργάκη, ή με αποτυχία Γιωργάκη:



Με το επιχείρημα του Γιωργάκη να πετυχαίνει τον στόχο του:



Ένα πράγμα που με οποιοδήποτε σκεπτικό και ανάλυση είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι οποιοδήποτε κόμμα έρθει πρώτο στις 25 Ιανουαρίου 2015 δεν θα βγάλει πρωθυπουργό και θα πάμε σε δεύτερες ή και τρίτες εκλογές, ή θα βγάλει πρωθυπουργό για κάμποσες βδομάδες ή λίγους μήνες.


Το στοίχημα είναι που θα βρίσκεται η οικονομία και το νόμισμα της Ελλάδας στις επόμενες εκλογές, οι οποίες έχουν μία 90% πιθανότητα να γίνουν κι αυτές μέσα στο 2015.

Καλή Χρονιά, παιδιά!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.