Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πείσμα








Κάτι ενδιαφέρον έχει αρχίσει να συμβαίνει. Ο χερ Σόιμπλε φαίνεται να έχει ξεχαρβαλωθεί υστερικά, νευρωτικά, πεισματικά και αντιεπαγγελματικά. Η φρασεολογία και το ύφος της γραπτής του απάντησης στο γράμμα-αίτηση της Ελλάδας ξεκάθαρα στοχεύει στο να επιτύχει την εθελοντική απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο τρόπος του κατακρίνεται πλέον και μέσα από την Γερμανία, και μέρη από την ίδια την κυβέρνηση στην οποία υπηρετεί.

Παραδόξως, ο Σόιμπλε μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη κάνοντας τους περισσότερους εταίρους να αντιδράσουν αρνητικά στον γυμνά στυγνό και εκδικητικό τρόπο με τον οποίον φέρεται.

Εν τω μεταξύ, ο τρόπος με τον οποίον ο Βαρουφάκης φέρθηκε προς τον Σόιμπλε, σαν καθηγητής που έδινε κακό βαθμό σε φοιτητή, διατηρώντας πλήρες κουλ σαν αγγούρι, και υπομονή και επιμονή έναντι απύθμενης εχθρότητας, ίσως να έσπρωξαν τον Σόιμπλε στο παραλήρημα υστερίας που επιδεικνύει, εις όφελός μας, τις τελευταίες μέρες...

Υπάρχει ακόμα, κατά πως φαίνεται, μια πιθανότητα να αναδειχθούν σε ήρωες ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης.

Αν γίνει αυτό θα τους βγάλω το καπέλο, εδώ σ' αυτό το μπλογκ.




Το μόνο  ατυχές σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει η επιλογή και εκλογή του Παυλόπουλου και η συμπεριφορά του Καμένου...












8 σχόλια:

  1. Για να δούμε...
    Μου άρεσε το "σαν καθηγητής που έδινε κακό βαθμό σε φοιτητή, διατηρώντας πλήρες κουλ σαν αγγούρι, και υπομονή και επιμονή έναντι απύθμενης εχθρότητας" :-) :-)

    Καληνύχτα Δημήτρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δούμε... τόσα χρόνια δεν μας άρεσε. Τώρα υπό νέα διεύθυνση και φρεσκοβαμμένους τοίχους με λαϊκά χρώματα, μπορεί να μας αρέσουν κι ας ειναιχειρότερα... Μπορεί βέβεια οι μαθητές να μην ήξεραν ότι είναι μαθητές και να διερωτήθηκαν γιατί χρειαζόντουσα καθηγητή, αλλά την βαθμολιγία τους την εισέπραξαν ;-)

      Αυτή η απύθμενη εχθρότητα μπορεί να μας κρατήσει στο Ευρώ γιατί μου φαίνεται τους εξέπληξε (και τρόμαξε) περισσοτερο ο Σόιμπλε που έπαθε νευρικό τραλαλά παρά ο Βαρουφάκης... Μάλιστα ψυθιρίζεται ότι ο Μπρους Γουίλις ζήτησε από το τμήμα μέηκ απ της καινούργιας του ταινίας να τον κάνουν νανμοιάει περισσότερ με τον Βαρουφάκη...

      Καλή σου μέρα Margo :-)

      Διαγραφή
  2. Μη συγκρίνουμε τα προηγούμενα χρόνια με αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες. Δίχως να έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν, πριν δω με τα μάτια μου κάποια αλλαγή, δεν γίνεται να μην παραδεχτούμε ότι αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε την διαπραγμάτευση, κάτι που οι προηγούμενες ΔΕΝ είχαν κάνει, ΟΥΤΕ καν διάβαζαν τα μνημόνια. Είναι να τρελαίνεσαι μόνο και στη σκέψη του τι έκαναν. Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία κρίνεται πάντα από τα αποτελέσματα. Ο Βαρουφάκης είχε απέναντι του 18 υπ. οικον, και είχε την πλέον μειονεκτική θέση... και ένα πρόγραμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση που έπρεπε να συνεχιστεί, δίχως περιθώριο χρόνου. Ο χρόνος είναι χρήμα. Η κυβέρνηση αγόρασε χρόνο. Αυτό είναι καλό ΚΑΙ απλό. Τώρα η δουλειά πέφτει πάνω τους, μακάρι να μπορέσουν να προτείνουν μέτρα που δεν αγγίζουν τους πιο αδύναμους, δίχως άλλες μειώσεις συντάξεων και άδικες αυξήσεις φπα. Από ότι άκουσα αυτό το κατάφερε. Μένει να δούμε τι πρόγραμμα θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά κάποιοι δουλεύουν. Ιδού η Ρόδος... αναμένουμε...

    ΥΓ κανείς δεν είπε ότι θα ήταν εύκολα τα πράγματα, το θέμα είναι να ξέρεις ότι θα υπάρχει διέξοδος από αυτό κάποια στιγμή, να νιώσεις ότι δεν πάνε όλα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο... οι θυσίες να έχουν κάποιο λόγο, ή έστω να φανεί κάπου στο τέλος του δρόμου φως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν όταν κανείς ποτέ πριν δεν το είχε κάνει! Και γιατί δεν θέλανε να διαπραγματευτούνε, όλοι οι προηγούμενοι, και γιατί το "λογικό" και το "διπλωματικό" ήταν ότι δεν είχαν θέση από την οποία να διαπραγματευτούνε (και δεν ξέρουμε αν πριν 2 ή πριν 4 χρόνια θα μπορούσε οποιοσδήποτε να φτάσει έστω και εκεί που έφτασε ο Βαρουφάκης σήμερα). Αλλά πέρα από αυτό ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας προχώρησαν πολύ περισσότερο και μακρύτερα από την "πραγματική" διαπραγμάτευση, παραμένοντας και επιμένοντας με σθένος αξιοθαύμαστο.

      Πολλοί (κι' εγώ) μπορούν να κριτικάρουν το ύφος και μέθοδο της διαπραγμάτευσης, αλλά στην τελική δεν έχει σημασία αυτό.

      Ότι και να μας κόστισε αυτό που πετύχαμε, σε βάθος χρόνου ώστε να μην το "δει" κανείς (και μας έχει κοστίσει πολύ χωρίς να "φαίνεται"), για μένα δεν έχει καμία σημασία. Για μένα, ότι μας "κόστισε" ήταν το εντελώς θεμιτό και αποδεκτό αντίτιμο του να βρίσκεται τώρα, επί τέλους, για πρώτη φορά, ο λαός, πίσω από την κυβέρνηση, στηρίζοντάς την. Αυτό για μένα ήταν η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ΝΙΚΗ.

      Και πραγματικά πιστεύω ότι ο Σόιμπλε "έσπασε" πρώτος, αυτό ήταν όλο, και εκεί ήταν η νίκη: έσπασε ο σκατόψυχος και με την υστερία του έκανε τους άλλους να απομακρυνθούν και να έρθουν κοντύτερα σε εμάς. Και αυτό ήταν επίσης επίτευγμα την κυβέρνησης.

      Ας δούμε τώρα, τι θα δούμε την Δευτέρα, και μεχρι τα Χριστούγεννα...

      υγ. Αύριο φεύγουμε και έχουμε πολλλλλλές φωτογραφίες να δημοσιεύσουμε από χτες και σήμερα. Θα τις φχαριστηθείς νομίζω :-)
      Να δούμε τι θα προλάβω πριν φύγουμε αύριο το πρωί :-)

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα οπτική: http://karchilaki.com/greece-europe-luck-of-trust/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις τελευταίες δυό-τρεις μέρες σκεφτόμουνα και συμμάζευα έναν τρόπο με τον οποίο στο εγγύς μέλλον να εξηγήσω και στον εαυτό μου και στο μπλογκ τις σκέψεις μου για το τι έχει γίνει και τι γίνεται. Διαβάζοντας το λινκ που παρέθεσες, στην πρώτη έκδοσή του στα Αγγλικά, είδα τις αφηρημένες σκέψεις που σιγά-σιγά προσανατολιζόμουνα να κάνω, να είναι ήδη διατυπωμένες άριστα σε ένα καλογραμμένο κείμενο που εξηγεί πολλά πράγματα, πολύ σωστά κατά την γνώμη μου.

      Βέβαια, για να λειτουργήσει έτσι η κατάσταση και να επιτύχουν οι προσπάθειες στην μακρά πνοή, η καινούργια κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων όχι μόνο τον τρόπο που λειτουργούν το Ελληνικό κράτος και η Ελληνική οικονομία, αλλά και την νοοτροπία, τον τρόπο που σκέπτεται και πράττει ο κάθε Έλληνας... Με τρόπους που δεν έχουν να κάνουν με αριστερά-δεξιά, αλλά με Μέση Ανατολή-Δύση...

      Διαγραφή
  4. Ναι για αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι... προσωπικά έχω κουραστεί... Θα μου πεις και ποιος δεν έχει κουραστεί; Δε ξέρω συμφωνώ σηκώνω τα χέρια ψηλά, παντελώς ζαλισμένη... στροφή στα ουσιώδη για να αντέξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το "παντελώς ζαλισμένη", με προέκταση στο "ζαλισμένοι" νομίζω είναι το κλειδί του τι ακούμε από τον κόσμο αυτές τις μέρες... Πολύ φοβάμαι ότι δεν ήξεραν τα πραγματικά και σε βάθος απαραίτητα αποτελέσματα του τι ψήφιζαν. Έχω αρχίσει να φοβάμεια ότι πολύς κόσμος πράγματι πίστεψε κατά λέξη τα προεκλογικά (αντί να τα δει σαν μεταφορικές ευχές, κλπ) και θα γίνει αναγκαστική προσγείωση η οποία και μπορεί να αναποδογυρίσει την "ελπίδα". Ο Θεός βοηθός... Πρόκειται να μας ταράξουν στην νομιμότητα (κάτι άγνωστο μέχρι τώρα).

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.