Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αγγούρια









Μετά από τις μαλακίες που είχα συνηθίσει να ακούω και να διαβάζω τόσα χρόνια από τα στόματα Ελλήνων πολιτικών και πολιτών, οι ιδιοφυείς, καταπληκτικά διπλωματικές και στο-κέντρο-του-στόχου ρήσεις του Βαρουφάκη και του Τσίπρα μου προκαλούν διπλούς αυθόρμητους οργασμούς: και γιατί είναι αδιαμφισβήτητα σωστές με διαφορετικές αποχρώσεις σε διαφορετικά επίπεδα, και έξυπνα λεγμένες (και σε σωστά Αγγλικά), αλλά και για το ότι βγαίνουν, επιτέλους, από στόματα Ελλήνων.

Η πλάκα είναι ότι το άγριο ξύπνημα του Έλληνα θα έρθει από εκεί που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει, ο Έλληνας, ότι πρέπει να το περιμένει. Ανέκαθεν ο Ρωμιός ήταν άνετος στην φοροδιαφυγή των "μικρών" και των "μεγάλων", τα κλειστά του κυκλώματα, τις αυθαίρετες ερμηνείες νόμων, τον εγωκεντρισμό, το ότι έχει σε όλα δίκιο και λοιπά. Αυτά κομμένα! Περιμένετε λιγουλάκι να δείτε ότι η Αριστερά των "κωλόπαιδων του τσαμπουκά" ξαφνικά, και με τρόπο άκρως Αμερικάνικο, θα σας κάνει Ευρωπαίους σας αρέσει δε σας αρέσει, και δεν θα σας αρέσει καθόλου --αλλά θα γίνετε. Αυτό υπόσχονται δεξιά κι αριστερά σε όλους έξω. Τό 'χετε πιάσει; Το σχέδιο Εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ είναι  Αστυνόμευση και δημοκρατική νομιμότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα: να κάνουν αυτό που αρνήθηκαν να κάνουν οι άλλοι, το οποίο συμπίπτει με εκείνα τα οποία είχε αρχικά ζητήσει η τρόικα πριν χρόνια και ζαμάνια. Τα δυό πόδια σ' ένα παπούτσι, σύντροφοι, ετοιμαστείτε! "μικροί" και "μεγάλοι".

Πέρα από αυτό, στην ρητορική Εξωτερικού, διαβάζουμε: 

«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένα αριστερό "τσούρμο", αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο χρέους-αποπληθωρισμού και θα κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διαθέτουμε μία δημοκρατική εντολή για να πολεμήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας».
«οι Γάλλοι το θέλουν πολύ να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι πολύ ανήσυχοι με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και δεν θα είναι σιωπηλοί παρατηρητές εάν πνιγούμε, στραγγαλισθούμε, εξοντωθούμε»

Εκτός από το να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στους Έλληνες να γίνουν άνθρωποι, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε; Σίγουρα είναι υπ' ατμόν πολλές εξελίξεις στις λέξεις που θα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν αυτά που κάνουμε και αυτά που γίνονται. Το να επιστρέψουμε στην δραχμή φαίνεται λίγο απομακρυσμένο για την ώρα, πολύ πιο μακριά από ότι φαινόταν πριν δυό βδομάδες. Και μάλλον μπορεί και να το αποφύγουμε γιατί η Ελλάδα τώρα δίνει άλλες οικονομικές και πολιτικές λύσεις όπου μπορούμε να αλλάξουμε λέξεις, περιγραφές, αφήγηση και εικονογράφηση χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουμε νόμισμα για να επιτύχουμε την Αλλαγή χωρίς να αλλάξουμε τίποτα. Η ερώτηση είναι αν θα το πιάσει αυτό η Μέρκελ, και αν θα το πιάσει ο Σόιμπλε. Αν η Ελλάδα κερδίσει έστω και το παιγνίδι λέξεων και εικονογράφησης, θα σημάνει το άδοξο τέλος του στόρυ της Μέρκελ και του πρωτοπαλίκαρου της. Το πρόβλημα είναι ότι και να το πιάσουνε, πρέπει να φανούν "χαμένοι" για να επιτευχθεί, και, Γερμανο-εγωιστικά αυτό είναι κρύο αγγούρι να το καταπιούν, ή να επιτρέψουν να εισχωρήσει από οποιαδήποτε άλλη οπή. Κρύα σούπα αγγουριού είναι δημοφιλής στην Ντόυτσλαντ... αλλά ολόκληρο αγγούρι άκοφτο; 














15 σχόλια:

  1. Συγχώρεσε με... μα η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό βλέποντας αυτές τις μούρες είναι μια: "Σκατόψυχοι". Ο εγωισμός και η μανία της Γερμανίας είναι τόσο μεγάλη που δε νομίζω να υποχωρήσουν ακόμη κ αν ξέρουν ότι είναι για το καλό της Ευρώπης. Κρίμα γιατί πριν 70 χρόνια, η Ελλάδα υπέφερε, μάτωσε, διαλύθηκε εξαιτίας τους, ελπίζω να συνετιστούν γιατί και εμείς δεν την παλεύουμε άλλο.

    Όσο για "την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν" ένα έχω να πω: αμήν και πότε, είθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια διόρθωση όχι μόνο η Ελλάδα, μα με τον Ναζισμό, όλος ο κόσμος (και πόσο η Ευρώπη) φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι δύο μούρες, που αν έχουν καν ψυχή είναι όπως την λες, είναι εξ' ολοκλήρου, εκατό τοις εκατό υπεύθυνες για την μαυρίλα και των δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων και εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια. Μόνο αυτοί ο δύο, γιατί αν άλλοι βρίσκονταν στην θέση τους όλα θα είχαν γίνει διαφορετικά.

    Έχοντας ζήσει 18 χρόνια παντρεμένος σε μία οικογένεια όπου στο σπίτι της γιαγιάς του γιού μου είχε στον τοίχο φωτογραφία της, νέα, με τον αγκυλωτό σταυρό στο μανίκι, και το Μέην Κάμπφ στο ράφι, προσπαθώ να μην λέω δυνατά την γνώμη μου για την φάρα αυτή, την κατάρα της Ευρώπης, γιατί μιλώντας έτσι γίνομαι κι εγώ ρατσιστής σαν κι εκείνους.

    Αλλά οι δύο αυτοί είμαι σίγουρος ότι θα κριθούν και πολύ σύντομα, όχι μόνο από την Ιστορία. Σκατόψυχοι άρχοντες, σε μία ράτσα η δικαιολογία της οποίας είναι να ακολουθούν διαταγές.

    Ο αρχηγός τους το 1941 έδωσε μοναδική στην Ιστορία του διαταγή να επιτραπεί στους παππούδες μας να φύγουν από τα οχυρά μας με τα όπλα τους.

    Ποτέ δεν περίμενα ο Βαρουφάκης και οΤσίπρας να επαναλάβουν την Ιστορία του ότι η Ελλάδα δίνει την πρώτη νίκη της Ευρώπης. Και τα οχυρά δεν έχουν πέσει ακόμα. Και να πέσουν, η σελίδα αυτή έχει ήδη γραφεί και το κεφάλαιο έχει ξεκινήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ειμαι φιλογερμανός, όπως δεν ειμαι και αντιγερμανός, βρίσκω όμως ακόμψο τον τρόπο να κρίνονται πρακτικές ανάλογα με τη ράτσα, δεν το θέτω με όρους ρατσισμού, απλά θεωρώ ότι είναι επιδερμικό και εύκολο ως ερμηνεία.
    Για να πάω λίγο κόντρα αν και δεν το κάνω με πρόθεση, θεωρώ τη Γερμανία, ίσως την περισσότερο ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου ολόκληρου, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής.
    Ιστορικά (πάμπολα σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα των τελευταίων αιώνων στην Ευρώπη διαδραματίστηκαν στα εδάφη της κι ο Καρλομάγνος άλλωστε ήταν εκείνος που διαμόρφωσε την ιδέα μιας ευρωπαϊκής κρατικής οντότητας), γεωγραφικά (στην καρδιά της Ευρώπης) και πολιτιστικά, άλλωστε η αναβίωση του κλασσικισμού οφείλεται στους γερμανούς φιλοσόφους, η Ελλάδα κι ο κόσμος ολόκληρος ξαναθυμήθηκαν τον αρχαιοελληνικό πνευματικό πλούτο μέσα από τη γερμανική διανόηση.

    Στο μυαλό των ανθρώπων όμως έχει μείνει το διπλό αιματοκύλισμα του 20ου αιώνα που προήλθε απο αυτούς.

    Πιστεύω ότι είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί που αδικούν του εαυτούς τους και δεν έχουν συνειδητοποιήσει την προσβολή προς τις δικές τους μέγιστες πνευματικές παρακαταθήκες, κι ενώ προβάλονται τουλάχιστον ως μνησίκακοι απέναντι στους Έλληνες είναι εκείνοι που αγάπησαν και εξίψωσαν το ελληνικό πνευματικό στοιχείο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων.
    Για αυτό τους μέμφομαι, για την δική τους ασυνέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Τζων, φυσικά ο λόγος για τον οποίον ανέφερα την οικογενειακή σύνδεση ήταν για να επιστήσω την προσοχή στον αναγνώστη στο ότι έχω προσωπικούς, άρα υποκειμενικούς λόγους για την γνώμη μου και κατά πάσαν πιθανότητα υπερβολική αν όχι εστιασμένη ή και λανθασμένη γνώμη. Επίσης ανέφερα ότι γνωρίζω πως η αντιμετώπισή μου φτάνει στο επίπεδο του ρατσισμού, το οποίο είναι πάντα αηδιαστικό, αλλά θα ήταν χειρότερο να μην το βλέπω ή να μην το παραδέχομαι.

      Έχοντας πει τα παραπάνω πρέπει να δώσω άλλη μία γνώμη η οποία πιστεύω ότι δεν είναι υποκειμενική, αλλά, η πραγματικότητα, όπως μου την έχουν εξηγήσει ξένοι και όπως δεν την βλέπουν οι Έλληνες: Πράγματι οι Γερμανοί πρώτοι από όλους, και πολλοί άλλοι, αγάπησαν και εξύψωσαν το αρχαίο Ελληνικό πνευματικό στοιχείο, αλλά οι ίδιοι θα διευκρινίσουν ότι αυτό έγινε για το αρχαίο Ελληνικό στοιχείο και όχι για το νεότερο Ελληνικό το οποίο το διαχωρίζουν επιμελώς από το αρχαίο κι' ας μην το διαχωρίζουμε εμείς :-)

      Ο Καρλομάγνος μπορεί να στέκεται στην Ιστορία κάπως όπως τον περιέγραψες, αλλά επίσης απαίτησε από τον πάπα να προσθέσει το "και εκ του υιού" στο Πιστεύω ώστε να κηρύξει την Κωνσταντινούπολη αιρετική, και να της επιτεθεί, πράγμα που ο πάπας αρνήθηκε να κάνει (το έκανε άλλος πάπας 253 χρόνια αργότερα)

      Δεν έχω κανένα πρόβλημα να συμφωνήσω μαζί σου ως προς το ότι η Γερμανία είναι ίσως η περισσότερο Ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης, πράγμα που σαφώς και εκ προσδιορισμού κατατάσσει τις νότιες χώρες λιγότερο Ευρωπαϊκές από την Γερμανία, σε μία Ένωση παραδοσιακά κινούμενη από την Γερμανία. Thank you for making my point for me :-) Αυτό ακριβώς προσπαθούσα να πω.

      Είναι επίσης αλήθεια, όπως λες, ότι στο μυαλό των ανθρώπων έχει μείνει το διπλό αιματοκύλισμα του 20ου αιώνα (συν ένα ολοκαύτωμα, με θαλάμους αερίων και φούρνους). Τι άλλο να μείνει στο μυαλό των ανθρώπων; Θα μου πεις ο Μπετόβεν, Νιτσε κλπ... Είμαι σίγουρος ότι πολλοί καλλιτέχνες αξίας με καριέρες σε φημισμένες ορχήστρες ίσως να έπαιζαν στο νου τους λίγο κλασσική μουσική για να βρουν κουράγιο καθώς ανέπνεαν το Zyclon B της Bayer.

      Ο σκορπιός, Τζων Μπόη μου, ποτέ δεν αλλάζει την φύση του. Και αυτό το είπε αρχαίος Έλληνας.

      Διαγραφή
  5. Σύμφωνοι, ίσως η Γερμανία να 'ναι η περισσότερο Ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης, αλλά στον οικονομικό/οργανωτικό τομέα και όχι στον πολιτικό/πολιτισμικό. Με το να λένε ένα αντιδημοκρατικότατο (σήμερα σε μας, αύριο σε κάποιους άλλους) shut up "δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση, δεν έχετε χρόνο, δεν σας επιτρέπεται κανένα πλάνο, θα κάνετε ότι θέλει η Γερμανία", στηριγμένοι στο ότι κανείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την δύναμη της οικονομίας της, δεν συνάδει με κανένα Ευρωπαϊκό πολιτικό/πολιτισμικό δεδομένο. Και όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες, προτού γίνουν καν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

    Ο νόμος του ισχυρού λοιπόν και αυτού του είδους η ''δημοκρατία" πλαισιώνουν την έννοια της "Ευρώπης"; Καμία αλληλεγγύη ή τουλάχιστον αλληλεγγύη με επιτόκιο και εμπόριο όπλων και μίζας, δεν υπάρχει στα γερμανικά λεξικά. Μιλάμε άραγε για την ίδια Ευρώπη που οραματίστηκαν οι πολιτικοί που οικοδόμησαν τα ερείπια μετά τον Β' Παγκόσμιο ή για μία ηγεμονική, κυνική, συμφεροντολογική ένωση, η οποία αναμένει να "χάσει η ο αδύναμος κρίκος για να κερδίσουν οι υπόλοιποι";

    Ο Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι ο εκφραστής του πολιτικού/πολιτισμικού ιδεώδους της Ευρώπης. Δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να φέρει σε ένα τραπέζι τους Γερμανούς, την Commission, την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. για να προσπαθήσουν μαζί να βρουν πιθανές, αμοιβαία επωφελείς λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα. Θέλει να σχεδιάσουν όλοι μαζί ένα νέο μνημόνιο (αν και δεν θα το πει σε καμία περίπτωση έτσι). Έτσι όπως τους το φέρνει, φαίνεται πως δεν είναι εκβιαστική απαίτηση της Ελλάδας αλλά μια συναινετική απόφαση όλης της Ευρώπης που έρχεται ως απάντηση σε ένα δίκαιο αίτημα της χώρας. Είναι πολύ σωστό αυτό που κάνει, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει. Αλλά δυστυχώς αυτή την απαραίτητη για να μείνουν όλοι "στις ράγες" ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ λογική του win-win απορρίπτει η βαρβαρική νοοτροπία του "winner takes it all" της τευτονικής σκατοψυχίας. Παρεμπιπτόντως -και για να είμαστε δίκαιοι-, και η δική τους απαίτηση να τηρηθούν οι συμφωνίες είναι απόλυτα λογική όπως απόλυτα λογική είναι και η απαίτηση της κυβέρνησης να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Μην αρχίσουμε πάλι τις ψεκασμένες εθνικοαπελευθερωτικές μπαρούφες.

    Περιμένω τις εξελίξεις με ελπίδα να πρυτανεύσει το ελληνικό ιδεώδες του Ορθού Λόγου που αποτελεί τη ραχοκοκκαλια της Ευρώπης. Πάντως μέχρι τώρα, το μόνο που κατάφεραν οι "ατμομηχανές" της είναι να νοιώθω λιγότερο Ευρωπαίος, και αν σκεφτείς ότι αυτό συμβαίνει σε κάποιον που πρώτα ένοιωθε Ευρωπαίος και μετά Έλληνας, βάλε στο νου σου τί συμβαίνει με τους πατροπαράδοτα αντιευρωπιστές και αντιδυτικούς. Με κάτι τέτοια έχει μουλαρώσει ο κόσμος και κοντεύει να απαιτήσει οι ίδιος να φύγουμε από το ευρώ...

    Μερικά χρόνια πριν, δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ ότι στην Ενωμένη Ευρώπη κάποιοι από εμάς θα συμπεριφεριφερόμασταν έτσι σε άλλη χώρα ή σε συνάνθρωπο μας. Και αν αυτή η συμπεριφορά περάσει από το επίπεδο της ηγεσίας σε επίπεδο κοινωνίας με συλλογικό ασυνείδητο όπως αυτό της γερμανικής, τότε πραγματικά θα φοβηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα συμφωνώ αγαπητέ spacefreak. Συνήθως δίνω μεγαλύτερες απαντήσεις, αλλά τι να προσθέσω εφ' όσον με καλύπτεις πλήρως, κατά λέξη και πνεύμα...

      Διαγραφή
  6. Μα πως να μην μείνει στο μυαλό των ανθρώπων το διπλό αιματοκύλισμα του 20ου αιώνα (ολοκαύτωμα, θαλάμους αερίων, φούρνους, πειράματα σε ανθρώπους, εγκλήματα τραγικά, απεχθή κλπ), πρόκειται για πρωτοφανή τρέλα. Σίγουρα έχουν προσφέρει και θετικά, αλλά ειδικά αυτή η σελίδα της ιστορίας δε θα έπρεπε ποτέ να ξεχαστεί. Δυστυχώς ήδη φαίνεται κάποιες μνήμες να ξεθωριάζουν και οι ναζιστές να βγαίνουν από τις φωλιές τους... Αυτά τα εγκλήματα εύχομαι να μην επαναληφθούν ποτέ. Η ίδια η Γερμανία θα έπρεπε να σκύψει το κεφάλι για το κακό που προκάλεσε, αφού βέβαια συμφωνούσε να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση όσων κατέστρεψε. Οικονομικά μόνο βέβαια μιλώντας, γιατί οι ανθρώπινες ζωές, ο πόνος δεν θα γιατρευτεί ποτέ, εύχομαι να μην ξεχαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Roadartist πράγματι η ζυγαριά δεν μπορεί παρά να γέρνει προς την πλευρά με το κατά πολύ μεγαλύτερο βάρος!!

      Στο British Film Institute είχα ρωτήσει μια φορά τον Κλωντ Λελούς γιατί πολλές φορές οι ταινίες του καλύπτουν πολλές γενεές των ηρώων του (Toute Une Vie, Bolero, κλπ) και μου είχε απαντήσει "επειδή είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε ποτέ τις καινούργιες γενεές να ξεχάσουν τι είναι ο πόλεμος και τι έγινε".

      Διαγραφή
  7. Ας κοιτάξουμε πρώτα τα του οίκου μας και μετά ας αναζητήσουμε ευήκοα ώτα. Πρώτα καθαρίζεις τον στάβλο από τις βρωμίες και μετά ψάχνεις σαλονάκι στις εκπτώσεις.
    Κι αν η «βαρβαρική τευτονική νοοτροπία the winner takes it all» υφίσταται, τότε αυτή έχει να αντιπαρατεθεί με την μεσανατολίτικη κουτοπονηριά. Μιλάμε κατά βάση για διαφορά πολιτιστική, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή ιδέα μεταφράζεται εκατέρωθεν περισσότερο ως ένα οικονομικό αλισβερίσι, όπου ο ένας κοιτάει πως θα επωφεληθεί από τον άλλον τα μέγιστα
    Συνεννόηση δεν γίνεται όταν ο ένας σκύβει το κεφάλι ταπεινωμένος για το σήμερα και ο άλλος για το χτες.
    Θα συνεχίζω να πιστεύω ότι και οι μεν και οι δε αδικούν εαυτούς και τους προσβάλλουν βάναυσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Να μας δώσουν τις απαραίτητες εβδομάδες να ξεκινήσουμε να βάζουμε τα του οίκου μας σε τάξη για πρώτη φορά στην νεότερη Ιστορία.

      Τώρα που λέμε ότι πρόκειται να βάλουμε τέλος στην μεσανατολίτικη κουτοπονηριά, ας απέχουν μιά στιγμή από την βαρβαρική τευτονική νοοτροπία the winner takes it all, να δούνε αν το εννοούμε.

      "Συνεννόηση δεν γίνεται όταν ο ένας σκύβει το κεφάλι ταπεινωμένος για το σήμερα και ο άλλος για το χτες." Εκτός αν υπάρχει αμοιβαία παραδοχή του χτες και του κατά πόσο επηρέασε το σήμερα.

      Ηδιαφορά του "win-win" και του "αχτούνγκ-αχτούνγκ, σνέλ!"

      Διαγραφή
  8. Κανείς δεν υποστηρίζει να μην κοιτάξουμε τα του οίκου μας. Μόνο που η ιστορία δεν είναι μόνο το σήμερα, είναι και το χτες, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ή να κοιτάμε μονομερώς. Συνεννόηση μπορεί να υπάρξει όπου τίθεται ως στόχος το κοινό καλό όλων και ο σεβασμός ακόμη και στον πιο αδύναμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Roadartist, θα συμφωνήσω απόλυτα σε όσα λες, απλά αυτό το "το κοινό καλό" να ενδιαφέρει όλους μας και σε καιρούς ευημερίας και σε καιρούς χαλεπούς. Θα τολμήσω όμως να επισημάνω ότι δεν βλέπω τον Έλληνα πιο αδύναμο από τον Ισπανό, για να μην πω για τον Εσθονό και το χοντρύνω πιο πολύ, χρηματοδότες μας είναι κι αυτοί και μάλιστα οι τελευταίοι με βιοτικό επίπεδο χαμηλότερο από το Ελληνικό και με επιτόκιο δανεισμού των δικών τους αναγκών υψηλότερο από εκείνο με το οποίο δανειζόμαστε εμείς μέσω Τρόικας.
    Πριν διαλαλήσουμε το σκίσιμο των μνημονίων και απαιτήσουμε από τους άλλους να κατανοήσουν τη θέση μας, ας κατανοήσουμε κι εμείς τα δικά τους ζητήματα, δεν είναι μόνο οι Γερμανοί στην Ευρώπη, ούτε κι εμείς, είναι αστείο εμείς οι δύο να μονοπωλούμε τη σκηνή του θεάτρου, έχουν κι άλλοι ρόλο μέσα στον ευρωπαϊκό θίασο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...ας μην ξεχνάμε ότι το "σκίσιμο των μνημονίων" ήταν προεκλογικό, και ότι όταν ψηφίζανε ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν ήξερε ότι ψηφιζε Βαρουφακη και τι εστί Βαρουφάκης --και μπράβο του Πρωθυπουργού (γιατί πρωθυπουργός όλων μας είναι τώρα) που επέλεξε τον Βαρουφάκη και που τον ακούει. Το λιγότερο που μπορεί να επτευχθεί, και αυτό έχει ήδη επιτευχθεί, είναι να ακουστεί μια φωνή της Ελλάδας για πρώτη φορά έντιμη, λογική, σωστή, και διεθνής. Πολύ πιθανόν να καταστραφούμε στο τέλος ούτως ή άλλως, αλλά τώρα θα γίνει αυτό με το κεφάλι ψηλά για πολλούς, και θα είναι έτοιμοι για το ρημπάουντ.

      Πράγματι έχουν και άλλοι χώρο στην αυλή του σχολιου, αλλά για την ώρα κέντρο της αυλής έχουν ο νταης και ο αδύναμος. Φυσικό. Ο νταής πρέπει να δώσει λόγο στους υπόλοιπους, όχι ο αδύναμος. Ο αδύναμος ήδη τους άλλους επικαλείται για βοήθεια.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.