Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Άγνοια





Έπιασα λαβράκι!
Στο "Γεγονός" του Facebook για την συγκέντρωση στο Σύνταγμα 11/2
διάβασα αυτό το ποστ και θα ήθελα να το σχολιάσω...

...γιατί είναι το τέλειο παράδειγμα του γιατί έφτασε η Ελλάδα εκεί που έφτασε, 40 χρόνια.







Όταν αρχίζει κανείς με το να δηλώνει ότι δεν είναι και πολύ γνώστης του θέματος για το οποίο πρόκειται να μιλήσει, δείχνει βέβαια αίσθημα αυτογνωσίας, περισυλλογής και ειλικρίνειας.

Από την στιγμή που κάποιος δηλώσει ότι δεν είναι και πολύ γνώστης ενός θέματος, έχει δύο επιλογές του τι να κάνει μετά.

Μία επιλογή είναι να βγάλει τον σκασμό, μιά και δεν έχει γνώσεις επί του θέματος.

Άλλη επιλογή είναι να συνεχίσει με την λέξη "Αλλά". Και μετά, να πει ότι μαλακία θέλει έχοντας ήδη λάβει άφεση μιά και παραδέχτηκε ότι δεν ξέρει τι λέει.

Ο μέσος Αμερικανός, ή ο μέσος Γερμανός, συνήθως βγάζουν τον σκασμό όταν δεν έχουν γνώσεις επί του αντικειμένου. Γι' αυτό η Αμερική έχει έντεκα ενεργά αεροπλανοφόρα και ένα στόλο για το καθένα, και η Γερμανία έχει κατακτήσει την Ευρώπη (ιδίως την Νότιο).

Ο μέσος Έλληνας όμως θα συνεχίσει με "Αλλά...", και μετά παίξτε τσιγγάνικα βιολιά και Κρητική λύρα και νταούλια. Και οι υπόλοιποι μέσοι Έλληνες ακούνε και λένε "Βέβαια! έτσι είναι", και δίνουνε φρέσκιες λαϊκές εντολές στην κυβέρνηση.


Λέω συνεχώς επί τέσσερα χρόνια πως ότι και να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με επίγνωση και συνειδητή απόφαση. Ας εξετάσουμε και την αντίθετη άποψη την οποία υποστηρίζει η γνώμη που ξεκινά από την δεδηλωμένη άγνοια.

Δεν έχει σημασία ο τονισμός, η στίξη, και το συντακτικό, μιά και ίσως έγραφε ο άνθρωπος σε κινητό. Σημασία έχει τι λέει. Θα αντιγράψω παρακάτω διορθώνοντας τα οφθαλμοφανή λάθη:

"Θα πω κάτι: δεν είμαι πολύ γνώστης του τι θα συμβεί με το να έχουμε δικό μας νόμισμα" (υποθέτω εννοεί επιστροφή στην δραχμή ή κάτι άλλο αλλάζοντας από το Ευρώ και βγαίνοντας από την Ευρωζωνη).

Εντάξει κυρία μου. Μήπως θα θέλατε να μάθετε, πριν συνεχίσετε; Όχι; δεν σας ενδιαφέρει; Πολύ καλά. Συνεχίστε παρακαλώ:

"Αλλά, βαρέθηκα (ή βαρέθηκαν οι Έλληνες γενικά;) όλα τα χρόνια από τότε που μπήκαμε στο Ευρώ, και ιδιαίτερα μετά, την παρέα Μέρκελ και Σια, μαζί και οι πολιτικοί μας, να μας φοβίζουν συνεχεια, καθίστε φρόνιμα γιατί θα σας δώξουμε. Έ, τώρα λέμε εμείς να πάνε στον διάβολο και θα βρούμε τον δρόμο μας!"

Ουάου! τι περήφανη κορμοστασιά, ελπίδα και αξιοπρέπεια!
Προσέξτε το κύρος και την βαρύτητα του "βαρέθηκα" και του "να πάνε στον διάβολο".

Κυρία μου, βαρεθήκατε "ολα τα χρόνια" από το 2002, ή μόνο από το 2010 και μετά; (Παρεμπιπτόντως, η κυρία Μέρκελ ανέλαβε καθήκοντα το 2005, 3 χρόνια αφού μπήκαμε στο Ευρω) Σας έλεγαν και πριν από το 2010 να καθίσετε φρόνιμα γιατί θα σας διώξουνε; Πως ακριβώς σας ζήτησαν να καθίσετε φρόνιμα, γιατί, και με πιο δικαίωμα; Μήπως επειδή ξοδεύατε χρήματα άλλων χωρίς να μπορείτε να τα επιστρέψετε και μετά υπογράφατε ότι θα τα επιστρέψετε από καινούργια δανεικά; Πως τολμούν να απαιτούν τέτοια πράγματα! Τι την πέρασαν την υπογραφή σας κυρία μου; "υπογραφή" νόμιζαν ότι είναι;

Να, και σεις, τους δείχνετε την πόρτα και τους λέτε Άντε στον διάβολο, φεύγω!

Και θα βρούμε τον δρόμο μας! έχει ο Θεός και ο Λένιν, και ο Μουσολίνι, και ο Μάο Τσε Τουνγκ! Κάποιος Χριστιανός θα βρεθεί. Βίβα ελ Κομαντάντε! Θα βρουμε τον δρόμο μας, και συ Μέρκελ και Σια στο διάβολο που ζητάς ευθύνες!

Τι να πω... αν είναι ενσυνείδητη και σπουδασμένη η απόφαση, ΝΑΙ! μαζί σας κυρία μου. Αλλά έτσι, πριν βγάλω την γραβάτα μου, φορέσω τα Αρμάνι τσαρουχια μου και το φέσι, και πάρω τα βουνά πάνω από την Τριπολιτσά, είστε σίγουρη ότι δεν θέλετε να μάθετε "το τι θα συμβεί με το να έχουμε δικό μας νόμισμα";



Τι θα έμελε συμβεί, άραγε, αν χτυπούσαμε πτώχευση επισήμως και βγαίναμε από την Ευρωζώνη;



Δεν ξέρω, αλλά...

Ά! να κι άλλο ένα!











2 σχόλια:

  1. Μήπως γνωρίζει κανένας καλέ μου φίλε τι θα γίνει με πιθανή αποχώρηση για να μας πει με σιγουριά;Σε αόριστες απειλές κι αμπελοφιλοσοφίες που αργότερα αναιρούνται με άλλες!Κι ύστερα άλλο να μας διώξουν(που δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα) για τις δίκαιες θέσεις μας κι άλλο ν' αποχωρήσουμε μόνοι μας!Αυτό προσπαθούν ν' αποφύγουν οι δυνάστες μας, για να μην εκληφθεί αρνητικά απ' τις αγορές!Ακόμα κι οι ίδιοι που βρίσκονται σε οικονομικούς οργανισμούς δε γνωρίζουν καλά-καλά, γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο... εικασίες γίνονται και κάνουν!Αν ήταν σίγουροι ότι αυτό θα γίνονταν χωρίς αιματοχυσία των συμφερόντων τους, θα μας είχαν ήδη πετάξει!Η Μέρκελ δε θα καταδέχονταν καν να διαπραγματευθεί μ' ένα αριστερό παιδαρέλι!Τα ψέματα που μας έχουν ποτίσει για να μας κρατήσουν στην παγίδα του ευρώ είναι τεράστια κι απ' αυτό φαίνεται στην αγωνία της κατάρρευσης!Με τα δόντια κρατάνε τη συνένωση που-για μένα-πια δεν υφίσταται!Γιατί δε μπορείς ν' αντιμετωπίζεις και να φέρεσαι σε ισότιμο μέλος σου άνισα και τριτοκοσμικά... σαν κατακτητής και δυνάστης!Η παραποίηση των στοιχείων ήταν μια φαρσοκωμωδία που ήξεραν τι γίνονταν και μας άφησαν επίτηδες να μπούμε στο ευρώ!Το παράνομο τοκογλυφικό δάνειο του Σιμήταρου που υπερχρέωσε τη χώρα το ήξεραν πολύ καλά, το ενέκριναν και κάνανε την κορόιδα!Η ενωμένη Ευρώπη δυστυχώς πέθανε κι υπεύθυνη γι' αυτό είναι η Γερμανία!Μόλις πριν λίγες μέρες ξέραμε ότι δε μπορούμε να κόψουμε ευρώ και το 'χε κάνει η Ιρλανδία!Θέλουν να ξεζουμίσουν τον πλούτο μας!Είμαστε στις πρώτες θέσεις παραγωγής σε πάρα πολλά κοιτάσματα!Η ιστορία όμως έδειξε πως χώρες με δικό τους νόμισμα και σε χείριστη κατάσταση γλίτωσαν(Τουρκία)!Κι αν ένας που έπρεπε να αποχωρήσει αφενός γιατί δεν αντέχει κι αφετέρου μήπως σωθούν(που ούτε κι αυτό βλέπω) οι υπόλοιποι(κι εννοώ την Ευρώπη), θα 'πρεπε να εγκαταλείψει μόνη της η Γερμανία!
    Άρα μήπως δεν είναι τελικά όλα αυτά φούσκα;Αν δεν το επιχειρήσουμε θα 'μαστε αιχμάλωτοι σε Σαμαροβενιζέλους και ποτέ δε θα μάθουμε.Ας το κάνουμε για να σωθούν κάποτε κι οι επόμενες γενιές!!!
    Να 'σαι πάντα καλά, τυχαία πέρασα από δω και διάβασα το κείμενο... ζητώ συγνώμη για το σεντόνι που κατέβασα!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένα πρόβλημα nikos mous, κατ' αρχάς εδώ στην Αποθήκη Σκέψης συνήθως σεντόνια γράφουμε, μας αρέσουνε, και, κατά δεύτερο, έχεις δίκιο και δεν τα λες λάθος.

      Πράγματι κανείς δε έχει πραγματικά ιδέα τι θα γίνει με GRexit. Μόνο εικασίες βασισμένες έστω και σε παιδευμένες γνώσεις. Ο ίδιος ο Γιάνης ο Βαρουφάκης λέει ότι τα πρώτα χρόνια θα είναι τρομερά δύσκολα μέσα στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο από τώρα, και ότι η έξοδος μας θα ξεκινήσει την διάλυση της Ευρωζώνης.

      Η ανάρτηση όμως δεν είναι πάνω σ' αυτό. Τελειώνει άλλωστε με αυτή την ερώτηση χωρίς να προσφέρει γνώμη.

      Η ανάρτηση καυτηριάζει την πρακτική του να φτάνει οποιοσδήποτε σε απόφαση/προτροπή του τι να κάνουμε έχοντας αρχίσει με το να λέει ότι "δεν έχω γνώσεις επί του θέματος" και χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "βαρέθηκα" και "να πάνε στον διάβολο", όπως το σχόλιο στο FB για το οποίο έγραψα την ανάρτηση. Πόσο υπεύθυνη είναι αυτή η στάση;

      Καλώς ήρθες, και σ' ευχαριστώ!
      Νά 'σαι καλά.

      Διαγραφή

Σημειώσεις σχετικά με τα σχόλια:

Η Αποθήκη Σκέψης δεν δέχεται "Ανώνυμα" σχόλια, γιατί μερικοί ανώνυμοι διάλεγαν να μην υπογράφουν καν με κάποιο όνομα κάτω από το σχόλιό τους. Ενώ ούτε η μπλογκική ταυτότητα ούτε ένα όνομα γραμμένο κάτω από ένα σχόλιο σημαίνουν τίποτα, η προδίδουν κανένα πραγματικό στοιχείο, η πλήρης ανωνυμία δείχνει απλά έλλειψη οποιουδήποτε σεβασμού προς τους άλλους σχολιαστές. Ζητώ συγγνώμη για αυτήν την αλλαγή από τους φίλους που υπέγραφαν τα ανώνυμα σχόλιά τους και ελπίζω να βρείτε έναν τρόπο να συνεχίσετε να σχολιάζετε όποτε θέλετε.


Για να απαντήσετε σε μεμονωμένα σχόλια, κάντε κλικ στο λινκ "Reply" κάτω από το κάθε σχόλιο. Για να συνεχιστεί η σειρά σχετικών σχολίων κάτω από ένα συγκεκριμένο σχόλιο πρέπει να πατάτε το λινκ "Reply" κάτω από το αρχικό σχόλιο της σειράς.

Για να γράφετε ανεξάρτητο σχόλιο πρέπει να χρησιμοποιείτε το κουτί σχολίων κάτω-κάτω χωρίς να πατάτε "Reply" προηγουμένως.